Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a605999b9e03eb64e8b4639/80
Foto: Facebook / Zeleni Dalmacije

Projekt “Marjan 2020 - brdo prošlosti, oaza budućnosti“: Održan sastanak s udrugama civilnog društva

Društvo Marjan, Udruga Sunce i Inicijativa Naš Marjan daju podršku provedbi projektnih aktivnosti pod uvjetom da se u njihovoj realizaciji poštuju pozitivni propisi RH, kao i sve vrste zaštite koje uživa Park šuma Marjan
Kako bi izbjegli sve daljnje nesporazume oko provedbe projekta “Marjan 2020 - brdo prošlosti, oaza budućnosti“ i planiranih aktivnosti, savjetnik gradonačelnika Krešimir Budiša i pročelnica Službe za međunarodne i EU projekte Radojka Tomašević sastali su se s predstavnicima udruga civilnog društva Leopoldom Botteriem u ime Inicijative Naš Marjan, Srđanom Marinićem ispred Društva Marjan te Gabrijelom Medunić Orlić ispred Udruge Sunce. 

Udruge civilnog društva te organizacije zainteresirane za zaštitu Park šume Marjan iskazale su nezadovoljstvo što nisu konzultirane u fazi pripreme projekta, kao i nezadovoljstvo nedovoljnom komunikacijom po pitanju projektnih aktivnosti, dok je Grad Split iskazao nezadovoljstvo potrebom prvo javnog komuniciranja nezadovoljstva i iznošenja određenih netočnih činjenica o projektu te akterima projekta, a prije razgovora.

Predstavnici Grada iznijeli su da nikada nisu odbili sastanak s niti jednim članom civilnog društva zainteresiranim za projekt i njegove aktivnosti u cilju razjašnjenja svih informacija. Obje su se strane složile da je potrebna bolja međusobna komunikacija u cilju uspješne realizacije ovog te drugih projekta, a posebno imajući u vidu trenutnu vrlo osjetljivu situaciju s Park šumom Marjan te sanaciju šteta od potkornjaka.

Društvo Marjan, Udruga Sunce i Inicijativa Naš Marjan daju podršku provedbi projektnih aktivnosti pod uvjetom da se u njihovoj realizaciji poštuju pozitivni propisi RH, kao i sve vrste zaštite koje uživa Park šuma Marjan. Za određene aktivnosti tražili su dodatna razjašnjavanja i pojašnjenja te su na sastanku usvojeni i neki posebni zaključci.

Društvo Marjan, Udruga Sunce i Inicijativa Naš Marjan podržali su obnovu Botaničkog vrta kojeg će Grad Split ostvariti uz korekciju kvadrature staklenika, odnosno usklađivanjem s postojećim stanjem. Na temu paintball terena i svih pitanja koje je proteklih dana ta aktivnost u javnosti povukla, predstavnici Grada Splita su pojasnili da je projekt pisan prije dvije i pol godine pod drugačijim okolnostima te je prihvaćen stav da je trenutna situacija PŠ Marjan vrlo osjetljiva za postavljanje sadržaja ovog tipa. Isti stav prenijet će i Središnjoj agenciji za ugovaranje i financiranje EU fondova kako bi se navedena aktivnost izuzela iz projekta, a neostvarivanje predmetnog indikatora provedene aktivnosti neće značajno utjecati na rezultate i pokazatelje projekta.

Prihvaćen je prijedlog da se montažni adrenalinski park smjesti izvan područja PŠ Marjan na lokaciju koju bi odabrao Grad Split ili unutar Park šume, ali izvan pošumljenog područja. Budući da je svaka aktivnost vezana za pojedinačnu katastarsku česticu, bilo koja izmjena čestice mora biti odobrena od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU te SAFU, Grad Split poslat će zahtjev za promjenu čestice, koja kumulativno mora ispuniti sve uvjete poziva, primarno imovinsko-pravne odnose te mogućnost postavljanja ovakvog sadržaja u urbanističkom smislu.

Predstavnici Društva Marjan, Udruge Sunce i Inicijative Naš Marjan zatražili su da se pod stavkom koja predviđa signalizaciju na Marjanu uvrsti i označavanje vanjskih granica Park šume, pa će Grad Split pokušati osigurati da se signalizacija nakon unificiranja dizajna kompletne signalizacije postavi u sklopu predmetne nabave, iz vlastitih sredstava.

Društvo Marjan predložilo bi lokacije za postavljanje predmetne signalizacije. Nakon izmjene glavnog i izvedbenog projekta koje su u tijeku, javnosti će biti prezentirana promatračnica Sedlo. U tu svrhu bit će izrađena i 3D vizualizacija planiranog objekta, a jedini prihvatljivi sadržaji promatračnice su nadzorni centar za vatrogasnu jedinicu, pristup za posjetitelje radi pogleda s promatračnice te sanitarni čvorovi. Po pitanju uređenja biciklističkih staza, pojašnjeno je kako se radi samo o sanaciji postojećih staza (tzv. gornje trim staze) kako bi se razdvojili biciklisti, poglavito oni brdski, od trkača i šetača trim stazom na Marjanu, imajući u vidu sigurnost svih posjetitelja Park šume. Samo na jednoj izuzetno kratkoj lokaciji od 30-ak metara između tzv. 2. i 3. vode bit će potrebni radovi kako bi se spojila dva dijela “gornje trim staze”, a oni su predstavnicima Društva Marjan, Udruge Sunce i Inicijative naš Marjan prihvatljivi ako se ispoštuju svi ostali zaključci. 

Podloga za sprave za vježbanje neće biti betonirana osim nužnih temelja, a amortizacijski materijal umjesto gume koja se stavlja na beton biti će prirodni materijali poput pijeska ili šljunka, dogovorili su sudionici ovog sastanka. Zato će Grad Split poništiti postupak javne nabave te izraditi predloženu izmjenu glavnog projekta i ponovno pokrenuti nabavu s izmijenjenim glavnim projektom. Grad Split će iz vlastitih sredstva osigurati obnovu pješačkih staza prema predloženom troškovniku izrađenom za potrebe projekta od strane Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u travnju 2017., jer ista nije u projektu radi neriješenih imovinsko-pravnih odnosa. U ovom bi sudjelovali i volonteri, kako bi se smanjili ukupni troškovi obnove.

Kućice na Marjanu obnavljat će se isključivo tradicijskim materijalima i tradicijskom gradnjom, a predstavnici civilnog društva bit će upoznati s projektnom dokumentacijom. U cilju revitalizacije Marjana i valorizacije njegovih zaštićenih vrijednosti osigurat će se veća vidljivost projekta “Marjan 2020“, a kako bi se izbjegli svi budući nesporazumi i osigurala što veće transparentnosti projekt Grad Split nastavit će komunikaciju sa svim zainteresiranima.
hr Fri Apr 12 2019 09:25:36 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5842e61e1eea8f1b118b46b8/80
Foto: Facebook

Policija upozorava: "Širi se nova e-mail prevara, ne nasjedajte!"

U posljednjih se nekoliko dana javljaju građani koji su na sv oje adrese elektroničke pošte zaprimili sumnjive poruke elektroničke pošte

Policija je ponovno odaslala upozorenje svim građanima oko potencijalnih internetskih prijevara koje ovih dana kruže. 

Kako ističu, u posljednjih se nekoliko dana javljaju građani koji su na svoje adrese elektroničke pošte zaprimili sumnjive poruke elektroničke pošte u kojim ih nepoznate osobe ucjenjuju navodeći kako su na njihova računala ili mobilne telefone instalirali zloćudne računalne programe (malware) putem kojih su ostvarili pristup njihovim osobnim podacima te ih traže određeni iznos u bitcoinima (BTC) kako navedene podatke ne bi javno objavili. - prenosi Zimo

- Molimo građane da ne odgovaraju na takve poruke, te da ažuriraju lozinke za pristup elektroničkoj pošti. - ističu iz policije.

Također, u elektronske sandučiće građana često dolaze poruke s lažne Microsoft domene u kojima se traži da na lažnoj Microsoftovoj stranici unesu svoje korisničko ime i obnove svoju lozinku. U konkretnom slučaju radi se o pokušaju krađe osobnih podataka te počinitelji na ovaj način mogu preuzeti kontrolu nad elektroničkom poštom žrtve.

- Savjetujemo građanima da nikome ne daju svoje korisničke podatke i lozinke niti ih upisuju na sumnjivim internetskim stranicama. Ukoliko su to učinili, potrebno je odmah promijeniti lozinku koja se odnosi na određeni korisnički račun. Ukoliko identičnu lozinku koriste i za druge korisničke račune i internetske usluge, potrebno je odmah promijeniti i te lozinke. - savjetuju iz policije.

hr Wed Apr 24 2019 14:45:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/588f07b73387e607008b45ba/80
Foto: DalmacijaNews

Split: Požar u podrumskom stanu u Matoševoj ulici, stanari evakuirani

Na teren su izašli vatrogasci JPV-a i DVD-a s tri vatrogasna vozila i kola Hitne pomoći

Iza 12,30 sati izbio je požar u podrumskom stanu u centru Splita, u Matoševoj ulici 15. Na teren su izašli vatrogasci JPV-a i DVD-a s tri vatrogasna vozila i kola Hitne pomoći.

Kako doznajemo, stanari zgrade u kojoj je izbio požar su evakuirani te će biti vraćeni kada bude u potpunosti sigurno. 
hr Wed Apr 24 2019 14:10:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cc0311629111c345a8b457d/80
Foto: Dalmacija News

Imotski: Kreće naplata ulaznica na jezera i tvrđavu Topanu

Cijene su nešto promijenjene u odnosu na prošle godine

Grad Imotski će od 01. svibnja započeti s naplatom ulaznica na jezera i tvrđavu Topanu. - javlja 

Cijene su nešto promijenjene u odnosu na prošle godine i sada iznose:

–  10 kn po osobi – grupno djeca

–  15 kn po osobi – djeca individualno

–  20 kn po osobi – grupno odrasli

–  30 kn po osobi – odrasli individualno

hr Wed Apr 24 2019 11:49:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bade7c8cb557a8ea08b4ee8/80
Foto: MUP

"Faktori rizika": Policija provodi akciju u prometu

Cilj je prevencija prometnih nesreća i njihovih posljedica kao i povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama

Danas, od 13:00 do 17:00 sati na području PU splitsko-dalmatinske provest  će se akcija u prometu „Faktori rizika“, a sve u cilju prevencije prometnih nesreća i njihovih posljedica kao i povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama.

 Aktivnosti policije tijekom  akcije biti će usmjerene na sankcioniranje najtežih prekršaja kao što su vožnja pod utjecajem alkohola, nepoštivanje dopuštenih brzina, nekorištenje sigurnosnog pojasa i korištenje mobitela za vrijeme vožnje.

Sve sudionike u prometu podsjećamo na obvezu poštivanja odredbi zakona o sigurnosti prometa na cestama, te ih pozivamo da odgovornim ponašanjem doprinesu povećanju razine sigurnosti u cestovnom prometu.

hr Wed Apr 24 2019 10:30:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .