Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/581b4bc01eea8f14948b45e9/80
Foto: Marko Todorov / CROPIX

Sladoljev: Penalizirati fakultete koji ne poštuju preporuke revizije

Upozorava i da fakulteti na različite načine troše novac dobiven od studenata, da svaka ustanova o tome zasebno donosi pravilnik

Mostov zastupnik Marko Sladoljev ocijenio je u četvrtak, u saborskoj raspravi o financijskoj reviziji visokih učilišta za 2014. godinu, kako bi fakulteti koji ne provode preporuke revizije trebala za to plaćati neke kazne, kako utvrđene propuste ne bi ponavljali, a na revizijom utvrđene nepravilnosti upozoravali su i SDP-ovi zastupnici.

 U prilog tomu, Željko Jovanović (SDP) navodi kako je Državna revizija utvrdila da je nepravodobno povlačenje kredita za rješavanje prostornih problema Sveučilišta u Zagrebu, a zbog nepripremljenosti projekta, državni proračun koštalo oko osam milijuna kuna.

 Upozorava i da fakulteti na različite načine troše novac dobiven od studenata, da svaka ustanova o tome zasebno donosi pravilnik. Kad se pokušalo donijeti jedan pravilnik o mjerilima i načinu korištenja vlastitih i namjenskih sredstava, jedna je institucija jasno rekla da će ga srušiti na Ustavnom sudu, kazao je Jovanović, navodeći da se radi o zagrebačkom Pravnom fakultetu koji "čak 14 milijuna kuna troši na dodatke na plaće" bez ikakvih kriterija, a dodaci zbog povećanog opsega posla isplaćeni su u iznosu od 3.826 kuna do 82.566 kuna.

 Damir Tomić (SDP) navodi da oko 60 posto hrvatskih studenata plaća školarinu izmeđi 500 i tisuću eura, što je više u odnosu na Poljsku, Sloveniju, Češku i druge europske zemlje, a samo četiri posto redovitih studenata dobiva državne stipendije. Stoga predlaže da se rektori pridruže inicijativi da se dio vlastitih sredstava učilišta odvoji u fond za povećanje stipendija.

 Od četiri milijarde kuna, kojima je raspolagalo 68 revidiranih učilišta, 882 milijuna ili jednu petinu plaćaju studenti i imamo pravo pitati gdje se ti novci ulažu, poručuje Sabina Glasovac (SDP).

 Od 88 javnih visokih učilišta, koliko ih je u Hrvatskoj bilo 2014. godine, revizija je pregledala 68, polovica (34) ih je dobila uvjetno, druga bezuvjetno mišljenje. Najčešće nepravilnosti utvđene su kod planiranja, prihoda, javne nabave, rekao je zamjenik glavnog državnog revizora Jozo Serdarušić, navodeći da su ukupni prihodi revidiranih učilišta iznosili oko četiri milijarde kuna.

 Govoreći o utvrđenim nepravilnostima, Serdarušić navodi da kod nekih visokih učilišta ostvareni prihodi i rashodi znatno odstupaju od planiranih, da istovrsne prihode neka učilišta iskazuju kao vlastite, a druga kao namjenske. Nadalje, iz vlastitih i namjenskih prihoda financirani su razni dodaci na plaće, na pojedinim učilištima dodaci na plaću isplaćivani su svim zaposlenicima kao stalni mjesečni dodaci. Za istovrsne poslove u nekim visokim učilištima su zaključivani ugovoru o autorskom djelu, na drugima ugovor o djelu.

 Veći broj visokih učilišta oročavao je slobodna novčana sredstva, iako su istodobno imala značajne iznose nepodmirenih dospjelih obveza, rekao je Serdarušić, dodajući da kod školarinama nisu doneseni kriteriji za plaćanje u obrocima ili za oslobađanje.

Facebook komentari

hr Thu Nov 03 2016 16:25:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5773c901d84d6484518b45c5/80
Foto: Krešimir Milić

Poljak u Brelima snimao žene u svlačionici

Uz kaznenu rijavu doveden je policijskom pritvorskom nazdorniku.
Policijski službenici Policijske postaje Makarska dovršili su kriminalističko istraživanje nad 31-godišnjim državljaninom Poljske.

Zatečen je na plaži u mjestu Brela u neovlaštenom snimanju mobitelom.

Utvrđena je sumnja da je snimio više ženskih osoba dok su se presvlačile u svlačionici.

Uz kaznenu prijavu doveden je policijskom pritvorskom nadzorniku. 

Facebook komentari

hr Mon Aug 21 2017 16:13:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/586b46f21eea8f61b88b45d7/80
Foto: Pixabay

Zbog požara i dalje zatvorena autocesta kod Zadra; neki vozači bježali u suprotnom smjeru

Zbog požara je još uvijek za sav promet zatvorena dionica autoceste A1 između čvora Zadar II i Šibenik, izvijestio je u ponedjeljak nešto prije 16 sati Hrvatski autoklub (HAK), a fotografije s tog mjesta koji su objavili pojedini mediji pokazuju da su neki vozači svojim automobilima bježali od dima u suprotnom smjeru.

Nekoliko portala objavilo je fotografiju s mjesta događaja, koju im je poslao jedan od vozača, a Večernji list prenosi izjavu jednog od vozača koji je svjedočio tom događaju.

„Nitko ništa ne javlja na radiju ni na informacijama o prometu. Sad čekamo na izlaz u kontra smjeru", javio je Večernjem listu čovjek s autoceste od Pirovca prema Benkovcu u smjeru Benkovca.

HAK navodi da je od 11,30 sati zatvorena i državna cesta DC27 Benkovac-Stankovci, u Pristegu. Zbog požara zatvorene su ŽC6051 Perušić Benkovački-Kolarina i lokalna cesta Vrana-Ceranje.

Kolona na naplati Zadar II duga oko 7,5 kilometara, na naplati Benkovac (u smjeru Splita) oko 4 kilometra, a na naplati Pirovac (u smjeru Zagreba) oko 5 kilometara, na izlazu Šibenik u smjeru sjevera kolona je oko 2 km.Nekoliko portala objavilo je fotografiju s mjesta događaja, koju im je poslao jedan od vozača, a Večernji list prenosi izjavu jednog od vozača koji je svjedočio tom događaju.

„Nitko ništa ne javlja na radiju ni na informacijama o prometu. Sad čekamo na izlaz u kontra smjeru", javio je Večernjem listu čovjek s autoceste od Pirovca prema Benkovcu u smjeru Benkovca.

HAK navodi da je od 11,30 sati zatvorena i državna cesta DC27 Benkovac-Stankovci, u Pristegu. Zbog požara zatvorene su ŽC6051 Perušić Benkovački-Kolarina i lokalna cesta Vrana-Ceranje.

Kolona na naplati Zadar II duga oko 7,5 kilometara, na naplati Benkovac (u smjeru Splita) oko 4 kilometra, a na naplati Pirovac (u smjeru Zagreba) oko 5 kilometara, na izlazu Šibenik u smjeru sjevera kolona je oko 2 km.

Facebook komentari

hr Mon Aug 21 2017 16:07:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/599ac6a0b9e03ec7588b4601/80

Rok za prijavu šteta uslijed elementarne nepogode do 1. rujna

Službe za mjesnu samoupravu, zaštitu i spašavanje o dostavljanju prijava šteta uzrokovanih požarom još jednom posjeća na rok prijave

Budući da rok za obradu predmeta vezanih za prijavu šteta nastalih uslijed elementarne nepogode od  strane stručnih povjerenstava ističe 01.09.2017.godine, molimo sve građane grada Splita, koji su pretrpjeli štete, a nisu izvršili prijavu, da to učine čim prije neposredno putem Centralne pisarnice Grada Splita, Obala kneza Branimira 17, Split ili putem pošte.  Za sve dodatne informacije obratite se na broj telefona 021/310-465.

Facebook komentari

hr Mon Aug 21 2017 13:40:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58dbcad9b4739840018b45a6/80

Ugašeno pet požara u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Čak pet požara koji su u nedjelju tijekom dana planuli na području Splitsko-dalmatinske županije lokalizirana su i ugašena, a u njima je izgorjelo više od 35 hektara niskog raslinja, šume i makije, doznaje se u ponedjeljak u Županijskom vatrogasno-operativnom centru Split.
Oko 35 hektara borovine, planike, česmine i makije izgorjelo je u požaru koji je u prvim satima nedjelje izbio iznad tunela u Dubovici na Hvaru. Taj su požar gasili DVD- ovi iz Hvara, Starigrada i Jelse, te DIP Hvar, ukupno 32 vatrogasca sa devet vozila, a u pomoć su im došla i dva kanadera. Vatra je lokalizirana u 18.30 sati, no unatoč tome na terenu je cijelu noć ostalo dežurati 27 vatrogasaca iz četiri postrojbe sa sedam vozila. Požar se uslijed jake bure u 22.25 sati ponovno aktivirao, no ubrzo je ponovno lokaliziran.

Na Hvaru je u nedjelju gorjelo i u uvali Medvidina i to od 7 do 8.30 sati do kada je izgorjelo tisuću kvadrata trave i makije. Istoga dana, na istom mjestu, na Hvaru, zabilježen je i požar u kojem je izgorjelo tisuću kvadrata niskog raslinja. Sve se događalo u uvali Tiha gdje su gasitelji iz Starigrada i Jesle vatru gasili od 22 do 2.30 sati.
Nešto prije 20 sati gorjelo je i u Maretićima u Dicmu nedaleko Sinja. Požar otvorenog prostora točno u ponoć ugasili su gasitelji iz Sinja, Trilja i Dicma. Deset kvadrata trave, maslina, mandarina i drvena građa izgorjelo je u nedjelju u Poljicima kod Trogira, a vatru su gasili vatrogasci DVD Marina. Na taj je teren nakon gašenja požara izišla policija radi obavljanja očevida.

Facebook komentari

hr Mon Aug 21 2017 12:33:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .