Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5d8e055b29111cae978b4598/80

Nastupom na veronskom sajmu kamena do još boljih izvoznih rezultata

Dalmatinski kamenari, pod okriljem HGK, predstavljaju se na vodećem svjetskom sajmu Marmo+Mac u Veroni od 25. do 28. rujna.
- Činjenica da ŽK Split već 21 godinu organizira zajednički nastup hrvatskih kamenara na prestižnom veronskom sajmu, najbolje govori o iskustvima, zadovoljstvu i koristi koje naše tvrtke imaju od ovog predstavljanja. Unatoč digitalizaciji, direktni kontakti svih u struci, koji se ostvaruju na sajmovima, su nezamjenjivi, stoga HGK sufinanciranjem i organizacijom zajedničkih nastupa daje potporu tvrtkama i potiče ih na sudjelovanje“, istaknuo je predsjednik HGK - Županijske komore Split, Joze Tomaš povodom zajedničkog nastupa hrvatskih kamenara na sajmu Marmo+Mac, od 25. do 28. rujna u Veroni. 

O važnosti sajmova za internacionalizaciju i promociju poslovanja tvrtki, bilo je riječi i na sastancima koje je Tomaš vodio s čelnim ljudima uprave veronskog sajma, generalnim direktorom Giovannijem Mantovanijem, predsjednikom Mauriziom Daneseom i predstavnikom Veronafiere za Aple-Adria regiju i Tursku Matjažom Žigonom, kao i generalnom konzulicom hrvatskog konzulata u Trstu, Nevenkom Grdinić.

Veronski sajam, s tradicijom dužom od pola stoljeća, pruža uvid u cijeli lanac u industriji prirodnog kamena, od sirovina do poluproizvoda i gotovih proizvoda, od strojeva za obradu i tehnologija do primjene kamena u arhitekturi i dizajnu te predstavlja vodeći svjetski događaj i nezaobilazno mjesto za sve u svijetu kamena. 

Na zajedničkom štandu ŽK Split od 120 metara četvornih ove se godine predstavlja šest dalmatinskih tvrtki koje se bave vađenjem i obradom arhitektonsko-građevnogakamena: Brački kamen d. o. o. Nerežišće, Delta-Dragun d. o. o. Dolića Draga, Forma GMKd. o. o. Zakučac, Jadrankamen d. d., u stečaju Pučišća, Kamen Dalmacija d. o. o. Split i Sprega d. o. o. Split. Riječ je o od reda izvozno orijentiranim tvrtkama, kojima se udio izvoza u ukupnoj prodaji kreće od 30% do čak 100%. Koliko im je sudjelovanje na ovakvom sajmu važno kako za sklapanje novih poslova tako i za odmjeravanje snaga s konkurencijom i upoznavanje s novim trendovima potvrđuju i sami izlagači, od koji su neki, poput Jadrankamena, desetljećima vjerni veronskom sajmu. 

- Više od dva desetljeća se potvrđuje da je sajam Marmo+Mac zbog blizine, veličine te činjenice da pokriva segmente komercijalnog i tehničkog aspekta arhitektonsko-građevnoga kamena, najbolja poslovna prigoda za hrvatske proizvođače i prerađivače iz tog sektora“ ,istaknuo je Velibor Jukić iz Jadrankamena. 

Da je sajam izvanredna prilika za obnovu postojećih i stjecanje novih poslovnih kontakata naglašavaju i Marijana Šestan iz tvrtke Sprega te Ante Bogdanović iz Forme GMK, koji ističe da mu je sudjelovanje otvorilo vrata na nova inozemna tržišta, na kojima će uz kamen prezentirati i svoj novi proizvod eko kameni radijator. 

- Zahvaljujući sajmu ostvarili smo kontakte s kupcima od Kine do Amerike, što je utjecalo na povećanje proizvodnje, te smo utvrdili odnose sa svojim tradicionalnim kupcima iz Italije“ ,rekao je Nal Kuzmanić iz tvrtke Brački kamen. 

Po drugi put u organizaciji ŽK Split, postojećim i novim poslovnim partnerima kvalitetno se predstavila i tvrtka Kamen Dalmacija, poručila je Veronika Trumbić, dok je Željka Dulčić iz Delta Draguna zadovoljna svojim prvim nastupom za koji je sigurna da će dati pozitivne poslovne rezultate. 

U prošloj godini, u Hrvatskoj je izvoz kamena, granita, kocaka od prirodnog kamena te obrađenog kamena bio veći od uvoza i iznosio je gotovo 226 milijuna kuna, dok je uvoz iznosio nešto manje od 127 milijuna kuna. 46% od ukupno navedenog izvoza činio je izvoz mramora i drugog vapnenačkog kamena, i to najvećim dijelom u Kinu i Italiju, dok je 43% činio izvoz obrađenog kamena za europsko tržište i to najviše u Njemačku, Austriju i Francusku. 

Na ovogodišnjem Marmo+Macu, na površini od 80.000 četvornih metara izlaže više od 1.650 tvrtki iz 60 zemalja, a očekuje se da će ga posjetiti više od 68.000 specijaliziranih kupaca iz 150 zemalja. U moru ponude, hrvatski je kamen prepoznat i ima svoje zapaženo mjesto, a hrvatski izložbeni prostor svih dana sajma bilježi veliki interes i brojne posjete profiliranih poslovnih posjetitelja.

Za istaknuti je i kontinuirani interes predstavnika sajmova industrije kamena iz Indije, Španjolske i Kine. 

- Osim što je odlična platforma našim članicama za promociju i stvaranje novih poslovnih prilika, Marmo+Mac je i mjesto koje pruža uvid u najsuvremenija znanja, tehnologije, inovacije i projekte na svjetskoj razini koji se tiču obrade i primjene prirodnog kamena“, navodi Ana Marija Puzić iz Odsjeka za industriju ŽK Split. 

Naglasak ovogodišnjeg 54. Marmo+Maca je na prirodnosti odnosno vezi prirodnih materijala s arhitekturom, graditeljstvom i umjetnosti, a održava se pod sloganom “S kamenom je svemoguće“, o čemu uostalom zorno svjedoče tisućljetna tradicija hrvatskog kamenarstva i hrvatski kamenari svakodnevno.
hr Fri Sep 27 2019 14:49:51 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
http://www.dalmacijanews.hr/files/5daac25429111c80bd8b456b/80

Kako se prilagoditi tržištu i odabrati najpovoljniji model ugovora za opskrbu električnom energijom

U HGK u Splitu održana radionica Tržište električne energije za poduzetnike
U organizaciji Hrvatske gospodarske komore održana je 18. listopada u HGK – Županijskoj komori Split radionica o tržištu električne energije za poduzetnike.

- Cilj je radionice predstaviti poduzetnicima sveobuhvatan prikaz organizacije tržišta električne energije, a ŽK Split organizacijom ovakvih edukacija nastoji u što većoj mjeri informirati svoje članice te na taj način doprinijeti njihovom kvalitetnijem poslovanju“, rekla je pozdravljajući skup Ana Marija Puzić iz ŽK Split.

- Liberalizacija tržišta električne energije u Hrvatskoj donijela je velike promjene koje mnogi poduzetnici, posebno mikro i male tvrtke, ne stignu pratiti, zbog čega često struju plaćaju skuplje nego što moraju. Radom strukovnih udruženja uočen je problem nedovoljnog poznavanja tržišta električne energije, stoga je HGK tijekom listopada organizirala četiri regionalne radionice na ovu temu“, istaknuo je tajnik Udruženja energetike HGK Krešimir Štih.

Predstavnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike Boris Makšijan je naglasio kako poduzetnici trebaju biti pametni kupci, ali i mogući proizvođači te iskoristiti zakonski okvir i regulative koje im donosi energetska unija.

- Cilj je energetske unije izjednačavanje i harmonizacija tržišta energije na prostorima država članica EU i postizanje jednakih prava i obveza sudionika tržišta te je u tu svrhu donesena Uredba o upravljanju energetskom unijom koja se primjenjuje na nacionalno zakonodavstvo“, izjavio je Makšijan najavivši i nove izmjene regulative o električnoj energiji u idućoj godini.

U ime Hrvatske energetske regulatorne agencije HERA Mladen Žunec je istaknuo kako ukupna cijena električne energije obuhvaća više neovisnih komponenti, tržišnih i reguliranih, te više nije moguće razmotriti cijenu struje jednako kao prije uvođenja tržišnih odnosa u elektroenergetskom sektoru. HERA je u ožujku ove godine donijela novu Metodologiju za određivanje cijene za zajamčenu opskrbu, koja potiče kupca tj. poduzetnika da sklopi ugovor o opskrbi s jednim opskrbljivačem na tržištu, što bi značilo da može ostvariti povoljniju cijenu struje.

O temeljnim pravilima tržišta govorio je član uprave Hrvatske burze električne energije (CROPEX) Ivica Toljan predstavivši proces trgovanja na hrvatskoj burzi. Uvjete za stjecanje potpore u cijeni struje za pojedine kategorije poduzetnika, odnosno naknadu za poticanje obnovljivih izvora energije i visokoučinkovite kogeneracije predstavio je Ozren Fućak iz Hrvatskog operatora tržišta energije  (HROTE).

Na radionici  je bilo riječi i o dostupnim modelima za sklapanje ugovora, poticanju energetske učinkovitosti te o modelima za poduzetnike koji su i proizvođači električne energije. Dostupne tržišne modele za krajnje kupce u kategoriji poduzetništva predstavili su opskrbljivači električnom energijom i to Saša Dumanić, HEP Opskrba d.o.o., Radislav Gulam, Elektrodalmacija Split, Damir Šarec, HEP ESCO d.o.o. te Lana Barković i Jurica Gregurić iz RWE Hrvatska d.o.o. Brojni sudionici radionice su tako imali priliku dobiti vrlo konkretne i mjerodavne odgovore na pitanja, što su i iskoristili.
hr Sat Oct 19 2019 09:59:29 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
http://www.dalmacijanews.hr/files/5842b86c1eea8f07158b4576/80
Foto: Screenshot YouTube

Vrdoljak u Splitu gradi stanove vrijedne čak 16,4 milijuna kuna

- Pozvao sam ga zbog iskustva, znanja i pameti i nisam se prevario. On je uz prava preuzeo i sve obveze i to mi daje sigurnost. - izjavio je partner Ivana Vrdoljaka, Klement Bašić
Bivši ministar gospodarstva i predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak i njegov stranački kolega Klement Bašić grade stambenu zgradu nedaleko od splitske plaže Žnjan u kojoj će se prodavati luksuzni stanovi površine od 65 do 137 metara kvadratnih. 

Riječ je o zgradi koja ima 10 stanova, dva poslovna prostora i garažna mjesta. Očekuje se kako bi rokovi biti završeni do kraja Uskrsa. Prema objavljenim oglasima, kvadratura stanova i poslovnih prostora vrijedi oko 16,4 milijuna kuna.

Čelni čovjek HNS-a potvrdio je za 24sata kako stanove prodaju po višoj cijeni od onih na stranicama tvrtke - nešto nižoj od 3000 eura.

- Prodaja ide dobro i mogu reći da ćemo pristojno zaraditi jer smo podigli nivo kvalitete gradnje u Splitu. Ja sam ušao u projekt naknadno, Bašić je već imao zemljište koje je kupljeno od privatnika, a nije bilo nikakvih prenamjena zemljišta - rekao je Vrdoljak koji je kazao kako je dao pozajmicu svom partneru i da mu je vraćena od avansa prodaje stanova na Žnjanu, koju je onda iskoristio za kupnju stana u Zagrebu. 

Partner Klement Bašić otkrio je kako je riječ o iznosu od 450 tisuća kuna. On je potvrdio kako je on osnovao tvrtku Sunčani Žnjan i kupio zemljište, potom je u cijeli posao uključio i Vrdoljaka. 

- Pozvao sam ga zbog iskustva, znanja i pameti i nisam se prevario. On je uz prava preuzeo i sve obveze i to mi daje sigurnost. Ja sam kupio zemljište od prijatelja i odlučio se za stanogradnju jer sam godinama u tom sektoru, a za politiku i nisam više previše zainteresiran. Ja sam od 1986. privatnik i nikada nisam bio na državnim jaslicama, kaže Bašić, piše 24sata. 

hr Sat Oct 19 2019 09:50:34 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
http://www.dalmacijanews.hr/files/5da9cb9329111ce0ba8b45c4/80

Održan 15. Poduzetnički kafić: Vraća se dignitet strukovnim zanimanjima i obrtništvu

Grad Split u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca i UHY Savjetovanjem d.o.o. organizirao je 15. Poduzetnički kafić na temu „Izazovi i prilike - Od naukovanja do poduzetništva“.

U neformalnom druženju uz kavu, gosti predavači bavili su se temom povezivanja obrazovanja s potrebama tržišta rada. Ana Mandac, pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta, predstavila je aktualne natječaje iz resornog Ministarstva, a koji imaju za cilj da se neposredno u gospodarstvu osigura usvajanje ključnih vještina i kompetencija u obrtničkim zanimanjima i kvalitetno obrazovan kadar, a kako bi se potaknulo zapošljavanje i samozapošljavanje u obrtništvu. 

U izlaganju je istaknula kako će Ministarstvo,osim učeničkih stipendija za obrazovanje u obrtničkim zanimanjima, obrtnicima i pravnim osobama sufinancirati 80 posto troškova potrebnih za isplatu naknade za naukovanje učenicima, iznos nagrade mentoru u obrtu ili pravnoj osobi koji podučava učenike te poduprijeti nabavu opreme potrebne za izvođenje naukovanja, do maksimalnog iznosa potpore od 500.000 kuna.

Elida Marković, predsjednica Obrtničke komore Splitsko – dalmatinske županije, izrazila je zadovoljstvo novim zakonom o obrtu koji, smatra, vraća dio ovlasti obrtnicima: 

- Ljudi iz struke koji koriste radnu snagu najbolje znaju koje su manjkavosti na tržištu koje vapi za dobrim zanatlijama. Došlo je do promjene trenda, sve više djece upisuje u strukovna zanimanja, a tome pridonose i stipednije za obrtnička zanimanja, smatra Marković.

Čula su se i iskustva iz prve ruke.

Ljiljana Subašić dvadeset je godina privatni poduzetnik i vlasnica frizerskog obrta: -Protekle godine prvi puta sam se javila na natječaj od ministarstva i, kao svaki obrtnik koji je sve stekao svojim radom, bila sam na skeptična, ali nakon pozitivnog odgovora shvatila sam da se može i preporučila bih svima da se javljaju na ovakve tipove natječaja, podvukla je Subašić, a slična iskustva mogla su se čuti i od drugih poduzetnika koji su istaknuli važnost sustavnog praćenja natječaja.

- Bavim se tehničkim zanimanjem i trebaju mi radnici znalci koje trebam mentorirati dulje od godinu dana, pa sam tako koristio mjere Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Stručno ospobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa i Zapošljavanje mlađih od 30 godina, prenio je svoje iskustvo obrtnik Božo Dujmović koji je nakon više od 30 godina rada u privatnom sektoru i puno naučnika koji su prošli kroz njegov obrt, 2018. godine dobio Nagradu ministarstva Šegrt Hlapić te je proglašen najboljim mentorom.

Svi sudionici uspješnog Poduzetničkog kafića složni su u zaključku da se polako vraća dignitet obrtništvu i strukovnom obrazovanju koje privlači sve veći broj mladih, a koji će odmah po završetku školovanja imati posla, što je u konačnici benefit za njih i čitavo društvo.

hr Fri Oct 18 2019 16:26:45 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
http://www.dalmacijanews.hr/files/592579ffb9e03e97178b4655/80
Foto: Pixabay

Grad Split još uvijek nema odgovore na primjedbe ugostitelja

Gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara prije gotovo dva tjedna sastao se s predstavnicima splitskih ugostitelja...

Tom prilikom gradonačelnik i ugostitelji složili su se da je svima prioritet razvoj održivog turizma u gradu Splitu, kao i oko činjenice da je ugostiteljska ponuda važan dio gospodarskog razvoja grada.

Trenutni nacrt Odluke o komunalnom redu ima niz manjkavosti, počevši od toga da skica rasporeda ugostiteljskih objekata i tekstualni opis nisu podudarni, pa sve do činjenice da ugostitelji nisu bili uključeni u dijalog oko donošenja Odluke o komunalnom redu od samog početka. - prenosi N1

Aktualni prijedlog dovodi splitske ugostitelje u pravnu i egzistencijalnu nesigurnost, onemogućuje im planiranje daljnjih investicija i dodatno zapošljavanje ljudi. Trenutno je u Splitu u sektoru ugostiteljstva zaposleno oko tri tisuće ljudi, a grad od splitskih ugostitelja kroz najam i ostala davanja uprihodi milijune kuna.

- Tijekom razdoblja javnog savjetovanja, uputili smo nebrojeno primjedbi, a rasprava je završena prije više od dva mjeseca, točnije 10. kolovoza. Još uvijek ne znamo što će biti s našim objektima, ugovori nam istječu 31. prosinca, što paralizira naše poslovanje i dovodi nas u nemoguću situaciju. 

Ovim putem još jednom pozivamo Grad na nastavak dijaloga i uključivanje strukovne grupacije ugostitelja u donošenje izmjena predloženog dokumenta, a kako je uostalom i zaključeno na sastanku. Jedino što tražimo jest sudjelovanje u procesu donošenja Odluke koja će znatno utjecati na naše obitelji, kao i na obitelji naših zaposlenika. - poručuju splitski ugostitelji.


hr Fri Oct 18 2019 07:59:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis

Pročitajte još . . .