Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5e1cec0f29111c26638b4580/80

Splitska psihologinja Runjić: 'Prestanimo govoriti o izoliranim slučajevima i sigurnom Splitu!'

Koordinacija Grad-policija je bila loša, neshvatljiva je podrška za trostruko ubojstvo, a suluda i misao kako je Split siguran grad
Splitski zločin, koji je javnosti donio osjećaje grozote, straha i ljudske slabosti, pokazao je u kolikoj mjeri cijelo društvo može, zapravo ne može, odgovoriti na izazove koji, po mnogim mišljenjima, tek predstoje. 

Strašno trostruko ubojstvo usred bijela dana, ubojica koji je hladnokrvno odšetao, odbacio oružje i presvukao se te mirno sjedio u ugostiteljskom objektu te policija i splitski gradonačelnik koji se ne mogu dogovoriti čija je informacija bila točnija niti tri dana poslije ne prestaju puniti medijske stupce i retke.

Krvavi pohod u Splitu bio je upozorenje za cijeli sustav, tvrdi splitska psihologija Sonja Vedrana Runjić.
- Što se još treba dogoditi kako bismo pokrenuli taj tromi sustav i prestali govoriti o izoliranim slučajevima, te zadovoljiti policijskim statistikama koje nas uvjeravaju kako živimo u sigurnom okruženju. Gotovo da nema dana kada ne slušamo ili ne čitamo o nekom nasilnom činu u obitelji, na cesti, u školi. Izloženi su mu svi - djeca, roditelji, nastavnici, djevojke, supruge, drugačiji i oni koji misle drugačije. Na nasilje ne odgovaramo na odgovarajući način, priča Runjić komentirajući i izjave splitskog gradonačelnika Andre Krstulovića-Opare koji je rekao kako za Split treba izbaciti epitet 'grad-slučaj'.

Za ubojstvo opravdanja nema, ali mnogi ističu kako je svojim činom osumnjičenik Filip zapravo 'uzeo stvar i svoje ruke' i time povećao osjećaj nepravde i bijesa mnogih ljudi.
- Ovo je zasigurno znak ozbiljnog poremećaja ličnosti. Među ljudima je snažan osjećaj nepravde, bijesni su i ogorčeni na učinkovitost sustava. Ogroman broj građana nezadovoljan je korupcijom i kriminalom u svim segmentima društva i ponekad pojedinci, stjerani u kut i sa snažnim osjećajima nezaštićenosti, uzimaju 'pravdu u svoje ruke'. Razumijem razloge koje su do ove situacije doveli, ali ulica nije rješenje.
Poznato je da se takozvana 'zlatna mladež' kada, novim skupim automobilom usmrte nekoga na pješačkom prijelazu, a da nisu čak ni stali izvuku jer '..to su dobra djeca iz dobrih obitelji..', tvrdi splitska psihologinja kojoj je, kaže, nezamislivo da se trostrukog ubojicu smatra herojem dok u isto vrijeme ljudi iz politike govore kako će mu, primjerice, nositi kolače.

- Davidu Komšiću koji je bivšu trudnu djevojku izboo nožem potvrđena je smanjena kazna zatvora. Daruvarac? Horvatinčić?
Prošli je tjedan donesena oslobađajuća presuda u slučaju vukovarske policajke te ista takva u ne primjerenom odnosu profesora prema učenici. Svako malo neki osuđeni kriminalac pobjegne u susjednu nam državu. Proceduralne pogreške? Zastara?
Divlji zapad, pravda koju kroji ulica je zastrašujuća i opasna, te ishitreni proizvod lakomislenih korisnika društvenih mreža u kojem ubojicu podržavaju i osnivaju grupe potpore.

Poražavajuća je spoznaja da živimo u državi u kojoj većina ne vjeruje pravnom sustavu, te trostrukog ubojicu smatra herojem. Građani su zahvalni što ih je riješio zla, te prikupljaju sredstva za najskuplje odvjetnike.
Vijećnik Splitskog gradskog vijeća kaže: '...ubijeni su dilali, tukli i prijetili…', dok bi ubojici jedan saborski zastupnik nosio kolače u zatvor. Pametnom dosta! Sve je stvar percepcije, nadodaje Sonja Vedrana Runjić koja baš radi u suradnji sa splitskom Socijalnom službom koja se našla na meti medijskih napada jer je od ranije bilo poznato kako su osumnjičeni i njegova cijela obitelj bili pod prismotrom splitskog Centra.

- Trebalo bi znati što je Centar poduzimao od kada je obitelj u tretmanu. Javnost često te djelatnike doživljava kao one koji malo ili loše rade što je kriva percepcija teškog i odgovornog posla. Kako bi se postigao dobar rezultat neophodna je suradnja svih članova obitelji, škole, liječnika obiteljske medicine, te osobe koja je u nadzoru i djelatnika Centra, objašnjava psihologija koja zaključuje kako su se tijekom cijelog slučaja događale nespretne reakcije službi koje su dodatno zbunjivale javnost.

- Policija je molila građane da ne izlaze iz kuća, dok je gradonačelnik objavio na društvenim mrežama da je ubojica uhićen. Čini se da informacije cure, te da je koordinacija loša, zaključuje dugogodišnja i iskusna psihologinja priču koja je, bez obzira na sve okolnosti, motive i razloge, u najmanju ruku, ostala crnim slovima zapisana u noviju splitsku povijest.
hr Tue Jan 14 2020 07:56:41 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/55db8df4fc7d018d098b49b1/80

Ministarstvo s polica povlači bioulje

S polica hrvatskih trgovina Ministarstvo poljoprivrede povlači još jedan proizvod.

Ministarstvo poljoprivrede obavještava potrošače o opozivu proizvoda:

HANF & NATUR EKSTRA DJEVIČANSKO BIOULJE OD KONOPLJE 250ml

Ministarstvo poljoprivrede obavještava potrošače o opozivu proizvoda HANF & NATUR EKSTRA DJEVIČANSKO BIOULJE OD KONOPLJE 250 ml, bar koda 4030414000149, najbolje upotrijebiti do: 31.10.2020. radi povećane količine policikličkih aromatskih ugljikovodika (PAH).

Proizvod na tržište stavlja subjekt u poslovanju s hranom Priroda i društvo d.o.o., Zagreb. Proizvod nije u skladu s Uredbom Komisije (EZ) br. 1881/2006 od 19. prosinca 2006. o utvrđivanju najvećih dopuštenih količina određenih kontaminanata u hrani.

hr Tue Feb 25 2020 19:23:42 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e554cd429111cc74f8b467f/80
Foto: 24sata

Širi se panika: S polica nestali antibakterijski gelovi, vlažne maramice, zaštitne maske,...

U Hrvatskoj je danas potvrđen prvi slučaj koronavirusa što je izazvalo veliku paniku kod građana.
Prvi slučaj koronavirusa potvrđen je oko podneva, a nije dugo trebalo da zavlada panika među građanima. Već u popodnevnim satima ispražnjene su police pojedinih trgovina. U ljekarnama nema zaštitnih maski, Müller je ostao bez antibakterijskog gela i vlažnih maramica, a u Konzumu je otežano naručivanje proizvoda putem interneta.

- Unatrag nekoliko dana bilježimo povećanje prometa te pojačanu poslovnu aktivnost u svim prodavaonicama kao i u Konzumovoj internet prodavaonici. Unatoč povećanoj potražnji, imamo adekvatne zalihe svih artikala te su naše prodavaonice i skladišta dobro opremljeni", naveli su iz Konzuma te dodali:

- Konzum, kojem je  sigurnost i zdravlje kupaca i zaposlenika na prvom mjestu, poduzima sve mjere preventivne zaštite sukladno preporukama te naputcima Zavoda za javno zdravstvo, Ministarstva zdravstva i Svjetske zdravstvene organizacije. Provodimo pojačane higijenske i sanitarne mjere u lancu opskrbe, u prodavaonicama i uredskim prostorima te smo pripremili i edukacijsku uputu za sve naše zaposlenike."hr Tue Feb 25 2020 17:35:54 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e554a3f29111cc74f8b4677/80

U zadarskim školama postavljaju se aparati za dezinfekciju ruku

Stožer Civilne zaštite Zadarske županije djeluje, poput ostalih takvih stožera, prema uputama Ministarstva zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo.
- Sve je centralizirano od glavnog stožera koji se nalazi u Ministarstvu zdravstva. Opća bolnica je izdvojila prostorije u kojima bi eventualno zaražene osobe bile u karanteni, rekao je za HRT Šime Vicković, načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije.

Trgovačkim društvima proslijeđena je uputa o postupanju s osobama za koje se sumnja da su oboljele, čulo se i na današnjem sastanku s ministrom Butkovićem.

- Mi smo jučer dali preporuke vozačima koji voze kamione u Italiju. Što se tiče pomoraca, mi smo u stalnom kontaktu, rekao je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Preporuku Ministarstva obrazovanja o odgodi putovanja u Italiju itekako slijede škole.

- Treba osigurati taj, da tako kažem, detektivski nadzor - tko je s kim bio u vezi, onaj takozvani nulti bolesnik je jako bitan, rekao je prim. dr. Mirko Jamnicki Dojmi.

Profesor Jamnicki Dojmi predaje, uz ostalo, preventivnu medicinu u zadarskoj srednjoj medicinskoj školi - njihovi učenici dio nastave pohađaju u zdravstvenim ustanovama.

- Nastojimo smiriti situaciju, ipak je prevelika eksponaža cijele priče. Treba biti pripravan, ali ne treba raditi paniku, kaže ravnatelj Vidaković.
hr Tue Feb 25 2020 17:24:42 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e55472a29111c09508b463e/80
Foto: HRT

Čekaju se rezultati: U Zagrebu pet osoba u izolaciji, a u Rijeci devet

Ravnateljica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" dr. Alemka Markotić potvrdila je da se u Klinici nalazi jedan zaražen koronavirusom i da je njegovo stanje dobro. Rekla je i da u Hrvatskoj nema ni jedan novi potvrđeni slučaj zaraze.
- Što se tiče naše bolnice, to je dinamičan proces, pravimo dodatno mjesta za svaki slučaj, dodala je.

Rekla je da je u njihovoj klinici u izolacija pet osoba, a u tijeku su testiranja. Kaže da je u izolaciji još devet osoba u Rijeci, piše HRT.

- Izolacija znači da čovjek koji je u njoj ima mogućnost da bude izoliran sam, da ima svoj sanitarni čvor, dobiva liječenje i hranu, jedino mu je zabranjen izlazak i posjete, objasnila je Markotić.

- Za sada imamo jedan slučaj, nema potrebe za panikom, čak i kad bi ih bilo više, ustvrdila je.

Nije željela komentirati podatke o zaraženom.

- Što se tiče njegovog kretanja, podatke su uzeli epidemiolozi i postupaju prema protokolu. Trenutno identificiraju s kim je zaraženi kontaktirao, poručila je.

- Epidemiolozi ispituju sve moguće kontakte i mjesta gdje je bio zaraženi. Protokol je uobičajen, kao i kod drugih zaraza i bolesti. Za one koji nisu imali kontakte s oboljelima ili nisu bili na rizičnim područjima nema mjesta panici, poručila je Markotić dodavši kako očekuju da će većina imati blagu bolest koju će preboljeti.

Prvi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj objavio je prijepodne premijer Andrej Plenković nakon sastanka Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu. 

- Pacijent se nalazi u Klinici za infektivne bolesti. Riječ je o mlađem čovjeku i o blažem obliku bolesti, on je izoliran i zasad je dobro, kazao je Plenković.

Zaraženi je muškarac zaposlen u tvrtki Ericsson Nikola Tesla i u petak je bio na poslu. Također doznaje se da tvrtku nitko iz mjerodavnih institucija nije kontaktirao, već su prvu informaciju o tome da je njihov djelatnik zaražen saznali od njegove obitelji.

U Rijeci se nalazi devet hrvatskih radnika zaraženih koronavirusom. Oni su zaposleni u talijanskoj tvornici u kojoj je 20 osoba zaraženo. Hospitalizirani su u Kliničkom bolničkom centru Rijeka, potvrdio je ravnatelj KBC-a Davor Štimac.
hr Tue Feb 25 2020 17:11:36 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .