Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5dc2c03829111cb5dd8b4599/80
Foto: Unsplash

Na Rivi od 84 svjetla pod palmama, rade tek tri žarulje

Za cjelokupan dojam o ovoj priči, svakako treba spomenuti da je aktualni sustav rasvjete postavljen prilikom obnove splitskog simbola koja je dovršena u svibnju 2007. godine.

Pokušajte zamisliti noćnu vizuru na razglednici Splita koju krasi prepoznatljiva rasvjeta na Rivi i na pročelju Dioklecijanove palače.

Ako danas želite fotografirati takvu, barem približno sličnu, kišnu i jesensku razglednicu Velog mista, nećete uspjeti i ne morate se ni truditi. Oni sugrađani kojima je noćna šetnja gradom navika ili dio svakodnevne rutine, mogli su primijetiti da već duže vremena ne radi podna rasvjeta ispod palmi na glavnoj splitskoj šetnici, piše Slobodna Dalmacija

- Ne rade svitla još od lita, a sigurna san da nisu radila veći dil prošle godine - naglašava Anica, naša starija sugrađanka koja se gotovo svakodnevno s prijateljicama opušta u šetnji obalom.

Misleći da smo tu jer smo zaduženi za rješavanje tog problema koji prelazi granice komunalce crne ili bolje rečeno mračne točke, te ozbiljno ulazi i u zonu ugrožavanja sigurnosti prolaznika, prišla nam je upravo dok smo brojali svjetla koja rade, budući da je to puno lakši zadatak od zbrajanja onih koja nisu u funkciji.

Naime, od 84 rasvjetna tijela na potezu od zgrade Lučke kapetanije do samostana i crkve sv. Frane, radila su tek tri svjetla. Za cjelokupan dojam o ovoj priči, svakako treba spomenuti da je aktualni sustav rasvjete postavljen prilikom obnove splitskog simbola koja je dovršena u svibnju 2007. godine.

Nešto više osvijetljenih palminih grana je u blizini Turističke palače, ali i na tom dijelu šetnice se više podnih rasvjetnih tijela nalazi u mraku nego što ih radi. Iz Banovine su kao glavnog krivca za kvarove na tom dijelu komunalne opreme naveli “prodor vlage”, o čemu se, logika tako nalaže, trebalo voditi računa tijekom projektiranja rasvjete postavljene u zemlju oko stabala, i to u blizini mora.

Iz tvrtke “Prolux”, gradskog koncesionara za održavanje sustava javne rasvjete, doznali smo da su više puta imali problema pri održavanju podnih svjetiljki na zelenim površinama ispod palmi na Rivi, a najveća je manjkavost, kažu iz spomenute firme, što se “presijecanjem samo jednog kabela automatski gase sva svjetla”.

Tehnika narodu

Premda se na terenu nismo uvjerili u takve navode, budući da su svjetla na sredini šetnice, nasuprot pozornice, uredno u funkciji, ali ne i okolna, iz “Proluxa” su najavili skorašnje popravke cjelokupne podne rasvjete u podnožju palmi.

- Nekoliko puta smo sanirali kvarove na spornoj rasvjeti, a zadnji put u listopadu prošle godine i travnju ove godine. U planu je početkom ovog mjeseca pregledati ta rasvjetna tijela - najavio je Ivica Parčina, inženjer elektrotehnike i voditelj radova održavanja javne rasvjete u tvrtki “Prolux”, te je dodao kako bi za sporne elemente trebalo osmisliti drugačije tehničko rješenje zbog učestalih kvarova, piše Slobodna Dalmacija

Upravo zbog toga iz Banovine najavljuju kako će se kroz investicijsko održavanje sanirati navedena rasvjeta u nadolazećoj 2020. godini, kada bi, konačno, Riva trebala “svijetliti” kao na razglednici. Nadamo se samo da će se tada pobrinuti i za onaj dio na pročeljima zgrada duž Rive koji je također izvan funkcije, posebice za rasvjetu koja je vjerojatno isključena (samo)voljom vlasnika turističkih smještajnih prostora kako ne bi ometala ugodan san njihovih gostiju. A građane koji su sve to platili tko šljivi... 

hr Wed Nov 06 2019 13:44:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e22ef2629111cbc048b45fc/80
Foto: Facebook/Ivana Marković

Devastirao pomorsko dobro: Gradilište zapečačeno pa vlasnik skinuo pečat

O situaciji se oglasila gradonačelnica Supetra..

Dana 15.01.2020. građevinska inspekcija zapečatila je nelegalne radove na području hoteljerskog kompleksa  tvrtke Svpetrvs hoteli dd. Koliko  god se trudili da  pružimo ruku suradnje i prijateljstva isti nastavljaju “po starom”. Nije dovoljno kazati “bit će lijepo” ili “ja zapošljavam”. Potrebno je cijelu proceduru napraviti  - po Zakonu.

Osim nelegalne gradnje bez postojanja akta gradnje, prijave gradnje i drugog, znači suprotno Zakonu, prostornom planu Grada Supetra , otišli su toliko daleko da su skinuli službeni pečat građevinske inspekcije Republike Hrvatske  stavljen u srijedu,dana 15.01.2020. kojom je gradilište zapečaćeno. 

Danas se suprotno nalogu nadležnih tijela gradnja nastavlja.Skidanje ili povrijedila službenog pečata ili znaka koji je ovlaštena službena osoba stavila radi osiguranja predmeta, prostorije ili prostora, ili tko bez skidanja ili povrede pečata ili znaka uđe u takav prostor ili prostoriju ili otvori osigurani predmet,  temeljem Kaznenog zakona čl. 317. kažnjava  se kaznom zatvora do tri godine. Očekujem da institucije reagiraju jer za mene je ovo nevjerojatno ruganje sa Zakonima Republike Hrvatske, Gradom Supetrom te svim  građanima koji rade po Zakonu, rekla je gradonačelnica Supetra Ivana Marković.

Riječ je naime o vlasniku Svepetvs hotela Marionu Duzichu koji je u fokuu javnosti zbog devastacije pomorskog dobra te ilegalne gradnje na privatnom vlasništvu, a naposljetku i o skidanju službenog pečata. Kako će se situacija razvijati, preostaje vidjeti.


hr Sat Jan 18 2020 12:43:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e22df0029111ceb048b45ca/80
Foto: Pixabay

Preminuo je poznati splitski bubnjar Žarko Siriščević

U 65. godini života preminuo je poznati splitski bubnjar i umjetnik Žarko Sirišćević

Na početku 70-ih godina Siriščević je posttao bubnjar grupe Albatros  te 'Dalmatinski bardi' i grupe 'Val'. Nakratko je bio u ulozi bubnjara grupe 'Magazin' i 'Aspalathos Brass'.

Talent samoukog glazbenika prepoznao je Joško Banov, skladatelj i aranžer pa je 1982. započelo njihovo prijateljstvo. 1983. debitirao je percussionist festivalskog orkestra, svirajući s vrsnim glazbenicima.


Osim što je svirao u Orkestru ratne mornarice, bio je na turnejama s kvartetom Joška Banova kao glazbenik u pratećim bendovima Meri Cetinić, Ivice Šerfezija, svira na koncertima sa Zoricom Kondžom, Oliverom Dragojevićem, Terezom Kesovijom, Vicom Vukovom, Giulianom, Cocom, Tedijem Spalatom...

Žarko potpisuje brojne izvedbe, a sudjelovao je na Dječjem festivalu Split, Malom Split, Melodijama Mostara, Zadar Festu, Marko Polo Festu, Splitskom festivalu, te dobiva nagrade od publike i stručnog žirija.


hr Sat Jan 18 2020 11:33:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e22d25a29111cbc048b45e8/80
Foto: Riba

Detektirani su divlji fekalni priključci u Kaštelima: Očekuju se rješenja

Problem ispusta fekalija u more obilježio je prošlu godinu u Kaštelima...

- Detektirali smo više od desetak najkritičnijih pozicija, odnosno kanala, u dužini više kilometara, radovi su pri kraju i elaborat funkcionalnog stanja bit će uskoro napravljen i sljedećeg tjedna prezentiran Hrvatskim vodama, koje će dalje, u suradnji s Gradom Kaštela, poduzeti potrebne korake kako bi se uklonili, prespojili ili blindirali ti ispusti – kazali su za Kaštela.org izvođači snimanja stanja ispusta u potoke, koji završavaju višednevni posao na području grada.

Problem ispusta fekalija u more obilježio je prošlu godinu u Kaštelima, posebno u jeku turističke sezone, a ni ova godina nije počela bez sličnih problema pa su tako pojedini mediji objavili jednu od video snimki iz Kaštel Sućurca, gdje je vidljivo istjecanje fekalija u more, s naslovima poput „Proradio vulkan u Kaštelima“ i slično, što je ponovo aktualiziralo pitanje radi li se nešto na uklanjanju takvih ispusta i kažnjavanju počinitelja.

Taj upit poslali su ovih dana gradskim službama, koje zbog određenih nadležnosti, prošle godine nisu mogle učiniti više od poneke napisane kazne i prijave nadležnima.

- Održali smo niz sastanaka na temu onečišćenja mora ispuštanjem fekalija iz potoka i upravo Hrvatske vode provode postupak snimanja potoka. Nakon provedenog postupka snimanja inspektori državnog inspektorata izvršit će nadzor određenih objekata – kazali su u Gradu.

A da se snimanje upravo provodi te je pri kraju uvjerili su se i na samom terenu, gdje po nalogu Hrvatskih voda specijalizirani ovlašteni laboratorij iz Splita Anafora, vrši optički pregled unutrašnjosti oborinskih kanala koji gravitiraju na obalu zaljeva.

- Utvrdili smo otvorene i zatvorene dijelove kanala, otvoreni su vidljivi, a za zatvorene dijelove koristimo plutajuće kamere i traktor kamere jer u njima ima dosta vode. U nekim situacijama potrebni su i ulasci djelatnika u same kanale.
Detektiramo svaki priključak i stanje kanala po presjeku, odnosno vršimo optički pregled na način kako bi utvrdili funkcionalnost kanala i strukturalnu stabilnost.
U funkcionalni dio pripadaju i divlji fekalni priključci. Mi smo svakog locirali i utvrdili smo postojanje aktivnih i pasivnih priključaka. Pasivni priključci postoje, ali ih je nova kanalizacijska mreža „pokupila“ u glavne kolektore.  No tamo gdje nije prošla gradska fekalna odvodnja postoje  aktivni fekalni priključci, od kojih je dio i od davnina spojen u te kanale. Vidljivo je da upravo ti priključci zagađuju oborinski kanal, a posebno u vrijeme većih kiša, jer poraste vodostaj u kanalu i sve ono što se nalazi kao fekalni talog  izlazi u more uz obalu - ustvrdili su iz laboratorija Anafora, piše Kaštela.org

hr Sat Jan 18 2020 10:40:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5db9f2fc29111c27d18b4588/80
Foto: Pixabay

Prosvjetlila Premuda: Otok je od 20. prosinca bio bez struje

Napokon je zakrpan kabel pa stanovnici otoka mogu živjeti 'normalno'

Gotovo mjesec dana u prekidu je bio podmorski kabel između Silbe i Premude, osam kilometara podmorskog kabela navodno košta oko 10 milijuna kuna. HEP je stanovnicima u tom periodu poslao agregat. Palio se u sedam ujutro, a gasio u 23 sata. Kabel je sada zakrpan, ali iz MO se nadaju kako će se uskoro problem trajno riješiti, ne krpanjem već i zamjenom kabela.

– Nakon 28 dana smo ponovo prosvijetlili, zahvaljujemo se svima koji su pomogli u otklanjanju kvara, posebno djelatnicima HEP-a Zadar, otočkoj ekipi koji su s nama proveli većinu vremena i brinuli se o agregatu i njihovim splitskim kolegama koji su spojili kabel. Iskreno se nadamo da Elektra neće stati na ovome krpanju kabela nego što prije postaviti novi kabel i riješiti trajno opskrbu Premude strujom, da sto prije zaboravimo na ovaj ružni događaj – poručili su iz MO Premuda.

hr Sat Jan 18 2020 09:56:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .