Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5dc2c03829111cb5dd8b4599/80
Foto: Unsplash

Na Rivi od 84 svjetla pod palmama, rade tek tri žarulje

Za cjelokupan dojam o ovoj priči, svakako treba spomenuti da je aktualni sustav rasvjete postavljen prilikom obnove splitskog simbola koja je dovršena u svibnju 2007. godine.

Pokušajte zamisliti noćnu vizuru na razglednici Splita koju krasi prepoznatljiva rasvjeta na Rivi i na pročelju Dioklecijanove palače.

Ako danas želite fotografirati takvu, barem približno sličnu, kišnu i jesensku razglednicu Velog mista, nećete uspjeti i ne morate se ni truditi. Oni sugrađani kojima je noćna šetnja gradom navika ili dio svakodnevne rutine, mogli su primijetiti da već duže vremena ne radi podna rasvjeta ispod palmi na glavnoj splitskoj šetnici, piše Slobodna Dalmacija

- Ne rade svitla još od lita, a sigurna san da nisu radila veći dil prošle godine - naglašava Anica, naša starija sugrađanka koja se gotovo svakodnevno s prijateljicama opušta u šetnji obalom.

Misleći da smo tu jer smo zaduženi za rješavanje tog problema koji prelazi granice komunalce crne ili bolje rečeno mračne točke, te ozbiljno ulazi i u zonu ugrožavanja sigurnosti prolaznika, prišla nam je upravo dok smo brojali svjetla koja rade, budući da je to puno lakši zadatak od zbrajanja onih koja nisu u funkciji.

Naime, od 84 rasvjetna tijela na potezu od zgrade Lučke kapetanije do samostana i crkve sv. Frane, radila su tek tri svjetla. Za cjelokupan dojam o ovoj priči, svakako treba spomenuti da je aktualni sustav rasvjete postavljen prilikom obnove splitskog simbola koja je dovršena u svibnju 2007. godine.

Nešto više osvijetljenih palminih grana je u blizini Turističke palače, ali i na tom dijelu šetnice se više podnih rasvjetnih tijela nalazi u mraku nego što ih radi. Iz Banovine su kao glavnog krivca za kvarove na tom dijelu komunalne opreme naveli “prodor vlage”, o čemu se, logika tako nalaže, trebalo voditi računa tijekom projektiranja rasvjete postavljene u zemlju oko stabala, i to u blizini mora.

Iz tvrtke “Prolux”, gradskog koncesionara za održavanje sustava javne rasvjete, doznali smo da su više puta imali problema pri održavanju podnih svjetiljki na zelenim površinama ispod palmi na Rivi, a najveća je manjkavost, kažu iz spomenute firme, što se “presijecanjem samo jednog kabela automatski gase sva svjetla”.

Tehnika narodu

Premda se na terenu nismo uvjerili u takve navode, budući da su svjetla na sredini šetnice, nasuprot pozornice, uredno u funkciji, ali ne i okolna, iz “Proluxa” su najavili skorašnje popravke cjelokupne podne rasvjete u podnožju palmi.

- Nekoliko puta smo sanirali kvarove na spornoj rasvjeti, a zadnji put u listopadu prošle godine i travnju ove godine. U planu je početkom ovog mjeseca pregledati ta rasvjetna tijela - najavio je Ivica Parčina, inženjer elektrotehnike i voditelj radova održavanja javne rasvjete u tvrtki “Prolux”, te je dodao kako bi za sporne elemente trebalo osmisliti drugačije tehničko rješenje zbog učestalih kvarova, piše Slobodna Dalmacija

Upravo zbog toga iz Banovine najavljuju kako će se kroz investicijsko održavanje sanirati navedena rasvjeta u nadolazećoj 2020. godini, kada bi, konačno, Riva trebala “svijetliti” kao na razglednici. Nadamo se samo da će se tada pobrinuti i za onaj dio na pročeljima zgrada duž Rive koji je također izvan funkcije, posebice za rasvjetu koja je vjerojatno isključena (samo)voljom vlasnika turističkih smještajnih prostora kako ne bi ometala ugodan san njihovih gostiju. A građane koji su sve to platili tko šljivi... 

hr Wed Nov 06 2019 13:44:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5dd05a1629111c94ef8b4586/80
Foto: Facebook/HGSS Ispostava Kaštela

Brala kadulju na Malačkoj pa ju tražio HGSS

Gospođa se izgubila, ali priča ima sretan kraj

'Danas oko 12h, putem centra 112 dobili HGSS stanica Kaštela dobila je dojavu o nestaloj starijoj osobi na planinarskom domu Malačka. 

Stariju gospođu koja je boluje od dijabetesa, u berbi kadulje zakačio oblak te se izgubila. Zbog bolesti, te vremenskih neprilika bilo je bitno što prije pronaći unesrećenu osobu. Na teren su odmah izašli članovi Hgss_a, vatrogasaca te policije. Osoba je pronađena živa u kratkom vremenskom periodu. 

Ovo je dobar primjer suradnje žurnih službi našega grada. Bravo!', stoji na Facebook stranici HGSS ispostave Kaštela.

hr Sat Nov 16 2019 21:20:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ae5f4202af47f77948b4892/80
Foto: Dalmacija News

Od 2020. raste minimalac studentima za gotovo dvije kune

Minimalna naknada za obavljanje studentskih poslova za 2020. godinu, od 1. siječnja iduće godine iznosit će neto 25,39 kune po satu što je gotovo dvije kune više nego u 2019. godini.

Nakon što je Vlada objavila Uredbu o visini minimalne plaće za 2020. godinu, kojom se ona povisuje s 3.750 kuna na 4.062 kune u bruto iznosu, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, kojem je na čelu Blaženka Divjak, objavilo je 15. studenoga objavilo Odluku o iznosu minimalne naknade za obavljanje studentskih poslova za 2020.

Trenutačna minimalna studentska satnica iznosi (neto) 23,44 kune, a donesena Odluka je drugo povećanje minimalne naknade od stupanja na snagu navedenoga Zakona u studenome 2018. Ukupni iznos povećanja (uključeno navedeno povećanje) je 3,89 kuna neto.

Iz Ministarstva podsjećaju da, prema Zakonu o obavljanju studentskih poslova, ministar ili ministrica za svaku kalendarsku godinu donosi odluku o iznosu minimalne naknade (neto) po satu, javljaju Vijesti.hr

Također ističu da je "ovo prvi Zakon kojim se na sustavan i cjelovit način regulira institut studentskog rada; uređuju prava i obveze izvođača, posrednika i naručitelja posla; izjednačuje prava redovitih studenata i studentica, dijela izvanrednih studenata i studentica te studenata i studentica na razmjeni".

Zakon uključuje i povećanje satnice od 50 posto za rad noću, nedjeljom i praznicima, pravo na naknadu za prijevoz, pravo na naknadu za topli obrok. Uključuje i reguliranje plaćene pauze od minimalno pola sata (ako student ili studentica radi šest ili više sati dnevno) te kazne i pravila za posrednike i naručitelje posla u slučaju kršenja odredbi.

Uz ulaganje u smještajne kapacitete za studente diljem Hrvatske, u posljednje dvije godine udvostručen je broj socio-ekonomskih stipendija, a po prvi put su uvedene i STEM stipendije, podsjetili su iz Ministarstva. 

Također su napomenuli i da od ove godine Ministarstvo dodjeljuje i stipendije za posebne skupine studenata i studentica, tako da konačna brojka stipendija na godišnjoj razini iznosi: 10.000 stipendija za studente i studentica nižega socijalno-ekonomskog statusa; 3.400 stipendija za studiranje u STEM područjima znanosti te 400 stipendija za posebne skupine studenata i studentica, javljaju Vijesti.hr

hr Sat Nov 16 2019 15:47:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5dd007bb29111cc1ed8b45f1/80
Foto: Screenshot/HRT

Prije sedam godina oslobođeni su generali Ante Gotovina i Mladen Markač

Gotovina i Markač oslobođeni su na današnji dan prije sedam godina odlukom žalbenog vijeća Haškog suda

Na današnji dan 2012. godine Haški sud odbacio je zaključke raspravnog vijeća prema kojima su Ante Gotovina i Mladen Markač sudjelovali u udruženom zločinačkom pothvatu.

Tada su odbačene i optužbe za prekomjerno granatiranje Knina, Gračaca, Obrovca i Bekonvca.

U Lijepu Našu vratili su se istog dana, a po njih su tada Vladinim avionom otišli bivši ministar branitelja Predrag Matić i ministar obrane Ante Kotromanović.

Na zagrebačkom Plesu dočekao ih je državni vrh, a na Trgu bana Josipa Jelačića deseci tisuća ljudi.


Kada je glavna haška tužiteljica Carla del Ponte 2001. poslala u Zagreb tajnu optužnicu, Gotovina se odlučio na bijeg. Uz veliki pritisak Haškog suda i svesrdnu pomoć hrvatske vlade hrvatski general uhićen je nakon četiri godine.

Gotovini su se u Haagu pridružili naknadno optuženi generali Ivan Čermak Mladen Markač pa je slijedila višegodišnja sudska trakavica jer suđenje je započelo tek 2008. Tužitelji su tražili osuđujuću presudu po više točaka optužnice kojom bi bili uzdrmani temelji legitimnosti Domovinskog rata, odnosno hrvatske borbe za neovisnost.

General Čermak pušten je na slobodu, no Markač i Gotovina drakonski su osuđeni u travnju 2011. na dugogodišnje kazne zatvora. U Hrvatskoj ta je vijest dočekana s ogorčenjem i nevjericom, posebno dio o „udruženom zločinačkom pothvatu u cilju etničkog čišćenja srpskog naroda“. Kada je sudac Theodor Merron, odbacivši sve točke optužbe, poništio nepravednu optužbu i naložio automatsko oslobađanje u Hrvatskoj je nastala euforija nezabilježena još od okončanja oslobodilačke operacije „Oluja“.

Ipak pojedini mediji i čelnici pojedinih nevladinih organizacija, koji su podržavali tezu o „udruženom zločinačkom pothvatu“, a Gotovinu prikazivali kao krivca i uoči presude ga pozivali na pokajanje, nisu bili zadovoljni oslobađajućom presudom, piše HRT

Stoga je poruka mira Ante Gotovine upućena s dočeka na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića imala posebnu važnost za sve koje je oslobađajuća presuda šokirala u pozitivnom ili negativnom smislu.


hr Sat Nov 16 2019 15:29:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c9b240629111c3e208b45dc/80
Foto: PIXABAY

Zbog jakog vjetra u prekidu neke trajektne i katamaranske linije

Olujno nevrijeme zahvatilo je gotovo čitavu Hrvatsku
Jako i olujno jugo radi probleme u pomorskom prometu te su u prekidu pojedine trajektne i katamaranske linije. 

Linije u prekidu:
  • trajektne: Sućuraj-Drvenik, Dubrovnik-Lopud-Suđurađ, Zadar (Gaženica)-Ist (Kosirača)-Olib-Premuda (Krijal)-Mali Lošinj (putovanje će se izvršiti u nedjelju 17.11.2019. ako vremenski uvjeti dopuštaju).
  • katamaranske: Rab-Lun-Tovarnele (Novalja)-Rijeka, Mali Lošinj-Cres-Rijeka, Split-Hvar-Vela Luka-Ubli, Split-Vis, Split-Bol-Jelsa, Split-Rogač-Milna, Split-Hvar-Korčula.
hr Sat Nov 16 2019 14:25:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .