Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5b63f97acb557a27508b4865/80

"Svečana zapovid broj 303." alkarskog vojvode, Boška Ramljaka

Alkarski vojvoda, Boško Ramljak pred 303. alkarska nadmetanja izdao je „Svečanu zapovid broj 303.“

Oživljavamo herojstvo po uzoru na pradjedove

Svake godine početkom mjeseca kolovoza s trajnim sjećanjem na slavnu bitku koja se odigrala 1715. godine u Sinju se održavaju alkarske svečanosti.

Pod drevnim zidinama kamene tvrđave naši pradjedovi iskazali su veliko junaštvo, hrabrost, ljubav prema domovini i obranili slobodu, natopivši krvlju svaku stopu hrvatske zemlje.

303. Alka, kao i sve Alke prije, simboliziraju jednu od najslavnijih pobjeda hrvatskih vitezova koje je krasilo rodoljublje, poštenje, čestitost i plemenitost.

Čovjek iz cetinske doline bio je stoljećima izložen raznim agresijama i razaranjima te time prisiljen na borbu za goli život.

Prisjetimo se naše bliže povijesti iz Domovinskog rata kada se cijeli hrvatski narod uključio u obranu svoje domovine, a mnogi hrabri ljudi podarili su živote za slobodu i bolju budućnost svojih sinova i kćeri.

Veličanstvene pobjede i vjera naroda cetinskog kraja kroz stoljeća štovala se u liku Čudotvorne Gospe Sinjske, naše dobre Majke.

U svim bitkama junaštva i ponosa uvijek se spominjala i spominjat će se hrabrost Cetinjana u oslobađanju Lijepe naše od Vukovara do Dubrovnika.

S posebnim zadovoljstvom ističem da i na ovogodišnjoj Alci imamo čast biti domaćini našoj pokroviteljici, predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović.

Mi alkari kao vitezovi Gospe Sinjske imali smo čast 6. svibnja prošle godine održati Svečanu Sinjsku alku u Vukovaru. Njome smo se poklonili sjenama palih hrvatskih heroja Domovinskog rata i odali priznanje žrtvi branitelja hrvatskog Vukovara. Na neprolaznoj vrijednosti baštine sinjskih junaka od prije tri stoljeća Svečanom Sinjskom alkom u Vukovaru osnažili smo hrvatsko zajedništvo, nacionalni identitet i pobjednički duh koji je iskazan i kroz veličanstveni uspjeh naših Vatrenih na Mundijalu u Rusiji i kroz njihov doček. Vrijednosti koje su nas krasile tijekom Domovinskog rata potrebne su nam i danas, u miru, kako bismo stvorili uvjete da naša mladost ne odlazi već da na rodnoj grudi osigurava dostojnu budućnost za sebe i svoje potomke. U tom konteksu podržavamo poteze u korist hrvatskih nacionalnih interesa predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović i premijera hrvatske Vlade Andreja Plenkovića kojima uz to otvoreno zahvaljujemo na potpori Viteškom alkarskom društvu, gradu Sinju i cijeloj Cetinskoj krajini.

Očekujemo da 303. alkarsko nadmetanje proteče sukladno vjeri i tradiciji naših pradjedova simbolizirajući sve hrvatske pobjede, poraze i patnje. Kako bi 303. Alka bila na ponos i diku Sinja, cetinskog kraja i cijelog hrvatskog puka, pozivam na potporu sve građane Sinja, sve općine, javne i državne ustanove. Pozivam na toleranciju, razumijevanje i zajedničko veselje za ovogodišnje 303. alkarsko slavlje. Radi odvijanja viteškog nadmetanja u duhu prastarih običaja i sjećanja na junaštvo pradjedova neka se izvrši moja

ZAPOVID BROJ 303

NA DAN BARE

3. kolovoza 2018. godine

U 17,30 sati održat će se alkarsko natjecanje za Baru.

Četu alkara okupit će na hipodromu alaj-čauš Ivica Filipović Grčić kojemu će pomagati njegov zamjenik, alkar Ante Runje.

U 17 sati alkari polaze s hipodroma te se sastaju s alkarskim momcima kod spomenika fra Pavlu Vučkoviću.

Četu alkarskih momaka predvodit će harambaša Ivo Vukasović Parin kojemu će pomagati njegov zamjenik, alkarski momak Senijo Šabić.

Polazak od spomenika je u 17,10 sati.

Pri dolasku alkarske povorke na trkalište i prilikom proglašenja pobjednika neka pucaju mačkule na starom Gradu. Alkaru pobjedniku Bare uputit ću čestitke te u znak pobjede na njegovo koplje privezati 2 metra zelenog sukna da ga podsjeća na nekadašnje pravo košenja «alkarice» u Sinjskom polju. Pobjednik Bare jaše ulicama Sinja na čelu cjelokupne alkarske povorke u pratnji dvojice alkara po svom izboru.


NA DAN ČOJE

4. kolovoza 2018. godine

U 17,30 sati održat će se alkarsko natjecanje za Čoju. Okupljanje i predvođenje alkara i alkarskih momaka te formiranje svečane povorke izvršit će se na isti način kao na dan Bare. Alkaru pobjedniku Čoje, uz prigodnu čestitku, na pobjedničko koplje privezat ću tradicionalni barjak od 311 centimetara crvene čoje, simbol pobjede natjecanja za Čoju. U čast pobjednika neka pucaju mačkule sa starog Grada.

 

NA DAN ALKE

5.kolovoza 2018. godine

1. U 6 sati neka pucaju mačkule s bedema staroga Grada i bude sinjski kraj u spomen na slavnu bitku naših pradjedova 1715. godine protiv osmanlijskih osvajača. U to vrijeme Gradska glazba prolazit će ulicama Sinja i prigodnom budnicom navijestiti veliko slavlje narodu sinjskog kraja.

2. U 8 sati na starom Gradu održat ćemo tradicionalnu prigodnu molitvu za uspješan i miran završetak alkarskih nadmetanja koju je predvoditi fra Petar Klapež Gvardijan Svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske . Izaslanstvo VAD-a položit će vijenac za poginule branitelje Sinja 1715. godine, poginule branitelje Domovinskog rata kao i kroz protekla tri stoljeća sve preminule alkare i alkarske momke te druge članove Viteškog alkarskog društva.

Potom će uslijediti «Sat povijesti Sinja» kojega će održati dr.sc don Josip Dukić.

Pored alkara i momaka koje odredim svečanosti će, uz pučanstvo, po vlastitom nahođenju nazočiti i drugi alkari i alkarski momci.

3. Moj ađutant alkar alkar Marko Vrca sa svojim momkom u svečanim odorama, nošnji i opremi u okićenoj kočiji, u jutarnjim satima posjetit će predstavnike civilne, vojne i crkvene vlasti te ih pozvati na Alku. Nakon toga položit će vijenac na groblju sv. Frane u Sinju, u znak spomena na sve umrle i poginule članove Viteškog alkarskog društva. U toj prigodi položit će i vijenac za sve pale domoljube u borbi za slobodu i neovisnost Republike Hrvatske.

4. U 13 sati tri trubača i tri bubnjara pozvat će s Kamička alkare i alkarske momke da se u svečanim odorama i s naoružanjem okupe kod alaj-čauša. Užurbanost i izgled alkara i alkarskih momaka pri prolasku rodnim krajem i ulicama Sinja neka oživi viteštvo naših pradjedova i doba njihovih okupljanja za odlučni boj.

5. Alkari i alkarski momci okupit će se kod alaj-čauša u 14 sati. Nakon okupljanja alaj-čauš će izvršiti smotru alkara, a harambaša smotru alkarskih momaka. Po održanoj smotri momci se svrstavaju propisanim redom u četu momaka, a alkari u četu alkara te u dostojanstvenom poretku uz zvuke truba, bubnjeva, talambasa i glazbe u povorci kreću ulicama starog Sinja do Alkarskih dvora u kojima se prikupljaju gosti i uzvanici (dolazak u Dvore u 15,30 sati). U Dvorima će alkari i alkarski momci pozdraviti predsjednicu RH Kolindu Grabar Kitarović i druge goste ovogodišnje Alke.

6. Barjaktar s alkarskim barjakom i alkarskom pratnjom okupit će se u Alkarskim dvorima do 14,45 sati.

7. Molim članove Časnog suda da do 14,45 sati dođu u Alkarske dvore, radi dogovora.

8. Pred polazak na 303. viteški megdan izvršit ću smotru opreme, oružja, odora i ukrasa sudionika u Alci te provjeriti držanje dostojno tradiciji potomaka branitelja Sinja.

9. Nakon izvršene smotre sudionika u Alci svečana povorka formirat će se ovim redom:

– alkarski momci u dvoredu, između prva dva momka ide harambaša, a na kraju između dva posljednja momka ide zamjenik harambaše,

– bubnjari, trubači i Gradska glazba,

– barjaktar na konju s alkarskim barjakom u viteškoj desnici i alkari pratitelji s iskukanim sabljama,

– štitonoša, držeći štit uspravno na prsima između dvojice buzdovandžija,

– dva momka vodeći edeka, držeći dizgine s obje strane,

– ađutant vojvode na konju s isukanom sabljom,

– vojvoda na konju,

– četa alkara kopljanika na konjima u dva reda s uspravljenim kopljem u čvrstoj desnici, alaj-čauš jaše zadnji u povorci držeći koplje u junačkoj desnici.

Svečana alkarska povorka polazi iz Alkarskih dvora krećući se pored Bellova volta Ulicom A. K. Miošića preko Trga kralja Tomislava, pozdravljajući Čudotvornu Gospu Sinjsku uobičajenim alkarskim pozdravom: momci okretanjem glave na lijevo, alkari spuštenim kopljem i okretanjem glave na lijevo, a vojvoda pozdravlja desnom rukom. Povorka će nakon prolaska preko Petrovca stići na trkalište u 16,30 sati.

10. Na alkarskom trkalištu, sjedeći na konju, održat ću prigodni govor i proglasiti 303. alkarsko nadmetanje otvorenim.

11. Slavodobitniku 303. Sinjske alke na pobjedničko koplje privezat ću pobjednički plamenac hrvatske trobojnice.

12. Pokroviteljica 303. Alke predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović osobno će čestitati i uručiti darove slavodobitniku i njegovu momku na alkarskom trkalištu pri čemu će održati kraći prigodni govor.

13. Poslije predaje dara vojvoda uzjahuje konja i cijela povorka produžava k početku trkališta gdje se okreće i istim redoslijedom i istim putem kojim je došla napušta trkalište i preko središnjeg gradskog trga, uz pozdrav Svetištu Gospe Sinjske, prati alkarskog vojvoda do Alkarskih dvora i to ulicama Andrije Kačića Miošića i Kvartirima do zapadnog ulaza u Dvore. Tu vojvoda ostaje u svojim odajama, a povorka iz Ulice Put Petrovca skreće lijevo prema središnjem gradskom trgu, ponovno pozdravlja Svetište Gospe Sinjske i nastavlja Glavičkom ulicom do spomenika fra Pavlu Vučkoviću, gdje se razilazi.

14. Mačkule sa starog Grada neka odjekuju sinjskim krajem u čast slavodobitnika 303. Sinjske alke čije se ime, i ime njegova momka, upisuje u svečane dokumente, potomstvu na znanje.

15. Posjetiteljima alkarskih svečanosti želim ugodan boravak u našem gradu. Pozivam ih da posjete mnogobrojna kulturna i sportska događanja zakazujući susret u GRADU ALKARA dogodine u prigodi 304. Sinjske alke.

U Sinju, 31. srpnja 2018. godine

Boško Ramljak, alkarski vojvoda

hr Fri Aug 03 2018 08:44:05 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cbb2c3a29111cf2528b45e9/80
Foto: Sever Weather Europe)

Iz Sahare nam dolazi pješčani oblak: Trebamo li se brinuti?

Zanimljivo je i to da je i prije točno godinu dana nad Hrvatskom prošao oblak saharske prašine

Iznimno velike količine saharske prašine stići će u zapadnu Europu i zapadni Mediteran ovog vikenda. Francuska, dijelovi Španjolske i Portugala, osobito Balearski otoci, Korzika, Sardinija, Sicilija, veliki dijelovi Apeninskog poluotoka, Malta, kao i dijelovi Beneluxa i zapadnog Mediterana imat će nebo prepuno saharske prašine, javlja Severe Weather Europe.

Daleko najviše prašine zahvatit će zapadni Mediterana, odakle će nastaviti padati prema sjeveru. Kako će prašina putovati Mediteranom i početkom idućeg tjedna, tako neće zaobići ni Hrvatsku.

Meteorolog Dnevnika Nove TV Darijo Brzoja za DNEVNIK.hr objasnio je da se to događa nekoliko puta godišnje. '

- To ovisi o intenzitetu prodora koji nam stiže. Najčešće se događa kad neka ciklona uspije s donje strane povući baš pijesak iz Sahare i dignuti ga u višu atmosferu koja onda to prenese nama. Kod nas je to, recimo, povezano s jakom i olujnom južinom.

Ono što se kod nas zapravo dogodi je da automobili često budu prljavi. Češće se to događa na Jadranu, u Dalmaciji, nego što dođe do kopnenog dijela unutrašnjosti. A onda se i ta prašina zna ponekad pomiješati s peludi. Onda ako padne kiša, čak i par kapi, obično to bude u tom smislu da vam više zaprlja auto. S obzirom da su to jako kratke epizode i ne traje nešto dugo, onda to ne stvara nekakve zdravstvene poteškoće ili tegobe. - objasnio Darijo Brzoja.

- Ova južina će sada trajati nekoliko dana pa je sada samo pitanje kako će ti sustavi biti posloženi, koliko će tog pijeska doći. To je situacija koja se češće događa u Grčkoj, na Kreti i južnijem Sredozemlju, pa čak i Španjolskoj jer je dosta blizu Africi. A kod nas nije tako često. U principu je kod nas najzanimljivije jer se zaprlja auto ili ako se dogodi zimi kada pada snijeg, pa snijeg bude malo drugačije boje. - dodaje Brzoja.

Zanimljivo je i to da je i prije točno godinu dana nad Hrvatskom prošao oblak saharske prašine. - piše DNEVNIK.hr

hr Sat Apr 20 2019 16:27:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cbb16e029111cc9538b4579/80
Foto: Pixabay

Forum mladih SDP Split čestitao svjetski dan marihuane: "Zalažemo za potpunu legalizaciju"

Diljem svijeta ljudi se okupljaju kako bi pušili i prosvjedovali za legalizaciju marihuane
Danas se obilježava (neslužbeni) svjetski dan marihuane ili 420 Day. 

Diljem svijeta ljudi se okupljaju kako bi pušili, ali isto tako i prosvjedovali za legalizaciju marihuane.

Obilježavanju ovog datuma pridružili su se i iz Foruma Mladih SDP Split.

- Čestitamo svima 420 Day uz poruku da se zalažemo za potpunu legalizaciju marihuane za korištenje u osobne svrhe! Smatramo kako je uporaba marihuane stvar osobne slobode, ali i kako bi to bila vrlo isplativa stvar za zemlju koja živi od turizma.

Uostalom danas je Slavonija pusta i prazna, a možda je baš uzgoj i prodaja kanabisa nešto što bi donijelo nova radna mjesta i novi zamah posrnuloj poljoprivredi. Sretan 420! - poručili su.


hr Sat Apr 20 2019 14:56:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cbb128d29111c8a538b4588/80
Foto: Facebook

Kineski investitori posjetili Vrgorac: Interesiraju se za vinogradarstvo ovog područja

Gradonačelnik Vrgoraca izrazio je nadu o dolasku strateškog ulagača u “Vrgorku” što bi značilo bolju budućnost poljoprivrede
Danas su vrgoračko područje posjetili zainteresirani investitori iz Kine u sektoru vinarstva i vinogradarstva. - izvijestio je vrgorački gradonačelnik Ante Pranić. 

- Zainteresirani su za potencijale našeg vinogorja koje broji preko 10 milijuna čokota vinove lože i kao takvo je jedno od većih u Hrvatskoj. Posjetili su našu najveću vinariju “Vrgorku” koja je trenutno u stečaju i u javnom postupku prodaje. - kazao je. 

Također, izrazio je nadu o dolasku strateškog ulagača u “Vrgorku” što bi značilo bolju budućnost poljoprivrede.

- Za to vrijeme mi nastavljamo u suradnji s Agronomskim fakultetom razvijati čiste klonske selekcije naših autohtonih sorti vinove loze. 
Naše vinogorje koje se rasprostire na područje Grada Vrgorca, Ploča i općine Pojezerje, a jedno je od većih u državi, ima ogromni razvojni potencijal. - rekao je Pranić
hr Sat Apr 20 2019 14:37:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cbb0fba29111cf2528b45d6/80
Foto: Radarska kontrola Dubrovnik i okolica / Dubrovački dnevnik

Autobus planuo u vožnji: Vatrogasci izašli na teren

Zahvaljujući brzoj intervenciji vatrogasaca požar je ubrzo ugašen
Libertasov autobus, dubrovačkog gradskog prijavoznika, koji prometuje na liniji 23 zapalio se u blizini Šumeta danas oko 12:10 sati. - piše Dubrovački dnevnik

Na teren je izašlo osmero vatrogasaca s tri vatrogasna vozila, a zahvaljujući njihovoj brzoj intervenciji požar je ugašen oko 12:40 sati. 

Srećom, putnici su izašli navrijeme iz autobusa i nitko nije ozlijeđen.

Promet navedenim dijelom je zatvoren. 

 

hr Sat Apr 20 2019 14:25:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .