Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5d6a455f29111c53668b4573/80
Foto: Twitter

Održana komemorijacija za komodora Ivicu Tolića

Uz ožalošćenu obitelj, prijatelje i suborce, komemoraciji su nazočili visoki civilni i vojni dužnosnici
Komemoracija za preminulog komodora Ivicu Tolića održana je u utorak, 3. rujna 2019. u Domu Hrvatske vojske „General-bojnik Ivo Jelić“ u Splitu. 

Uz ožalošćenu obitelj, prijatelje i suborce, komemoraciji su nazočili visoki civilni i vojni dužnosnici, među kojima i potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar zdravstva Milan Kujundžić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Mirko Šundov te brojni generali i admirali Hrvatske vojske. 

Krstičević: Nemjerljiv doprinos u stvaranju hrvatske pobjedničke vojske

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević prisjetio se komodora Tolića, koji je od prvih dana Domovinskog rata kao mlad čovjek preuzeo odgovornost te bez razmišljanja stao u obranu svoje Hrvatske.

- Opraštamo se od čovjeka velikog srca, vrhunskog zapovjednika čvrstog stava, beskompromisnog i nepokolebljivog borca za istinske životne vrijednosti. Te vrline profilirale su ga u istinskog zapovjednika, čovjeka koji brine za svoje ljude i koji je pravi profesionalac", istaknuo je Krstičević, podsjetivši:

- Nastavio je braniti Hrvatsku i nakon pobjede u Domovinskom ratu kada je uslijedio novi rat – rat za istinu. Rat za zaštitu digniteta Domovinskog rata i zaštitu naših hrvatskih branitelja. I u tome je dao ogroman doprinos. I u tome je uspio!"

Ministar Krstičević naglasio je i velik doprinos komodora Tolića u izradi Strategije nacionalne sigurnosti i razvoja sustava domovinske sigurnosti. Kazao je kako je komodor Tolić boje Hrvatske branio i poslije Domovinskog rata kada je nastavio promicati interese kao hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu te sudjelovanjem u izradi Strategije nacionalne sigurnosti i u izgradnji sustava domovinske sigurnosti. 

- Hvala mu na hrabrosti i profesionalnosti u našoj borbi za slobodu, na nemjerljivom doprinosu u stvaranju hrvatske pobjedničke vojske te na predanosti našoj jedinoj Hrvatskoj", poručio je ministar, oprostivši se s komodorom. 

Medved: Iza blage naravi skrivala se snaga čvrstog karaktera  

Riječima poštovanja te izrazima sućuti pridružio se i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, podsjetivši kako je prerano preminuli komodor nakon rata nastavio pomagati svojim prijateljima kroz djelovanja u udrugama proizašlim iz Domovinskog rata i osnivanjem Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi.

- Iza njegove blage naravi, skrivala se snaga čvrstog karaktera koja ga je usmjeravala na trnovit put - put iskrenosti i ljudskog poštenja", zaključio je Medved. 

Načelnik Glavnog stožera general zbora Mirko Šundov oprostio se od komodora Tolića u ime svih pripadnika Hrvatske vojske, kazavši kako se Hrvatska vojska danas oprašta od uzornog vojnika i zapovjednika, čovjeka iznimne odanosti domovini i ljudske dobrote. "Hvala ti što si nas oplemenio svojim postojanjem i dotaknuo svojom dobrotom", poručio je general Šundov. 

Zdilar: Ponosan i odan domoljub, pošten i karakteran čovjek

Posljednji pozdrav komodoru Ivici Toliću uputio je i prvi ratni zapovjednik Treće imotske bojne 4. gardijske brigade general-bojnik Slaven Zdilar: "Imotski krš, drača i vrisak iznjedrili su hrvatskog ratnika, ponosnog i odanog domoljuba, poštenog i karakternog čovjeka intelektualca. Dragi Ivica, hvala ti što si nas uvijek činio boljima!" 

Na komemoraciji je svečanim izvedbama sudjelovala Klapa Hrvatske ratne mornarice “Sveti Juraj”.

Posljednji ispraćaj komodora Tolića uz najviše vojne počasti održat će se u utorak, 3. rujna, na groblju Sv. Roka u Vinjanima u 17 sati, a misa zadušnica služit će se odmah nakon pogreba u crkvi. Sv. Roka
Komodor Ivica Tolić rođen je 1968. godine u Imotskom. Tijekom Domovinskog rata bio je zapovjednik Treće imotske bojne Četvrte gardijske brigade, završetak rata dočekao je na mjestu načelnika Stožera južnog bojišta, a vojnu karijeru je nastavio u Hrvatskoj ratnoj mornarici, najprije kao načelnik Stožera HRM-a zatim kao zapovjednik Flote HRM-a. Odlikovan je najvišim vojnim odličjima: Redom Nikole Šubića Zrinskog, Redom Bana Jelačića, Redom Hrvatskog trolista, Redom Hrvatskog pletera, Spomenicom Domovinskog rata, Spomenicom Domovinske zahvalnosti i Medaljom "Oluja". 

Završio je Zapovjedno-stožernu i Ratnu školu u Hrvatskoj, međunarodnu diplomu stekao je na NATO-ovu koledžu za obranu, a magistrirao je na splitskom Ekonomskom fakultetu.

Nakon umirovljenja 2008. godine u činu komodora, bio je angažiran u udruzi veterana 4. gardijske brigade, a ubrzo postaje i dopredsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi. Od 2016. godine bio je hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu u sazivu čiji je mandat završen prije nekoliko mjeseci. Preminuo je nakon teške bolesti. Knjiga žalosti otvorena je u Domu Hrvatske vojske „General-bojnik Ivo Jelić“ u Splitu. 
hr Tue Sep 03 2019 14:18:11 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e554cd429111cc74f8b467f/80
Foto: 24sata

Širi se panika: S polica nestali antibakterijski gelovi, vlažne maramice, zaštitne maske,...

U Hrvatskoj je danas potvrđen prvi slučaj koronavirusa što je izazvalo veliku paniku kod građana.
Prvi slučaj koronavirusa potvrđen je oko podneva, a nije dugo trebalo da zavlada panika među građanima. Već u popodnevnim satima ispražnjene su police pojedinih trgovina. U ljekarnama nema zaštitnih maski, Müller je ostao bez antibakterijskog gela i vlažnih maramica, a u Konzumu je otežano naručivanje proizvoda putem interneta.

- Unatrag nekoliko dana bilježimo povećanje prometa te pojačanu poslovnu aktivnost u svim prodavaonicama kao i u Konzumovoj internet prodavaonici. Unatoč povećanoj potražnji, imamo adekvatne zalihe svih artikala te su naše prodavaonice i skladišta dobro opremljeni", naveli su iz Konzuma te dodali:

- Konzum, kojem je  sigurnost i zdravlje kupaca i zaposlenika na prvom mjestu, poduzima sve mjere preventivne zaštite sukladno preporukama te naputcima Zavoda za javno zdravstvo, Ministarstva zdravstva i Svjetske zdravstvene organizacije. Provodimo pojačane higijenske i sanitarne mjere u lancu opskrbe, u prodavaonicama i uredskim prostorima te smo pripremili i edukacijsku uputu za sve naše zaposlenike."hr Tue Feb 25 2020 17:35:54 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e554a3f29111cc74f8b4677/80

U zadarskim školama postavljaju se aparati za dezinfekciju ruku

Stožer Civilne zaštite Zadarske županije djeluje, poput ostalih takvih stožera, prema uputama Ministarstva zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo.
- Sve je centralizirano od glavnog stožera koji se nalazi u Ministarstvu zdravstva. Opća bolnica je izdvojila prostorije u kojima bi eventualno zaražene osobe bile u karanteni, rekao je za HRT Šime Vicković, načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije.

Trgovačkim društvima proslijeđena je uputa o postupanju s osobama za koje se sumnja da su oboljele, čulo se i na današnjem sastanku s ministrom Butkovićem.

- Mi smo jučer dali preporuke vozačima koji voze kamione u Italiju. Što se tiče pomoraca, mi smo u stalnom kontaktu, rekao je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Preporuku Ministarstva obrazovanja o odgodi putovanja u Italiju itekako slijede škole.

- Treba osigurati taj, da tako kažem, detektivski nadzor - tko je s kim bio u vezi, onaj takozvani nulti bolesnik je jako bitan, rekao je prim. dr. Mirko Jamnicki Dojmi.

Profesor Jamnicki Dojmi predaje, uz ostalo, preventivnu medicinu u zadarskoj srednjoj medicinskoj školi - njihovi učenici dio nastave pohađaju u zdravstvenim ustanovama.

- Nastojimo smiriti situaciju, ipak je prevelika eksponaža cijele priče. Treba biti pripravan, ali ne treba raditi paniku, kaže ravnatelj Vidaković.
hr Tue Feb 25 2020 17:24:42 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e55472a29111c09508b463e/80
Foto: HRT

Čekaju se rezultati: U Zagrebu pet osoba u izolaciji, a u Rijeci devet

Ravnateljica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" dr. Alemka Markotić potvrdila je da se u Klinici nalazi jedan zaražen koronavirusom i da je njegovo stanje dobro. Rekla je i da u Hrvatskoj nema ni jedan novi potvrđeni slučaj zaraze.
- Što se tiče naše bolnice, to je dinamičan proces, pravimo dodatno mjesta za svaki slučaj, dodala je.

Rekla je da je u njihovoj klinici u izolacija pet osoba, a u tijeku su testiranja. Kaže da je u izolaciji još devet osoba u Rijeci, piše HRT.

- Izolacija znači da čovjek koji je u njoj ima mogućnost da bude izoliran sam, da ima svoj sanitarni čvor, dobiva liječenje i hranu, jedino mu je zabranjen izlazak i posjete, objasnila je Markotić.

- Za sada imamo jedan slučaj, nema potrebe za panikom, čak i kad bi ih bilo više, ustvrdila je.

Nije željela komentirati podatke o zaraženom.

- Što se tiče njegovog kretanja, podatke su uzeli epidemiolozi i postupaju prema protokolu. Trenutno identificiraju s kim je zaraženi kontaktirao, poručila je.

- Epidemiolozi ispituju sve moguće kontakte i mjesta gdje je bio zaraženi. Protokol je uobičajen, kao i kod drugih zaraza i bolesti. Za one koji nisu imali kontakte s oboljelima ili nisu bili na rizičnim područjima nema mjesta panici, poručila je Markotić dodavši kako očekuju da će većina imati blagu bolest koju će preboljeti.

Prvi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj objavio je prijepodne premijer Andrej Plenković nakon sastanka Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu. 

- Pacijent se nalazi u Klinici za infektivne bolesti. Riječ je o mlađem čovjeku i o blažem obliku bolesti, on je izoliran i zasad je dobro, kazao je Plenković.

Zaraženi je muškarac zaposlen u tvrtki Ericsson Nikola Tesla i u petak je bio na poslu. Također doznaje se da tvrtku nitko iz mjerodavnih institucija nije kontaktirao, već su prvu informaciju o tome da je njihov djelatnik zaražen saznali od njegove obitelji.

U Rijeci se nalazi devet hrvatskih radnika zaraženih koronavirusom. Oni su zaposleni u talijanskoj tvornici u kojoj je 20 osoba zaraženo. Hospitalizirani su u Kliničkom bolničkom centru Rijeka, potvrdio je ravnatelj KBC-a Davor Štimac.
hr Tue Feb 25 2020 17:11:36 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e553f6b29111c93518b45b9/80

“Kada je Zagreb pride izdao film u kojem djevojčica spaljuje heteroseksualni par, nitko nije reagirao“

Hrvoje Zekanović ukazao je na dvostruka mjerila u Hrvatskoj.
Reakcije na imotske maškare još uvijek pristižu. Gostujući na N1, te teme dotakao se i saborski zastupnik Hrvoje Zekanović. 

Kad se govori o riječkom karnevalu onda je to veselje, a kad se govori o Imotskom, onda je to tuga i žalost", kaže. "Nitko od novinara nije reagirao, kad se godinama spaljivao krnje s likom Franje Tuđmana."

Naglasio je kako u našem društvu postoje dvostruka mjerila 
jer 2012. godine, kad je Zagreb pride izdao promotivni film u kojem djevojčica spaljuje heteroseksualni par prikazan u liku Barbi i Kena, nitko nije reagirao.

- Na ovo Bauk, Plenković, Taritaš i Jandroković nisu reagirali!
Pogodite tko su autori ovog uratka gdje se spaljuju Ken i Barbie kao simboli heteroseksualnog para. Možda su se organizatori karnevala u Imotskom ugledali na "tolerantnu" lijevo liberalnu ekipu koja je 2012. godine izradila ovaj video.“, objavio je na svom Facebook profilu uz sporni video spot.hr Tue Feb 25 2020 16:38:43 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .