Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5b63f97acb557a27508b4865/80

"Svečana zapovid broj 303." alkarskog vojvode, Boška Ramljaka

Alkarski vojvoda, Boško Ramljak pred 303. alkarska nadmetanja izdao je „Svečanu zapovid broj 303.“

Oživljavamo herojstvo po uzoru na pradjedove

Svake godine početkom mjeseca kolovoza s trajnim sjećanjem na slavnu bitku koja se odigrala 1715. godine u Sinju se održavaju alkarske svečanosti.

Pod drevnim zidinama kamene tvrđave naši pradjedovi iskazali su veliko junaštvo, hrabrost, ljubav prema domovini i obranili slobodu, natopivši krvlju svaku stopu hrvatske zemlje.

303. Alka, kao i sve Alke prije, simboliziraju jednu od najslavnijih pobjeda hrvatskih vitezova koje je krasilo rodoljublje, poštenje, čestitost i plemenitost.

Čovjek iz cetinske doline bio je stoljećima izložen raznim agresijama i razaranjima te time prisiljen na borbu za goli život.

Prisjetimo se naše bliže povijesti iz Domovinskog rata kada se cijeli hrvatski narod uključio u obranu svoje domovine, a mnogi hrabri ljudi podarili su živote za slobodu i bolju budućnost svojih sinova i kćeri.

Veličanstvene pobjede i vjera naroda cetinskog kraja kroz stoljeća štovala se u liku Čudotvorne Gospe Sinjske, naše dobre Majke.

U svim bitkama junaštva i ponosa uvijek se spominjala i spominjat će se hrabrost Cetinjana u oslobađanju Lijepe naše od Vukovara do Dubrovnika.

S posebnim zadovoljstvom ističem da i na ovogodišnjoj Alci imamo čast biti domaćini našoj pokroviteljici, predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović.

Mi alkari kao vitezovi Gospe Sinjske imali smo čast 6. svibnja prošle godine održati Svečanu Sinjsku alku u Vukovaru. Njome smo se poklonili sjenama palih hrvatskih heroja Domovinskog rata i odali priznanje žrtvi branitelja hrvatskog Vukovara. Na neprolaznoj vrijednosti baštine sinjskih junaka od prije tri stoljeća Svečanom Sinjskom alkom u Vukovaru osnažili smo hrvatsko zajedništvo, nacionalni identitet i pobjednički duh koji je iskazan i kroz veličanstveni uspjeh naših Vatrenih na Mundijalu u Rusiji i kroz njihov doček. Vrijednosti koje su nas krasile tijekom Domovinskog rata potrebne su nam i danas, u miru, kako bismo stvorili uvjete da naša mladost ne odlazi već da na rodnoj grudi osigurava dostojnu budućnost za sebe i svoje potomke. U tom konteksu podržavamo poteze u korist hrvatskih nacionalnih interesa predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović i premijera hrvatske Vlade Andreja Plenkovića kojima uz to otvoreno zahvaljujemo na potpori Viteškom alkarskom društvu, gradu Sinju i cijeloj Cetinskoj krajini.

Očekujemo da 303. alkarsko nadmetanje proteče sukladno vjeri i tradiciji naših pradjedova simbolizirajući sve hrvatske pobjede, poraze i patnje. Kako bi 303. Alka bila na ponos i diku Sinja, cetinskog kraja i cijelog hrvatskog puka, pozivam na potporu sve građane Sinja, sve općine, javne i državne ustanove. Pozivam na toleranciju, razumijevanje i zajedničko veselje za ovogodišnje 303. alkarsko slavlje. Radi odvijanja viteškog nadmetanja u duhu prastarih običaja i sjećanja na junaštvo pradjedova neka se izvrši moja

ZAPOVID BROJ 303

NA DAN BARE

3. kolovoza 2018. godine

U 17,30 sati održat će se alkarsko natjecanje za Baru.

Četu alkara okupit će na hipodromu alaj-čauš Ivica Filipović Grčić kojemu će pomagati njegov zamjenik, alkar Ante Runje.

U 17 sati alkari polaze s hipodroma te se sastaju s alkarskim momcima kod spomenika fra Pavlu Vučkoviću.

Četu alkarskih momaka predvodit će harambaša Ivo Vukasović Parin kojemu će pomagati njegov zamjenik, alkarski momak Senijo Šabić.

Polazak od spomenika je u 17,10 sati.

Pri dolasku alkarske povorke na trkalište i prilikom proglašenja pobjednika neka pucaju mačkule na starom Gradu. Alkaru pobjedniku Bare uputit ću čestitke te u znak pobjede na njegovo koplje privezati 2 metra zelenog sukna da ga podsjeća na nekadašnje pravo košenja «alkarice» u Sinjskom polju. Pobjednik Bare jaše ulicama Sinja na čelu cjelokupne alkarske povorke u pratnji dvojice alkara po svom izboru.


NA DAN ČOJE

4. kolovoza 2018. godine

U 17,30 sati održat će se alkarsko natjecanje za Čoju. Okupljanje i predvođenje alkara i alkarskih momaka te formiranje svečane povorke izvršit će se na isti način kao na dan Bare. Alkaru pobjedniku Čoje, uz prigodnu čestitku, na pobjedničko koplje privezat ću tradicionalni barjak od 311 centimetara crvene čoje, simbol pobjede natjecanja za Čoju. U čast pobjednika neka pucaju mačkule sa starog Grada.

 

NA DAN ALKE

5.kolovoza 2018. godine

1. U 6 sati neka pucaju mačkule s bedema staroga Grada i bude sinjski kraj u spomen na slavnu bitku naših pradjedova 1715. godine protiv osmanlijskih osvajača. U to vrijeme Gradska glazba prolazit će ulicama Sinja i prigodnom budnicom navijestiti veliko slavlje narodu sinjskog kraja.

2. U 8 sati na starom Gradu održat ćemo tradicionalnu prigodnu molitvu za uspješan i miran završetak alkarskih nadmetanja koju je predvoditi fra Petar Klapež Gvardijan Svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske . Izaslanstvo VAD-a položit će vijenac za poginule branitelje Sinja 1715. godine, poginule branitelje Domovinskog rata kao i kroz protekla tri stoljeća sve preminule alkare i alkarske momke te druge članove Viteškog alkarskog društva.

Potom će uslijediti «Sat povijesti Sinja» kojega će održati dr.sc don Josip Dukić.

Pored alkara i momaka koje odredim svečanosti će, uz pučanstvo, po vlastitom nahođenju nazočiti i drugi alkari i alkarski momci.

3. Moj ađutant alkar alkar Marko Vrca sa svojim momkom u svečanim odorama, nošnji i opremi u okićenoj kočiji, u jutarnjim satima posjetit će predstavnike civilne, vojne i crkvene vlasti te ih pozvati na Alku. Nakon toga položit će vijenac na groblju sv. Frane u Sinju, u znak spomena na sve umrle i poginule članove Viteškog alkarskog društva. U toj prigodi položit će i vijenac za sve pale domoljube u borbi za slobodu i neovisnost Republike Hrvatske.

4. U 13 sati tri trubača i tri bubnjara pozvat će s Kamička alkare i alkarske momke da se u svečanim odorama i s naoružanjem okupe kod alaj-čauša. Užurbanost i izgled alkara i alkarskih momaka pri prolasku rodnim krajem i ulicama Sinja neka oživi viteštvo naših pradjedova i doba njihovih okupljanja za odlučni boj.

5. Alkari i alkarski momci okupit će se kod alaj-čauša u 14 sati. Nakon okupljanja alaj-čauš će izvršiti smotru alkara, a harambaša smotru alkarskih momaka. Po održanoj smotri momci se svrstavaju propisanim redom u četu momaka, a alkari u četu alkara te u dostojanstvenom poretku uz zvuke truba, bubnjeva, talambasa i glazbe u povorci kreću ulicama starog Sinja do Alkarskih dvora u kojima se prikupljaju gosti i uzvanici (dolazak u Dvore u 15,30 sati). U Dvorima će alkari i alkarski momci pozdraviti predsjednicu RH Kolindu Grabar Kitarović i druge goste ovogodišnje Alke.

6. Barjaktar s alkarskim barjakom i alkarskom pratnjom okupit će se u Alkarskim dvorima do 14,45 sati.

7. Molim članove Časnog suda da do 14,45 sati dođu u Alkarske dvore, radi dogovora.

8. Pred polazak na 303. viteški megdan izvršit ću smotru opreme, oružja, odora i ukrasa sudionika u Alci te provjeriti držanje dostojno tradiciji potomaka branitelja Sinja.

9. Nakon izvršene smotre sudionika u Alci svečana povorka formirat će se ovim redom:

– alkarski momci u dvoredu, između prva dva momka ide harambaša, a na kraju između dva posljednja momka ide zamjenik harambaše,

– bubnjari, trubači i Gradska glazba,

– barjaktar na konju s alkarskim barjakom u viteškoj desnici i alkari pratitelji s iskukanim sabljama,

– štitonoša, držeći štit uspravno na prsima između dvojice buzdovandžija,

– dva momka vodeći edeka, držeći dizgine s obje strane,

– ađutant vojvode na konju s isukanom sabljom,

– vojvoda na konju,

– četa alkara kopljanika na konjima u dva reda s uspravljenim kopljem u čvrstoj desnici, alaj-čauš jaše zadnji u povorci držeći koplje u junačkoj desnici.

Svečana alkarska povorka polazi iz Alkarskih dvora krećući se pored Bellova volta Ulicom A. K. Miošića preko Trga kralja Tomislava, pozdravljajući Čudotvornu Gospu Sinjsku uobičajenim alkarskim pozdravom: momci okretanjem glave na lijevo, alkari spuštenim kopljem i okretanjem glave na lijevo, a vojvoda pozdravlja desnom rukom. Povorka će nakon prolaska preko Petrovca stići na trkalište u 16,30 sati.

10. Na alkarskom trkalištu, sjedeći na konju, održat ću prigodni govor i proglasiti 303. alkarsko nadmetanje otvorenim.

11. Slavodobitniku 303. Sinjske alke na pobjedničko koplje privezat ću pobjednički plamenac hrvatske trobojnice.

12. Pokroviteljica 303. Alke predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović osobno će čestitati i uručiti darove slavodobitniku i njegovu momku na alkarskom trkalištu pri čemu će održati kraći prigodni govor.

13. Poslije predaje dara vojvoda uzjahuje konja i cijela povorka produžava k početku trkališta gdje se okreće i istim redoslijedom i istim putem kojim je došla napušta trkalište i preko središnjeg gradskog trga, uz pozdrav Svetištu Gospe Sinjske, prati alkarskog vojvoda do Alkarskih dvora i to ulicama Andrije Kačića Miošića i Kvartirima do zapadnog ulaza u Dvore. Tu vojvoda ostaje u svojim odajama, a povorka iz Ulice Put Petrovca skreće lijevo prema središnjem gradskom trgu, ponovno pozdravlja Svetište Gospe Sinjske i nastavlja Glavičkom ulicom do spomenika fra Pavlu Vučkoviću, gdje se razilazi.

14. Mačkule sa starog Grada neka odjekuju sinjskim krajem u čast slavodobitnika 303. Sinjske alke čije se ime, i ime njegova momka, upisuje u svečane dokumente, potomstvu na znanje.

15. Posjetiteljima alkarskih svečanosti želim ugodan boravak u našem gradu. Pozivam ih da posjete mnogobrojna kulturna i sportska događanja zakazujući susret u GRADU ALKARA dogodine u prigodi 304. Sinjske alke.

U Sinju, 31. srpnja 2018. godine

Boško Ramljak, alkarski vojvoda

hr Fri Aug 03 2018 08:44:05 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bcf55c90e493810138b4594/80
Foto: Grad Split

Razvoj održivog turizma: "Turizam s mjerom vratit će život u povijesne jezgre"

Danas je održana konferencija na temu razvoja održivog turizma u gradovima s povijesnom jezgrom

- Povijesnu jezgru čuva stanovnik. Velika je odgovornost na nama građanima, mi sami moramo uspostaviti standard, jer povijesne jezgre čuvamo mi. Od turizma živimo i samo edukacijom i dobrim mjerama možemo doći do kvalitetne točke preokreta. - rekao je gradonačelnik Andro Krstulović Opara prilikom današnje konferencije na temu razvoja održivog turizma u gradovima s povijesnom jezgrom.

Dodao je kako se o održivom turizmu trebalo razgovarati puno prije, sada se već vide posljedice turistifikacije koje su razorno ušle u povijesne jezgre, ne samo hrvatskih jadranskih gradova, nego i čitavog Mediterana. 

- Pohlepa, profit i krivi potezi su već napravili dovoljno, na nama je da to ispravimo i radimo na svim razinama, od svakog pojedinačnog građanina, svih razina vlasti, pa sve do svjetskih turističkih organizacija, moramo naći mjeru za turizam od kojeg možemo i s kojim možemo živjeti. - zaključio je Krstulović Opara. 

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković govorio je o značajnom zaokretu dubrovačkog turizma proteklu godinu i pol dan, rekavši kako su uvođenjem jasnih pravila igre napravljeni mali koraci koji su već sad postali svjetski prepoznati. Naveo je mjere koje su prve rezultate pokazale protekle sezone, primjerice disperziranje dolazaka kruzera kroz cijeli tjedan, a ne samo u tri dana kako je to bilo prije. 

U panel diskusiji današnje konferencije „Razvoj održivog turizma u gradovima s povijesnom jezgrom“ svoja su iskustva iznijeli i direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella, voditelj centra 'Cvito Fisković - Split' Joško Belamarić te Gorana Barišić-Bačelić, ravnateljica Tvrđave kulture iz Šibenika. 

U uvodnim je govorima Ivica Poljičak, državni tajnik Ministarstva kulture istaknuo kako se sada traži izlaz kako ne bi postali žrtve tolikog turističkog "uspjeha", a Frano Matušić, državni tajnik u Ministarstvu turizma dodao je kako novi zakon o Turističkim zajednicama predstavlja destinacijski menadžment koji podrazumijeva sinergiju svih dionika u turizmu. 

- Ključ je u razvoju kvalitetnih turističkih ponuda u destinaciji o čemu trebaju razmišljati svi dionici, od ugostitelja do agencija, direktora Turističkih zajednica, gradonačelnika...- rekao je Matušić. 

Konferencija se održala u organizaciji Slobodne Dalmacije, uz potporu Grada Splita, Grada Dubrovnika, Hrvatske turističke zajednice i Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije.

hr Tue Oct 23 2018 19:09:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bb764f3cb557a44af8b4f05/80
Foto: Grad Split

Ispuni anketu i predloži svoju ideju za revitalizaciju Tvrđave Gripe

Grad Split poziva svoje građanke i građane, kao i one iz okolnih gradova i naselja, da je ispune i tako doprinesu prikupljanju dragocjenih podataka

Kao pokrovitelj ovogodišnjeg ciklusa predavanja i razgovora o arhitekturi „Split Talks 2018.“ i studentskih radionica na temu rekonceptualizacije Tvrđave Gripe, Grad Split je u cilju prikupljanja podataka o potrebama i željama korisnika pokrenuo on-line anketu za građane.

Anketa se može ispuniti do 10. studenog 2018. godine, a nalazi se OVDJE. Prikupljeni podaci i ulazne informacije bit će od velike važnosti prilikom razrade studentskih ideja za revitalizaciju ovog važnog kulturno-povijesnog i prostornog resursa.

U suradnji s Fakultetom građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu kao organizatorom i provoditeljem radionica te uz stručnu i operativnu pomoć Razvojne agencije Split – RaST d.o.o. i podršku Ministarstva kulture – Konzervatorskog odjela u Splitu, održavaju se semestralne radionice studenata Diplomskog studija arhitekture u Splitu čija je svrha ponuditi nove oblikovne, sadržajne i urbanističke scenarije za revitalizaciju Tvrđave Gripe. Prilikom razrade studentskih ideja važne su i ulazne informacije dobivene od samih korisnika, građana Splita i urbane aglomeracije Split čije se potrebe i ideje žele istražiti ovom on-line anketom.

Anketa je u potpunosti anonimna, stoga Grad Split poziva svoje građanke i građane, kao i one iz okolnih gradova i naselja, da je ispune i tako doprinesu prikupljanju dragocjenih podataka.

hr Tue Oct 23 2018 18:48:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bcf28720e4938a1128b45aa/80
Foto: Brodosplit

Američki veleposlanik posjetio Brodosplit: Posebno ga oduševio najveći jedrenjak na svijetu

Nakon uspješno obavljenih pregleda svih prostora putnika i posade od strane predstavnika U.S. Coast Guard (USCG) istaknuta je kompetentnost svih predstavnika brodogradilišta, uključenih u ovom impresivnom projektu

Veleposlanika SAD-a dočekali su predsjednik Uprave Brodosplita Tomislav Debeljak i izvršni direktor Zoran Kunkera, koji su ga upoznali s trenutnim poslovima, projektima i investicijama koje su u tijeku, a koje za cilj imaju pozicioniranje Brodosplita kao najboljeg brodogradilišta u Europi.

Osobito ga se dojmio ‘Flying Clipper’, najveći jedrenjak na svijetu kojeg su gotovo cijelog obašli u pratnji Brodosplitovih voditelja projekta. Nakon uspješno obavljenih pregleda svih prostora putnika i posade od strane predstavnika U.S. Coast Guard (USCG) istaknuta je kompetentnost svih predstavnika brodogradilišta, uključenih u ovom impresivnom projektu.

Posebno je istaknuta izgradnja najluksuznijeg putničkog broda za krstarenja polarnim područjima na svijetu u klasi “Polar Class 6” (Polar Expedition Cruise Vessel), čiji ugovor je potpisan s tvrtkom Quark Expeditions iz Seattlea u SAD-u, u sastavu Travelopia grupacije. Brod će biti dugačak 128 metara, a moći će ugostiti 200 putnika smještenih u 103 luksuzno opremljenih kabina, o kojima će se brinuti 116 članova posade.

hr Tue Oct 23 2018 15:56:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5856d8131eea8f1e668b45ef/80

Mladi športaši, javite se za gradske stipendije!

Proteklih je dana raspisan Natječaj za dodjelu 8 stipendija za redovite učenike - sportaše srednjih škola te 7 stipendija za redovite studente – sportaše

Nadarene splitske učenike i studente – športaše Grad Split stipendira i u ovoj školskoj i akademskoj godini, s ukupnim iznosom od 320 tisuća kuna. Proteklih je dana raspisan Natječaj za dodjelu 8 stipendija za redovite učenike - sportaše srednjih škola te 7 stipendija za redovite studente – sportaše, a prijave se mogu dostaviti do 6. studenog 2018. godine.

Mjesečni iznos stipendije za srednjoškolce iznosi 600 kuna, dok je 800 kuna stipendija za studente koji se školuju na splitskim fakultetima, kao i za studente koji se školuju na fakultetima izvan grada, a čije obrazovne grupe postoje i u Splitu. Za one studente koji se pak školuju na fakultetima izvan našeg grada, a čije obrazovne grupe ne postoje u Splitu, iznos stipendije je 1000 kuna mjesečno. Dodajmo da u financijski iznos od 320 tisuća kuna ulaze i učenici, odnosno studenti koji se stipendiraju iz ranijeg razdoblja. Prošle je godine dodijeljeno 13 stipendija.

Grad Split tako nastavlja s proaktivnim pristupom skrbi za dobrobit svojih mladih športaša i njihove akademske budućnosti. Učenici i studenti koji ispunjavaju uvjete Natječaja svoje prijave mogu podnijeti na adresu: Grad Split, Služba za društvene djelatnosti – Odsjek za šport, Obala kneza Branimira 17, 21 000 Split, u zatvorenoj omotnici, s naznakom „Natječaj – stipendiranje športaša grada Splita za 2018. / 2019. godinu“. Poziv za dodjelu stipendija objavljen i na internetskim stranicama Grada Splita  

hr Tue Oct 23 2018 15:37:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .