Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5ab79e4d2af47f01488b4705/80
Foto: smn.hr

Nadbiskup Marin Barišić održao misu u katedrali Svetog Dujma povodom Cvjetnice

Na Cvjetnicu - nedjelju Muke Gospodnje, koja je uvod u Veliki tjedan i priprema za najveći kršćanski blagdan Uskrs, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodio je procesiju i misno slavlje u splitskoj katedrali sv. Dujma.
„Pri kraju smo ovoga korizmenog hoda i priprave kojom idemo ususret Gospodinu. Kličemo s palminim i maslinovim grančicama: 'Blagoslovljen onaj koji dolazi u ime Gospodnje. Hosana!' On dolazi jer nas ljubi, dolazi u našu svakodnevicu i naš grad, u prostore našega društva i našega doma, u prostranstva našega srca. S njime želimo zajedno hoditi ususret Trećem nacionalnom susretu hrvatskih katoličkih obitelj, koji će se dogoditi u Splitu i u Solinu“, kazao je nadbiskup nakon čega je na Peristilu blagoslovio maslinove grančice, a potom i puk Božji.

Služba Božja je s euharistijskim slavljem nastavljena u katedrali. Nakon otpjevane Muke, nadbiskup nije održao propovijed nego meditativni govor o istini. Započeo ga je s Pilatovim pitanjem upućenim Isusu: „Što je istina?“ te nastavio: „Ušutkana istina ostaje istina. Osuđena istina spašava jer ima budućnost. Što je istina, pita Pilat Isusa. Ne znam pitamo li i mi danas to pitanje?! Možda smo istinu zamijenili s poluistinom, s neistinom pa i lažima.“

Nadbiskup je naglasio kako je Pilat svjestan Isusove nevinosti te reče: „Ja na njemu ne nalazim nikakve krivice“, ali ga je ipak osudio na smrt. „Savjest i uvjerenje su jedno, a okolnosti su nešto drugo. I zato dolazi ono 'ali': izbičevati, osuditi, raspeti.“ Petar je bio Isusov učenik i kad mu je Isus najavio da će ga tri puta zatajiti, Petar mu iz uvjerenja i po savjesti reče: Gospodine, daleko to od mene, dat ću i život za tebe. Ali, nastavio je nadbiskup, „dovoljna je bila i jedna sluškinja da se Petar drukčije izjasni. Pitanje savjesti, uvjerenja i istine se nastavlja, nastavlja se Isusov proces u novim oblicima. Svi smo negdje u ovom procesu i nitko nije sa strane. Ali na sreću ova istina nas ne napušta, nas koji je znamo napustiti. Ova je istina spremna i na križ za nas.

Budući da smo spremni zatajiti pa i napustiti istinu, upitao je nadbiskup: kakvi smo onda kršćani i vjernici te odgovorio: „Možda je bolje reći da smo potencijalni vjernici. Potrebno nam je priznati da po savjesti imamo jedno mišljenje, a okolnosti nas mijenjaju i čine drukčijima. Potrebno je priznati istinu o sebi i priznati se grešnikom. Ali ako smo grešnici nismo odmetnici. To je naša istina. Priznajmo tu istinu da nam je potrebno obraćenje.“

Nakon euharistijskoga slavlja, izlaganjem Presvetoga Oltarskog Sakramenta i procesijom po Peripteru, koju je pjevanjem pratio katedralni zbor, bogoslovi i sjemeništarci pod ravnanjem maestra don Šime Marovića, započelo je četrdesetosatno klanjanje. Klanjanje je u početku Velikoga tjedna drevni običaj koji se svake godine obavlja u svim župama Splitsko-makarske nadbiskupije, a u katedrali je po tradiciji trodnevno., piše smn.hr

hr Sun Mar 25 2018 15:04:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/56f2bdd20dfb8a183f8b473d/80
Foto: Hina

Detalji porezne reforme: Hrana bi trebala pojeftiniti, raste dio plaća, iznajmljivačima veći paušal

Oni koji imaju prosječne plaće imat će beznačajan rast plaća. Naime, na plaću od 6.000 kuna rast će biti tek 31 kunu

Vlada je na današnjoj sjednici predstavila nove mjere porezne reforme koje bi u primjeni trebale biti od 1. siječnja 2019. Hrana bi trebala pojeftiniti zbog smanjenja stope PDV-a (s 25 na 13 posto) na svježe meso, ribu, voće, povrće, jaja, dječje pelene i žive životinje, no nema garancije da će trgovci spustiti cijene, već mogu sebi zadržati taj dio kolača. Ako jedan trgovac bude spustio cijene, onda će ostali ići za njim.

Drugi bitan element porezne reforme je izmjena poreza na dohodak. Oni koji imaju plaću iznad 17.500 kuna mogu početi slaviti od nove godine jer će imati znatno veću plaću. Konkretno, oni koji primaju 19.000 kuna, imat će 700 kuna više. Vlada, dakle, želi zadržati IT stručnjake u Hrvatskoj. 

Oni koji imaju prosječne plaće imat će beznačajan rast plaća. Naime, na plaću od 6.000 kuna rast će biti tek 31 kunu.

"Ja vjerujem da će tržište dakle i sami trgovci spustiti cijene. Ovo zaista nije mala promjena. Ovo je prepolavljanje poreznog tereta glede PDV-a", istaknuo je ministar financija Zdravko Marić.

Jedna promjena važna je za 100.000 ljudi koji se bave iznajmljivanjem turističkog smještaja. Paušal koji se plaća na porez će biti veći. Propisano je da može biti od 150 do 1.500 kuna, a to će propisati lokalna samouprava, pišu vijesti.hr.

hr Thu Sep 20 2018 19:51:51 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ba3a00fcb557af5ab8b48cd/80

MEDEF – Predstavljanje Splita u Parizu

U sjedištu francuskog udruženja poslodavaca MEDEF u Parizu gradonačelnik Andro Krstulović Opara sa svojim savjetnikom Krešimirom Budišom sutra će francuskim tvrtkama predstaviti Split.

Osim splitske delegacije, u MEDEF-u će svoje gradove predstaviti i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel te gradonačelnik Zadra Branko Dukić sa svojim suradnicima, kao i predstavnici Slavonskog Broda i Osijeka.

Potporu organizaciji sastanka daje i hrvatska Agencija za investicije i konkurentnost koja će sutrašnji susret započeti izlaganjem o Hrvatskoj. Osim zajedničkog razgovora s predsjednikom Vijeća poduzetnika FR– RH pri MEDEF International te predsjednikom Radne skupine za održive gradove, MEDEF International, g. Gerardom Wolfom predviđeni su i pojedinačni sastanci gradonačelnika hrvatskih gradova s francuskim tvrtkama koje su iskazale interes za investiranje i poslovnu suradnju s određenim gradovima.

Mouvement des entreprises de France (MEDEF), odnosno Pokret poduzetnika Francuske, najveća je federacija poslodavaca u Francuskoj. Ima više od 750.000 tvrtki članica, od kojih su 90 posto mala i srednja poduzeća što čini ukupno 70% francuskog privatnog sektora. MEDEF se bavi lobiranjem na lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj i EU razini. Svake godine MEDEF International organizira niz izaslanstva francuskih poslovnih vođa s konkretnim projektima ciljanim zemljama. MEDEF podržava održivi razvoj, podižući svijest tvrtki na činjenicu da zaštita okoliša također može biti značajna među svojim konkurentnim prednostima.

Nakon programa u MEDEF-u, gradonačelnici će biti primljeni i u OECD-ovom Centru za poduzetništvo, male i srednje tvrtke, gradove i regije, gdje će također imati priliku predstaviti mogućnosti ulaganja i razvoja gospodarstva u svakom pojedinom gradu.


hr Thu Sep 20 2018 15:28:20 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ba38aeccb557a7ba58b49c5/80
Foto: Grad Split

Dina Levačić u Banovini: Spremna sam za japanski "kurenat"

Čestitke su joj danas u gradskoj upravi uputili Mate Omazić, pročelnik Službe za društvene djelatnosti i Igor Maretić, voditelj Odsjeka za sport, zahvalivši joj na promociji sporta, ali i humanitarnom angažmanu, što je čini uistinu velikom sportašicom

- More kao more, svugdi isto, plivaš i ne misliš, zabavnije je kad su valovi. Morski pasi? Ma ništa strašno, idu oni 'o svom poslu' – komentar je to simpatične i samozatajne djevojke koja se 13 sati borila s tri metra visokim valovima i meduzama, pobijedivši tako i more i sebe na svom posljednjem plivačkom podvigu, preplivavši 42 km dug Moloko kanal na Havajskom otočju. 

Dina je prva plivačica iz Hrvatske kojoj je to pošlo za rukom s drugim najboljim vremenom među ženama koje su uspjele preplivati ovu zahtjevnu dionicu. 

Čestitke su joj danas u gradskoj upravi uputili Mate Omazić, pročelnik Službe za društvene djelatnosti i Igor Maretić, voditelj Odsjeka za sport, zahvalivši joj na promociji sporta, ali i humanitarnom angažmanu, što je čini uistinu velikom sportašicom. 

Podijelivši iskustva s Havaja, Dina je najavila novi plivački obračun s nemilosrdnim strujama na izazovnoj dionici u Japanu, čemu se veseli podjednako kao i skoroj diplomi na edukacijsko-rehabilitacijskom studiju u Zagrebu i povratku u svoj grad. 

Grad Split s veseljem će dalje pratiti i podržavati Dinu na njenom uspješnom sportskom i profesionalnom putu. 

 

hr Thu Sep 20 2018 13:56:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a915bc42af47f8e0b8b4684/80

Grad Split objavio je Poziv za podnošenje zahtjeva za otpis duga

Grad Split otpisat će dug dužnika najviše do ukupnog iznosa zbroja glavnice i troška do 10.000,00 kuna

Grad Split objavio je Poziv za podnošenje zahtjeva za otpis duga u kojem se pozivaju sve fizičke osobe dužnici Grada Splita da temeljem odredbi članka 10. Zakona o otpisu dugova fizičkim osobama ("Narodne novine" broj 62/18. - u daljnjem tekstu: Zakon) podnesu zahtjev za otpis dospjelog duga na ime komunalne naknade  i to u roku od 30 dana od dana objave Poziva na web stranicama Grada Splita.

Grad Split otpisat će dug dužnika najviše do ukupnog iznosa zbroja glavnice i troška do 10.000,00 kuna, a koji zbroj se uvećava za pripadajuće dospjele kamate.

Tekst poziva i obrazac Zahtjeva nalaze se OVDE.

 

hr Thu Sep 20 2018 13:28:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .