Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c52b9e70e4938f68f8b46e2/80
Foto: PIXABAY

Kroasani - sve što trebate znati o pripremi francuskog klasika

Prozračni i slasni, kroasani su francuski klasik koji se naprosto obožava. Donosimo detaljan postupak pripreme i male trikove za pripremu kroasana kako biste uživali u vrućim primjercima iz vlastite kuhinje.
Za pripremu omiljenih peciva najprije se naoružajte strpljenjem i dobrom voljom, a zatim i kvalitetnim sastojcima koji će ih učiniti još ukusnijima. Stajanje i valjanje tijesta ponekad može potrajati i do tri dana, no pripremu svakako prilagodite sebi i svom vremenu. Dužim stajanjem, naravno, finalni rezultat bit će još malo bolji.

Iako se čitav proces čini itekako kompliciranim, priprema domaćih kroasana itekako će se isplatiti jednom kada konačno zagrizete u savršeno prozračno pecivo od tisuću slojeva.

Što vam je sve potrebno za pripremu kroasana?

Omiljena francuska peciva pripremaju se dugo i pažljivo, no svatko tko se barem jednom upustio u pripremu reći će vam kako se sav trud itekako isplati. Za pripremu će vam trebati brašno, voda, mlijeko, šećer, žumanjak, maslac, kvasac, sol i jaje. Maslac držite u hladnjaku do trenutka valjanja tijesta, jaje na sobnoj temperaturi, a mlijeko i voda neka budu mlaki.

Koje brašno koristiti?
 
Za pripremu kroasana koristiti možete glatko brašno tipa 550. Birajte nešto kvalitetnije primjerke provjerenih domaćih ili talijanskih proizvođača, a najbolja opcija uvijek će biti domaće brašno malih OPG-ova.

Svježi ili suhi kvasac?

Koristiti možete obje vrste kvasca, no svakako imajte na umu da ista gramaža suhog kvasca nije isto što i ista gramaža mokrog kvasca. Na svaki gram svježeg kvasca koristite pola grama suhog. 

Kako i kada se dodaje maslac?

Da bi kroasani poprimili slojeve i lijepo se razlistali, postali prozračni i lagani, potrebna vam je dobra doza kvalitetnog maslaca. Postupkom koji se naziva laminiranje, maslac se umeće između slojeva tijesta, a zatim, kod pečenja, stvara slojeve po kojima prepoznajemo kroasane. Kada je tijesto odstajalo, potrebno ga je razvaljati na tanko, a zatim isto ponoviti i s pakiranjem maslaca. Stavite ga između dva komada plastične folije i razvaljajte na tanko, stavite na tijesto i preklopite tako da maslac ne može izaći iz tijesta.  U slučaju da maslac nije dovoljno ohlađen, tijesto će postati gnjecavo i ljepljivo, a maslac izlaziti iz slojeva. Tijesto jednostavno vratite u hladnjak i pustite da se svi sastojci povežu kako biste ih mogli pravilno razvaljati., piše Gastro

Pečenje kroasana

Pecite ih na 180 do 200 stupnjeva oko pola sata ili dok ne poprime zlatnu boju. Ovisno o veličini peciva, trebat će im 20 minuta do pola sata, no svakako ih držite na oku kako se predugim pečenjem ne bi isušili.

Čuvanje kroasana
 
Već oblikovane kroasane možete čuvati u zamrzivaču do dva mjeseca, a pravilno pripremljeni ispečeni kroasani ostat će meki i savršeno lisnati i do nekoliko dana na sobnoj temperaturi. Smrznuti možete i već ispečene kroasane, pa ih vaditi po želji kroz dulji period. Spremate li u zamrzivač sirove kroasane, izvadite ih sat do dva prije pečenja. Peciva moraju postati meka na dodir, tek tada su spremna za ubacivanje u pećnicu.

Potrebno vam je: 500 g brašna 140 ml vode 140 ml mlijeka 1 žumanjak 50 g maslaca za tijesto 300 g maslaca za preklapanje 2 žličice šećera 1 žličica soli 15 g suhog kvasca 1 jaje za premazivanje



hr Thu Jan 31 2019 10:03:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d2e015029111c1c0f8b45be/80
Foto: Pixabay

Ulovio vas je grč u moru? Evo kako si možete pomoći

Grčenje mišića zna nas iznenaditi u raznim situacijama, ali posebno je nezgodno kada se dogodi u moru. Znate li kako do njega dolazi i kako si pomoći?

Do grča može doći usred jednostavnog istezanja u krevetu ili pri većoj fizičkoj aktivnosti, ali ono što se događa u tijelu je isto - često bolna, različitih uzroka, trajanja i oblika, nekontrolirana kontrakcija mišića. Ukoliko vam se on dogodi u vodi važno je ostati pribran i sjetiti se osnova samospašavanja. Stoga je Silvana Radovanović, voditeljica Službe za spašavanje života i djelovanje u kriznim situacijama Hrvatskog Crvenog Križa za Ordinacija.hr dala nekoliko savjeta:

Poznavanje tehnika samospašavanja je potrebno svima - utopiti se može i dobar plivač. Potreba za samospašavanjem može nastupiti zbog uvjeta u okolini, ali i zdravstvenih problema ili precjenjivanja vlastitih sposobnosti.

Održavanje na površini

Voditeljica službe za spašavanje podsjetila nas je i na Arhimedov zakon tijelo uronjeno u tekućinu lakše je za težinu istisnute tekućine. Tako je upravo taj zakon osnovna tehnika samospašavanja koja omogućava zadržavanje na površini, otklanjanje drugih opasnosti (grčevi, umor...) i čekanje pomoći.

Najlakše se održati tako da osoba leži na leđima maksimalno uronjena u vodu (iz vode viri samo lice) te laganim kružnim pokretima rukama i nogama stvara uzgon, a pluća su joj maksimalno ispunjena zrakom što povećava volumen prsa i stvara dodatan uzgon.

Rješavanje grča

Plivači mogu pri dužem boravljenju u vodi dobiti grčeve u mišićima zbog pothlađivanja i prenaprezanja. Dok čekate pomoć možete si i sami pomoći. Silvana Radanović tako savjetuje:  

Širite (izvlačite) mišić 10 - 15 sekundi, uz ponavljanje do prestanka grča. Nakon što on prođe potrebno je što prije napustiti vodu zbog mogućnosti ponovne pojave grča.

hr Tue Jul 16 2019 18:55:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d2dfd5b29111c280f8b45bb/80
Foto: Pixabay

U splitskom klubu Zenta u subotu veliki koncert domaćih alternativnih i rock bendova

U subotu 20.07. u kultnom splitskom klubu Zenta održava se veliki zajednički koncert bendova Go Lilly, La Volpe i The Splitters.
Trenutno najaktivniji predstavnici splitske alternativne scene s DJ Gonzom koji će rock hitovima dobru atmosferu držati do ranih jutarnjih sati, obećavaju dobar provod u prostoru splitskog kluba Zenta, nekadašnje O'hare.

Uz retro blues vibre Go Lilly, alt/indie rockere La Volpe i Beatles, AC/DC lovechild The Splitterse ljubitelji alternativnih i rock žanrova sigurno će naći nešto za sebe te obogatiti subotnju večer iskustvom svježe, autorske glazbe.

Svirka počinje u 21:00, a karte u pretprodaji možete pronaću u klubu Zenta po cijeni od 15 kuna. Na dan održavanja koncerta karte će biti 20 kuna.






hr Tue Jul 16 2019 18:37:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d2de82c29111c95108b456a/80

Obrtnička škola bilježi rekordan upis učenika nakon velike modne revije i projekta Montura

Nakon predstavljanja i promocije svoje učeničke i modne kolekcije na velikoj modnoj reviji MONTURA splitska Obrtnička škola je nakon nekoliko godina ponovno uspjela upisati nove polaznike za zanimanja modni tehničar i krojač, i to rekordan broj.
Veliko pozitivno iznenađenje je prijava devet polaznika za zanimanje krojača. Kako Škola ima dozvolu za upis 6 prvaša od resornog ministarstva zatražit će se dozvola za upis svi devet prijavljenih jer se radi o vrlo deficitanim zanimanjima pa je ovaj interes izuzetan uspeh Obrtničke škole.

Primjerice, prošle godine nije bilo nijednog upisanog učenika/nice za zanimanje krojača. Bilo je to prvo predstavljanje Obrtničke škole nakon dugog niza godina, te drugo predstavljanje Obrtničke škole na Monturi od njenog početka prije 20 godina.

Ovaj odličan rezultat Obrtničke škole je najbolji pokazatelj značaja projekta Montura za ukupnu modnu scenu te razvoj i održavanje tekstilne djelatnosti u Splitu i Dalmaciji u njenoj budućnosti jer bez novoupisanih i školovanih mladih kadrova u zanimanjima modnih tehničara i krojača nema opstanka, a kamoli razvoja i pokretanja novih tekstilnih i modnih radionica i poduzeća. 

-Projekt Montura je katalizator svih tih pozitivnih procesa, ali želim pohvaliti i zahvaliti na suradnji ravnatelju škole i cijelom nastavničkom timu koji je sudjelovato s učenicima/cam u realizaciji surdanje. Dugo sam u ovom poslu, pa mogu slobodno reći da se s takvim entuzijazmom i pozitivnim odnosom prema struci nisam često susretao. Nadam se da će se naša suradnja nastaviti i da će njihovi rezultati iz godine u godinu biti još bolji, rekao je producent Monture, Tonči Šundov.
hr Tue Jul 16 2019 17:07:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d2dbe2e29111c9a0f8b4582/80

Urnebes: Pogledajte kako će Vatreni izgledati 2058. godine.

Aplikacija FaceApp u ovome je trenutku najveći hit na društvenim mrežama
Riječ je o aplikaciji koja postaruje lica, a u Večernjem listu su se malo poigrali i, kako slavimo fantastičan uspjeh iz sjajnog ruskog ljeta prošle godine, u aplikaciju stavili slike trenutne generacije Vatrenih.

Dobili su nevjerojatne rezultate...


hr Tue Jul 16 2019 14:08:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .