Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5f72d8f7daf72d62ae8b4585/80
Foto: Pu splitsko-dalmatinska

SPLIT Obilježen Dan policije i blagdan svetog Mihovila

Načelnik Dražen Vitez prigodnim zahvalnicama odao priznanje za profesionalnost i uspješno obavljanje policijskih zadaća.

U Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj 28.rujna 2020. godne obilježen je Dan policije i blagdan svetog Mihovila.

Svečano obilježavanje počelo je polaganjem vijenaca na centralnom križu i groblju branitelja na gradskom groblju Lovrinac. Načelnik Dražen Vitez predvodio je izaslanstvo koje je, uz nazočnost članova obitelji,  položilo cvijeće na grobove poginulih i preminulih kolega čije posljednje počivalište je na Lovrincu. U znak sjećanja na naše poginule kolege, načelnik Vitez položio je cvijeće i upalio svijeću ispred murala postavljenog u čast policijskih službenika poginulih u Domovinskom ratu.

U crkvi Svetog Josipa održana je sveta misa koju su predvodili don Darko Poljak, don Marko Trogrlić i don Hrvoje Relja, policijski kapelani splitskog policijskog dekanata, a pjevala je klapa Sveti Mihovil. Don Hrvoje Relja u homiliji je tumačeći evanđelje u kojem se učenici pitaju tko je od njih najveći istaknuo kako nas Krist poučava da istinska veličina i dostojanstvo čovjeka proizlazi iz čovjekova poziva na Božje sinovstvo. Stoga je evanđeoski poziv za istinskom veličinom poziv za življenjem sinovstva Božjeg u punini, tj. za življenjem ljubavi prema Bogu i bližnjemu, po primjeru Krista, Sina Božjega po naravi.

Obzirom na trenutačne uvjete i epidemiološku situaciju, ove godine nije održana svečana akademija na kojoj bi načelnik policijske uprave zahvalnicom nagradio najbolje i najistaknutije policije službenike. Međutim, zahvalnice najzaslužnijim će u ime načelnika Viteza, u policijskim postajama uručiti načelnici postaja.

Nagrađeni su Zdravko Roso, Frane Jurić, Ivan Laštre, Ivan Ajduković, Stipe Bilobrk, Milan Šimić, Boro Pejić, Damir Klepo, Vjeran Alilović, Tonći Gojak, Renato Relota, Miran Kolak,  Ivan Šošo, Tomislav Pivac, Vera Jelavić, Dragana Jelavić, Almira Primorac, Dunja Tolić, Igor Gelo, Zlatko Radan, Iva Livaja, Jakov Bošnjak, Tihomir Nenadić, Frano Matkov, Josip Kavelj, Ante Kasalo, Hrvoje Kuštra, Mijo Đuzel, Marijana Ujević, Bernard Kasalo, Vlade Perkušić, Ivica Rončević, Dalibor Mišević, Tomislav Čaljkušić, Željko Jović, Stipe Šućur, Ervin Bašić, Stanko Miljak, Mate Ribičić, Dean Ginoski, Filipa Katušić, Ante Lizatović, Stipe Brčić, Ivan Ban, Mirjan Vukman, Božo Mandarić, Mario Marić, Josip Varnica.

Povodom Dana policije načelnik Dražen Vitez je predstavnicima svih institucija s kojima surađuje policija poslao pismo zahvale u kojem je istakao:

„U svakodnevnom radu od izuzetnog značaja nam je profesionalna i uspješna suradnja kako bi bili u mogućnosti što kvalitetnije realizirati postavljene ciljeve, a sve na zadovoljstvo naših sugrađana. Dugogodišnja uspješna suradnja svih institucija u Splitsko-dalmatinskoj županiji svakako je odličan temelj da i u budućnosti zajednički realiziramo  najzahtjevnije i najsloženije projekte.
Zajedništvo, potpora i suradnja ključnih institucija, posebno je bila izražena tijekom početka pandemije. Usložavanje zdravstvene situacije zahtijevalo je i modificiranje svakodnevnih zadaća koje su se izvršavale na izuzetno visokoj razini. Osobni pristup i angažman svakog pojedinca, rezultirao je dodatnim povezivanjem i zajedničkom potporom svih relevantnih institucija u cilju međusobne pomoći kako bi ostvarili sve zadaće i na tome Vam veliko hvala. Posebno želim uputiti zahvalu predstavnicima svih žurnih službi,  vatrogascima, djelatnicima hitne medicinske pomoći, civilne zaštite, liječnicima, epidemiolozima, spasiocima i svim građanima koji su bili značaj  dio tima. Hvala svakom pojedincu koji je dao svoj osobni pozitivan doprinos“.
 
Suradnja između institucija uistinu se pokazala kroz početak epidemije, a obilježavanje Dana policije željeli smo iskoristiti kako bi se za pruženu ruku suradnje i pomoć zahvalili predstavnicima određenih institucija.

Također, tijekom mjeseca travnja u tijeku pandemije bolesti COVID-19, na razini Policijske uprave splitsko-dalmatinske, pokrenuta inicijativa koja je za cilj imala dobrovoljno prikupljanje financijskih sredstava za pomoć Kliničkom bolničkom centru Split, a u situaciji kada su se djelatnici KBC-a Split, svakodnevno, nesebično borili za ljudske živote dok im je i samima prijetila neposredna opasnost od zaraze koronavirusom.   U tom smislu djelatnici PU splitsko-dalmatinske prikupili su 15 tisuća kuna koja sredstva su uplaćena na žiro-račun Kliničkog bolničkog centra Split, a ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović je danas, prilikom primanja priznanja, zahvalio svim djelatnicima ove PU koji su i na taj način pomogli.

Danas je u PU splitsko dalmatinskoj održana prijem za predstavnike institucija kojima je načelnik Dražen Vitez uz zamjenika Marka Srdarevića i načelnike Sektora uručio zahvalnice zbog izuzetne profesionalne suradnje i pomoći tijekom obavljanja poslova koje smo zajednički radili u cilju sprječavanja širenja COVID 19. Načelnik Vitez još jednom je zahvalio svima na pomoći.

Zahvalnice su dobili dr. Željka Karin ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, dr. Julije Meštrović, ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Split, Luka Brčić, predsjednik Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije,  Edita Maretić Dimlić, ravnateljica  Ustanove DES i  Josip Aračić direktor Galeba d.d.
hr Tue Sep 29 2020 08:49:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e82cce529111cc7b88b4571/80
Foto: Twitter Vlade RH

Markotić otkrila kada u Hrvatsku dolazi prva tranša lijeka remdesivira te uputila važan apel građanima

O lijeku remdesivir, koji se pokazao dobrim u liječenju koronavirusa, kaže kako se očekuje da bi trebala kroz nekoliko dana doći prva tranša od 5.000 bočica.
Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić rekla je za Dnevnik Nove TV kako misli da je bilo dano jako puno savjeta kako ne bismo došli u situaciju u kojoj smo se našli.

"Sad smo tu, ne samo mi, nego cijela Europa. Sad je puno teže dati pametan savjet, ali maske, dezinfekcija, distanca, to i dalje stoji. Stoje i sljedeće preporuke - ako imate neke respiratorne simptome nemojte ići na posao, obavijestite svog liječnika, ne idite među druge ljude i ono što je najvažnije, bilo bi dobro da se sva privatna i druga okupljanja smanje na najmanju moguću mjeru.

Molim sve da ne skrivaju svoje kontakte nakon što saznaju da su pozitivni jer se time ugrožavaju drugi ljudi. Sad možemo pokušati učiniti da što bolje unutar zdravstvenog sustava zbrinjavamo bolesnike kojih je sve više sa teškim oblicima bolesti, pa i mladih s teškim upalama pluća i pokušati kontrolirati štetu. Vidite da je to teško u brojnim zemljama Europe, mi ćemo isto pokušati svladati taj izazov na najbolji mogući način", rekla je Markotić za Novu TV.

O lijeku remdesivir, koji se pokazao dobrim u liječenju koronavirusa, kaže kako se očekuje da bi trebala kroz nekoliko dana doći prva tranša od 5.000 bočica.

"Remdesivir je naručen preko zajedničke nabave Europske komisije gdje su sve zemlje članice iskazale nekakve potrebe. Narudžba je otišla u prvu tranšu od oko 5000 doza, dolazak se očekuje kroz nekoliko dana", rekla je Markotić.

O mogućem lockdownu kaže kako samo odgovorno ponašanje može pomoći.

"Brojne zemlje koje ga zagovaraju u isto vrijeme i oklijevaju. U nekim zemljama vidimo i nerede, u Italiji koja je itekako propatila i zna što je prošla. Ljudi teško podnose tu situaciju, ekonomija teško podnosi situaciju. Ja mislim da se može naći mjera između održavanja života u smislu funkcioniranja rada i obaveza koje imamo. U lockdown i stand by trebali staviti sve one zabave i druženja koja zasad nisu neophodna", kaže.

"Moramo ovu bitku dobiti zajedno i samo zajedno možemo to riješiti, zdravstveni sustav će učiniti maksimum, ali ne možemo bez naših građana koji će se odgovorno ponašati", poručila je dr. Markotić.
hr Thu Oct 29 2020 08:20:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f4ca9c5daf72d3f808b4592/80
Foto: Twitter Vlade RH

Beroš: 'Ako uđemo u lockdown, to bi za hrvatsko gospodarstvo bilo jako loše'

Beroš je rekao da malim gestama čuvamo bližnje te da nije hrabrost protiviti se mjerama, već žrtvovati komoditet i nositi masku.
Svaki život našeg sugrađana koji je izgubljen zbog infekcije Covid-19 jedan je život previše, poručio je ministar zdravstva Vili Beroš večeras u HRT-ovom Dnevniku.

- Moramo učiniti sve da te brojeve smanjimo. Hoće li to biti moguće ovisi o nama, rekao je Beroš.

Beroš je rekao da malim gestama čuvamo bližnje te da nije hrabrost protiviti se mjerama, već žrtvovati komoditet i nositi masku.

Potvrđeni su novi proboji u bolničke odjele, pa i KB Dubrava.

- Svjedoci smo da svakodnevno imamo proboj virusa u bolnički sustav, međutim, na sreću, ipak se to događa kontrolirano, rekao je Beroš. Dodao je da će u zdravstvenom sustavu učiniti sve da se prilagode izazovima.

- Ovo je najveći ispit solidarnosti hrvatskih građana od devedesetih i tu bitku moramo dobiti, poručio je.

- Ovako zajedno, homogenizirani, sigurno ćemo dobiti ovu bitku, dodao je.
Stanje u Dubravi

Na pitanje o stanju u KB Dubrava Beroš je rekao da je Dubrava u ovom trenutku srce obrambenog sustava Hrvatske te da je od osnovne važnosti da Dubrava adekvatno funkcionira.

- Dobili smo određene glasine o određenim stvarima koje tamo postoje. Zdravstvena inspekcija će do sutra vjerojatno završiti svoj nadzor, imat ću izvješće i nakon toga ću postupati, rekao je Beroš, dodavši da je za opravdati eventualno lakše propuste koji se događaju zbog velikog broja zaprimljenih bolesnika, ali da zasad nema elemenata koji bi ukazivali na veću disfunkcionalnost.

O izjavi o obiteljskim liječnicima

Beroš je komentirao i svoju izjavu kako prima mnoge dojave o tome da liječnici obiteljske medicine ne kontaktiraju svoje pozitivne pacijente ni njihove kontakte, što je izazvalo reakciju koHOM-a.

- Ja nikoga nisam prozvao da ne radi svoj posao. Međutim, kao što sam i jučer rekao, potrebno je dodatno angažirati se, dodatno dati svoj maksimum. Jer ja kao ministar bio bih loš ministar kada bih se oglušio na apele epidemiološke struke, jer su tražili u datom trenutku pomoć primaraca upravo u praćenju kontakata, rekao je.

- Danas sam čuo da se slom bolničkog sustava prenosi na njih. To jednostavno nije istina. Daleko smo od sloma bolničkog sustava. Bolnički liječnici, kao i primarci, rade sjajan posao, ali svi moramo dati malo više energije, snage, da zaustavimo širenje ove epidemije, rekao je Beroš.
Ništa nije isključeno"

Beroš je rekao i da je Hrvatska vojska odlučila podržati nastojanja Vinogradske bolnice u opremanju Arena centra.

Mjere, rekao je ministar, moraju biti balansirane da se očuvaju i tijekovi gospodarstva.

- Ako uđemo ponovno u lockdown, Hrvatska je, nažalost, takve strukture gospodarstva da bi to bilo jako loše, rekao je Beroš, a na pitanje znači li to da lockdown nije isključen odgovorio je da ništa nije isključeno, ali da mnoge zemlje u susjedstvu uvode daleko strože mjere te da nemaju većih postignuća u sprečavanju širenja infekcije.

- Čak bih rekao da Hrvatska bez obzira na ovaj porast novozaraženih nije u tako lošoj situaciji, ali ponovno moram naglasiti onu osnovicu, a to je odgovornost svih nas skupa, zajedništvo i solidarnost, zaključio je.


hr Thu Oct 29 2020 07:44:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f02202adaf72d5e288b45b9/80

Puljak nakon ostavke potpredsjednice: "Žao mi je da se danas suočavamo s lažnim optužbama osoba s kojima smo do jučer gradili Pametno"

Kristina Vidan danas je podnijela ostavku na mjesto potpredsjednice stranke
Nakon što je danas potpredsjednica stranke Pametno Kristina Vidan podnijela ostavku, reagirala je predsjednica stranke Marijana Puljak.

Njenu reakciju donosimo u nastavku: 

Najavljeno ujedinjenje sa Strankom s Imenom i Prezimenom nastavak je dobrih rezultata postignutih na parlamentarnim izborima. Ujedinjujemo resurse, ljude, znanje, iskustvo i energiju u jednu novu snagu koja ima velik potencijal za rast. Želimo bolju Hrvatsku i nikada nismo tajili da se želimo ujedinjavati s opcijama centra i osnažiti na političkoj sceni, kako bismo svojim djelovanjem ovom društvu omogućili veću šansu za promjenama na bolje.

O ujedinjenju smo u svakom trenutku govorili transparentno, a odluku koju sada nudimo skupštini donijeli smo promišljeno, nakon brojnih razgovora s članovima u cijeloj Hrvatskoj te na temelju većine glasova Predsjedništva stranke. Pitanje ujedinjenja samo po sebi nikome u stranci nije bilo sporno, ali jedan jako mali dio članova dvojio je oko trenutka kada bi to ujedinjenje trebalo provesti. Razumijemo njihove strahove, ali, osim naših članova, i birači su jasno pokazali da žele da na političkoj sceni djelujemo zajedno.

Iako se pojedinci ovih dana razbacuju optužbama na naš račun, nemamo što tajiti niti se imamo od čega braniti, djelujemo jednako transparentno i pošteno kao što smo to činili od samih početaka. Plasirane optužbe nisu utemeljene na činjeničnim osnovama.

Kada je riječ o optužbi da nisu provedeni unutarstranački izbori u roku od 90 dana, naglašavamo da se upravo priprema izborna skupština i da su s tim upoznati svi članovi stranke. Prema uputama Ministarstva uprave ta skupština će biti iskorištena za biranje novih tijela ujedinjene organizacije. Upravo zbog toga da se ne bi dogodilo kršenje Statuta ili bilo kakvo drugo kršenje legitimne procedure, cijeli proces dogovoren je i potvrđen sukladno uputama Ministarstva uprave. Ankete nismo provodili jer je mišljenje birača potpuno očito, o čemu najbolje svjedoče rezultati parlamentarnih izbora. Osim toga, same promjene Statuta raspravljali smo u više navrata unutar stranke, a prošle su i Predsjedništvo stranke i Predsjedništvo ogranka Split.

Stranka Pametno zaista jest najjača upravo u Splitu, ali je prešla njegove granice. Važno je jačati organizaciju, uvoditi nove ljude, prihvaćati i okupljati različite političke opcije koje slično razmišljaju jer se jedino ujedinjeni i osnaženi možemo suprotstaviti korupciji i kriminalu koji nam je zauzeo državu i grad.

Neizmjerno nam je žao da su nakon toliko godina zajedničkog rada,  truda i ostvarenih rezultata, sada kada imamo priliku postati još snažniji na političkoj sceni i time još i više biti u službi građana, pojedinci izgubili iz perspektive motive zbog kojih smo i započeli političko djelovanje, a to su promjene u društvu. Proteklih godina nije se bilo lako branili od lažnih optužbi iz redova HDZ-a i desničarskih stranaka, ali smo u svakom trenutku znali da su njihovi motivi vezani isključivo uz diskreditiranje nas kao političkih protivnika. Utoliko nam je iznimno žao da se danas suočavamo s lažnim optužbama osoba s kojima smo do jučer gradili Pametno i koje vrlo dobro znaju da nam je savjest potpuno čista i da naš obraz nije ukaljan.
hr Wed Oct 28 2020 19:44:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f99bbe46f52dfc6288b4579/80
Foto: A1

Korisnici A1 Hrvatska ostali bez interneta: "Trenutačno imamo poteškoća, ispričavamo se"

Iz A1 Hrvatska su se oglasili na Facebooku...

Korisnici A1 Hrvatska imaju problema s uslugama ove mreže. Naime, korisnici prijavljuju probleme s internetom, a tvrde da je sustav pao tijekom popodneva. 

Iz A1 Hrvatska su se oglasili na Facebooku. Ispričali su se korisnicima i istaknuli da se radi na otklanjanju poteškoća.

- Trenutačno je otežan pristup fiksnom internetu za dio korisnika A1 usluga. Intenzivno radimo na što skorijem otklanjanju poteškoća. Ispričavamo se svim našim korisnicima. - napisali su.
hr Wed Oct 28 2020 19:43:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .