Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/587b7edb1eea8f69fa8b463a/80
Foto: ABC

Evo koliko je liječnika u pet godina otišlo iz najvećih hrvatskih bolnica

U pet godina najveće hrvatske bolnice ostale su bez stotinjak liječnika. Iako se ni danas ne znaju točne brojke liječnika koji su napustili Hrvatsku od ulaska u EU, Index je istražio koliko je liječnika napustilo radna mjesta u najvećim kliničkim bolničkim centrima u zemlji.

Prema informacijama koje su nam dostavili iz ravnateljstava tih bolnica, najviše liječnika otišlo je iz KB-a Merkur - njih 36. A najmanje iz KBC-a Sestre milosrdnice - 13. Podatke nismo dobili samo iz dvije velike bolnice, s Rebra, gdje tvrde da ne raspolažu podacima, te iz KB-a Dubrava, gdje nam jedino nisu htjeli odgovoriti na upit, piše Index.

Iz KB-a Merkur u pet godina otišlo je 36 liječnika, a ravnatelj Mario Starešinčić navodi kako su neki otišli u drugu zdravstvenu ustanovu, a drugi u inozemstvo.

Među njima je osam specijalista interne medicine, pet radiologa, četiri anesteziologa, tri ginekologa, po dvoje pedijatara, otorinolaringologa i urologa te po jedan specijalist neurologije, kliničke farmakologije, patologije, oftalmologije i opće kirurgije. A otišlo je i pet liječnika koji su ondje bili na specijalizaciji. Točnim podacima koji su se od tih liječnika baš odselili u inozemstvo, ravnatelj Starešinčić kaže da ne raspolažu.

"Neki su otišli u inozemstvo, a neki u drugu ustanovu"

"Od 1. siječnja 2013. KBC Split napustilo je 16 liječnika specijalista, od kojih su prema našim saznanjima tri liječnika otišla na rad u inozemstvo, a 13 liječnika je prešlo na rad u neku od zdravstvenih ustanova u sustavu zdravstva RH ili privatni sektor.

Što se tiče liječnika na specijalizaciji, u istom razdoblju KBC Split napustilo je pet liječnika na specijalizaciji, od kojih je jedan otišao u inozemstvo, a ostali su u pravilu zbog promjene specijalizacije prešli na rad u neku od zdravstvenih ustanova RH. Liječnici koji su napustili KBC Split uglavnom su specijalisti kirurških djelatnosti i anestezije", stoji u odgovoru ravnateljstva KBC-a Split.

U posljednjih pet godina KBC Osijek napustilo je 28 liječnika. Najviše anesteziologa, njih pet, te po četiri kardiologa, pedijatra, kirurga, neurokirurga te specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije, a otišlo je i troje gastroenterologa, doznajemo iz KBC-a Osijek.

U KBC-u Rijeka navode kako je u proteklih pet godina iz njihove bolnice u inozemstvo otišlo 25 liječnika, najviše specijalista anesteziologije.

"Broj onih koji odlaze je u padu jer su primjerice tijekom 2017. iz KBC-a otišla svega četiri liječnika što je manje od 1 posto ukupnog broja specijalista u našoj ustanovi.

Tu činjenicu operativno ne osjećamo kao veliki problem, interes liječnika koji žele doći u našu ustanovu trenutno je veći no što je broj onih koji žele otići u inozemstvo. Neki od liječnika koji su otišli u inozemstvo vratili su se nakon godinu ili dvije dana. Odlazak u inozemstvo na određeni period utječe na promjenu pogleda, pridonosi novim saznanjima i stjecanju vještina tako da ne vidimo u tome ništa loše, dapače godišnje biramo deset mladih liječnika koji odlaze na jednomjesečna usavršavanja u inozemstvo", stoji u odgovoru KBC-a Rijeka.

Najviše odlaze iz manjih bolnica


KBC Sestre milosrdnice ne raspolaže službenim podacima, no kako navodi ravnatelj bolnice Mario Zovak, prema neformalnim informacijama iz Vinogradske je u pet godina 13 liječnika otišlo raditi u inozemstvo. Riječ je o liječnicima iz područja neurologije, oftalmologije, opće kirurgije, otorinolaringologije, psihijatrije, radiologije i radioterapije i onkologije.

Naši liječnici najviše odlaze raditi u Veliku Britaniju, Njemačku, Irsku, Austriju i Švedsku. Prema podacima Hrvatske udruge bolničkih liječnika HUBOL, iz Hrvatske je od ulaska u EU otišlo 600 liječnika, a 1700 zatražilo ih je papire za odlazak na rad u inozemstvo.

To najveće probleme stvara bolnicama u manjim gradovima koje imaju velik nedostatak liječnika. Indexu je to potvrdila Ada Barić, predsjednica Hrvatske udruge bolničkih liječnika, koja kaže da je najteža situacija u bolnicama u Pakracu, Virovitici, Požegi, Vinkovcima i Vukovaru.

No i odlazak liječnika iz KBC-ova se itekako osjeti pa su liste čekanja sve duže, gužve u čekaonicama sve veće, a liječnici preopterećeni velikim brojem prekovremenih sati i sve lošijim uvjetima rade, pakiraju kofere i odlaze.

Cijeli članak pročitajte ovdje.
hr Mon Jan 29 2018 16:08:48 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5be1ae320e4938e1048b456f/80
Foto: PIXABAY

Split parking poziva stanovnike Spinuta na javnu tribinu o parkingu u njihovom kotaru

Gradska tvrtka Split parking u suradnji s gradskim kotarom Spinut organizira javnu tribinu na temu prometa u mirovanju na području Spinuta. Tribina će se održati u srijedu, 23. siječnja s početkom u 17:30 sati u prostorijama kotara Spinut (Matoševa 29).
Na tribini će biti predstavljeni rezultati analize postojećih i potencijalnih parkirnih kapaciteta, procjena broja vozila u kotaru, kao i podaci o zauzetosti parkirnih mjesta prikupljeni putem postavljenih senzora i aplikacije Split parking. Također, predstavnici splitskog komunalnog poduzeća prikazat će i rezultate provedene terenske ankete sa stanovnicima Spinuta na temu parkinga u tom kotaru.

Cilj ove tribine je pronaći moguća rješenja koja će olakšati problem nedostatka parkirnih mjesta koji je u ovom kotaru posebno izražen. U Splitu ima 92.000 registriranih vozila te oko 25.000 legalnih parkirnih mjesta, a 7000 je pod naplatom i ovo je izazov koji se odnosi na cijeli grad, no u svakom kotaru postoje specifične situacije i problemi s kojima su najbolje upoznati upravo stanari. 

- Pozivamo zato stanovnike Spinuta da prisustvuju tribini i poslušaju rezultate, postave pitanja, ali i daju svoje prijedloge kako bismo zajedno pronašli najoptimalnije rješenje za njihov kotar. Tribina je već održana u kotaru Bačvice s pozitivnim reakcijama stanara, sada je na redu Spinut, a biti će održane i u ostalim kotarevima o čemu će javnost biti na vrijeme obaviještena - poručuju iz Split parkinga.


hr Tue Jan 22 2019 10:02:18 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58167f521eea8fb08b8b4581/80
Foto: wiseGEEK

Mještani Sućurja napokon imaju liječnicu: Makedonka se jedina prijavila na natječaj

Nova je liječnica dio staža odradila u Makedoniji, a u Hrvatskoj je trebala polagati šest dodatnih ispita
Uz plaću se nudio i stan te godišnji bonus od 50.000 kuna, ali na natječaj se nitko nije javljao, stoga se troje liječnika iz Jelse svakodnevno izmjenjivalo u Sućurju.

Oko 300 pacijenata od ponedjeljka ima liječnicu, mladu Makedonku koja se javila na natječaj koji je otvoren ljetos i na koji se dosad jedino ona javila.

Nova je liječnica dio staža odradila u Makedoniji, a u Hrvatskoj je trebala polagati šest dodatnih ispita koje je položila, što je obvezno kako bi joj se priznala inozemna diploma.

- Ovo je prvi put u povijesti našeg županijskog Doma zdravlja da nam dolazi raditi netko tko nije iz Hrvatske. Kolegica je zadovoljila sve uvjete natječaja, položila je sve ispite, dobila je sve papire, od MUP-a višekratno tražene suglasnosti i danas joj je prvi radni dan. Napokon da u Sućurju pacijenti opet imaju svog liječnika za stalno", rekao ravnatelj Dragomir Petric.
hr Tue Jan 22 2019 09:04:45 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58335be41eea8f70da8b4599/80
Foto: FB

Nacional: Tolušića se htjelo uništiti montiranim fotografijama s prostitutkom i kokainom

SOA je provjerom utvrdila da su fotografije lažnjaci

Kokain i kurva trebali su poslužiti za kompromitaciju Tomislava Tolušića, ministra poljiprivrede i potpredsjednika Vlade, piše novi Nacional koji donosi i navodne falsificirane fotografije ministra s prostitutkom. 

Tjednik tvrdi da se željelo politički uništiti potpredsjednika Vlade te tako izazvati potres u Banskim tvorima. U ovom pokušaju obračuna, Tolušić se, piše Nacional, našao na meti izuzetno sofisticiranih kriminalaca koji su u kompleksnoj operaciji planirali u medijski prostor plasirati eksplozivne, ali falsificirane fotografije. 

Nacionalu su sporne fotografije s prostitutkom dostavljene prije nekoliko dana od nepoznatog pošiljatelja, kako piše tjednik. Za fotografije je doznala i SOA koja je o tome informirala i premijera Andreja Plenkovića. Nakon dva dana analize agenti SOA-e su utvrdili kako je riječ o falsifikatu, navodi Nacional čija difitalna forenzika ipak nije utvrdila da je riječ o lažnjacima, piše vijesti.hr

hr Tue Jan 22 2019 08:54:34 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/590ae303b47398de708b45c8/80
Foto: Pixabay

Sva goriva na benzinskim postajama od danas su skuplja, jeftiniji jedino autoplin

Prosječna cijena dizela je 9,51 kunu, a prosječna cijena benzina od utorka je 9,43 kune.

Od utorka su na benzinskim postajama u Hrvatskoj više cijene goriva.

Prema cijenama objavljenima na internetskoj stranici Ministarstva gospodarstva, prosječna cijena dizela je 9,51 kunu, dok je prije tjedan dana bila za 10 lipa niža.

Prosječna cijena benzina od utorka je 9,43 kune, za razliku od prošlog tjedna kada je cijena litre iznosila 9,39 kuna.

Poskupjelo je i plinsko ulje pa je cijena po litri od ovog utorka 5,12 kuna. Jeftiniji je jedino autoplin i to za lipu - prošlog tjedna prosječna cijena iznosila je 4,32 kune, a od danas je 4,32 kune, piše dnevnik.hr

hr Tue Jan 22 2019 08:39:14 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .