Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5cc0d07329111c7a588b4672/80

Popularni imotski parfemi u novom ruhu: Nusha i Mattan oduševit će vas novim kutijicama i bočicama!

Nusha i Mattan već su stekli ljubitelje širom Lijepe Naše, ali i dijaspore

Parfemi Nusha i Mattan prošle zime prvi puta su predstavljeni javnosti, ali nije trebalo puno vremena da osvoje srca širom Lijepe Naše svojom pričom i mirisom. Autorica parfema, Višnja Žužul, inspiraciju za parfeme pronašla je u mirisima bilja Imotske krajine. Kako je parfem prepoznat od strane javnosti, ovoga puta Višnja je odlučila redizajnirati izgled kutija i bočica kako bi njeni parfemi bili još posebniji i unikatniji.

- Nusha i Mattan parfemi su s posebnom pričom i mirisom. Iznenadio me interes javnosti i pozitivni komentari koje svakodnevno čujem. Baš zato odlučila sam redizajnirati kutijice i bočice kako bi Nusha i Mattan dobili ruho kakvog i zaslužuju.

Nove kutijice Nushe i Mattana insprirane su scenom iz kultne serije “Prosjaci i sinovi” kada Matan briše Nuši suze i govori “evo prve suze Matanove”. 

- Željela sam da kutije budu unikatne i da odmah kad ih ugledate prepoznate da su to Nusha i Mattan.


Promijenjen je i font slova i veličina kutijice, a ono što je najbitnije, mirisi su ostali isti. 


Za dizajn je zaslužan mladi Danko Šimunović, student treće godine dizajna i vizualnih komunikacija na Umjetničkoj akademiji u Splitu. 

Nusha je cvjetno-starinski parfem. Zavodljiv, senzualan i elegantan. U parfemu dominiraju mirisi biljaka Imotske krajine, a to su: mahovina, ruža, đurđica, jasmin..

Ono što je posebno privuklo pažnju su imena parfema koji su inspiriranim kultnim likovima Nuše i Matana, no ovaj put priča o njima je suvremena i moderna. 

Parfem Mattan je muževan, snažan i galantan. Mirisi koji dominiraju parfemom su jasen, vrba, smilje, vinova loza i list ljubičice.

Nove kutije dostupne su od ovoga tjedna na Instagram i Facebook stranici “Parfemi Nusha i Mattan”, a Višnja najavljuje kako će se parfemi predstaviti u Splitu 21. i 22. svibnja na sajmu Hrvatske gospodarske komore "Kupujmo hrvatsko" na Rivi od 18 sati do 23 sata prvog dana te od 9 do 19 sati drugog dana akcije.

- Sretna sam i zadovljna što će se Nusha i Mattan predstaviti u Splitu na Rivi. Mislim da će to biti odlična prilika da Splićani isprobaju i uživaju u ovim mirsima. 


JEDNA NUSHA I MATTAN ZA NAŠE ČITATELJE

Novi dizajn parfema je stigao pa je tako vrijeme da i ovoga puta poklonimo jednog Mattana i Nushu.

Sve što morate učiniti je podijeliti članak, označiti osobu kojoj bi se parfem svidio i zapratiti na Instagramu @nushamattan.

Vremena imate do srijede, kada ćemo u 18 sati objaviti dobitnike! 


hr Mon May 06 2019 07:50:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/54c545b5486f9f6e0f8b4cc5/80

Prepoznajte znakove lošeg imuniteta: Ovo je njih 10

Osim što obrana tijela pada uz previše šećera, to može potaknuti i prenizak unos vode. Ona eliminira otrove nakupljene u tijelu. Ako vam je mokraća tamna, znači da ste blizu dehidracije


Autor: 24sataNedjelja, 08.12.2019. u 17:30

Zbog šećera se leukociti ne mogu boriti s bakterijama čak pet sati, dugotrajna suhoća nosa ukazuje na slab imunitet, a stres je redovito uzročnik obolijevanja. Dok neki ljudi prežive sezonu gripe i prehlade bez bolesti, drugi se nikako ne mogu riješiti šmrcanja, kašlja, herpesa i drugih znakova oslabljenog imuniteta. 

Do sada su znanstvena istraživanja utvrdila da sklonost sezonskim virozama i prehladama može imati veze i sa životnim navikama, koje itekako mogu biti štetne, a među njima su i količina šećera te vode koju popijemo na dan. Ako vam se stalno jede slatko, to ne samo da će rezultirati nakupljanjem neželjenih kilograma, već će oslabiti i sposobnost bijelih krvnih zrnaca da ubijaju bakterije. 

Američki stručnjaci otkrili su da nakon 100 grama pojedenog šećera leukociti narednih pet sati nisu sposobni boriti se s bakterijama, piše 24sata

Najbolje bi bilo izbjegavati stresne situacije. Ne obavljajte više aktivnost odjednom, nego se posvetite jednoj uključujući sva osjetila. Za prevladavanje stresa postoji mnogo načina: tjelesna aktivnost, meditacija, masaža. 

U svakom slučaju ključno je svom tijelu pružiti dovoljno opuštanja i energije. 

10 znakova lošeg imuniteta:

Suhoća očijuGlavoboljeOpadanje kose, krhki noktiPojava herpesaProblemi s probavom (proljev, zatvor, nadutost)Osipi, kožne alergije, ekcemiUčestale infekcije (koristite ili antibiotike više od dva puta na godinu ili imate česte infekcije gornjih dišnih puteva)Neobjašnjiv gubitak ili gomilanje kilograma iako niste promijenili prehrambene navikeStalan umor i iscrpljenostPovišena tjelesna temperatura bez drugih simptoma 
hr Sun Dec 08 2019 17:46:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/585e223f1eea8f4d888b45a1/80

Brzi recept za fritule: Omiljenu zimsku slasticu

Ovih dana mnogi hrle na adventske štandove kako bi uživali u fritulama. Međutim, ovu poslasticu lako možete napraviti i sami

SASTOJCI ZA FRITULE:

- 25 dag mekog brašna
- 1 veliko jaje
- 1 jabuka
- 180 g jogurta (tekućeg ili čvrstog)
- 2 žlice šećera
- 1 žlice rakije
- 1 žlica ruma
- 2 male žličice praška za pecivo
- prstohvat soli
- 1 litra ulja ili masti (za prženje)
 

PRIPREMA FRITULA

1. U jednoj posudi pomiješajte jaje sa šećerom i soli. Zatim dodajte naribanu jabuku, jogurt, rakiju i rum. U drugoj posudi pomiješajte brašno i praškom za pecivo koje potom dodajte u prvu smjesu.

2. Stavite ulje ili mast u dublju zdjelu za prženje. Zapamtite da fritule ne smiju dodirivati dno zdjele nego moraju plivati u masnoći pa regulirajte količinu ulja imajući to na umu.

3. Ulje zagrijte na srednjoj temperaturi. Ako je ulje previše vruće, fritule će brzo potamnjeti i zagorjeti te neće se napuhnuti.

4. Malom žličicom zagrabite malo smjese i uz pomoć druge male žličice polagano spustite u ulje. Ostavite prostora fritulama i nemojte previše puniti zdjelu kako bi se mogle lijepo pržiti sa svih strana i okretati se. Ako primijetite da se ne okreću, lagano ih sami okrenite vilicom, piše Zadovoljna.hr

Dobar tek!

hr Sun Dec 08 2019 15:40:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cb187aa29111cd0458b4572/80
Foto: PIXABAY

Kupili ste savršene cipele i dobili žulj? Ovi će prirodni pripravci olakšati bol

Žulj može biti različite veličine, pojaviti se na najnezgodnijim mjestima i pritom uzrokovati bol, upale te poteškoće pri hodanju.

Svakako bi bilo najbolje prilagoditi se promjenama na stopalima i promijeniti obuću, ali i pronaći druge načine kako se riješit ove neugodnosti... Osim flastera kojim ga možete prekriti, evo što će još poslužiti!

KUPKA SA SLANOM VODOM

Osim što omekšava kožu i smanjuje oticanje bolnog mjesta, namakanje u slanoj vodi je i dobar način uklanjanja nečistoća sa stopala.

ULJE ČAJEVCA

Ulje čajevca ima antibakterijska svojstva. Također je vrlo cijenjen adstrigent (svojstvo stezanja tkiva) koje će ubrzati i sušenje žuljeva. Budite oprezni s primjernom jer ovo ulje kod nekoga rezultira iritacijom kože.

JAJE

Neki tvrde da je sirovo jaje naneseno na mjehur djelotvoran lijek...

CRNI I ZELENI ČAJ

Odlični su ovo pripravci za ove mjehuriće i valjda jedina dva čaja koji su učinkoviti kod liječenja žuljeva.

KREMA ZA PELENSKI OSIP

Ona sadrži cink oksid i tako se može koristiti za tretman žuljeva. Izvrsni su za sprečavanje pojave infekcija i isušivanje zahvaćenog područja, što rezultira smanjenjem boli.

DEZODORANS

Primjena dezodoransa na područje stopala gdje vas žulja cipela učinkovita je preventivna mjera za stvaranje žuljeva. To je zbog toga što dezodoran sprečava vlaženje kože, a žuljevi se pogoršavaju kada su stalno izloženi vlazi, piše ordinacija.hr

hr Sun Dec 08 2019 14:37:20 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bbb7168cb557a8ad68b464d/80
Foto: Pixabay

Evo što sve morate pojesti u jednom danu kako biste unijeli dovoljno vitamina

Svi znaju kako je voće i povrće izuzetno važno za zdravlje tijela. Međutim, ne znaju svi koliko bi zapravo trebali konzumirati pojedinog voća i povrća kako bi dobili potrebnu dnevnu dozu vitamina, a sigurno ste se jednom to zapitali.

Ovo je voće i povrće kojim možete unijeti sve važne vitamine koji su tijelu neophodni kako bi pravilno funkcioniralo, prenosi portal BrightSide.

Vitamin A

Vitamin A, koji se naziva i retinol, usporava starenje, čuva elastičnost kože i odgovoran je za sposobnost gledanja u mraku.

Manjak vitamina A očituje se u lomljivim noktima i ispucalim krajevima kose, a preporučena količina iznosi jedan miligram dnevno. U organizam ga možete unijeti konzumiranjem ovih namirnica: 13 komada rajčice, četvrtine paprike, pola crvenog grejpa, 40 komada trešnji ili šest i pol breskvi.

Vitamin B2

Vitamin B2 čini kožu glatkom i zdravom, a kosu jakom i svilenkastom. Manjak ovog vitamina dovodi do anemije i slabljenja imunološkog sustava, a mogu se pojaviti i bolne pukotine oko usta.

Preporučena količina je 1,8 miligrama dnevno a preporučenu dnevnu dozu možete unijeti sa 130 badema ili jednom rotkvicom.

Vitamin C

Vitamin C je ključan za zdravlje kostiju i elastičnost kože. Njegov se nedostatak lako može prepoznati jer prvo dovodi do krvarenja desni, a potom do gubitka zuba.

Preporučena količina je 80 miligrama dnevno, a ovo je hrana kojom možete unijeti dovoljnu dozu vitamina C: jedan i pol kivi, jedna i pol brokula, četvrtina kupusa, pola žute paprike ili četvrtina crvene paprike i deset jagoda.

Vitamin D

Ovaj vitamin igra važnu ulogu u stvaranju cijelog kostura čovjeka, normalizira rad štitnjače i spolnih žlijezda. Vitamin D je potreban i za pravilan rad srca i cijelog živčanog sustava, a njegov manjak može dovesti do rahitisa među djecom.

Preporučena dnevna količina je 2,5 miligrama te je možete unijeti kroz: 50 grama tunjevine ili kao dodatak prehrani.

Kalij

Kalij je odgovoran za zadržavanje vode u tijelu, a manjak ovog vitamina dovodi do oteklina i kardiovaskularnih bolesti. Preporučeni dnevni unos je 2500 miligrama, a možete ga unijeti kroz: 42 brusnice, 143 grožđica, 23 suhe marelice ili tri i pol krumpira, prenosi Index.

Željezo

Molekule željeza i proteina stvaraju hemoglobin koji je odgovoran za prijenos kisika u krvi, a njegov nedostatak dovodi do anemije.

Preporučena dnevna doza je 15 miligrama, a dnevnu dozu možete unijeti kroz 15 komada pistacija ili 40 grama sušenih gljiva.


hr Sun Dec 08 2019 13:48:03 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .