Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5d80b64129111cc5828b4671/80
Foto: MORH/ T. Brandt

Održana prva međunarodna konferencija o domovinskoj sigurnosti

Sustav domovinske sigurnosti brend je ove Vlade, istaknuo je ministar Krstičević

U organizaciji Ministarstva obrane Republike Hrvatske i Jutarnjeg lista u hotelu Esplanade u Zagrebu je u utorak, 17. rujna 2019. održana prva međunarodna konferencija “Domovinska sigurnost i upravljanje u krizama”.

Na konferenciji su, uz vrhunske domaće i inozemne stručnjake iz područja sigurnosti, nazočili predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanik predsjednika Vlade, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar vanjskih i europskih poslova Goran Grlić Radman, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov i drugi visoki uzvanici.

Također, u sklopu konferencije održana je panel rasprava na kojoj su sudjelovali stručnjaci iz područja sigurnosti i upravljanja krizama iz Europske unije i NATO-a - direktor za operacije i planiranje NATO International Military Staff general Timothy Bevis i zamjenik generalnog direktora za sigurnost, migracije i unutarnje poslove EU-a Olivier Onidi.


Na panelu su sudjelovali i direktor Glavnog stožera Oružanih snaga RH viceadmiral Robert Hranj, predstavnik Nacionalne garde Minnesote umirovljeni brigadir Matthew Vatter, ravnatelj Ureda za upravljanje hitnim situacijama grada St. Paula iz SAD-a Rick Larkin, predstavnik Leiden Universityja iz Nizozemske prof.dr. Arjen Boin i predstavnik Bar Ilan Universityja iz Izraela prof.dr. Shlomo Shpiro, direktor Synergies International Consultinga iz Austrije Wolfgang Krajic, pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja Josip Granić te predstavnik Instituta za sigurnosne politike Filip Dragović.


Grabar-Kitarović: Ovo je tema od velikog značaja za razvoj Republike Hrvatske

Glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić pozdravio je sve okupljene i zahvalio im na odazivu na konferenciju, a u svom obraćanju predsjednica Grabar-Kitarović izrazila je zadovoljstvo što se međunarodna konferencija o domovinskoj sigurnosti i upravljanju u krizama organizirala upravo u Hrvatskoj.

„Ovo je jedno od pitanja koje se tiče svakog građanina naše države. Danas je naša sigurnost izložena izazovima i prijetnjama i tradicionalni sigurnosni sustavi s njima sve teže drže korak i od tih se izazova ne može ograditi nego međunarodnom suradnjom i partnerstvom“, poručila je predsjednice Republike i zahvalila ministrima Krstičeviću i Božinoviću na potpori koju su pružali i pružaju razvoju sustava domovinske sigurnosti.

„Vjerujem da smo u ovoj izgradnji sustava postigli mnogo, no još je puno posla pred nama. To je posao koji nikada neće prestati“, zaključila je predsjednica.


Krstičević: Sustav domovinske sigurnosti je brend ove Vlade

Ministar obrane Damir Krstičević, koji je ujedno i predsjednik Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti, istaknuo je kako je sustav domovinske sigurnosti brend Vlade Republike Hrvatske i naglasio kako je njegovom uspostavom povećana brzina reakcije, učinkovitost, kvalitetna organizacija, predviđanje i pravodobna reakcija.

U mandatu ove Vlade smo po prvi put  pokrenuli izradu Priručnika za upravljanje u kriznim i izvanrednim stanjima u 2020. godini, kojim će se opisati konkretne uloge i zadaće pojedinih sastavnica sustava s naglaskom na faze pripravnosti i odgovora na pojedine vrste kriza. Ustrojen je međuresorni tim koji radi na priručniku“, najavio je ministar Krstičević i kazao kako se sustav nastavlja poboljšavati i graditi iz dana u dan te kako sinergija koja povezuje sve sastavnice naočigled daje rezultate.

„Policija, Hrvatska vojska, civilna zaštita, vatrogasci, sigurnosno obavještajni sustav, lokalna zajednica, udruge, građani – svatko daje svoj doprinos“, rekao je ministar obrane.

Krstičević: Pokretanje Studija domovinske sigurnosti izgrađivat će buduće lidere u tom području


Također, ministar Krtičević istaknuo kako će značajan doprinos razvoju sustava domovinske sigurnosti biti pokretanje Studija domovinske sigurnosti koji će djelovati u okviru Sveučilišta za obranu i sigurnost „Dr. Franjo Tuđman“ i koje će, objasnio je, izgrađivati buduće lidere u ovom zahtjevnom funkcionalnom području.

„To će biti velik doprinos jer trenutačno u Republici Hrvatskoj ne postoji klasifikacijski okvir za stvaranje ove vrste stručnjaka. Izuzetno važno je dograđivati operativni okvir. Po uzoru na sektorsko Zapovjedno operativno središte potrebno nam je nacionalno situacijsko/krizno središte kao analitičko-informacijsko-komunikacijsko tijelo koje pomaže Koordinaciji i kriznim stožerima koji se ustrojavaju na državnoj razini za različite vrste kriza. Potreba ustrojavanja i djelovanja ovakvog središta prepoznata je u prijedlogu Strategije nacionalnog razvoja 2030. godina. Naravno da nam je želja izgraditi središte puno prije toga roka“,kazao je ministar obrane.

 

U ovoj prigodi ministar Krstičević u svom je obraćanju podsjetio kako je sustav domovinske sigurnosti uspostavljen  2017. godine kada su doneseni Strategija nacionalne sigurnosti i Zakon o sustavu domovinske sigurnosti, zahvalivši pritom predsjednici Grabar-Kitarović na prepoznavanju važnosti uspostave i sustava domovinske sigurnosti.

 

Prevencija štetnih događaja je temelj uspješnosti sustava domovinske sigurnosti 

„Temelj uspješnosti sustava domovinske sigurnosti jest upravo prevencija štetnih događaja. Kroz prevenciju sprječavamo nastajanje krize ili smanjujemo razmjere krize ako se krizna situacija već dogodila. Svjesni smo da je to teška zadaća, puno je posla još uvijek pred nama, ali smatramo kako je to jedini ispravan put. Zato kroz prevenciju kao prvi preduvjet te uz sinergiju svih sastavnica sustava, kroz adekvatne sposobnosti predviđanja, kroz sustav naučenih lekcija, kroz koordinaciju i decentralizaciju sustava nastavljamo štiti naše građane, našu kritičnu infrastrukturu, i našu domovinu“, zaključuje ministar obrane.

Na kraju, ministar obrane Damir Krstičević zahvalio je svim sastavnicama sustava domovinske sigurnosti na doprinosu u izgradnji sustava. „Zahvaljujem pripadnicima civilne zaštite, vatrogascima, policajcima, vojnicima, pripadnicima Hrvatske gorske službe spašavanja, Hrvatskog Crvenog križa, Hitne medicinske službe, brojnim profesionalcima, dragovoljcima, građanima koji svojim angažmanom potpuno potvrđuju značenje sintagme Partnerstvo za sigurnost“, rekao je ministar Krstičević. 

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović pohvalio je ideju za organizacijom ovakve jedne međunarodne konferencije i kazao kako se hrvatska nacionalna sigurnost značajno razvila od završetka Domovinskog rata te kako je upravo obrana države uvelike definirale smjerove razvoja hrvatske nacionale sigurnosti.

„Moram reći kako upravo područje sigurnosti pokazuje važnost pristupanja NATO-u i Europskoj uniji. Upravo na taj način jačamo nacionalni sustav fondovima EU-a, a poimanje sigurnosti članstvom u NATO-u dobiva novu konotaciju sigurnosti, odnosno širi nam vidike i izvan naših granica“, poručio je ministar Božinović, izrazivši zadovoljstvo što se danas sigurnost hrvatskih građana može štiti na najbolji mogući način. 

Predstavljen logo sustava domovinske sigurnosti


Na prvoj međunarodnoj konferenciji o sustavu domovinske sigurnosti predstavljen je logo sustava domovinske sigurnosti koji predstavlja simbole sustava domovinske sigurnosti i povezanost vojno-sigurnosnog s civilnim sustavom.

Središnji dio logotipa je stilizirani štit i mač u bojama hrvatske zastave, a štit i mač univerzalni su simbol obrambeno-sigurnosnog sustava. Središnji dio uokviren je hrastovom i maslinovom grančicom povezane lentom. Hrastova grančica označava pripadnost vojno-sigurnosnom sustavu, a maslinova civilnom. Lenta je spojena hrvatskim tropletom.

Ciljevi prve međunarodne konferencije o sustavu domovinske sigurnosti bili su analizirati postignuća i područja mogućih poboljšanja sustava domovinske sigurnosti od donošenja Zakona o sustavu domovinske sigurnosti u listopadu 2017.  godine pa do danas te ukazati na daljnji smjer razvoja sustava domovinske sigurnosti.

Također, jedan od ciljeva bio je upoznavanje s vrstama i izvorima kriza za koje se moramo pripremiti kao država i društvo, odlikama i oblikovanjem učinkovitog upravljanja u krizama odnosno kriznom upravljanju, potrebnim sposobnostima, nacionalnim i međunarodnim odgovorima, naučenim lekcijama i izazovima iz suvremenih kriza te kriznim komuniciranjem.

Jedan od vrlo važnih ciljeva bio je i upoznati se s NATO i EU sustavom upravljanja u krizama, trenutačnim stanjen, smjernicama i vizijom razvoja te dobiti vrijedne upute, smjernice i savjete za razvoj nacionalnog priručnika za upravljanje u krizama.

hr Tue Sep 17 2019 12:32:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5da8cc2929111c69b88b45eb/80

VIDEO Požar na autobusu sinjskog autoprijevoznika - opet!

Ovo je treći put u tri tjedna da se autobus sinjske tvrtke zapalio u vožnji
Večeras, oko 20 sati u centru Sinja ponovno je došlo do požara na autobusu autoprijevoznika Promet Sinj.

Naime, ovo je već treći put u tri tjedna da se autobus sinjske tvrtke zapalio u vožnji. Prvi put isto se dogodilo prije 27. rujna u Biteliću, a drugi put - jučer u Klisu! 

Kako doznajemo, planuo je zadnji dio vozila, a u trenutku požara nitko od putnika nije se nalazio unutra.

Vatra je ubrzo ugašena te je vozilo odvezeno u garažu na sinjskom kolodvoru. Podsjetimo, danas popodne objavili smo priopćenje u kojem Mostov Miro Bulj upozorava na neispravnost autobusa te hitno zahtjeva provođenje inspekcijskog nadzora jer se u ovom slučaju radi o sigurnosti djece i ostalih putnika koji se redovno voze s ovim autoprijevoznikom. 
hr Thu Oct 17 2019 22:16:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5620f5b5caed221d008b4a38/80

Dva sinjska autobusa zapaljena u vožnji: "Potreban je žurni inspekcijski nadzor"

Miro Bulj upozorava na neispravnost autobusa koji prevoze učenike i ostale putnike...

S obzirom na, sada već, uzastopno zapaljenje autobusa tvrtke Promet Sinj u ovom trenutku opravdano je postaviti pitanje jesu li autobusi prijevoznika sigurni za međumjesni i mjesni prijevoz i zatražiti provođenje inspekcijskog nadzora, kako bi se za svako vozilo provela kontrola ispravnosti od strane, ponajprije, inspektora cestovnog prometa. - stoji u priopćenju koje nam je Mostov Miro Bulj poslao.

Treba utvrditi je li na bilo koji način ugrožena sigurnost putnika, a što bi morao moći nadležan inspektor cestovnog prometa.

Nije dovoljno subvencioniranje troškova prijevoza učenika srednjih škola i redovitih studenata koji imaju prebivalište na području Grada Sinja i cetinskog kraja već je potrebno voditi računa i o kvaliteti usluge u javnom prijevozu koja mora svakim danom biti bolja, a sasvim je nedopustivo da putnici strahuju u kakvim se autobusima prevoze ili da roditelji ne mogu s pouzdajem uputiti djecu u škole ili na druge aktivnosti, odnosno da djeca doživljavaju takve situacije koje mogu na njih negativno utjecati.

Ovo su pitanja koja se tiču sigurnosti putnika i djece koja ujedno i bitno utječu na kvalitetu života u Sinju i cetinskom kraju, stoga ću kao građanin i kao saborski zastupnik nastojati potaknuti sve da se ovakve situacije ubuduće izbjegnu.

Dostavljam vam zahtjev za pokretanje postupka inspekcijskog nadzora u cestovnom prometu kojeg sam danas podnio Sektoru inspekcije sigurnosti cestovnog prometa i cesta pri Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, te za detaljnije obrazloženje razloga upućujem na isti. - stoji u priopćenju.hr Thu Oct 17 2019 18:41:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5da86f8329111cfab88b45bc/80

Velika humanitarna akcija: Započinju "72 sata bez kompromisa"!

Preko 3 tisuće mladih sudjelovat će u oko 400 različitih volonterskih akcija te na taj način pokloniti Hrvatskoj preko 40 tisuća volonterskih sati, ne računajući samu pripremu i organizaciju koja je trajala cijelu godinu

Danas u 11 gradova diljem Hrvatske kreće veliki volonterski maraton "72 sata bez kompromisa". U Splitu se tim povodom održala kratka konferencija za novinare na kojoj je predstavljen projekt i program za naredna tri dana akcije.

Pero Mihaljević, član nacionalnog organizacijskog tima istaknuo je kako se projekt provodi već šestu godinu zaredom te da će u njemu sudjelovati čak 11 gradova i općina: Dubrovnik, Metković, Sinj, Split, Zadar, Karlovac, Zagreb, Suhopolje, Sisak, Slavonski Brod i Osijek. 

Preko 3 tisuće mladih sudjelovat će u oko 400 različitih volonterskih akcija te na taj način pokloniti Hrvatskoj preko 40 tisuća volonterskih sati, ne računajući samu pripremu i organizaciju koja je trajala cijelu godinu.

Doris Nazor, članica organizacijskog tima u Splitu, istaknula je da je za splitsko područje trenutno prijavljeno 650 volontera. Oni koji se nisu stigli još prijaviti, imat će priliku prijaviti se na „last minute“ štandu večeras od 18 sati u velikoj dvorani Studentskog centra Split. Doris je istaknula i neke od najzanimljivijih akcija: čišćenje kanjona rijeke Cetine, šišanje beskućnika u udruzi MoSt, terapijsko jahanje korisnika Centra za odgoj i obrazovanje Juraj Bonači, oslikavanje murala na Ravnim njivama, darivanje krvi u studentskom domu na kampusu…

Potporu projektu dao je i župan splitsko – dalmatinski Blaženko Boban koji je istaknuo da su ovi mladi volonteri prava slika Splita, Dalmacije i Hrvatske. Naglasio je i potrebu promoviranja volontiranja te najavio da će se upravo u tu svrhu uskoro pokrenuti izbor najboljeg volontera na području Splitsko – dalmatinske županije.

Svoju podršku u ime Grada Splita izrazila je i pročelnica ureda Grada Marina Protić koja je istaknula važnost ovakvih projekata i volonterskog doprinosa mladih.

U ime Sveučilišta u Splitu, projekt je pozdravio i prorektor za nastavu Goran Kardum koji je istaknuo kako ovakvi projekti znače studentima te da podižu kvalitetu studentskog života. Ravnatelj Studentskog centra Split Ivan Žižić naglasio je da mu je drago da se ovakav projekt provodi upravo na Sveučilištu i u Studentskom centru te zahvalio SKAC_ST-u što već niz godina provodi ovako značajan projekt.

Na samom kraju, svoj osvrt na cijelu akciju dala je zaposlenica Caritasa Nadbiskupije Split Iva Ivković Ivanišević. Osobito joj je drago što je kao najava cijelog projekta organiziran humanitarni koncert za Sigurnu kuću koja je u velikim potrebama. Podijelila je i dojmove korisnika Caritasa kojima posjet i briga mladih volontera vraća optimizam i dostojanstvo te šalje poruku da su važni i da nisu zaboravljeni.

Projekt započinje večeras u 19 sati svetom misom i raspodjelom volontera u velikoj dvorani Studentskog centra Split. „Last minute“ prijave bit će moguće na istom mjestu od 18 sati.

hr Thu Oct 17 2019 15:41:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5da05d3329111c1dae8b459b/80

Sve je spremno za 75. Višku regatu : 170 prijavljenih posada, online praćenje uživo

Ove godina Viška regata doseže svoje rekorde popularnosti – jučer su završene prijave s čak 170 posada.

Sutra, 18.10.2019., u 9 sati starta još jedna Viška regata, naše najprestižnije jedriličarsko natjecanje, u organizaciji JK Labud. Ove godina Viška regata doseže svoje rekorde popularnosti – jučer su završene prijave s čak 170 posada.

Među više od više od 1.000 jedriličara iz cijele Europe,  ponovno se nalaze mnoga poznata lica: skijaš i zaljubljenik u more i jedrenje Ivica Kostelić, glumac Vedran Mlikota, glazbenici Marijan Ban i Jurica Pađen, te ugledni poslovni ljudi poput proslavljenog hrvatskog košarkaša Željka Jerkova, Joška Berketa vlasnik Marine Kaštela, Zvonka Kotarca, dalmatinski građevinara i vlasnika splitskih hotela Atrium i Amfora Resort, Nike Deškovića,  vlasnika njemačke tvrtke za on-line trgovinu automobilima Instamotion, Darka Smrkinića, vlasnika zadarskog Radija 057 i Saše Kekovića, crnogorski građevinski poduzetnik.

A ove godine organizatori su ponudili i jednu zanimljivu i atraktivnu novost: MOGUĆNOST ONLINE PRAĆENJA TIJEKA REGATE U REALNOM VREMENU. Naime, uz pomoć pametnih telefona i aplikacije KWINDOO sve posade koje to žele imat će mogućnost prijave u tracking sustav te će se tako njihov put na regati moći uživo pratiti OVDJE.

Dodatna zanimljivost je i što će se fotografije koje posade snime i pošalju putem ove aplikacije, u realnom vremenu prikazivati na istoj poveznici, što će svima zainteresiranima omogućiti da prate tijek regate i putem interneta.

Subota u Visu starta "Regatom u Viškom portu", u nedjelju 20.10. regata iz Visa kreće u  9 sati, a Split će pobjednika dočekati već oko 12 sati, na velikom molu ACI marine.
hr Thu Oct 17 2019 15:35:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .