Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a2bc074b9e03eaa208b45a1/80
Foto: Pixabay

Tko bi rekao da se sve ove namirnice mogu zamrznuti...

Duboko zamrzavanje nije samo za vrećice graška, mahuna, mješavine za juhu, panirane osliće te pokoji komad mesa. Postoji čitav niz namirnica koje možemo zamrznuti, a htjeli to priznati ili ne, zasigurno se i na vašoj listi onih koje niste ni probali nalazi većina onih za koje stručnjaci kažu da bismo to mogli činiti češće i tako uštedjeti.

Crveni i bijeli luk. Očistite luk, sitno nasjeckajte i stavite u vrećicu za zamrzavanje i zamrznite, pa koristite kad pri ruci nemate svježeg luka, piše portal Živim

Mlijeko. Da biste ga uspješno zaledili, mlijeko mora imati barem 2% mliječne masti. Ako nemate plastične, mlijeko možete zalediti i u staklenim bočicama (samo pazite da nisu vruće kad ih stavljate u zamrzivač). Također, možete ga zalediti i u kalupu za led ili sladoled.

Jaja. Kad je ova namirnica u pitanju, najbolje ju je zamrznuti tako da se jaje razbije i razmuti. Tako sjedinjeni bjelanjak i žumance mogu poslužiti za izradu kolača, a o vama ovisi hoćete li zaleđivati jedno po jedno ili ipak veću količinu jaja.

Mozzarella. Je li vam poznata situacija kad radite domaću pizzu ili lazanje pa vam se ovaj sir rasteže kao žvakača guma i nikako ga ne uspijevate naribati na jelo. Tom problemu možete doskočiti tako da mozzarellu nakratko zamrznete prije upotrebe.

Pečena perad. Ispekli ste veće pile ili komad puretine, pa se ostaci cijeli dan povlače po kuhinji - od štednjaka do frižidera. Ako vam trenutno više nije do iste namirnice, meso narežite na jednake komade, stavite u posudu ili vrećicu za zamrzavanje i zamrznite. Iskoristite kroz tjedan tako da tim mesom obogatite salatu. Sad je baš idealno vrijeme za takve obroke.

Sok od limuna. Doista se zna dogoditi da nam tu i tamo propadnu domaći agrumi. Kako ubuduće ne biste zbog toga tugovali, reagirajte na vrijeme. Nešpricanu koricu domaćeg limuna naribajte i spremite u posudice na suho i tamno mjesto, a sok iscijedite i zaledite u posudice ili vrećice za led i koristite u koje god doba godine želite.

Tijesto za pizzu. Opet ste se zaigrali i napravili ili kupili previše tijesta za pizzu? Ništa zato. Možda nije skupo, ali nema potrebe da ga bacate. Napravite manje loptice od tijesta kako bi stale u vrećicu za zamrzavanje i zaledite ga. Kad vam je potrebno, izvadite ga iz zamrzivača i ostavite u hladnjaku da se odledi. I sve je spremno, možete napraviti pizzu, a i tijesto će se lakše razvlačiti.

Brašno. Priznajemo, nama to nikad nije palo na pamet. Međutim, u svijetu, pogotovo u toplijim krajevima, potpuno je normalno držati brašno u zamrzivaču kako u njega ne bi ušli insekti. Naravno, to može biti nepraktično ako ga koristite svakodnevno, međutim, ako to nije slučaj, vrijedi isprobati savjet, jedino što brašno prethodno valja prosijati i iz papirnate ga pretresti u plastičnu vrećicu.

Začini. Svaka namirnica ima svoju sezonu, a tako je i sa začinima. No, umjesto da kupujete sušene, malo se potrudite dok ima svježeg začinskog bilja, operite ga, posušite papirnatim ubrusom, nasjeckajte i zaledite u plastične vrećice, posudice ili, kako bi bilo najpraktičnije, u kalupe za led. Ako se odlučite za posljednje, dodajte im malo vode kako biste ih sjedinili.

Đumbir. Iako glasi za jedan od najmoćnijih lijekova iz prirode, svatko tko je s njim "imao posla" zna da brzo propada u hladnjaku. Iz tog razloga dobro ga je zalediti. Ubacite cijeli korijen u zamrzivač, a kad vam je potreban, izvadite ga, naribajte i ponovno vratite u zamrzivač.

Pečeno i pirjano mljeveno meso. Bilo da je riječ o ćuftama, pljeskavicama, ćevapima ili bolonjezu, i to su jela, koja, ako su svježe pripremljena možemo zalediti. Jedino važno je da ih ne držite dugo u zamrzivaču, odnosno da ih potrošite u roku od tjedan dana.

Orašasti plodovi. Ne znamo za vas, ali nas redovito u vrijeme božićnih blagdana ulovi lagana jeza što zbog cijena orašastih plodova, što zbog činjenice da ih je teško naći. Zbog toga treba čekati doba kad je cijena pristupačna i kad su plodovi zdravi. Kad ih kupite, istresite ih na čistu pamučnu krpu i očistite od trunja i drugih mrvica. Potom ih stavite u vrećice za zamrzavanje i koristite kad je najpotrebnije :)

Kruh i kolači. Za zaleđivanje ovih namirnica najbolje je koristiti kutije. Tako zaleđene, mogu stajati i nekoliko mjeseci u zamrzivaču. Prije upotrebne potrebno ih je odlediti na sobnoj temperaturi (osim ako nije riječ o kremastim kolačima).

hr Sat May 12 2018 15:08:59 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5864d2b11eea8f24a58b4568/80
Foto: Pixabay

Gdje čuvate kozmetiku? Prebacite ju u hladnjak

Ako želite produljiti vijek trajanja svojeg omiljenog parfema nikako ga ne držite u kupaoni - mjesto mu je u hladnjaku. Kao i lakovima, kremama za oči, ali i maskama za lice

1. Parfem

Nagle promjene temperature i svjetlost imaju loš učinak na parfem. Može se promijeniti miris ili njegov intenzitet. Najbolje je parfeme držati u hladnjaku, budući da je hladno i mračno mjesto (kad se zatvore vrata) pa je idealni okoliš za dugotrajnost parfema, piše 24sata.hr.

2. Lak za nokte

Budući da je u pitanju emulzija, duže će mu trebati da se stvrdne i osuši ako ga čuvamo na hladnom mjestu poput hladnjaka. 

3. Krema za oči

Krema za oči će duže trajati, ali i imati više učinka na oči i podočnjake ako se čuva u hladnjaku. Hladnoća kreme će smanjiti nadutost oko očiju i umiriti iritaciju.

4. Maska za lice

Duže će trajati i imat će jači efekt na lice i oči. Hladnoća maske za lice će brže opustiti kožu i mišiće te će ublažiti osjećaj iritacije kože.

5. Krema za sunčanje

Puno duže će vam trajati ako ju držite u hladnjaku. Ostavljanje kreme za sunčanje na višim temperaturama smanjuje njezinu učinkovitost i zaštitni faktor.

6. Prirodna kozmetika

Sva prirodna kozmetika bi se trebala držati u hladnjaku jer ne sadrži konzervanse. U pitanju su organski proizvodi koji ne sadrže parabene, sulfate, niti ikakve konzervanse, pa će ih mjesto u hladnjaku sačuvati od razvoja raznih bakterija.

Ovi proizvodi ne smiju u hladnjak

Nikako u hladnjaku nemojte čuvati ruž za usne, koji će se pod utjecajem niske temperature stvrdnuti, a esencijalna ulja će mu izbiti na površinu. Također, tekući puder može promijeniti svoju gustoću i brzo će se pokvariti.

Držanje olovke za oči stalno u hladnjaku će ju jako stvrdnuti i smanjiti njezin učinak, ali u redu je par minuta prije nanošenja staviti ju u hladnjak kako bi lakše povukli ravnu crtu i kako se ne bi previše topila.

hr Thu May 24 2018 21:54:39 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b07084d2af47f0c008b45ff/80
Foto: Screenshot Youtube

Balada o finalu: "Torcida od bijesa pijeni, Dalmacio moja mi smo pokradeni"

Dvojac s Radio Dalmacije opjevao jučerašnje finale kupa
Dvojac s Radio Dalmacije Marin Maljković i Siniša Garbin osmislili su stihove u kojima su opjevali jučerašnje finale kupa u kojem je Hajduk oštećen. 

Na pjesmu "Zagrljeni" autora Đele Jusića, "Zagrljeni" napravili su inačicu pod naslovom "Balada  o finalu Kupa (Pokradeni)". 

Poslušajte! 








hr Thu May 24 2018 20:45:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ad477502af47f89778b480c/80
Foto: Guliver/Thinkstock

Pila 800 laksativa na dan i lagala da je u terminalnoj fazi raka kako bi sakrila težak poremećaj

Njezin suprug shvatio je da mu žena nije bolovala od raka tek kada je pročitao nalaz autopsije

Mlada Australka, majka malenog djeteta, uzimala je dnevno preko 800 laksativa kako bi uvjerila obitelj i prijatelje da ima terminalnu fazu raka jajnika, a u stvari je prikrivala anoreksiju.

Claudia La Bella (28) primljena je u bolnicu u Adelaideu u Australiju u teškom stanju - s jakim bolovima u trbuhu, kronično dehidrirana i sa samo 35 kilograma. Nije mogla stajati na nogama. 

Ispostavilo se da je dvije godine pila preko 800 laksativa na dan. 
Njezin suprug ostao je u šoku kada je čuo da mu žena nema rak jajnika.

"Vjerovao sam joj. Odrasla je osoba, ne dijete. Držao sam je za riječ. Govorila mi je da uzima laksative kako bi iz tijela izbacila toksine nastale kemoterapijom", izjavio je njezin suprug John La Bella. Kaže, jedino mu je bilo čudno kada je molila da doktorima ne spominje njezin rak., piše Ordinacija.hr

hr Thu May 24 2018 20:09:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b06ab082af47f12008b45ab/80

Ljeto stiže: Pripremite se za preplanuli ten na prirodan način

Ljeto stiže, temperature zraka i mora se penju...

Jesmo li spremni za more i sunčanje? Stručnjaci već godinama spominju štetnost prevelikog izlaganja suncu i njegovom UV-zračenju. More i sunce u kombinaciji imaju i dobrih učinaka, a ne samo onih loših.

Sami smo odgovorni za svoje zdravlje i način provođenja vremena na plaži. Svi već znamo da podnevno sunce šteti našoj koži, čini je suhom, izaziva alergije i opasne madeže (melanome). Izbjegnimo zato sunčanje u periodu između 11 i 16 sati. Ostalo vrijeme je poželjno za naše zdravlje.

Boravak na suncu hrani našu kožu vitaminom D i potiče prirodno tamnjenje kože. More, najljepše na svijetu, puno raznih vrsta mineralnih soli potiče cirkulaciju i jača mišićni tonus.Trebamo što više plivati i često ulaziti i izlaziti iz mora. Dobro bi bilo da više vremena provedemo u moru negoli na plaži.

Koristimo kreme s velikim zaštitnim faktorom prilagođenim svojoj koži. Svjetlija koža traži i veći zaštitni faktor, a onoj tamnijoj bit će potreban manji faktor. Pijmo dosta tekućine i po mogućnosti nosimo šešir i sunčane naočale

Lijepo je dobiti brončanu boju kože, ali ne žurimo u tome. Ništa ne ide preko noći. Nakon nekoliko dana sunčanja i korištenja krema s odgovarajućim zaštitnim faktorom možemo primjeniti "dalmatinsko ulje za sunčanje". Otkrit ćemo vam njegove sastojke.

Ako već niste napravili svoje ulje za sunčanje, krenite što prije, bit ćete zadovoljni.

Za ovu uljnu smjesu bit će nam potrebno maslinovo uljemladi zeleni orasimrkva i neven.

Orahe isjeckati što sitnije, mrkvu naribati, dodati nevenovih latica ukoliko imamo. Sve pomiješati i staviti u teglu s maslinovim uljem. Ostaviti u polusjeni 40 dana. Povremeno promiješati. Nakon toga procijediti i koristiti prilikom sunčanja. Svi će se diviti vašoj boji kože.

Omjer sastojaka: 2,5 dl maslinovog ulja, 6-7 oraha, dvije mrkve, nekoliko cvjetova nevena.

hr Thu May 24 2018 13:48:24 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .