Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5d96317829111c07a18b4584/80
Foto: Pixabay

Šest znakova koji pokazuju da vam u tijelu nedostaje magnezija

Magnezij je vrlo važan za naše zdravlje i jedan od ključnih minerala za funkcioniranje našeg tijela.

"Magnezij igra važnu ulogu u radu živčanog sustava, mišića, šećera u krvi, zdravlju kostiju i metabolizmu" kaže dr. Lauren Manaker, osnivačica Nutrition Now Counselin za Women's Health. Preporučeni dnevni unos za žene je oko 350 miligrama, dok je za trudnice, dojilje i muškarce oko 450 mg.

Srećom, magnezija ima u zelenom lisnatom povrću, orasima i sjemenkama, grahu, avokadu, bananama, jogurtu, čak i u tamnoj čokoladi. Međutim, većina ljudi ne unosi dovoljno ovog minerala.

Manjak magnezija ne mora nužno uzrokovati trenutne probleme, ali s vremenom može dovesti do nekih većih problema. Evo nekoliko simptoma problema o kojima biste definitivno trebali obavijestiti svog liječnika.

Prsti na nogama i rukama su vam jako osjetljivi

"Budući da magnezij igra ulogu u živčanom sustavu u tijelu, nedostatak može dovesti do ukočenosti ili trnca", kaže Manaker. Ovaj problem se uglavnom događa u ekstremitetima i možete imati osjećaj kao da su vam udovi zaspali.

Čini vam se da ste prehlađeni

"Gubitak apetita, mučnina, povraćanje, umor i slabost. Obično su to prvi simptomi koji se pojave kada nekome nedostaje magnezija", kaže Manaker. To bi, naravno, moglo biti znak mnogih drugih stvari, uključujući gripu.

"Provjerite zdravstveno stanje kod svog liječnika ako simptomi ne nestanu u roku od pet dana", kaže Manaker.

Vaši mišići su zgrčeni

"Zbog mišićnih kontrakcija može vam se učiniti da su vam noge i ruke ukočene, te da se teško ili otežano krećete", kaže Beth Warren, nutricionistkinja i autorica Secrets of a Kosher Girl. "Istraživači smatraju da je to zbog veće količine kalcija u živčanim stanicama jer je razina magnezija niska", dodaje.

Kao da gubite sebe

Niske razine magnezija također mogu dovesti do promjena u vašem raspoloženju i osobnosti te povećati rizik od depresije. Neki znakovi mogu uključivati ​​mentalnu ukočenost, nedostatak osjećaja ili pojačani osjećaj anksioznosti, kaže Shapiro.

Srce vam kuca brže nego inače

"Manjak magnezija može dovesti do pada razine kalija što može utjecati na stanice vašeg srčanog mišića i poremetiti vaš normalni srčani ritam", kaže Warren. Ako smatrate da su vam otkucaji srca sporiji ili brži, obavezno se javite liječniku.

Imate zatvor

"Ako imate zatvor, to može biti pokazatelj da je magnezij potreban u prehrani kako biste olakšali ove tegobe", kaže Manaker. Mnogi zdravstveni stručnjaci slažu se da bi stolicu trebalo imati tri puta tjedno. - piše RTL.hr.

hr Thu Oct 03 2019 19:36:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5dadd7d529111c90c08b4592/80

Dobitnici ulaznica za film "Odbrojavanje" su..

Najbržim čitateljima dijelili smo četiri puta po dvije ulaznice za film "Odbrojavanje"
Sretni čitatelji:

- Mirka Marasović

- Petra Babić

- Dora Rubić

- Dubravka Komić

Osvojene kinoulaznice dobitnici mogu iskoristiti isključivo od ponedjeljka do četvrtka, zaključno s datumom 06.11.2019CineStaru SplitJoker centar.

Film prati mladu medicinsku sestru, Talithu Bateman, koja iz zabave preuzima aplikaciju koja točno predviđa kada će osoba umrijeti. 

Aplikacija joj tada pokaže da ima samo tri dana života. 


Kako vrijeme otkucava, počinje je progoniti tajanstvena figura, a Talitha mora pronaći način da spasi vlastiti život prije nego što joj ponestane vremena. 

hr Mon Oct 21 2019 21:57:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5dadf32e29111c6abd8b4662/80

VIDEO Mladi gitarist Natan Zlodre nastavlja nizati uspjehe!

Gitarist Natan Zlodre uspješno gradi svoju karijeru
Danas je izašao prvi video u suradnji s Nicolasom Haumannom i Hendrikom Schachtom iz Open Strings Berlina. Od ove godine, Natan Zlodre je jedan od njihovih umjetnika i suradnja će se nastaviti u narednim sezonama. Video spot je snimljen na otoku muzeja u Berlinu ispred Altes muzeja i berlinske katedrale. Idući video izlazi krajem godine.

Prvi objavljeni video je djelo Astora Piazzolle - Invierno Porteño. Djelo je aranžirano za gitaru od ruke velikana klasične gitare Sergia Assada , a u originalu je pisano za kvintet. Suradnja s Open Strings Berlinompočela je ovo ljeto gdje smo u par dana provedenih u Berlinu u studiju snimili dva djela. Ideja njihove platforme je zastupati mlade umjetnike putem audio i video produkcije i promocije u svrhu davanja prostora na međunarodnoj gitarističkoj sceni, rekao je mladi virtuoz Natan Zlodre. 


hr Mon Oct 21 2019 20:04:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5dade1fa29111cddc08b4583/80

Crveni križ u Zvjezdanom selu Mosor

Članovi Interventnog tima i Kluba mladih GDCK Split protekli su vikend proveli u Zvjezdanom selu Mosor, u Gornjem Sitnom, gdje su organizirane vježbe i predavanja o djelovanju službi u odgovoru na krizne situacije.

Dvodnevni boravak dvadeset članova GDCK na Mosoru je pružio idealne uvjete za usvajanje znanja i vještina koje su neophodne u odgovoru na iznenadni krizni događaj. Njihov domaćin, astronom-animator Zvjezdanog sela Mosor Zoran Knez, prve ih je večeri s terase zvjezdarnice upoznao s onim što je na nebu u ovom trenutku najzanimljivije, a vidi se prostim okom, te im je potom teleskopom iz velike kupole pokazao planete Jupiter i Saturn.

Uvodni predavač iz Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH Srđan Kuščević, pročelnik Područnog ureda civilne zaštite, predstavio je sljedećeg dana sustav civilne zaštite, djelovanje i odgovornosti nadležnih tijela i službi u odgovoru na krize, nesreće i katastrofe. Edukacija je nastavljena kružnim terenskim vježbama podizanja šatora, komunikacije radio vezom, te postupka reanimacije.

Uslijedila je prezentacija rada Službe traženja u kriznim situacijama, koju je održala djelatnica Službe traženja GDCK Split Mirela Zorić. Članovi su upoznati s nastankom i poviješću Službe traženja. Predstavljeni su im postupci, alati i načela rada Službe traženja u odgovoru na kriznu situaciju.

U nastavku edukacije, trening iz područja psihosocijalne podrške je održala djelatnica GDCK Split Silvana Nikolić, Voditeljica Službe rada s mladima. Prisutni su imali priliku naučiti što je stres, na koji način i kakve posljedice dugotrajan stres ostavlja na psihofizičko zdravlje ljudi. Drugi dio treninga se odnosio na vrste i tehnike komunikacije. Interaktivni trening je sadržavao vježbe koje su pokazale sve različitosti osoba u subjektivnom doživljaju stresne situacije, načina primanja i davanja poruka u komunikaciji.

hr Mon Oct 21 2019 18:51:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5dadd7d529111c90c08b4592/80

Dijelimo ulaznice za film" Odbrojavanje"

Dobitnike ćemo objaviti oko 22 sata
Najbržim čitateljima dijelimo četiri puta po dvije ulaznice za film Odbrojavanje, a sve što trebate napraviti jest poslati osobne podatke s naslovom maila 'Odbrojavanje' na mail: nagradne.dalmacijanews@gmail.com.

Osvojene kinoulaznice dobitnici mogu iskoristiti isključivo od ponedjeljka do četvrtka, zaključno s datumom 06.11.2019CineStaru SplitJoker centar.

Film prati mladu medicinsku sestru, Talithu Bateman, koja iz zabave preuzima aplikaciju koja točno predviđa kada će osoba umrijeti. 

Aplikacija joj tada pokaže da ima samo tri dana života. 


Kako vrijeme otkucava, počinje je progoniti tajanstvena figura, a Talitha mora pronaći način da spasi vlastiti život prije nego što joj ponestane vremena. 
hr Mon Oct 21 2019 18:07:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .