Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/58f207b2b4739808298b45f0/80

ANKETA: Koga čega? Janjetine s kapulicom mladom: Evo što će se naći na blagdanskom stolu naših sugrađana

Pitali smo Splićanke što će se ovoga Uskrsa naći na njihovom blagdanskom stolu. Odgovori su raznoliki ali sve se u jednome slažu - najvažnije je da je obitelj na okupu.
Ivana: Šta mama ili sveki spremi.  A Uskrs ćemo provest u krugu obitelji, ujutro kad se probudimo ćemo pojest blagoslov i onda idemo na misu, poslije mise na ručak i eto!

Mihaela: Blagoslovljena jaja i sirnica, pršut, sir, francuska, zatim juha, pečena janjetina i krumpiri, zelena salata, mlada kapulica, pašticada i njoki te kolači i kuglof. Uskrs provodimo tradicionalno odlaskom na jutarnju misu ujutro pa obiteljskim ručkom, popodne kava.

Daja: Uskrs provodim sa obitelji, a na stolu će se naći janjetina ispod peke i kapulica, odojak sa ražnja, pršut, sir, sirnice i mileram torta. Bit će najlipše posli toga zaspat jer dan prije radim noć!

Jelena: Bit će svega, od pršuta, kuhane šunke, sira, francuske, do juhe i pečenog mesa s krompirom i mlincima, janjetina ili tuka ..Torta, domaćih sirnica koje su tradicija, a koje majke najbolje naprave... do jaja koja su bojana po starinski...a ljuske od kapule dugo skupljane jer se jaja omotaju u ljuske pa u najlonke... I ostanu najlipša ocrtana jaja...bolje nego ikoja industrijska boja... A najvažnije je obiteljsko zajedništvo, da su svi koje volimo okupljeni oko blagdanskog stola svjesni značenja Uskrsa....da dobijamo  priliku za novi početak, za novo rađanje kako bi bili što bolji jedni prema drugima jer u ljubavi rastemo...

Pia: Za ovaj Uskrs, ja, suprug i djeca idemo kod mojih staraca. Mama je već nagovijestila kako će biti obilja hrane; francuska, sir, pršut, juha od domaće koke, janjetina s ražnja i krompir pole kao prilog. Nakon zasigurno finog ručka čekaju nas još finije slastice; razni kolači i sirnica. Moram istaknuti da Uskrs uvijek započinjemo već tradicionalnim doručkom, blagoslovljenom sirnicom i jajima, potom odlazimo na svetu misu i onda na svečani ručak kod mojih ili suprugovih roditelja. Uskršnje poslijepodne koristimo za obilazak naših najstarijih, pradjedova i prabaka, kao i posjete kod bližnje rodbine.

Ana: Za doručak se jedu blagoslovljena jaja i sirnice, a za ručak će se na stolu naći pršut, sir, francuska, juha i lešo meso, pečena janjetina s krumpirima ispod peke, salata... a poslije kava i kolači. Najvažnije je da će nam doći djeca i unučad i blagdan ćemo provesti zajedno!

Petra: Za blagdane smo uvijek kod suprugovih roditelja, tako da nemam brige oko menija- svekrva će se za sve pobrinuti! Ja ću joj dat ruke, a i napravit ću kolač! Što god da je na stolu, dobro je... tako je uvijek kad netko drugi kuha hahhaha! Bitno je to da je obitelj na okupu!

Ivana: Ujutro se jede blagoslovljena hrana, a za ručak ćemo imati juhu, pašticadu i njoke i naravno pečeno meso i krumpire. Sir, pršut, francuska, kolači... svega po malo!







Facebook komentari

hr Sat Apr 15 2017 14:02:15 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a6050f8b9e03e17518b4568/80

Davor Rostuhar osvojio Južni pol i postao prvi Hrvat koji je to uspio

Ekspedicija je trajala 47 dana tijekom kojih je Davor sam, hodajući na skijama prešao 1163 km od ruba Antarktike do Južnog Pola

 Davor Rostuhar, 17.01.2018. u 19:00 sati po hrvatskom vremenu, uspješno je završio Prvu hrvatsku ekspediciju na Južni pol.

Ekspedicija je trajala 47 dana tijekom kojih je Davor sam, hodajući na skijama prešao 1163 km od ruba Antarktike do Južnog Pola, i time postao prvi Hrvat te 21. osoba u svijetu koja je to uspjela.

 Sve što mu je potrebno za život (šator, hrana, oprema i sl.) vukao je u sledu koji je na početku ekspedicije težio 135 kg. Dnevno je hodao između 10 i 12 sati te prelazio u prosjeku 25 km dnevno. Imao je ukupno tri dana pauze. Temperature su bile između -15 i -27, uz osjećaj hladnoće čak do -50.

- Presretan sam jer sam sami sebi dokazao da je moguće ostvariti snove. Postavio sam si ambiciozan cilj i putem do ostvarenja htio dokazati da se uz puno rada, vjere, truda i predanosti može ostvariti što god poželiš.Nadam se da će ova moja priča motivirati i druge ljude, kao što su drugi motivirali mene. Slijedite svoje snove. Moguće je! - kazao je Davor

Facebook komentari

hr Thu Jan 18 2018 08:47:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/591f3b59b9e03e55138b45cf/80
Foto: RTL

Ivan Pažanin vraća se na male ekrane: "Što da kažem, nego evo me doma"

Šarmantni splitski chef se u šestoj sezoni RTL-ovog kulinarskog showa 'Tri, dva, jedan – kuhaj' pridružuje Mateji Domitrović Sabo, Tomislavu Špičeku i Mati Jankoviću kao četvrti član žirija

- A što da drugo kažem, nego: Evo me doma! Ovdje, na setu showa „Tri, dva, jedan – kuhaj!“ uvijek se osjećam kao kod kuće jer volim ovaj format, a i većinu ljudi koja radi na showu itekako dobro poznajem. Prvi dan snimanja prošao je odlično, kao da nikada nisam bio odsutan… Jesam li imao tremu? Ma, kakva trema! Nju sam zaboravio još u svojoj prvoj sezoni!. - kaže Ivan Pažanin, jedno od omiljenih kulinarskih TV lica, čiji je povratak u popularni RTL-ov gastro show najveće iznenađenje nove sezone.

S obzirom da se ovaj kulinarsko-natjecateljski show prikazuje već šestu sezonu zaredom, producenti su odlučili iznenaditi vjerne gledatelje novitetima. Pojačanje u žiriju pozdravili su i gastrosuci, koji već snimaju nove nastavke ovog kulinarsko-natjecateljskog showa u zagrebačkom „Jadran filmu“.

- Čini se da je produkcija odradila odličan posao kod izbora četiri suca različitih kulinarskih podneblja. Napokon se ujedinila Hrvatska, barem što se gastronomije tiče. Mate savršeno poznaje tradiciju i delicije s Kvarnera i Istre, Tomeku su zagorska i slavonska kuhinja u malom prstu, Mateja dolazi s područja Posavine, a ja guštam u dalmatinskoj spizi. - kaže Ivan dodajući kako ga veseli i novi koncept showa.

- Apsolutno ću biti stroži ove sezone prema kandidatima. Žarko želim da svi oni dođu na set s puno ljubavi i znanja prema hrani. No, moraju shvatiti da se ovaj show već gleda dugi niz godina i da već vrapci na grani znaju osnove kuhanja i što žiri traži na samom početku showa! Kolege suci i ja ovdje nismo pokusni kunići i teško ćemo pustiti dalje nekoga tko je došao u show samo zbog pet minuta slave. - objasnio je Ivan što donosi nova sezona kulinarskog showa „Tri, dva, jedan – kuhaj!“, koji uskoro počinje s prikazivanjem na RTL-u!

Facebook komentari

hr Wed Jan 17 2018 19:00:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a2b9aa0b9e03e81208b45af/80
Foto: Pixabay / Ilustracija

Ovo su četiri zanimanja koja najviše ugrožavaju brakove

Statistički podaci pokazali su da radno vrijeme, stres, razdvojenost i okruženje na poslu ključni su za opstanak brakova i veza

Stres, radno vrijeme koje traje i više od deset sati i dugotrajna razdvojenost od životnih partnera svrstali su pojedina zanimanja na sam vrh onih u kojima su najčešće rastave braka. Osim toga, među ljudima koji se bave tim zanimanjima zabilježen je i visok postotak nevjere.

Pokazuju to podaci američkog statističara Nathana Yaua koji je objavio rezultate istraživanja temeljene na petogodišnjim podacima američkog nacionalnog ureda za statistiku (United States Census Bureau). Istraživanje koje je Yau objavio pokazalo je da su neka zanimanja posebno opasna za održavanje brakova i veza, a među njima su četiri iskočila u prvi plan kao najopasnija.

Na prvom su mjestu barmeni ili konobari čijih čak 52,7 posto veza ne uspije opstati. Istraživanje je pokazalo da je glavni razlog zbog kojeg veze i brakovi konobara i barmena propadaju radno vrijeme i okruženje. Naime, oni koji su u vezi s osobom koja se bavi tim zanimanjem u večernjim su satima uglavnom sami jer njihov partner u to vrijeme radi. Osim toga, posao sa sobom nosi brojne kontakte s drugim ljudima, često pod utjecajem alkohola, što zna rezultirati preljubima.

Na drugom mjestu prema američkim statističkim podacima nalazi se zanimanje stjuarda odnosno stjuardesa među kojima 50,5 posto veza doživi krah. Uzrok najviše leži u tome da su stjuardi i stjuardese puno vremena na putu pa njihovi partneri u konačnici više ne mogu podnijeti toliku razdvojenost.

Čak 50,1 posto rastava zabilježeno je i među građevinskim radnicima, što se pripisuje velikoj fizičkoj iscrpljenosti koja često utječe i na psihu pojedinaca pa dolazi do pomanjkanja komunikacije i kvalitetnih odnosa među partnerima.

Na četvrtom je mjestu zanimanja najopasnijih za veze i brakove, pomalo iznenađujuće, rad u pozivnom centru. Osobe koje tamo rade na drugoj strani linije često imaju osobe koje su negativno nastrojene i čije pritužbe slušaju pa svoje frustracije donose kući, što rezultira s 49,7 posto rastava. - piše Večernji.

Facebook komentari

hr Wed Jan 17 2018 18:29:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a5f7153b9e03e0e508b45af/80
Foto: Imotske novine

"Imocki crnjaci" hit na Facebook-u: Anegdote o vozačima Autopoduzeća Imotski su za umrijet od smijeha

Ovih dana jedna objava je postala pravi viralni hit u imotskom kraju

Facebook stranica Imotski crnjaci svojim objavama već duže vrijeme nasmijava Dalmatince i Hercegovce. Tako je ovih dana jedna objava postala pravi viralni hit u ovom kraju. Naime, na stranici je objavljena slika autobusa “Autopoduzeće Imotski” uz opis “Post koji mi je popravio godinu”, zatim su u komentarima pratitelji počeli opisivati svoje anegdote s vozačima ovog poduzeća. - piše Grude online

U nastavku možete pročitati neke od njih, a za više posjetite njihovu stranicu ovdje

"Vozim se jednom iz Splita za Osijek upadaju neki amerikanci s ruksacima (backpackeri) nije im baš jasno je l pravi bus pitaju vozača jednog koji je bus ovo on odmahuje rukom oni pitaju drugog on samo prođe , oni ostadoše zbunjeni a pajdo viče e tužni li svatova došli u nas a ne znaju jezik hahahahahaa"

"Stojim u redu za ostavito kofere i šofer po naški viče jednoj babi “šta turaš tuten te vriće” pa se okrene prema meni i na čistom gospodskom:”a kamo ćete vi gospođo” 

"Jos dok je Mile vozio ima tome i 10 godina.. linija split-imocki. Stane Mile na splitu3 da pokupi ljude i kad je vec zaguzvalo u autobusu naplati posljednjem kartu al ga posalje na zadnja vrata da udje.. Bili smo negdi oko Zadvarja kad se sitio da coviku nije otvorio vrata."

Facebook komentari

hr Wed Jan 17 2018 16:54:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .