Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5b63f97acb557a27508b4865/80

"Svečana zapovid broj 303." alkarskog vojvode, Boška Ramljaka

Alkarski vojvoda, Boško Ramljak pred 303. alkarska nadmetanja izdao je „Svečanu zapovid broj 303.“

Oživljavamo herojstvo po uzoru na pradjedove

Svake godine početkom mjeseca kolovoza s trajnim sjećanjem na slavnu bitku koja se odigrala 1715. godine u Sinju se održavaju alkarske svečanosti.

Pod drevnim zidinama kamene tvrđave naši pradjedovi iskazali su veliko junaštvo, hrabrost, ljubav prema domovini i obranili slobodu, natopivši krvlju svaku stopu hrvatske zemlje.

303. Alka, kao i sve Alke prije, simboliziraju jednu od najslavnijih pobjeda hrvatskih vitezova koje je krasilo rodoljublje, poštenje, čestitost i plemenitost.

Čovjek iz cetinske doline bio je stoljećima izložen raznim agresijama i razaranjima te time prisiljen na borbu za goli život.

Prisjetimo se naše bliže povijesti iz Domovinskog rata kada se cijeli hrvatski narod uključio u obranu svoje domovine, a mnogi hrabri ljudi podarili su živote za slobodu i bolju budućnost svojih sinova i kćeri.

Veličanstvene pobjede i vjera naroda cetinskog kraja kroz stoljeća štovala se u liku Čudotvorne Gospe Sinjske, naše dobre Majke.

U svim bitkama junaštva i ponosa uvijek se spominjala i spominjat će se hrabrost Cetinjana u oslobađanju Lijepe naše od Vukovara do Dubrovnika.

S posebnim zadovoljstvom ističem da i na ovogodišnjoj Alci imamo čast biti domaćini našoj pokroviteljici, predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović.

Mi alkari kao vitezovi Gospe Sinjske imali smo čast 6. svibnja prošle godine održati Svečanu Sinjsku alku u Vukovaru. Njome smo se poklonili sjenama palih hrvatskih heroja Domovinskog rata i odali priznanje žrtvi branitelja hrvatskog Vukovara. Na neprolaznoj vrijednosti baštine sinjskih junaka od prije tri stoljeća Svečanom Sinjskom alkom u Vukovaru osnažili smo hrvatsko zajedništvo, nacionalni identitet i pobjednički duh koji je iskazan i kroz veličanstveni uspjeh naših Vatrenih na Mundijalu u Rusiji i kroz njihov doček. Vrijednosti koje su nas krasile tijekom Domovinskog rata potrebne su nam i danas, u miru, kako bismo stvorili uvjete da naša mladost ne odlazi već da na rodnoj grudi osigurava dostojnu budućnost za sebe i svoje potomke. U tom konteksu podržavamo poteze u korist hrvatskih nacionalnih interesa predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović i premijera hrvatske Vlade Andreja Plenkovića kojima uz to otvoreno zahvaljujemo na potpori Viteškom alkarskom društvu, gradu Sinju i cijeloj Cetinskoj krajini.

Očekujemo da 303. alkarsko nadmetanje proteče sukladno vjeri i tradiciji naših pradjedova simbolizirajući sve hrvatske pobjede, poraze i patnje. Kako bi 303. Alka bila na ponos i diku Sinja, cetinskog kraja i cijelog hrvatskog puka, pozivam na potporu sve građane Sinja, sve općine, javne i državne ustanove. Pozivam na toleranciju, razumijevanje i zajedničko veselje za ovogodišnje 303. alkarsko slavlje. Radi odvijanja viteškog nadmetanja u duhu prastarih običaja i sjećanja na junaštvo pradjedova neka se izvrši moja

ZAPOVID BROJ 303

NA DAN BARE

3. kolovoza 2018. godine

U 17,30 sati održat će se alkarsko natjecanje za Baru.

Četu alkara okupit će na hipodromu alaj-čauš Ivica Filipović Grčić kojemu će pomagati njegov zamjenik, alkar Ante Runje.

U 17 sati alkari polaze s hipodroma te se sastaju s alkarskim momcima kod spomenika fra Pavlu Vučkoviću.

Četu alkarskih momaka predvodit će harambaša Ivo Vukasović Parin kojemu će pomagati njegov zamjenik, alkarski momak Senijo Šabić.

Polazak od spomenika je u 17,10 sati.

Pri dolasku alkarske povorke na trkalište i prilikom proglašenja pobjednika neka pucaju mačkule na starom Gradu. Alkaru pobjedniku Bare uputit ću čestitke te u znak pobjede na njegovo koplje privezati 2 metra zelenog sukna da ga podsjeća na nekadašnje pravo košenja «alkarice» u Sinjskom polju. Pobjednik Bare jaše ulicama Sinja na čelu cjelokupne alkarske povorke u pratnji dvojice alkara po svom izboru.


NA DAN ČOJE

4. kolovoza 2018. godine

U 17,30 sati održat će se alkarsko natjecanje za Čoju. Okupljanje i predvođenje alkara i alkarskih momaka te formiranje svečane povorke izvršit će se na isti način kao na dan Bare. Alkaru pobjedniku Čoje, uz prigodnu čestitku, na pobjedničko koplje privezat ću tradicionalni barjak od 311 centimetara crvene čoje, simbol pobjede natjecanja za Čoju. U čast pobjednika neka pucaju mačkule sa starog Grada.

 

NA DAN ALKE

5.kolovoza 2018. godine

1. U 6 sati neka pucaju mačkule s bedema staroga Grada i bude sinjski kraj u spomen na slavnu bitku naših pradjedova 1715. godine protiv osmanlijskih osvajača. U to vrijeme Gradska glazba prolazit će ulicama Sinja i prigodnom budnicom navijestiti veliko slavlje narodu sinjskog kraja.

2. U 8 sati na starom Gradu održat ćemo tradicionalnu prigodnu molitvu za uspješan i miran završetak alkarskih nadmetanja koju je predvoditi fra Petar Klapež Gvardijan Svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske . Izaslanstvo VAD-a položit će vijenac za poginule branitelje Sinja 1715. godine, poginule branitelje Domovinskog rata kao i kroz protekla tri stoljeća sve preminule alkare i alkarske momke te druge članove Viteškog alkarskog društva.

Potom će uslijediti «Sat povijesti Sinja» kojega će održati dr.sc don Josip Dukić.

Pored alkara i momaka koje odredim svečanosti će, uz pučanstvo, po vlastitom nahođenju nazočiti i drugi alkari i alkarski momci.

3. Moj ađutant alkar alkar Marko Vrca sa svojim momkom u svečanim odorama, nošnji i opremi u okićenoj kočiji, u jutarnjim satima posjetit će predstavnike civilne, vojne i crkvene vlasti te ih pozvati na Alku. Nakon toga položit će vijenac na groblju sv. Frane u Sinju, u znak spomena na sve umrle i poginule članove Viteškog alkarskog društva. U toj prigodi položit će i vijenac za sve pale domoljube u borbi za slobodu i neovisnost Republike Hrvatske.

4. U 13 sati tri trubača i tri bubnjara pozvat će s Kamička alkare i alkarske momke da se u svečanim odorama i s naoružanjem okupe kod alaj-čauša. Užurbanost i izgled alkara i alkarskih momaka pri prolasku rodnim krajem i ulicama Sinja neka oživi viteštvo naših pradjedova i doba njihovih okupljanja za odlučni boj.

5. Alkari i alkarski momci okupit će se kod alaj-čauša u 14 sati. Nakon okupljanja alaj-čauš će izvršiti smotru alkara, a harambaša smotru alkarskih momaka. Po održanoj smotri momci se svrstavaju propisanim redom u četu momaka, a alkari u četu alkara te u dostojanstvenom poretku uz zvuke truba, bubnjeva, talambasa i glazbe u povorci kreću ulicama starog Sinja do Alkarskih dvora u kojima se prikupljaju gosti i uzvanici (dolazak u Dvore u 15,30 sati). U Dvorima će alkari i alkarski momci pozdraviti predsjednicu RH Kolindu Grabar Kitarović i druge goste ovogodišnje Alke.

6. Barjaktar s alkarskim barjakom i alkarskom pratnjom okupit će se u Alkarskim dvorima do 14,45 sati.

7. Molim članove Časnog suda da do 14,45 sati dođu u Alkarske dvore, radi dogovora.

8. Pred polazak na 303. viteški megdan izvršit ću smotru opreme, oružja, odora i ukrasa sudionika u Alci te provjeriti držanje dostojno tradiciji potomaka branitelja Sinja.

9. Nakon izvršene smotre sudionika u Alci svečana povorka formirat će se ovim redom:

– alkarski momci u dvoredu, između prva dva momka ide harambaša, a na kraju između dva posljednja momka ide zamjenik harambaše,

– bubnjari, trubači i Gradska glazba,

– barjaktar na konju s alkarskim barjakom u viteškoj desnici i alkari pratitelji s iskukanim sabljama,

– štitonoša, držeći štit uspravno na prsima između dvojice buzdovandžija,

– dva momka vodeći edeka, držeći dizgine s obje strane,

– ađutant vojvode na konju s isukanom sabljom,

– vojvoda na konju,

– četa alkara kopljanika na konjima u dva reda s uspravljenim kopljem u čvrstoj desnici, alaj-čauš jaše zadnji u povorci držeći koplje u junačkoj desnici.

Svečana alkarska povorka polazi iz Alkarskih dvora krećući se pored Bellova volta Ulicom A. K. Miošića preko Trga kralja Tomislava, pozdravljajući Čudotvornu Gospu Sinjsku uobičajenim alkarskim pozdravom: momci okretanjem glave na lijevo, alkari spuštenim kopljem i okretanjem glave na lijevo, a vojvoda pozdravlja desnom rukom. Povorka će nakon prolaska preko Petrovca stići na trkalište u 16,30 sati.

10. Na alkarskom trkalištu, sjedeći na konju, održat ću prigodni govor i proglasiti 303. alkarsko nadmetanje otvorenim.

11. Slavodobitniku 303. Sinjske alke na pobjedničko koplje privezat ću pobjednički plamenac hrvatske trobojnice.

12. Pokroviteljica 303. Alke predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović osobno će čestitati i uručiti darove slavodobitniku i njegovu momku na alkarskom trkalištu pri čemu će održati kraći prigodni govor.

13. Poslije predaje dara vojvoda uzjahuje konja i cijela povorka produžava k početku trkališta gdje se okreće i istim redoslijedom i istim putem kojim je došla napušta trkalište i preko središnjeg gradskog trga, uz pozdrav Svetištu Gospe Sinjske, prati alkarskog vojvoda do Alkarskih dvora i to ulicama Andrije Kačića Miošića i Kvartirima do zapadnog ulaza u Dvore. Tu vojvoda ostaje u svojim odajama, a povorka iz Ulice Put Petrovca skreće lijevo prema središnjem gradskom trgu, ponovno pozdravlja Svetište Gospe Sinjske i nastavlja Glavičkom ulicom do spomenika fra Pavlu Vučkoviću, gdje se razilazi.

14. Mačkule sa starog Grada neka odjekuju sinjskim krajem u čast slavodobitnika 303. Sinjske alke čije se ime, i ime njegova momka, upisuje u svečane dokumente, potomstvu na znanje.

15. Posjetiteljima alkarskih svečanosti želim ugodan boravak u našem gradu. Pozivam ih da posjete mnogobrojna kulturna i sportska događanja zakazujući susret u GRADU ALKARA dogodine u prigodi 304. Sinjske alke.

U Sinju, 31. srpnja 2018. godine

Boško Ramljak, alkarski vojvoda

hr Fri Aug 03 2018 08:44:05 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b73d7dccb557a27688b48e2/80
Foto: Pixabay

Do kraja tjedna zadržat će se nestabilno vrijeme

Nalazimo se u polju izjednačenog i malo povišenog tlaka zraka uz zadržavanje znatne količine vlage nad našim krajevima

Danas će biti mirnije, ali i dalje nestabilno. U većini krajeva prevladavat će oblačno, a u prvom dijelu dana povremeno može pasti malo kiše ili poneki pljusak. 

Na Jadranu će puhati i jaka bura, osobito podno Velebita čije se slabljanje očekuje tek u četvrtak.

Nalazimo se u polju izjednačenog i malo povišenog tlaka zraka uz zadržavanje znatne količine vlage nad našim krajevima.

Na kopnu će biti djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku, povremeno sa slabom kišom i pljuskovima. Na zapadu u poslijepodnevnim satima oborina sve rjeđa, u većini krajeva suho uz djelomično razvedravanje. Postupno sve dužih sunčanih razdoblja te suho bit će i na sjevernom Jadranu, dok će se duž ostatka obale tijekom dana zadržati oblačnije i nestabilnije. - piše N1

Krajem dana i navečer oborina uglavnom u prestanku.

Vjetar na kopnu slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni. Na Jadranu u početku umjerena bura, podno Velebita jaka s olujnim udarima, a prema otvorenom moru do umjeren sjeverozapadnjak.

Najviše dnevne temperature u unutrašnjsoti većinom između 23 i 28 stupnjeva, malo više od toga bit će u krajnjim istočnim sunčanijim krajevima. Na Jadranu i uz njega oko 30.

Najniže tempearture tijekom iduće noći i jutra od 15 do 20 na kopnu, a uz more između 20 i 24 stupnja.

A nakon prolaska fronte i osvježenja koje je ona donijela, biometeorološke prilike razmjerno povoljne, nešto nepovoljnije bit će prema istoku gdje bi ljudi osjetljiviji na vrijeme mogli osjećati glavobolju. 

Sutra, ali i u nastavku tjedna, sunčanije, no ne posve stabilno. U poslijepodnevnim satima se pljuskovi i grmljavina očekuju uglavnom u zaleđu Dalmacije.

U subotu su rijetki pljuskovi mogući na krajnjem jugu Jadrana, a nedjelja zatim posvuda suha i pretežno sunčana. Bit će postupno i sve toplije, od petka u mnogim mjestima danju ponovno i vruće, oko ili tek koji stupanj iznad prosjeka za doba godine. - piše N1

hr Wed Aug 15 2018 09:36:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b73c2e3cb557a244f8b4eae/80
Foto: Marija Maroš

Sinj prepun hodočasnika, svi složni u jednom - niti dugotrajan put nije težak uz Marijin zagovor

Blagdan je Uznesenja Blažene Djevice Marije koji se na poseban način slavi u najvećem marijanskom svetištu u Dalmaciji, a ujedno i kao dan grada Sinja – u Svetištu Gospe Sinjske. I ove godine je u osvit blagdana u Sinj pohitalo mnoštvo hodočasnika iz cijele Cetinske krajine, Splita i splitskog zaleđa te susjedne Bosne i Hercegovine, točnije Livna i okolnih mjesta…

Sinjski park, ulice i mjesta uz Svetište postala su kuće na otvorenom za sve vjernike koji su i ove godine došli u Sinj, a prošetali smo tako tim mjestima i porazgovarali s mnogima. Svi se slažu kako je dugotrajan put mukotrpan i težak, ali isplati se jer svi u Sinj nose svoje osobne molitve, molitve za obitelj i druge nakane.

Prošetali smo ulicama Sinja i zabilježili dojmove hodočasnika i njihova razmišljanja oko dolaska u Sinj, u najveće marijansko svetište.


- Dolazimo iz Graba i pješice smo došli u Sinj. Upravo smo stigli i nakon ispovijedi pomolili smo se pred Gospinim oltarom i zahvalili joj što nam je dala snagu i zdravlje da dođemo ovdje. Put nije bio mukotrpan, sve se zaboravi uz Gospinu pomoć, a ovo nam je već deseta godina zaredom da hodočastimo iz Graba sa svojom djecom. Ne želimo prekinuti tradiciju.

- Nakon što smo četiri godine pješačili iz Kaštela, ove godine smo ipak došli automobilom. Svake godine se vraćamo u Sinj u osvit Velike Gospe, a motivi su veliki – vjera i ljubav prema Gospi. Kao i svake godine molitve su upućene prema obitelji, zdravlju djece, miru, ljubavi i ostalom. Dok budemo mogli dolazit ćemo u Sinj!

- Iz Knina smo i ove godine došli u Sinj. Ove godine nisam mogao pješice, ali prošle sam godine pješačio iz kraljevskog grada prema Gospinom Sinju. Vjera, kajanje i ljubav te sve molitve u nakanu najviše za obitelj. Dokle budem mogao hodati dolazit ću u Sinj!

- Došli smo iz Zagreba. Put je bio dugotrajan i s nekoliko poteškoća na cesti, ali hvala Bogu u Sinju smo došli na vrijeme. Već dugi niz godina dolazimo u Sinj potaknuti zagovorom Djevice Marije koji je moćan. Ove godine imamo i dijete pa ćemo tako Gospi zahvaliti na njemu, a ako Bog da vraćat ćemo se u Sinj svake godine!

- I ove godine stigao sam iz Prvić Luke, jednog malenog otočića pokraj Šibenika. Dug put, a evo druga godina da dolazim ovdje u Sinj. Doći, pomoliti se skrušeno, a evo i još jedan dodatan motiv za posjet Sinju jest kako sam baš i oženjen Sinjankom!


Podsjetimo, svete mise u sinjskom Svetištu služe se već od 4 sata, a služena je i misa na Gospinom gradu.  Središnje misno slavlje kreće od 9:30 sati procesijom ulicama Sinja te svetom misom na Trgu dr. Franje Tuđmana kojom predsjeda splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić.

U poslijepodnevnim satima svete mise će se služiti u 14, 15 i 16 sati, a večernju svetu misu na Trgu dr. Franje Tuđmana od 18 sati  predvodit će provincijal fra Joško Kodžoman.

hr Wed Aug 15 2018 08:06:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b73c185cb557a244f8b4ea6/80

Katolički vjernici danas slave blagdan Velike Gospe

Ovaj veliki blagdan slavi se u mnogim državama, a najviše u Europi i Južnoj Americi

Velika Gospa je blagdan Uznesenja Blažena Djevice Marije na nebo, a slavi se svake godine, 15. kolovoza. Taj dan je ujedno i državni blagdan u Hrvatskoj. 

Prema katoličkoj teologiji, Marija je dušom i tijelom uznesena na nebo svom uskrslom sinu Isusu Kristu., a ovakav nauk proglasio je papa Pio XII., 1. studenog 1950. godine kojem je prethodila duga tradicija stara gotovo kao i samo kršćanstvo.

Ovaj veliki blagdan slavi se u mnogim državama, a najviše u Europi i Južnoj Americi gdje se održavaju procesije i razni festivali. Također, mnoštvo vjernika hodočasti u mnogobrojna marijanska svetišta. 

Kraljica Hrvata

Hrvati imaju dugu tradiciju štovanja Blažene Djevice Marije koju su u teškim vremenima i nevoljama prizivali u pomoć te su je tako nazvali "kraljicom Hrvata", ali i "najvjernijom odvjetnicom Hrvata".


U Hrvatskoj se nalaze marijanskih svetišta, a najpoznatija su ona u Mariji Bistrici, Sinju, Aljmašu, Trsatu i Voćunu.

hr Wed Aug 15 2018 08:00:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b732699cb557a3c658b494c/80

Zmijavci dobili Trg sv. Lovre

Trgom dominira vizualno dojmljiv spomenik istoimenog zaštitnika žitelja ove općine

Općina Zmijavci dobila je novi trg ispred mjesne crkve posvećene svetom Lovri. Trgom dominira vizualno dojmljiv spomenik istoimenog zaštitnika žitelja ove općine. 


U galeriji donosimo nekoliko fotografija novog Trga sv. Lovre u Zmijavcima.

hr Tue Aug 14 2018 21:00:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .