Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5ba10240cb557a7ba58b48fd/80
Foto: Pixabay

Integralna tjestenina - zašto je zdravija od bijele

Ima dvostruko više vlakana, više minerala i vitamina od rafinirane, opskrbljuje tijelo energijom i daje dulji osjećaj sitosti. Sve su to razlozi da posegnete za smeđom tjesteninom.
Unatoč uvriježenom stavu da je nezdrava, prepuna praznih ugljikohidrata i da deblja, tjestenina je mnogima omiljena hrana. Istina, teško je odoljeti njenom posebnom okusu upakiranom u razne umake, ali i svi špageti, lazanje, fettuccine, tortellini i razni drugi oblici tjestenine mogu se pretvoriti u mnogo zdravije i nutritivno bogatije obroke ako se jedu u integralnoj varijanti, piše portal Živim

 

Glavne razlike i prednosti

Zašto je integralna zdravija od popularne bijele? Glavna je razlika između integralne i rafinirane tjestenine kakva se nalazi na policama svih supermarketa u preradi žitarica. Integralna se radi od žitarica čije zrno nije obrađeno, dok se za proizvodnju obične, rafinirane tjestenine procesom obrade odvaja zrno od opne (mekinja). Tako se gubi na nutritivnoj vrijednosti cijelog zrna žitarice jer se vlakna, minerali i vitamini nalaze upravo u dijelu koji se obradom eliminira.

Mada se neke hranjive tvari, poput željeza ili B vitamina, često dodaju u bijelu tjesteninu kako bi se stvorio "obogaćeni" proizvod, ona se ne može mjeriti s prirodnim prednostima nerafinirane, integralne tjestenine. Kalorijski gledano, i bijela i integralna tjestenina vrlo su slične. Otprilike jedna šalica tjestenine od integralne pšenice ima 159 kalorija, dok rafinirana ima 169 kalorija. Svaka sadrži otprilike šest grama proteina, oko gram masnoća i oko 32 grama ugljikohidrata.

Međutim, integralna tjestenina ima više nego dvostruko više vlakana, što u velikoj mjeri utječe na zdravlje i pravilan rad crijeva te daje bolji i dulji osjećaj sitosti. Dok šalica tjestenine od cjelovitog zrna pšenice zadovoljava 13 posto dnevnih potreba za tiaminom (vitamin B1) i 17 posto potreba za niacinom (B3), bijela tjestenina uopće ne sadrži tiamin te zadovoljava samo dva posto dnevnih potreba za niacinom.

Osigurava više željeza

Integralna tjestenina sadrži više minerala nego obična. Šalica integralne tjestenine daje 10 posto potrebne dnevne količine željeza, dok ga bijela, rafinirana, osigurava samo tri posto.

 

Održava razinu glukoze stabilnom

Punozrnata tjestenina također opskrbljuje organizam s više od 10 posto dnevne vrijednosti magnezija, fosfora, bakra i mangana, što je dvostruko više nego što organizmu pruža bijela tjestenina. Bijela tjestenina neprijatelj je energije - nakon konzumacije naglo podiže razinu šećera u krvi, dok integralna održava razinu glukoze stabilnom i tako ne izaziva nagli pad energije pa se tako ne javlja želja za čestim grickanjem nakon obroka.

Nekoliko je studija pokazalo da konzumacija najmanje triju porcija cjelovite tjestenine (otprilike pola šalice u jednom posluživanju) dnevno uvelike pomaže zdravlju: može smanjiti rizik od kroničnih zdravstvenih stanja kao što su kardiovaskularna bolest te nekih oblika raka. Pomoć je i kod šećerne bolesti.

Sve su to dovoljni razlozi da se bijela tjestenina u obrocima zamijeni integralnom. Možda će trebati malo vremena da se naviknute na nov, snažniji okus i zrnatiju konzistenciju, ali s pravim umakom ili preljevom uvrštavanje tjestenine od cjelovitog zrna pšenice u vaši prehranu jednostavan je način za uživanje u dobrom i zdravom obroku.

 

Pomoć i kod dijabetesa 

Istraživači ne mogu do kraja objasniti zašto, ali ljudi koji jedu cjelovite žitarice (u koje spada integralna tjestenina) umjesto rafiniranih (u koje spada bijela tjestenina) manje obolijevaju od dijabetesa tipa 2.

hr Tue Oct 30 2018 09:48:31 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c97d19029111c861d8b4585/80
Foto: PIXABAY

Dva zelena smoothieja s jabukama koja čine kožu zdravijom

Mnoga istraživanja pokazuju sve veći utjecaj prehrambenih navika na izgled kože. Puno tekućine i kvalitetne namirnice ponekad su ključne za njeno zdravlje.
Koža je površinom naš najveći organ i k tome je podložna raznim vanjskim, ali i unutarnjim utjecajima. Deficiti ili nedostatci pojedinih vitamina i minerala u organizmu mogu se manifestirati na koži pojavom raznih upalnih i drugih procesa. Stoga vam donosimo dva recepta koji detoksiciraju vaš organizam, a pritom su izvor raznih kiselina i vitamina koji pomažu vlažnost, elastičnost, ali i sveukupno zdravlje kože.

Sve što trebate je sastojke izblendati u blenderu i servirati u čašu:

Dijetni sok:
1 Jabuka
1 Limeta
1 Kockica đumbira
Pola krastavca 
Šaka blitve
(Led)

Zeleni detox:
3 štapića celera
2 Jabuke
1 Kockica đumbira
Pola krastavca
Šaka kelja
Pola limuna
(Led)


hr Sun Mar 24 2019 19:51:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/59eb113eb9e03e368a8b4588/80

Sedam najvećih grešaka zbog kojih nam tjestenina ispada loše

Kultni talijanski chef Antonio Carluccio napominje kako se tjestenina nikad ne bi trebala ispirati jer se tako uklanja prevše škroba.

Chef Antonio Carluccio tjesteninu obožava više od sedam desetljeća, a kao i u životima drugih Talijana, neraskidivo je povezana s domaćom kuhinjom. U Italiji je djeca jedu čim počnu uživati u krutoj hrani, stoga ne čudi da na susjednoj Čizmižive majstori tjestenine. Ondje se proizvodi oko 600 oblika i vrsta, a umaka još i više. 

1. Uski lonac 

Posuda u kojoj se tjestenina kuha mora biti visoka i široka jer će vam trebati puno vode. Najbolji izbor su lonci širokog dna jer se tako održava optimalna temperatura.

2. Premalo vode 

Tjestenini treba puno vode kako bi mogla otpustiti škrob. U suprotnom će tijekom kuhanja ponovno upiti škrob koji je ispustila.

3. Previše soli

Dodajte 10 g soli po litri vode. Kuhate li tjesteninu u vodi s dodatkom temeljca, tu količinu možete smanjiti.

4. Poučak o ulju 

Kod kuhanja lazanja dodajte list po list u zavrelu vodu u koju ste prethodno dodali malo ulja. Špageti i druga tjestenina se neće lijepiti promiješate li je nekoliko puta kuhačom.

5. Prekuhavanje 

Talijani svoju tjesteninu vole "pod zub“, a u Napulju je toliko tvrda da odskače od tanjura. Kuhate li je predugo, teško će vam pasti na želudac jer postaje neprobavljiva.

6. Ispiranje tjestenine 

Tjestenina se ne ispire pod vodom jer ćete tako ukloniti previše škroba i neće biti ukusna.

7. Umak koji kasni

Neka umak bude pripremljen prije tjestenine. U ocijeđenu tjesteninu stavite malo vode od kuhanja, maslaca ili ulja da se ne zalijepi, umiješajte pokoju žlicu umaka i promiješajte da se ne lijepi, piše punkufer.hr

hr Sun Mar 24 2019 15:17:25 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c976e7a29111cf91b8b45a5/80
Foto: Facebook: Dnevna doza prosječnog Dalmatinca

Kakav vlasnik takav pas: Pogledajte fotografiju koja je oduševila trogirsku rivu

Ovaj vlasnik doista se potrudio zaštiti svog ljubimca od sunca
Fotografija je izazvala oduševljenje na društvenim mrežama, a čini se kako, osim naočala, ovaj crni ljubimac voli i pozirati.


hr Sun Mar 24 2019 12:48:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c975ef729111c901b8b45c4/80
Foto: PIXABAY

Evo zašto jaja ne biste trebali držati u vratima hladnjaka

Mnoga vrata hladnjaka imaju ugrađene police za odlaganje svježih jaja, no takvo pospremanje stvari nakon kupovine i nije baš najpametnije rješenje u ljetno vrijeme.
Zbog konstrukcije hladnjaka, ali i čestog posezanja u njega, vrata su najtoplije mjesto u ovom kućanskom aparatu. Upravo zato nije poželjno u vratima držati kvarljive proizvode poput svježih jaja, upozoravaju stručnjaci. 

Svježa jaja, meso i ribu najbolje je staviti na zadnju policu, te u stražnji dio hladnjaka. Stručnjaci tvrde da je ovo najhladnije mjesto u hladnjaku, pa pohranjivanje namirnica u ovaj dio smanjuje mogućnost od razvijanja bakterija u namirnicama koje mogu naštetiti ljudskom zdravlju. 

No, niti stražnji dio hladnjaka neće vam pomoći ako pohranjujete namirnicu kojoj je istekao rok trajanja, stoga čitajte deklaracije na proizvodima i naučite razliku u terminologiji između 'upotrijebiti do' te 'najbolje upotrijebiti do'

Savjet plus: 

Redovito čistite hladnjak, odleđujte ga i provjeravate li radi li ispravno. Idealna temperatura hladnjaka koji radi odgovarajuće varira između 0 i 4 Celzijeva stupnja, piše punkufer.hr
hr Sun Mar 24 2019 11:42:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .