Svečano otvoren mural Frane Tente u Solinu, dobit će spomenik i na Marjanu!

Večeras je na samom ulasku u Mravince otvoren i blagoslovljen mural mladom hrvatskom mučeniku Frani Tenti, mladiću koji je preminuo nakon torture u lepoglavskom zatvoru 1948. godine. 

Njegova jedina krivica bila je pripadnost grupi mladića i djevojaka koji su skinuli jugoslavensku zastavu s vrha Marjana dana 10. travnja 1947. godine te umjesto nje podignuli hrvatski barjak.
Iako barjak nije bio ustaški, čak nije imao niti grb jer su ga mladići i djevojke skrojili od tada dostupnih materijala i tkanina, većina njih osuđena je na kazne strogog zatvora. 

Nakon dugotrajnog mučenja i boravka u nehumanim uvjetima, Frane Tente je podlegao ozljedama i upali pluća u ćeliji lepoglavskog zatvora 8. studenoga 1948. godine s tek navršenih 20 godina. 

Franu Tentu je iz zaborava otrgnula udruga građana “Urbana Desnica”, koja je nakon gotovo 70 godina šutnje počela s aktivnim promoviranjem Franinog života i mučeničke smrti, a zaslugom povjesničarke Blanke Matković na svjetlo dana izašli su brojni podaci i zapisnici slučaja “zastava”. 
U prosincu prošle godine splitski gradski vijećnik Martin Pauk uložio je amandman za izgradnju spomenika Frani Tenti na Marjanu, a isti je prihvaćen od strane gradonačelnika Krstulović-Opare te se izrada i postavljanje spomenika očekuju ovoga ljeta. 

Mural Frani Tenti nastao je inicijativom Ivana “Čarlija” Tente, prvog rođaka pokojnog Frane. Ivan Tente i obitelj htjeli su dostojan spomenik kako bi obitelj imala gdje pomoliti se, zapaliti svijeću i položiti vijenac budući da grob pokojnog mučenika nikad nije otkriven niti se zna gdje su završili njegovi posmrtni ostaci.


Budući da su Mravince mjesto porijekla cijele obitelji Tente, pa tako i samoga Frane, vlasnik kuće na ulazu u Mravince, Davor Pauk, kao lokaciju murala ponudio je veliki zid na ulasku u mjesto. Dizajneri murala su umjetnici iz udruge “Urbana Desnica”, a Franin lik ovjekovječio je njegov pranećak, kliški slikar Ivo Buliga

Emotivni govor održao je mravinački župnik don Mirko Bitunjac prisjetivši se svih žrtava poraća i totalitarizma, a nakon toga su veličanstvenom bakljadom momci iz Torcide stvorili predivnu kulisu.

Blagoslovu i otvaranju murala nazočili su veterani Četvrte gardijske brigade s predstavnikom nadzornog odbora udruge Antom Perkovićem, predstavnici udruge Djece pripadnika Četvrte gardijske brigade predvođeni predsjednikom Hrvojem Bošnjakom, županijsko izaslanstvo stranke Neovisni za Hrvatsku (Op.a. inicijatori postavljanja spomenika na Marjanu) s predsjednikom Domagojem Mendešom, obitelj pokojnog Frane Tente te brojni stanovnici Mravinaca i Solina.


POSLJEDNJE DODANO: