Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/599feb2ab9e03e5a5d8b457a/80

Apel s Brača: Nemogućnost izgradnje vatrogasnog doma

Izgradnja vatrogasnog doma vrijednog 9 do 11 milijuna kuna još uvijek nije prepoznata od strana nadležnih institucija.
Cijelo ljeto Dalmacija je obilježena požarima. Vatrogasci se neumorno bore s vatrenom stihijom, gase i kontroliraju požare, no ipak većina njihove opreme i vozila je u iznimno lošem stanju. Posebno se to odnosi na dobrovoljna vatrogasna društva koja se financiraju od komunalnih naknada te se osiguravaju sredstvima iz lokalnih samouprava.

 
Na otoku Braču djeluje pet, dobrovoljna vatrogasna društva: Supetar, Bol, Milna, Pučišća i Selca. Popričali smo s gradonačelnicom Supetra, Ivanom Marković, koja nas je upoznala s problemom DVD-a Supetar. Početkom godine dobili su građevinsku dozvolu za izgradnju novog vatrogasnog doma na Supetru, a projekt je vrijedan oko 9 do 11 milijuna kuna. Radna dozvola izdana je na vremenski rok od dvije godine i do tada se moraju prikupiti određena sredstva. U DVD-u je devet stalno zaposlenih vatrogasaca koji su u svakom trenutku spremni za intervenciju. DVD-ovi se međusobno super slažu i priskaču jedni drugima u pomoć. DVD Supetar pokriva općine Postira, Nerežišće i Sutivan. Gradonačelnica im je neizmjerno zahvalna i kaže da niti jedan požar nije trajao duže od jednog dana. Tako im je iznos sa 630 000 kuna koje su dobivali, podignut na milijun i sto tisuća kuna, ali i dalje je to nedovoljno s obzirom na vrijednost projekta.

-Grad Supetar je formirao svoju radnu skupinu kojoj je jedini zadatak pronaći sredstva za izgradnju vatrogasnog doma koji nam je od velike potrebe iz više razloga. DVD Supetar trenutno djeluje na neadekvatnoj lokaciji, odnosno, vatrogasni dom ne pruža potrebne uvjete za garažiranje vozila, skladištenje i održavanje vatrogasne opreme i tehnike kao ni za kvalitetnu obuku i trening vatrogasaca što negativno utječe na cjelokupnu zaštitu od požara na području grada Supetra te općina Postira, Nerežišća i Sutivana. Uz navedeno postojeći prostori nalaze na nekretnini za čije se vlasništvo trenutno vodi sudski spor između Grada Supetra i jedne tvrtke sa područja Grada, kaže gradonačelnica Ivana.   

Vatrogasci su umorni, a oprema i vozila su u lošem stanju. U pitanju je čak i iseljenje sa postojeće lokacije zbog gubitka zemljišta.

-  Momci rade u svakakvim uvjetima. Nemaju gdje trenirati i prostor potpuno je neadekvatan.

Na terenu je uvijek drugačija priča, nego u teoriji. Ipak, momci su zadovoljni i ne žale se, ali svakako treba iskoristiti priliku i pokušati tražiti bolje mogućnosti. Najidealnije bi bilo kada bi se sredstva mogla prikupljati dijelom iz donacija, dijelom iz lokalne samouprave, ali svakako treba i netko treći tko bi mogao potpomoći. Gradonačelnica uskoro planira tražiti sastanke s nadležnim institucijama kako bi projekt napokon zaživio i ugledao svjetlo dana. Ovo je za njih veliki izazov i nadaju se da će uskoro pronaći rješenje.

 

 

hr Fri Aug 25 2017 11:14:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b2a621e2af47f8a368b48bc/80

Splićani se pridružili prosvjedu protiv visine cijene goriva: Promet blokiran na sat vremena

Blokada je najavljena za vrijeme od 15.30 do 16.30 sati
U cijeloj Hrvatskoj krenula je blokada prometa zbog cijena goriva. Prosvjed je najavljen za vrijeme od 15.30 sati do 16.30 sati. Prosvjedu su se odazvali i Splićani. Tako je dio grada od bolnice do centra potpuno blokiran, a slična je situacija i na Poljičkoj cesti u suprotnom smjeru. 

Točno u 16.30 sati promet je dalje normalno krenuo...

Pogledajte u našoj fotogaleriji kako je to izgledalo. 
hr Wed Jun 20 2018 16:20:38 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b0e87052af47f08058b475b/80

"Narod odlučuje" nada se da se provjeravanje potpisa neće koristiti za odugovlačenje raspisivanja referenduma

Predstavnici Građanske inicijative "Narod odlučuje" pozdravili su u srijedu zaključak saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav kojim je pozvana Vlada da provjeri broj potpisa za referendumsku inicijativu za promjenu izbornog zakonodavstva i jesu li potpisi skupljani u skladu sa zakonom, no nadaju se da se detaljna provjera neće koristiti kao opravdanje za odugovlačenje postupka raspisivanja referenduma.

Jedan od koordinatora inicijative "Narod odlučuje" Luka Mlinarić rekao je novinarima pred Hrvatskim saborom kako je zaključak da se potpisi provjere očekivan, ali pritom je Odbor po prvi puta pozvao Vladu da, uz provjeru broja potpisa provjeri i jesu li oni prikupljeni u skladu sa zakonom, na za to prijavljenim mjestima.

"Iako smatramo da se to čini samo kako bi se pokušala diskreditirati inicijativa i dodatno odužiti postupak raspisivanja referenduma, ipak pozdravljamo takav zaključak. Smatramo kako će takav detaljan rad uvjeriti institucije da smo u samo dva tjedna, uz velike napore i opstrukcije, prikupili više od 400.000 potpisa za oba referendumska pitanja, i to u skladu sa zakonom", kazao je Mlinarić.

Referendum u listopadu

Čelnici inicijative očekuju da će procedura provjere potpisa u Ministarstvu uprave bitiobavljena u roku dva tjedna, odnosno do saborske ljetne stanke koja počinje 15. srpnja, kako bi referendum mogao biti raspisan u rujnu, a održan u listopadu.

"Mi smo na volonterskoj osnovi prikupili i prebrojali potpise u roku 15 dana. Vjerujemo da i državne institucije sa svojim aparatom, s puno većim financijama i zaposlenim službenicima, to mogu napraviti u istom roku. Svako odugovlačenje vidimo kao jedan od načina da se demokratski proces uspori, ospori i slično", rekao je koordinator inicijative Dominik Knezović. 

Knezović se osvrnuo i na optužbe SDSS-ova zastupnika Milorada Pupovca o lažnom predstavljanju rezultata preferencijalnih glasova i manipuliranju stvarnim brojkama. 

"Pupovcu nikako ne odgovara da komparativno iznosimo koji broj glasova su dobili određeni zastupnici i to stavljamo u neke suodnose, kako bi se vidjeli tko u saboru ima koliki legitimitet. Zastupnici manjina su izabrani s oko 1000 glasova, a zastupniku na redovnim listama prosječno je potrebno oko 13.000 glasova. Vidimo se da se radi o velikom nesrazmjeru, a zastupnici imaju ista prava", rekao je Knezović.

hr Wed Jun 20 2018 15:49:23 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b1bbae42af47f411c8b47a7/80

Dijete zaraženo ospicama ima upalu pluća

Hrvatski zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije jučer je izvijestilo kako se broj oboljelih od ospica na krajnjem jugu Hrvatske popeo na 17.

Novi pacijenti su, kako je već objavljeno, troje djece; dvoje vrtićke dobi i jedna beba. Prema neslužbenim informacijama s kojima raspolaže Dubrovački dnevnik, riječ je o bebi u dobi od osam mjeseci i dvoje djece uzrasta do tri godine. 

Dubrovački dnevnik doznaje kako je dvoje djece pušteno na kućnu njegu dok je jedno hospitalizirano u Općoj bolnici Dubrovnik. Prema neslužbenim informacijama s kojima raspolaže Dubrovački dnevnik, kod djeteta se razvila upala pluća, no dijete je bolje i stabilno je. 

hr Wed Jun 20 2018 15:31:07 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ae5f4202af47f77948b4892/80
Foto: Dalmacija News

Pošteni građanin našao novac u Splitu, policija moli vlasnika da se javi

Novac je nađen u Ulici Matice hrvatske
Splitska policija moli osobu koja je izgubila novac u Ulici Matice hrvatske da se javi u II. policijsku postaju. Pošteni građanin pronašao je određenu količinu novca i odnio je policiji. 

Onaj tko je novac izgubio znat će o kojoj svoti je riječ. 
hr Wed Jun 20 2018 15:18:34 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .