Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/58a067d7b47398773d8b45e9/80
Foto: Rade Popadić

"Uz Stari plac niče stambeno-poslovni kompleks, ispod se gradi garaža"

Rušenje baraka je krenulo nakon što nekoliko zagonetnih noćnih požara u kojima je izgorjelo nekoliko objekata

Grad Split platio je kaznu od 70 tisuća kuna zbog toga što po nalogu Građevinske inspekcije nisu srušene trošne PIS-ove barake nedaleko od poljudskog stadiona, potvrdio nam je splitski gradonačelnik Ivo Baldasar. 

- To je paradoks. Inspekciji smo prijavili situaciju s barakama nakon što smo uz pomoć policije riješili ekipu koja je nelegalno iznajmljivala prostore. Policija je intervenirala i tražila pravni osnov temeljem kojeg se iznajmljuju barake. S rušenjem baraka smo krenuli, na pozivnom natječaju izabrano je Građevno Zec kao najbolji ponuđač, mislim da je to koštalo oko 200 tisuća kuna. Trebali smo potom raspisati drugi natječaj za milijun i nešto kuna i time riješiti sve, ali zbog nedostatka sredstava nismo. Srušit ćemo sve, a kaznu smo već platili - kazao je Baldasar.

Rušenje baraka je krenulo nakon što nekoliko zagonetnih noćnih požara u kojima je izgorjelo nekoliko objekata. Skidale su se azbestne ploče s krovova pa su radnici bili odjeveni u zaštitna odjela. Uklonila se možda četvrtina uglavnom nagorjelih baraka i tu je stalo, piše index.

Sportski park

Baldasar nakon rušenja preostalih baraka misli pripremiti teren za sportski park.

- U dogovoru smo s vlasnicima privatnih parcela koji su osnovali svoju udrugu. Oni su spremni ponuditi terene na prodaju, a ja mislim da bi najbolje bilo da Grad otkupi svu tu površinu i na tom mjestu podigne sportski park. Ima prostora za tri igrališta, za jedan pomoćni teren za Hajduka, a riješili bi bejzbolaše i ragbijaše. Znam da tu ima i privatnih investitora na susjednim parcelama koji bi htjeli graditi, no mislim da je ovo najbolje rješenje, da to ostane zona za sportske terene - kaže Baldasar.

Od Starog placa preostat će samo travnjak

Kada bi riješio bejzbol i ragbi, Baldasaru bi se otvorio prostor za projekt Stari plac. Predviđeno je da se sruši sve oko travnjaka.

- Zeleni teren bi ostao, ispod bi se ukopala garaža, a uokolo bi se podigao stambeno-poslovni kompleks. Bio bi to projekt javno-privatnog partnerstva za kojeg ima zainteresiranih. Cijena kvadrata stambenog prostora mogla bi biti 2.200 eura, a stanovi na vrhu mogli bi doseći i cijenu od tri i pol tisuća eura kvadrat - otkrio je Baldasar indexu.


hr Sun Feb 12 2017 14:49:42 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b2a95592af47f153d8b4747/80

Zelena katedrala u Prološcu dobiva novo prometno okružje

Započeli su radovi na rekonstrukciji dijela županijske prometnice Proložac – Glavina na području Imotske krajine

Radi se o svojevrsnom prometnom “uskom grlu“ na području oko “Zelene katedrale“ koja je prometno vrlo frekventno područje. Taj dio prometnice će biti proširen, kao i postojeći most koji je na mjestima nagrižen patinom vremena. 

Ujedno, čitavo područje bit će omeđeno nogostupima. Ugovoren rok završetka radova je šest mjeseci, a investitor cijelog projekta je Županijska uprava za ceste. Vozači se pozivaju na oprez i poštivanje znakova prometne regulative.


hr Wed Jun 20 2018 19:57:16 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b2a621e2af47f8a368b48bc/80

Splićani se pridružili prosvjedu protiv visine cijene goriva: Promet blokiran na sat vremena

Blokada je najavljena za vrijeme od 15.30 do 16.30 sati
U cijeloj Hrvatskoj krenula je blokada prometa zbog cijena goriva. Prosvjed je najavljen za vrijeme od 15.30 sati do 16.30 sati. Prosvjedu su se odazvali i Splićani. Tako je dio grada od bolnice do centra potpuno blokiran, a slična je situacija i na Poljičkoj cesti u suprotnom smjeru. 

Točno u 16.30 sati promet je dalje normalno krenuo...

Pogledajte u našoj fotogaleriji kako je to izgledalo. 
hr Wed Jun 20 2018 16:20:38 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b0e87052af47f08058b475b/80

"Narod odlučuje" nada se da se provjeravanje potpisa neće koristiti za odugovlačenje raspisivanja referenduma

Predstavnici Građanske inicijative "Narod odlučuje" pozdravili su u srijedu zaključak saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav kojim je pozvana Vlada da provjeri broj potpisa za referendumsku inicijativu za promjenu izbornog zakonodavstva i jesu li potpisi skupljani u skladu sa zakonom, no nadaju se da se detaljna provjera neće koristiti kao opravdanje za odugovlačenje postupka raspisivanja referenduma.

Jedan od koordinatora inicijative "Narod odlučuje" Luka Mlinarić rekao je novinarima pred Hrvatskim saborom kako je zaključak da se potpisi provjere očekivan, ali pritom je Odbor po prvi puta pozvao Vladu da, uz provjeru broja potpisa provjeri i jesu li oni prikupljeni u skladu sa zakonom, na za to prijavljenim mjestima.

"Iako smatramo da se to čini samo kako bi se pokušala diskreditirati inicijativa i dodatno odužiti postupak raspisivanja referenduma, ipak pozdravljamo takav zaključak. Smatramo kako će takav detaljan rad uvjeriti institucije da smo u samo dva tjedna, uz velike napore i opstrukcije, prikupili više od 400.000 potpisa za oba referendumska pitanja, i to u skladu sa zakonom", kazao je Mlinarić.

Referendum u listopadu

Čelnici inicijative očekuju da će procedura provjere potpisa u Ministarstvu uprave bitiobavljena u roku dva tjedna, odnosno do saborske ljetne stanke koja počinje 15. srpnja, kako bi referendum mogao biti raspisan u rujnu, a održan u listopadu.

"Mi smo na volonterskoj osnovi prikupili i prebrojali potpise u roku 15 dana. Vjerujemo da i državne institucije sa svojim aparatom, s puno većim financijama i zaposlenim službenicima, to mogu napraviti u istom roku. Svako odugovlačenje vidimo kao jedan od načina da se demokratski proces uspori, ospori i slično", rekao je koordinator inicijative Dominik Knezović. 

Knezović se osvrnuo i na optužbe SDSS-ova zastupnika Milorada Pupovca o lažnom predstavljanju rezultata preferencijalnih glasova i manipuliranju stvarnim brojkama. 

"Pupovcu nikako ne odgovara da komparativno iznosimo koji broj glasova su dobili određeni zastupnici i to stavljamo u neke suodnose, kako bi se vidjeli tko u saboru ima koliki legitimitet. Zastupnici manjina su izabrani s oko 1000 glasova, a zastupniku na redovnim listama prosječno je potrebno oko 13.000 glasova. Vidimo se da se radi o velikom nesrazmjeru, a zastupnici imaju ista prava", rekao je Knezović.

hr Wed Jun 20 2018 15:49:23 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b1bbae42af47f411c8b47a7/80

Dijete zaraženo ospicama ima upalu pluća

Hrvatski zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije jučer je izvijestilo kako se broj oboljelih od ospica na krajnjem jugu Hrvatske popeo na 17.

Novi pacijenti su, kako je već objavljeno, troje djece; dvoje vrtićke dobi i jedna beba. Prema neslužbenim informacijama s kojima raspolaže Dubrovački dnevnik, riječ je o bebi u dobi od osam mjeseci i dvoje djece uzrasta do tri godine. 

Dubrovački dnevnik doznaje kako je dvoje djece pušteno na kućnu njegu dok je jedno hospitalizirano u Općoj bolnici Dubrovnik. Prema neslužbenim informacijama s kojima raspolaže Dubrovački dnevnik, kod djeteta se razvila upala pluća, no dijete je bolje i stabilno je. 

hr Wed Jun 20 2018 15:31:07 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .