Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5ec4f1e76f2ab808348b459c/80
Foto: D.N.

SDP Split: 'Čini se da je Banovini COVID-19 isprika za nerad'

Gradonačelniče, pokrenite se i osigurajte propisno funkcioniranje vrtića, poručili su iz splitskog SDP-a gradonačelniku Andri Krstuloviću Opari.

Priopćenje koje potpisuje Suzana Kačić-Bartulović, članica Predsjedništva i predsjednica Savjeta za obrazovanje SDP-a Split prenosimo u cijelosti:

 "Prije nekoliko dana prozvali smo gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu zbog raskoraka između radnog vremena gradskih tvrtki i rada vrtića, pri čemu se dan poslije povukla odluka o ukidanju rada od kuće i rada u dvije smjene prije 1. lipnja , što pozdravljamo, no sada je gradska uprava pred novim izazovom. Normalizacijom života i rada, sve smo bliže konačnoj odluci o povratku djece u vrtiće i škole, a da pri tome Stožer civilne zaštite RH i Ministarstvo znanosti i obrazovanja zbog sporosti u odlučivanju ponovno dovode roditelje i javne ustanove pred problem, na koji se nadovezuje neorganiziranost gradske uprave.

Naime, u preporukama Ministarstva znanosti i obrazovanja za rad s djecom rane i predškolske dobi od 5. svibnja 2020. i s najranijim rokom pripreme od 11 svibnja jasno stoji:  „Ravnatelji, odgojitelji i stručni suradnici dužni su u skladu s potrebama djece omogućiti roditeljima koji rade uključivanje njihove djece u dječji vrtić u skladu s Uputama HZJZ-a i ovim preporukama ili im pružiti pomoć i potporu za rad na daljinu za onu djecu koja neće biti uključena u odgojno-obrazovni rad u dječjem vrtiću. 

Svi osnivači i ravnatelji dječjih vrtića obavijestit će roditelje o početku rada dječjega vrtića i načinu organizacije odgojno-obrazovnoga rada.“ Preporuka je osnivačima da obavijesti o nastavku rada dječjih vrtića objave na svojim mrežnim stranicama, mrežnim stranicama dječjih vrtića, ali i lokalnih medija i svim raspoloživim načinima kojima inače komuniciraju s roditeljima. Grad Split nema još nikakvu obavijest na svojim mrežnim stranicama!

Provođenje treće faze u navedenome roku ovisi o uspješnosti provođenja prijašnjih dviju faza, kao i o tome da se sustav odgoja i obrazovanja pripremi na taj korak, a pri tom g. Capak jučer izjavljuje da oni tek kreću u razgovore s Ministarstvom znanosti i obrazovanja o tome do koje mjere dolazi do popuštanja. Zar im nije jasno da vremena za prilagodbu više nema ako se roditelji moraju vratiti normalnim radnim obvezama? Nije li donošenje novih mjera ipak presporo i neodgovorno prema vrtićima i školama, a posebno roditeljima koji i dalje ne znaju što s djecom?  Ostaje nejasno i nedorečeno što poslije 25.svibnja? 

Odgojno-obrazovni rad može se provoditi samo uz uvjete propisane Uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a osnivači i ravnatelji škola i dječjih vrtića prije donošenja odluke o početku rada dječjega vrtića i škola moraju utvrditi imaju li dječji vrtići i škole propisane uvjete za rad u skladu s Uputama HZJZ-a.  Ako sada ide treća faza, onda sve kreće ispočetka, a vremena za provedbu nema dovoljno. Treba anketirati roditelje, osigurati sve potrebno prema uputama HZJZ-a, a i dalje nema odgovora  kako će vrtići funkcionirati  bez prihoda jer se stalo s uplatama prije dva mjeseca.

Otvara se i pitanje upisa djece u vrtić. Na službenoj stranici grada Splita i dalje nema obavijesti o početku upisu  djece u dječje vrtiće, pa se postavlja pitanje zar zaista toliki broj ljudi u Banovini nije u stanju organizirati elektronske upise, za što su i odgovorni i plaćeni ili će roditelji i ove godine morati prikupljati hrpu papira? 

Ako ne znaju  kako, ne treba im poći daleko, dovoljno je nazvati susjedna Kaštela jer je Dječji vrtić Kaštela krenuo s  upisima djece u jaslične i vrtićke programe još 13. svibnja i to isključivo elektroničkim putem. Zahtjevi za upis zaprimaju  se putem aplikacije e-upisi koja se nalazi na web stranici DV Kaštela pa lijepo molim Službu za društvene djelatnosti neka - slijedi trag.  Ovako, čini se da je Banovini COVID-19 isprika za nerad!

Od gradonačelnika tražimo i odgovor na pitanje: zašto se nije krenulo u zajedničku javnu nabavu higijensko-sanitarnih sredstava i zaštitne opreme potrebnih vrtićima prema Uputama HZJZ-a? 

Gradonačelniče, pokrenite se i osigurajte propisno funkcioniranje vrtića!", poručili su iz splitskog SDP-a,

hr Wed May 20 2020 11:01:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ed0c95b6f2ab88f468b4633/80

Ljiljana Zmijanović pristupila Domovinskom pokretu: "Domovina se voli svakim udahom, riječju i djelom"

Na predstojećim parlamentarnim izborima bit će kandidatkinja na listi u 9. izbornoj jedinici

Hrvatska braniteljica dr. sc. Ljiljana Zmijanović pristupila je Domovinskom pokretu te će na predstojećim parlamentarnim izborima biti kandidatkinja na listi u 9. izbornoj jedinici.

- Sloboda odabira je ona koja nas određuje kao ljude, a moj odabir je Domovinski pokret. Želim dati doprinos Domovini koja se voli svakim udahom, svakom riječju i svakim djelom. - objašnjava Ljiljana Zmijanović zašto se priključila Domovinskom pokretu.

Doktorica je društvenih znanosti u polju ekonomije, bila je vojnikinja u Domovinskom ratu od 1991. do 1993. godine (elitne postrojbe-borbeni sektor). 

Od 1997. do 2009. godine bila je voditeljica Službe za prezentaciju NP Krka, a uz to bila je voditeljica više projekta, znanstvenih ekspedicija i ekoloških programa. Članica je Hrvatskog društva ekonomista i Ronilačkog kluba veterana 4GBR, a dobitnica je i Povelje FEST-a „Zasluge za turizam“ 2002. i 2003.

hr Fri May 29 2020 10:35:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/53a406321799421a762f4201/80

Nastavlja se akcija policije i USKOK-a: Uhićena i Josipa Rimac, bivša gradonačelnica Knina!

Potvrđeno je kako se nalazi u prostorijama PNUSKOK-a u Zagrebu.
Policija i USKOK provode veliku akciju, a nakon što je uhićen predsjednik Uprave Hrvatskih šuma, Krunoslav Jakupčić, ista sudbina dogodila se i bivšoj kninskoj gradonačelnici, državnoj tajnici u Ministarstvu uprave Josipi Rimac.

Potvrđeno je kako se nalazi u prostorijama PNUSKOK-a u Zagrebu.

Navodno je u pitanju gradnja vjetroelektrana kod Knina koje su se planirale dok je Rimac bila gradonačelnica.
hr Fri May 29 2020 10:23:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ed0b76c6f2ab88f468b4612/80

Proizvodi s polja u aukciji: Splićanin Dejan Grepo spojio proizvođače i otkupljivače na jednom mjestu

Baš je ova korona kriza pokazala kako se Hrvatska može hraniti samo domaćim proizvodima, a višegodišnji problem malih proizvođača našao je rješenje u jednom ovakvom projektu.
Malo je onih koji su odvažno, bez obzira na situaciju koronavirusa, krenuli u zahtjevne projekte. S dozom straha za budućnost, ali i mnogo nade u uspjeh jedan od malog broja opisanih je i Splićanin Dejan Grepo

Njegov OPG2Go postao je najomiljenije mjesto za prodaju namirnica sa hrvatskih polja, a u nešto više od mjesec dana internet platformu posjetilo je više od 15 tisuća korisnika koji su napravili na stotine narudžbi diljem Hrvatske. O uspjehu projekta dovoljno govori podatak kako, zbog prevelikog broja za registraciju novih korisnika, taj jednostavan proces traje i nekoliko dana.

Nakon fantastičnog početka priča dobiva i još jedan nastavak. Naime, prvi puta u Hrvatskoj pokrenuli su aukciju za proizvode OPG-ova, ribara i mesara, a sve u cilju i da svaki domaći proizvod dobije dostojan uzvrat u cijeni.

- Godinama smo slušali o problemu Hrvatskih proizvođača kako propadaju mandarine, jagode, mlijeko, meso i drugi proizvodi. Rješenje je u našoj aukciji, svi ti proizvodi mogu biti ponuđeni svim otkupljivačima u Hrvatskoj u svega par klikova putem OPG2Go Aukcije namirnica. Tako se otvara jedan skroz novi tip trgovine, prvi puta u Hrvatskoj gdje će se moći nadmetati za proizvode i otkupljivači i proizvođači, govori nam Grepo dodajući kako su se za ovu opciju odlučila već dva velika trgovačka lanca.

- Cilj je omogućiti prodaju i otkup većih količina namirnica preko jednostavnog online sistema OPG2Go Aukcija te tako olakšati proizvođaču i otkupljivaču trgovanje i poslovanje. OPG2Go Aukcija uvelike će olakšati restoranima nabavku veće količine namirnica iz bilo kojeg dijela Hrvatske kao i proizvođaču prodaju nekom trgovačkom lancu, restoranu ili bilo kojem otkupljivaču, nastavlja nam ovaj mladi i posve inovativan Splićanin velikih želja i neustrašivog duha.

Baš je ova korona kriza pokazala kako se Hrvatska može hraniti samo domaćim proizvodima, a višegodišnji problem malih proizvođača našao je rješenje u jednom ovakvom projektu.

Pitali smo i Dejana što misli o Vladinim mjerama pomoći na što je ekspresno odgovorio kako uvijek može bolje

- Ovim putem pozivam Vladu Republike Hrvatske, Ministarstvo poljoprivrede i sve nadležne da se uključe jer smo spremni na suradnju. Imamo gotov projekt tehnički spreman koji može uvelike pomoći i olakšati hrvatskim proizvođačima da ponude i prodaju proizvode kao i otkupljivačima da otkupe iste u većim količinama. Treba iskoristiti tehnološke mogućnosti koje su nam danas svima dostupne te olakšati poslovanje i život, zaključuje ovu priču Dejan Grepo.

Poziv ide svima vama. Prijavite se i budite dio velikog spleta proizvođača i otkupljivača koji s ovom hvalevrijednom idejom i cijelu Hrvatsku čine boljim mjestom življenja na više polja - od zdravstvenog pa sve do gospodarskog.
hr Fri May 29 2020 09:19:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ed0af3a6f2ab88f468b4607/80

Murterini dobili teleporter u obliku periske: iz Hrvatske u Norvešku uz pomoć pametnog telefona

Simbol je to prijateljstva između Općine Murter - Kornati s norveškom općinom Heroy.

Na Murteru, na gradskoj plaži Luke jučer je postavljen spomenik kakav još u Hrvatskoj nije viđen. Naime, radi se o 'Virtualnom teleporteru' kojim će svi znatiželjnici moći prijeći u virtualnu stvarnost u Norveškoj, putem pametnih telefona.

Simbol je to prijateljstva između Općine Murter - Kornati s norveškom općinom Heroy.

- Plaža je uređena u tri godine, u tri faze. Posljednja faza je baš ova, postavljanje spomenika prijateljstva u obliku periske kojoj prijeti odumiranje, kratko je kazao načelnik Toni Turčinov

Najavio je i kako je u planu povezivanje i s drugim mjestima te predstavljanje naše ponude koja u prvi plan stavlja prekrasnu razvedenu obalu i Jadransko more.

Dvije stilizirane periske veće su od četiri metra.


hr Fri May 29 2020 08:44:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .