Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a2278b5b9e03e4d158b45cc/80

Humanitarna akcija ˝Djeca za djecu˝: Studentski entuzijazam i humanost za pomoć djeci KBC Split

Studenti pete godine Ekonomskog fakulteta u Splitu udružili su svoje znanje i humanost i odlučili pomoći djeci
I tako je započeo još jedan prosinac. Mjesec dobre volje, pozitivne energije i suosjećanja. Posebno se za ovaj mjesec vežu humanitarne akcije i pomoć onima kojima je to najpotrebnije. Hvalevrijedna akcija pod nazivom ˝Djeca za djecu˝ započela je od 1. prosinca i traje do 31. prosinca.  Da bi akcija bila još posebnija, važno je naglasiti da je organiziraju studenti pete godine ekonomskog fakulteta

U sklopu akcije, 16.12.2017. na splitskoj Rivi održat će se i manifestacija koja uključuje zabavni program u kojem će nastupati razne dječje plesne skupine i zborovi, ali i drugi izvođači poput Žanamari Perčić, Zorice Andrijašević, Domenice Žuvele, klape Sv.Florijan i drugi. 


Popričali smo s jednom od organizatorica, koja nam je otkrila kako je došlo do ideje i što žele postići s ovim projektom. 

1. Za početak, predstavite nam se! 

-Mi smo grupa studenata druge godine diplomskog studija, smjer Turizam i hotelijerstvo.

2. Što možete reći o projektu?

- Projekt pod nazivom 'Djeca za djecu' humanitarna je akcija koju organizira grupa studenata pete godine ekonomskog fakulteta, u okviru Ekonomskog fakulteta kao pravnog organizatora. Cilj projekta je prikupiti sredstva za uređenje i unapređenje Klinike za dječje bolesti u sklopu KBC-Split. Akcija počinje 01.12.2017. godine i trajat će do 31.12.2017. godine. 

 Na kraju programa slijedi zajedničko puštanje balona s helijem u zrak. Na Rivi ćemo također imati i štand na kojemu će se po simboličnim cijenama prodavati radovi koje su izradila djeca iz splitskih vrtića i okolice.

3. Što vas je potaklo da organizirate humanitarnu akciju?
- U sklopu kolegija 'Upravljanje manifestacijama' studenti svake godine imaju mogućnost izraditi seminar ili organizirati nekakav koncert ili događanje. Mi smo odlučili istaknuti se i učiniti nešto lijepo i dobro kada već imamo priliku za to. Nažalost, danas ima sve više bolesne djece i svjesni smo da im je pomoć na ovaj ili onaj način potrebna. Željeli bismo da se novcem koji prikupimo urede svi dječji odjeli unutar splitske bolnice i da omogućimo djeci, ali i roditeljima što ugodniji boravak. 

4. Jeste li dobili očekivanu podršku za projekt?

- Iskreno, iznenađeni smo podrškom koju smo dobili od brojnih fizičkih i pravnih osoba, ali pomalo i razočarani zbog brojnih odbijenica. Prvenstveno moramo spomenuti našu profesoricu Smiljanu Pivčević i dekanicu Ekonomskog fakulteta, gospođu Maju Fredotović te tajnicu, gospođu Sanju koje su nam uvijek bile dostupne za sva pitanja, ali i ostale pravne radnje koje smo morali poduzeti u projektu pa im se ovim putem zahvaljujemo na strpljenju i trudu. Brojni su oni koji su nas podržali i pomogli nam na razne načine u organizaciji-nećemo nabrajati da ne izostavimo nekoga, ovim putem se i njima od srca zahvaljujemo.

5. Što želite postići s ovim projektom?

- Ovim projektom želimo prvenstveno osigurati djeci i roditeljima što kvalitetniji i koliko toliko radostan boravak u klinici. Svjesni smo koliko je toj dječici teško samim time što imaju zdravstvenih problema, a pogotovo što njihovi mame i tate ne mogu biti s njima cijelo vrijeme. To je ono što nas je posebno dirnulo, ipak smo i svi mi u duši još djeca i potrebni pažnje svojih roditelja onda kad nas nešto boli!

 6. Je li vam kao studentima teško uskladiti obveze učenja i organiziranja projekta?

- Ponekad nam je teško uskladiti obaveze učenja, pohađanja nastave i pripremanja projekta, ali srećom imamo profesore koji su nam maksimalno izašli u susret. Moramo napomenuti da mnogi studenti iz grupe rade preko student servisa tako da stvarno imaju malo slobodnog vremena. Međutim, uz malo dobre volje sve se može. Organizirali smo se, podijelili zadatke i možemo reći da smo uspjeli jer djelujemo kao tim, znate kako se kaže - Taj san u slapu da bi mogo sjati i moja kaplja pomaže ga tkati.

7. Kakav odaziv očekujete od Splićana?

- Iskreno na samom početku smo se bojali kakav će biti odaziv, ali kad smo krenuli u akciju potrage za financijskim i medijskim sponzorima, shvatili smo da će ova manifestacija okupiti veliki broj ljudi i zbog toga smo vrlo radosni i sretni.  To nam je dalo vjetar u leđa i motivaciju da se potrudimo što više da bi ostvarili svoj cilj, ali tek kada vidimo sretna lica djece i njihovih roditelja, smatrat ćemo da smo izvršili svoj zadatak.

Što reći nego studenti i projekt za svaku pohvalu. Jedino što još moramo je doći na Rivu 16. prosinca kako bi pomogli djeci kojoj je to najpotrebnije, ali i podržali ove mlade ljude koji svojom humanošću mijenjaju naš grad i stvaraju pozitivno ozračje u ovo božićno vrijeme. 

Facebook komentari

hr Sat Dec 02 2017 10:52:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a358a32b9e03eb0278b4617/80

"Djeca za djecu": Na Rivi održana manifestacija čiji prihod ide za Kliniku za dječje bolesti KBC-a Split

Studenti su odlučili prikupiti sredstva za uređenje Klinike za dječje bolesti u sklopu KBC-Split.
"Djeca za djecu" naziv je humanitarne akcije koju je organizirala skupina studenata pete godine Ekonomskog fakulteta u Splitu. Cilj projekta je prikupiti sredstva za uređenje i unapređenje Klinike za dječje bolesti u sklopu KBC-Split. Akcija je počela 01.12.2017. godine i trajat će do 31.12.2017. godine. 

Upravo danas je na splitskoj Rivi održana manifestacija u sklopu humanitarne akcije. Okupljene su zabavljale razne dječje plesne skupine i zborovi, Žanamari Perčić, Zorica Andrijašević, Domenica Žuvela, klapa Sv.Florijan,..

- Danas je bio veliki dan za našu akciju, održavanje same manifestacije na Rivi. Na našem štandu su građani prema svojim mogućnostima i želji za pomoći kupovali radove koje su za akciju izradila djeca iz splitskih vrtića i okolice te balone s helijem. Na kraju programa uslijedilo je zajedničko puštanje balona u zrak.- kazali su nam organizatori akcije.

- Prije svega se želimo još jednom zahvaliti svojoj dragoj profesorici Smiljani Pivčević koja je cijelo vrijeme manifestacije bila s nama. Nadalje, veliko hvala svoj predivnoj dječici iz vrtića što su svojim radovima doprinijeli ovoj akciji, ali ponajviše njihovim tetama koje su ih motivirale. Hvala svima ostalima koji su nam donacijom proizvoda uvećali održavanje manifestacije. I na kraju, veliko hvala svim dobrim ljudima koji su danas posjetili naš štand i time obogatili naše humanitarne kutije. Naše malo nekome je mnogo!- podijelili su s nama svoju sreću zbog uspješno održane akcije.

Ako niste sudjelovali u ovoj hvalevrijednoj akciji, a željeli ste, još uvijek stignete. Svaka kuna je dobrodošla, a uplatite se mogu vršiti na broj žiro računa u HPB banci- HR03 2390 0011 5001 26448.


Facebook komentari

hr Sat Dec 16 2017 22:06:50 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a357e2bb9e03ea0258b46ba/80

Prilika za one koji traže posao: CIA nudi milijun kuna godišnje instruktorima hrvatskog jezika

CIA traži ljude koji govore hrvatski, srpski ili bosanski jezik. I spremni su dobro platiti. Ova obavještajna agencija traži iskusne i kvalificirane instruktore stranih jezika za godišnju plaću koja, bez bonusa, može iznositi do 161,900 dolara. Prevedeno u domaću valutu, CIA nudi plaću od nešto više od milijun kuna
Uz regularnu plaću, potencijalni novi zaposlenici dobivaju i bonuse koji mogu iznositi i do 35 tisuća dolara. Bonusi se isplaćuju ovisno o jeziku i poziciji, a visina bonusa ovisi o kriterijima koje postavlja CIA. Također, instruktori koji govore više jezika, mogu se kvalificirati za isplatu više bonusa, piše Index.

Osim hrvatskog, bosanskog i srpskog, traže se instruktori drugih jezika, a popis možete pogledati ovdje

Kako navode na svojim službenim stranicama, "CIA pruža prvoklasnu obuku energičnim, kreativnim i upornim profesionalcima".

Uvjeti

Kandidati moraju imati diplomu iz stranog jezika, odnosno iz lingvistike ili nekog srodnog polja. Moraju imati između dvije i pet godina iskustva, kao i dokazano znanje iz povijesti, kulture, politike i ekonomije područja u kojemu su stručni. Također, traži se sposobnost korištenja posljednjih tehnoloških i predavačkih vještina. Poželjno je iskustvo predavanja jezika odraslima, od početnog stadija do nivoa tečnog govornika. Poželjno je i da su se kandidati školovali, živjeli ili radili u inozemstvu. Jedan od uvjeta je i vrhunsko poznavanje engleskog jezika. 

Svi kandidati moraju proći medicinski i psihološki pregled, testiranje na detektoru laži te detaljnu provjeru identiteta. Jedan od uvjeta je posjedovanje američkog državljanstva. Kako bi CIA uopće razmatrala kandidaturu, jedan od uvjeta je da prijavljeni nisu koristili droge u posljednjih 12 mjeseci. Ta stavka bit će pažljivo provjerena.

Cijeli članak pročitajte ovdje.
 

Facebook komentari

hr Sat Dec 16 2017 21:18:19 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a35525db9e03ee1288b45de/80
Foto: Facebook Udruga Most

U Splitu održana humanitarna akcija "A di si ti?"

U organizaciji Udruge "MoSt" u Splitu je u subotu održana 17. humanitarna akcija "A gdje si ti?" na kojoj se prodajom doniranih stvari prikupljao novac za opremanje Centra za beskućnike i osobne potrebe korisnika.
Humanitarna akcija se održala na trgu ispred HNK gdje su na štandovima brojne donirane stvari prodavali volonteri MoSta, te tako prikupljali novac za korisnike. Prethodno su građani Splita i okolice MoStu ciljano za tu akciju donirali mnoge vrijedne stvari koje su se danas našle na 40 štandova.

Prodavale su se knjige, stripovi, enciklopedije, nakit, udžbenici, slike, društvene igre, razne rukotvorine, CD- ovi, DVD- ovi, igrice, suveniri, ukrasi i ostalo.

U tu se humanitarnu akciju organizirano uključilo 50 organizacija, klubova, osnovnih i srednjih škola, gimnazija, sportskih društava, novinara, raznih tvrtki, pojedinaca, sportaša, glazbenika i brojnih drugih, a u ulozi volontera su se među brojnima našli političari i igrači Hajduka.

Cilj akcije je bio senzibiliziranje javnosti za problem beskućništva te promocija solidarnosti i volonterstva.

Facebook komentari

hr Sat Dec 16 2017 18:08:26 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a353084b9e03e70268b466c/80

Kolači vam ne uspijevaju? Sedam je mogućih razloga za to!

Problem koji brojne početnike u kuhinji dovodi do odustajanja u pripremi kolača je njihov loš ishod. Naime često se događa da iako recept pratite u cijelosti od koraka do koraka nakon pečenja rezultat nije zadovoljavajući nego dapače potpuna katastrofa. Otkrivamo najčešće greške zbog kojih vam vaši kolači ne uspijevaju
1. Umjesto praška za pecivo koristite sodu bikarbonu i obrnuto 
Prašak za pecivo je napravljen od sode bikarbone, no njihova struktura i tekstura je posve različita kao i učinak koji imaju u pojedinim receptima. Soda bikarbona samo reagira i proizvodi ugljični dioksid kada je pomiješana s kiselim sastojcima poput čokolade, jogurta, kiselog mlijeka ili octa. Prašak za pecivo pak proizvodi ugljični dioksid kada se pomiješa s vodom, piše zadovoljna.hr.

2. Izbjegavanje prosijavanja suhih sastojaka
U brojnim receptima naznačeno je kako suhe sastojke treba prosijati prije dodavanja u smjesu, no brojni ga preskaču. Ovaj korak je važan jer prosijavanjem brašna uklanjamo moguće grudice u tijestu, dok prosijavanje praška za pecivo osigurava da se na površini kolača ne stvaraju rupice.

3. Otvarate vrata pećnice za vrijemepečenja
Otvaranjem vrata pećnice dolazi do puštanja topline vani koja uzrokuje propast kolača. To se događa jer smjesa u sredini ostaje svježa i potrebno joj je točno naznačeno vrijeme da se cijela pretvori u željenu teksturu, puštanjem topline dolazi do ispuhavanja toplog zraka iz smjese i ona pada. Ovo pravilo se posebno odnosi na kolače i biskvite bez brašna.

4. Predugo miješate tijesto 
U posljednje vrijeme sve više se koriste automatizirane miješalice čijim pak opcijama treba ovladati prije negoli se upustite u njihovo korištenje. Naime presnažno promiješano tijesto stvorit će mjehuriće zraka koji će nakon pečenja samo splasnuti. Pravilo je da šećer i maslac trpe snažno miksanje dok druge sastojke valja umiješati ručno.

5. Zaboravljate protresti kalup s tijestom 
Posebno naznačeno u gotovo svakom receptu je savjet da tijesto nakon što ga izlijete u kalup protresete, brojni ovo izbjegavaju, a za posljedicu dobiju površinu kolača koja je kvrgava. Ovaj savjet je vrijedan jer treskanjem tijesta, posebno onog koje je debelo i ljepljivo, istjerujete mjehuriće zraka što spriječava da kolač splasne i ostane s rupom u sredini.

6. Bjelanjke naglo dodajete u smjesu miksanjem
Greška koju brojni rade u nastojanju da što prije završe s pripremom kolača je naglo dodavanje istučenih bjelanjaka u smjesu. Naime na ovaj način bjelanjci postaju vodenasti, gube pjenastu strukturu zbog čega tijesto nakon pečenja u sredini ostaje vlažno i svježe. Bjelanjke treba u smjesu dodavati žlicom malo po malo na samom početku i potom nježno umiješati ostatak.

7. Predugo ostavljate žutanjke i šećer bez miješanja
Brojni recepti posebice za torte započinju prvim korakom miksanja žutanjaka sa šećerom, no posve lagan pothvat već u startu može prouzrokovati lošu teksturu biskvita. Naime šećer se veže na žutanjke i stvaraju se kristali koje je teško izmiksati i pretvoriti u glatku teksturu, osim toga svi naredni sastojci teško se vežu u homogenu smjesu.

Facebook komentari

hr Sat Dec 16 2017 15:45:36 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .