Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5d80b64129111cc5828b4671/80
Foto: MORH/ T. Brandt

Održana prva međunarodna konferencija o domovinskoj sigurnosti

Sustav domovinske sigurnosti brend je ove Vlade, istaknuo je ministar Krstičević

U organizaciji Ministarstva obrane Republike Hrvatske i Jutarnjeg lista u hotelu Esplanade u Zagrebu je u utorak, 17. rujna 2019. održana prva međunarodna konferencija “Domovinska sigurnost i upravljanje u krizama”.

Na konferenciji su, uz vrhunske domaće i inozemne stručnjake iz područja sigurnosti, nazočili predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanik predsjednika Vlade, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar vanjskih i europskih poslova Goran Grlić Radman, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov i drugi visoki uzvanici.

Također, u sklopu konferencije održana je panel rasprava na kojoj su sudjelovali stručnjaci iz područja sigurnosti i upravljanja krizama iz Europske unije i NATO-a - direktor za operacije i planiranje NATO International Military Staff general Timothy Bevis i zamjenik generalnog direktora za sigurnost, migracije i unutarnje poslove EU-a Olivier Onidi.


Na panelu su sudjelovali i direktor Glavnog stožera Oružanih snaga RH viceadmiral Robert Hranj, predstavnik Nacionalne garde Minnesote umirovljeni brigadir Matthew Vatter, ravnatelj Ureda za upravljanje hitnim situacijama grada St. Paula iz SAD-a Rick Larkin, predstavnik Leiden Universityja iz Nizozemske prof.dr. Arjen Boin i predstavnik Bar Ilan Universityja iz Izraela prof.dr. Shlomo Shpiro, direktor Synergies International Consultinga iz Austrije Wolfgang Krajic, pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja Josip Granić te predstavnik Instituta za sigurnosne politike Filip Dragović.


Grabar-Kitarović: Ovo je tema od velikog značaja za razvoj Republike Hrvatske

Glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić pozdravio je sve okupljene i zahvalio im na odazivu na konferenciju, a u svom obraćanju predsjednica Grabar-Kitarović izrazila je zadovoljstvo što se međunarodna konferencija o domovinskoj sigurnosti i upravljanju u krizama organizirala upravo u Hrvatskoj.

„Ovo je jedno od pitanja koje se tiče svakog građanina naše države. Danas je naša sigurnost izložena izazovima i prijetnjama i tradicionalni sigurnosni sustavi s njima sve teže drže korak i od tih se izazova ne može ograditi nego međunarodnom suradnjom i partnerstvom“, poručila je predsjednice Republike i zahvalila ministrima Krstičeviću i Božinoviću na potpori koju su pružali i pružaju razvoju sustava domovinske sigurnosti.

„Vjerujem da smo u ovoj izgradnji sustava postigli mnogo, no još je puno posla pred nama. To je posao koji nikada neće prestati“, zaključila je predsjednica.


Krstičević: Sustav domovinske sigurnosti je brend ove Vlade

Ministar obrane Damir Krstičević, koji je ujedno i predsjednik Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti, istaknuo je kako je sustav domovinske sigurnosti brend Vlade Republike Hrvatske i naglasio kako je njegovom uspostavom povećana brzina reakcije, učinkovitost, kvalitetna organizacija, predviđanje i pravodobna reakcija.

U mandatu ove Vlade smo po prvi put  pokrenuli izradu Priručnika za upravljanje u kriznim i izvanrednim stanjima u 2020. godini, kojim će se opisati konkretne uloge i zadaće pojedinih sastavnica sustava s naglaskom na faze pripravnosti i odgovora na pojedine vrste kriza. Ustrojen je međuresorni tim koji radi na priručniku“, najavio je ministar Krstičević i kazao kako se sustav nastavlja poboljšavati i graditi iz dana u dan te kako sinergija koja povezuje sve sastavnice naočigled daje rezultate.

„Policija, Hrvatska vojska, civilna zaštita, vatrogasci, sigurnosno obavještajni sustav, lokalna zajednica, udruge, građani – svatko daje svoj doprinos“, rekao je ministar obrane.

Krstičević: Pokretanje Studija domovinske sigurnosti izgrađivat će buduće lidere u tom području


Također, ministar Krtičević istaknuo kako će značajan doprinos razvoju sustava domovinske sigurnosti biti pokretanje Studija domovinske sigurnosti koji će djelovati u okviru Sveučilišta za obranu i sigurnost „Dr. Franjo Tuđman“ i koje će, objasnio je, izgrađivati buduće lidere u ovom zahtjevnom funkcionalnom području.

„To će biti velik doprinos jer trenutačno u Republici Hrvatskoj ne postoji klasifikacijski okvir za stvaranje ove vrste stručnjaka. Izuzetno važno je dograđivati operativni okvir. Po uzoru na sektorsko Zapovjedno operativno središte potrebno nam je nacionalno situacijsko/krizno središte kao analitičko-informacijsko-komunikacijsko tijelo koje pomaže Koordinaciji i kriznim stožerima koji se ustrojavaju na državnoj razini za različite vrste kriza. Potreba ustrojavanja i djelovanja ovakvog središta prepoznata je u prijedlogu Strategije nacionalnog razvoja 2030. godina. Naravno da nam je želja izgraditi središte puno prije toga roka“,kazao je ministar obrane.

 

U ovoj prigodi ministar Krstičević u svom je obraćanju podsjetio kako je sustav domovinske sigurnosti uspostavljen  2017. godine kada su doneseni Strategija nacionalne sigurnosti i Zakon o sustavu domovinske sigurnosti, zahvalivši pritom predsjednici Grabar-Kitarović na prepoznavanju važnosti uspostave i sustava domovinske sigurnosti.

 

Prevencija štetnih događaja je temelj uspješnosti sustava domovinske sigurnosti 

„Temelj uspješnosti sustava domovinske sigurnosti jest upravo prevencija štetnih događaja. Kroz prevenciju sprječavamo nastajanje krize ili smanjujemo razmjere krize ako se krizna situacija već dogodila. Svjesni smo da je to teška zadaća, puno je posla još uvijek pred nama, ali smatramo kako je to jedini ispravan put. Zato kroz prevenciju kao prvi preduvjet te uz sinergiju svih sastavnica sustava, kroz adekvatne sposobnosti predviđanja, kroz sustav naučenih lekcija, kroz koordinaciju i decentralizaciju sustava nastavljamo štiti naše građane, našu kritičnu infrastrukturu, i našu domovinu“, zaključuje ministar obrane.

Na kraju, ministar obrane Damir Krstičević zahvalio je svim sastavnicama sustava domovinske sigurnosti na doprinosu u izgradnji sustava. „Zahvaljujem pripadnicima civilne zaštite, vatrogascima, policajcima, vojnicima, pripadnicima Hrvatske gorske službe spašavanja, Hrvatskog Crvenog križa, Hitne medicinske službe, brojnim profesionalcima, dragovoljcima, građanima koji svojim angažmanom potpuno potvrđuju značenje sintagme Partnerstvo za sigurnost“, rekao je ministar Krstičević. 

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović pohvalio je ideju za organizacijom ovakve jedne međunarodne konferencije i kazao kako se hrvatska nacionalna sigurnost značajno razvila od završetka Domovinskog rata te kako je upravo obrana države uvelike definirale smjerove razvoja hrvatske nacionale sigurnosti.

„Moram reći kako upravo područje sigurnosti pokazuje važnost pristupanja NATO-u i Europskoj uniji. Upravo na taj način jačamo nacionalni sustav fondovima EU-a, a poimanje sigurnosti članstvom u NATO-u dobiva novu konotaciju sigurnosti, odnosno širi nam vidike i izvan naših granica“, poručio je ministar Božinović, izrazivši zadovoljstvo što se danas sigurnost hrvatskih građana može štiti na najbolji mogući način. 

Predstavljen logo sustava domovinske sigurnosti


Na prvoj međunarodnoj konferenciji o sustavu domovinske sigurnosti predstavljen je logo sustava domovinske sigurnosti koji predstavlja simbole sustava domovinske sigurnosti i povezanost vojno-sigurnosnog s civilnim sustavom.

Središnji dio logotipa je stilizirani štit i mač u bojama hrvatske zastave, a štit i mač univerzalni su simbol obrambeno-sigurnosnog sustava. Središnji dio uokviren je hrastovom i maslinovom grančicom povezane lentom. Hrastova grančica označava pripadnost vojno-sigurnosnom sustavu, a maslinova civilnom. Lenta je spojena hrvatskim tropletom.

Ciljevi prve međunarodne konferencije o sustavu domovinske sigurnosti bili su analizirati postignuća i područja mogućih poboljšanja sustava domovinske sigurnosti od donošenja Zakona o sustavu domovinske sigurnosti u listopadu 2017.  godine pa do danas te ukazati na daljnji smjer razvoja sustava domovinske sigurnosti.

Također, jedan od ciljeva bio je upoznavanje s vrstama i izvorima kriza za koje se moramo pripremiti kao država i društvo, odlikama i oblikovanjem učinkovitog upravljanja u krizama odnosno kriznom upravljanju, potrebnim sposobnostima, nacionalnim i međunarodnim odgovorima, naučenim lekcijama i izazovima iz suvremenih kriza te kriznim komuniciranjem.

Jedan od vrlo važnih ciljeva bio je i upoznati se s NATO i EU sustavom upravljanja u krizama, trenutačnim stanjen, smjernicama i vizijom razvoja te dobiti vrijedne upute, smjernice i savjete za razvoj nacionalnog priručnika za upravljanje u krizama.

hr Tue Sep 17 2019 12:32:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ed234826f2ab8b4498b45c5/80

Na zahtjev zamjenika Josipe Rimac još je 2013. godine donesena zanimljiva odluka u Kninu

Prijedlog o ukidanju komunalnog doprinosa većinom glasova je prošao.
Gradsko vijeće Knina u prosincu 2013. godine donijelo je odluku o oslobađanju komunalnog doprinosa za spomenutu vjetroelektranu tvrtki C.E.M.P. u visini od 370 tisuća kuna jer, kako su kazali, radi se o projektu od interesa za Knin.

- Zamjenik gradonačelnice Nikola Blažević je naveo i pojasnio pravne temelje za donošenje prijedloga dodavši da navedena tvrtka ispunjava propisane uvjete te da je ista podnijela zahtjev za oslobađanje od plaćanja komunalnog doprinosa u iznosu od 370.183,20 kn i da gradi objekte isključivo za obavljanje proizvodne djelatnosti što je od osobnog interesa za grad Knin. Na kraju je dodao da Grad ovim stvara pozitivnu poduzetničku klimu i pomaže svima koji žele ulagati ona ovom području te je predložio prihvaćanje prijedloga, piše u zapisniku tada održane sjednice.

Jedan od vijećnika, Mirko Antunović Blaževića je pitao oko nominalnog iznosa cenzusa, broj novih radnih mjesta, ali i sve kriterije za oslobađanje plaćanja.

Ovaj mu je tada odgovorio, stoji u zapisniku sjednice, da je cenzus 156 tisuća kuna te kako bi u izgradnji radilo više od 100 osoba. Grad je, tvrdio je tada Blažević, očekivao prihod od naknada korištenja od oko milijuna kuna.

Prijedlog o ukidanju komunalnog doprinosa većinom glasova je prošao.
hr Thu Jun 04 2020 12:26:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ed0ed526f2ab80c488b4585/80

Osumnjičeni Bašić, investitor u vjetroelektranu Krš-Pađene: Ucjenjivali su me Hrvatske šume i Most!

Tvrdi kako je ministar Ćorić ispravio tek pogrešku Mostova ministra Dobrovića te omogućio da se radi s novom tehnologijom koja ima bitno manji utjecaj na okoliš.
Iako Milenko Bašić iz Posušja slovi za jednog od najmoćnijih poslovnih ljudi u susjednoj BiH, njegovo se ime u javnosti gotovo pa nije spominjalo sve do prošlog petka, kada su krenula uhićenja u aferi Vjetroelektrana u kojoj je taj poduzetnik stekao status drugoosumnjičenika.

Njegova tvrtka C.E.M.P., koju je 2012. godine kupio od Austrijanaca, u izgradnju vjetroelektrane Krš-Pađene kraj Knina uložila je 1,8 milijardi kuna. Iako je Bašić, s obzirom na to da se trenutačno nalazi u BiH nedostupan hrvatskim istražiteljima, u intervjuu za Večernji list progovorio je o svom odnosu s Josipom Rimac, projektu Krš – Pađene i načinu na koji su ga čelni ljudi Hrvatskih šuma reketarili, o tome zašto je Most želio srušiti njegov projekt, kao i zašto ga je HDZ-ov ministar Tomislav Ćorić potom ponovno odobrio.

Jesu li vas osobno kontaktirali hrvatski istražitelji, USKOK, što su od vas tražili, što im je bilo sporno?

- Istina je da su mene osobno kontaktirali iz policije te obavijestili da imaju nalog za pretragu prostorija u kojima boravim u Zagrebu. To sam odmah i bez problema prihvatio jer nijedan postupak od početka projekta gradnje vjetroelektrane nije bio nezakonit. Sve daljnje informacije o tome što im je bilo sporno saznao sam kasnije iz medija.

U medijima se mogu pročitati napisi kako su i bivša Vlada Zorana Milanovića, ali i ova Plenkovićeva išle naruku projektu Krš – Pađene. Koliko u tome ima istine?

- Moram priznati da ne razumijem kako se išlo naruku ili pogodovalo ovom projektu. Podsjećam da počeci projekta sežu još u 2003., a mi smo ga preuzeli 2012. s namjerom da što prije krenemo u realizaciju. Nažalost, na početak gradnje čekali smo čak 6 godina jer je toliko trajala naša borba s birokracijom i državnom administracijom. Kako se nakon tolikih godina čekanja, ali i znatnih ulaganja i financijskih izdataka može reći da nam se pogodovalo? U razvijenim europskim zemljama razvoj projekta traje maksimalno dvije godine prije početka gradnje i jedino tako on može biti isplativ.

Kako i kada je počeo poslovni put čovjeka koji je u projekt vjetroelektrana uložio svojih 900 milijuna kuna, kako ste stekli toliko bogatstvo?

- Ja se bavim privatnim biznisom i poslujem više od trideset godina. Moja tvrtka Lager izrasla je u jednu od najvećih u Europi u svojoj branši. Počeo sam od prodaje rezervnih dijelova i viličara da bih kroz godine ulaganja i rada stvorio tvrtku koja zastupa najveće svjetske korporacije. Ne volim se isticati, hvaliti i javno eksponirati, obiteljski sam čovjek te većinu vremena provodim na poslu u svojoj kompaniji. Kroz svoj dugogodišnji rad, uspješno poslovanje, ali i odricanje stekao sam određenu imovinu koju sam u dobroj vjeri i namjeri uložio u projekt vjetroparka. Moja osobna ulaganja, naravno, nisu dovoljna za realizaciju ovako velikog projekta, stoga je bila nužna i podrška banaka koje su kreditirale moje tvrtke, ali i banaka koje su se uključile u projektno financiranje vjetroelektrane.

Projekt Krš – Pađene preuzeli ste 2012. od investitora iz Austrije koji su se dotad devet godina bezuspješno borili s hrvatskom birokracijom. Kako ste vi točno u relativno kratkom roku uspjeli dobiti tu bitku s birokracijom?

- Ne bih se složio da je šest godina kratak rok. To je, nažalost, puno previše izgubljenih godina u kojima smo se susreli s brojnim preprekama, ucjenama, čestim i raznim izmjenama zakona i pravilnika te dovođeni u slijepu ulicu. Umjesto da počnemo graditi 2012., to nam je pošlo za rukom tek 2018. Podsjetio bih i kako sam kupnjom C.E.M.P.-a od Austrijanaca preuzeo i kupio četiri aktivna projekta. Nažalost, samo sam jedan uspio dovesti do kraja, dok su preostali propali kao i sve uloženo u njih.

S kojim ste se problemima susretali od trenutka preuzimanja projekta do danas?

- Najveća hrvatska boljka je nedosljednost zakona i njihove česte izmjene, što uzrokuje pravnu nesigurnost investitorima. Ta nedosljednost zakona i propisa na djelu je i danas kada nas Ministarstvo državne imovine i Ministarstvo poljoprivrede šalju iz jednog ministarstva u drugo ne znajući čija je nadležnost donošenje odluke o osnivanju prava služnosti na šumskom zemljištu za predmete započete prije nekoliko godina. Stoga smo bili prisiljeni nekoliko puta tražiti od Vlade RH i premijera da se uključe i upute nas tko je zapravo nadležan.

Hoće li vjetroelektrana normalno raditi s obzirom na istragu USKOK-a?

- Vjetroelektrana je završena i puštena u cijelosti u rad sa svim potrebnim i zakonitim dozvolama. Nijedna dozvola nije dobivena mimo zakona i procedura, štoviše, neke nakon raznih opstrukcija i ucjena koje će se, nadam se, sada razjasniti u ovoj istrazi.

Josipa Rimac sumnjiči se za primanje 45 tisuća eura mita, a u tom kontekstu spominje se i vaše ime. Jesu li vas, bilo ona, bilo neki drugi hrvatski političari, ikada tražili novac “ispod stola“ kako bi pogurali Krš – Pađene?

- O tih 45 tisuća eura prvi sam put čuo iz medija i odgovorno tvrdim da je to čista izmišljotina barem što se tiče mene i moje kompanije. Vezano uz policu osiguranja koja se spominje, mogu potvrditi kako C.E.M.P. nema nikakvih saznanja o tome niti je ugovarao policu s Generali osiguranjem. To isto potvrdilo je i od svega se ogradilo i Generali osiguranje. Josipa Rimac kao prijatelj ove velike i važne investicije dobrovoljno je željela pomoći da se zaustavi bezakonje i da se provedu obveze iz važećih ugovora te spriječi kriminal.

Je li vam se pogodovalo s poticajnom cijenom otkupa energije?

- Svakome tko imalo razumije obnovljive izvore energije, jasno je kako se takvi projekti mogu realizirati i graditi jedino uz poticaje i to nije tako samo u Hrvatskoj, već u cijelom svijetu. Nikako se ne može reći da smo na bilo koji način povlašteni jer je cijena koju mi imamo najniža u povijesti RH u usporedbi s nekoliko tisuća projekata vezanih uz obnovljive izvore energije. Siguran sam da će se iz snimljenih materijala jasno vidjeti što smo sve prolazili s birokracijom koja nas je ucjenjivala. Tada će biti jasno da smo mi tu oštećena strana jer nismo plaćali reket koji je od nas tražen. Pozivam i molim da se objave sve snimke i razgovori, pa tako i naši s Josipom Rimac.
hr Thu Jun 04 2020 12:19:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ed8c8ec6f2ab8b6548b45f0/80
Foto: D.N.

Za vikend se zatvara Marjanski tunel, sav promet će se odvijati alternativnim putevima

Iz Grada mole vozače za strpljenje i poštivanje privremene prometne signalizacije, a posebno za oprez prilikom prometovanja oko Marjana radi pješaka i biciklista

Konačno su iz Italije stigle žarulje za javnu rasvjetu u Marjanskom tunelu, pa će ovog vikenda, malo kasnije nego inače u godini, obaviti pranje oplate, obnova signalizacije te servis javne rasvjete i ventilacije u tunelu.

Radovi počinju sutra, 5. lipnja 2020. godine u 17 sati, a promet kroz Marjanski tunel bit će ponovno pušten u ponedjeljak, 8. lipnja u 6 sati.

Za vrijeme radova u tunelu promet će se odvijati prometnicom oko Marjana. 

Iz Grada mole vozače za strpljenje i poštivanje privremene prometne signalizacije, a posebno za oprez prilikom prometovanja oko Marjana radi pješaka i biciklista. 

 

hr Thu Jun 04 2020 12:11:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ec6539b6f2ab858368b45dd/80

Splitsko-dalmatinska županija: Nema novooboljelih od koronavirusa, do sada je oporavljeno 496 osoba

Na području Splitsko-dalmatinske županije do sada je zabilježeno 559 slučajeva zaraze koronavirusom
Od ukupno 68 obrađenih testova sa područja Splitsko-dalmatinske županije ni danas nema novooboljelih osoba.

Na području Splitsko-dalmatinske županije do sada je oporavljeno 496 osoba.

Sedam osoba je hospitalizirano. Nema zdravstvenih djelatnika u samoizolaciji.

Dvije osobe iz Splitsko-dalmatinske županije nalaze se na respiratoru. U karanteni hotela Zagreb nema nijedna osoba.

Na području Splitsko-dalmatinske županije do sada je zabilježeno 559 slučajeva zaraze koronavirusom.
hr Thu Jun 04 2020 12:03:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .