Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/58a15e95b473984d428b45bc/80
Foto: Screenshot YouTube

Vrh SDP-a: Sauchu nećemo izbaciti iz stranke. Zasad

Tko vara, treba odgovarati, tko krade, treba odgovarati. SDP će poštovati odluku i, molio bih, brzu i pravednu istragu. Vjerujemo DORH-u', rekao je Ostojić.

Vodstvo SDP-a suglasno je da protiv svog stranačkog kolege i saborskog zastupnika Tomislava Sauche zasad neće poduzeti nikakve stegovne mjere, a kamoli pokrenuti proces izbacivanja iz stranke. Iako je Sauchi određen jednomjesečni istražni zatvor zbog sumnje na krivotvorenje naloga za službena putovanja čime si je, kako mu se stavlja na teret, na štetu državnog proračuna priskrbio korist veću od 540 tisuća kuna u vrijeme kada je bio predstojnik Ureda premijera Zorana Milanovića, vodstvo SDP-a smatra da je cijeli slučaj još 'zelen' i da još mnoge stvari još nisu jasne.

Sugovornici iz vodstva SDP-a napominju kako je Saucha trenutno "samo" osumnjičenik, da stranka još uvijek zbog njega ne trpi znatniju štetu, i da protiv Sauche zasad neće poduzeti nikakve radnje, javlja tportal.

No, dok jedni čvrsto stoje iza stajališta da protiv Sauche ne treba poduzimati nikakve stranačke sankcije sve do konca eventualnog sudskog procesa, odnosno da bi SDP trebao Tomislava Sauchu izbaciti iz stranke tek i samo u slučaju eventualne pravomoćne osuđujuće sudske presude, drugi upozoravaju kako stranka mora biti fleksibilnija i biti spremna Sauchu 'odrezati' i prije konca eventualnog sudskog procesa.

- Ako se stvari zakompliciraju, ako se istraga proširi ili ako se protiv Sauche podigne pravomoćna optužnica tada ćemo možda trebati razmisliti i o eventualnom sankcioniranju Sauche, pa možda i o izbacivanju iz stranke. Preciznije, ako cijeli slučaj postane prevelik teret za SDP. Ali, napominjem, to je još uvijek u sferi hipotetskog promišljanja - kaže izvor blizak vrhu stranke.

S druge strane, jedan od najutjecajnijih SDP-ovca, podsjeća kako je bivši SDP-ov gradonačelnik Vukovara Željko Sabo podnio ostavku na članstvo u SDP-u (u ožujku 2015.) tek nakon što je pravomoćno osuđen na osam mjeseci zatvora zbog pokušaja podmićivanja gradske vijećnice.

'Ne možemo prejudicirati ničiju, pa ni eventualnu Sauchinu krivnju. Njega iz stranke ne bi trebali izbaciti čak ni u slučaju da se protiv njega podigne pravomoćna optužnica. Ako uopće dođe do sudskog procesa, mi bismo tada trebali pričekati i pravomoćnu presudu prije stranačke odluke o Sauchinoj sudbini u SDP-u'. Cijeli članak možete pročitati ovdje.

Facebook komentari

hr Mon Feb 13 2017 08:22:18 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a92a0662af47f27108b45e6/80

Split: Zbog velike hladnoće osigurana dodatna skloništa za beskućnike

U prostorima Javne Vatrogasne Postrojbe Grada Splita u nedjelju, 25.veljče 2018. godine sastao se Stožer civilne zaštite na kojem je podneseno izvješće o stanju na terenu, poduzetim aktivnostima komunalnih službi te dogovoreno daljnje postupanje u skladu s vremenskom prognozom

Za danas, noćas i sutra očekuju se snijeg i susnježica. Ne očekuju se veće količine snijega, a temperatura će padati ispod ništice, puhat će jaka i olujna bura, pa će, tvrde iz stožera, sigurno zalediti tijekom noći, a osjet hladnoće bit će oko -10.

-Veća opasnost je zaleđivanje tla nego od količine snijega. Kako ne bi došlo do smrzavanja ceste. Ekipe cestara posipale su noćas u dva navrata od 3 i 5 sati (MO Žrnovnica, Sitno, Srinjine), ulice koje su obuhvaćene trasom današnjeg polumatartona  te važnije ceste u gradu, poručuju iz stožera.

Tri ekipe posipale su u centru grada kamene površine, uskoro će im se pridružiti i četvrti tim i proći ulice u Varošu kako ne bi došlo do smrzavanja.

S obzirom na prognozu dogovoreno je kako će komunalne tvrtke i koncesionari obaviti posipanje sa solju prema dobivenim planovima i zadacima, javnih cesta, nogostupa i javnih površina i to od 15-18 sati danas i ujutro od 5 do 7 sati kako bi oni koji dolaze na posao ili u škole mogli nesmetano pristupiti objektima.

-Predsjednici, tajnici i vijećnici po GK i MO od 15 sati danas trebaju obići svoje kotareve i mjesne odbore i  dostaviti informacije o stanju javnih površina u svom kotaru, tvrde.

Za sada, poručuju iz stožera, sve službe funkcioniraju normalno, bude li potrebno intervenirat će se prema dojavi

-Ima starih i nemoćnih kojima će ova hladnoća stvarati probleme pa su osigurana dodatna skloništa za beskućnike te pozivamo sve one koji znaju za ljude u takvim potrebama da se obrate na dežurne telefone 112, HGSS-u i Crvenom križu, zaključuje stožer.

Također, važno je napomenuti da nije preporučljivo starijim i bolesnim osobama izlaziti na hladnoću ako za to nemaju važan razlog jer će biti sve hladnije u sljedeća tri dana.

 

Facebook komentari

hr Sun Feb 25 2018 12:37:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a92908c2af47f850d8b4690/80
Foto: PIXABAY

Split: Posljednji put od danas - snijeg je napadao 2012. godine, hoće li se sve opet zabijeliti?

Tad, Splićani su imali razloga 'cvike' zamijeniti kapama i šalovima jer je snijeg sve dobro iznenadio.
Snijeg je pao 3. veljače 2012. godine, a do kraja subote, 4. veljače Split je mjerio povijesnih 25 cm snijega, čime je bila srušena dotadašnja rekordna visina snijega od 21 cm iz siječnja 1979. godine.

Najsretnija su bila djeca koja su se skupljala na rivi ne bi li iskoristili jedinstvenu priliku - igrati se u snijegu pokraj mora.

Međutim, ni odrasli se nisu 'zatvorili u četiri zida', dan su iskoristili za splitski đir.

U nastavku pogledajte kako je to izgledalo:Facebook komentari

hr Sun Feb 25 2018 11:32:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a928d262af47f15118b456f/80

Snježna fotogalerija: Dalmacija danas sva u bijelom

Jučer je bila okupana suncem, danas upravo suprotno...
Još jučer splitski piciginaši trčkarali su po plićaku na Bačama, okupani suncem, uživajući na +14 stupnjeva. Već danas situacija je potpuno drugačija- nema sunca, a nema ni plusa. Snijeg lagano pada, baš kao i temperature... Već rano jutros snijeg je počeo padati posvuda, i na kopnu, ali i na otocima. 

Čitatelji nam šalju svoje slike iz svih krajeva Dalmacije. Povirite u našu fotogaleriju iz topline svoga doma i uživajte u kadrovima koji se u ovim krajevima ne viđaju tako često...
Facebook komentari

hr Sun Feb 25 2018 11:20:53 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a9287cf2af47f8e0b8b46ed/80
Foto: PIXABAY

Ako idete sakupljati šumske plodove potrebna vam je godišnja dozvola

Za osobne potrebe može se dnevno sakupiti do tri kilograma plodišta nadzemnih gljiva, pet stručaka šparoga, deset kilograma plodova kestena, kupina, malina...
Građani od 20. veljače ove godine za sakupljanje nedrvnih šumskih proizvoda trebaju od Hrvatskih šuma ishoditi godišnju dozvolu, priopćile su u petak Hrvatske šume.

Od toga dana, naime, na snazi je Pravilnik o izmjenama pravilnika o korištenju nedrvnih šumskih proizvoda prema kojemu građani za sakupljanje nedrvnih šumskih proizvoda za osobne potrebe trebaju osobno, poštom ili e-mailom u upravama šuma, podružnicama Hrvatskih šuma ishoditi godišnju dozvolu koja će se izdavati bez naknade, piše lokalni.hr

Izdana godišnja dozvola vrijedi do 31. prosinca tekuće godine na području uprave šuma podružnice koja je dozvolu izdala. U zahtjevu je potrebno navesti ime i prezime, adresu i OIB osobe na koju će glasiti dozvola, vrstu nedrvnih proizvoda te područje sakupljanja za koju se dozvola traži.

Dozvola vrijedi za sve nedrvne šumske proizvode osim za podzemne gljive (tartufe). Za osobne potrebe može se dnevno sakupiti do tri kilograma plodišta nadzemnih gljiva, pet stručaka šparoga, deset kilograma plodova kestena, kupina, malina itd.

Ako se nedrvni šumski proizvodi sakupljaju radi prerade, trgovine i drugog prometa, njihovo sakupljanje i ubiranje regulira se ugovorom, a prije njegova sklapanja podnositelj zahtjeva dužan je dostaviti odgovarajuće sredstvo osiguranja 

Facebook komentari

hr Sun Feb 25 2018 10:55:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .