Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5bdad9e40e49387b1a8b473f/80
Foto: PIXABAY

Nježne i raskošne: Znate li zašto krizanteme nosimo na grobove voljenih?

Krizantema je u Hrvatskoj simbol prolaznosti života, smrti i žaljenja. Upravo zato nezaobilazan je dio aranžmana koje stavljamo na posljednja počivališta svojih najmilijih

Krizantema (Chrysanthemum) je rod s tridesetak višegodišnjih cvjetnica iz porodice glavočika. S obzirom da u našim krajevima cvate u studenom i zaštitno je cvijeće ovoga mjeseca, ljudi su je počeli nositi voljenima na grob u sklopu blagdana Svih svetih.

Iako njeni šareni cvjetovi šire poruku da početak zime može biti okarakteriziran ljepotom, u nas se smatra simbolom prolaznosti, smrti i žaljenja. Stari Grci su tvrdili da krizantema štiti od zlih duhova. No isti su tvrdili da se cvijeće ne smije ubrati s groblja, jer će toj osobi donijeti nesreću.

U Francuskoj se ovo cvijeće stavlja na grob voljenih od 11. studenog 1919. godine, odnosno od prve godišnjice Dana primirja u Prvom svjetskog rata.

Tadašnji predsjednik Raymond Poincare naredio je da se položi cvijeće na sve grobove preminulih u ratu. S obzirom da su krizanteme u to vrijeme bile jedne od rijetkih cvjetova u cvatu, upotrijebljeno je više od 30.000 krizantema i tradicija je rođena, piše zadovoljna.hr

Osim toga, zbog svoje otpornosti na hladne temperature i mraz, simbolizira besmrtnost.

Simbol sreće, zdravlja i prosperiteta

Krizanteme potječu iz Azije, točnije Kine i Japana gdje se smatraju cvjetovima sreće i prosperiteta. Ovo cvijeće u Japanu je znak carske obitelji, a u Kini se obično poklanja na krštenjima i proslavama rođendana. Kinezi od krizantema rade vino koje zrije godinu dana, a ispija se devetog dana u devetom mjesecu. Ovaj potez donosi dug, miran i zdravi život obitelji.

Uz to Azijci vjeruju da krizantema ima mnoga ljekovita svojstva. Lokalno stanovništvo razvilo je načine za proizvodnju jestivih cvjetova, od kojih se radio čaj protiv glavobolje, vrtoglavice, gripe, srčanih i vaskularnih bolesti te visokog kolesterola. Ne pokušavajte pripremati napitak od cvjetova koji se mogu kupiti u domaćim cvjećarnicama, jer svojstva su potpuno različita.

Zlatni cvijet

U zapadnom svijetu krizanteme su se prvi put pojavile u 17. stoljeću. Švedski botaničar Karl Linnaeus nazvao ih je zlatnim cvijećem spojivši grčku riječ chrysos za zlato s anthemonom (cvijetom).

U Australiji se krizanteme tradicionalno poklanjaju za Majčin dan, a u Sjedinjenim Američkim Državama simbol su poštenja i često se znaju naći kao ukras na vjenčanjima. Tijekom Viktorijanskog doba u Engleskoj ovo se cvijeće smatralo simbolom prijateljstva, a nosilo se i osobama koje su se oporavljale od bolesti. 

Imajte na umu da boja cvijeta pridonosi simbolici. Dobijete li na dar crvenu krizantemu, to je jasan izraz ljubavi. Žuta krizantema označava žaljenje, a bijela je simbol odanosti i predanosti osobi kojoj se daje.

hr Thu Nov 01 2018 11:48:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c97d19029111c861d8b4585/80
Foto: PIXABAY

Dva zelena smoothieja s jabukama koja čine kožu zdravijom

Mnoga istraživanja pokazuju sve veći utjecaj prehrambenih navika na izgled kože. Puno tekućine i kvalitetne namirnice ponekad su ključne za njeno zdravlje.
Koža je površinom naš najveći organ i k tome je podložna raznim vanjskim, ali i unutarnjim utjecajima. Deficiti ili nedostatci pojedinih vitamina i minerala u organizmu mogu se manifestirati na koži pojavom raznih upalnih i drugih procesa. Stoga vam donosimo dva recepta koji detoksiciraju vaš organizam, a pritom su izvor raznih kiselina i vitamina koji pomažu vlažnost, elastičnost, ali i sveukupno zdravlje kože.

Sve što trebate je sastojke izblendati u blenderu i servirati u čašu:

Dijetni sok:
1 Jabuka
1 Limeta
1 Kockica đumbira
Pola krastavca 
Šaka blitve
(Led)

Zeleni detox:
3 štapića celera
2 Jabuke
1 Kockica đumbira
Pola krastavca
Šaka kelja
Pola limuna
(Led)


hr Sun Mar 24 2019 19:51:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/59eb113eb9e03e368a8b4588/80

Sedam najvećih grešaka zbog kojih nam tjestenina ispada loše

Kultni talijanski chef Antonio Carluccio napominje kako se tjestenina nikad ne bi trebala ispirati jer se tako uklanja prevše škroba.

Chef Antonio Carluccio tjesteninu obožava više od sedam desetljeća, a kao i u životima drugih Talijana, neraskidivo je povezana s domaćom kuhinjom. U Italiji je djeca jedu čim počnu uživati u krutoj hrani, stoga ne čudi da na susjednoj Čizmižive majstori tjestenine. Ondje se proizvodi oko 600 oblika i vrsta, a umaka još i više. 

1. Uski lonac 

Posuda u kojoj se tjestenina kuha mora biti visoka i široka jer će vam trebati puno vode. Najbolji izbor su lonci širokog dna jer se tako održava optimalna temperatura.

2. Premalo vode 

Tjestenini treba puno vode kako bi mogla otpustiti škrob. U suprotnom će tijekom kuhanja ponovno upiti škrob koji je ispustila.

3. Previše soli

Dodajte 10 g soli po litri vode. Kuhate li tjesteninu u vodi s dodatkom temeljca, tu količinu možete smanjiti.

4. Poučak o ulju 

Kod kuhanja lazanja dodajte list po list u zavrelu vodu u koju ste prethodno dodali malo ulja. Špageti i druga tjestenina se neće lijepiti promiješate li je nekoliko puta kuhačom.

5. Prekuhavanje 

Talijani svoju tjesteninu vole "pod zub“, a u Napulju je toliko tvrda da odskače od tanjura. Kuhate li je predugo, teško će vam pasti na želudac jer postaje neprobavljiva.

6. Ispiranje tjestenine 

Tjestenina se ne ispire pod vodom jer ćete tako ukloniti previše škroba i neće biti ukusna.

7. Umak koji kasni

Neka umak bude pripremljen prije tjestenine. U ocijeđenu tjesteninu stavite malo vode od kuhanja, maslaca ili ulja da se ne zalijepi, umiješajte pokoju žlicu umaka i promiješajte da se ne lijepi, piše punkufer.hr

hr Sun Mar 24 2019 15:17:25 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c976e7a29111cf91b8b45a5/80
Foto: Facebook: Dnevna doza prosječnog Dalmatinca

Kakav vlasnik takav pas: Pogledajte fotografiju koja je oduševila trogirsku rivu

Ovaj vlasnik doista se potrudio zaštiti svog ljubimca od sunca
Fotografija je izazvala oduševljenje na društvenim mrežama, a čini se kako, osim naočala, ovaj crni ljubimac voli i pozirati.


hr Sun Mar 24 2019 12:48:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c975ef729111c901b8b45c4/80
Foto: PIXABAY

Evo zašto jaja ne biste trebali držati u vratima hladnjaka

Mnoga vrata hladnjaka imaju ugrađene police za odlaganje svježih jaja, no takvo pospremanje stvari nakon kupovine i nije baš najpametnije rješenje u ljetno vrijeme.
Zbog konstrukcije hladnjaka, ali i čestog posezanja u njega, vrata su najtoplije mjesto u ovom kućanskom aparatu. Upravo zato nije poželjno u vratima držati kvarljive proizvode poput svježih jaja, upozoravaju stručnjaci. 

Svježa jaja, meso i ribu najbolje je staviti na zadnju policu, te u stražnji dio hladnjaka. Stručnjaci tvrde da je ovo najhladnije mjesto u hladnjaku, pa pohranjivanje namirnica u ovaj dio smanjuje mogućnost od razvijanja bakterija u namirnicama koje mogu naštetiti ljudskom zdravlju. 

No, niti stražnji dio hladnjaka neće vam pomoći ako pohranjujete namirnicu kojoj je istekao rok trajanja, stoga čitajte deklaracije na proizvodima i naučite razliku u terminologiji između 'upotrijebiti do' te 'najbolje upotrijebiti do'

Savjet plus: 

Redovito čistite hladnjak, odleđujte ga i provjeravate li radi li ispravno. Idealna temperatura hladnjaka koji radi odgovarajuće varira između 0 i 4 Celzijeva stupnja, piše punkufer.hr
hr Sun Mar 24 2019 11:42:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .