Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a2278b5b9e03e4d158b45cc/80

Humanitarna akcija ˝Djeca za djecu˝: Studentski entuzijazam i humanost za pomoć djeci KBC Split

Studenti pete godine Ekonomskog fakulteta u Splitu udružili su svoje znanje i humanost i odlučili pomoći djeci
I tako je započeo još jedan prosinac. Mjesec dobre volje, pozitivne energije i suosjećanja. Posebno se za ovaj mjesec vežu humanitarne akcije i pomoć onima kojima je to najpotrebnije. Hvalevrijedna akcija pod nazivom ˝Djeca za djecu˝ započela je od 1. prosinca i traje do 31. prosinca.  Da bi akcija bila još posebnija, važno je naglasiti da je organiziraju studenti pete godine ekonomskog fakulteta

U sklopu akcije, 16.12.2017. na splitskoj Rivi održat će se i manifestacija koja uključuje zabavni program u kojem će nastupati razne dječje plesne skupine i zborovi, ali i drugi izvođači poput Žanamari Perčić, Zorice Andrijašević, Domenice Žuvele, klape Sv.Florijan i drugi. 


Popričali smo s jednom od organizatorica, koja nam je otkrila kako je došlo do ideje i što žele postići s ovim projektom. 

1. Za početak, predstavite nam se! 

-Mi smo grupa studenata druge godine diplomskog studija, smjer Turizam i hotelijerstvo.

2. Što možete reći o projektu?

- Projekt pod nazivom 'Djeca za djecu' humanitarna je akcija koju organizira grupa studenata pete godine ekonomskog fakulteta, u okviru Ekonomskog fakulteta kao pravnog organizatora. Cilj projekta je prikupiti sredstva za uređenje i unapređenje Klinike za dječje bolesti u sklopu KBC-Split. Akcija počinje 01.12.2017. godine i trajat će do 31.12.2017. godine. 

 Na kraju programa slijedi zajedničko puštanje balona s helijem u zrak. Na Rivi ćemo također imati i štand na kojemu će se po simboličnim cijenama prodavati radovi koje su izradila djeca iz splitskih vrtića i okolice.

3. Što vas je potaklo da organizirate humanitarnu akciju?
- U sklopu kolegija 'Upravljanje manifestacijama' studenti svake godine imaju mogućnost izraditi seminar ili organizirati nekakav koncert ili događanje. Mi smo odlučili istaknuti se i učiniti nešto lijepo i dobro kada već imamo priliku za to. Nažalost, danas ima sve više bolesne djece i svjesni smo da im je pomoć na ovaj ili onaj način potrebna. Željeli bismo da se novcem koji prikupimo urede svi dječji odjeli unutar splitske bolnice i da omogućimo djeci, ali i roditeljima što ugodniji boravak. 

4. Jeste li dobili očekivanu podršku za projekt?

- Iskreno, iznenađeni smo podrškom koju smo dobili od brojnih fizičkih i pravnih osoba, ali pomalo i razočarani zbog brojnih odbijenica. Prvenstveno moramo spomenuti našu profesoricu Smiljanu Pivčević i dekanicu Ekonomskog fakulteta, gospođu Maju Fredotović te tajnicu, gospođu Sanju koje su nam uvijek bile dostupne za sva pitanja, ali i ostale pravne radnje koje smo morali poduzeti u projektu pa im se ovim putem zahvaljujemo na strpljenju i trudu. Brojni su oni koji su nas podržali i pomogli nam na razne načine u organizaciji-nećemo nabrajati da ne izostavimo nekoga, ovim putem se i njima od srca zahvaljujemo.

5. Što želite postići s ovim projektom?

- Ovim projektom želimo prvenstveno osigurati djeci i roditeljima što kvalitetniji i koliko toliko radostan boravak u klinici. Svjesni smo koliko je toj dječici teško samim time što imaju zdravstvenih problema, a pogotovo što njihovi mame i tate ne mogu biti s njima cijelo vrijeme. To je ono što nas je posebno dirnulo, ipak smo i svi mi u duši još djeca i potrebni pažnje svojih roditelja onda kad nas nešto boli!

 6. Je li vam kao studentima teško uskladiti obveze učenja i organiziranja projekta?

- Ponekad nam je teško uskladiti obaveze učenja, pohađanja nastave i pripremanja projekta, ali srećom imamo profesore koji su nam maksimalno izašli u susret. Moramo napomenuti da mnogi studenti iz grupe rade preko student servisa tako da stvarno imaju malo slobodnog vremena. Međutim, uz malo dobre volje sve se može. Organizirali smo se, podijelili zadatke i možemo reći da smo uspjeli jer djelujemo kao tim, znate kako se kaže - Taj san u slapu da bi mogo sjati i moja kaplja pomaže ga tkati.

7. Kakav odaziv očekujete od Splićana?

- Iskreno na samom početku smo se bojali kakav će biti odaziv, ali kad smo krenuli u akciju potrage za financijskim i medijskim sponzorima, shvatili smo da će ova manifestacija okupiti veliki broj ljudi i zbog toga smo vrlo radosni i sretni.  To nam je dalo vjetar u leđa i motivaciju da se potrudimo što više da bi ostvarili svoj cilj, ali tek kada vidimo sretna lica djece i njihovih roditelja, smatrat ćemo da smo izvršili svoj zadatak.

Što reći nego studenti i projekt za svaku pohvalu. Jedino što još moramo je doći na Rivu 16. prosinca kako bi pomogli djeci kojoj je to najpotrebnije, ali i podržali ove mlade ljude koji svojom humanošću mijenjaju naš grad i stvaraju pozitivno ozračje u ovo božićno vrijeme. 

hr Sat Dec 02 2017 10:52:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b76f1b3cb557a27688b4a10/80

Korida u Imotskom: pobjedu odnio bik Peronja

Bik je u vlasništvu braće Kokan koji već dugo sudjeluju u koridama
U Imotskom, točnije u Dolića Dragi, u nedjelju se održala korida pred 5 000 ljubitelja borbi bikova. Titulu najboljeg odnio je bik Peronja koji je obranio prošlogodišnju titulu, a pobjedio je Risonju koji je u vlasništvu Filipa Radanovića iz Kladnjica.

Bik Peronja star je pet godina, a braća Kokan posebno ga hrane i treniraju. Glavni koordinator treniranja je Marin sa svojim prijateljima Ivanom Zebićem, Nikolom Balićem i Trpimirom Maretićem.

Tradicija obitelj Kokan traje preko 20 godina, a s vremenom je to prešlo u ljubav. Njihov Peronja trenutno je najbolji i najjači bik u Hrvatskoj u srednjoj kategoriji od 900 kilograma. Pobjedio je u mnogim koridama pa su tako braća Kokan dobila poziv iz susjedne BiH da dogodine u travnju njihov Peronja odmjeri snage s najjačim bikom susjedne države.
hr Fri Aug 17 2018 17:57:55 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b76d573cb557a234f8b4fbe/80

Napadaj panike ili srčani udar? Simptomi su slični, znajte prepoznati razliku

Iako zvuči nevjerojatno da bi se ova dva stanja mogla preklapati, simptomi su im nevjerojatno slični

Simptomi napada panike i srčanog udara mogu biti veoma slični te je nekada čak teško reći koja je razlika među njima. 

Svake godine, od dva do tri posto osoba u SAD-u  proživljava panične poremećaje koji se očituju napadajima panike, tj. spontanim, naglim i neočekivanim napadajima intenzivnog straha ili užasa. 

Simptomi paničnog napada uključuju oštru bol u prsima, trnce u rukama, ubrzano kucanje srca, znojenje, tresavicu i kratak dah. 

Također, svake godine oko 735 000 ljudi u SAD-u doživi srčani udar, a simptomi udara su nevjerojatno slični napadu panike - bol u prsima, znojenje, povračanje, mučnina te kratak dah. Iako se simptomi ova dva zdravstvena stanja preklapaju, poznavanje razlike među njima može biti od životne važnosti.

No, shvaćanje razlike može biti otežano, pogotovo ako osoba nije proživjela simptome ni jednog napada. Faktori koji čine razliku su karakteristike boli i samo trajanje. Kod napadaja panike, bol u prsima je većinom oštra i stvara osjećaj probadanja, a lokalizirana je na središnjem dijelu prsa. Kod srčanog udara, bol karakterizira osjećaj pritiska i stiskanja.

Što se trajanja tiče, panični napadaji traju oko 20 do 30 minuta dok kod srčanog udara, simptomi traju dulje i kako vrijeme otječe postaju sve gori, piše zivotistil.hr

hr Fri Aug 17 2018 16:02:40 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b0ab36e2af47f3a008b46f8/80

Što je to emocionalna inteligencija?

U današnje vrijeme emocionalno inteligencija je ključ kojim otvaramo gotovo sva vrata. O čemu se radi i možete li za sebe reći da ste emocionalno inteligentni?

Što je emocionalna inteligencija?

Emocionalna inteligencija se temelji na sposobnosti pojedinca da pravilno prepozna svoje osjećaje, može ih kontrolirati, u stanju je prepoznati osjećaje drugih i nema poteškoća u održavanju zdravih odnosa s drugim osobama.

Tko su osobe s visokom emocionalnom inteligencijom? 

Osobe koje krasi visoka razina emocionalne inteligencije u pravilu su pojedinci koji samouvjereno upravljaju svojim emocijama, spremni su otvoreno razgovarati o njima i argumentirano ih obrazlažu. Kao rezultat navedenog pokraj sebe možete očekivati osobu koja nikada ne dopušta da emocije upravljaju odnosom (strah, ljutnja, bijes, krivnja).

Osobe s niskom emocionalnim inteligencijom

Osobe s niskom emocionalnom inteligencijom vrlo rijetko ili gotovo nikada ne govore niti ne analiziraju svoje osjećaje. Izbjegavaju prihvaćanje odgovornosti za krive postupke, preplavljeni su osjećajem krivnje, nesigurne su, pesimistične i sklone odgovornost prebaciti na druge.

Ako ste mišljenja da imate nisku razinu emocionalne inteligencije možda je pravo vrijeme da tijekom ljetnih mjeseci više vremena posvetite svojim emocijama. Razumijevanje vlastitih emocija je temelj za ispravno upravljanje emocijama. Ne zaboravite, vaše emocije su vaši robovi a vi ste vlastodršci, ne dopustite da se uloge zamijene jer u protivnom problemi su neizbježni u privatnom i profesionalnom okružju.

Svi mi želimo skladne i harmonične odnose koje ne možemo realizirati ako smo deficitni na području koje se veže uz emocionalnu inteligenciju., piše Ordinacija


hr Fri Aug 17 2018 12:48:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b7685e1cb557a4f6a8b4907/80
Foto: PIXABAY

Posao iz snova: Traži se osoba da putuje svijetom i pije gin

AKO STE ljubitelj gina, imamo dobru vijest za vas - postoji posao koji od vas traži samo da putujete svijetom i pijete gin.

Proizvođač gina Bombay Sapphire te ugostiteljska tvrtka Inception Group traže globalnog ambasadora čiji bi zadatak bio putovati svijetom 80 dana i piti gin. Posao je osmišljen u svrhu promocije novog bara u Londonu, Mr Fogg’s Society of Exploration, inspiriranog romanom Julesa Verna Put oko svijeta u 80 dana. Iako je riječ o promociji londonskog puba, nigdje nije naglašeno da kandidat mora biti iz Velike Britanije, tako da...

Sretnik koji bude odabran od kolovoza do studenog posjetit će Mumbai, Hong Kong, San Francisco, New York i Lisabon. 

Putovanje će morati zabilježiti fotografijama i tekstovima koji će se objavljivati na društvenim mrežama. Putem će morati prikupljati i razne biljke i začine koje ga oduševe kako bi pri povratku u londonski bar mogao napraviti vlastiti koktel pod nazivom Around The World., piše Index

Natječaj ne navodi direktno kolika je plaća pa se čini da će ambasadoru biti podmireni svi troškovi, no da redovitu plaću ipak neće primati. 

Prijaviti se možete ovdje do 27. kolovoza. 

 

hr Fri Aug 17 2018 10:23:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .