Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5d8e055b29111cae978b4598/80

Nastupom na veronskom sajmu kamena do još boljih izvoznih rezultata

Dalmatinski kamenari, pod okriljem HGK, predstavljaju se na vodećem svjetskom sajmu Marmo+Mac u Veroni od 25. do 28. rujna.
- Činjenica da ŽK Split već 21 godinu organizira zajednički nastup hrvatskih kamenara na prestižnom veronskom sajmu, najbolje govori o iskustvima, zadovoljstvu i koristi koje naše tvrtke imaju od ovog predstavljanja. Unatoč digitalizaciji, direktni kontakti svih u struci, koji se ostvaruju na sajmovima, su nezamjenjivi, stoga HGK sufinanciranjem i organizacijom zajedničkih nastupa daje potporu tvrtkama i potiče ih na sudjelovanje“, istaknuo je predsjednik HGK - Županijske komore Split, Joze Tomaš povodom zajedničkog nastupa hrvatskih kamenara na sajmu Marmo+Mac, od 25. do 28. rujna u Veroni. 

O važnosti sajmova za internacionalizaciju i promociju poslovanja tvrtki, bilo je riječi i na sastancima koje je Tomaš vodio s čelnim ljudima uprave veronskog sajma, generalnim direktorom Giovannijem Mantovanijem, predsjednikom Mauriziom Daneseom i predstavnikom Veronafiere za Aple-Adria regiju i Tursku Matjažom Žigonom, kao i generalnom konzulicom hrvatskog konzulata u Trstu, Nevenkom Grdinić.

Veronski sajam, s tradicijom dužom od pola stoljeća, pruža uvid u cijeli lanac u industriji prirodnog kamena, od sirovina do poluproizvoda i gotovih proizvoda, od strojeva za obradu i tehnologija do primjene kamena u arhitekturi i dizajnu te predstavlja vodeći svjetski događaj i nezaobilazno mjesto za sve u svijetu kamena. 

Na zajedničkom štandu ŽK Split od 120 metara četvornih ove se godine predstavlja šest dalmatinskih tvrtki koje se bave vađenjem i obradom arhitektonsko-građevnogakamena: Brački kamen d. o. o. Nerežišće, Delta-Dragun d. o. o. Dolića Draga, Forma GMKd. o. o. Zakučac, Jadrankamen d. d., u stečaju Pučišća, Kamen Dalmacija d. o. o. Split i Sprega d. o. o. Split. Riječ je o od reda izvozno orijentiranim tvrtkama, kojima se udio izvoza u ukupnoj prodaji kreće od 30% do čak 100%. Koliko im je sudjelovanje na ovakvom sajmu važno kako za sklapanje novih poslova tako i za odmjeravanje snaga s konkurencijom i upoznavanje s novim trendovima potvrđuju i sami izlagači, od koji su neki, poput Jadrankamena, desetljećima vjerni veronskom sajmu. 

- Više od dva desetljeća se potvrđuje da je sajam Marmo+Mac zbog blizine, veličine te činjenice da pokriva segmente komercijalnog i tehničkog aspekta arhitektonsko-građevnoga kamena, najbolja poslovna prigoda za hrvatske proizvođače i prerađivače iz tog sektora“ ,istaknuo je Velibor Jukić iz Jadrankamena. 

Da je sajam izvanredna prilika za obnovu postojećih i stjecanje novih poslovnih kontakata naglašavaju i Marijana Šestan iz tvrtke Sprega te Ante Bogdanović iz Forme GMK, koji ističe da mu je sudjelovanje otvorilo vrata na nova inozemna tržišta, na kojima će uz kamen prezentirati i svoj novi proizvod eko kameni radijator. 

- Zahvaljujući sajmu ostvarili smo kontakte s kupcima od Kine do Amerike, što je utjecalo na povećanje proizvodnje, te smo utvrdili odnose sa svojim tradicionalnim kupcima iz Italije“ ,rekao je Nal Kuzmanić iz tvrtke Brački kamen. 

Po drugi put u organizaciji ŽK Split, postojećim i novim poslovnim partnerima kvalitetno se predstavila i tvrtka Kamen Dalmacija, poručila je Veronika Trumbić, dok je Željka Dulčić iz Delta Draguna zadovoljna svojim prvim nastupom za koji je sigurna da će dati pozitivne poslovne rezultate. 

U prošloj godini, u Hrvatskoj je izvoz kamena, granita, kocaka od prirodnog kamena te obrađenog kamena bio veći od uvoza i iznosio je gotovo 226 milijuna kuna, dok je uvoz iznosio nešto manje od 127 milijuna kuna. 46% od ukupno navedenog izvoza činio je izvoz mramora i drugog vapnenačkog kamena, i to najvećim dijelom u Kinu i Italiju, dok je 43% činio izvoz obrađenog kamena za europsko tržište i to najviše u Njemačku, Austriju i Francusku. 

Na ovogodišnjem Marmo+Macu, na površini od 80.000 četvornih metara izlaže više od 1.650 tvrtki iz 60 zemalja, a očekuje se da će ga posjetiti više od 68.000 specijaliziranih kupaca iz 150 zemalja. U moru ponude, hrvatski je kamen prepoznat i ima svoje zapaženo mjesto, a hrvatski izložbeni prostor svih dana sajma bilježi veliki interes i brojne posjete profiliranih poslovnih posjetitelja.

Za istaknuti je i kontinuirani interes predstavnika sajmova industrije kamena iz Indije, Španjolske i Kine. 

- Osim što je odlična platforma našim članicama za promociju i stvaranje novih poslovnih prilika, Marmo+Mac je i mjesto koje pruža uvid u najsuvremenija znanja, tehnologije, inovacije i projekte na svjetskoj razini koji se tiču obrade i primjene prirodnog kamena“, navodi Ana Marija Puzić iz Odsjeka za industriju ŽK Split. 

Naglasak ovogodišnjeg 54. Marmo+Maca je na prirodnosti odnosno vezi prirodnih materijala s arhitekturom, graditeljstvom i umjetnosti, a održava se pod sloganom “S kamenom je svemoguće“, o čemu uostalom zorno svjedoče tisućljetna tradicija hrvatskog kamenarstva i hrvatski kamenari svakodnevno.
hr Fri Sep 27 2019 14:49:51 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b3b8b15cb557ac8078b45df/80
Foto: Pixabay/Ilustracija

Trgovački lanac povećao božićnicu za svoje zaposlenike na 1.800 kuna: 'Izuzetno smo sretni'

Trgovački lanac Kaufland već drugu godinu zaredom povećava božićnicu, i to s 1.500 na 1.800 kn, a svaki će zaposlenik Kauflanda dobiti i prigodni božićni poklon-paket. Osim toga, zaposlenicima Kauflanda u prosincu je isplaćena i neto nagrada kao zahvala za njihov doprinos pozitivnim rezultatima tvrtke.

Također, roditelji su 6. prosinca mogli povesti svoju djecu na posao da vide njihove urede i dobiju prigodni poklon od Sv. Nikole. Roditeljima je olakšana kupnja darova jer za djecu do 15 godina ostvaruju pravo na poklon u novcu u iznosu od 200 kn.

„Ponosni smo na naše zaposlenike te smo izuzetno sretni što ih možemo nagraditi za njihov trud i rad kroz cijelu godinu. Točka na i bit će naše božićne zabave koje organiziramo svake godine, a to je idealna prilika da se svi družimo u neformalnoj atmosferi i proslavimo naše uspjehe“, poručila je Dunja Firšt, direktorica Ljudskih resursa, piše Novac.hr

hr Wed Dec 11 2019 17:55:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
http://www.dalmacijanews.hr/files/5df11ce329111c9b268b4569/80
Foto: Pixabay

Sve više Imoćana baca se u unosan biznis: Pogledajte zapanjujuće podatke

Imotski i Imotska krajina ubrzano se šire, kada su u pitanju smještajni kapaciteti za goste.

Imotski i Imotska krajina ubrzano se šire, kada su u pitanju smještajni kapaciteti za goste.

Primjera radi prije samo pet godina u Imotskom je bilo oko 250 kreveta u dva hotela i nekoliko prenoćišta, a već sada podaci iz TZ-a Imota su zapanjujući.

Naime, trenutačno u Imotskoj krajini, znači u dva hotela, nekoliko prenoćišta, u apartmanima i kućama za odmor dosegnuta je brojka od 2200 kreveta što je za oko 500 kreveta više nego prošle godine.

Također, s početkom ove kalendarske godine u funkciji je bilo 250 kuća za odmor na cijelom području Imotske krajine, a danas je brojka 320 ili 70 njih više, piše Slobodna Dalmacija

hr Wed Dec 11 2019 17:44:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
http://www.dalmacijanews.hr/files/550b27feb07835734d8b486b/80
Foto: Ryanair

Ryanair najavio otvaranje baze u Zadru za sezonu 2020. godine

Ryanair, najveći europski zrakoplovni prijevoznik, danas je najavio otvaranje baze u Zadru za sezonu 2020. godine. U sklopu ljetnog reda letenja 2020. godine ukupno je 31 linija, uključujući i 11 novih linija prema uzbudljivim odredištima kao što su Aarhus, Cork i Riga.

Red letenja počinje već u travnju 2020., a procjenjuje se da će prevesti ukupno 672.000 putnika godišnje, te poduprijeti otvaranje oko 490 radnih mjesta u raznim djelatnostima i uslugama koje se pružaju na Zračnoj luci Zadar. 

Ryanair također otvara i svoju bazu s 3 zrakoplova Laudamotiona u Zadru, što predstavlja investiciju od oko 300 milijuna dolara te direktno otvaranje 90 novih radnih mjesta u Ryanairu, javlja eZadar.hr

Ryanairov ljetni red letenja za 2020. godinu u Zadru donosi:

- 3 bazna zrakoplova Laudamotiona ($300m investicija)

- 11 novih linija za Aarhus (2), Bremen (3), Cork (2), Paris Beauvais (2), Gdansk (3), Kaunas (2), Liverpool (2), Maastricht (2), Riga (2), Toulouse (2) & Wroclaw (2)

- 31 liniju ukupno

- 672.000 putnika godišnje (+50%)

- 90 novih radnih mjesta u Ryanairu

- 490 radnih mjesta u raznim djelatnostima na aerodromu (Prema ACI-jevom istraživanju na svakih milijun putnika generira se oko 750 radnih mjesta na Zračnoj luci)

Zadrani i njihovi gosti od sada mogu planirati svoja putovanja prema 31 odredištu u Europi sve do kraja listopada 2020.godine, te letjeti po najnižim cijenama, a također i s najčišćom/najzelenijom velikom europskom zrakoplovnom kompanijom s najnižim emisijama CO2. Kako bismo sve ovo proslavili, Ryanair je pustio u prodaju karte od samo  €21.99 eura, za putovanja u svibnju i lipnju 2020. godine. Karte se mogu kupiti na internetskoj stranici Ryanair.com i to od četvrtka, 12. prosinca u ponoć.

Eddie Wilson, CEO Ryanaira:

Oduševljeni smo što otvaramo bazu u Zadru sljedećega ljeta, a u sklopu naših nastojanja da doprinesemo rastu prometa, turizma i radnih mjesta. Naš ljetni red letenja 2020. donosi 31 liniju, uključujući 11 novih linija, planiramo prevesti ukupno 672.000 putnika godišnje te generirati 490 radnih mjesta u raznim djelatnostima u Zadru. Zadrani i njihovi gosti od sada mogu kupiti najjeftinije karte i letjeti s najzelenijom/najčišćom europskom aviokompanijom na ukupno 31 liniji sve do kraja listopada 2020. Kako bismo proslavili, puštamo u prodaju karte od samo  €21,99 eura za putovanja u svibnju i lipnju 2020. godine koje se mogu kupiti od četvrtka, 12. prosinca u ponoć.

Josip Klišmanić, direktor Zračne luke Zadar:

“Povratak baze Ryanaira u Zadar sa čak 3 zrakoplova veliko je priznanje Zadru, i kao zračnoj luci, ali i kao destinaciji. Rast ponude Ryanaira prema Zadru iz svih krajeva Europe proteklih godina pokazuje kako Zadar i Hrvatska imaju što za ponuditi našim gostima. Ryanair čini Zadar i Hrvatsku dostupnijima cijeloj Europi, ali ne zaboravimo, i Europu Zadru i Hrvatskoj. Najave za 2020. godinu opravdavaju naša nastojanja da proširenjem kapaciteta Zračne luke Zadar podignemo razinu usluge za naše putnike i osiguramo preduvjete za daljnji rast. Bez ikakve sumnje, u tom daljnjem rastu Ryanair će imati važnu ulogu.”

hr Wed Dec 11 2019 17:30:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
http://www.dalmacijanews.hr/files/571696870890d2421f8b7926/80
Foto: D.N.

Hrvatska pošta otkupljuje kriptovalute u svim županijama

Svi domaći i strani korisnici moći će svoje kripto valute, u nekoliko jednostavnih koraka, promijeniti u kune

Nakon uspješne provedbe i dobrih rezultata pilot-projekta otkupa kriptovaluta u zadarskim poštanskim uredima, Hrvatska pošta proširuje ovu uslugu na ukupno 55 poštanskih ureda u svim županijama.

Od 9. prosinca svi domaći i strani korisnici moći će svoje kripto valute, u nekoliko jednostavnih koraka, promijeniti u kune. 

Nakon podnošenja zahtjeva skenira se QR kod te u poštanskom uredu dobivate gotovinu. Moguće je zamijeniti pet najčešće korištenih kriptovaluta (Bitcoin, Ethereum, Stellar, Ripple i EOS). Detaljne informacije o svim uslugama mogu se pronaći ovdje.

 

hr Wed Dec 11 2019 09:17:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis

Pročitajte još . . .