Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/58360f511eea8f93dc8b47cd/80

Pušačima mlađima od 50 osam puta veći rizik od srčanog udara

Pušači mlađi od pedeset imaju osam puta veći rizik od srčanog udara nego njihovi vršnjaci nepušači, objavili su znanstvenici

Ta se razlika smanjuje s godinama, pa je u skupini od 50 do 65 rizik pet puta veći, a iznad 65 tri puta.

Rezultati su iznenađujući jer mlađi ljudi obično nemaju toliko zdravstvenih problema koji se povezuju s godinama i povećavaju rizik od srčanih bolesti poput dijabetesa, visokog tlaka ili kolesterola.

"Pušenje je vjerojatno najsnažniji od svih faktora rizika i svoj pogubni učinak iskazuje prije nego drugi faktori", zaključuje se u studiji objavljenoj u časopisu Heart.

Svi pušači imaju znantno veći rizik za srčani udar od nepušača, ali dosad nije bilo jasno kolik je po dobnim skupinama.

Kako bi to ustanovili, znanstvenici kardiovaskularnog odjela opće bolnice u Sheffieldu proučili su podatke za 1727 odraslih osoba, žrtava tipičnog srčanog udara, poznatog po akronimu STEMI, između 2009. i 2012. godine.

Gotovo pola pacijenata bili su pušači, a ostali su bili jednako podijeljeni između bivših pušača i onih koji nikada nisu zapalili cigaretu.

U prosjeku su pušači, žrtve srčanog udara, bili desetljeće mlađi od od bivših pušača ili nepušača.

Ukupno su pušači imali trostruko veći rizik za srčani udar od bivših pušača i nepušača zajedno.

Rezultati bi trebali biti poziv na buđenje mladim pušačima, naglašava se u studiji, ali znanstvenici priznaju da je mlađima teško objasniti koliko više riskiraju. Smanjenju rizika pomoći će već i smanjenje u broju dnevno popušenih cigareta.



Facebook komentari

hr Thu Dec 01 2016 12:54:17 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Znanost
http://www.dalmacijanews.hr/files/592af3d2b9e03e0d1d8b45ca/80

Brazilski liječnici opekline liječe ribljom kožom

Brazilski znanstvenici već dulje vrijeme eksperimentiraju s novim načinom liječenja teških opeklina na pacijentima, pri čemu koriste kožu slatkovodne ribe tilapije, čime se ublažava bol kod pacijenta te se znatno smanjuju bolnički troškovi.

Dugo se u tretiranju opeklina koristilo zamrznuto svinjsko tkivo koje je, zahvaljujući kolagenu vlažilo opeklinu i obnavljalo kožu.

S obzirom na to da u brazilskim javnim bolnicama nerijetko nedostaje ljudske i svinjske kože za ovakve zahvate, a o umjetnim alternativama koje se koriste u bolnicama na Zapadu nema govora, medicinsko osoblje teške opekline najčešće omotava zavojima i gazom koji se moraju vrlo često mijenjati. Pritom se koža može oštetiti, a postupak je bolan. 

Edmar Maciel, brazilski plastični kirurg osmislio je nov tretman pri kojemu koristi kožu slatkovodne ribe tilapije. 

Riječ je o vrlo čistoj ribi, a usto i otpornoj na bolesti. Najprije se ribi odstranjuju sitne krljušti, mišići i toksini, a potom se koža razvlači, tretira te pohranjuje u sterilne plastične vrećice i u hladnjak, gdje se može čuvati i do dvije godine. 

Krajnji je proizvod koža vrlo slična ljudskoj. Vrlo je savitljiva te se lako oblikuje oko pacijentove rane. Stavlja se izravno na kožu, a potom se omota zavojem. Nema potrebe za bilo kojom vrstom medicinske kreme. Nakon desetak dana liječnici odstranjuju zavoj, a tilapijina koža, koja se u međuvremenu osušila, jednostavno se oljušti. 

Dr. Maciel je objasnio da tilapijina koža sadrži optimalnu razinu kolagena tipa 1 te je iznimno vlažna, a to su dva važna faktora u liječenju opeklina. 

"Tilapijina koža pokazala se puno boljom od uobičajenih terapija u ublažavanju i iscjeljivanju teških opeklina", rekao je. Korištenje tilapijine kože tijekom nekoliko dana ubrzava zarastanje rane te smanjuje potrebu za lijekovima protiv bolova, kaže brazilski znanstvenik Odorico de Morais. 

Ističe i da terapija takve opekline bolnicu stoji 75 posto manje od liječenja kremom sulfadiazina koja se najčešće koristi kod opeklina.

Brazilski znanstvenici nadaju se da će se ovakvo liječenje opeklina pokazati i komercijalno isplativim.

Facebook komentari

hr Sun May 28 2017 18:01:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Znanost
http://www.dalmacijanews.hr/files/53c12254179942387b373483/80

Istraživanje dokazalo: Čokolada smanjuje srčane aritmije

Umjereno konzumiranje čokolade za petinu smanjuje rizik od nepravilnog rada srca, objavili su američki znanstvenici.

Analizirajući podatke o 55 tisuća odraslih Danaca, znanstvenici su ustanovili da konzumiranje od 50 do 170 grama čokolade tjedno za 20 posto smanjuje rizik od fibrilacije atrija. 

Vodeća autorica studije Elizabeth Mostofsky, voditeljica odjela za epidemiologiju Škole javnog zdravlja u Bostonu, i njezine kolege o svojem su otkriću izvijestile u časopisu Heart. 

Fibrilaciju atrija krakteriziraju izrazito brzi i nepravilni električni impulsi u srčanim pretklijetkama što rezultira smanjenim dotokom krvi u klijetke. 

Pacijenti s fibrilacijom atrija imaju pet puta veći rizik za moždani i dvaput veći rizik za srčani udar. 

Zdrava prehrana jedan je od ključnih čimbenika prevencije te bolesti. U to, po američkim znanstvenicima, pripada i čokolada. 

Oni su analizirajući prehrambene navike 55 tisuća Danaca iz studije provedene od 1993. do 1997. godine, zaključili da umjerena konzumacija čokolade, od 50 do 170 grama tjedno, za 20 posto smanjuje rizik pojave fibrilacije atrija. 

Povećavanjem unosa čokolade korist se smanjila, pa su tako oni koji su jeli 25 grama čokolade dnevno imali 16 posto manji rizik. 

Po doktorici Mostofsky, rezultati sugeriraju da konzumacija malih količina čokolade, posebno crne, koja je bogatija antioksidansima, može biti dobra za srce. 

"Pretjerivanje s čokoladom, međutim, nije preporučljivo jer su mnogi čokoladni proizvodi bogati kalorijama, šećerom i mastima što može dovesti do povećanja tjelesne težine i ostalih metaboličkih problema", rekla je. 

Facebook komentari

hr Fri May 26 2017 08:54:59 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Znanost
http://www.dalmacijanews.hr/files/59197d49b9e03ee90a8b463b/80
Foto: Pixabay

"Hamlet" iz majčina mlijeka mogao bi pomoći u liječenju raka

Spomenuti sastojak cilja samo kancerogene stanice te predstavlja alternativu kemoterapiji i zračenju, a poznato je da obje spomenute terapije uništavaju i kancerogene i zdrave stanice u tijelu

Svima su dobro poznate prednosti majčina mlijeka za dojenče, no švedski su znanstvenici nedavno ustanovili da jedan njegov sastojak učinkovito ubija kancerogene stanice tumora mokraćnog mjehura.  

Sastojak majčina mlijeka znanstvenici sa Sveučilišta Lund nazvali su "Hamlet", a njihova rana ispitivanja pokazala su da su pacijenati oboljeli od raka mokraćnog mjehura kojima je ubrizgana ampula sa supstancijom "Hamleta" u nekoliko dana izmokrili tumorske stanice kroz urin. 

Spomenuti sastojak cilja samo kancerogene stanice te predstavlja alternativu kemoterapiji i zračenju, a poznato je da obje spomenute terapije uništavaju i kancerogene i zdrave stanice u tijelu. 

Profesorica imunologije Catharina Svanborg supstanciju je u majčinu mlijeku otkrila slučajno dok je radila na istraživanjima za antibiotike. 

- Na naše iznenađenje, kad smo u mješavinu antibiotskih tvari dodali sastojak majčina mlijeka tumorske su stanice odumrle. To je bilo potpuno slučajno otkriće. - kazala je. 

Objasnila je da je zapravo radila na potrazi za neuobičajenim antimikrobnim agensima, kojima majčino mlijeko obiluje. Svansborg je kazala da ono sadrži alfa-laktalbumin, protein koji u crijevima postaje 'borac' protiv kancerogenih stanica, a zdrave ostavlja netaknutima. 

Sastojak iz majčina mlijeka zaobilazi vanjsku liniju obrane stanice te cilja mitohondrij i staničnu jezgru. 

Djeluje na način da reprogramira stanicu koja potom slabi i odumire.

- Nešto je čarobno u sposobnosti Hamleta da nacilja tumorske stanice i potom ih uništi. - kazala je Svangborg. 

Znanstvenici vjeruju da bi spomenuti sastojak iz majčina mlijeka mogao pomoći i u borbi protiv raka debelog crijeva i raka grlića maternice. 

Facebook komentari

hr Mon May 15 2017 12:05:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Znanost
http://www.dalmacijanews.hr/files/587b45421eea8f56f28b4780/80
Foto: Ilustracija

Studija otkriva: Redovno konzumiranje marihuane pomlađuje mozak

Rezultati daju nadu da bi male doze marihuane mogle poboljšavati funkcije mozga kod starijih ljudi, a bez efekata u ponašanju koji se očituju kod onih koji je konzumiraju u rekreativne svrhe, radi njezinih halucinogenih i drugih svojstava

Male, ali redovne, svakodnevne doze marihuane, odnosno njezinog glavnog sastojka THC-a, dramatično povećavaju pamćenje i sposobnosti učenja kod starijih miševa, tvrde njemački znanstvenici. - javlja Index

Voditelj studije Andras Bilkei-Gorzo sa Sveučilišta u Bonnu najavio je da će slično istraživanje kasnije tijekom 2017. provesti i na ljudima. Kaže da ga je za studiju motivirao nalaz koji je pokazao da učestale male doze THC-a kod mladih miševa uzrokuju slabljenje pamćenja i sposobnosti učenja dok kod starijih imaju suprotan efekt.

Rezultati, predstavljeni u časopisu Nature Medicine, daju nadu da bi male doze marihuane mogle poboljšavati funkcije mozga kod starijih ljudi, a bez efekata u ponašanju koji se očituju kod onih koji je konzumiraju u rekreativne svrhe, radi njezinih halucinogenih i drugih svojstava.

Ranija istraživanja na ljudima utvrdila su da svakodnevna konzumacija velikih količina marihuane kod mladih ljudi može uzrokovati ozbiljne probleme u pamćenju. Međutim, njeno djelovanje na starije ljude nikada nije dobro istraženo.

Trajni korisni efekti

U novom istraživanju autori su miševima različite dobi - dva mjeseca, godinu dana i 18 mjeseci - mjesec dana davali male doze THC-a. Nakon toga postavili su im dvije vrste zadataka - u jednima su morali rješavati neke kognitivne probleme, a u drugima su trebali prepoznavati neke predmete i miševe s kojima su se ranije susretali.

Bez droge mladi miševi su briljirali dok su se stariji mučili. No uz THC, sposobnosti mladih su pale dok su starijima toliko porasle da su se izjednačili s mladim, nedrogiranim miševima. Posebno je zanimljivo to što su blagotvorni učinci marihuane potrajali tjednima nakon završetka studije. Nijedna skupina miševa nije reagirala na drogu na svojstven, opijen način koji se očekuje od velikih doza THC-a.

- Ovi rezultati otkrivaju dubinska, trajna poboljšanja kognitivnih sposobnosti tretmana THC-om kod zrelih i starih životinja. - pišu u studiji autori. 

Njemački tim vjeruje da droga izaziva pozitivne efekte tako što stimulira tzv. endokanabinoidni sustav, biokemijski put koji kod starijih životinja i ljudi postaje slabije aktivan. Poboljšanje se povezuje s mogućom obnovom u ekspresiji gena na razine karakteristične za mlade miševe.

- Siguran sam da ovdje vidimo posljedice dugoročne normalizacije rada sustava. - rekao je za Guardian Bilkei-Gorzo.

Naravno, autori će tek morati potvrditi da marihuana ima isto blagotvorno djelovanje na ljude. 

Stručnjaci smatraju da su rezultati vrlo zanimljivi, međutim, kako je za marihuanu karakteristično da u različitim dozama i različitim učestalostima konzumacije kod različitih ljudi uzrokuje prilično različite efekte, pitanje je kada bi je liječnici mogli početi prepisivati kao lijek za demenciju. - piše Index

Facebook komentari

hr Wed May 10 2017 20:39:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Znanost

Pročitajte još . . .