Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c2fbe820e4938da6b8b45ee/80

Nemate energije i stalno ste umorni? Isprobajte ovaj recept

U potrazi za nutritivno bogatim, zasitnim, a ukusnim namirnicama posegnite za lećom jer leća je lako dostupna mahunarka bogata vlaknima, i kao takva izvrsna je za probavu, osim toga obiluje vitaminom B i raznim mineralima.

Samo pola šalice kuhane leće sadrži čak 9 grama proteina, a dobro znamo koliko su proteini bitni za dobro zdravlje i izgradnju mišića. Dovoljno spavate, a nemate energije i stalno ste umorni? Takvo stanje organizma može biti jedan od 5 znakova da ne jedete dovoljno proteina.

Leća se priprema na bezbroj načina i ne zahtijeva dugo kuhanje, što ju čini izuzetno popularnom namirnicom svuda u svijetu. A koliko često vi kuhate leću? Znate li da leća spada u jednu od 10 najzdravijih namirnica na svijetu?

Zimski mjeseci i variva se baš vole. Uz leću ukuhajte i ostalo povrće koje volite ili koje vam je pri ruci, od mrkve, celera, poriluka, krumpira, ubacite i malo domaće prodimljene kobasice, i šaku bulgura, i uživajte u pravom gustom, zimskom varivu koje grije i dušu i tijelo. U ovako bogato varivo apsolutno je nepotrebno dodavati zapršku, no ako ste od onih koji ipak vole gušće i kremastije jelo, izvadite nekoliko decilitara variva, pretvorite ga u pire štapnim mikserom, u pire dodajte vode i razrijedite pa vratite u lonac s varivom. Na taj ćete način dobiti željenu gustoću variva, a nećete ga dodatno otežati.

Sastojci:

300 g smeđe leće
1 poriluk
2 režnja češnjaka
2 mrkve
komad celera 
1 žličica slatke mljevene paprike
200 ml pasirane rajčice
3 žlice bulgura
3 srednje velika krumpira
sol, papar
1 lovorov list
3 žlice maslinova ulja

Po želji:
1 par domaćih prodimljenih kobasica

Priprema:

1. Leću operite pod vodom i dobro je ocijedite. Poriluk operite, posušite i narežite na tanje kolutiće. Mrkvu operite, ogulite i narežite na kolutiće ili manje kockice. Celer ogulite i narežite na sitne kockice.

2. U zagrijanu duboku posudu stavite maslinovo ulje, dodajte češnjak koji ste prepolovili nožem pa kratko popržite te odmah potom dodajte poriluk. Pirjajte otprilike 10 minuta.

3. Potom dodajte mrkvu i celer, ubacite lovorov list, pospite žličicom slatke mljevene paprike pa sve još kratko pirjajte. Dodajte pasiranu rajčicu i pirjajte još 5 minuta. Zatim sve zalijte vodom (oko 1,5 l vode).

4. Ubacite leću, lagano posolite i pustite da se varivo kuha na srednje jakoj vatri oko 20 minuta.

5. U međuvremenu ogulite krumpir, dobro ga operite i narežite na manje kockice pa ga nakon 20 minuta dodajte u leću. Kuhajte još dodatnih 20 minuta.

6. Pri kraju kuhanja dodajte bulgur i nastavite kuhati još 15 minuta. Po želji u ovom trenutku dodajte i prodimljene domaće kobasice. Dodatno posolite i poparite, promiješajte pa izvadite 200-300 ml variva te ga izmiksajte štapnim mikserom. Ako je jako gusto, razrijedite vodom i vratite natrag u varivo. Izvadite kobasice pa ih narežite na kolutiće.

7. Poslužite toplo, u dubokim tanjurima ili zdjelicama posipano sitno sjeckanim svježim peršinom ili bosiljkom, piše zadovoljna.hr

hr Fri Jan 04 2019 21:14:06 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d091a5f29111c4cd58b4583/80
Foto: Pixabay

Objavljen program ovogodišnjih “Imotskih sila”

Pučko otvoreno učilište Imotski objavilo je program ovogodišnjih, 43. “Imotskih sila”, koja počinju 5. srpnja 2019. godine u 21 sat, predstavom Hasanaginica, na tvrđavi Topana.
Ovogodišnja sila traje do 8. kolovoza, a svih 10 programa za publiku je besplatno. U slučaju vremenskih neprilika, svi programi predviđeni na otvorenom, održat će se u kino dvorani. Kompletan program nalazi se na priloženom plakatu, javlja Radio Imotski


hr Tue Jun 18 2019 19:07:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d090c9629111c49d58b4575/80
Foto: PIXABAY

Ovo je pet namirnica koje ljeti trebate uvrstiti u jelovnik

Teška, pržena hrana rijetko će kome sada dobro sjedati na želudac, pa je najbolje iskoristiti ove vruće dane za lagane obroke od lokalnih namirica koje će nas zasititi.

Nakon kišnog svibnja konačno je stiglo pravo ljeto pa je vrijeme da uživamo u njemu i u pogledu hrane. Teška, pržena hrana rijetko će kome sada dobro sjedati na želudac, pa je najbolje iskoristiti ove vruće dane za lagane obroke od lokalnih namirica, koje će nas zasititi, a od kojih nećemo brojati kile viška.

1. Borovnice

Na tržnicama, a i u centrima plave se bobice koje mnogi vole. Spadaju u kategoriju superhrane jer su pune antioksidansa i stoga pomažu u borbi s upalama. Ako ih ne volite same, ubacite ih u kolač, tvrdi punkufer.hr

2. Rajčice

Još jedna superhrana u kojoj uživamo svakog ljeta, od cherry rajčica koje idealno odgovaraju kao mali zalogaj uz svaki obrok, preko slasnog volovskog srca, do šljivara koji najbolje paše za domaći paradajz sos. Bogate su antioksidansima, a čuvaju zdravlje kože i kose.

3. Tikvice

Možemo ih pripremiti na bezbroj načina, od pohanih, preko popečaka od tikvice do punjenih tikvica zapečenih u rolu. Nemaju mnogo kalorija, a pune su vitamina C.

4. Krastavci

Idealna namirnica za ljetno osvježenje, a nama najviše odgovara uz vrhnje i kopar. Sadrži silicij, kalij, magnezij, vitamin C, zahvaljujući čemu je dobar za kožu, a posebno se preporučuje osobama s visokim krvnim tlakom.

5. Mladi grah

Sadrži gotovo sve esencijalne aminokiseline, lecitin, kalij, kalcij, željezo, fosfor, magnezij, cink i natrij. Odličan je izvor bjelančevina, folne kiseline, vitamina B6, K, B2 i B3. Ako vam se ne jede varivo, iskoristite ga za gravče na tavče, sa svježim domaćim rajčicama, paprikom i mrkvom.

hr Tue Jun 18 2019 18:09:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d08ff5429111c5cd58b456e/80

Međunarodni dječji festival u Šibeniku: Splitski tenor Garić oduševio publiku, a večeras 'nastupa' Frizeraj

Početak je u 22.30 sati

Nakon višegodišnje pauze, na scenu Međunarodnog dječjeg festivala vratio se  Noćni program i već u startu oduševio nešto starije posjetitelje Šibenika. U 59. izdanju MDF-a Noćni program svoje je mjesto našao na novoj sceni, na Trgu Ivana Gorana Kovačića, a nakon dva odlična koncerta, Paule i Đele ml Jusića te sinoć Vladimira Garića može se reći – povratak je uspješan!

Sinoć je na novoj sceni koncert održao poznati splitski tenor, Vladimir Garić. Član klape Cambi, skupine Četiri tenora i solist Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, početkom ove godine, nastupio je i u Broadwayju, u New Yorku gdje je oduševio publiku, a ništa drugačije nije bilo ni sinoć pod zvijezdama u Šibeniku.

I baš kao u New Yorku, Galić je sinoć pred domaćom publikom nastupio uz klavirsku pratnju pijanista Darka Aljinovića File. Poznati splitski tenor ponedjeljak navečer 'začinio' je talijanskim i španjolskim notama te uobičajenim dalmatinskim zvucima na oduševljenje publike koja svoje mjesto na novoj sceni neće propustiti zauzeti ni večeras.

Večeras na novoj sceni nastupa umjetnička organizacija CANTA, a izvest će glazbenu komediju 'Frizeraj'.

Frizer Renato nakon godina uspjeha i glamura u svom poslu, doživljava teške dane. Posla je sve manje. Otpušta djelatnicu. Bivšoj ženi je dužan i ona mu "vadi mast". Dužan je banci. Iznenada u salon ulazi njegova djevojka iz mladosti. Budi se stara ljubav, ali ona nije slobodna. Sadržaj ove komedije prati deset originalno pisanih songova. Izvođači glume, sviraju, pjevaju, a ulaz je – besplatan! 

hr Tue Jun 18 2019 17:13:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c56f0af0e4938bc9a8b4581/80

Evo koju ljetnu obuću treba izbjegavati!

Neadekvatna obuća dugoročno vodi do deformacija koštano-mišićnih struktura stopala
Loš odabir obuće može izravno dovesti do bolova u stopalima ili drugih zdravstvenih problema ako ih ne štitimo. Ljudi preko ljeta često nose ravne sandale i japanke koje nemaju gotovo nikakvu potporu i oslonac, što na kraju dana prouzročuje veliku bol u stopalima. Koliko god su potpuno ravne cipele štetne, isto toliko su štetne i one s previsokom petom. Što je viša peta, to se više iskrivljuje cijeli kostur koji prouzročuje da se vaša koljena i bokovi pomiču prema naprijed, a leđa unatrag.  

– Preko ljeta preporučuje se lakša, kožna obuća, ali svakako ona udobna. Potrebno je izbjegavati svaku obuću koja je neanatomska. Prije svega kod žena obuća s previsokim petama kao i uskim prednjim dijelom, narušava pravilne anatomske odnose stopala. Neadekvatna obuća dugoročno vodi do deformacija koštano-mišićnih struktura stopala, od kojih je najpoznatija i najvidljivija – čukalj ili hallux valgus – kazali su iz Poliklinike Ribnjak za Vecernji.

Vruće i znojne noge tijekom ljetnih mjeseci mogu se pretvoriti u ozbiljan problem za vaša stopala jer mogu nastati infekcije. Međutim, postoje jednostavne strategije za borbu protiv ljetnog znojenja, a sve kreće od higijene i odabira čarapa. 

– Znojenje nogu preko ljeta uobičajena je pojava, no pretjerano znojenje zahtijeva prije svega redovite higijenske mjere. Ako navedeno nema učinka, može se razmotriti aplikacija botoksa, što blokira aktivnost žlijezda znojnica, kao odlično rješenje na razdoblje od nekoliko mjeseci – dodali su.  

Balerinke su jedan od omiljenih odabira obuće brojnih žena, no one mogu nanijeti više štete nego li najviše štikle. Noga na kraju dana bude previše opterećena te nastaju bolovi u zglobovima i petama. Također može doći i do čvorića i žuljeva na stopalima. Balerinke nemaju apsolutno nikakav oslonac, a žene mahom trče u njima kao da je riječ o najboljoj sportskoj tenisici. Tu dolazi do iskrivljenja stopala te tada nastaju pravi problemi. Potrebno je nositi laganu i anatomsku obuću koja će našim stopalima pružiti oslonac, piše vecernji.hr 
hr Tue Jun 18 2019 14:32:56 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .