Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5efdd2efdaf72d0a1f8b459e/80

Slišković: "Preko 20 godina srljamo kao guske u maglu. Domovinski pokret je jedina opcija koja to može zaustaviti"

Marko Slišković, istaknuti član Udruge Glas poduzetnika, nalazi se na listi Domovinskog pokreta u X. Izbornoj jedinici. S obzirom da se Glas poduzetnika deklarira kao nestranačka organizacija, zanimalo nas je kako je moguće da se njihov istaknuti član ipak našao u političkoj areni

Ostalo je svega još tri dana do parlamentarni izbora. Stranke su pokazale svoje adute za Sabor, a posebno zanimljivi su kandidati stranke Domovinskog pokreta čiji predsjednik očekuje 20 mandata. I sam Miroslav Škoro ističe kako je u njegovoj stranci veliki broj privatnika i poduzetinka kojima je u cilju poboljšati gospodarsku sliku Hrvatske. 

Jedan od njih je i Solinjanin, Marko Slišković, poduzetnik i član Udruge Glas poduzetnika koji će se za prava svojih kolega boriti iz svega glasa.

Slišković je diplomirao na FESB-u. Po struci je diplomirani inženjer industrijskog managementa, a privatnik je od 2013. godine. Vlasnik je i direktor uspješne tvrtke za prijevoz putnika, a od prošle godine  i investitor u građevini.  Nakon što je završena sva projektna dokumentacija i ishodovane dozvole, krajem kolovoza ili početkom rujna, poslovni partner zajedno s Markom, započinju izgradnju dviju malih urbanih stambenih zgrada u Solinu. Da nije bilo korona virusa, gradnja bi već bila počela, ali i u tom segmentu  morali su se prilagoditi novonastalim okolnostima.

Posljednjih nekoliko mjesci, Slišković je aktivni član Udruge Glas poduzetnika, udruge koja čini sve kako bi poduzetnicima u Hrvatskoj omogućila što bolje i uspješnije poslovanje i spas njihovih djelatnosti koje su se našle u problemu pojavom korona krize. Nakon toga, uslijedili su upiti stranaka, a jedna od njih je i Domovinski pokret, za koju se ovaj poduzetnik i odlučio.

Da budem iskren, Domovinski pokret nije jedina stranka koja me je kontaktirala prije sastavljanja lista kandidata. Naime, posljednjih nekoliko mjeseci postao sam prepoznatljiv kao osoba koja je medijski istupala tražeći mjere za spas industrije povremenog prijevoza putnika. Ujedno sam bio jedan od koordinatora dvaju prosvjeda prijevoznika koji su se sinkronizirano održavali u 8 hrvatskih gradova te ono što me čini najponosnijim, bio sam jedan od organizatora prvog prosvjeda poduzetnika u povijesti RH koji je održan 21. svibnja u Zagrebu na Markovom trgu. Osjećaji u trenutku u kojem predvodim kolonu poduzetnika prema Markovom trgu, zajedno s Hrvojem Bujasom, ne može se opisati riječima. To je nešto iznad ponosa i ujedno prijelomni trenutak u kojem sam sebi rekao „Dosta je, ovo ovako više ne može ići i učinit ću sve što mogu kako bi poduzetnici i njihovi zaposlenici živjeli normalnim životom, u državi koja nije opterećena birokracijom, u državi u kojoj vrijede ista pravila za sve, gdje će sadašnji, ali i budući poduzetnici moći normalno funkcionirati bez straha i represije raznih institucija i inspektorata, govori Slišković.

Možete li nešto više reći o Udruzi?

- Kako svi već znamo radi se o udruzi koja zastupa mikro i male poduzetnike, obrtnike i njihove zaposlenike. Po uzoru na slične udruge u zemljama poput SAD-a, Kanade, Nizozemske i Belgije, udruga zapravo vrši pritisak na vladajuće strukture pokušavajući svojim jakim lobiranjem, rekao bih kod nas u Hrvatskoj čak i gerilskim pristupom, utjecati na pozitivne odluke vladajućih, a koje su u interesu članova udruge. Upravo iz tog razloga, udruga se nikad neće politički opredijeliti. Među nama u vodstvu su osobe različitih svjetonazora i pogleda na politiku, ali smo ujedinjeni u našem jedinom cilju, a to je pravednije i prosperitetnije društvo i promicanje poduzetničke klime u društvu. Na osnovu svega navedenoga, dogovor vodstva je bio da će podržati sve članove poduzetnike koji će se naći na listama onih stranaka koje su potpisale zalog koji je udruga uputila svim strankama prije skoro 2 mjeseca.

Naglašava kako su mu iz Domovinskog pokreta pristupili bez "fige" u džepu, , upoznati sa svim problemima za čije se rješenje bori te konkretnim prijedlozima kako to ostvariti.  Uz to, presudno je bilo što je Domovinski pokret poduzetnički orjentirana politička opcija, a i svjetonazorski se preklapa sa Sliškovićevim stavovima budući da je odgajan u kršćanskom duhu gdje su obiteljske vrijednosti i domoljublje duboko usađene u njegovo biće, kao i moderni suverenizam.

"Glas poduzetnika u hrvatskom Saboru"

Nikada prije nije bio politički aktivan, a sada je upravo zbog korona krize i situacije koja se događa među poduzetnicima odlučio započeti svoju političku karijeru i biti, kako kaže, glas poduzetnika u hrvatskom Saboru.

Nikad prije nisam bio politički aktivan, niti sam ikad bio član bilo koje stranke. Dapače, poduzetnik sam koji uživa raditi ono što voli i o politici nisam niti razmišljao kao o opciji kojom bih se mogao baviti. Dolaskom korona krize i prisutvovanjem na raznim sastancima u ministarstvima po pitanju rješavanja problema odnosa leasing kuća prema prijevoznicima, uvidio sam da većina birokrata u tim istim ministarstvima nema apsolutno nikakvog dodira sa stvarnošću niti razumiju kako tržište funkcionira. Upravo zbog toga, želim biti poduzetnički glas u Hrvatskom saboru i nadam se kako će u novom sazivu sabora biti dovoljan broj poduzetnika kako bismo mi, poduzetnici, napokon sudjelovali u donošenju zakona koji se odnose na poduzetnike. Nažalost, u prošlom sazivu sabora imali smo samo 3 osobe koje su prethodno imale dodir s realnim sektorom. Ukoliko dobijem priliku, prvo za što ću se zalagati će biti jednogodišnji potpuni moratoriji na leasinge i kredite, a potom i cjelovita promjena zakona o prijevozu u cestovnom prometu koji je sve samo ne dobar.

Kriza uzrokovana korona virusom unazadila je cijelo gospodarstvo, a Vlada je donijela nekoliko paketa mjera koje su trebale pomoći hrvatskim poduzetnicima. Slišković kaže kako je dobro što su mjere uvedene, no također ističe da je Vlada reagirala parcijalno i neefikasno.

Smatram da prvi potezi Vlade nisu bili dobri kada se išlo s odgodama. Pritiskom Udruge Glas poduzetnika, mjere koje su donesene u travnju su bile dobre i spriječile su krah gospodarstva koji bi se bio dogodio da tih mjera nije bilo. Vlada je donosila dobre mjere, ali često parcijalno i nedovoljno brzo. Neke stvari su se mogle puno kvalitetnije odraditi i nije smjelo biti diskriminacije među određenim gospodarskim djelatnostima prilikom donošenja mjera. 

"Izbori su raspisani u najgore moguće vrijeme"

Ogorčen je što su izbori raspisani dok se virus još uvijek nije smirio, što svjedoči sve veći broj zaraženih u Hrvatskoj.

Ono na što sam jako ogorčen jest upravo to što su izbori raspisani u najgore moguće vrijeme, gdje se vladajući već mjesec dana bave predizbornom kampanjom. Turizma nema, a dogodili su nam se i neki nesretni gafovi poput turnira u Zadru što nas je gurnulo još dublje u krizu. Također, stožer koji je jedno vrijeme radio izvrstan posao je u potpunosti ispolitiziran i izgubio je kredibilitet. Ne mogu se oteti dojmu da se raspisivanjem izbora, hrvatske građane i poduzetnike prepustilo na milost i nemilost stranom kapitalu, koji u Hrvatskoj ima prevelik utjecaj te su poduzetnici prepušteni sami sebi, bez konkretnih mjera i strategije oporavka. Prvenstveno ističem nerješavanje problema moratorija na kredite i leasinge gdje su dogovori došli samom kraju, a na kraju zbog raspisivanja izbora, dogovoreno nije i realizirano. Uz to, mjere za očuvanje radnih mjesta za najugroženije se ne nastavljaju u obećanom obujmu za srpanj i kolovoz, niti su dostupna sredstva za održavanje likvidnosti. 

Samim time, bojim se da nas već sada u srpnju čeka veliki porast broja nezaposlenih i tvrtki koje će morati u likvidaciju, dok u rujnu ili kolovozu, kad svima bude jasno da je turistička sezona podbacila više od očekivanoga, možemo očekivati potpuni krah gospodarstva, propast velikog broja tvrtki i obrta te enorman broj nezaposlenih. Ovdje mislim kako su u najtežem položaju tvrtke u turizmu, ugostitelji na jadranskoj obali, prijevoznici te mali obrti, pogotovo oni naslonjeni na turizam. Uz njih, event industrija je apsolutno paralizirana i trebat će hitne i snažne mjere da tvrtke u tom segmentu prežive do sljedeće godine. Zato je jako bitno da se čim prije oformi nova Vlada koja će znati kako to spriječiti. Vjerujem da će Domovinski pokret na izborima ostvariti izvrstan rezultat te da će biti ključan za sastavljanje nove Vlade, a s obzirom na stručnjake na našim listama siguran sam da ćemo posao odraditi vrhunski. Čeka nas težak posao, ali smo spremni. Na muci se poznaju junaci!

Poruka biračima

Što biste za kraj poručili biračima? Zašto bi trebali glasati za Vas?

Velikan hrvatske povijesti Stjepan Radić je poznat po svojoj rečenici: „Gospodo, još nije prekasno, ne srljajte kao guske u maglu!“ Naš narod već preko 20 godina srlja upravo kao guske u maglu glasajući za SDP i HDZ i omogućavajući istom tom duopolu da se izmjenjuje na vlasti. Svi vidimo gdje nas je to dovelo. Umjesto bogate, prosperitetne zemlje koja je trebala biti država u koju bi svatko želio doći raditi, ulagati i živjeti, mi imamo opustošenu i siromašnu Hrvatsku koja je po svim kriterijima na začelju EU, iseljene mlade, korumpirano i neučinkovito pravosuđe, stotine parafiskalnih nameta, nevjerojatno lošu poreznu politiku, inspektorate koji se iživljavaju nad poduzetnicima i, u potpunosti, nejasne zakone.

- Sad, preko 100 godina nakon te poznate rečenice Stjepana Radića, vrijeme je da se ponovno kaže, ali ovaj put biračima: „Ne srljajte više kao guske u maglu! Potrebne su nam korjenite reforme i potrebno je Hrvatsku vratiti narodu. Jedina politička opcija koja je to sposobna napraviti je Domovinski pokret. Poklonite nam svoje povjerenje i prepustite poduzetnicima, stručnjacima i doktorima znanosti da pokažu da se može puno bolje od ovoga na što smo, nažalost, naviknuti u posljednjih više od 20 godina, govori Slišković.

Što se tiče njega kao kandidata, Slišković zaključuje kako je poduzetniči ostvaren, politički neopterećen te da svim srcem ulazi u političku arenu. Poručuje da nikada neće pogaziti svoju riječ, a svojim glasom u saboru učinit će sve kako bi u Hrvatskoj napokon bile provedene sve potrebne reforme. 

hr Thu Jul 02 2020 14:28:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f0d6ba0daf72d80338b45dc/80
Foto: DalmacijaNews

Sva hodočašća u Sinj ove godine novom stazom: Policija poslala obavijest vozačima i hodočasnicima

Povodom hodočašća i blagdana Velike Gospe, dana 08/09. kolovoza i 14./15. kolovoza i održavanja središnje vjerske svečanosti u subotu, 15. kolovoza, očekuje se kretanje većeg broja osoba državnim i županijskim cestama.
S obzirom da će se od ove godine sva hodočašća u Sinj s polaskom iz Solina održavati novom hodočasničkom stazom, te isto započinje s hodočašćem Mladih dana 8./9. kolovoza 2020. godine u Solinu trasom (Gospin otok- ulica Gašpina Mlinica – Bili brig- Pleštinći /prijelaz preko ŽC 6253/ - Klis Megdan – Željeznička postaja “Rere” Klis- Klis Grlo – ŽC 6253- nerazvrstana cesta od nadvožnjaka Kurtovići kroz gospodarsku zonu Podi – Dugopolje /hotel Katarina/ – Ulica sv. Mihovila  - Ulica kraljice Jelene - Ulica sv. Jeronima – ŽC 6260- Križice- trasom “Rere” do Brnaza / prijelaz preko D1/  trasom “rere” do ulaska u Sinj), iz  smjera Imotskog cestom D60, kao i iz smjera Vrlike cestom D1, iz smjera Bosne i Hercegovine cestom D219, iz smjera Muća cestom D56 preko Sutine, te iz smjera Šestanovca i Blata na Cetini cestama LC 6150 i ŽC 6260.

- Obavještavamo vozače o mogućoj zabrani prometovanja županijskom cestom ŽC 6253 (stara cesta Solin-Klis) dana 08/09. kolovoza i  14/15kolovoza 2020. u slučaju potrebe o čemu ćemo pravovremeno izvijestiti (osim za vozila stanara), a vozači  će se u tom slučaju  upućivat na korištenje ceste D-1 (brza cesta Solin-Klis-Dugopolje), poručili su iz policije pa nastavili
 
Upozoravamo sve vozače koji će prometovati naprijed navedenim dionicama cesta po kojima će se kretati hodočasnici da voze oprezno i usporeno, da poštuju postavljenu privremenu signalizaciju, te upute i zapovjedi policijskih službenika na terenu.
 
Upozoravamo sve hodočasnike na općenitu zabranu kretanja pješaka autocestom A1 i dionicom ceste D1 (brza cesta Solin-Križice). Upućujemo hodočasnike da za kretanje koriste isključivo predviđenu trasu kretanja, da se kreću nogostupom ili uz lijevi rub kolnika (iznimno i uz desni rub kolnika, u situacijama kada je to za pješake povoljnije – primjerice u nepreglednom zavoju i sl.), u koloni jedan iza drugog, da koriste baterijske lampe, reflektirajuće prsluke ili narukvice, svjetliju obuću ili odjeću, te da poštuju upute policijskih službenika.
 
Vozačima u tranzitu sugeriramo da u navedene dane koriste alternativne prometnice, a svim vozačima na dan blagdana Velike Gospe 15. kolovoza 2019. godine izbjegavaju prometovanje državnom cestom D1 kroz grad Sinj, poručili su iz policije.
hr Fri Aug 07 2020 16:54:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f2d6295daf72d78598b45a9/80
Foto: Pastoral mladih

Pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije organizira hodočašće za Veliku Gospu

U nedjelju, 9. kolovoza, u 6 sati, u dvorištu samostana završava hodočasnički put sa sv. misom koju predvodi generalni vikar mons. Miroslav Vidović.

O svetkovini Velike Gospe Ured za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije organizira, u subotu 8. kolovoza, hodočašće mladih čudotvornoj Gospi Sinjskoj, od prasvetišta Gospe od Otoka u Solinu do svetišta Gospe Sinjske u Sinju. Duhovni susret započinje u Solinu u 19.30 sati sakramentom pomirenja, te euharistijskim slavljem koje u 21 sat predvodi Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić. 

Nakon svete mise mladi kreću na hodočašće prema svetištu Gospe Sinjske. Ove godine, noćno hodočašće neće ići kao do sada glavnim prometnicama od Solina, Klisa, Dicma do Sinja, već će se ići, po prvi put, novom rutom tzv. Stazom Gospi Sinjskoj koja se sastoji od sljedećih dijelova: Gospin otok u Solinu: Ulica Gašpina mlinica - Bili brig - Pleštinići - Klis Megdan;, Željeznička postaja „rere“ Klis: Klis Grlo - Dugopolje (nadvožnjak na brzoj cesti); Kapelica Gospe u Dnu Polja: hotel Katarina - Ulica sv. Mihovila, Ulica kraljice Jelene i Ulica sv. Jeronima - kapelica Gospe od Ružarija; Križice: “rerom“ do centra Dicma;  Željeznička postaja „rere“ Dicmo: Kukuzovac (odmorište); Kukuzovac: „rerom“ kroz Brnaze i Svetište Gospe Sinjske.

Staza Gospi Sinjskoj je obilježena znakovima, a hodočasnike će uz policiju tj. Službu za sigurnost cestovnog prometa pratiti i članovi Hrvatske gorske službe spašavanja i djelatnici Hitne medicinske pomoći. Umjerenim hodočasničkim hodom iz Solina za Sinj stigne se otprilike za osam sati. Hodočasnike organizatori obavještavaju kako je sa sobom potrebno ponijeti svjetiljke, prikladnu obuću i odjeću (po mogućnosti reflektirajuće prsluke), te da slijede upute policije i volontera. Potrebno je također slijediti sve upute vezane uz COVID-19

U nedjelju, 9. kolovoza, u 6 sati, u dvorištu samostana završava hodočasnički put sa sv. misom koju predvodi generalni vikar mons. Miroslav Vidović

„Sve vas pozivamo da sudjelujete na ovom tradicionalnom hodočašću u što sabranijoj molitvi, kako osobnoj tako i zajedničkoj, a poglavito u sakramentu ispovijedi i na svetim misama, kako u Solinu tako i u Sinju. Molimo svećenike ako su u mogućnosti biti u Solinu u subotu u 19.30 za ispovijed mladih hodočasnika“, poručuju organizatori.


hr Fri Aug 07 2020 16:18:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f2d46f2daf72d16598b45c1/80

Apel prema Sinju: 'Na Alci je mala mogućnost zaraze, problem su aktivnosti prije i poslije Alke!'

Nakon Alke vrlo brzo slijedi još jedan događaj visokog rizika - Velika Gospa.

Danas kreću alkarske svečanosti u Sinju. Tim povodom je Željka Karin, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ponovno uputila apel.

- Jako je bitno da se ljudi pridržavaju epidemioloških mjera. Sam čin Alke je dobro organiziran, tu postoji vrlo mala mogućnost da se bilo tko zarazi jer će se poštovati sve epidemiološke mjere. Ali, problem su aktivnosti prije i nakon održavanja Alke - međusobno druženje u kafićima, restoranima, noćnim klubovima i u slavljima. Trebamo biti odgovorni, imamo već nekoliko dana povećan broj zaraženih. Nemamo organizirane manifestacije, a na vrhu smo, kaže Karin.

Zadnjih mjesec dana je sa sinjskog područja 81 novooboljela osoba. 

- Postoji mogućnost od širenja zaraze pa moram još jednom pozvati na oprez oko Alke, kratko je rekla Karin.

Nakon Alke vrlo brzo slijedi još jedan događaj visokog rizika - Velika Gospa

- Predložili smo da slika Gospe bude van crkve i da ljudi ne dolaze blizu, da ne bi bilo kontakata. Apeliramo da ljudi drže razmak dok hodočaste. Oni su tada umorni, kašljat će i pojačano disati pa je povećana mogućnost širenja zaraze, kazala je Karin.

hr Fri Aug 07 2020 14:20:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e8f4db829111c32d88b45e2/80
Foto: Mario Strmotić (Hina)

Željka Karin: 'Problem su noćni klubovi! Svima je sve ovo dosadilo, ali mjera se moramo držati!'

Jedan period nije bilo zaraženih iz noćnih klubova, a sada su se slučajevi opet pojavili.

Sve više je oboljelih mladih osoba u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Od jučer je brojka porasla za 21 osobu. Četvero od njih zarazilo se u noćnom klubu, jučer je bilo dvoje osoba povezana s noćnim klubovima.

- Testiramo veliki broj uzoraka, ali to nam ne pomaže i ne smanjuje broj ako su ljudi neodgovorni. Znamo kako nam je sve ovo već pomalo dosadilo, neke mjere nekima izgledaju i ne opravdane, ali jednostavno moramo se toga držati, dodala je Karin.

Jedan period nije bilo zaraženih iz noćnih klubova, a sada su se slučajevi opet pojavili.

- Vidite, stalno nam se miješaju noćni klubovi, pa svadbe. Sve je vezano za druženje većeg broja ljudi, tvrdi Karin.

Četvero turista u karanteni je u Trilju. Radi se o obitelji iz Švedske kojoj je jedan član bio pozitivan.
hr Fri Aug 07 2020 14:17:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .