Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5e1cec0f29111c26638b4580/80

Splitska psihologinja Runjić: 'Prestanimo govoriti o izoliranim slučajevima i sigurnom Splitu!'

Koordinacija Grad-policija je bila loša, neshvatljiva je podrška za trostruko ubojstvo, a suluda i misao kako je Split siguran grad
Splitski zločin, koji je javnosti donio osjećaje grozote, straha i ljudske slabosti, pokazao je u kolikoj mjeri cijelo društvo može, zapravo ne može, odgovoriti na izazove koji, po mnogim mišljenjima, tek predstoje. 

Strašno trostruko ubojstvo usred bijela dana, ubojica koji je hladnokrvno odšetao, odbacio oružje i presvukao se te mirno sjedio u ugostiteljskom objektu te policija i splitski gradonačelnik koji se ne mogu dogovoriti čija je informacija bila točnija niti tri dana poslije ne prestaju puniti medijske stupce i retke.

Krvavi pohod u Splitu bio je upozorenje za cijeli sustav, tvrdi splitska psihologija Sonja Vedrana Runjić.
- Što se još treba dogoditi kako bismo pokrenuli taj tromi sustav i prestali govoriti o izoliranim slučajevima, te zadovoljiti policijskim statistikama koje nas uvjeravaju kako živimo u sigurnom okruženju. Gotovo da nema dana kada ne slušamo ili ne čitamo o nekom nasilnom činu u obitelji, na cesti, u školi. Izloženi su mu svi - djeca, roditelji, nastavnici, djevojke, supruge, drugačiji i oni koji misle drugačije. Na nasilje ne odgovaramo na odgovarajući način, priča Runjić komentirajući i izjave splitskog gradonačelnika Andre Krstulovića-Opare koji je rekao kako za Split treba izbaciti epitet 'grad-slučaj'.

Za ubojstvo opravdanja nema, ali mnogi ističu kako je svojim činom osumnjičenik Filip zapravo 'uzeo stvar i svoje ruke' i time povećao osjećaj nepravde i bijesa mnogih ljudi.
- Ovo je zasigurno znak ozbiljnog poremećaja ličnosti. Među ljudima je snažan osjećaj nepravde, bijesni su i ogorčeni na učinkovitost sustava. Ogroman broj građana nezadovoljan je korupcijom i kriminalom u svim segmentima društva i ponekad pojedinci, stjerani u kut i sa snažnim osjećajima nezaštićenosti, uzimaju 'pravdu u svoje ruke'. Razumijem razloge koje su do ove situacije doveli, ali ulica nije rješenje.
Poznato je da se takozvana 'zlatna mladež' kada, novim skupim automobilom usmrte nekoga na pješačkom prijelazu, a da nisu čak ni stali izvuku jer '..to su dobra djeca iz dobrih obitelji..', tvrdi splitska psihologinja kojoj je, kaže, nezamislivo da se trostrukog ubojicu smatra herojem dok u isto vrijeme ljudi iz politike govore kako će mu, primjerice, nositi kolače.

- Davidu Komšiću koji je bivšu trudnu djevojku izboo nožem potvrđena je smanjena kazna zatvora. Daruvarac? Horvatinčić?
Prošli je tjedan donesena oslobađajuća presuda u slučaju vukovarske policajke te ista takva u ne primjerenom odnosu profesora prema učenici. Svako malo neki osuđeni kriminalac pobjegne u susjednu nam državu. Proceduralne pogreške? Zastara?
Divlji zapad, pravda koju kroji ulica je zastrašujuća i opasna, te ishitreni proizvod lakomislenih korisnika društvenih mreža u kojem ubojicu podržavaju i osnivaju grupe potpore.

Poražavajuća je spoznaja da živimo u državi u kojoj većina ne vjeruje pravnom sustavu, te trostrukog ubojicu smatra herojem. Građani su zahvalni što ih je riješio zla, te prikupljaju sredstva za najskuplje odvjetnike.
Vijećnik Splitskog gradskog vijeća kaže: '...ubijeni su dilali, tukli i prijetili…', dok bi ubojici jedan saborski zastupnik nosio kolače u zatvor. Pametnom dosta! Sve je stvar percepcije, nadodaje Sonja Vedrana Runjić koja baš radi u suradnji sa splitskom Socijalnom službom koja se našla na meti medijskih napada jer je od ranije bilo poznato kako su osumnjičeni i njegova cijela obitelj bili pod prismotrom splitskog Centra.

- Trebalo bi znati što je Centar poduzimao od kada je obitelj u tretmanu. Javnost često te djelatnike doživljava kao one koji malo ili loše rade što je kriva percepcija teškog i odgovornog posla. Kako bi se postigao dobar rezultat neophodna je suradnja svih članova obitelji, škole, liječnika obiteljske medicine, te osobe koja je u nadzoru i djelatnika Centra, objašnjava psihologija koja zaključuje kako su se tijekom cijelog slučaja događale nespretne reakcije službi koje su dodatno zbunjivale javnost.

- Policija je molila građane da ne izlaze iz kuća, dok je gradonačelnik objavio na društvenim mrežama da je ubojica uhićen. Čini se da informacije cure, te da je koordinacija loša, zaključuje dugogodišnja i iskusna psihologinja priču koja je, bez obzira na sve okolnosti, motive i razloge, u najmanju ruku, ostala crnim slovima zapisana u noviju splitsku povijest.
hr Tue Jan 14 2020 07:56:41 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e26027529111cba068b4668/80
Foto: Pixabay

“Plutajući Bingo“ vrijedan pola milijuna kuna pogođen u Šibeniku!

Sretni Šibenčanin bogatiji je za pola milijuna kuna.
Večeras je u igri Bingo 15 od 90 izvučen “plutajući Bingo“ vrijedan 500.000 kuna!

Dobitni listić uplaćen je u Šibeniku na prodajnom mjestu HL. Sljedećeg ponedjeljka igra se za Superbingo 75 od 1.000.000,00 kn, Bingo plus 7 je 1.800.000,00 kn, a Superbingo 90 14.500.000,00 kn!
hr Mon Jan 20 2020 20:42:18 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5721bd4c0890d28e008b4729/80

Pravda za Filipa: U četvrtak mirni mimohod za žrtve sustava

Mirni mimohod najavljen je za četvrtak u 15 h.
Mirni mimohod od Rive do Šperuna najavljen je za četvrtak u 15 sati, a Mirela Znaor iz grupe Pravda za Filipa najavila je paljenje svijeća za poginule.

Za podršku i prosvjed odlučili su se iz razloga što je, kako kažu, naš sustav nikakav te ga treba mijenjati od vrha.

- Svi smo mi ovdje žrtva sustava.“, poručuje Znaor.

Filipa Zavadlava danas je prvi put posjetio i njegov odvjetnik Branko Šerić, a kako kaže, Filip ne shvaća što je napravio. Puno toga ovisit će o psihijatrijskom vještačenju, a obavit će ga stručnjaci iz Klinike za psihologiju Vrapče. U bolnici će sigurno ostati do kraja vještačenja, a možda i dulje.hr Mon Jan 20 2020 20:24:39 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e25ca0d29111c15078b4637/80

Osmoljetka na Brdima uskoro u novom ruhu s novim sadržajima

Zadovoljstvo početkom radova ne krije ni ravnateljica škole Katarina Zelić. Svi radovi i zahvati, kaže ravnateljica, trebali bi biti okončani do 1. rujna.

Zahuktavaju se građevinski radovi na obnovi i adaptaciji Osnovne škole “Brda”. Gradilište je ograđeno, a bageri, kamioni i radnici već udaraju radni ritam. Rekonstrukcija postojećeg objekta osmoljetke rezultirati će cijelim nizom novih sadržaja: od multimedijalnog centra, nove pješačke rampe i dizala za učenike s invaliditetom, do uređenog parkirališta, novog sanitarnog čvora, posve uređenog potkrovlja škole gdje će u novome ruhu djelovati knjižnica, arhiva, kabineti i uredi. Za izvođača izabrana je tvrtka „Deltron“, a ukupna vrijednost zahvata je 4,2 milijuna kuna s PDV-om.

Zadovoljstvo početkom radova ne krije ni ravnateljica škole Katarina Zelić. Svi radovi i zahvati, kaže ravnateljica, trebali bi biti okončani do 1. rujna. 

- Ovo je doista prava renesansa za našu školu, jer ćemo, među ostalim, dobiti uređeno potkrovlje koje će postati toplo i ugodno mjesto stjecanja znanja. Dugo smo čekali i konačno-dočekali - ponosno će ravnateljica Zelić. 

Predviđeno trajanje radova je ukupno četiri mjeseca kroz dvije faze, a koje predviđaju kraće prekide. Prva faza sastoji se od radove koji se mogu odvijati za vrijeme nastave i odnose se na radove istočnog dijela škole i kata koji se može izolirati od potrebe ulaska djelatnika i učenika škole. Druga faza zahvata predviđa ugradnju dizala te radove na pješačkoj rampi i parkiralištu sa zapadne strane škole koji će se raditi za vrijeme nenastavnog dijela školske godine.  

Ovom prigodom skrećemo pažnju obližnjim stanarima da strogo poštuju postavljenu ogradu gradilišta sa sjeverne strane škole i igrališta (iz pravca Mostarske ulice), kako bismo izbjegli nezgode, a s radošću i zadovoljstvom dočekali dovršetak radova i na ovoj školi. - poručuju iz Grada.

hr Mon Jan 20 2020 16:41:41 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/57358510fe96ff66308b45c4/80
Foto: Facebook

Pametno: Zbog tromosti gradske uprave, plaćat ćemo penale!

Grad Split je financirao izradu analize lokacije za izgradnju sortirnice, da bi utvrdio istu lokaciju na kojoj je bila predviđena i u prethodnom mandatu gradske vlasti. Dok nam Gradska uprava tromošću oduzima vrijeme, u Splitu se gomila smeće zbog čega ćemo u konačnici plaćati penale EU.

Zadovoljni smo što je Grad Split raspisao poziv za izradu idejnog projekta sortirnice, ali ne možemo ne primjetiti da je izrađena “Analiza lokacije za izgradnju postrojenja za sortiranje prethodno izdvojenog komunalnog otpada i obradu bio otpada za područje Grada Splita – analiza lokacije Kamen“ bila gotova još u rujnu prošle godine.

- Još jedan dokaz netransparentnog rada ove gradske uprave je to što se od svoje izrade Analiza nije našla na dnevnom redu ni jedne sjednice Gradskog vijeća, nije ni javno objavljena, a radi se o dokumentu za koji postoji veliki interes javnosti”, izjavila je gradska vijećnica i predsjednica ogranka Pametno Split Kristina Vidan. 

Sortirnice su jedan od važnih dijelova cjelovitog sustava gospodarenja otpadom pa bi Gradu trebao biti cilj što prije krenuti u realizaciju. Čekalo se četiri mjeseca na raspisivanje natječaja za idejni projekt na “novopronađenoj” lokaciji pa tim tempom možemo očekivati sortirnicu za koju godinu. Činjenica je da Split i dalje odvaja svega nešto više od dva posto otpada, nastavi li se ovaj negativan trend, neminovno je da ćemo plaćati penale EU, koja nas obvezuje na 50 posto odvajanja otpada do kraja 2020. godine.

- Trebali smo već imati sortirnicu, kompostanu, sedam reciklažnih dvorišta i koncesionara za skladištenje  građevinskog otpada, a nemamo ih. Plan za sortirnicu i kompostanu na Karepovcu je postojao i u okviru projekta sanacije odlagališta Karepovac, ali je iz dnevno-političkih razloga u doba gradonačelnika Baldasara promijenjen. Nakon što su protekle godine i nakon što smo platili Ecoini d.o.o. da napravi analizu dolazimo na istu lokaciju koju smo imali prije nekoliko godina. Financirali smo izradu analize, da bi utvrdili lokaciju koja je već od prije bila poznata. Tromost Gradske uprave na čelu s gradonačelnikom Oparom koštat će nas plaćanja penala, čemu ćemo svjedočiti već početkom iduće godine”, zaključila je vijećnica Kristina Vidan.

hr Mon Jan 20 2020 16:30:06 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .