Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5eb647816f2ab8741a8b45e9/80

TENISKI REKREATIVCI S BATERIJA Donosimo pravu istinu, ali se zbog sigurnosti bojimo reagirati

- Na ovaj dopis ponukao me istup gospodina Zoričića kao i trenutačno stanje na Baterijama, ali najviše kontradiktorne izjave gospodina Davora Budimira.
Saga sa splitskim Baterijama i dalje se nastavlja, a ovoga puta oglasio se dugogodišnji teniski rekreativac koji je odlučio stati uz vijećnika Antu Zoričića. Također, vjeruje da ne govori samo u svoje ime već i u ime 40 do 50 drugih teniskih rekreativaca koji su nekada igrali na Baterijama. 

Na ovaj dopis ponukao me istup gospodina Zoričića kao i trenutačno stanje na Baterijama, ali najviše kontradiktorne izjave gospodina Davora Budimira, na koje se većina bivših članova smije, ali nitko ne želi reagirati jer se boje za svoju sigurnost i sigurnost svoje djece i unučadi radi trenutačne atmosfere na Baterijama. To je jedan od razloga što je ovaj dopis anoniman, ističe rekreativac.

Opisao je nekadašnju situaciju kakva je bila na Baterijama. 

N
ekada se na Baterijama moglo igrati za cca 10 kn/satu (članarina 130 kn/mjesečno, za 3 sata/tjedno) ukoliko si bio redovan član. Međutim, to je bilo moguće samo radi entuzijazma gospodina Pavića koji je oko 25 godina tamo radio kao domar i to većinu vremena honorarno. Svi znaju da je tamo provodio minimalno 12 sati dnevno i to skoro 365 dana godišnje, svakodnevno uređujući teniske terene i okoliš cijelog centra, koji je motivirao i nas članove da pomognemo oko uređenja terena i okoliša jer drugačije nije moglo sve ni funkcionirati, kaže.

Dogodile su se neke nove promjene, stavljeni su novi reflektori i instalacija, popločan je put sa sjeverne strane, napravile su se nove klupe...

U radovima i nabavi materijala su osim gospodina Pavića sudjelovali i članovi i susjedi oko terena (gospodin Cindro je donirao kocke za popločavanje, gospodin Poljičak je donirao materijal za nove klupe i nadstrešnicu, gospodin "Kole" bio glavni meštar za građevinske radove) i prijatelji društva (gospodin Jurčić i drugi). Moram istaknuti da pri tim "radnim akcijama" nisam nikada primijetio nijednog sadašnjeg člana Udruge "Djeca Bačvica", kaže ovaj bivši teniski član.

Ističe kako je sve počelo s neplaćanjem članarine Davora Budimira.

- On je o
dbio plaćati članarinu (jer je po njemu Udruga nelegalna) iako je svakodnevno koristio terene. Tako je i počeo "rat" protiv gospodina Pavića. Budimir je tražio od članova da potpišu peticiju protiv njega (nitko se od aktivnih članova nije potpisao). Zatim se udružio sa braćom Zaninović, koji su htjeli "privatizirati" društvenim novcem obnovljeni SC Baterije, i počeo je po društvenim mrežama širiti slike puknutih klupa i ograda sa Baterija, tvrdeći da su Pavić i uprava Udruge nelegalno stekli milijune kuna, i da njihovoj novoj Udruzi Djeca Bačvica trebaju pripasti i teniski tereni. Zanimljivo je da u Udruzi Djeca Bačvica nije nijedan bivši član to jest rekreativac sa Baterija, govori zabrinuti rekreativac.

Nakon što je grad terene dodijelio JUŠOS-u, dogodila se nova preinaka. 

- JUŠOS dodjeljuju GK Bačvice na korištenje 5 sati dnevno teniskih terena za potrebe stanovnika kotara Bačvice prvenstveno djece, a Zaninović (čelnik kotara) odredi da će se ti termini koristiti od 17-22 sata i da ih na upravljanje Udruzi Djeca Bačvica. I tada počinje "raspašoj", "Djeca Bačvica" ne samo da predviđene besplatne termine ne daju djeci (jer ti termini od 17-22 h i nisu za djecu), već na njima ne igra gotovo nitko iz kotara Bačvice, već samo "pajdaši" "Djece Bačvica" iz cijelog grada.

Isti ti utjeravaju strah i u kosti zaposlenika JUŠOS-a i koriste sve teniske terene kad se njima i koliko prohtije, napadajući i neke od nas rekreativaca kada smo uredno iznajmili terene u JUŠOS-u. Svi oni na čelu s Budimirom su i tijekom karantene zbog koronavirusa svakodnevno bez dozvole koristili od JUŠOS-a zatvorene terene, preskačući ograde i ne obazirući se na svakodnevna višekratna upozorenja policije. Na snimke terena koje su iz JUŠOS-a objavili i na kojima su se prepoznali su odgovorili razbijanjem strujnih instalacija i kamera na terenima, govori rekreativac.

- Budimir cijelo vrijeme želi progurati "misao" kako su na Baterijama tereni kotarski, iako je svima poznato da je grad, a ne kotar vlasnik svih terena i da su tereni na Baterijama gradski kao što su i na Firulama. I da jesu kotarski niti  Budimir niti 99% "Djece Bačvica" nisu iz kotara Bačvice i onda sigurno ne bi oni bili ti koji bi ih trebali voditi.

Također Budimir tvrdi kako su "Djeca Bačvica" certificirani treneri i da besplatno treniraju djecu u kotaru Bačvice, a ja bih im poručio da "dobročinitelji" mogu biti i u svojim kotarima, valjda i tamo ima djece kojima mogu pomoći, ne trebaju zato dolaziti na Baterije, poručuje.

- Budimir sada kaže da bi "Djeca Bačvica" mogla sama održavati terene sa cijenom od 10 kn/satu i da bi to bilo taman za pokrivanje troškova, ukoliko je to istina odakle je uprava bivše Udruge izvukla milijune kuna kada su i oni naplaćivali po toj tarifi terene. Na kraju bih zamolio Budimira i "Djecu Bačvica" da ostave Baterije napokon na miru, da ih prepuste JUŠOS-u da oni brinu o potrebama djece i građana kotara Bačvice što se tiče terena jer onda bi i mi bivši članovi mogli napokon opet igrati u miru gdje smo godinama igrali i družili se, ističe rekreativac.

hr Sat May 09 2020 07:52:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ea0bbe329111cfdfb8b4580/80

Anita Nosić krenula u sudsku bitku za povratak na staro radno mjesto: 'Nikad nisam otišla iz Lovreća!'

Mandat joj je prestao kad je dobila rješenje Jedinstvenog upravnog odjela Općine Lovreć koje je potpisao pročelnik Mislav Karoglan.

- Zasigurno ću iskoristiti pravo da i pred institucijama iznesem svoju stranu priče. Naime, ja kroz cijeli mandat nisam prestala prebivati u svojoj općini, a to svakako mogu i dokazati, rekla je prije nekoliko mjeseci za Slobodnu Dalmaciju Anita Nosić, 30-godišnja, sad već bivša HDZ-ova načelnica općine Lovreć, nakon izbijanja afere zbog koje je i ostala bez načelničke pozicije.

Podsjetimo, otkriveno je da je, kako bi mogla kupiti stan iz programa POS-a u Zagrebu, odjavila prebivalište u Lovreću i prijavila se u Zagrebu. Kad je dobila odluku da može kupiti stan u metropoli uz državni poticaj, opet se prijavila u Lovreć i nastavila obavljati dužnost načelnice.

Nosić se, dakle, nije pomirila s gubitkom pozicije, nego je krenula u pravnu bitku. Mandat joj je prestao kad je dobila rješenje Jedinstvenog upravnog odjela Općine Lovreć koje je potpisao pročelnik Mislav Karoglan. Izdano je 19. veljače ove godine i u njemu je stajalo da joj je 7. veljače prestao mandat jer je temeljem uvjerenja o prebivalištu PP Imotski utvrđeno da je odjavila prebivalište s područja Lovreća 10. prosinca 2018. i da ga je ponovno prijavila 7. lipnja 2019.

U njemu su se pozvali i na mišljenje Ministarstva uprave koje je Općini Lovreć odgovorilo da je odjava prebivališta pravna situacija koja je predviđena kao razlog prestanka mandata.

Nosić je, nezadovoljna ishodom, odlučila postupiti po uputi o pravnom lijeku. No kako je pogreškom na rješenju bilo napisano da ima pravo žalbe Visokom upravnom sudu umjesto nadležnom Upravnom sudu u Splitu, tako se Nosić tužbom prvo obratila višoj instanci krajem veljače.

No oni su se proglasili stvarno nenadležnima i tu je izgubila nekoliko mjeseci. Odluku o nenadležnosti donijeli su početkom ožujka, a tek su je krajem svibnja proslijedili splitskom Upravnom sudu koji tek treba zakazati ročište, piše Slobodna Dalmacija.

Nosić u tužbi navodi, među ostalim, da se trajno nastanila u Lovreću i da ondje živi cijeli život te da u prilog činjenici da je neprekidno prebivala u Lovreću ne govori samo to što je svakodnevno dolazila na posao, odlazila u lokalnu trgovinu, crkvu i druga mjesta, već i to što je za vrijeme prijave prebivališta u Zagrebu u općini Lovreć imala prijavljeno boravište. Smatra kako nikad nije došlo do faktičnog prestanka prebivališta jer da ona nikad nije napustila svoje prebivalište u općini Lovreć.

Kako je bila u Lovreću potvrdila je potvrdom liječnice o neprekinutoj primarnoj zaštiti u Lovreću od 2013. godine, a kako bi još više prisnažila svoje argumente u borbi da dokaže da je neopravdano maknuta s načelničke pozicije, priložila je i izjavu Bogoslava Džaje, predsjednika Općinskog vijeća Lovreća, koji je naveo da je Nosić cijelo vrijeme svog mandata, pa tako i u spornom razdoblju od 10. prosinca 2018. do 7. lipnja 2019. godine, svakodnevno obnašala svoje dužnosti i dolazila na svoje radno mjesto u Općini Lovreć.

- Viđao sam je i s njom se družio i izvan radnog vremena u slobodno vrijeme u svojoj obiteljskoj kući i po našemu mjestu, a isto tako zajedno smo bili nedjeljom na svetim misama u župama naše općine, naveo je Džaja u svojoj izjavi.

Isto tako, Nosić se u tužbi pozvala i na presudu Visokog upravnog suda u jednom drugom predmetu iz 2016. godine, u kojoj, među ostalim, stoji i da je "protivno temeljnim odredbama ZUP-a (Zakona o općem upravnom postupku) stajalište da se prebivalište dokazuje isključivo uvjerenjem određene policijske postaje" jer se u upravnom postupku treba utvrđivati pravo stanje stvari i utvrditi sve činjenice.

Mora se priznati da se mlada HDZ-ovka dobro oboružala pravnim argumentima, no ipak treba pričekati presudu splitskog Upravnog suda, a onda i konačni pravorijek ako na tu odluku bude žalbi.

hr Fri Jun 05 2020 22:49:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5edaad806f2ab8f2588b459d/80

Šef splitske policije iznajmljivao POS-ov stan na Kili: 'Ne znam je li gospođa oglašavala, moguće da je!'

Na internetskim tražilicama i danas je lako naći apartman Rafael u zgradi POS-a koji je u vlasništvu obitelji Boban.

Hrvoje Boban, načelnik Prve policijske postaje u Splitu, turistima je iznajmljivao stan u zgradi POS-a na splitskom predjelu Kila u Gradskom kotaru Mejaši, doznaju Index Istrage.

Agencija za pravni promet nekretnina, koja vodi program poticane stanogradnje, izvijestila nas je da su 18. srpnja prošle godine na snagu stupile izmjene i dopune Zakona o društveno poticanoj stanogradnji koje zabranjuju otuđenje "i/ili davanja u najam nekretnine koja je kupljena sukladno odredbama toga Zakona".

Na internetskim tražilicama i danas je lako naći apartman Rafael u zgradi POS-a koji je u vlasništvu obitelji Boban.

Na stranicama za booking prosječna mu je ocjena oko 9. Ocjene su pisane od lipnja 2018. do kraja srpnja 2019. godine, dakle, desetak dana nakon stupanja na snagu zakonskih odredbi koje zabranjuju iznajmljivanje POS-ovih stanova. Tako je 30. srpnja 2019. korisnik s nadimkom Sab Bobanovu apartmanu dao ocjenu 9.6.

Teoretski, mogla je biti napisana i naknadno, no to neka bude posao nadležnih tijela. Ona bi mogla utvrditi i gdje obitelj Boban zapravo ima prebivalište. Prema sudskom registru, Hrvojeva supruga Ivana vlasnica je i direktorica "jednostavnog društva s ograničenom odgovornošću za prijevoz, turizam i usluge". Ona i tvrtka u registru su prijavljeni na adresi u Stobreču, u obiteljskoj kući Hrvojevih roditelja u kojoj su živjeli kada su se natjecali za stan POS-a. Nama su tvrdili da žive u POS-ovu stanu.


Dugoročno iznajmljivanje stana

S Bobanom i njegovom suprugom Index je razgovarao nekoliko puta proteklih dana jer su prvo dobili dojavu da je u kolovozu prošle godine oglasila iznajmljivanje dva stana - POS-ova i drugog stana koji su kupili u obližnjoj zgradi nakon što su dobili POS-ov. U oglasu za stan POS-a stoji da se iznajmljuje dugoročno, površina mu je 78 metara četvornih, "sve je novo i dobro opremljeno". U komentarima ispod oglasa policajčeva supruga Ivana precizira da stan iznajmljuje do 30. lipnja 2022. godine. To se događa mjesec dana nakon stupanja na snagu zakonskih odredbi koje zabranjuju najam ili prodaju POS-ovih stanova deset godina nakon kupnje bez odobrenja APN-a. 

Ivana Boban je prvo, u dogovoru sa suprugom, poslala pisano objašnjenje. 

- Istina da sam to objavila zbog gubitka posla prošle godine i što sam mislila da neću moći plaćati kredit, ali sam odustala od te opcije jer sam vidjela da nije u skladu sa zakonom i da ga ne mogu iznajmiti, tako da stan nije iznajmljen, a u njemu se i sada nalazim. Oba stana su kupljena na hipotekarni kredit sa zabilježbom OTP banke do konačne otplate na rok od 25 godina bez ikakvog učešća. Isključivo kreditna sredstva. Naime, prije 6 godina, kada smo birali POS stan, nismo imali 4. djece i stan nam je bio tada zadovoljavajući. Poslije smo proširili obitelj, a stan je postao pretijesan za djecu i nas kao veliku obitelj, stoga smo morali kupiti dodatni stan putem kredita u blizini prvog da bi djeci omogućili što kvalitetniji život, poglavito uvažavajući činjenicu da imamo djecu oba spola. Najstarija 17 godina i najmlađe 4 godine. Stan s dvije sobe na obitelj sa 6 članova jednostavno nije zadovoljavajući, napisala je supruga načelnika Prve policijske postaje Split u poruci koja je završila pozivom na kavu.


"Ne znam je li gospođa oglašavala, moguće da je"

Na kavu nas je pozvao i Hrvoje u telefonskom razgovoru. Rekao nam je da drugi stan još nisu stigli ni opremiti.

Bobani nam, međutim, tada nisu otkrili da su stan iznajmljivali turistima. U redu, iznajmljivali su oba - i onaj navodno neopremljeni - ali on nije kupljen u sklopu državnog projekta poticane stanogradnje i stoga nije bitan za priču, a i drago nam je vidjeti da u Hrvatskoj danas policijski šefovi s brojnom obitelji mogu kupiti dva stana.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

hr Fri Jun 05 2020 22:39:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5eda9e586f2ab8f2588b458a/80
Foto: Facebook

Hloverkina škola: "Imamo plaže kao i Mozambik. Zna se kako se radi PR"

Svoj PR eksperiment kasnije je izbrisala s Facebooka. Kaže da je to učinila zbog ružnih komentara s kojima se više nije htjela baviti.

Novak Srzić za Dnevnik Nove TV na kritike svoje blamaže odgovara. ''Drago mi je da sam potaknula mnoge na internetu da budu kreativni i da se igraju fotografijama, to je dobra kampanja. Sve bi ih pozvala da dođu u Makarsku'', rekla je direktorica TZ Makarska i pomnije objasnila svoj gaf.

- Mi imamo plaže kao i Mozambik, još i ljepše. Svojedobno je turistička zajednica Njemačke radila jednu promociju svog turizma pa bi onda stavili recimo tako plažu Mozambika i onda bi rekli mi imamo još i ljepše. Meni je jako drago da je ovaj moj mali PR uspio, da smo makarsku uspjeli staviti na sve naslovnice. Tko to može tako lako napraviti“, kaže Novak Srzić, a na pitanje je li onda riječ o pogrešnoj objavi, odgovorila je: “Zna se kako se radi PR“.

Svoj PR eksperiment kasnije je izbrisala s Facebooka. Kaže da je to učinila zbog ružnih komentara s kojima se više nije htjela baviti.

No došle su i kritike. “Svakako da je neodgovorno pozivati turiste u Makarsku i objavljivati fotografije iz Mozambika. Evo, već su bile određene izjave naziva da više nije makarska rivijera, nego mozambička rivijera“, kaže bivši makarski gradonačelnik Tonći Bilić.

Hrvatska turistička zajednica kaže da u promotivnim aktivnostima gostima želi isporučiti točne i precizne informacije. A svaka regionalna ili lokalna turistička zajednica dužna je provoditi svoje zakonske zadaće.

- One djeluju samostalno u smislu izbora komunikacijskih kanala i komunikacijskih poruka koje plasiraju u javnosti. Međutim, dužne su na točan i vjerodostojan način informirati javnost o svojoj turističkoj ponudi te slijediti promotivne smjernice Strateškog marketinškog plana hrvatskog turizma“, stoji u odgovoru TZ-a.

Poručuju da direktor turističke zajednice odgovara prije svega Turističkom vijeću, koje može odlučiti o sankcioniranju prema zakonskim uvjetima, piše N1.

hr Fri Jun 05 2020 21:35:06 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5eda957a6f2ab829598b4571/80
Foto: Screenshot

Nevrijeme u Dalmaciji: Bujica nosila sve pred sobom, pogoršanje nas očekuje i sljedeći tjedan

Zahvatila nas je još jučer navečer jedna gotovo prava jesenska ciklona. Donijelo je to dosta kiše, ponegdje i obilne.

Gotovo cijelu Hrvatsku zahvatilo je grmljavinsko nevrijeme uz obilne kiše. Olujno jugo puhalo je i do skoro 100 kilometara na sat, a u Selinama su vatrogasci intervenirali zbog bujice koja je pričinila veliku štetu u kampu.


Osim kiše i pljuskova, bilo je i grmljavine, a nevolje je duž Jadrana stvaralo jako i olujno jugo i oštro, prije svega u Dalmaciji s udarima i preko 100 km/h. Bilo je i visokih valova i plavljenja riva.

No za vikend nas očekuje već puno ugodnije i mirnije vrijeme. Biće dosta sunčanih i suhih razdoblja, a mogućnost za kišu je razmjerno mala. Ipak nije ni to ona prava stabilizacija, koje pritom ni nema na vidiku.

U subotu vjetar slab, a poslijepodne kraćih grmljavinskih pljuskova može biti uglavnom samo na sjeverozapadu zemlje, u gorju te u unutrašnjosti Istre, dok još rjeđe može pljusnuti iz nekog oblaka dnevnog razvoja u unutrašnjosti Dalmacije. No posvuda radi se o malim i kratkotrajnim količinama oborine.

Bit će i toplije i sparnije, osobito na kopnu, uz temperature i do 26-27 stupnjeva. 

Nedjelja nešto neugodnija uz postupno jačanje juga i jugozapadnog vjetra. No još će veći dio dana na Jadranu biti pretežno, a na kopnu djelomice sunčano uz tek kakav kraći lokalni pljusak u gorju i na krajnjem istoku zemlje, uglavnom Podunavlju.

Bit će sve vjetrovitije, skupljat će se tmurniji oblaci oko Istre i Kvarnera gdje će zatim navečer i u ponedjeljak biti pljuskova te munja i gromova. Bit će to samo uvod u pogoršanje početkom novog tjedna, tj. još jedna ciklona i novi kišni val u ponedjeljak i u noći na utorak, piše vijesti.hr

hr Fri Jun 05 2020 20:57:09 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .