Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5b5dc7afcb557a4c418b48dd/80
Foto: DN

Frane Plazibat i njegova aplikacija Renteren: Važno je imati volju i malo sreće!

Franina aplikacija aktivna je već tri mjeseca, a zasada ima oko 200 preuzimanja

Mladim ljudima u Hrvatskoj nije lako započeti nešto svoje. Lakše im je otići u inozemstvo, nego ostati doma i pokrenuti vlastiti posao. Situacija je takva da se mladima ne olakšava, no ipak ima onih koji su pokušali bez obzira na sve. Jedan od njih je i Stobrečanin Frane Plazibat, koji je osmislio aplikaciju Renteren, za rezervaciju slobodnih sportskih termina na području grada Splita, ali i s tendencijom širenja, naglašava Frane. Nije bilo lako krenuti, a sada nema odustajanja. 

Kako si se dosjetio ove aplikacije?

Ideja mi je sinula dok sam sjedio u kafiću, a pored mene je sjedila ekipa koja je odlučila rezervirati neki teren da “bace na baluna”. Zvali su par brojeva, nije bilo slobodnih termina i morali su otkazati svoje druženje. Onda sam se sjetio: Zašto ne bi imali negdje na mobitelu slobodne termine i terene za rezervaciju, a sve to još besplatno..

I eto ga, tu je Renteren. 

Kako si napravio aplikaciju?

Prvo i najvažnije je pronaći programere. Preko prijatelja sam pronašao tri programera koja su se odlučila zajedno sa mnom upustiti u ovu priču. Bili su mi od velike pomoći, a sada kada je aplikacija gotova ona je u mom vlasništvu i ja odrađujem većinu posla. Pomogne mi i moja djevojka, Andrijana, koja odrađuje marketinški dio. 

Aplikacija je zasada imala oko 200 preuzimanja. Dostupna je za Androide, a postoji i opcija za IOS. 

Koliko te ispunjava raditi na aplikaciji?

Maksimalno! Dobio sam priliku boriti se sam. Za razliku od posla gdje radim koji je jedan veliki sustav, ovdje sve moraš sam. Ako ne napravim ja, nema tko! A to mi je još draže jer imam više motivacije i volje..

Je li ti ikad došlo što meni ovo treba?

Nedavno. Mislio sam sve ugasiti i zavšiti s ovim!

Tko te je odgovorio?

Porazgovarao sam s curom. Odlučio sam borit ćemo se, nema druge.


A Frane, reci mi, kakvo je tvoje mišljenje o situaciji s mladima u Hrvatskoj? Nije im lako..

Situacija nije baš bajna. Postoje mladi koji nisu dobili priliku ili oni koji nemaju mogućnosti. Teško je krenuti od nule. Ja imam sreće jer radim već dva posla pa ovaj ako mi ne uspije, nije neka šteta jer o njemu ne ovisim. Ali ispunjava me više od dva posla koja obavljam jer je to nešto moje, opipljivo. Drago mi je da se aplikacija korisiti i da sam sebi ispunio san i pokušao nešto svoje.

I za kraj, neka motivacijska poruka za mlade..

Moja poruka je: Dignite glavu i idite naprijed! Bit će puno prepreka, no vrijedi pokušati bez obzira na sve. Važna je želja i motivacija! Svaki rezultat se pokaže samo treba malo više vremena. Uz sve to znanje i volju treba imati malo sreće. Nemojte odustati, isplatit će se! 

Eto, ako ste i vi netko od ekipe koja je Frani dala ideju, a niste znali za ovu aplikaciju, možete ju preuzeti preko Androida ili rezervirajte svoj termin na web stranici!

Možete RENTEREN lajkati na Facebooku ili pratiti na Instagramu..

hr Sun Jul 29 2018 15:56:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58f31ab4b47398562c8b45be/80

Zašto se mijenja datum Uskrsa?

Na Uskrs se obilježava Kristovo uskrsnuće, kao i njegova pobjeda nad smrću i grijehom.
Nekada se u Crkvi Uskrs nije slavio u svim krajevima podjednako, ali uvijek je bio u svezi sa židovskom Pashom.

Isus je proslavio posljednju večeru, proživio svoju muku i smrt i uskrsnuće za vrijeme toga židovskoga blagdana koji se slavio 14. dana mjeseca Nisana. 

Nisan je sedmi mjesec židovskog kalendara, a odgovara našem početku proljeća, odnosno ožujku i travnju.

Prema pravilu Katoličke crkve datum Uskrsa se određuje kao prva nedjelja nakon 14. dana mladog mjeseca počevši s 21. ožujkom. Ovako određen datum može biti u rasponu između 21. ožujka i 25. travnja pa je zato Uskrs pomični blagdan.

hr Sun Apr 21 2019 08:44:51 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cbc07b029111cf1528b4623/80

Sretan i blagoslovljen Uskrs!

Uskrs je najveći blagdan kršćanstva, to je dan Uskrsnuća Isusa Krista
U ozračju simbolike nade i ljubavi najvećega kršćanskog blagdana, svim našim čitateljima želimo sretan i blagoslovljen Uskrs, sa željom da svima dani Uskrsa budu ispunjeni zajedništvom, ljubavlju i vjerom!

Sretan i blagoslovljen Uskrs želi vam redakcija Dalmacija Newsa!

hr Sun Apr 21 2019 08:05:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cbb4b3529111cf1528b45ef/80
Foto: Pixabay

Evo što rukovanje može otkriti o ljudima

Ako se čovjek rukuje tako da koristi i drugu ruku, to je znak da prihvaća dominaciju protivnika, ali želi raspravu. Ponizno rukovanje je kada je dlan okrenut prema gore

Rukovanje je puno više od toga što ljudi misle. Može reći mnogo toga o povjerenju, namjeri, kontroli, srahu, zastrašivanju i nedostatku poštovanja. Zbog toga je dobro znati kako čitati ovaj jednostavan, ali informativan znak tijela.

1. Dvostruko rukovanje

Ako se čovjek rukuje tako da koristi i drugu ruku, to je znak da prihvaća dominaciju protivnika, ali želi raspravu. Govori: 'Razgovarajmo o tome' i pokazuje da je iskren i otvoren za komunikaciju. Međutim, ako je druga ruka postavljena na vrh protivnikove, to može značiti nedostatak povjerenja i oblik samoobrane.

2. Dominantno rukovanje

Rukovanje poput hrvača i prebacivanje na ruku protivnika. Dlan okrenut prema dolje pokazuje dominaciju i čak se može smatrati agresivnom. Osoba u osnovi kaže: 'Ja sam šef, nije me briga što misliš, ja ću imati posljednju riječ'. Okretanje ruke prema dolje je znak preuzimanja kontrole nad drugom osobom.

3. Ponizno rukovanje

Obrnuto, dlan okrenut prema gore je 'pokorni' stisak ruke. Ova vrsta rukovanja označava plašljivu ili ljude koji se boje. To znači da čovjek nije siguran i lako može biti dominiran. Ako podsvjesno dopuštate da palac druge osobe bude na vrhu, dajete protivniku kontrolu.

4. 'Mrtva riba'

Ako je stisak ruke mlitav poput 'mrtve ribe', to otkriva nedostatak predanosti, ravnodušnost, pa čak i slabost. Daje poruku da taj čovjek može lako postati pokoran. Ipak, u nekim kulturama kao npr. u afričkim zemljama, mekano rukovanje je pristojan pozdrav dok se čvrsto može smatrati uvredljivim.

5. Hrpa mrkve

Kada se čovjek rukuje i stisne ruku između prstiju pokazuje pasivnost. On kaže: 'Nije me briga. Neću se ni truditi'. No, to također može značiti da taj čovjek jednostavno ne voli fizički kontakt, piše 24 sata


hr Sat Apr 20 2019 18:39:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/54c3677fb0783594048b5464/80

Evo trika s aspirinom koji će vam pomoći kod uboda pčele ili ose

Ima logike da acetilsalicilna kiselina može pomoći zbog širokog spektra svojeg djelovanja

Ako vas ubode pčela ili osa, odmah malo navlažite andol ili aspirin i stavite na mjesto uboda. Držite tako neko vrijeme - intenzitet boli, otekline i svraba trebao bi biti manji. Možete napraviti i pastu tako da usitnite tabletu i stavite mrvicu vode te dobro pomiješate pa to nanesete na mjesto uboda. Imate li s čime, prije stavljanja tablete izvadite žalac. 

Međutim, stručnjaci tog centra zapitali su se godinama kasnije je li to zaista tako pa su napravili malo istraživanje na tu temu. Pronašli su dobrovoljce koji su bili spremni pretrpjeti bol od uboda ose i pčele. Njih 37 je na mjesto uboda stavljalo pastu napravljenu od aspirina i led, a 19 njih samo vrećice sa ledom. Istraživači su pratili koliko dugo će trajati oteklina, bol i crvenilo. Ispostavilo se da je samo led puno bolji izbor.

Iako je aspirinska pasta kod 57 posto sudionika smanjila oteklinu za 12 sati, samo led se pokazao boljim jer je oteklina splasnula u istom vremenskom razdoblju kod 74 posto dobrovoljaca. I kod trajanja boli se samo led pokazao boljim, iako je i aspirin pomagao. Najveća razlika pokazala se kod trajanja crvenila. Kod upotrebe aspirinske paste je trajalo šest sati, a kod leda dva sata. Istraživači su zaključili da je led bolji izbor kod uboda pčela i osa, prenosi US National Library of Medicine.

Ipak, ako idete negdje u prirodu i ubode vas pčela, teško ćete pronaći vrećicu sa ledom, ali aspirin uvijek možete imati uza sebe, piše 24 sata

hr Sat Apr 20 2019 17:58:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .