Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5dc6f15329111c06e18b4606/80

Hrvatska ponosna na svoju dijasporu, ona je visoko na listi prioriteta ove Vlade

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas u Varaždinu na otvorenju 3. sjednice 2. saziva Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske, istaknuvši da je današnja Hrvatska ozbiljna država, koja politikom jedinstva domovinske i iseljene Hrvatske želi raditi korake naprijed.
Obraćajući se nazočnima, predsjednik Vlade Plenković istaknuo je da je Hrvatska ponosna na svoju dijasporu.
 
„Činjenica da nas ima u svim krajevima i da mnogi od vas daju doprinos domovini srcem, dušom, poslovnim, kulturnim, umjetničkim, sportskim ili bilo kojim drugim aktivnostima predstavlja jedno veliko jedinstvo hrvatskoga naroda i zajedništvo iseljene i domovinske Hrvatske. Ako postoji jedna od ključnih poruka prvog hrvatskog predsjednika Tuđmana, onda je upravo to ta poruka. A budući da mi vodimo vladajuću stranku i državu u mnogim aspektima na najvažnijim elementima njegove doktrine, onda ta vrsta zajedništva, međusobnog uvažavanja i respekta je visoko na listi prioriteta ove Vlade“, poručio je Plenković.
 
Premijer godišnje susrete Savjeta za Hrvaste izvan Republike Hrvatske smatra izrazito važnima.
 
„To je platforma gdje dobro moramo osluhnuti vaše preporuke, konstatirati ono što radimo dobro, vidjeti što možemo raditi bolje, definirati neke teme na kojima vi ispravno očekujete veću susretljivost, brzinu i učinkovitost institucija. Naš je cilj da svojim aktivnostima stvorimo poticajne uvjete i za povratak dijela iseljenika, onih koji se žele vratiti u Hrvatsku i dati doprinos svojoj domovini“, poručio je Plenković.
 
Podrška projektima Hrvata u BiH povećana za više od 50 posto
 
Premijer Plenković istaknuo je da je u mandatu ove Vlade podrška projektima Hrvata u BiH povećana za više od 50 posto, a udvostručena je i potporu hrvatskim nacionalnim manjinama u susjednim zemljama. Proširen je pristup financijskoj podršci hrvatskom iseljeništvu, osobito u Sjevernoj Americi, Australiji i Europi.
 
„U protekle tri godine financiralo smo 1.537 projekata diljem svijeta u vrijednosti 115 milijuna kuna“, kazao je.
 
Predsjednik Vlade naglasio je da je Bosna i Hercegovina za Hrvatsku glavna susjedna država u kojoj Hrvati trebaju biti ne samo konstitutivan već i u potpunosti ravnopravan narod.

„Nadam se da ovo što čitam u današnjim medijima ide u dobrom smjeru u pogledu razgovora između političkih stranaka u BiH, prije svega HDZ BiH i SDA, a odnosi se na promjene izbornoga zakona. Da se riješe anomalije i da se ne događaju situacije u kojima se preglasavaju Hrvati prigodom izbora u ključna predstavnička tijela Bosne i Hercegovine jer to nije dobro, to ne dovodi do harmoničnih odnosa među narodima niti do dobrog funkcioniranja institucija“, ustvrdio je Plenković.

Naglasio je da Hrvatska daje bezrezervnu podršku Bosni i Hercegovini na europskom putu, bilo da je riječ o političkoj ili stručnoj potpori.

Udvostručena financijska sredstva za programe hrvatskih nacionalnih manjinama u susjednim zemljama
 
Govoreći o hrvatskim nacionalnim manjinama u susjednim zemljama, premijer Plenković je istaknuo da je Vlada u tri godine udvostručila financijska sredstva za njihove programe i projekte, reaktivirani su međuvladini mješoviti odbori sa svim zemljama, prošle godine održane su sjednice tih odbora s Mađarskom, Srbijom, Sjevernom Makedonijom i Crnom Gorom.
 
Ove godine održane su sjednice međuvladinih mješovitih odbora sa Sjevernom Makedonijom, Srbijom i Mađarskom, a pokrenuta je inicijativa osnivanja međuvladinog mješovitog odbora s Češkom te je u pripremi slična inicijativa sa Slovačkom.


hr Sat Nov 09 2019 18:02:11 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5dd316e929111cbef58b4590/80

Imotska Poljica za Vukovar i Škabrnju: Križ od svijeća vidi se iz svemira

Veliko imotsko srce kuca za Vukovar
Tužna obljetnica stradanja Vukovara i Škabrnje mnoga je mjesta diljem Hrvatske pretvorila u prostore tihe molitve s usana, prebiranja zrnaca krunice i paljenja svijeća za žrtve koje su pale najtužnijeg dana u novijoj hrvatskoj povijesti.

Sjećanje na ova dva mjesta od zaborava su 'otrgnuli' i mještani imotskih Poljica koji su na obljetnicu tragedije zapalili na tisuće svijeća i napravili sliku koja se, kako šaljivo kažu mještani, vidi iz svemira.

U organizaciji Sportskog društva Poljica te uz pomoć mještana kao i donacijom Općine Podbablje svijećama su spojene kapelica sv. Ane na gornjem kraju sela te kapelica sv. Ante u Bilošima.

Uz dekor oko crkve, te spajanje Novaka i Dubrave Imoćani su najveličanstveniji ukras izradili na parkingu ispred Crkve. Naime, ondje je svijećama ispisano 'Vukovar i Škabrnja' sa velikim križem u sredini. 

Među istaknutim mještanima u obrani istočnih granica Hrvatske bio je i Miroslav Gudelj - Migi koji je 4. listopada 1991. godine poginuo u Šarengradu kao pripadnik Prve gardijske brigade 'Tigrovi'.


hr Mon Nov 18 2019 23:10:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5dd2f6d129111c54f28b45f3/80

Veličanstveni mimohod: Splićani dostojanstveno odali počast za Vukovar

Ovaj mimohod postao je tradicionalan
Večeras se u Splitu okupio veliki broj onih koji su došli i sudjelovali u mimohodu posvećenom Gradu Heroju. Organizator mimohoda bila je Torcida, a sve je započelo u 18:30 sati kraj spomenika 'Dječaka s luminom' gdje su se građani okupljali.


Vukovarska ulica je bila zatvorena za promet, a mimohod je krenuo u 19 sati. Sve je proteklo dostojanstveno, a kolona se na križanju Vukovarske i Dubrovačke ulice zaustavila te uzvikivala "Vukovar, Vukovar".Na mjestima gdje su brojni grafiti posvećeni Vukovaru duž Vukovarske ulice palile su se svijeće, a sve je završilo bakljadom i pjesmom u znak Grada Heroja.
hr Mon Nov 18 2019 20:54:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5dd2e07829111c95f38b45a1/80

Splitski pomorci poklonili se žrtvama: Napravili su Vodotoranj u stiroporu

Svojim su trudom uljepšali atrij Škole i pokazali su poštovanje kakav Vukovar i Škabrnja zaslužuju

Mnogo je slova danas napisano o tužnoj obljetnici stravičnog zločina Vukovara i Škabrnje. 28 godina poslije diljem zemlje organiziraju se kolone sjećanja, pale lampioni i polaže cvijeće u ulicama koje simbolično nose ime ova dva mjesta.

Prekrasna priča stiže iz Splita jer su učenici tamošnje Pomorske škole na poseban način odali počast nevinim žrtvama koje su na braniku domovine ostavile život.

Osim što su, kao i većina ljudi, palili lampione potrudili su se napraviti i Vukovarski vodotoranj u stiroporu.


Svojim su trudom uljepšali atrij Škole i pokazali su poštovanje kakav Vukovar i Škabrnja zaslužuju.

Bravo za pomorce!

hr Mon Nov 18 2019 19:18:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5dd2ddc629111c2af58b4574/80

U Sinju kreće Festival znanosti: I deseto jubilarno izdanje rukovodi doktor fizike Mislav Cvitković

Iz godine u godinu Festival znanosti sve više ulazi u škole. Učenicima se približava znanost i zapravo objašnjava znanstvena strana nekih svakodnevnih pojava i radnji
Sutrašnjim otvaranjem u Muzeju Sinjske Alke počinje jubilarno deseto izdanje Festivala znanosti u Sinju od 19. do 23. studenog ove godine.
Festival pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice RH, Kolinde Grabar Kitarović te uz sponzorstvo Grada Sinja i Splitsko-dalmatinske županije već je neko vrijeme prepoznat od strane Sinjana i njihovih gostiju koji iz prve ruke, u dane održavanja, mogu čuti znanstvene priče od redom najboljih imena u područjima znanosti.

Festival znanosti u Sinju sadržajno će otvoriti vrhunski fizičar čestica, dr. sc. Vuko Brigljević, predavanjem o Higgsovu bozonu i tajnama materije koje tim otkrićem rasvjetljava današnja fizika.

Deset godina na čelu uigranog tima je Sinjanin Mislav Cvitković, fizičar s Instituta Ruđer Bošković koji je u veljači ove godine doktorirao fiziku na Friedrich-Alexander Universitätu u Erlangenu.

- Ove godine dolazi 10 znanstvenika. Prethodnih godina dolazilo je 15 i veći je naglasak bio na predavanja u Alkarskim dvorima. Ove godine težište smo prebacili na učenike i djecu. Tako će osim predavanja u Alkarskim dvorima u četvrtak u 16 sati biti radionica za djecu od prvog do četvrtog razreda u Alkarskim dvorima koju će održati nekoliko nastavnika fizike u Cetinskoj krajini. Bit će tu i noćno promatranje neba, a u petak u 19 sati imat ćemo niz interaktivnih pokusa iz fizike za cjelokupnu populaciju, posebno će biti zanimljiva za djecu. Uz sve to, u subotu u 10 sati bit će “Fizika na pijaci” - studenti iz Zagreba i Splita izvodit će niz zanimljivih pokusa iz fizike čisto kako bi predočili njenu zanimljivost - kazao je Cvitković.

Iz godine u godinu Festival znanosti sve više ulazi u škole. Učenicima se približava znanost i zapravo objašnjava znanstvena strana nekih svakodnevnih pojava i radnji.

- Popularizirali smo znanost i zato se, iz godine u godinu, okrećemo sve više učenicima. Ove godine, što mene osobno najviše oduševljava, je kada se netko iz sustava školstva javi i kaže da učenici žele da dođemo u njihove škole. Ove godine smo imali tri takva poziva. Premda me zovu u zadnji tren, mi smo napravili totalnu promjenu rasporeda samo kako bi ih ubacili jer jednostavno ne želimo ostati bez odgovora takvim ljudima koji pokazuju interes. A ove godine uključujemo i područnu školu u Košutama, područnu školu škole Trilj, školu u Hanu i Otoku, a ove godine je dodatno uključena Srednja strukovna škola bana Josipa Jelačića uz Franjevačku i Opću gimnaziju kao i svih dosadašnjih godina - ustvrdio je Mislav Cvitković.

Najzanimljivije, ipak, kako kaže Cvitković, je kviz za srednjoškolce koji svake godine zaključuje festivalsko izdanje:

- Nagrade su 1000, 2000 i 3000 kuna. Kviz je u subotu u 18 sati. Uz kviz, već treću godinu zaredom imamo i natjecanje u kemiji koje je zapravo interaktivno natjecanje u kojem ne treba predznanje iz kemije već na temelju pokusa iz kemije imate neko pitanje poput zagonetke i pomoću pokusa date odgovor. To će se održati u prostorima Franjevačke klasične gimnazije i ono je namijenjeno za sve srednjoškolce, a prijaviti se može na stranicama festivala - zaključuje Mislav Cvitković, jedan od glavnih organizatora i priželjkuje da će i ovaj Festival znanosti biti uspješan kao i svi do sada.


Program Festivala znanosti 2019.


hr Mon Nov 18 2019 19:07:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .