Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/593e6175b9e03ef4298b45f0/80

Stevo Culej komentirao Istanbulsku konvenciju: "Ne gledam turske serije. Ostajem u vjeri u kojoj sam poučen"

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk ustvrdio je da bi Sabor već danas mogao izglasati Istanbulsku konvenciju, a najavu premijera Andreja Plenkovića da bi se ona uskoro mogla naći na sjednici Vlade ocijenio skretanjem pažnje s izvješća Europske komisije.

"Ako Vlada za dva tjedan pošalje taj prijedlog zakona o ratifikaciji, onda će to biti točno 54. tjedan nakon što je Klub SDP-a to uputio u proceduru. Prema tome dovoljno je da predsjednik Vlade nazove predsjednika Sabora i da mu kaže da stavi to na dnevni red. Ako Vlada ima neki prijedlog neka Klub HDZ-a da amandmane, mi ćemo ih prihvatiti i možemo to izglasati još danas. Čak ćemo doći i držati kvorum", izjavio je Bauk u četvrtak u Saboru.

Što se tiče najave premijera Plenkovića o skorom stavljanju Istanbulske konvencije na dnevni red Vlade Bauk smatra da je riječ o skretanju pažnje s izvješća Europske komisije.

"Mislim da je to rekao zato da se skrene pažnja s izvješća Europske komisije, pa ćemo se tako baviti Istanbulskom konvencijom, a nećemo se baviti briselskom konvencijom odnosno onima što je Juncker jučer poručio", kazao je Bauk.

Na upit očekuje li prepucavanja i taktiziranja unutar vladajuće koalicije vezano za glasovanje o opozivu ministrice gospodarstva Martine Dalić i o Istanbulskoj konvenciji Bauk je zaključio da to ne bi bilo čudno jer, tvrdi, riječ je o "trgovačkoj koaliciji".

O inicijativi Hrvoja Zekanovića (Hrast) za pokretanje referenduma o Istanbulskoj konvenciji Bauk smatra da neće skupiti dovoljno potpisa.

Da ta inicijativa neće dobiti dovoljno potpisa drži i Anka Mrak Taritaš (Glas), a smatra neće proći ni na Ustavnom sudu.

"Mene baš zanima kakvo će biti to referendumsko pitanje, hoće li njime biti definirano kada se zlostavlja žena u obitelji da to ostaje u obitelji ili ide i u javni prostor ili kolika količina zlostavljanja treba biti u obitelji", izjavila je Mrak Taritaš.

"Istanbulska konvencija govori o odgovornosti države za problem zlostavljenih žena odnosno djevojčica i zlostavljanja u obitelji. I tu je početak i kraj priče", naglasila je.

O mogućem raskolu koalicije na tom pitanju Mrak Taritaš kazala je da se Zekanović mora jasnije odrediti. "On je sada u koaliciji s različitim partnerima. Na Odboru za ljudska prava svi članovi odbora, bez obzira jesu li iz vladajuće ili oporbene strane, glasali su jednoglasno da Istanbulska konvencija ide u ratifikaciju. Dakle to je nešto što se treba riješiti unutar svog kluba", ustvrdila je.

Istanbulsku konvenciju komentirao je i Stevo Culej (HDZ). "Ne gledam turske serije. Ostajem u vjeri u kojoj sam poučen", kazao je.

hr Thu Mar 08 2018 17:50:21 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c8febc829111c94108b45ce/80
Foto: FB Naš Marjan

Inicijativa Naš Marjan poziva volontere na radnu akciju

Prva radna akcija za Marjan
Sa koordinatorom radova na Marjanu Nenadom Ružićem, inicijativa Naš Marjan, dogovorila je sudjelovanje volontera.

Svi koji žele sudjelovati u radnoj akciji mogu se javiti u komentar na Facebook objavi stranice.

Prvoj akcija održat će se u subotu 23. ožujka s početkom u 9 sati.

Sastanak je kod rampe na Institutu u 9 sati. Radna akcija će se odvijati do 13 sati kada će biti organizirana marenda za one koji se na vratima Instituta pojave do 9.30.

- Molimo vas da ne dovodite djecu i kućne ljubimce na akciju. Sve ostale informacije dobit ćete na licu mjesta., poručuju iz Udruge. 


hr Mon Mar 18 2019 20:04:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a074387b9e03e1da68b458d/80
Foto: Screenshot Nova TV

Predsjednica na subotnji prosvjed nije mogla doći zbog privatnih obaveza

Na subotnjem prosvjedu #spasime predsjednica se nije pojavila
U subotu je na zagrebačkom Tomislavcu održan prosvjed #spasime za snažniju zaštitu žrtava nasilja u obitelji.

Organizatorica prosvjeda, glumica Jelena Veljača istaknula je kako se razočarala zbog nedolaska predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Tako je Kolinda na današnja novinarska pitanja u vezi prosvjeda odgovorila:

-  
Rado bih bila tamo, cijeli protekli tjedan sam govorila o pitanjima ravnopravnosti spolova, posebno o nasilju nad ženama. Kao što sam rekla, imala sam neke privatne obveze. 

Organizatori prosvjeda naglasili su kako u Hrvatskoj nisu loši zakoni, već njihova provedba. Kolindu su pitali je li 
to odraz stanja u hrvatskom društvu na što je ona odgovorila kako je već govorila pred UN-om i EU da se na počinitelje gleda s previše blagonaklonosti i pokušava se naći razloge za njihovo djelo. 

Naši su zakoni među najboljima na svjetskoj razini, ali provedba i prevencija su manjkave. Nasilje se zaustavlja u obitelji, a i u školskim programima trebalo bi staviti naglasak na društveni odgoj, a ne samo na akademski. 
hr Mon Mar 18 2019 18:18:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c8fd0e329111c880f8b4632/80

Dolazi nam festival koji uz druženje i degustaciju poučava o dobrom dalmatinskom vinu

“Vino Dalmacije”, 22. i 23.3.2019., u restoranu Kampus u sklopu sveučilišnog kampusa
Svi oni koje zanima što je dobro dalmatinsko vino, kako se poslužuje i u njemu uživa trebali bi posjetiti festival “Vino Dalmacije” koji se odvija krajem ovog ožujka u ugodnom restoranu sveučilišnog kampusa uSplitu. Osim izložbenog, ovaj je festival i edukativnog karaktera te okuplja vinske i ugostiteljske znalce poput Saše Špiranca, Zorana Pejovića, Lea Gracina, Jo Ahearne i brojnih drugih.

 Stručnjaci u svojim radionicama obrađuju dalmatinska vina; od poznatih sorti do manje poznatih sorti, od tradicionalnih do internacionalnih. I ove će godine svi posjetitelji moći uživati u specijalitetima i umijeću renomiranih dalmatinskih chefova; Brace Sanjina, Hrvoja Zirojevića i Ivana Pažanina koji će kuhati u humanitarne svrhe.

Širok spektar vinskog znanja u vrlo opuštenoj atmosferi domaćih dalmatinskih vinara dostupan je za svega 50 kuna koliko je jedna ulaznica, a ulaz za poslovne posjetitelje je besplatan uz prethodnu najavu na WEB STRANICI.

Radionice zahtjevaju i prethodnu prijavu na spomenutoj web stranici.Ako poslužujete vino svojim gostima, bavite se vinarstvom ili vinogradarstvom, ili jednostavno volite vino i Dalmaciju - pravac u Kampus!

Festival Vino Dalmacije mjesto je susreta proizvođača i ljubitelja vina, vrhunskih someliera i chefova, hotelijera i ugostitelja.

Cilj mu je uz ugodno druženje promovirati očuvanje autohtonih dalmatinskih sorti i tradicije, ali jednako tako i upoznavanje zainteresirane javnosti sa suvremenim načinima proizvodnje vina i uživanja u njima.
hr Mon Mar 18 2019 18:10:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c8fb0f029111cca0f8b45ba/80

SPLIT UNITED: Započela javna rasprava o nacrtu masterplan studije urbane revitalizacije Istočne obale i Kopilice

Kada bude finalizirana, studija će postati podloga za nužnu promjenu planske dokumentacije, koja će otvoriti prostor za investicije i razvoj grada Splita u narednih 50 godina.
Službenim predstavljanjem za opću javnost i dionike, koje je održano u ponedjeljak, 18. ožujka, otvorena je javna rasprava za nacrt masterplan studije urbane revitalizacije Istočne obale i Kopilice. Studiju su, u suradnji s Gradom Splitom i Europskom bankom za obnovu i razvoj, koja je sufinancirana njenu izradu, te partnerima u provedbi projekta – Hrvatskim željeznicama, Lučkom upravom i Hrvatskim cestama, pripremili austrijski konzultanti iz tvrtke IC Consulenten.

Prilikom izrade studije napravljena je detaljna analiza trenutnog stanja te potreba grada i građana, kako bi se prijedlogom urbanističkog razvoja dva najvrjednija preostala prostora u gradu postavili temelji za pozicioniranje Splita kao najvažnijeg policentričnog središta na Jadranu, na korist građana i njihovih gostiju.

A kako bi se navedeno i ostvarilo, potreban je angažman svih dionika, ali i građana. Stoga je u Upravnoj zgradi Dalme, pokraj Sveučilišnog centra za stručne studije (Kopilica 5) otvoren showroom projekta u kojem svi zainteresirani mogu pogledati nacrt masterplan studije te dobiti više informacija.
 
Radno vrijeme showrooma je radnim danom od 16 do 20 sati, počevši od 21. ožujka pa sve do 19. travnja, do kada traje javna rasprava.


Grad Split poziva sve zainteresirane da se uključe u javnu raspravu slanjem svojih pitanja, prijedloga i komentara na splitunited@split.hr, a više informacija o samom postupku dostupno je OVDJE
hr Mon Mar 18 2019 15:53:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .