Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5df3527f29111cb3298b4586/80

Razotkrile ih kamere: Ringwald, Pirić i Zolota brane se šutnjom oko ubojstva Fistanića

Usprkos svim naporima oružje kojim je počinjeno ubojstvo i odjeća koju je Ringwald imao na sebi nisu još uvijek pronađeni
Nakon što je sudac istrage splitskoga Županijskog suda u petak 13. prosinca odredio istražni zatvor protiv Stjepana Ringwalda iz Šibenika, Jerka Pirića iz Splita i Vlade Zolote iz Omiša zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo ubojstva Karmelina Fistanića, branitelji okrivljenih Boris Majić, Doris Košta i Edvard Sušac najavili su podnošenje žalbi.

Odvjetnici smatraju da nema dokaza za osnovanu sumnju da bi njihovi klijenti počinili to za što ih se tereti. Također, podnijet će i žalbe na rješenje o otvaranju istrage.

Sva trojica osumnjičenih završila su u istražnomzatvoru na splitskim Bilicama zbog opasnosti od ponavljanja djela i mogućnosti utjecaja na svjedoke, a Slobodna piše da su se na ispitivanju pred Rene Laurom, zamjenicom ŽDO-a, branili šutnjom. Pirića, za kojeg se priča da je svojevremeno bio u Legiji stranaca, sumnjiči se da je naručio ubojstvo, Zolota je bio “logističar”, a Ringwald hladnokrvni ubojica.

Trojec je razotkriven, barem po onome što se može zaključiti iz informacija dostupnih javnosti, na osnovi snimki videonadzora koje, među ostalim, pokazuju da su Pirić i Zolota toga 9. studenoga na parkiralištu na splitskom groblju Lovrinac u kombi vozilu “Fiat Doblo” koji je u vlasništvu Zolotine putničke agencije ukrcali Stjepana Ringwalda koji je prije toga, a što je isto zabilježeno na snimkama kamera, došao iz Šibenika u svom vozilu “Renault Kangoo”.

Sva trojica su se odvezla do Omiša, do Zolotina apartmana. No, u apartman su ušli samo Pirić i Ringwald dok se Zolota udaljio prema parkingu trgovačkog centra. Nakon kraćeg vremena, vidi se na snimkama, iz apartmana izlazi Ringwald odjeven u tamnu jaknu, s rukavicama na rukama i kacigom na glavi. Dolazi i sjeda na crni motorkotač “Yamaha T-Max” te se vozi prema izlazu iz Omiša odnosno prema Brzetu gdje je naposljetku i likvidirao Fistanića koji se tu zaustavio s djevojkom u vozilu.

Na snimkama se također vidi da Ringwald na motoru cijelo vrijeme slijedi Fistanića. Nakon što se na predjelu Slavinj zaustavio kraj parkiranog Fistanićeva VW pola, Ringwald hladnokrvno iz oružja kalibra 7,65 mm ispaljuje u žrtvinu glavu šest hitaca i ubija ga na mjestu. Fistanićeva djevojka, pak, čudom prolazi tek s lakšim ozljedama.

Nakon likvidacije bivši motociklistički as velikom brzinom se vraća prema centru Omiša te skreće na lokalnu cestu prema Naklicama, Tugarama, Srinjinama pa preko Žrnovnice do Stobreča i odatle do Pazdigrada gdje je pokraj kontejnera za odlaganje komunalnog otpada ostavio “Yamahu”. Potom se vratio pješice prema parkingu na Lovrincu gdje je ostavio svoje vozilo.

Usprkos svim naporima oružje kojim je počinjeno ubojstvo i odjeća koju je Ringwald imao na sebi nisu još uvijek pronađeni. 

hr Tue Dec 17 2019 19:38:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e26027529111cba068b4668/80
Foto: Pixabay

“Plutajući Bingo“ vrijedan pola milijuna kuna pogođen u Šibeniku!

Sretni Šibenčanin bogatiji je za pola milijuna kuna.
Večeras je u igri Bingo 15 od 90 izvučen “plutajući Bingo“ vrijedan 500.000 kuna!

Dobitni listić uplaćen je u Šibeniku na prodajnom mjestu HL. Sljedećeg ponedjeljka igra se za Superbingo 75 od 1.000.000,00 kn, Bingo plus 7 je 1.800.000,00 kn, a Superbingo 90 14.500.000,00 kn!
hr Mon Jan 20 2020 20:42:18 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5721bd4c0890d28e008b4729/80

Pravda za Filipa: U četvrtak mirni mimohod za žrtve sustava

Mirni mimohod najavljen je za četvrtak u 15 h.
Mirni mimohod od Rive do Šperuna najavljen je za četvrtak u 15 sati, a Mirela Znaor iz grupe Pravda za Filipa najavila je paljenje svijeća za poginule.

Za podršku i prosvjed odlučili su se iz razloga što je, kako kažu, naš sustav nikakav te ga treba mijenjati od vrha.

- Svi smo mi ovdje žrtva sustava.“, poručuje Znaor.

Filipa Zavadlava danas je prvi put posjetio i njegov odvjetnik Branko Šerić, a kako kaže, Filip ne shvaća što je napravio. Puno toga ovisit će o psihijatrijskom vještačenju, a obavit će ga stručnjaci iz Klinike za psihologiju Vrapče. U bolnici će sigurno ostati do kraja vještačenja, a možda i dulje.hr Mon Jan 20 2020 20:24:39 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e25ca0d29111c15078b4637/80

Osmoljetka na Brdima uskoro u novom ruhu s novim sadržajima

Zadovoljstvo početkom radova ne krije ni ravnateljica škole Katarina Zelić. Svi radovi i zahvati, kaže ravnateljica, trebali bi biti okončani do 1. rujna.

Zahuktavaju se građevinski radovi na obnovi i adaptaciji Osnovne škole “Brda”. Gradilište je ograđeno, a bageri, kamioni i radnici već udaraju radni ritam. Rekonstrukcija postojećeg objekta osmoljetke rezultirati će cijelim nizom novih sadržaja: od multimedijalnog centra, nove pješačke rampe i dizala za učenike s invaliditetom, do uređenog parkirališta, novog sanitarnog čvora, posve uređenog potkrovlja škole gdje će u novome ruhu djelovati knjižnica, arhiva, kabineti i uredi. Za izvođača izabrana je tvrtka „Deltron“, a ukupna vrijednost zahvata je 4,2 milijuna kuna s PDV-om.

Zadovoljstvo početkom radova ne krije ni ravnateljica škole Katarina Zelić. Svi radovi i zahvati, kaže ravnateljica, trebali bi biti okončani do 1. rujna. 

- Ovo je doista prava renesansa za našu školu, jer ćemo, među ostalim, dobiti uređeno potkrovlje koje će postati toplo i ugodno mjesto stjecanja znanja. Dugo smo čekali i konačno-dočekali - ponosno će ravnateljica Zelić. 

Predviđeno trajanje radova je ukupno četiri mjeseca kroz dvije faze, a koje predviđaju kraće prekide. Prva faza sastoji se od radove koji se mogu odvijati za vrijeme nastave i odnose se na radove istočnog dijela škole i kata koji se može izolirati od potrebe ulaska djelatnika i učenika škole. Druga faza zahvata predviđa ugradnju dizala te radove na pješačkoj rampi i parkiralištu sa zapadne strane škole koji će se raditi za vrijeme nenastavnog dijela školske godine.  

Ovom prigodom skrećemo pažnju obližnjim stanarima da strogo poštuju postavljenu ogradu gradilišta sa sjeverne strane škole i igrališta (iz pravca Mostarske ulice), kako bismo izbjegli nezgode, a s radošću i zadovoljstvom dočekali dovršetak radova i na ovoj školi. - poručuju iz Grada.

hr Mon Jan 20 2020 16:41:41 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/57358510fe96ff66308b45c4/80
Foto: Facebook

Pametno: Zbog tromosti gradske uprave, plaćat ćemo penale!

Grad Split je financirao izradu analize lokacije za izgradnju sortirnice, da bi utvrdio istu lokaciju na kojoj je bila predviđena i u prethodnom mandatu gradske vlasti. Dok nam Gradska uprava tromošću oduzima vrijeme, u Splitu se gomila smeće zbog čega ćemo u konačnici plaćati penale EU.

Zadovoljni smo što je Grad Split raspisao poziv za izradu idejnog projekta sortirnice, ali ne možemo ne primjetiti da je izrađena “Analiza lokacije za izgradnju postrojenja za sortiranje prethodno izdvojenog komunalnog otpada i obradu bio otpada za područje Grada Splita – analiza lokacije Kamen“ bila gotova još u rujnu prošle godine.

- Još jedan dokaz netransparentnog rada ove gradske uprave je to što se od svoje izrade Analiza nije našla na dnevnom redu ni jedne sjednice Gradskog vijeća, nije ni javno objavljena, a radi se o dokumentu za koji postoji veliki interes javnosti”, izjavila je gradska vijećnica i predsjednica ogranka Pametno Split Kristina Vidan. 

Sortirnice su jedan od važnih dijelova cjelovitog sustava gospodarenja otpadom pa bi Gradu trebao biti cilj što prije krenuti u realizaciju. Čekalo se četiri mjeseca na raspisivanje natječaja za idejni projekt na “novopronađenoj” lokaciji pa tim tempom možemo očekivati sortirnicu za koju godinu. Činjenica je da Split i dalje odvaja svega nešto više od dva posto otpada, nastavi li se ovaj negativan trend, neminovno je da ćemo plaćati penale EU, koja nas obvezuje na 50 posto odvajanja otpada do kraja 2020. godine.

- Trebali smo već imati sortirnicu, kompostanu, sedam reciklažnih dvorišta i koncesionara za skladištenje  građevinskog otpada, a nemamo ih. Plan za sortirnicu i kompostanu na Karepovcu je postojao i u okviru projekta sanacije odlagališta Karepovac, ali je iz dnevno-političkih razloga u doba gradonačelnika Baldasara promijenjen. Nakon što su protekle godine i nakon što smo platili Ecoini d.o.o. da napravi analizu dolazimo na istu lokaciju koju smo imali prije nekoliko godina. Financirali smo izradu analize, da bi utvrdili lokaciju koja je već od prije bila poznata. Tromost Gradske uprave na čelu s gradonačelnikom Oparom koštat će nas plaćanja penala, čemu ćemo svjedočiti već početkom iduće godine”, zaključila je vijećnica Kristina Vidan.

hr Mon Jan 20 2020 16:30:06 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .