Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5ab12f8d2af47f61388b478a/80
Foto: Bruno Dubravec

Biserom mora 2018. otvara se turistička sezona na Braču

Najavna konferencija 13. Bisera mora održana je u utorak u Zračnoj luci Brač, a tom je prilikom označen i formalni početak turističke sezone na otoku. Najveće kulinarsko natjecanja u Hrvatskoj s popratnim događanjima okupit će od 21. do 24. ožujka 300-tinjak kuhara iz 19 zemalja u Supetru u organizaciji Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER), a po 9. put na Braču.

"Zauzeli smo već Svpetrvs hotele i pripremili sve za Biser mora 2018. Počinjemo u srijedu ujutro u 7 sati s natjecanjima 25 timova srednjih i visokih škola, pa sve do navečer kad ćemo imati službeno otvaranje manifestacije. Tom prigodom ćemo se sjetiti pokretača Bisera mora, lani preminulog Mira Bogdanovića, te pogledati izložbu o njemu, stvarima koje je napravio za našu udrugu, gastronomiju i povezivanje kuhara cijelog svijeta. Ove godine imamo puno natjecatelja, kuharski boksovi će biti puni od 7 do 20 sati, a u petak navečer ćemo dobiti nove pobjednike. Uz to imamo jako puno prezentacija i master classova, moći će se probati mnoštvo zdravih gluten free i vege stvari, kušati jela različitih nacionalnih kuhinja, a i popratiti radionice o novim trendovima u ugostiteljstvu i turizmu" - najavio je Željko Neven Bremec, predsjednik ŠKMER-a.

Ive Cvitanić, predsjednik Turističke zajednice grada Supetra, na konferenciji za medije istaknuo je kako će završnog dana Bisera mora Supetrani biti domaćini "Bračke večeri". To je prigoda, kako je kazao, da se predstavi i projekt "Otočka kuhinja Supetar" Turističke zajednice i Poljoprivredne zadruge tog bračkog mjesta, koji je krajem prošle godine osvojio srebrnu nagradu „Suncokreta ruralnog turizma Hrvatske“ u kategoriji najboljih programa i projekata u ruralnom turizmu.

"Ovom manifestacijom posljednjih devet godina kod nas službeno započinje turistička sezona, a ove je godine razlika što s nama nije onaj zbog koga je sve ovo krenulo, a to je Miro Bogdanović. Hvala mu na svemu što je napravio za Biser mora te Supetar kao turističku destinaciju. Na Bračkoj večeri Bisera mora 2018. predstaviti ćemo se s popularnim, ali i zaboravljenim bračkim jelima. U okviru "Otočke kuhinje Supetra" je u zadnje dvije godine napravljen popis jela gastronomske baštine otoka Brača, kao i pravilnik za dodjelu markice tog projekta koju je lani zavrijedilo pet naših ugostiteljskih objekata. Ove godine idemo dalje s natječajem, pa ćemo vidjeti hoće li se još naših restorana i konoba naći u toj selekciji" - istaknuo je Cvitanić.

Damir Vidošević iz Svpetrvs hotela najavio je kako će njegova hotelska kuća i dalje pratiti ŠKMER kao suorganizator Bisera mora, a ove godine ponudila je i jednu novinu.

"Za manifestaciju predstavit ćemo i našu novu kongresnu dvoranu Waterman Forum gdje će se upriličiti svečano otvorenje, dio priredbi i večernje zabave. Drago nam je da podržavamo ovo internacionalno natjecanje s više od 300 sudionika. Vidimo se i iduće godine!" - poručio je Vidošević.

I supetarska gradonačelnica Ivana Marković zdušno je podržala otvaranje novog kongresnog centra Svpetrvs hotela jer u tome vidi novu razvojnu nišu grada, kao i cijelog otoka. Također, tome u prilog idu, kako je istaknula, i nove avionske linije koje će povezivati Brač s Europom.

"Biser mora nam dolazi nakon uspavane zime na otoku, njime se na pravi način označava početak sezone. Veselim se delicijama koje će se moći kušati, jer uvijek je lijepo probati nešto novo iz cijelog svijeta" - kazala je gradonačelnica Marković.

Na konferenciji za medije na Aerodromu Brač novinarima se obratio direktor Tonći Peović koji je nazočne provozao i malenim avionom iznad Bola. Istaknuo je kako je lani pista produžena s 1440 m na 1760 m što je rezultiralo mogućnosti prihvata mlaznih aviona, te su na otok počeli slijetati avioni iz francuskog Deauvillea te Bruxellesa.

"Od tada su moji suradnici razgovarali s čitavim nizom avio kompanija što je urodilo plodovima, tako da ćemo od ove godine biti povezani s osam europskih država i 18 destinacija u Europi. Nove destinacije su, između ostalih, Rotterdam, Luxemburg, Bern, te Ljubljana dva puta tjedno preko koje će se povezati Amsterdam, Pariz, Frankfurt. Time Brač postaje dostupniji na turističkoj karti cijele Europe" - kazao je Peović.

hr Tue Mar 20 2018 16:59:41 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ba3a00fcb557af5ab8b48cd/80

MEDEF – Predstavljanje Splita u Parizu

U sjedištu francuskog udruženja poslodavaca MEDEF u Parizu gradonačelnik Andro Krstulović Opara sa svojim savjetnikom Krešimirom Budišom sutra će francuskim tvrtkama predstaviti Split.

Osim splitske delegacije, u MEDEF-u će svoje gradove predstaviti i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel te gradonačelnik Zadra Branko Dukić sa svojim suradnicima, kao i predstavnici Slavonskog Broda i Osijeka.

Potporu organizaciji sastanka daje i hrvatska Agencija za investicije i konkurentnost koja će sutrašnji susret započeti izlaganjem o Hrvatskoj. Osim zajedničkog razgovora s predsjednikom Vijeća poduzetnika FR– RH pri MEDEF International te predsjednikom Radne skupine za održive gradove, MEDEF International, g. Gerardom Wolfom predviđeni su i pojedinačni sastanci gradonačelnika hrvatskih gradova s francuskim tvrtkama koje su iskazale interes za investiranje i poslovnu suradnju s određenim gradovima.

Mouvement des entreprises de France (MEDEF), odnosno Pokret poduzetnika Francuske, najveća je federacija poslodavaca u Francuskoj. Ima više od 750.000 tvrtki članica, od kojih su 90 posto mala i srednja poduzeća što čini ukupno 70% francuskog privatnog sektora. MEDEF se bavi lobiranjem na lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj i EU razini. Svake godine MEDEF International organizira niz izaslanstva francuskih poslovnih vođa s konkretnim projektima ciljanim zemljama. MEDEF podržava održivi razvoj, podižući svijest tvrtki na činjenicu da zaštita okoliša također može biti značajna među svojim konkurentnim prednostima.

Nakon programa u MEDEF-u, gradonačelnici će biti primljeni i u OECD-ovom Centru za poduzetništvo, male i srednje tvrtke, gradove i regije, gdje će također imati priliku predstaviti mogućnosti ulaganja i razvoja gospodarstva u svakom pojedinom gradu.


hr Thu Sep 20 2018 15:28:20 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ba38aeccb557a7ba58b49c5/80
Foto: Grad Split

Dina Levačić u Banovini: Spremna sam za japanski "kurenat"

Čestitke su joj danas u gradskoj upravi uputili Mate Omazić, pročelnik Službe za društvene djelatnosti i Igor Maretić, voditelj Odsjeka za sport, zahvalivši joj na promociji sporta, ali i humanitarnom angažmanu, što je čini uistinu velikom sportašicom

- More kao more, svugdi isto, plivaš i ne misliš, zabavnije je kad su valovi. Morski pasi? Ma ništa strašno, idu oni 'o svom poslu' – komentar je to simpatične i samozatajne djevojke koja se 13 sati borila s tri metra visokim valovima i meduzama, pobijedivši tako i more i sebe na svom posljednjem plivačkom podvigu, preplivavši 42 km dug Moloko kanal na Havajskom otočju. 

Dina je prva plivačica iz Hrvatske kojoj je to pošlo za rukom s drugim najboljim vremenom među ženama koje su uspjele preplivati ovu zahtjevnu dionicu. 

Čestitke su joj danas u gradskoj upravi uputili Mate Omazić, pročelnik Službe za društvene djelatnosti i Igor Maretić, voditelj Odsjeka za sport, zahvalivši joj na promociji sporta, ali i humanitarnom angažmanu, što je čini uistinu velikom sportašicom. 

Podijelivši iskustva s Havaja, Dina je najavila novi plivački obračun s nemilosrdnim strujama na izazovnoj dionici u Japanu, čemu se veseli podjednako kao i skoroj diplomi na edukacijsko-rehabilitacijskom studiju u Zagrebu i povratku u svoj grad. 

Grad Split s veseljem će dalje pratiti i podržavati Dinu na njenom uspješnom sportskom i profesionalnom putu. 

 

hr Thu Sep 20 2018 13:56:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a915bc42af47f8e0b8b4684/80

Grad Split objavio je Poziv za podnošenje zahtjeva za otpis duga

Grad Split otpisat će dug dužnika najviše do ukupnog iznosa zbroja glavnice i troška do 10.000,00 kuna

Grad Split objavio je Poziv za podnošenje zahtjeva za otpis duga u kojem se pozivaju sve fizičke osobe dužnici Grada Splita da temeljem odredbi članka 10. Zakona o otpisu dugova fizičkim osobama ("Narodne novine" broj 62/18. - u daljnjem tekstu: Zakon) podnesu zahtjev za otpis dospjelog duga na ime komunalne naknade  i to u roku od 30 dana od dana objave Poziva na web stranicama Grada Splita.

Grad Split otpisat će dug dužnika najviše do ukupnog iznosa zbroja glavnice i troška do 10.000,00 kuna, a koji zbroj se uvećava za pripadajuće dospjele kamate.

Tekst poziva i obrazac Zahtjeva nalaze se OVDE.

 

hr Thu Sep 20 2018 13:28:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b570822cb557a4c418b4622/80

Mediteranski dan obale: Brojni stručnjaci okupljaju se u Splitu kako bi potaknuli regionalnu akciju zaštite obale Mediterana

U povodu Mediteranskog dana obale brojni će se stručnjaci 25. rujna 2018. okupiti u Splitu gdje je smješten PAP/RAC, jedan od šest regionalnih centara UN-ovog Mediteranskog akcijskog plana (MAP)

Ove godine, na Mediteranski dan obale, UN-ov akcijski plan za Mediteran (MAP) obilježava 40. godišnjicu jedne od svojih sastavnica –   “Centra za upravljanje obalom“ (poznatog po engleskoj kratici PAP/RAC). Tijekom proteklih 40 godina, PAP/RAC je bio ključnokoordinacijskotijelo za zaštitu obala Mediterana. Devet mediteranskih zemalja i EU već su ratificirale Protokol o integriranom upravljanju obalnim područjem (ICZM) kojim se, među ostalim uspostavlja zaštitna zona od 100 metara kojom bi se zaustavilo degradiranje mediteranskog obalnog područja, od kojega je 40% već pokriveno strukturama koje je izgradila ljudska ruka.

Taj sedmi po redu protokol Barcelonske konvencije o zaštiti okoliša u mediteranskoj regiji stupio je na snagu 2011. godine i postao pravno obvezujući instrument kojim su se zemlje obvezale na održivo upravljanje i korištenje obalnih područja.

U povodu Mediteranskog dana obale brojni će se stručnjaci 25. rujna 2018. okupiti u Splitu gdje je smješten PAP/RAC,  jedan od šest regionalnih centara UN-ovog Mediteranskog akcijskog plana (MAP). Sudionici skupa su predstavnici Ujedinjenih naroda i mediteranskih zemalja, znanstvene zajednice, udruga i ostalih sastavnica civilnog društva. Oni će raspravljati o uspjesima i nedostacima upravljanja mediteranskim obalnim područjem, kao i o novim okolišnim i razvojnim izazovima koji iziskuju ambicioznije i hitno djelovanje.

Sredozemno more jedno je od najcjenjenijih svjetskih mora, dom velike biološke raznolikosti, sa 17 posto poznatih morskih sisavaca prisutnih na području koje pokriva manje od 1 posto svjetskih oceana. Sredozemno more također igra važnu ulogu u gospodarstvu zemalja koje ga okružuju te je važan izvor zapošljavanja. Procjenjuje se da u sektoru ribarstva i marikulture radi 420.000 ljudi, dok ih je još 550.000 zaposleno u pomorskom prometu. Obale Sredozemnog mora zaslužne su za 30 posto ukupnih svjetskih turističkih dolazaka.

No, ovaj se gospodarski rast dogodio na štetu okoliša, a baština i resursi doživjeli su progresivno propadanje tijekom desetljeća, s time da pritisci od strane čovjeka postaju sve intenzivniji, a pridružuju im se i utjecaji klimatskih promjena. Danas u mediteranskim zemljama jedna od tri osobe živi u obalnim područjima, a većina ih je koncentrirana u velikim gradovima. Dok gradovi zauzimaju samo tri posto Zemljine površine, troše preko 75 posto prirodnih resursa.

Međutim, stručnjaci ponavljaju kako se gospodarski rast i zaštita Mediterana mogu i moraju usuglasiti, a upravo će to biti i središnja tema Mediteranskog dana obale 2018.

Mediteran se nalazi na raskrižju tri kontinenta, Afrike, Azije i Europe. Pravu je razliku moguće postići samo ako vlade budu djelovale žurno, zajedno i s većom ambicijom prema održivom korištenju Mediterana”. – najavio jeGaetano Leone, koordinator MAP-a.

- Važna prekretnica u usklađivanju politika koje se tičumediteranskog obalnog područja desila se upravo donošenjem Protokola čije odredbe trebaju pomoći zemljama regije da ostvare viziju i ciljeve koje su zacrtale za dobrobit svih nas i onih koji će doći nakon nas: preokrenuti negativne trendove i osigurati prostor koji je ugodan za življenje, produktivan, jedinstven i atraktivan. Uloga PAP/RAC-a kao koordinatora provedbe Protokola u cijeloj mediteranskoj regiji izuzetno je velika i odgovorna. – izjavila je Željka Škaričić, ravnateljica PRP/RAC centra u Splitu.

hr Thu Sep 20 2018 12:13:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .