Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/544ad91b1899427a5c000059/80
Foto: Ilustracija CROPIX

Sezona je pred vratima, a potraga za radnicima još traje

Samo preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u ožujku se tražilo više od 15.000 djelatnika u turizmu.

Ako želi ozbiljno razvijati turizam i podržati velika ulaganja koja se najavljuju u različitim segmentima, od hotela i restorana do marina i luksuznih vila, Hrvatska vrlo brzo mora sustavno riješiti kadrovsku krizu u kojoj se našla djelomice i zbog iseljavanja radnika u inozemstvo. Bit će to zajednička akcija javnog i privatnog sektora u kojoj se najavljuju modernizacija školovanja kadrova i prekvalifikacije, aktivna promocija i popularizacija zanimanja u turizmu, ali i sve bolji uvjeti rada koje bi trebali osigurati poslodavci u suradnji s državom od koje traže fleksibilizaciju zapošljavanja u turizmu. Dio poslodavaca pak u međuvremenu zagovara uvoz radne snage, što im država još uvijek ne dozvoljava u većoj mjeri, sve dok se u Hrvatskoj nisu iscrpile mjere koje bi zaposlile lokalno stanovništvo, piše poslovni.hr.

Iako je sezona pred vratima, potraga za svim potrebnim radnicima i dalje traje. Poslodavci su aktivni na svim poljima, radnici se traže od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje do portala za zapošljavanje, obilaze se srednje škole u potrazi za maturantima sezoncima, aktivne su kampanje na društvenim mrežama. Najviše se traže konobari, barmeni, kuhari, pomoćni radnici u kuhinji, recepcionisti, pomoćni kuhari, pizza majstori, animatori, saznajemo na portalu MojPosao, gdje je do 10. travnja u kategoriji turizam i ugostiteljstvo objavljeno preko 2700 oglasa (s tim da svaki oglas može sadržavati više pozicija), što je 31% više nego u istom razdoblju prošle godine. U kategoriji prodaja, njihovoj drugoj najpopularnijoj kategoriji u kojoj je također zastupljen velik broj sezonskih poslova, u ovoj godini do sada je objavljeno preko 2000 oglasa, što je 39% više nego u istom razdoblju prošle godine.

Također, u kategoriji ‘turizam’ u 63% oglasa tražila se srednja stručna sprema, a u 42% oglasa tražili su se kvalificirani radnici, a u 53% oglasa tražilo se radno iskustvo, i to u prosjeku 2 godine. U 39% oglasa tražilo se poznavanje stranog jezika, najčešće engleskog.

Zapošljavanje lokalaca

Najviše od ukupno 20.736 radnika, koliko se tražilo u ožujku preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, odnosilo se na djelatnost pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane te djelatnosti trgovine na veliko i malo (ukupno 15.296 radnika).

“U istom je periodu zaposleno ukupno 5764 osoba iz evidencije HZZ-a, od čega je u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane te trgovini na veliko i na malo hrane zaposleno 4147 osoba s evidencije Zavoda. Najviše sezonskih radnika po županijama zaposleno je u Dubrovačko-neretvanskoj, Splitsko dalmatinskoj, Istarskoj, Osječko-baranjskoj i Zadarskoj županiji”, izvijestili su nas iz HZZ-a.

Uz Ministarstva rada i turizma, Zavod za zapošljavanje bio je jedan od organizatora Dana poslova u turizmu koji su se tijekom ožujka održali u Osijeku, Zagrebu i Kninu. Na Danima poslova predstavilo se 106 poslodavaca koji su trebali preko 6900 sezonaca.


“Povratne informacije poslodavaca su vrlo pozitivne. Tijekom održavanja Dana poslova u turizmu poslodavci su zaprimili preko 10.000 životopisa kandidata od kojih je dio već odabran, dok je dio još uvijek u postupku odabira”, kažu u HZZ-u te vjeruju da će Dani poslova u turizmu postati primjer dobre prakse za proaktivno i organizirano rješavanje potreba poslodavaca za sezonskim radnicima.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Facebook komentari

hr Thu Apr 20 2017 15:48:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/591af117b9e03edd0d8b4628/80

AGROKOR Odluka o istražnom zatvoru u 19,30 sati

Nešto prije podneva 12 uhićenih dovedeni su pred suca istrage Zorana Luburića koji bi trebao odlučiti o zahtjevu da se uhićenima, ali i nedostupnima Ivici, Anti i Ivanu Todoriću odredi istražni zatvor

Odluka o istražnom zatvoru osumnjičenima u slučaju Agrokor trebala bi biti objavljena u 19,30 sati, doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu.

Nešto prije podneva 12 uhićenih dovedeni su pred suca istrage Zorana Luburića koji bi trebao odlučiti o zahtjevu da se uhićenima, ali i nedostupnima Ivici, Anti i Ivanu Todoriću odredi istražni zatvor.

Njihovi odvjetnici najavili su prije ročišta da će umjesto zatvora predložiti određivanje zamjenskih blažih mjera. U prvom redu se radi o zabrani pristupa svjedocima, s obzirom da je tužiteljstvo kao glavni razlog pritvaranja navelo upravo opasnost od ometanja kaznenog postupka utjecajem na svjedoke, vještake i sudionike postupka.

Odvjetnik Piruške Canjuge, Anto Nobilo, kazao je da će sucu istrage, uz zabranu pristupa svjedocima predložiti i mjeru zabrane napuštanja doma te da će s obzirom na nedavne izmjene zakona pokušati mijenjati postojeću praksu.

I odvjetnik Ivana Crnjca, Ljubo Pavasović Visković, podsjetio je da u hrvatskom zakonodavstvu postoji i mogućnost pritvora u domu koji se rijetko koristi.

Posljednjim izmjenama Zakona o kaznenom postupku otežana je, primjerice, mogućnost izlaska na slobodu uz jamčevinu koja se sada može odrediti jedino ako se pritvor traži zbog opasnosti od bijega.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo je na svojoj internetskoj stranici izvijestilo da je odluku o istražnom zatvoru donijelo nakon ispitivanja 12 od ukupno 15 osumnjičenih u ovom slučaju, a ističu i da im je troje osumnjičenih nedostupno. Uz osnivača koncerna Agrokor Ivicu Todorića nedostupni su i njegovi sinovi Ante i Ivan čiji su odvjetnici u više navrata tvrdili da nisu u bijegu te da će se na poziv vratiti u Hrvatsku.

Uz Todorića i sinove, koji nisu u Hrvatskoj, u slučaju Agrokor su osumnjičeni i u ponedjeljak uhićeni Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić. Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.

Odvjetnik Ante Todorića i prilikom dolaska na sud je ponovio da njegov branjenik dolazi u Hrvatsku te da ga je policija kontaktirala na britanski broj telefona koji su im ranije ustupili.

Svi osumnjičeni terete se za više kaznenih djela protiv gospodarstva i kaznena djela krivotvorenja, odnosno za zlouporabe u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje isprava i nezakonito vođenje poslovnih knjiga.

Facebook komentari

hr Wed Oct 18 2017 17:53:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/59e776a3b9e03e11878b4571/80
Foto: HRT

Već ove godine ponovno se zaključuju ocjene na polugodištu

Prijedlog o ponovnom vraćanju ocjena na polugodištu pripremljen je za javnu raspravu

Već ove nastavne godine ocjene će se ponovno zaključivati na polugodištu. 

Za Dnevnik HRT-a je to potvrdila ministrica Blaženka Divjak. Zaključivanje ocjena ukinuo je prije pet godina tadašnji ministar obrazovanja Željko Jovanović, a vraća se ponajviše zbog zahtjeva roditelja, ali i učenika...

Prijedlog o ponovnom vraćanju ocjena na polugodištu pripremljen je za javnu raspravu. Ako se neće stići, onda ćemo to odlukom riješiti, izjavila je ministrica Divjak.

Facebook komentari

hr Wed Oct 18 2017 17:44:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58d3b609b4739842d08b4576/80
Foto: Screenshot / YouTube

Ugostitelji protiv rušenja na Žnjanu: Žele zaustaviti bagere tužbom protiv države

Koncesionari će, u slučaju rušenja njihovih objekata, tražiti od Grada Splita povrat višegodišnjih koncesija

Idući tjedan na Žnjanu se očekuju bageri Ministarstva graditeljstva, a da se to ipak ne dogodi trebao bi se pobrinuti pravni tim kojeg su angažirali ugostitelji čije bi objekte trebalo ukloniti po već davno izdanim rješenjima Građevinske inspekcije. 

O čemu se radi pojasnio je za Index splitski odvjetnik Vinko Gulišija koji s odvjetnikom Jerom Matićem te kolegama iz zagrebačkog odvjetničkog društva Mesić, Potočnjak i Šušnjar zastupa grupu od sedam ugostitelja. 

- Podnijeti su zahtjevi za legalizaciju i spor oko vlasništva na nekretnini. Prema praksi ministarstva, to predstavlja razlog za neizvršenje akata o rušenju. Zahtjev za legalizaciju podnijet je nadležnim službama Grada Splita, dok je Trgovačkom sudu predana tužba protiv RH radi utvrđenja vlasništva na zemljištu na kojem su izgrađeni objekti. Grad Split obaviješten je o poduzetom, a od Ministarstva graditeljstva je zatraženo da sukladno zakonu i ustaljenoj praksi odgodi rušenje objekata do okončanja postupka legalizacije i spora protiv države. - kaže odvjetnik Gulišija. 

Ako ih sruše, ugostitelji će tužiti Grad Split

Nije to sve. Gulišija kaže da će koncesionari u slučaju rušenja njihovih objekata, tražiti od Grada Splita povrat višegodišnjih koncesija. Radi se, tvrdi, o iznosu od oko 10 milijuna kuna. Po njemu, Grad Split je najodgovorniji za komunalni nered na Žnjanu jer nije omogućio nikakvu infrastrukturu pa su je morali stvoriti koncesionari.

Osim toga, navodi da je Grad Split od 2011. godine izdavao koncesijska odobrenja bez suglasnosti županije pa smatra da su takve koncesije nezakonite.

- Grad Split je godinama ubirao naknadu od koncesija natrpavajući žnjanski plato preko svake mjere, ostavljajući taj dio Splita u komunalnom neredu da bi nakon šest godina zaključili kako oni nemaju ovlasti predajući u ruke bagerima ministarstva svoje dojučerašnje koncesionare. - kaže Gulišija. 

Ako ministarstvo ne odgodi rušenje unatoč svojoj dosadašnjoj praksi, spremni su podnijeti i kaznene prijave. - piše Index

Facebook komentari

hr Wed Oct 18 2017 17:06:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/59e75f77b9e03e7b868b45ae/80
Foto: Pixabay / Ilustracija

S tržišta se povlače škampi iz Pivca

Na hrvatsko tržište proizvod stavlja subjekt u poslovanju s hranom Mesna industrija Braća Pivac d.o.o., Težačka 13, Vrgorac, putem vlastitih maloprodajnih trgovina

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je u srijedu potrošače da se zbog povećanog sadržaja sulfita s tržišta povlače škampi 8/12 s dodanom vodom, LOT brojem 17205, rokom upotrebe do 24. srpnja 2019., nizozemskog proizvođača Weerstand Foods b.v., Foksdiep 1, MK Urk, koje je na hrvatsko tržište stavila Mesna industrija Braća Pivac.

Proizvod nije u skladu s Uredbom (EZ) 1333/2008 o prehrambenim aditivima, ističe Hrvatska agencija za hranu.

Na hrvatsko tržište proizvod stavlja subjekt u poslovanju s hranom Mesna industrija Braća Pivac d.o.o., Težačka 13, Vrgorac, putem vlastitih maloprodajnih trgovina.

Facebook komentari

hr Wed Oct 18 2017 16:06:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .