Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5f3e2d67daf72de5718b46f8/80
Foto: Pixabay

Evakuacija Austrijanaca: zatvaraju hotele na Jadranu, po svoje turiste poslali i zrakoplov!

Udio Austrijanaca među turistima koji su odmor provodili u "Bretanidi" proteklih se godina kretao između 65 i 75 posto, pa je sasvim jasno zbog čega je menadžment usred kolovoza donio odluku o zatvaranju bolskog hotela.

Kakve su posljedice austrijskih mjera za povratnike s ljetovanja u Hrvatskoj i onih koji iz te srednjoeuropske države tek namjeravaju doputovati na Jadran, najbolje svjedoči primjer bolskog hotela "Bretanida", u vlasništvu Austrijanaca, koji će zatvoriti svoja vrata koncem ovog tjedna, piše Slobodna Dalmacija.

– Nažalost, nedavno nametnute mjere (upozorenja o putovanjima) nekih zemalja i povećan broj aktivnih slučajeva COVID-19 u Dalmaciji predstavljaju doista nerješive zadatke. Iako su nam naši prijatelji i partneri, kao i stalni gosti, i dalje odani, nemoguće je zajamčiti redovito poslovanje na temelju postavljenih standarda kao jednog od vodećih all inclusive turističkih naselja u Hrvatskoj. Osim toga, neizvjesna je situacija u vezi s daljnjim nepovoljnim mjerama, a ne jenjavaju ni objave u medijima koje vode do dodatnih otkazivanja naših gostiju. Iz tih smo razloga, teška srca, odlučili zatvoriti "Bretanida Resort" krajem ovog tjedna. Nije to bio lak korak za sve nas, ali zdravlje i sigurnost naših gostiju i zaposlenika su na prvom mjestu – kazao je za Slobodnu Dalmaciju Alfred Hackl, generalni menadžer "Bretanida Resorta".

Neostvaren plan

Hackl napominje kako globalna pandemija stalno predstavlja nove izazove za ukupnu turističku industriju, ali i kako su svi djelatnici "Bretanide" ponosni što su mnogi zadovoljni gosti u ovim teškim vremenima ipak uspjeli provesti zasluženi godišnji odmor u njihovu hotelu.

– Posljednjih nekoliko godina tjedno su bila organizirana četiri izravna čarter-leta iz Austrije za Brač, a na otok gosti pristižu i letovima iz Zagreba – ističe Hackl, napominjući kako je do Brača ujedno bio organiziran i tjedni prijevoz autobusom.

– Ove godine se let na relaciji Linz – Graz – Brač nudio tek od srpnja, a posljednji čarter-let bio je prazan, avion je sletio na otok samo kako bi pokupio goste. Autobusne veze su u potpunosti ukinute, ostala je jedino mogućnost dolaska u privatnom aranžmanu, vlastitim automobilima – govori generalni menadžer "Bretanide", potvrđujući tako glasine o slijetanju praznog zrakoplova iz Austrije na Brač proteklog vikenda.

Udio Austrijanaca među turistima koji su odmor provodili u "Bretanidi" proteklih se godina kretao između 65 i 75 posto, pa je sasvim jasno zbog čega je menadžment usred kolovoza donio odluku o zatvaranju bolskog hotela.

– "Bretanida Resort" počeo je raditi 27. lipnja, što znači da ćemo ove godine biti otvoreni 57 dana. Za usporedbu, prošle godine radili smo 168 dana. Zatvaranje smo planirali 17. listopada, a do tada bismo, u ovoj kratkoj sezoni, ostvarili više od 63 posto popunjenosti kapaciteta – žali zbog neispunjenja poslovnog plana Alfred Hackl.

Žal zbog gostiju

Menadžment se, prema njegovim riječima, prilagodio novonastaloj situaciji zbog pandemije koronavirusa, ukupni broj zaposlenih bio je oko 15 posto manji nego prethodnih godina.

– Svi stalni zaposlenici će, naravno, zadržati svoje poslove, ne planira se raskid njihovih ugovora, jer smo ponosni što dugi niz godina rade za nas. Svima nam je jako, ali baš jako žao što ne možemo tetošiti goste još sljedećih nekoliko tjedana u našem "Bretanida Resortu". Jako će nam nedostajati... Neka sezona 2021. donese malo smirenja tako da se možemo koncentrirati na ono osnovno, zadovoljstvo naših gostiju – zaključuje Hackl.

Kako bi zadržale turiste koji se trenutačno odmaraju u njihovim hotelskim objektima, a ujedno spriječile otkazivanja rezervacija, vodeće turističke kompanije na Jadranu, u svrhu podizanja razine sigurnosti svojih gostiju i njihova što bezbrižnijeg odmora, nude mogućnost testiranja u popularnim destinacijama na obali. Testiranje je namijenjeno gostima koji dolaze iz zemalja koje su uvele obvezu ili mogućnost testiranja prigodom povratka u matičnu zemlju. Većina kompanija omogućava i besplatno testiranje, ili ga sufinancira, posebno za goste iz Austrije, koji zbog novih okolnosti prigodom povratka u matičnu zemlju iz Hrvatske trebaju predočiti negativan PCR test na koronavirus.

hr Thu Aug 20 2020 09:59:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5721bd4c0890d28e008b4729/80

Kraj ljeta donosi i promjenu vremena: slijedi zahlađenje i kiša

Polako i sigurno završava razdoblje pretežno suhog i sunčanog vremena, ali još ne i razmjerno toplog.
Uz većinom oblačnije vrijeme od nedjeljnoga u ponedjeljak će povremene mjestimične kiše najprije biti na sjevernom Jadranu i u  gorju, poslijepodne i još ponegdje u južnim hrvatskim krajevima, a od utorka sasvim suho neće biti ni u sjevernijima, osim možda mjestimice u Slavoniji, Baranji i Srijemu.

Pritom će na Jadranu i područjima uz njega biti i obilnijih pljuskova koje može pratiti i grmljavina. Nevolje će nekima prouzročiti i južina - osobito na Jadranu umjereno i jako jugo, gdjekad vjerojatno i jače, a u kopnenom području i uglavnom malo slabiji jugozapadnjak. 

Od utorka na kopnu promjenjivije, uz povremenu kišu, pa i u obliku pljuskova, češće u gorju. Najmanje kiše past će u istočnim krajevima, gdje se ponegdje čak može zadržati i suho. Uz povremeno umjeren jugozapadnjak jutra će biti toplija, a i dnevna će temperatura biti viša od uobičajene za doba godine.

Uz promjenljivu naoblaku kiša će na Jadranu biti razmjerno česta, a mjestimice će biti i obilnijih pljuskova s grmljavinom. Uz umjereno i jako jugo bit će i dalje razmjerno toplo.", javlja HRT
hr Mon Sep 21 2020 20:45:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f68ee33daf72d3da38b4592/80

'I tebe se pita': Trogirani, izravno odlučite kako potrošiti 1,3 milijuna kuna iz gradskog proračuna

Građani najbolje znaju što im je prioritet i što treba poboljšati u njihovom mjesnom odboru. Do sada smo realizirali 70 njihovih prijedloga i pozivamo ih da šalju nove, rekao je gradonačelnik

Od ponedjeljka, 21. rujna do nedjelje, 4. listopada, građanke i građani Trogira mogu predložiti male komunalne investicije koje žele da se uvrste u proračun za 2020. godinu. Radi se o projektu participativnog budžetiranja „I tebe se pita!“, kroz koji građani imaju priliku izravno odlučivati o trošenju dijela novca iz proračuna. 

Projekt je Trogir pokrenuo prije tri godine kao prvi grad u Dalmaciji i samo jedan od nekoliko u Hrvatskoj. U prve dvije godine, građani su poslali gotovo 700 prijedloga, od čega ih je 70-ak izglasano na javnim tribinama, uvršteno u proračun i realizirano u idućoj proračunskoj godini.

Kroz ovaj projekt uređene su autobusne stanice, postavljene nadzorne kamere protiv ilegalnog odlaganja otpada u Žednom i kamera za kontrolu brzine u Planom, uređene su plaže na Drvenicima, igralište za pse na Solinama, opremljena i uređena igrališta za djecu...

Projekt „I tebe se pita!“ nama u gradskoj upravi jedan je od najdražih koje smo pokrenuli u zadnje tri godine. Tko će nego sami građani bolje odlučiti što im je prioritet i što treba poboljšati u njihovom mjesnom odboru. Sa zadovoljstvom najavljujem da idemo u treće izdanje projekta i pozivam sve Trogirke i Trogirane da se uključe kao i prošlih godina, pošalju svoje ideje  što treba napraviti i popraviti i tako učine grad ljepšim, a život kvalitetnijim. Vjerujem u sjajan odaziv kao i do sada - poručio je gradonačelnik Ante Bilić. 

Građani prijedloge mogu predati javno i anonimno i to:

Osobno – ubacivanjem ispunjenog obrasca u označene kutije, koje će s obrascima biti postavljene na drugom katu Gradske uprave i u predvorju zgrade Holdinga

Putem e-maila – preuzeti obrazac na službenoj web stranici grada – pod Gradska uprava – Upravni odjeli Obrasci, ispuniti ga i dokument poslati na mail [email protected], s predmetom maila „I tebe se pita”

Putem online obrasca na službenoj web stranici grada koji se može pronaći - OVDJE

Poštom – preuzeti isprintani obrazac na drugom katu Gradske uprave, u predvorju Holdinga (ili na službenoj web stranici grada i isprintati ga), ispuniti i poslati s naznakom „I tebe se pita” na adresu Trg Ivana Pavla II, br.1/II, 21 220 Trogir

Nakon što se zaprime svi prijedlozi, djelatnici Gradske uprave će ih evaluirati i prezentirati građanima na javnim tribinama po mjesnim odborima, gdje će svi prisutni na licu mjesta imati priliku glasati za ono što smatraju prioritetima, sukladno budžetu predviđenom za pojedini mjesni odbor, a koji se određuje proporcionalno broju stanovnika. I ove godine budžet je 1.350.000 kuna. 


Po mjesnim odborima sredstva su podijeljena ovako: Travarica – 330.000 kn, Čiovo – 220.000 kn, Žedno/Mastrinka – 145.000 kn, Grad – 145.000, Plano – 135.000, Arbanija – 125.000, Drvenik Veliki – 125.000, Drvenik Mali – 125.000,00.


Tribine na kojima će građani imati priliku glasovati za projekte koje su prijavili ili one koje smatraju prioritetima održat će se u drugoj polovici listopada i početkom studenog, a bit će organizirane u skladu s epidemiološkim mjerama i preporukama. 


- Želimo da građani aktivno sudjeluju u političkom životu grada i da sami odlučuju o raspodjeli gradskog novca. Mi ćemo, naravno, i dalje planirati i investirati u one veće kapitalne projekte, a o ovim manjim želimo čuti što građani misle i prepustiti njima odluku. Paralelno s tim mogu koristiti i aplikaciju Gradsko oko za manje popravke tako da uvodimo sve najbolje prakse da učinimo Trogir ljepšim i ugodnijim za život – istaknuo je gradonačelnik Bilić.

hr Mon Sep 21 2020 20:17:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58086c201eea8f256b8b45f8/80
Foto: EFST

Hrvatske studente u ovoj godini očekuju predavanja pod posebnim mjerama

Nova akademska godina je pred vratima, a još svi fakulteti nisu iznijeli plan kako će se nastava održavati
Za neke studente akademska godina započinje već 28.rujna dok se neki još uvijek pripremaju za nešto kasniji početak.

Zbog cjelokupne situacije, brojne obrazovne institucije, muku su mučile s predavanjima online putem i održavanju nastave na fakultetima, a sada je jasno da se ni na fakultet neće ući bez maske. Tako će se mjeriti i temperatura na ulazu, nositi maske, a govori se da bi se usmeni ispiti mogli održavati vani.

Neki fakulteti kombinirat će nastavu online i uživo ovisno o koliko velikoj grupi se radi i kakvi su kapaciteti fakulteta. Neki od njih razmišljaju i o nastavi subotom.

Velika većina studenata voljela bi da se nastava što više održava uživo posebno onaj praktični dio, no spremni su se prilagoditi i na 'novo normalno' i na fakultetu., javljaju vijesti.hr
hr Mon Sep 21 2020 19:21:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e70780a29111cc7818b4571/80
Foto: Pixabay

Od ponoći skuplje gorivo: raste cijena za one koji voze automobile na plin

Spremnici goriva tako bi mogli poskupjeti od 2,5 do 7,5 kuna
Od ponoći bi gorivo moglo ponovno poskupjeti kako javlja specijalizirani portal cijenegoriva.info.

Tako bi spremnik benzina od 50 litara mogao biti skuplji za 4,5 kuna. Prosječni spremik dizela mogao bi poskupjeti za 2,5 kuna.

Najveću promijenu cijena mogli bi osjetiti oni koji voze na plin jer bi spremnik LPG plina mogao biti skuplji za 7,5 kuna! 


hr Mon Sep 21 2020 19:10:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .