Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5ab12f8d2af47f61388b478a/80
Foto: Bruno Dubravec

Biserom mora 2018. otvara se turistička sezona na Braču

Najavna konferencija 13. Bisera mora održana je u utorak u Zračnoj luci Brač, a tom je prilikom označen i formalni početak turističke sezone na otoku. Najveće kulinarsko natjecanja u Hrvatskoj s popratnim događanjima okupit će od 21. do 24. ožujka 300-tinjak kuhara iz 19 zemalja u Supetru u organizaciji Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER), a po 9. put na Braču.

"Zauzeli smo već Svpetrvs hotele i pripremili sve za Biser mora 2018. Počinjemo u srijedu ujutro u 7 sati s natjecanjima 25 timova srednjih i visokih škola, pa sve do navečer kad ćemo imati službeno otvaranje manifestacije. Tom prigodom ćemo se sjetiti pokretača Bisera mora, lani preminulog Mira Bogdanovića, te pogledati izložbu o njemu, stvarima koje je napravio za našu udrugu, gastronomiju i povezivanje kuhara cijelog svijeta. Ove godine imamo puno natjecatelja, kuharski boksovi će biti puni od 7 do 20 sati, a u petak navečer ćemo dobiti nove pobjednike. Uz to imamo jako puno prezentacija i master classova, moći će se probati mnoštvo zdravih gluten free i vege stvari, kušati jela različitih nacionalnih kuhinja, a i popratiti radionice o novim trendovima u ugostiteljstvu i turizmu" - najavio je Željko Neven Bremec, predsjednik ŠKMER-a.

Ive Cvitanić, predsjednik Turističke zajednice grada Supetra, na konferenciji za medije istaknuo je kako će završnog dana Bisera mora Supetrani biti domaćini "Bračke večeri". To je prigoda, kako je kazao, da se predstavi i projekt "Otočka kuhinja Supetar" Turističke zajednice i Poljoprivredne zadruge tog bračkog mjesta, koji je krajem prošle godine osvojio srebrnu nagradu „Suncokreta ruralnog turizma Hrvatske“ u kategoriji najboljih programa i projekata u ruralnom turizmu.

"Ovom manifestacijom posljednjih devet godina kod nas službeno započinje turistička sezona, a ove je godine razlika što s nama nije onaj zbog koga je sve ovo krenulo, a to je Miro Bogdanović. Hvala mu na svemu što je napravio za Biser mora te Supetar kao turističku destinaciju. Na Bračkoj večeri Bisera mora 2018. predstaviti ćemo se s popularnim, ali i zaboravljenim bračkim jelima. U okviru "Otočke kuhinje Supetra" je u zadnje dvije godine napravljen popis jela gastronomske baštine otoka Brača, kao i pravilnik za dodjelu markice tog projekta koju je lani zavrijedilo pet naših ugostiteljskih objekata. Ove godine idemo dalje s natječajem, pa ćemo vidjeti hoće li se još naših restorana i konoba naći u toj selekciji" - istaknuo je Cvitanić.

Damir Vidošević iz Svpetrvs hotela najavio je kako će njegova hotelska kuća i dalje pratiti ŠKMER kao suorganizator Bisera mora, a ove godine ponudila je i jednu novinu.

"Za manifestaciju predstavit ćemo i našu novu kongresnu dvoranu Waterman Forum gdje će se upriličiti svečano otvorenje, dio priredbi i večernje zabave. Drago nam je da podržavamo ovo internacionalno natjecanje s više od 300 sudionika. Vidimo se i iduće godine!" - poručio je Vidošević.

I supetarska gradonačelnica Ivana Marković zdušno je podržala otvaranje novog kongresnog centra Svpetrvs hotela jer u tome vidi novu razvojnu nišu grada, kao i cijelog otoka. Također, tome u prilog idu, kako je istaknula, i nove avionske linije koje će povezivati Brač s Europom.

"Biser mora nam dolazi nakon uspavane zime na otoku, njime se na pravi način označava početak sezone. Veselim se delicijama koje će se moći kušati, jer uvijek je lijepo probati nešto novo iz cijelog svijeta" - kazala je gradonačelnica Marković.

Na konferenciji za medije na Aerodromu Brač novinarima se obratio direktor Tonći Peović koji je nazočne provozao i malenim avionom iznad Bola. Istaknuo je kako je lani pista produžena s 1440 m na 1760 m što je rezultiralo mogućnosti prihvata mlaznih aviona, te su na otok počeli slijetati avioni iz francuskog Deauvillea te Bruxellesa.

"Od tada su moji suradnici razgovarali s čitavim nizom avio kompanija što je urodilo plodovima, tako da ćemo od ove godine biti povezani s osam europskih država i 18 destinacija u Europi. Nove destinacije su, između ostalih, Rotterdam, Luxemburg, Bern, te Ljubljana dva puta tjedno preko koje će se povezati Amsterdam, Pariz, Frankfurt. Time Brač postaje dostupniji na turističkoj karti cijele Europe" - kazao je Peović.

hr Tue Mar 20 2018 16:59:41 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5adb8ad12af47f78888b4709/80

"Vrgorčani vrlo malo znaju o svojoj povijesti, iako je Vrgorac vrlo star dalmatinski grad"

U želji istraživanja povijesti, običaja, lokalnog govora i drugih aspekata kulture Vrgorske krajine, zaštite spomeničke kulturno-povijesne baštine, kao i poticanja na osnivanje muzeja, instituta ili drugih kulturnih institucija koje bi se bavile povijesnim znanstvenim i istraživačkim radom, u Vrgorcu je 5. travnja 2018. godine osnovano, a 16. travnja registrirano Društvo prijatelja vrgorske starine.

Na osnivačkoj skupštini za predsjednika udruge izabran je profesor povijesti i geografije Branko Radonić iz Vrgorca, za potpredsjednika izabran je dugogodišnji mjesni odbornik sela Rašćane Matko Bašić, dok je tajnica profesorica hrvatskog jezika i knjižničarka Adriana Turić-Erceg iz Vrgorca. Svi članovi izabranog vodstva veliki su ljubitelji lokalne povijesti, baštine i kulture vrgorskog kraja.

Povodom osnutka Društva njegov predsjednik Branko Radonić istaknuo je kako je ovo prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, a njezin cilj bit će obnova, zaštita i istraživanje materijalne i nematerijalne kulturne baštine Vrgorske krajine. 

- Zalagat ćemo se za formiranje gradskog muzeja ili neke druge ustanove koja će se baviti istraživanjem naše povijesti i čuvanjem baštine. Imat ćemo stav o kulturnoj politici državne, regionalne i lokalne uprave prema Vrgorcu, pritom dajući konstruktivne prijedloge. Kroz minula stoljeća nebriga, ratovi i zub vremena nepovratno su uništili značajne dijelove naše materijalne i nematerijalne baštine, a koja je neodvojivi dio našeg lokalnog identiteta Vrgorske krajine. Arhivska dokumentacija za našu povijest je također izvan Vrgorca, dok su predmeti etnološke, antropološke i povijesne važnosti ili propali ili su raštrkani po krajini u rijetkih privatnih imatelja. Pritom nam svakodnevno odlaze stare generacije, a bez prilike da svoja znanja i sjećanja prenesu novim generacijama. Kako nemamo muzej ili institut, naša povijest i baština se ne istražuju pa je, što se tiče nacionalne i regionalne historiografije i etnologije, Vrgorac gotovo prazna ploča. Zbog istoga razloga Vrgorčani vrlo malo znaju o svojoj povijesti, iako je Vrgorac vrlo star dalmatinski grad. Osnivamo Društvo kako bi promijenili dosadašnji odnos prema povijesti i baštini i maksimalno ćemo se truditi u ostvarivanju navedenih ciljeva, rekao je Radonić.

Osim promicanja vrijednosti i značaja kulturno-povijesne baštine Vrgorske krajine kao kulturnog dobra važnog za regionalnu i nacionalnu kulturnu baštinu, Društvo će raditi i na pronalaženju i skupljanju predmeta, arhivske dokumentacije i fotografija od povijesnog, arheološkog, umjetničkog i etnografskog značaja za vrgorski kraj te s lokalnom baštinom upoznavati domaće građane i strance s ciljem njezine valorizacije.

hr Sat Apr 21 2018 21:03:41 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5adb6e0d2af47fde7f8b48d8/80
Foto: Ilustracija Pixabay

Počela sezona krpelja, evo kako se zaštititi

Krpelji su prenositelji raznih bolesti, a njihova je sezona upravo u punom zamahu. Njihov ugriz sam po sebi nije opasan, no može postati ako je krpelj zaražen. Naime, ti mali nametnici mogu biti prijenosnici nekih opasnih bolesti.
Stručnjaci kažu kako je virusni meningoencefalitis kojeg prenose krpelji najteži oblik tog virusnog oboljenja. Ističu da ova bakterijska bolest, ako se ne prepozna i ne liječi na vrijeme može biti itekako opasna, piše HRT.

Zato je važno prepoznati prve simptome. Kod meningitisa su to temperatura i glavobolja, a kasnije smetnje vida i sluha te povraćanje. Kod borelioze to je crvenilo na mjestu uboda koje se postupno širi.  

Treba naglasiti da se u svakom slučaju može i preventivno djelovati. Postoji cjepivo protiv krpeljnog meningoencefalitisa, a od ugriza se možemo obraniti raznim repelentima koji se nanose na kožu prije odlaska u prirodu.  

Dakle, treba biti oprezan, pogotovo ako mnogo boravite u prirodi. Nakon povratka obvezno se pregledati, više puta, ali i idući dan, savjet je iskusnih planinara.
hr Sat Apr 21 2018 19:00:51 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5adb6c282af47f658c8b463c/80

Prijatelji životinja: Zaustaviti uzgoj životinja za ljudsku prehranu jer ima razarajući utjecaj na okoliš

U povodu Dana planeta Zemlje koji se obilježava 22. travnja udruga Prijatelji životinja pozvala je u subotu građana da promisle o prelasku na zelenu prehranu te time zaustave uzgoj životinja za ljudsku prehranu jer, tvrde, ima razarajući utjecaj na okoliš.
Nekoliko milijuna ljudi Dan planeta Zemlje obilježit će prikladnim akcijama poput čišćenja divljih odlagališta otpada, edukacijom i podizanjem svjesnosti o važnosti očuvanja prirodnih ljepota, pa čak i simboličnom minutom šutnje. Ipak, ono najučinkovitije što pojedinac može učiniti kako bi pridonio zaštiti i očuvanju okoliša i prirodnih resursa je – prelazak na veganstvo, poručuju iz te udruge.

Pozivajući se na podatke Državnog zavoda za statistiku ističu kako oni pokazuju da je tijekom 2016.u Hrvatskoj ulov i uzgoj morske ribe, ljuskavaca, kamenica te ostalih mekušaca i školjkaša iznosio 85.028 tona. Svoju zabrinutost su izrazili i zbog podataka koji pokazuju da je zbog prekomjernog izlova ribe Mediteran izgubio 41 posto nekadašnje populacije morskih sisavaca i čak 34 posto ukupnog ribljeg fonda.

"Prema izvještaju UN-a iz 2010. godine uzgoj životinja utječe na 70 posto potrošnje svjetske pitke vode i 38 posto ukupnog iskorištavanja poljoprivrednih površina. Odgovoran je za čak 19 posto ukupne emisije stakleničkih plinova, što je više nego što proizvede ukupni svjetski promet", istaknuli su Prijatelji životinja.

Navode i da se 15.500 litara vode iskoristi za stvaranje jednog kilograma goveđeg odreska, dok je za stvaranje jedan kilograma krumpira ili rajčica  potrebno 250 litara vode. Tvrde da se životinje prisilno hrani čime se uništava više od 70 posto resursa, odnosno žitarica i druge biljne hrane kojom se može spriječiti glad u svijetu kada bi se prenamijenila za ljude.

"Za stočarstvo se koristi čak 70 posto sveukupne čiste vode. Odgovorno je za 65 posto emisije dušikova oksida, a staklenički plin dušikov oksid je 296 puta destruktivniji od CO2. Uzgoj životinja odgovoran je za 91 posto uništavanja Amazonske prašume",  tvrde u priopćenju.

Napominju i kako UN-ova Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) savjetuje smanjenje unosa mesa jer gotovo dvije trećine stakleničkih plinova i 78 posto ispuštanja metana nastaju zbog uzgoja stoke.
Ističući da je samo 2016. godine u Hrvatskoj ubijeno više od 50 milijuna kopnenih životinja,   iz te udruge pozivaju građane da pređu na zelenu prehranu i smanje razarajući utjecaj uzgoja životinja.
hr Sat Apr 21 2018 18:52:46 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5adb5e402af47fb68d8b45ec/80

Pametno i Dan planeta Zemlje: Split bogatiji za dva stabla

Preraslo je u tradiciju...
Danas su predstavnici stranke Pametno povodom Dana planeta Zemlje, koji se službeno obilježava sutra, 22. travnja, u Splitu, u Gundulićevoj i Biokovskoj ulici, posadili dva nova stabla - kesten i lipu.

Riječ je o sada već tradicionalnoj sadnji, trećoj po redu, kojom stranka Pametno podržava ovaj dan u skladu sa svojim programom u kojem zagovaraju grad što bogatijih zelenih površina i zdravog življenja.
hr Sat Apr 21 2018 17:54:26 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .