Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5d029f7f29111cc9cb8b459b/80
Foto: RNK SPLIT

ASK i RNK Split ne žele izložbu pasa na Parku mladeži: Zabrinuti smo da ne postanemo novo žarište. Na kraju ćemo mi biti krivi ako situacija eskalira

Veliki broj djece svakodnevno trenira na ŠC Park mladeži te strahuju za zdravlje svojih korisnika

U jeku jačanja koronavirusa, i sve većim brojem oboljelih u Hrvatskoj, idući tjedan u Splitu zakazana je izložba pasa. “4 summer night shows” izložba je koja se održava četiri dana, a okuplja sve ljubitelje i vlasnike pasa iz cijele Europe. 

Tako bi Park mladeži od 23.-26.srpnja trebao okupiti veliki broj pasa, njihovih vlasnika, simpatizera kao i sudaca koji ocjenjuju izložbu pasa. 

Prošlogodišnja Ultra i izložba pasa na Parku mladeži izazvala je veliku štetu, te su domicilni klubovi bili nezadovoljnim onim što ih je dočekalo. Travnjak je bio u potpunom rasulu, a iz ASK-a i RNK Splita negodovali su zbog nastale štete za koju kažu da im nitko nije pomogao u saniranju.


Ističu kako nitko iz Javne ustanove športski objekti Split nije sudjelovao u saniranju igrališta već da su uložena privatna sredstva kako bi se teren popravio i obnovio. I sada, kada je napokon došlo do konačne obnove travnjaka, izložba pasa se ponovno planira održati, nevodeći računa o potrebama sportskih kluba koje imaju svoje sportske aktivnosti u tom periodu. 

Tehnički direktor, Marko Unušić, ispričao nam je kako je slao apele, pokušao razgovarati, ali sve uzaludno. Znajući mišljenje kluba od prošle godine zbog cjelokupne situacije, Javna ustanova ni ove godine nije imala sluha već su izložbu odlučili održati.

- Nitko ne uvažava činjenicu da su tu atletičari, nogometaši, preko 500 djece koja svakodnevno trenira, a koronavirus je u porastu. Ne želimo da Park mladeži postane novo korona žarište. Nije i ne može izložba pasa biti ispred zdravlja djece i korisnika objekta.

I u ASK-u su ogorčeni na održavanje izložbe pasa. Predsjednik Hrvatskog atletskog saveza, Ivan Veštić rekao je kako njih o događaju nitko nije izvjestio te da izložbi pasa nije mjesto na sportskom stadionu gdje djeca i mladi svakodnevno treniraju.

- Samo ću vam reći - katastrofa! Sramota! Korisnici objekta se uopće ne poštivaju. Izložbi pasa nije mjesto na stadionu gdje veliki broj djece trenira, a ovo sve govori o tome kako nas tretiraju. Mi po kalendaru imamo atletsko natjecanje 25.7 i mi ćemo ga održati.

Ante Lučin, predsjednik organizacijskog odbora “4 ljetnje noćne izložbe pasa” sretan je što će se i ove godine izložba održati. Ističe kako će se pridržavati svih mjera kako bi manifestacija bila sigurna za sve sudionike.

Po pitanju pobune domicilnih klubova, Lučin govori kako je Klub sportskih pasa potpisao ugovor s vlasnikom terena, Javnom ustanovom športski objekti Split u ožujku ove godine te da su oni kao vlasnici terena dali pravo na korištenje objekta te su dužni kontaktirati domicilne klubove. 


Ravnatelj Javne ustanove športski objekti Split, Tomislav Borozan, rekao je kako je ova izložba od posebnog interesa za grad te je obveza Javne ustanove da omogući održavanje izložbe objektom koji upravlja.

Rekao je kako su i poslani dopisi ASK-u i RNK Splitu u veljači da dostave kalendare natjecanja za 2020. godinu. Dopisi su poslani i u lipnju te ravnatelj Javne ustanove tvrdi da se nitko nije ni tada očitovao. 

Iz RNK Splita poručili su kako su više puta slali apele i izrazili negodovanje na izložbu pasa na što im kako tvrde nitko iz Javne ustanove nije odgovarao niti komunicirao s njima. 

- Nogometni klub Split krenuo je s priprema za novu nadolazeću sezonu i pripreme su u punom jeku tako da će biti nemoguće uskladiti termine ASK-a, RNK Splita i želja organizatora izložbe da se dogode u istom vremenu., poručuje Unušić. 

Koronavirus je sve aktivniji, a iz primjera Zadra vidljivo je što se može dogoditi održavanjem manfiestacija s većim brojem ljudi, čak ako su i na otvorenom. Zbog negodovanja, nezadovoljstva  i manjka komunikacije između Javne ustanove, grada i domicilnih klubova pitanje je hoće li se izložba pasa održati jer su u Parku mladeži ogorčeni zbog cjelokupnog odnosa na relaciji Grad-Javna ustanova- ŠC Park mladeži. 

- Ne želimo da nam se dogodio scenarij kao što je bio u Zadru, posebno jer veliki broj djece svakodnevno boravi u ŠC Park mladeži., poručuju iz klubova. 

 Iz Parka mladeži poručuju da neće dopustiti nikakvu 'avanturu' s izložbom pasa jer ne žele da zbog toga situacija s virusom eskalira. 

Upit smo uputili i u Banovinu jer je Grad Split uz Turističku zajednicu Grada Splita glavni pokrovitelj manifestacije, no odgovor po završetku ovog teksta još nije stigao. Čim ga, i ako ga dobijemo, objavit ćemo ga.hr Sat Jul 18 2020 20:33:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e75bc2929111c62908b4572/80
Foto: Pixabay

U Zadru jedan novooboljeli Britanac

Jedan je novi slučaj zaraze koronavirusom u Zadarskoj županiji, a riječ je o Britancu koji boravi u Zadru, izvijestio je u utorak Županijski stožer Civilne zaštite.

Riječ je o mlađem muškarcu, britanskom državljaninu, koji će do ozdravljenja boraviti u organiziranom smještaju na području Zadra. Njegovi kontakti su obrađeni i stavljeni u samoizolaciju.

Aktivan nadzor provodi se nad 147 osoba, a istekao je za 4853 stanovnika.

Tijekom jučerašnjeg dana obavljeno je 120 testiranja uzoraka sa sumnjom na koronavirus, a na Covid odjelu zadarske Opće bolnice hospitalizirano je troje pacijenata.

U protekla 24 sata službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali nijedno kršenje samoizolacije.

hr Tue Aug 11 2020 11:34:25 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f1ff1dedaf72d6d488b4568/80

Splitsko-dalmatinska županija ima 24 novooboljelih: Pozitivno i 8 osoba iz drugih županija

U karanteni se nalaze 4 strana državljanina.
Prema izvješću NZJZ – a SDŽ od ukupno 433 obrađena testa danas su 24 novooboljele osobe pozitivne na COVID infekciju sa područja Splitsko dalmatinske županije i to iz Splita 6, Imotskog 3, Kaštela 2, Makarske 3, Sinja 1, Brela 1, Klisa 2, Podbablja 1, Podstrane 1, Prološca 1, Runovića 2 i Zmijavaca 1. 

Uz 24 novooboljele osobe pozitivne na Covid infekciju sa područja Splitsko dalmatinske županije još je 8 osoba iz drugih županija pozitivno na Covid infekciju i to 2 osobe iz Osječko baranjske županije, 4 osobe iz grada Zagreba, 1 osoba iz Krapinsko zagorske županije te jedna osoba iz Brodsko posavske županije. Svi novooboljeli iz drugih županija testirani su u Splitu. Od 24 novooboljele osobe sa područja Splitsko dalmatinske županije, 11 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju.
 
561 osoba nalazi se u samoizolaciji.
 
18 COVID pozitivnih osoba nalazi se na bolničkom liječenju u KBC-u Split dok se 1 osoba nalazi na respiratoru.
 
U karanteni se nalaze 4 strana državljanina.
 
hr Tue Aug 11 2020 10:45:40 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/53a406321799421a762f4201/80

RIMAC USLUGE Šibenski poduzetnik: 'HDZ-u sam dao 6 milijuna eura, a jedina ti si riješila. Matere mi, u šoku sam'

Novi transkripti otkrivaju koje je sve usluge šibenski poduzetnik Ante Sladić činio i kome da bi došlo do promjene uredbe koja mu je trebala za zakup šumskog zemljišta

Današnji Nacional tvrdi kako posjeduju transkripte razgovora koji otkrivaju kako je korupcijska mreža Josipe Rimac okružila ministricu poljoprivrede Mariju Vučković te iz njenog resora pripremala pljačku tešku više milijuna eura.

Kako tvrde, Vučković je blisko surađivala sa ženama koje su bile na izravnoj liniji Josipe Rimac, a Rimac joj je iza leđa pripremala teren za veliku pljačku možda čak i više desetaka milijuna eura. 

'Prva je bila njezina šefica kabineta Ružica Njavro, druga Anita Validžić koja je bila savjetnica ministrice, a radi se i o supruzi pomoćnika ministra Ćorića', piše Nacional.

Zanimljiv je dio transkripta koji otkrivaju da je šibenski poduzetnik Ante Sladić, koji je bio u istražnom zatvoru u Remetincu, ali je pušten, dao veće količine novca samom HDZ-u. Osim toga, transkripti otkrivaju koje je sve usluge činio i kome da bi došlo do promjene uredbe koja mu je trebala za zakup šumskog zemljišta.

'Znaš šta ću ja tebi reći, ja sam potrošio na HDZ sigurno 6 milijuna eura, političkih veza nećemo uopće komentirati koje... I onda na kraju, evo, ti si jedina osoba di je rekla: 'Ante, bit će napravljeno.' Pa je stvarno napravljeno. Ja šok doživio, materemi...', dio je transkripata koje je objavio Nacional, a iz kojih se vidi i kako je Sladić vrlo često govorio Rimac 'neka bude blagoslovljena' ili 'Bog ti da, ljubim te'.

'Bila sam s našom prijateljicom. Marija je nju stavila u skrivenu kopiju. Maksimalno ju je isforsirala, uvjerila da se treba s dekanom čuti, da je on važan, da će joj on pomoći, on je sada u najužem timu', dio je razgovora Josipe Rimac sa Sladićem, piše 24sata.

hr Tue Aug 11 2020 10:11:36 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f3247e4daf72d69658b4574/80
Foto: HRT

Pomoćnik ministra najavio tri scenarija za novu školsku godinu: Online nastava najmanje poželjna

Želimo da učenici budu u svojim učionicama i da se nastava potpuno izvodi u školama, rekao je Momir Karin, pomoćnik ministra obrazovanja i znanosti, jutros u HRT-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska govoreći o novoj školskoj godini, koja počinje 7. rujna.
Karin je rekao kako postoje tri scenarija. Osim nastave u potpunosti u školama, drugi je scenarij mješovita nastava, a treći, najmanje poželjan, online nastava.

- Više neće biti kao dosad potpuna blokada cijelog sustava, nego ćemo, ako se pojavi nekakvo žarište, za njih davati jasne upute, tako da neće biti generalno za cijelu Hrvatsku, rekao je Karin.

Karin je također rekao da će biti teško pridržavati se mjera, ali i izrazio sigurnost da su djeca dovoljno savjesna i da će slušati upute. Dodao je kako će organizirati nastavu da bude što manje kretanja, da se između smjena radi vremenski razmak kako bi se prostori mogli dezinficirati...

Hoće li se morati nositi maske unutar učionica, na hodnicima?

- Vidjeli smo da u Njemačkoj također unutar učionica ne, ali na hodnicima da. To će sve odrediti stručnjaci, epidemiolozi, i sigurno će škole dobiti na vrijeme jasne upute i informacije, rekao je Karin.
hr Tue Aug 11 2020 09:25:47 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .