Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/599feb2ab9e03e5a5d8b457a/80

Apel s Brača: Nemogućnost izgradnje vatrogasnog doma

Izgradnja vatrogasnog doma vrijednog 9 do 11 milijuna kuna još uvijek nije prepoznata od strana nadležnih institucija.
Cijelo ljeto Dalmacija je obilježena požarima. Vatrogasci se neumorno bore s vatrenom stihijom, gase i kontroliraju požare, no ipak većina njihove opreme i vozila je u iznimno lošem stanju. Posebno se to odnosi na dobrovoljna vatrogasna društva koja se financiraju od komunalnih naknada te se osiguravaju sredstvima iz lokalnih samouprava.

 
Na otoku Braču djeluje pet, dobrovoljna vatrogasna društva: Supetar, Bol, Milna, Pučišća i Selca. Popričali smo s gradonačelnicom Supetra, Ivanom Marković, koja nas je upoznala s problemom DVD-a Supetar. Početkom godine dobili su građevinsku dozvolu za izgradnju novog vatrogasnog doma na Supetru, a projekt je vrijedan oko 9 do 11 milijuna kuna. Radna dozvola izdana je na vremenski rok od dvije godine i do tada se moraju prikupiti određena sredstva. U DVD-u je devet stalno zaposlenih vatrogasaca koji su u svakom trenutku spremni za intervenciju. DVD-ovi se međusobno super slažu i priskaču jedni drugima u pomoć. DVD Supetar pokriva općine Postira, Nerežišće i Sutivan. Gradonačelnica im je neizmjerno zahvalna i kaže da niti jedan požar nije trajao duže od jednog dana. Tako im je iznos sa 630 000 kuna koje su dobivali, podignut na milijun i sto tisuća kuna, ali i dalje je to nedovoljno s obzirom na vrijednost projekta.

-Grad Supetar je formirao svoju radnu skupinu kojoj je jedini zadatak pronaći sredstva za izgradnju vatrogasnog doma koji nam je od velike potrebe iz više razloga. DVD Supetar trenutno djeluje na neadekvatnoj lokaciji, odnosno, vatrogasni dom ne pruža potrebne uvjete za garažiranje vozila, skladištenje i održavanje vatrogasne opreme i tehnike kao ni za kvalitetnu obuku i trening vatrogasaca što negativno utječe na cjelokupnu zaštitu od požara na području grada Supetra te općina Postira, Nerežišća i Sutivana. Uz navedeno postojeći prostori nalaze na nekretnini za čije se vlasništvo trenutno vodi sudski spor između Grada Supetra i jedne tvrtke sa područja Grada, kaže gradonačelnica Ivana.   

Vatrogasci su umorni, a oprema i vozila su u lošem stanju. U pitanju je čak i iseljenje sa postojeće lokacije zbog gubitka zemljišta.

-  Momci rade u svakakvim uvjetima. Nemaju gdje trenirati i prostor potpuno je neadekvatan.

Na terenu je uvijek drugačija priča, nego u teoriji. Ipak, momci su zadovoljni i ne žale se, ali svakako treba iskoristiti priliku i pokušati tražiti bolje mogućnosti. Najidealnije bi bilo kada bi se sredstva mogla prikupljati dijelom iz donacija, dijelom iz lokalne samouprave, ali svakako treba i netko treći tko bi mogao potpomoći. Gradonačelnica uskoro planira tražiti sastanke s nadležnim institucijama kako bi projekt napokon zaživio i ugledao svjetlo dana. Ovo je za njih veliki izazov i nadaju se da će uskoro pronaći rješenje.

 

 

Facebook komentari

hr Fri Aug 25 2017 11:14:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5934fbf7b9e03e3b248b45b6/80

Gradonačelnik odobrio sufinanciranje knjiga za osnovce

Zaključak se odnosi na učrnike drugog, trećeg i četvrtog razreda osnovne škole u školskoj godini 2017./2018.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara donio je Zaključak o sufinanciranju nabave školskih udžbenika za učenike drugog, trećeg i četvrtog razreda osnovne šole u školskoj godini 2017./2018. po kojem pravo na sufinancirani iznos od 500,00 kuna imaju učenici s prebivalištem na području grada Splita bez obzira na osnivača škole. Sufinanciranje nabave školskih udžbenika odobrit će se i učenicima koji su pravo na besplatne udžbenike u školskoj godini 2017./2018. ostvarili po nekoj drugoj osnovi, ali samo u visini razlike do 500,00 kuna ukoliko je ostvareno pravo po drugoj osnovi manje od tog iznosa.

Roditelji/skrbnici/posvojitelji/udomitelji učenika s prebivalištem na području grada Splita su dužni ispunjeni Zahtjev za sufinanciranje nabave osnovnog kompleta školskih udžbenika za učenicu/ka drugog, trećeg ili četvrtog razreda osnovne škole u školskoj godini 2017./2018. dostaviti u osnovnu školu koju učenik pohađa. Oni čije dijete ima prebivalište na području Splita, a pohađa osnovnu školu drugog osnivača dužni su Zahtjev i po njemu traženu dokumentaciju  dostaviti na adresu: Grad Split, Služba za obrazovanje i znanost, 21000 Split, Obala kneza Branimira.

Zahtjev za sufinanciranje nabave osnovnog kompleta školskih udžbenika može se preuzeti na Službenoj web stranici Grada Splita (www.split.hr) ili osobno u Centralnoj pisarnici zgrade splitske  Gradske uprave ( Obala kneza Branimira17).

Uz ispunjeni i potpisani Zahtjev obvezno je priložiti presliku osobne iskaznice jednog roditelja/skrbnika na kojoj se vidi adresa prebivališta u Splitu i presliku kartice tekućeg ili žiro računa. Roditelji/skrbnici/posvojitelji/udomitelji učenika koji su pravo na besplatne ili sufinancirane udžbenike u školskoj godini 2017./2018. ostvarili po nekoj drugoj osnovi dužni su priložiti i rješenje nadležnog tijela kojim je priznato predmetno pravo. Rok za dostavu Zahtjeva s kompletiranom dokumentacijom u školu je 6. listopada 2017. godine.

Roditeljima/skrbnicima/posvojiteljima/udomiteljima učenika koji ostvare pravo na sufinanciranje nabave školskih udžbenika, isplatit će se sredstva preko osnovnih škola Grada Splita, a za učenike koji pohađaju školu kojoj nije osnivač Grad Split sredstva sufinanciranja  će se izravno (ne preko osnovnih škola drugih osnivača) uplaćivati na tekuće ili žiro račune podnositelja Zahtjeva.

Roditelji/skrbnici/posvojitelji/udomitelji učenika koji ostvare pravo na sufinanciranje školskih udžbenika će na kraju nastavne godine školske udžbenike neoštećene vratiti u školu koju učenik pohađa, a na to se obvezuju potpisom na obrascu Zahtjeva na kojem je otisnut tekst Izjave o obvezi vraćanja neoštećenih knjiga u školu.

 

 

 

Facebook komentari

hr Thu Sep 21 2017 16:28:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/59c38bb4b9e03e986d8b4576/80

Dogovoreno formiranje stručne radne skupine za Žnjan

Cilj radne skupine je zakonsko-plansko upravljanje prostorom Žnjana

Današnjim sastankom potpredsjednika Vlade RH i ministra graditeljstva i prostornog uređenja Predraga Štromara, splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana i gradonačelnika Splita Andre Krstulovića Opare dogovoreno je formiranje stručne radne skupine za Žnjan koja će osigurati jasnu i punu suradnju svih sudionika: državne, županijske i gradske vlasti u cilju zakonitog upravljanja Žnjanom, a s jasnim ciljem da već 2018.godine imamo privremeno rješenje koje će omogućiti kvalitetnu turističku ponudu na prostoru Žnjana.

Krajnji cilj ove radne skupine je konačno i zakonsko-plansko upravljanje prostorom Žnjana do 2019.godine na korist svih građana Splita.

Ovo je prvi korak usklađivanja aktivnosti svih razina vlasti. Sve odluke moraju biti usuglašene i temeljene na zakonu, ali i provedene u interesu građana.

Prvi sastanak stručne radne skupine za Žnjan održat će se početkom idućeg tjedna. Na sastanku će se precizno utvrditi dinamika postupanja na području Žnjana kojom će se osigurati zakonitost i uvođenje reda.

Facebook komentari

hr Thu Sep 21 2017 11:52:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/536b74541799425514868d45/80
Foto: Ilustracija CROPIX

Pronađena droga u Kaštel Štafiliću i Ogroju Gornjem

Protiv 40-godišnjaka i 35-godišnjaka podignute su kaznene prijave

Jučer je dovršeno kriminalističko istraživanje nad 40-godišnjakom u sklopu kojeg je obavljena pretraga vozila  i stana na području Kaštel Štafilića. Pronađeno 5 PVC vrećica sa drogom amfetamin, ukupne težine 482g, dok je u vozilu pronađeno 4,6g amfetamina. Danas će se privesti pritvorskom nadzorniku uz kaznenu prijavu.  

Nadalje, provedeno je kriminalističko istraživanje i nad 35-godišnjakom kod kojeg je u Ogorju Gornjem, pronađeno 5 stabljika marihuane,  visine od  20 do 100 cm. Podnijeta je kaznena prijava za kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i prometa drogama.

Facebook komentari

hr Thu Sep 21 2017 11:48:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58849fbe1eea8f761b8b4575/80
Foto: D.N.

Uhićen osumnjičeni za ubojstvo Ivana Blaževića!

Osumnjičeni Nikola Gusić Janjić uhićen je danas na području Splita

Danas, 20. rujna 2017. policijski službenici PU splitsko-dalmatinske uhitili su 24-godišnjeg hrvatskog državljanina kojeg se sumnjiči za počinjene kaznenog djela ubojstva 23-godišnjeg Ivana Blaževića. Ubojstvo je počinjeno 11. kolovoza 2017. u Stobreču.

Od počinjenja kaznenog djela osumnjičeni se nalazio u bijegu, a danas, oko 15.25 sati je uhićen na području Splita i priveden u II. Policijsku postaju Split. Oko 17 sati 24-godišnjak je predan u Zatvor u Splitu.

Facebook komentari

hr Wed Sep 20 2017 19:07:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .