Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a605999b9e03eb64e8b4639/80
Foto: Facebook / Zeleni Dalmacije

Projekt “Marjan 2020 - brdo prošlosti, oaza budućnosti“: Održan sastanak s udrugama civilnog društva

Društvo Marjan, Udruga Sunce i Inicijativa Naš Marjan daju podršku provedbi projektnih aktivnosti pod uvjetom da se u njihovoj realizaciji poštuju pozitivni propisi RH, kao i sve vrste zaštite koje uživa Park šuma Marjan
Kako bi izbjegli sve daljnje nesporazume oko provedbe projekta “Marjan 2020 - brdo prošlosti, oaza budućnosti“ i planiranih aktivnosti, savjetnik gradonačelnika Krešimir Budiša i pročelnica Službe za međunarodne i EU projekte Radojka Tomašević sastali su se s predstavnicima udruga civilnog društva Leopoldom Botteriem u ime Inicijative Naš Marjan, Srđanom Marinićem ispred Društva Marjan te Gabrijelom Medunić Orlić ispred Udruge Sunce. 

Udruge civilnog društva te organizacije zainteresirane za zaštitu Park šume Marjan iskazale su nezadovoljstvo što nisu konzultirane u fazi pripreme projekta, kao i nezadovoljstvo nedovoljnom komunikacijom po pitanju projektnih aktivnosti, dok je Grad Split iskazao nezadovoljstvo potrebom prvo javnog komuniciranja nezadovoljstva i iznošenja određenih netočnih činjenica o projektu te akterima projekta, a prije razgovora.

Predstavnici Grada iznijeli su da nikada nisu odbili sastanak s niti jednim članom civilnog društva zainteresiranim za projekt i njegove aktivnosti u cilju razjašnjenja svih informacija. Obje su se strane složile da je potrebna bolja međusobna komunikacija u cilju uspješne realizacije ovog te drugih projekta, a posebno imajući u vidu trenutnu vrlo osjetljivu situaciju s Park šumom Marjan te sanaciju šteta od potkornjaka.

Društvo Marjan, Udruga Sunce i Inicijativa Naš Marjan daju podršku provedbi projektnih aktivnosti pod uvjetom da se u njihovoj realizaciji poštuju pozitivni propisi RH, kao i sve vrste zaštite koje uživa Park šuma Marjan. Za određene aktivnosti tražili su dodatna razjašnjavanja i pojašnjenja te su na sastanku usvojeni i neki posebni zaključci.

Društvo Marjan, Udruga Sunce i Inicijativa Naš Marjan podržali su obnovu Botaničkog vrta kojeg će Grad Split ostvariti uz korekciju kvadrature staklenika, odnosno usklađivanjem s postojećim stanjem. Na temu paintball terena i svih pitanja koje je proteklih dana ta aktivnost u javnosti povukla, predstavnici Grada Splita su pojasnili da je projekt pisan prije dvije i pol godine pod drugačijim okolnostima te je prihvaćen stav da je trenutna situacija PŠ Marjan vrlo osjetljiva za postavljanje sadržaja ovog tipa. Isti stav prenijet će i Središnjoj agenciji za ugovaranje i financiranje EU fondova kako bi se navedena aktivnost izuzela iz projekta, a neostvarivanje predmetnog indikatora provedene aktivnosti neće značajno utjecati na rezultate i pokazatelje projekta.

Prihvaćen je prijedlog da se montažni adrenalinski park smjesti izvan područja PŠ Marjan na lokaciju koju bi odabrao Grad Split ili unutar Park šume, ali izvan pošumljenog područja. Budući da je svaka aktivnost vezana za pojedinačnu katastarsku česticu, bilo koja izmjena čestice mora biti odobrena od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU te SAFU, Grad Split poslat će zahtjev za promjenu čestice, koja kumulativno mora ispuniti sve uvjete poziva, primarno imovinsko-pravne odnose te mogućnost postavljanja ovakvog sadržaja u urbanističkom smislu.

Predstavnici Društva Marjan, Udruge Sunce i Inicijative Naš Marjan zatražili su da se pod stavkom koja predviđa signalizaciju na Marjanu uvrsti i označavanje vanjskih granica Park šume, pa će Grad Split pokušati osigurati da se signalizacija nakon unificiranja dizajna kompletne signalizacije postavi u sklopu predmetne nabave, iz vlastitih sredstava.

Društvo Marjan predložilo bi lokacije za postavljanje predmetne signalizacije. Nakon izmjene glavnog i izvedbenog projekta koje su u tijeku, javnosti će biti prezentirana promatračnica Sedlo. U tu svrhu bit će izrađena i 3D vizualizacija planiranog objekta, a jedini prihvatljivi sadržaji promatračnice su nadzorni centar za vatrogasnu jedinicu, pristup za posjetitelje radi pogleda s promatračnice te sanitarni čvorovi. Po pitanju uređenja biciklističkih staza, pojašnjeno je kako se radi samo o sanaciji postojećih staza (tzv. gornje trim staze) kako bi se razdvojili biciklisti, poglavito oni brdski, od trkača i šetača trim stazom na Marjanu, imajući u vidu sigurnost svih posjetitelja Park šume. Samo na jednoj izuzetno kratkoj lokaciji od 30-ak metara između tzv. 2. i 3. vode bit će potrebni radovi kako bi se spojila dva dijela “gornje trim staze”, a oni su predstavnicima Društva Marjan, Udruge Sunce i Inicijative naš Marjan prihvatljivi ako se ispoštuju svi ostali zaključci. 

Podloga za sprave za vježbanje neće biti betonirana osim nužnih temelja, a amortizacijski materijal umjesto gume koja se stavlja na beton biti će prirodni materijali poput pijeska ili šljunka, dogovorili su sudionici ovog sastanka. Zato će Grad Split poništiti postupak javne nabave te izraditi predloženu izmjenu glavnog projekta i ponovno pokrenuti nabavu s izmijenjenim glavnim projektom. Grad Split će iz vlastitih sredstva osigurati obnovu pješačkih staza prema predloženom troškovniku izrađenom za potrebe projekta od strane Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u travnju 2017., jer ista nije u projektu radi neriješenih imovinsko-pravnih odnosa. U ovom bi sudjelovali i volonteri, kako bi se smanjili ukupni troškovi obnove.

Kućice na Marjanu obnavljat će se isključivo tradicijskim materijalima i tradicijskom gradnjom, a predstavnici civilnog društva bit će upoznati s projektnom dokumentacijom. U cilju revitalizacije Marjana i valorizacije njegovih zaštićenih vrijednosti osigurat će se veća vidljivost projekta “Marjan 2020“, a kako bi se izbjegli svi budući nesporazumi i osigurala što veće transparentnosti projekt Grad Split nastavit će komunikaciju sa svim zainteresiranima.
hr Fri Apr 12 2019 09:25:36 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c865def29111c0f008b460d/80
Foto: PIXABAY

Od sutra nova prometna regulacija u Splitu: Evo koje ulice postaju jednosmjerne i kako vozi javni prijevoz

U noći s ponedjeljka 17. lipnja na utorak 18. lipnja kreće nova regulacija prometa u gradskoj luci u Splitu.

Jednosmjerni promet preko Zvonimirove ulice pa sve duž Obale kneza Domagoja i dalje preko Jadranske, Bijankinijeve i Pojišanske ulice odrazit će se, kako je najavljeno, i na trase autobusnih linija javnoga gradskog prijevoza.Izlaz iz luke odvijat će se jedinim mogućim pravce, preko mosta Bačvice.

Za sva vozila će tako biti zabranjena vožnja Zvonimirovom ulicom u pravcu tzv. Koteksovog nebodera i sav promet će se odvijati kružno preko trajektne luke, autobusnog kolodvora i Bačvica.

Semafori kod Biskupove palače također će se reprogramirati u skladu s privremenom prometnom regulacijom, javlja Radio Dalmacija.

Trasa javnog gradskog prijevoza za linije 2, 9, 10 i 15 se ne mijenja, ali sve ostale linije javnog gradskog prijevoza će se prilagoditi novom prometnom režimu, i umjesto Zvonimirovom voziti kružno preko trajektne luke i Bačvica.

Sve autobusne linije koje  Zvonimirovom ulicom dolaze u grad skreću udesno na stanicu u Zagrebačku  i potom nastavljaju uobičajenom trasom. Ključna je promjena na linijama koje se vraćaju iz centra grada, jer nakon početka nove regulacije prometa autobusi iz Zagrebačke ulice, umjesto u Zvonimirovu, skretat će udesno prema luci, odnosno do novog, većeg ugibališta koje će biti napravljeno na mjestu sadašnjeg okretišta kod glavnog autobusnog kolodvora. Otud će nastavljati vožnju preko mosta na Bačvicama do Bijankinijeve i Pojišanske, te dalje prema uobičajenim rutama i odredištima.

Radi se čak o 28 gradskih i prigradskih linija, tako da ćemo dnevno kroz luku imati 509 prolazaka autobusa. Sada će preko luke  prometovati i “Prometove” linije broj 2, 3, 5, 5a, 8, 9, 11, 14, 15, 17, 18, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 60 i 68.

hr Sun Jun 16 2019 19:00:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d06617229111c1ad08b4608/80
Foto: Izvor: Facebook | Autor: Grad Split

Pregledajte se na vrijeme: Na Prokurativama jučer pregledano 920 građana, otkriveno 155 tumora kože

Svi kod kojih postoji sumnja na zloćudne tumore kože odmah su upućeni na daljnju obradu i liječenje, s naznakom žurnosti za one kod kojih je postavljena sumnja na melanom.

U sklopu javnozdravstvenog projekta 'Djeluj sada!' jučer je na Prokurativama održana akcija preventivnih pregleda madeža tijekom koje su splitski i zagrebački liječnici pregledali 920 građana. Na tom uzorku, od 920 Splićana, otkriveno je ukupno 155 zloćudnih tumora kože, od čega je postavljena sumnja na 26 melanoma te 129 ostalih karcinoma kože. To je čak 17% od ukupnog broja pregledanih. 

Ovu akciju organizirali su zajedno Grad Split, Udruga “Zdravi pod suncem“, Crveni križ – Gradsko društvo Split te Referentni centar za melanom Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske pod vodstvom akademkinje Mirne Šitum, predstojnice Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a Sestre milosrdnice, a po uzoru na Grad Zagreb koji akciju provodi u kontinuitetu proteklih 12 godina.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara zahvalio se liječnicima i sestrama s Klinike za kožne i spolne bolesti KBC Sestre milosrdnice te s Klinike za kožne i spolne bolesti KBC Split i akademkinji Mirni Šitum, potom primarijus Sanji Poduje - predsjednica Udruge za prevenciju tumora i drugih bolesti kože “Zdravi pod suncem“, Mireli Šentija Knežević – koordinatorici ovog projekta u Gradu Zagrebu, ali i Crvenom križu i njegovim neumornim volonterima koji su strpljivo pomagali građanima i liječnicima.

Cilj akcije bio je osvijestiti građane o važnosti prevencije, redovitih pregleda madeža i odgovornog izlaganja suncu. S obzirom na veliki interes, ali i porazne rezultate, splitska gradska uprava istu akciju planira provoditi i ubuduće.

hr Sun Jun 16 2019 17:34:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d065fc129111ca8d08b45c5/80
Foto: Autor: Facebook | Izvor: SDP Split

SDP Split: 'Oparina pravila su smiješna baš kao i njegov dosadašnji mandat'

Maja Giljanović, članica Gradskog odbora SDP-a Split izmijenila je Oparinih 10 zapovijedi i nazvala njegov dosadašnji mandat smiješnim.

Njezinu objavu prenosimo u cjelosti:

"Gradonačelnikova pravila su smiješna baš kao i njegov dosadašnji mandat. Pravila bi zapravo trebala ovako izgledati:

OPARINIH 10 ZAPOVIJEDI

1. Pomalo je riječ koju ćete čuti ukoliko odlučite prijaviti komunalni nered u gradu pa čekate intervenciju nadležnih službi. Pomalo ćete i doći do samog grada jer su naša prometna rješenja neprilagođena potrebama te se oboružajte strpljenjem dok se nekoliko sati probijate do gradske luke. Ne klonite duhom, pročitajte priču o utrci kornjače i zeca!

2. Pižolot u Splitu traje od 14 do 17. Osim ako radite u nekoj gradskoj službi pa taj pižolot potraje i malo dulje. Meni, recimo, pižolot traje skoro cijeli dan jer se odmaram i skupljam snagu za naslikavanje i osmišljavanje novih marketinški kampanja koje trebaju prikazati da ipak nešto zaista radim.

3. Fjaka ili „stanje svijesti s velikom voljom ni za što“ zapravo opisuje moj dosadašnji mandat. Kako se mandat bliži kraju, tako se i energija u meni budi pa otvaram projekte stare 40 godina.

4. Iskoristite vrijeme i posjetite naše plaže. Zanemarite nered na Žnjanu, zanemarite fekalije na Firulama, zanemarite i što se na vas može odroniti stijena dok se sunčate već samo platite ležaljku i uživajte u našem moru. Nadam se da ne ronite preduboko da vidite otpad koji tamo gomilamo.

5. Bačvice je čuvena plaža u samom centru grada koju svakako treba posjetiti. Nema veze što godinama u nju ništa nismo ulagali, što nedostaju tuševi, što koncesionar svojim ležaljkama zauzima cijelu plažu pa nemate mjesto za kupanje ukoliko ne iznajmite ležaljku, al' ne vidim razlog zašto bi se vi time trebali opterećivati. Vaše je da dođete i ostavite novce, za ostalo smo tu ipak - mi!

6. Navijački duh Splita je zaista jedinstven jer moj HDZ jedino navijačku scenu nije uspio uništit' do sada, za razliku od samog splitskog sporta koji smo upropastili, u čiju infrastrukturu nismo ulagali zadnjih 40 godina i koji je samo sjenka onog što je nekoć bio.

7. Hajduk nitko ne smije dirati. To pravo je rezervirano isključivo za HNS i moje prijatelje iz HDZ-a koji vode ovaj savez i često odu do Međugorja. Točka!

8. Dioklecijanova palača je prekrasna i morate je obavezno pogledati. Nemojte zamjeriti što, zbog nepostojanja Odluke o komunalnom redu, palačom vlada nered, stoga, nemojte se ni čuditi ako vidite klima uređaje ili kanalice za kabele. Pa i Dioklecijan bi koristio klimu da je postojala u njegovo vrime!

I baš šteta što niste došli koju godinu ranije jer bi imali priliku i vidjeti te prošetati prekrasnom marjanskom šumom. Ne, ne postavljajte mi sad pitanje kako smo i šumu uspjeli upropastiti. To, iskreno, ni meni do danas nije jasno. Postojali su neki stručnjaci koji su na to upozoravali, al' u Hrvatskoj je svatko stručnjak pa nismo znali da misle ozbiljno.

9.Ne volimo buku noću, ali zato nismo ograničili vrijeme puštanja glasne muzike jer vjerujemo u vaše poštenje i apeliramo na vašu odgovornost. Vi ćete sami znati procijeniti kad vam je dovoljno zabave.

10. Dok ćemo vašu šetnju gradom u kostimu sankcionirat’ s 500 kn, s druge strane ćemo tolerirati ukoliko postavite štekat bez ugovora ili taj štekat preko noći višestruko naraste. Mi smo tolerantni kad to želimo, a ne kad je potrebno."

hr Sun Jun 16 2019 17:27:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a1bc250b9e03e41108b456a/80
Foto: Pixabay / Ilustracija

Proteže se kolona od dva kilometra: Došlo do zapaljenja i tehničkog kvara dva vozila u smjeru Dubrovnika

A1 Zagreb-Dubrovnik u smjeru Dubrovnik između izlaza 2 Jastrebarsko i odmorišta Draganić (26+850 km) - zapalilo se osobno vozilo.
Vozilo je u kvaru na autocesti A1 na 26+850 km između čvora Jastrebarsko i čvora Karlovac u smjeru Dubrovnika, javlja HAK.

A1 Zagreb Dubrovnik u smjeru Dubrovnik između izlaza 21 Skradin i mosta Krka (314+000 km) nalazi se vozilo u kvaru na autocesti A1 na 314+000 km između čvora Skradin i čvora Šibenik u smjeru Dubrovnika.

Pojačan je promet na važnijim cestama, uključujući autoceste A1 Zagreb-Split-Ploče, A2 Zagreb-Macelj, A3 Bregana-Lipovac, A6 Rijeka-Zagreb, Istarski ipsilon, Jadransku i Ličku magistralu magistralu (DC8).

Pojačan je promet i u pojedinim trajektnim lukama i pristaništima, te na pojedinim graničnim prijalzima sa Slovenijom i BiH. Na većini cesta vozi se bez posebnih ograničenja osim na dionicama gdje su u tijeku radovi.

hr Sun Jun 16 2019 15:35:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .