Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a2bc074b9e03eaa208b45a1/80
Foto: Pixabay

Tko bi rekao da se sve ove namirnice mogu zamrznuti...

Duboko zamrzavanje nije samo za vrećice graška, mahuna, mješavine za juhu, panirane osliće te pokoji komad mesa. Postoji čitav niz namirnica koje možemo zamrznuti, a htjeli to priznati ili ne, zasigurno se i na vašoj listi onih koje niste ni probali nalazi većina onih za koje stručnjaci kažu da bismo to mogli činiti češće i tako uštedjeti.

Crveni i bijeli luk. Očistite luk, sitno nasjeckajte i stavite u vrećicu za zamrzavanje i zamrznite, pa koristite kad pri ruci nemate svježeg luka, piše portal Živim

Mlijeko. Da biste ga uspješno zaledili, mlijeko mora imati barem 2% mliječne masti. Ako nemate plastične, mlijeko možete zalediti i u staklenim bočicama (samo pazite da nisu vruće kad ih stavljate u zamrzivač). Također, možete ga zalediti i u kalupu za led ili sladoled.

Jaja. Kad je ova namirnica u pitanju, najbolje ju je zamrznuti tako da se jaje razbije i razmuti. Tako sjedinjeni bjelanjak i žumance mogu poslužiti za izradu kolača, a o vama ovisi hoćete li zaleđivati jedno po jedno ili ipak veću količinu jaja.

Mozzarella. Je li vam poznata situacija kad radite domaću pizzu ili lazanje pa vam se ovaj sir rasteže kao žvakača guma i nikako ga ne uspijevate naribati na jelo. Tom problemu možete doskočiti tako da mozzarellu nakratko zamrznete prije upotrebe.

Pečena perad. Ispekli ste veće pile ili komad puretine, pa se ostaci cijeli dan povlače po kuhinji - od štednjaka do frižidera. Ako vam trenutno više nije do iste namirnice, meso narežite na jednake komade, stavite u posudu ili vrećicu za zamrzavanje i zamrznite. Iskoristite kroz tjedan tako da tim mesom obogatite salatu. Sad je baš idealno vrijeme za takve obroke.

Sok od limuna. Doista se zna dogoditi da nam tu i tamo propadnu domaći agrumi. Kako ubuduće ne biste zbog toga tugovali, reagirajte na vrijeme. Nešpricanu koricu domaćeg limuna naribajte i spremite u posudice na suho i tamno mjesto, a sok iscijedite i zaledite u posudice ili vrećice za led i koristite u koje god doba godine želite.

Tijesto za pizzu. Opet ste se zaigrali i napravili ili kupili previše tijesta za pizzu? Ništa zato. Možda nije skupo, ali nema potrebe da ga bacate. Napravite manje loptice od tijesta kako bi stale u vrećicu za zamrzavanje i zaledite ga. Kad vam je potrebno, izvadite ga iz zamrzivača i ostavite u hladnjaku da se odledi. I sve je spremno, možete napraviti pizzu, a i tijesto će se lakše razvlačiti.

Brašno. Priznajemo, nama to nikad nije palo na pamet. Međutim, u svijetu, pogotovo u toplijim krajevima, potpuno je normalno držati brašno u zamrzivaču kako u njega ne bi ušli insekti. Naravno, to može biti nepraktično ako ga koristite svakodnevno, međutim, ako to nije slučaj, vrijedi isprobati savjet, jedino što brašno prethodno valja prosijati i iz papirnate ga pretresti u plastičnu vrećicu.

Začini. Svaka namirnica ima svoju sezonu, a tako je i sa začinima. No, umjesto da kupujete sušene, malo se potrudite dok ima svježeg začinskog bilja, operite ga, posušite papirnatim ubrusom, nasjeckajte i zaledite u plastične vrećice, posudice ili, kako bi bilo najpraktičnije, u kalupe za led. Ako se odlučite za posljednje, dodajte im malo vode kako biste ih sjedinili.

Đumbir. Iako glasi za jedan od najmoćnijih lijekova iz prirode, svatko tko je s njim "imao posla" zna da brzo propada u hladnjaku. Iz tog razloga dobro ga je zalediti. Ubacite cijeli korijen u zamrzivač, a kad vam je potreban, izvadite ga, naribajte i ponovno vratite u zamrzivač.

Pečeno i pirjano mljeveno meso. Bilo da je riječ o ćuftama, pljeskavicama, ćevapima ili bolonjezu, i to su jela, koja, ako su svježe pripremljena možemo zalediti. Jedino važno je da ih ne držite dugo u zamrzivaču, odnosno da ih potrošite u roku od tjedan dana.

Orašasti plodovi. Ne znamo za vas, ali nas redovito u vrijeme božićnih blagdana ulovi lagana jeza što zbog cijena orašastih plodova, što zbog činjenice da ih je teško naći. Zbog toga treba čekati doba kad je cijena pristupačna i kad su plodovi zdravi. Kad ih kupite, istresite ih na čistu pamučnu krpu i očistite od trunja i drugih mrvica. Potom ih stavite u vrećice za zamrzavanje i koristite kad je najpotrebnije :)

Kruh i kolači. Za zaleđivanje ovih namirnica najbolje je koristiti kutije. Tako zaleđene, mogu stajati i nekoliko mjeseci u zamrzivaču. Prije upotrebne potrebno ih je odlediti na sobnoj temperaturi (osim ako nije riječ o kremastim kolačima).

hr Sat May 12 2018 15:08:59 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bc482d00e49380f008b471b/80

Žene koje rode ipak imaju veću šansu za rak dojke? Otkrijte kada je rizik na vrhuncu

Vjerojatno ste mnogo puta čuli da dojenje i rađanje djece smanjuje rizik od pojave raka dojke, ali istina je potpuno drugačija
Novo istraživanje tvrdi da je upravo u godinama nakon rođenja djeteta veća šansa da će se bolest pojaviti. To je rezultat velikog istraživanja koje se fokusirala na 15 studija s 3 različita kontinenta, a koje istražuje odnos između raka dojke i rađanje djece, piše Život i stil.

Studija je objavljena u časopisu Annals of Internal Medicine.

Rak dojke jedan je od najčešće dijagnosticiranih tumora kod žena u reproduktivnoj dobi. Jedna od 8 žena razvit će bolest, a 2018. godine dijagnosticirano je 266 tisuća slučajeva samo u SAD-u. Svi znamo da povećani rizik od stvaranja raka imaju žene koje puše ili imaju genetske predispozicije, ali sad u tu istu ladicu možemo staviti i one koje su rodile. Studija tvrdi da je upravo najveći rizik otprilike pet godina nakon rođenja djeteta, ali traje čak 20 godina.

"Ovo je primjer kako se rizični faktori mogu promijeniti tijekom života žene", izjavila je autorica istraživanja Hazel Nichols. To znači da bi liječnici trebali uzeti u obzir je li žena rodila i kada, uz druge čimbenike pri dijagnozi. 

Radi se o svojevrsnom fenomenu - rađanje djece nas štiti od raka dojke, ali i povećava rizik, a sve ovisi o tome koliko godina imamo i koliko je prošlo od rađanja djeteta. Na početku života s djetetom mame imaju najveći rizik, a vrhunac rizika dosežu pet godina nakon rađanja.

Tek nakon dvadesetak godina rađanje djece odnosno promjena u hormonima koja se tada dogodila, počinje štititi ženu od raka dojke. 

Bitno je nadodati da se ne radi o iznimno povećanom riziku, iako je statistički značajan. 
hr Sat Dec 15 2018 13:05:11 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bc4fe710e4938bc018b46d8/80
Foto: HNS

Oliver, nogometaši, Istanbulska konvencija i nevjesta... Ovo su Hrvati najviše guglali 2018.

Nije preveliko otkriće da smo mi Hrvati ove godine najčešće u tražilicu upisivali Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji, no što i tko se još našao na listi?
Google je objavio svoje godišnje izvješće o najpopularnijim pretraživanjima u godini na izmaku. Neke od stvari koje smo najčešće guglali mogli smo i pretpostaviti, a neke su nas baš iznenadile, piše Miss7.

Najguglaniji pojmovi općenito

Na vrhu deset najguglanijih pojmova u Hrvatskoj čak pet mjesta je rezervirano za nogomet. Na prvom mjestu je, naravno, Svjetsko nogometno prvenstvo 2018. godine, zatim slijede, pazite sad, Istanbulska konvencija, a odmah nakon nje, na trećem mjestu je turska serija 'Istanbulska nevjesta'!

Nažalost, naša glazbena legenda Oliver Dragojević nas je napustio 29. srpnja pa je njegovo ime četvrti najguglaniji pojam, a onda kreću nogometaši Dejan Lovren te Luka Modrić, zatim Rukometno prvenstvo 2018. godine, pa 'Zadruga' (objasnit ćemo vam kasnije), te Hrvatska - Engleska. Na desetom mjestu je Zlatko Dalić. Ovaj popis nas ne čudi jer su naši nogometaši postigli povijesni uspjeh ove godine i njihov nastup na prvenstvu u Rusiji nacija je duboko proživljavala.

Također, Istanbulska konvencija je uzburkala vode na političkoj sceni, ali ma kako se političari trudili objasniti što zapravo Istanbulska konvencija znači očito u tome nisu uspjeli, ili ljudi više nego njima vjeruju Googleu pa je konvencija drugi najčešći pojam koji su Hrvati upisali u tražilicu. Nacija je, poznato je, veliki ljubitelj turskih sapunica, pa se nismo puno iznenadili kad je baš jedna zauzela treće mjesto, zanimljivo, riječ je o 'Istanbulskoj nevjesti'. 

Ako vas zbunjuje 'Zadruga' s osmog mjesta, onda znajte da je riječ o srpskom reality showu koji konceptom podsjeća na 'Farmu', a gledan je zbog čestih brutalnih svađa kandidata te neočekivanih ljubavnih zapleta.   

Najguglanije osobe

Kad su u pitanju najguglanije osobe 2018. godine, na popisu su svi Hrvati, osim jedne osobe koja je zauzela sedmo mjesto, a to je Meghan Markle koja je zaintrigirala cijeli svijet, pa tako i Lijepu Našu. Prvi je Oliver Dragojević, a sva ostala mjesta su zauzeli članovi hrvatske nogometne reprezentacije. Na drugom mjestu je Dejan Lovren kojeg slijede Luka Modrić, Zlatko Dalić, Ante Rebić, Domagoj Vida, a nakon Meghan su Ivan Rakitić, Šime Vrsaljko i Mario Mandžukić. I, ne, nismo iznenađeni. 

Najguglaniji događaji

Hrvati su uglavnom guglali sportska događanja kad su u pitanu najčešće pretraživani događaji. Osim već spomenutog nogometnog i  i rukometnog prvenstva, posebno su se pretraživale utakmice naše reprezentacije u Rusiji, dok šesto mjesto zauzima Majčin dan (slatko!), a osmo mjesto Wimbledon 2018. 

Najguglanije serije

U top pet najčešće pretraživanih televizijskih serija su one turske, dok je na trećem mjestu domaća serija 'Na granici', a na četvrtom 'Čista ljubav'. Na popisu su tako i 'Istanbulska nevjesta', 'Djevojka sa sela' i 'Bit ćeš moja'. Najčešće guglani reality showovi su 'Big Brother', 'Zadruga', 'Ljubav je na selu', 'Život na vagi' i 'Ženim sina'. 

Bohemian Rhapsody' je najpretraživaniji film i jedan od onih o kojem se cijele godine priča, a slijede ga 'Venom', '50 nijansi slobodniji', 'Crna Pantera' i 'Deadpool 2'. 

Moramo priznati kako je godina koju uskoro ostavljamo iza sebe bila vrlo zanimljiva, a mi Hrvati smo ipak bili prilično jednostavni i složni kad je u pitanju guglanje i još jednom se pokazalo kako je nogomet ipak najvažnija sporedna stvar na svijetu.  

hr Sat Dec 15 2018 13:04:22 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b02f2a52af47fc00f8b4615/80
Foto: PIXABAY

Ove namirnice nikada nemoj stavljati na pizzu

Pizza je jedno od omiljenih jela mnogih ljudi jer nudi brojne mogućnosti kombinacije sastojaka. No, neke je bolje ne koristiti pri njezinoj pripremi.
U početku zamišljena kao jelo za siromašne, pizza je postala prava kulinarska poslastica kojoj malo tko može odoljeti. U prilog tome svakako ide činjenica da nam ovaj omiljeni talijanski specijalitet nudi bezbroj mogućnosti kombiniranja sastojaka pa svatko bira kombinaciju prema svojim preferencijama. I dok su origano, gljive, šunka i rajčica itekako poželjni na pizzi, neke sastojke bolje je izbjegavati u širokom luku, piše miss7.

U nastavku otkrij koji su to: 

1. Agrumi

Dobro je poznata činjenica da mliječni proizvodi i agrumi ne idu zajedno jer se citrusno voće u kombinaciji s mliječnim proizvodima zgrušava. Osim što ne izgleda najbolje, takva kombinacija sastojaka nije ni malo ukusna. Imaj to na umu prije nego li na sir staviš limun, naranču i slično voće.

2. Majoneza

Kad su u pitanju kečap i majoneza, praksa je pokazala da se ljudi uglavnom dijele u dvije skupine - ljubitelje kečapa i ljubitelje majoneze. Pa, ako si u drugoj skupini i ako tvoj odabir uvijek pada na majonezu, morat ćemo te razočarati. Naime, kako je sir neizostavni sastojak svake pizze (u velikim količinama), dodatna količina masnoća i kalorija apsolutno je nepotrebna na tvom komadu pizze. Imaj to na umu prije nego što posegneš za ovom 'turbo' kaloričnom namirnicom. 

Zelena salata

Još jedna namirnica koju bi trebala izbjegavati na svojoj pizzi je zelena salata za kojom rado posežemo u pripremi sendviča. I dok je savršeno upotpunjuje svaki sendvič, ova namirnica nije najsretniji dodatak za pizzu. Naime, zelena salata ne podnosi toplinu i u izravnom doticaju s njom odmah se osuši i uvene. A svi dobro znamo koliko je neukusna kao takva!  

hr Sat Dec 15 2018 11:45:48 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a17d2cbb9e03e580c8b456e/80
Foto: Pixabay

Deset razloga zbog kojih zimi brže starimo i kako to spriječiti

Zimu najčešće povezujemo sa suhom i blijedom kožom, ali zanemarujemo činjenicu da hladno vrijeme može i ubrzati znakove starenja.
I zbog ovih 10 razloga: 
 
Hladan i suh zrak
Možda najočitiji aspekt zime je činjenica da je hladno i suho - dvije karakteristike koju našu kožu ne čine mladenačkom. Suhi znak unutra i onaj hladni vani mogu poremetiti ravnotežu kože, uzrokujući crvenilo i osjetljivost.
Ovo nas može učiniti podložnijim na kožna stanja poput rosacea (česta kronična kožna bolest koja uzrokuje crvenilo središnjih dijelova lica) te tako dolazi do preranog starenja, piše portal Živim.
 
Više stresa
Nažalost, blagdani i brojna očekivanja koja se uz njih vežu povećavaju razine stresa. I rapidni rast kortizola, hormona stresa može imati vrlo loš učinak i na kožu, odnosno može doći do pojave bora, lošijeg tonusa kože i slično.
 
Ne koristite kreme za sunčanje
I dok cijelo ljeto pazimo na kožu lica i ne izlazimo bez krema za sunčanje, tu naviku, većina nas, tijekom zimskim mjeseci - zanemari. Velika greška, upozoravaju stručnjaci.
 
Koristite iste proizvode koje ste koristili i preko ljeta
Tijekom zimskih mjeseci koža treba drugačiju njegu. Najbolje je iskombinirati super hidratizirajuće proizvode poput ceramida i hijaluronske kiseline.
Ako je vaša uobičajena dnevna krema dosta suha, za noćnu njegu odaberite onu masniju, hranjivu jer će pomoći u sprečavaju dehidracije tijekom noći, kada je koža najpodložnija isušivanju.
Iako se često upozorava na nužnost uporabe preparata za vanjsku zaštitu kože, zanemaruje se važnost unutarnje zaštite. Vitamin C je sastavni element kolagena i kao takav izrazito važan u zaštiti kože.
 
Prevrući tuš
Znamo da po ovom vremenu, vrući tuš paše više nego ikad. No, on će vam kožu samo još više isušiti. Vruća voda uklanja prirodna ulja iz kože, ostavljajući je suhom i ispucalom, pogotovo zimi.
 
Koristite 'jake' proizvode za čišćenje lica 
Suha koža ne može dovoljno zaštiti živčane završetke, tako da koža postaje osetljiva i sklona iritacijama, a jaka sredstva za čišćenje lica i skidanje šminke mogu samo pogoršati situaciju. Bolje je da zimi koristite proizvode na bazi ulja koji će očistiti lice, a neće isušiti kožu.
 
Više slatkog
Kako temperature padaju tako se i mi sve više okrećemo slatkoj hrani, a manje konzumiramo voće i povrće.
Ako želite usporiti proces starenja, šećer treba ograničiti jer ubrzava propadanje elastina i kolagena, proteina ključnih za zdravlje kože.
Prehrana bogata omega-3 masnim kiselinama iz plave ribe može biti izuzetno učinkovita u borbi protiv isušenosti kože zimi.
 
Manje vježbanja
Dodatni razlog pojačanog isušivanja i iritacija kože je to što zimi ljudi mnogo manje vremena provode vježbajući. Tjelesna aktivnost naime stimulira cirkulaciju koja koži osigurava dotok dovoljne količine kisika i uklanjanje štetnih tvari.
 
Pojačana cirkulacija, naime, povoljno djeluje na metabolizam cijelog tijela pa i na regeneraciju stanica kože. To se može postići odgovarajućim pilingom koji omogućuje i bolje djelovanje krema koje se nanose na kožu.
 
Manja izloženost suncu
Razine vitamina D i K tijekom zime opadaju te su povezani s tamnim podočnjacima. Koža tada izgleda puno starije i bljeđe. Ništa što malo bronzera i korektora ne može riješiti.
 
Prevruće prostorije
Glavni uzrok suhoće kože zapravo je suh zrak u unutrašnjim prostorima. Stoga je jedan od najvažnijih savjeta da počnete koristiti ovlaživače zraka u svom domu i drugim prostorima u kojima provodite puno vremena. Uz to, važno je da njegu prilagodite zimskim uvjetima.
Jedan od prvih koraka jest da na kožu lica redovito, a naročito prije izlaska, stavite hidratantnu kremu.
hr Sat Dec 15 2018 11:20:53 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .