Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5b9a4794cb557ac8a88b45bc/80

HGKŽK Split: U pripremi projekti za prijavu na program prekogranične suradnje Hrvatska - BiH-Crna Gora

U ime domaćina sudionike skupa je pozdravila potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze i v.d. predsjednica ŽK Split, Mirjana Čagalj

U HGK Županijskoj komori Split se 13. i 14. rujna održava sastanak partnerskih konzorcija koji planiraju prijaviti projekte na 2. poziv programa Interreg IPA CBC Hrvatska -BiH-Crna Gora.

- Cilj ovih sastanka je finaliziranje šest projektnih prijedloga kako bi bili spremni za prijavu, budući da se objava poziva za prijavu očekuje do kraja rujna. - rekao je uvodno potpredsjednik HGK za industriju i IT, energetiku i zaštitu okoliša, Tomislav Radoš.

U ime domaćina sudionike skupa je pozdravila potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze i v.d. predsjednica ŽK Split, Mirjana Čagalj.

- Drago mi je da je dugogodišnji zajednički rad kroz Forum jadransko-jonskih gospodarskih komora, kojem ŽK Split predsjedava, rezultirao ovom konkretnom suradnjom na razradi projekata te se nadam da će isti biti uspješno prijavljeni i realizirani. - rekla je M. Čagalj, te ujedno pozvala nazočne na predstojeći zajednički Forum jadransko-jonskih gospodarskih komora, gradova i sveučilišta, 16.-18. listopada ove godine u Splitu.

Naime, inicijativa za jačom suradnjom na prijavi zajedničkih projekata nastala je u lipnju prošle godine nakon 17. Foruma jadransko-jonskih gospodarskih komora, na kojem je ŽK Split preuzela predsjedanje Forumom te Mirjana Čagalj izabrana za njegovu predsjednicu. Tada je utvrđena potreba konkretizacije dugogodišnje suradnje više od 40 gospodarskih komora iz osam zemalja jadransko-jonskog područja kroz veći broj razrađenih i prijavljenih projekata.

S tim ciljem su u kolovozu prošle godine u ŽK Split djelatnici Centra za industrijski razvoj HGK(današnji Sektor za industrijski razvoj i inovacijski sustav), uz potporu predstavnika Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU i Agencije za regionalni razvoj, održaličetverodnevnu radionicu ''Proces pripreme i prijave na EU programe i projekte''.

Nakon splitske, radionica na istu temu i s istim ciljem održana je koncem godinei u Privrednoj/Gospodarskoj komori Federacije Bosne i Hercegovine u Mostaru.

Istovremeno se radilo na definiranju tema od zajedničkog interesa koje su se iskristalizirale u projektne prijedloge koji bi mogli biti sufinancirani kroz spomenuti program prekogranične suradnje te se prionulo definiranju partnerskih konzorcija i raspisivanju projektnih prijedloga. Ovaj dvodnevni sastanak u Splitu i sama prijavapredstavljat će finalizaciju cijelog dosadašnjegprocesa.

Navedeno programsko područje pokriva površinu od 87.453 km2 (od čega 40,5% otpada na područje Hrvatske, 44,9% na područje Bosne i Hercegovine te 14,6% na područje Crne Gore) te broji 5.587.836 stanovnika. Program suradnje sastoji se od NUTS 3 regija, koje obuhvaćaju 12 županija iz Hrvatske,110 općina iz Bosne i Hercegovine te 10 općina iz Crne gore.

Kao opći cilj Programa suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014. – 2020. izdvaja se jačanje socijalnog, ekonomskog i teritorijalnog razvoja u pogledu prekogranične suradnje kroz provedbu zajedničkih projekata i aktivnosti.

Hrvatska gospodarska komora u suradnji s gospodarskim komora iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore razvojem prekograničnih projekata nastoji poboljšati institucionalnu infrastrukturu i usluge s ciljem ubrzanja razvoja poslovnog okruženja, konkurentnosti i internacionalizacije poslovanja gospodarskih subjekata koji djeluju unutar programskog područja.

Razvijanje i podržavanje poslovne podrške malih i srednjih poduzeća, poboljšanje kapaciteta na području poduzetništva kao i podržavanje razvoja inovativnih proizvoda i usluga primjenom inovativnosti, ICT-a i novih tehnologija u gospodarskim aktivnostima i poslovnim procesima samo su neke od planiranih aktivnosti HGK na navedenim projekatima.

hr Thu Sep 13 2018 13:18:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bf1af920e4938101a8b4578/80
Foto: SDŽ

Župan Boban i izaslanstvo Splitsko-dalmatinske županije u Vukovaru

U pratnji župana uz pročelnika UO za zajedničke poslove Damira Gabrića bili su i vijećnici Županijske skupštine Ante Baran, Ivan Bikić, Danica Baričević, Maja Zelić, Ivica Kusić, Jozo Vidić i Božo Župić
Izaslanstvo Splitsko-dalmatinske županije na čelu s županom Blaženkom Bobanom, i ove godine je sudjelovalo u obilježavanju Dana sjećanja na žrtve Vukovara.

U pratnji župana uz pročelnika UO za zajedničke poslove Damira Gabrića bili su i vijećnici Županijske skupštine Ante Baran, Ivan Bikić, Danica Baričević, Maja Zelić, Ivica Kusić, Jozo Vidić i Božo Župić.

U koloni sjećanja  bili su i gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević, gradonačelnik Imotskog Ivan Budalić i njegov zamjenik Milan Zdilar, gradonačelnik Makarske Jure Brkan i gradski vijećnik Ivan Kotarac, gradonačelnica Sinja Kristina Križanac, zamjenik gradonačelnika Trilja Ivan Bugarin te načelnik općine Podstrana Mladen Bartulović sa zamjenikom Tomislavom Buljanom.

Izaslanstvo Splitsko-dalmatinske županije je prije hodnje u koloni sjećanja, odalo počast svim žrtvama paljenjem svijeća ispred vukovarske županijske bolnice. 
hr Sun Nov 18 2018 19:29:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bf1ad6d0e4938101a8b456c/80

Torcida Barutana bakljadom odala počast žrtvama Vukovara

Baklje su upalili točno u 18.11 sati
I ove godine je točno 18.11 sati Torcida Barutana paleći baklje na nadvožnjaku Sirobuja obilježila obljetnicu pada Vukovara dok su zvonila zvona crkve Sv. Leopolda Bogdana Mandića na Sirobuji.


hr Sun Nov 18 2018 19:20:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bf17beb0e493892198b457c/80

Obitelj Jean-Michela Nicoliera još uvijek traga za njegovim posmrtnim ostacima

Francuski dragovoljac svoj život je položio za Vukovar, a njegovi ostaci još uvijek nisu pronađeni
Danas je u cijeloj Hrvatskoj poseban dan. Dan za ponos, sjećanje i tugu. Širom Hrvatske obilježava se dan Grada Heroja, a u Vukovar je osim državnog vrha i ostalih ljudi koji su došli odati počast stigao i brat francuskog dragovoljca Jeana-Michela Nicolliera, Paul Nicollier.

U razgovoru za HRT, Paul je otkrio kako je njegova majka u petak dala iskaz Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku, a sve je to trajalo gotovo četiri sata.

Paul je otkrio da je njegova majka tijekom tog iskaza izjavila da je u kontaktu s u međuvremenu suspendiranim policijskim istražiteljem Nikolom Kajkićem, koji joj je prije godinu dana pokazao snimku masovne grobnice u kojoj je pokopan Jean-Michael i još 14 ranjenih iz bolnice. Paul i njegova majka su u petak pozvali službeno Kajkića da kaže točnu lokaciju masovne grobnice gdje je pokopan.

Poznato je tko je ubio Nicoliera, a riječ je o Spasoju Petkoviću zvanom “Štuka” koji je sam priznao što se dogodilo na Ovčari.

Na pitanje vjeruje li da će Srbija izručiti Petkovića Hrvatskoj, njegov brat Paul odgovara da se nada da će ga izručiti.

 "Ako Srbija želi ući u Europsku uniju, nema više mogućnosti da spriječe izručenje Štuke. U Parizu postoji procedura, francuski sudac tražio je intervju sa Štukom vezano za to. To znači da bi Štuka mogao biti izručen i u Hrvatsku i u Francusku u slučaju ulaska Srbije u EU", rekao je za HRT njegov brat Paul Nicolier.
hr Sun Nov 18 2018 15:29:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bf1744b0e4938d7118b4772/80
Foto: D.N.

"I u mom gradu Vukovar svijetli": Počeo je mimohod za sve žrtve Vukovara

Kao i svake godine, Torcida organizira mimohod u čast Grada Heroja
U Splitu je u 18 sati počeo, već tradicionalni, mimohod pod nazivom "I u mom gradu Vukovar svijetli"

Splićani su se okupili na dnu Vukovarske ulice te će hodazi sve do nobih grafita.

Torcida je, još ranije pozivala sve građane da im se pridruže i da se suzdrže od pirotehničkih sredstava jer žele da ovaj mimohod protekne mirno.

U suradnji s Udrugama osoba s invaliditetom Split, Sinj, Trogir, Metković i Makarska od sutra će u prodaju (Klub navijača i Torcida Shop) biti pušteni lampioni koje ćemo upaliti duž Vukovarske, a sav prihod ide u humanitarne svrhe vukovarskim obiteljima kojima je to najpotrebnije. 
Cijena jednog lampiona je 10 kuna.


hr Sun Nov 18 2018 15:15:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .