Prvi puta u povijesti čovjek koračao dnom Crvenog jezera u Imotskom!

U Crvenom jezeru u Imotskom održana je zanimljiva i značajna speleoronilačka akcija, čiji je krajnji ishod bio taj da je, po prvi puta u povijesti, ljudska noga kročila dnom Crvenog jezera! Osoba koja je prva uspjela ostvariti taj svojevrstan avanturistički pothvat je Francuz Frederic Swierczynski, svjetski poznati speleoronilac, koji je slične pothvate izvodio diljem različitih geomorfoloških struktura, u različitim klimatskim te prirodnim uvjetima zadanog krajobraza.

Upravo stoga je stvorio prepoznatljivo ime, koje je pravi mamac za javne medijske servise, bez obzira u kojem se kutku zemlje odvija najnoviji pothvat. Tako je u Imotski, ovaj najnoviji pothvat Frederica Swierczynskog, došlo popratiti nekoliko stotina predstavnika javnih medijskih servisa. Osim predstavnika s područja prostora nacionalnih koncesija, određeni broj medija pristigao je iz različitih krajeva Europe, ali i svijeta, a svoj tim poslao je i globalno poznati CNN.

Radi se o projektu koji je prethodno pripreman punih sedam mjeseci. Unatoč tako dugoj i temeljitoj pripremi, ipak se radi o iznimno opasnom pothvatu, zbog niza nepredviđenih okolnosti na koje se ne može utjecati, kao i činjenice da je sama geomorfologija dna gotovo potpuna nepoznanica, prvenstveno njegove reljefne odrednice. Same pripreme za zaron na Crvenom jezeru trajale su čitav prethodni tjedan. Trebalo je montirati žičaru kojom su se do vode spustili dijelovi opreme i pontona. Ronilac je sa sobom u dubinu jezera nosio i specijaliziranu kameru za te dubine, specijalizirano računalo te dodatnu rasvjetu za osvjetljivanje dubina. Stoga se mnogi nadaju super  zanimljivim snimkama iz dubina Crvenog jezera.

Kako ne bi sve ostalo samo na avanturističkom i pustolovnom dijelu projekta, ronilac i njegov tim bili su zaduženi i za prikupljanje podataka znanstvenog karaktera. Crveno jezero je globalno poznati krški fenomen, ali još uvijek nedovoljno istražen, poglavito u okvirima postojanja života na većim dubinama. Sama razina vode iznosi oko 280 metara, iako to nije rekordan vodostaj, budući razina vode može varirati, ovisno o količini padalina i brzini pritjecanja dodatnih količina vode podvodnim kanalima. Tako je ekipa koja sudjeluje u čitavom projektu bila zadužena i za prikupljanje uzoraka flore i faune u dubinama jezera, kako bi znanstvenici dobili više podataka o životu u samom jezeru.

Direktor Turističke zajednice Imotski Luka Kolovrat uspio je, pored mnogobrojnih obaveza vezanih uz ovaj projekt, izdvojiti  malo vremena i za naš portal:

– Ovaj speleoronilački pothvat ispunio je sva naša očekivanja, ali je i uvelike premašio određena najoptimističnija predviđanja. To se prije svega odnosi na onaj marketinški dio čitavog projekta. Već imamo mnogobrojne upite medijskih servisa o turističkim mogućnostima dolaska u Imotski i Imotsku krajinu. Naravno, sve je to dobra reklama za naše daljnje turističke planove. Želio bih zahvaliti svima koji su, na bilo koji način, sudjelovali u ovom projektu: Fredericu Swierczynskom, njegovom timu, kao i članovima ronilačkog kluba “Crveno jezero“ te Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja , koji su odradili ponajviše u onom organizacijskom i logističkom dijelu projekta – istaknuo je Kolovrat.

Za razliku od nekih ranijih organiziranih ekspedicija vezanih uz projekte na Crvenom jezeru, pomak se ovoga puta osjeća i u onom edukativnom dijelu čitave priče. Naime, sav snimljeni, dokumentirani i na druge načine prikupljeni materijal, ostaje na daljnjem raspolaganju planovima Turističke zajednice Imotski, koja ga dalje može koristiti u marketinškim i edukativnim okvirima. Samom događaju prisustvovao je i velik broj gledatelja, koji su svojom nazočnošću postali dijelom projekta koji se, na različite načine, upisao u povijest rekordnih ostvarenja i posebnih postignuća.

POSLJEDNJE DODANO: