Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a9969e92af47ff31d8b4572/80

Ljekovite tvari u bilju

Koliko zapravo znamo o ljekovitom bilju i može li nam ono biti od pomoći u vremenu kada sve rješavamo tabletama? U nastavcima, upoznat ćemo vas s ljekovitim biljem, njegovom svrhom i savjetima koji vam mogu biti od velike pomoći.

U prošlom članku počeli smo se upoznavati  s blagodatima ljekovitog bilja. Ova tema je jako  opširna, pa ću pokušati što jednostavnije o njoj pisati. Ali ipak dok ne dođemo do samih vrsta ljekovitih biljaka i njihovog djelovanja upoznat ćemo se s najosnovnijim tvarima zbog kojih ove biljke imaju ljekovita svojstva.

S terapijskog stajališta najznačajniji sastojci su : ALKALOIDI, GLIKOZIDI, SAPONINI, ETERIČNA ULJA, GORKE TVARI, TANINI I SLUZI.

Ljekovite tvari u biljkama nastaju izmjenom tvari u razvoju i životu biljke te se pohranjuju u njezinim različitim dijelovima. Obično te tvari nisu ravnomjerno raspoređene po cijeloj biljci. Ponekad ih je više u cvjetovima, kod nekih vrsta u listovima, korijenu ili drugim organima. Posebna je značajka ljekovitih biljaka u tome što one najčešće sadrže više različitih ljekovitih tvari gdje je jedna od njih glavna te u velikoj mjeri određuje ljekovita svojstva te biljke i mogućnost njene primjene.

Ponekad biljke iste vrste ubrane na različitim mjestima mogu imati i različitu količinu ljekovitih tvari. To ovisi o staništu, vremenu branja biljke kao i o dalnjem postupku obrade.

U farmakologiji, grani farmacije koja proučava djelovanje lijekova i njihovu primjenu u organizmu i ljekovite biljke imaju svoj veliki značaj. Za ispravno konzervirane (posušene) biljne dijelove koriste se stručni izrazi koji točno određuju o kojoj o kojoj se biljci radi, a službeni naziv za sve njih zove se droga . Budući se pod tim imenom u svakodnevnom životu gotovo isključivo misli na opojne droge ( koje su isto biljnog porijekla) , u ovom slučaju termin DROGA upotrebljava se isključivo u ljekovite svrhe.

ALKALOIDI 

To su bazične tvari koje najčešće djeluju toksično. Zbog toga niti jednu ljekovitu biljku, koja sadrži alkaloide kao glavne ljekovite tvari, nije uputno samostalno koristiti.

Među alkaloide ubrajamo ATROPIN (toksična tvar u velebilju), MORFIN ( toksična tvar u vrtnom maku),  te KOLHICIN ( otrov u mrazovcu).

Alkaloidi su tvari bez mirisa i boje, a biljka rijetko sadržava samo jedan alkaloid. Obično ih ima više.

GLIKOZIDI

Sastavljeni  su od šećerne i nešećerne komponente. U prirodi su veoma rašireni. Imaju terapijsko djelovanje, a najvažniji su kardiotonički glikozidi ( kardiotonici) koji djeluju na mišićno tkivo srca. Nalaze se u biljkama roda Digitalis,zatim u korijenu jaglaca (Primula), u kori krkavine (Rhamnus).Mogu djelovati i kao sredstva za čišćenje.

SAPONINI

Ove tvari također imaju terapijsko djelovanje. Primjenjuju se kao ekspektoransi to jest sredstva koja olakšavaju iskašljavanje.

ETERIČNA ULJA 

Eterična ulja u biljkama su tako česta  gotovo i ne postoji  biljnih vrsta koje bi bile posve bez njih. Prvenstveno su tu predstavnice dviju porodica : usnače ( Lamiacae ) i štitarke (Apiaceae ). Eterična ulja su tekuće komponente biljnih stanica, hlapljive su i ugodna mirisa. Mnoga od njih koče rast mikroorganizama i imaju antiseptičko djelovanje (djeluju protuupalno).  Takve su npr. vrste stolisnik, kamilica i metvica.

GORKE TVARI

Zajedničko im je svojstvo veoma gorak okus.Takve tvari možemo naći na primjer u stolisniku i pelinu.U fitoterapiji ovakve biljke s gorkim tvarima zovemo AMARA. S obzirom na taj naziv razlikujemo više skupina : AMARA TONICA (ljekovite biljke s gorkim tvarima),AMARA AROMATICA (gorke tvari i eterična ulja) i AMARA ACRIA (biljke gorko ljekovitog okusa koje osim gorkih tvari imaju i oštre tvari koje peku).

SLUZI

Ove tvari su također terapijski važne jer štite sluznicu od podražajnog djelovanja tvari (na primjer: štite sluznicu od podražajnog djelovanja tvari kod upale gornjih dišnih putova stišavajući kašalj). Takve vrste su crni sljez,lan,islandski lišaj...

TANINI

Biljke bogate taninima najčešće koristimo kao pripravke za grgljanje kod kod angine, za ispiranje usta kod upale desni, kao obloge za razne rane i kao adstrigena sredstva (stezanje tkiva), npr kadulja.


Onaj tko se odluči sam brati ljekovite biljke mora dobro poznavati biljne vrste i njihove najznačajnije ljekovite tvari kako bi mogao razumjeti i njihovo djelovanje.

U idućem nastavku pisat ćemo o pripremi najčešćih ljekovitih biljnih lijekova.


hr Fri Mar 02 2018 16:13:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5caa45f929111c4d378b4643/80
Foto: ljekovite-biljke.hr

Podbjel: biljka koja liječi kašalj, dišne puteve i zacjeljuje rane

Zima je prošla, mnoge biljke nagovijestile su proljeće. Jedna od njih je i podbjel. Prije listanja otvara svoje predivne žute cvat glavice, u ožujku ili travnju. Raste na ilovastom tlu, uz vodu, putove i jarke.

Tusilago farfara - latinski je naziv ove ljekovite biljke koja se još u antičko doba koristila protiv bolesti dišnih organa.

DRUGI NAZIVI : lepuh, konjsko kopito, repušina

OPIS I NAČIN SUŠENJA

Cijela biljka je ljekovita, a namjena je različita. Žute cvat glavice  beremo dok su u pupu, one prvo izlaze vani. Sušimo ih vrlo naglo, da ne potamne jer tada gube vrijednost. Glavice podbjela su suhe kad sva vlaga iziđe iz njih. Nakon branja cvat glavica u ožujku i travnju, beru se listovi. Listovi su srcoliki, podsjećaju na konjsko kopito, odozgo su kožasti, tamnozeleni. Naličje je obraslo srebrnobijelim vunastim dlačicama zbog čega je ova biljka i dobila ime pod-bjel. Njihovo branje moramo sačekati dok ne dosegnu veličinu dlana, a to je u svibnju ili lipnju. 

Najčešća primjena ove biljke  je kod bolesti dišnog sustava, kašlja, bronhitisa, astme...

Latinska riječ tussis znači kašalj, a ago znači djelovati, znači biljka je dobila naziv upravo po svojoj ljekovitosti. Prilikom upale dišnih organa  dobro je listovima obložiti cijelo poprsje, što omogućuje bolje znojenje, a time snižavanje temperature.

Podbjel je biljka koja jača tek, liječi probavne organe i čisti krv. Oblog od listova podbjela pomaže kod glavobolje i migrene. Zgnječeni svježi listovi koriste se kao oblozi kod upale vena. Dobar je protiv artritisa, gihta i reume. Oblozi pomažu kod zacjeljivanja rana, ekcema, lišaja, alergija, kurjih očiju, opeklina te bolesti crvenog vjetra.

ČAJ OD PODBJELA

Jednu žlicu usitnjenih suhih cvjetova ili listova podbjela prelijemo s 2,5 dl kipuće vode. Ostavimo stajati 5 minuta pokriveno. Procijedimo, zasladimo medom ili šećerom i pijemo tri puta dnevno.

SIRUP OD PODBJELA

U staklenku slažemo red svježih cvjetova, red tamnog šećera, pa tako dok ne napunimo staklenku. Zatvorimo i ostavimo na toplom mjestu 30 dana. Nakon toga procijedimo, spremamo u tamne boce na hladno i mračno mjesto. Sirup koristimo 3 puta dnevno po jednu veliku žlicu protiv kašlja.

UPOZORENJE

Zbog alkaloida pirolizidina trebaju ga izbjegavati trudnice, dojilje i ljudi s oboljelom jetrom.Preporuka je ne koristiti čaj duže od 5 tjedana. 
hr Sun Apr 07 2019 20:48:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bfa78e90e493873238b462c/80

SIKAVICA: Biljka čudotvornog djelovanja koja obnavlja jetru, čisti krv i usporava starenje kože

Poznata je još iz antičkog vremena. U srednjem vijeku postala je najtraženija biljka za liječenje jetre, slezene, krvavog kašlja, žutice i kamenaca.
Sikavica je razgranata biljka, bogato obrasla bodljikavim listovima. Cvjetna glavica je purpurno-crvene do ljubičaste boje, kuglastog oblika, obavijena trnovitim listovima. Iz cvjetova nastaju sivi ili crni sjajni plodovi u kojima se nalaze ljekovite sjemenke Samoniklo raste širom Sredozemlja, a uzgaja se u cijelom svijetu.. Raste po kamenjaru. Naraste do visine dva metra.

Silbium marinum - latinski naziv

LJEKOVITI DIJELOVI: plodovi sa sjemenkama, biljka u cvatu

LJEKOVITE TVARI: tanini, gorke tvari, masno ulje, histamin, silimarin...

DRUGI NAZIVI: obični oslobad, divlji artičok, gospin trn, badelj....

Ova ljekovita biljka poznata i priznata u narodu i farmaciji najbolje je sredstvo za detoksikaciju jetre. Jetra je najveći unutarnji organ odgovoran za mnoge funkcije u njemu. Ona svakodnevno svojim pravilnim radom aktivno čisti krv kako bi pravilno omogućila funkcioniranje cijelog organizma. 

Nepravilan rad jetre izaziva brojne zdravstvene probleme. Sikavica odstranjuje štetne toksine koje je jetra apsorbirala. Liječi jetru oboljelu od uzimanja raznih lijekova, alkoholizma, hepatitisa. Neutralizira tvari nastale konzumiranjem alkohola i prisustva teških metala u hrani. Učinak djelotvornosti sikavice odražava se na obnavljanje stanica jetre odstranjivanjem raznih štetnih tvari koje su dospjele u jetru putem našeg krvotoka.

Jetra sinergijski surađuje s organima probavnog sustava, gušteračom, žučnim mjehurom. Sikavica tako izvanredno djeluje na zdravlje endokrinog i probavnog sustava.Stimulira enzime za pročišćavanje krvi, te otklanja žučne kamence slezene, bubrega i mjehura.Snižava nivo šećera u krvi reguliranjem inzulina u krvi, pa je izuzetno dobar lijek za dijabetičare. Ima antioksidativna svojstva, te na taj način uništava slobodne radikale, liječi hepatitis  i  pomaže u obnavljanju kože te usporavanju njezinog starenja.

Sastojak je lijeka silimarina koji se može kupiti u ljekarnama. Silimarin jača stanice jetre i smanjuje rizik od razvoja kancerogenih tvari. Jača imunitet, štiti kožu od tamnih mrlja, ožiljaka i bora. Dobro je sredstvo za masnu jetru. Ponekad jetra oboli uslijed svakodnevnog prevelikog stresa, što se vidi i na koži.  Pomaže zdravlju očiju, zglobova i mišića. Silimarin, sastojak sikavice jača imunitet i sprečava razvoj kancerogenih stanica.

ČAJ OD SIKAVICE


Malu žlicu osušene biljke sikavice prelijemo s 2 dl uzavrele vode. Poklopimo, te nakon 15-ak minuta procijedimo. Pije se 3 puta dnevno prije jela, u malim gutljajima.

ČAJ OD SJEMENA SIKAVICE


Malu žlicu mljevenog sjemena sikavice prelijemo uzavrelom vodom. Ostavimo 15 ak minuta, procijedimo i pijemo 2-3 puta dnevno. Sjeme možemo jesti u kombinaciji s jogurtom.
hr Sun Nov 25 2018 08:26:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5be87bc10e4938af0c8b4589/80

DRIJEN Liječi razne probavne smetnje, uklanja slabokrvnost i zacijeljuje rane

"Zdrav ko dren" -narodna je uzrečica koja ima dosta simbolično značenje. Ljudi su se nekad umivali vodom u kojoj su bile ostavljene drijenove šibe. Drvo od drijena je tvrdo i žilavo pa je i to jedna od usporedbi za zdrav organizam.

Cornus mas - latinski naziv

DRUGI NAZIVI : drina, drijenak,drinina...

SASTOJCI: fruktoza, pektin, sluzi, organske kiseline, smola,vitamin C

Drijen drvo koje dosegne visinu do 7- 8 metara. Listovi su jajasti, nasuprotno smješteni, jasno istaknute nervature. Cvjetovi su sitni, žuti, u štitastim cvatovima. Cvatu prije listanja. Plod je crvena, jajolika koštunica. Cvate u drugom i trećem mjesecu. Plodovi sazrijevaju u jesen.

Ljekoviti sastojci su : plod,cvijet, list, kora stabla 

Plodovi drijena jedu se u svježem stanju, zamrzavaju, suše i prerađuju u sok, pekmez, marmeladu, kompot. U Francuskoj se od drijena pravi vino, a nedozreli plodovi se konzerviraju u slanoj vodi kao masline. Rusi ga koriste kao začin za jela od mesa i ribe, a Nijemci ga ukuhavaju sa šećerom i octom, te dodaju jelima od krumpira i tijesta.

Plod i kora drijena upotrebljavaju se protiv različitih crijevnih tegoba, proljeva, polipa i katara crijeva. U tu svrhu radimo čaj ili kompot. Blagi čaj od suhih cvjetova koristimo kod liječenja dječjeg proljeva. U istu svrhu koristimo listove drijena. Čaj upotrebljavamo kod krvarenja i vrućice. Djelotvoran je u liječenju grla, slabokrvnosti, hemeroida i dijabetesa. Služi i za bolje zacjeljivanje rana. Plodovi, kora stabla i listovi sadrže antimikrobna svojstva, a ulje iz sjemenki i ploda služi za regeneraciju kože.

ČAJ OD DRIJENA

Osušene plodove, koru, listove ili cvjetove upotrebljavamo tako da uzmemo 5 do 10 grama ovih ljekovitih sastojaka i prelijemo s 2 decilitra vode. Nakon 20 minuta čaj procijedimo i odmah pijemo. Pijemo ga 3 puta dnevno.

SOK OD DRIJENA

Najprirodniji način dobivanja soka da pomiješamo plodove sa šećerom i zagrijemo do vrenja. Možemo dodati malo vode. Na kilogram plodova dodajemo pola kile šećera.Propasiramo i čuvamo u bocama u hladnjaku. Ovaj sok je izuzetno gust, pa ga razrjeđujemo vodom.
hr Sun Nov 11 2018 19:58:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bdeffd30e49380e008b45cb/80

DIVLJA RUŽA ILI DIVLJI ŠIPAK: Jača imunitet i probavne organe, otklanja kamenac

Plodovi ovog bodljikavog grma prepuni su vitaminom C...
Rosa canina -latinski naziv

LJEKOVITI SASTOJCI: antioksidansi, vitamin C, skupina vitamina B, vitamin A, K, karoten...


DRUGI NAZIVI: šipurika,pasja ruža, šipkovina,obični šipak, šipkovina


OPIS BILJKE:  Divlji šipak je bodljikavi grm, visine do 4 metra. Grane su pune trnova, listovi neparno perasti. Cvjetovi, po 3-5 u cvatovima.Latice svijetloružičaste, rjeđe bijele ili žućkaste. Plod šipka koji vremenom dozrijevanja dobiva narančastocrvenu boju. Plodove beremo u rujnu i listopadu. Vrlo su lijekoviti i puni vitamina C i B2. Sušimo ih u hladu i čuvamo u dobro začepljenim posudama jer brzo izgube svoje djelovanje. Biljka raste na suhom, neobrađenom tlu, pašnjacima, livadama. Plodove beremo tamo gdje je čisto, nikako uz cestu. Pravilo je da sve ljekovite biljke beremo na čistim staništima.

LJEKOVITO DJELOVANJE:  Zbog visokog sadržaja vitamina C i mnogih drugih vitamina, čaj i pripravci od šipka služe kao sredstvo za jačanje imuniteta. Koristimo ga u vrijeme prehlade i gripe. Treslovine koje se nalaze u šipku imaju svojstvo stezanja, što olakšava probleme s proljevom.


Organske kiseline i pektini potiču izlučivanje probavnih sokova i tako ublažavaju gastritis. Šipak ima i diuretička svojstva što uveliko povećava pokretljivost zglobova i sprječava artritis. Zbog svojih protuupalnih djelovanja liječi bubrežna oboljenja, kamenac i pijesak u mjehuru i bubrezima. Šipkov čaj otklanja proljetni umor i bljedoću, pročišćava krv, liječi giht. Dobar je u borbi protiv rahitisa i vodene bolesti. Čaj bi osobito morali koristiti stariji ljudi jer njima probavni organi ne upijaju dovoljnu količinu vitamina C iz hrane. Poznato je da 100 grama vitamina C ima jednaku vrijednost kao kilogram limuna.

Marmelada tijekom zime je dobar izvor vitamina C.


ČAJ OD ŠIPKA: Žlicu sjeckanog, suhog šipka stavimo u šalicu uzavrele vode. Ostavimo poklopljeno 10 minuta, procijedimo, zasladimo medom i pijemo 3 puta dnevno.
hr Sun Nov 04 2018 15:19:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .