Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5d964fc229111c639f8b4618/80
Foto: Boranka, 2018.

Boranka: U Žrnovnici najavljen dolazak tisuće volontera koji će pošumljavati dalmatinska požarišta

Ovo je druga sezona Boranke koja je prošle godine na požarištima u okolici Splita i Solina okupila 2,500 tisuće volontera koji su posadili više od 25,000 novih sadnica

Na konferenciji za medije, održanoj u četvrtak, 3. listopada 2019. u Mjesnom odboru Žrnovnica (Split), najavljen je skori nastavak najveće volonterske akcije pošumljavanja požarišta Dalmacije, nazvane Boranka, koja će okupiti tisuće volontera iz čitave Hrvatske.

Ovo je druga sezona Boranke koja je prošle godine na požarištima u okolici Splita i Solina okupila 2,500 tisuće volontera koji su posadili više od 25,000 novih sadnica i drugog sadnog materijala, bjelogoričnih i crnogoričnih vrsti.

Prve akcije pošumljavanja ove godine kreću upravo iz Žrnovnice, splitskog naselja koje je teško stradalo u katastrofalnim požarima 2017. godine.

Dan Špicer iz Saveza izviđača Hrvatske, koji su pokrenuli ovu plemenitu akciju, najavio je još više volontera ove godine, ali i širenje akcije, koja će se ove godine, osim u Splitu i Solinu, odvijati i u Zadarskoj županiji.

- Već ovu subotu i nedjelju stotine izviđača i drugih volontera iz raznih dijelova Hrvatskedolaze u Žrnovnicu pomoći u obnovi prirode i vraćanju šuma koje su stradale prije dvije godine. Nama izviđačima šuma je drugi dom i kad izgori šuma mi osjećamo kao da je nestao dio nas. Pozivam sve građane da nam se pridruže, a stanovnicima Žrnovnice možemo pomoći s našim volonterima i podjelom sadnica kako bi Žrnovnica opet postala zelena, kako je nekada bila.– poručio je Špicer.

Uz izviđače, glavni organizatori Boranke su Hrvatske šume i Hrvatska gorska služba spašavanja čiji su se predstavnici rado odazvali zajedničkoj konferenciji za medije.

- Svako područje koje je bilo pod šumom, a stradalo je u požaru, ponovno ćemo zasaditi. To je naša zakonska obaveza, ali i želja da vratimo šumu gdje god postoji šansa da se šuma vrati. - istaknuo je Ante Taraš, upravitelj Šumarije Split, uz napomenu kako će Hrvatske šume na terenu pomoći volonterima te osigurati sadnica koliko god će trebati.

Branimir Jukić iz splitskog HGSS-a naglasio je kako je sretan što se Boranka širi i što će još veći broj volontera ove godine sudjelovati u akcijama pošumljavanja. „Ovo je jedna prirodna suradnja između HGSS-a, izviđača i Hrvatskih šuma. Promoviramo iste vrijednosti i nastojimo sačuvati prirodu za buduće generacije“ – zaključio je Jukić.

Na konferenciji su sudjelovali i predstavnici partnera na kampanji Boranka - Ravnateljstva civilne zaštite, Grada Splita, Javne vatrogasne postrojbe Split i Crvenog križa te predstavnici dva najveća sponzora kampanje – Sindikata Preporod i tvrtke Karbon.

Sebastijan Troskot iz Sindikata Preporod najavio je dolazak više od 300 učitelja i nastavnika na akcije pošumljavanja u Split koji će, povodom 25 godina osnutka sindikata, za svih 9,000 članova posaditi ukupno 9,000 sadnica.

Tvrtka Karbon još je od prošle godine jedan od glavnih sponzora Boranke koja je sponzorski proizvela preko 100,000 jedinstvenih pastelnih bojica, tzv. Boralica, napravljenih od pepela izgorenih Borova. Bojice se u kampanji Boranka dijele građanima koji s njima mogu nacrtati svoje stablo, poslikati ga i posaditi u virtualnu šumu na stranici boranka.hr, a za svako tako zasađeno stablo, izviđači i drugi volonteri Boranke na požarištima će zasaditi pravo.

Na kraju konferencije, sve okupljene pozdravio je Vedran Mardešić ispred Grada Splita koji se u akciju, kao grad partner, uključio od početka kampanje, osiguravajući volonterima prijevoz, hranu i vodu.

Svi građani koji se ovaj vikend žele pridružiti volonterima Boranke mogu se povesti besplatno autobusima Prometa koji će kretati s kolodvora u Sukoišanskoj ulici ovu subotu i nedjelju u 9:00 sati ujutro. Organizatori mole sve zainteresirane da se prije obavezno prijave na e-mail info@boranka.hr.

hr Thu Oct 03 2019 21:45:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5dac18a829111c5dbf8b4571/80
Foto: Unsplash

Državne firme uskoro dobivaju svoje 'USKOK-e'

Novi način spriječavanja korupcije..

U sljedećih šest mjeseci sve bi tvrtke u kojima je država većinski vlasnik trebale dobiti posebnu jedinicu koja će pratiti usklađenost njihova poslovanja s pravnom regulativom, procjenjivati rizike u poslovanju, voditi računa o dobroj poslovnoj praksi, sprječavati sukob interesa ali i koruptivne radnje, piše Novi list

Jedna osoba ili cijela nova jedinica, ovisit će i o veličini tvrtke, tako će ubuduće preuzeti ulogu svojevrsnog kompanijskog DORH-a ili USKOK-a. A, takvu je obvezu državnim tvrtkama jučer propisala Vlada svojom odlukom o obvezi uvođenja funkcije praćenja usklađenosti poslovanja u pravnim osobama u većinskom državnom vlasništvu, čiji naziv ne zvuči nimalo zanimljivo kao posao koji se u nastavku pripisuje. U nastavku se tako pojašnjava da funkcija praćenja usklađenosti poslovanja »podrazumijeva sve poslove koji se odnose na usklađivanje funkcioniranja i poslovanja Pravne osobe s pravnom regulativom i internim aktima, procjene rizika u funkcioniranju i poslovanju Pravne osobe, brigu o provođenju dobre poslovne prakse, te sprječavanje sukoba interesa i koruptivnih radnji«.

To znači da će u državnim tvrtkama, poput HŽ-a, Jadrolinije, HC-a, HAC-a, ACI-ja, Janafa, HEP-a ili Croatia Airlinesa sada postojati osoba ili cijeli zaseban odjel koji će voditi računa o tome da se tvrtka u svom poslovanju drži zakona koji vrijede u Hrvatskoj, da se drži etičnih pravila poslovanja, ali da će ujedno u začetku na samom izvoru, dok se još odluke donose, nastojati spriječiti sukob interesa i korupciju, javlja Novi list

Cijeli članak pročitajte OVDJE

hr Sun Oct 20 2019 10:19:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d90691229111cf2978b4626/80
Foto: Pixabay

Vrijeme danas: Većinom sunčano, ali i razmjerno vjetrovito

Najviša dnevna temperatura zraka od 21 do 26 °C

Većinom sunčano i toplo, ali i razmjerno vjetrovito. Na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru povremeno više oblaka, mjestimice i malo kiše. 

Puhat će umjeren jugozapadni vjetar, u gorju i na sjeveru zemlje s jakim udarima, lokalno moguće i olujnim, a na Jadranu umjereno, prijepodne i jako jugo. Najviša dnevna temperatura zraka od 21 do 26 °C, javlja DHMZ


hr Sun Oct 20 2019 08:06:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5dab4a2329111c37bd8b45d5/80

Lučka biciklijada: Školarci vozili bicikle za pomoć Županijskoj udruzi slijepih

Danas je održana Lučka biciklijada koju je organizirala Osnovna škola Lučac u suradnji s Volonterskim centrom Udruge „MI“ – Split

Lučka biciklijada održana je danas u školskom dvorištu OŠ Lučac. Na biciklijadi je sudjelovalo 49 natjecatelja - učenika nižih razreda OŠ Lučac te oko 20 volontera OŠ Lučac i Volonterskog centra Split.

Glavni cilj biciklijade bila je promocija kvalitetnog provođenja slobodnog vremena kod djece, kao i promocija zdravog življenja (uz boravak na svježem zraku i vožnju bicikla) te volonterstva i filantropije. 

Naime, natjecatelji su otkupili svoj startni broj te na taj način podržali humanitarnu notu biciklijade - sredstva prikupljena donacijama biciklista i posjetitelja namijenjena su Županijskoj udruzi slijepih Split i kupnji pomagala njihovim najmlađim članovima – učenicima osnovnih i srednjih škola. 

Predstavnici ŽUSS Ivan Bogdanović te slabovidni osnovnoškolci Toni i Dina prisustvovali su događanju i informirali djecu i okupljene građane o brizi za slijepe i slabovidne osobe u prometu, a posebno o nužnosti korištenja zvonca na biciklu. Toni je na biciklu i uz pratnju majke, iako gotovo potpuno slijep, prošao poligon i zadivio sve okupljene.

Pobjednici utrke Marino Ilić (1. razred), Kajo Grgić (2. razred), Leon Tafra-Brennan (3. razred) i Karlo Gudelj (4. razred) kao nagradu su dobili ruksak s potrepštinama za bicikliranje u prirodi.

OŠ Lučac dobitnica je nagrade „Otisak srca“ za volontersku inicijativu djece u osnovnoj školi. Događanje je financijski podržala Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva.

hr Sat Oct 19 2019 19:38:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5dab313529111c37bd8b45bd/80
Foto: Screenshot / YouTube

Policija pokušala privesti dva muškarca, oni tvrde zbog majice "HDZ Lopovi. Lopine"

Dvojac tvrdi kako svojim ponašanjem nisu provocirali policiju te da je jedini razlog njihove intervencije natpis na majici

Tijekom prosvjeda "Pravda za djevojčice" u Puli, policijski službenici pokušali su privesti dvojicu muškaraca koji su nosili majice s natpisom "HDZ Lopovi. Lopine!" Dvojac tvrdi kako svojim ponašanjem nisu provocirali policiju te da je jedini razlog njihove intervencije natpis na majici. 

Naime, policajci su ih željeli privesti u postaju zbog, kako su rekli, utvrđivanja identiteta jer jedan od njih nije imao osobnu iskaznicu. Zatim im je policijska službenica rekla da ih neće privesti ukoliko skinu majice. Međutim, do privođenja nije došlo, a niti su muškarci skinuli majice.


Nakon incidenta, istarska policija se oglasila o ovom događaju.

- Policijski službenici u subotu su oko 11.20 sati, prije početka prosvjeda na Trgu Portarata u Puli, pristupili dvojici muškaraca u cilju provjere i utvrđivanja identiteta iz sigurnosnih razloga, odnosno preveniranja eventualnih protupravnih ponašanja. 

Osobe su počele negodovati te je tada pozvana još jedna policijska ophodnja kako bi se izbjegli eventualni incidenti.

Dolaskom druge ophodnje, utvrđen je identitet osoba, i to na način da je identitet jednog muškarca utvrđen uvidom u osobnu iskaznicu, dok je provjera identiteta drugog muškarca provedena na temelju iskaza osobe koja je bila s njim u društvu te je time policijsko postupanje završilo. - rečeno je iz policije. 

hr Sat Oct 19 2019 17:52:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .