Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/593e6175b9e03ef4298b45f0/80

Stevo Culej komentirao Istanbulsku konvenciju: "Ne gledam turske serije. Ostajem u vjeri u kojoj sam poučen"

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk ustvrdio je da bi Sabor već danas mogao izglasati Istanbulsku konvenciju, a najavu premijera Andreja Plenkovića da bi se ona uskoro mogla naći na sjednici Vlade ocijenio skretanjem pažnje s izvješća Europske komisije.

"Ako Vlada za dva tjedan pošalje taj prijedlog zakona o ratifikaciji, onda će to biti točno 54. tjedan nakon što je Klub SDP-a to uputio u proceduru. Prema tome dovoljno je da predsjednik Vlade nazove predsjednika Sabora i da mu kaže da stavi to na dnevni red. Ako Vlada ima neki prijedlog neka Klub HDZ-a da amandmane, mi ćemo ih prihvatiti i možemo to izglasati još danas. Čak ćemo doći i držati kvorum", izjavio je Bauk u četvrtak u Saboru.

Što se tiče najave premijera Plenkovića o skorom stavljanju Istanbulske konvencije na dnevni red Vlade Bauk smatra da je riječ o skretanju pažnje s izvješća Europske komisije.

"Mislim da je to rekao zato da se skrene pažnja s izvješća Europske komisije, pa ćemo se tako baviti Istanbulskom konvencijom, a nećemo se baviti briselskom konvencijom odnosno onima što je Juncker jučer poručio", kazao je Bauk.

Na upit očekuje li prepucavanja i taktiziranja unutar vladajuće koalicije vezano za glasovanje o opozivu ministrice gospodarstva Martine Dalić i o Istanbulskoj konvenciji Bauk je zaključio da to ne bi bilo čudno jer, tvrdi, riječ je o "trgovačkoj koaliciji".

O inicijativi Hrvoja Zekanovića (Hrast) za pokretanje referenduma o Istanbulskoj konvenciji Bauk smatra da neće skupiti dovoljno potpisa.

Da ta inicijativa neće dobiti dovoljno potpisa drži i Anka Mrak Taritaš (Glas), a smatra neće proći ni na Ustavnom sudu.

"Mene baš zanima kakvo će biti to referendumsko pitanje, hoće li njime biti definirano kada se zlostavlja žena u obitelji da to ostaje u obitelji ili ide i u javni prostor ili kolika količina zlostavljanja treba biti u obitelji", izjavila je Mrak Taritaš.

"Istanbulska konvencija govori o odgovornosti države za problem zlostavljenih žena odnosno djevojčica i zlostavljanja u obitelji. I tu je početak i kraj priče", naglasila je.

O mogućem raskolu koalicije na tom pitanju Mrak Taritaš kazala je da se Zekanović mora jasnije odrediti. "On je sada u koaliciji s različitim partnerima. Na Odboru za ljudska prava svi članovi odbora, bez obzira jesu li iz vladajuće ili oporbene strane, glasali su jednoglasno da Istanbulska konvencija ide u ratifikaciju. Dakle to je nešto što se treba riješiti unutar svog kluba", ustvrdila je.

Istanbulsku konvenciju komentirao je i Stevo Culej (HDZ). "Ne gledam turske serije. Ostajem u vjeri u kojoj sam poučen", kazao je.

hr Thu Mar 08 2018 17:50:21 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b50cb3acb557afa2e8b4814/80
Foto: PU

Izmjena poreznih zakona: Za kunu manjka u blagajni - kazna 300.000 kn!?

Porezni inspektori su tijekom prošlih godina znali zatvarati lokale i zbog par kuna viška, pa su zato mnogi odmah odvajali napojnice. No, ako predložene izmjene Ministarstva financija prođu, sada će se kažnjavati i manjak

U paketu poreznih zakona koji će danas biti usvojeni na Vladi, našla se i jedna izmjena koja je prilično skrivena i dosad je ostala neprimijećena. Izmjenom Općeg poreznog zakona, propisano je da će se kažnjavati i manjak gotovine u blagajni i to kao teži porezni prekršaj. Dosad se kažnjavao samo višak u blagajni jer on pretpostavlja da je ugostitelj prodao robu za koji nije izdao račun i tako vara državu. - pišu 24sata

Porezni inspektori su tijekom prošlih godina znali zatvarati lokale i zbog par kuna viška, pa su zato mnogi odmah odvajali napojnice. No, ako predložene izmjene Ministarstva financija prođu, sada će se kažnjavati i manjak.

Porezni stručnjaci u tome ne vide smisla i nije im jasno zašto se uopće ide s takvom odredbom. Pogotovo jer je predviđena kazna od 5.000 do 300.000 kuna za pravnu osobu, a dodatno će se kazniti od 3.000 do 30.000 odgovorni u pravnoj osobi.

Predviđena kazna ne odgovara težini nepravilnosti, ako je uopće i ima

- Nema nikakvih dodatnih odredbi koje bi detaljnije regulirale to pitanje niti su postavljeni bilo kakvi limiti za manjak u blagajni. Ovo pitanje bi trebalo dodatno regulirati jer predviđena kazna ne odgovara težini nepravilnosti, ako nepravilnosti uopće i ima. Manjak u blagajni sam po sebi i nije problem za državni proračun, netko će ga morati nadoknaditi ili će nastati porezna obveza. Prema ovom prijedlogu, porezni inspektor bi bio obvezan utvrditi prekršaj na koji se primjenjuju gore navedene prekršajne kazne čak i ako utvrđeni manjak iznosi jednu kunu. Nije mu ostavljena nikakva druga mogućnost - kaže za 24sata porezni savjetnik Edo Tuk iz Poreznog savjetništva Tuk d.o.o.

On dodaje da će ukoliko takav prijedlog ministarstva Zdravka Marića prođe, posebno pogoditi ugostitelje.

- Njima gotovina prikupljena tijekom dana može poslužiti za tekuću nabavu namirnica te u određenom trenutku nedostajati u blagajni, pa je njen manjak neopravdan - kaže Tuk.

Ministrstvo financija nije se o ovome izjasnilo, iako je poslan upit.

Izmjene Općeg poreznog zakona su danas na Vladi, ministar Marić nije o njima htio raspravljati prije nego budu usvojene. Ostoji vidjeti hoće li ova čudna odredba s drastičnim kaznama zaista i ostati u zakonu kako ju je ministarstvo predložilo i uputilo u javno savjetovanje. Cijeli članak pogledajte ovdje
hr Thu Sep 20 2018 09:59:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a0414acb9e03e60a08b4600/80
Foto: Pixabay

Podstrana ostaje bez vode na nekoliko sati - zbog radova!

"Upozoravaju se potrošači da nakon ponovnog puštanja vode može doći do zamućenja dok se ne uspostave normalni uvjet tečenja."

Zbog radova na vodovodnoj mreži na područje Podstrane, ulica Gospe u Siti (od broja 24 do kraja ulice), Mosorska, Put Budeševa i Perunska, potrošači će ostati bez vode sutra, 21.09.2018. u vremenu od 9:00 do 13:00 sati.

- Molimo potrošače da osiguraju potrebne zalihe vode za potrebe kućanstva i poslovnih prostora. Također molimo da se ne koriste uređaji za čiji rad je potrebna voda u količini i tlaku iz javne vodovodne mreže. Upozoravaju se potrošači da nakon ponovnog puštanja vode može doći do zamućenja dok se ne uspostave normalni uvjet tečenja. - izvijestili su iz ViK-a

hr Thu Sep 20 2018 08:42:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a3782c8b9e03e8a298b465c/80
Foto: Pixabay

Dio Mertojaka neće imati vodu do 17 sati

Potrošačima će pitka voda biti osigurana putem autocisterne

Zbog kvara na cjevovodu potrošači u Doverskoj ulici s kućnim brojevima: 2, 4, 6, 8 i 10 ostat će bez vode, i to od 8 do 17 sati. 

Potrošačima će pitka voda biti osigurana putem autocisterne koja će se nalaziti sa zapadne strane zgrade (pokraj ambulante).

- Molimo da se za vrijeme prekida vodoopskrbe ne koriste uređaji za čiji rad je potrebna voda u količini i tlaku iz javne vodovodne mreže. Upozoravaju se potrošači da nakon ponovnog puštanja vode može doći do zamućenja dok se ne uspostave normalni uvjeti tečenja. - obavijestili su iz ViK-a. 


hr Thu Sep 20 2018 08:33:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ba33d14cb557a8ea08b4a87/80
Foto: Google Maps

Nova pravila parkiranja u garaži Jokera, vanjski parking i dalje besplatan

16. rujna 2018 godine na snagu su stupile ove izmjene
Uprava trgovačkog centra Joker donijela je odluku o izmjenama u sustavu parkiranja koje vrijede od 16. rujna 2018 godine. 

Prema novom sustavu, veliko vanjsko parkiralište centra i dalje je besplatno za korištenje, a neće se naplaćivati ni malo vanjsko parkiralište na obodu centra. Ta će dva parkirališta biti otvorena za korištenje svakodnevno od 09:00 do 24:00 sata, nakon čega će obje rampe biti zatvorene za ulaz i izlaz vozila.

Zatvorena garaža Jokera radit će od 0 do 24. Parkiranje u garaži također će biti besplatno u trajanju do tri sata u terminima od 08:30 do 24:00 sata, a posjetitelji Cinestar kina imat će dodatno još jedan besplatni sat parkiranja. Po isteku 3 ili (za korisnike kina) 4 sata parkiranja, parking će se naplaćivati 7 kn/sat u razdoblju od 08:30 do 24:00 sata. Od 00:00 do 08:30 parking u garaži naplaćivat će se također 7 kn/sat. 


hr Thu Sep 20 2018 08:24:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .