Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5bbf7e58cb557adcdc8b4646/80
Foto: MOST

Ninčević Lesandrić: 'Žao mi je što nisam progovorila ranije, uzimam odvjetnički tim'

"U današnje vrijeme za sve to postoji medicinsko rješenje i ne moramo trpjeti bol zato što smo žene"

Saborska zastupnica Ivana Ninčević Lesandrić prije dva tjedna u Saboru je ispričala kako je nedavno završila na Hitnoj pomoći zbog spontanog pobačaja u trećem mjesecu trudnoće. U bolnicu je kaže otišla s punim povjerenjem, kao i svaki građanin, a dočekali su je uvjeti "na razini 15. stoljeća", iako smatra da je tada bilo puno bolje.

Njezina izjava pokrenula je lavinu reakcija i akciju "Prekinimo šutnju". Stotine žena odlučilo je hrabro istupiti i ispričati svoju priču traumatičnog iskustva iz hrvatskih bolnica.

Dva tjedna nakon odvažnog istupa u Saboru, Ivana Ninčević Lesandrić kaže kako joj je žao što nije skupila hrabrosti da ranije progovori o ovom velikom problemu koji su proživjele i mnoge duge žene u Hrvatskoj.

Nakon traumatičnog iskustva, na forumu je pogledala ima li još žena kojima se dogodila slična situacija.

- Jako sam se iznenadila kad sam otkrila da je već tisuću žena potpisalo peticiju, da je prošle godine poslano i otvoreno pismo ministru. I onda sam rekla okej, ovo nije nešto što se samo dogodilo meni, tu su tisuće žena i o tome treba javno progovoriti.

Prvo mi je trebao jedan period, trebalo mi je nekoliko mjeseci da se zbrojim sama sa sobom jer nije to samo medicinski zahvat koji je uzrokovao bol. To je i psihički i emotivno težak zahvat. Trebalo mi je i neko vrijeme da se dogovorim sa svojim suprugom i svojom obitelji jer to nije samo moja odluka. To je odluka  cijele obitelji da iznosim javno tako nešto. I žao mi je što mi je trebao taj period, voljela bih da sam i prije skupila hrabrosti. Da sam znala da ima toliko loših iskustava i prije bi se na to odlučila", rekla je za 24sata.

Odlučila je progovoriti u Saboru kako bi mogla gledati ministra u oči dok progovara o velikom problemu u hrvatskom zdravstvu. - Moja želja je bila da to kažem tako da zna i da svi znamo da zna" da se ne bi opet ignorirale sve peticije i otvorena pisma.

Iako je ministar zdravstva Milan Kujundžić poslao inspekcije u bolnice, Ninčević Lesandrić ne očekuje puno. Naglašava, kao i u svom govoru u Saboru, da ne treba prebaciti odgovornost ili linčovati doktore i medicinske sestre jer oni rade koliko mogu u okviru svojih mogućnosti u postojećeg sustava.

Osvrnula se i na izjave predstojnika ginekologije u splitskom KBC-u i rekla kako ne može vjerovati da je tako teško ispričati se osobi koja je prošla tako jedno traumatično iskustvo. Također smatra da bi se ministar trebao ispričati tisućama žena kojima se to dogodilo. Dodaje da ju ministar nije kontaktirao osobno. 

- Kad čujete od liječnika da vam kaže da vi lažete za bol koju ste pretrpjeli, to je samo još gora uvreda", komentirala je političarka.

Kazala je za 24 sata kako su je kontaktirali i brojni odvjetnici i stručnjaci za GDPR te da su joj objasnili koje su sve osnove za prijavu.

- Tome se treba stati na kraj i primjerom pokazati da se tako ne može ponašati. Tako da sljedeći tjedan ću uzeti odvjetnički tim kojem ću dati cijeli slučaj, neka se pokaže da se ne može raditi mimo zakona, kazala je. Ne moramo trpjeti bol, u današnje vrijeme za sve to postoji medicinsko rješenje i ne moramo trpjeti bol zato što smo žene", poručila je, piše vijesti.hr


hr Fri Oct 26 2018 18:19:25 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c97ccda29111c861d8b457c/80
Foto: Screenshot/Čitatelj Dalmacija Newsa

Velika gužva zbog radova na brzoj cesti Solin-Klis

U smjeru Splita vozi se samo jednim prometnim trakom


Zbog radova na brzoj cesti Solin-Klis u popodnevnim satima stvorila se velika gužva. 

Nenormalna gužva iza prvog tunela iza Dugopolja u smjeru Splita, skoro se stoji - javljaju čitatelji Dalmacija Newsa.

Razlog gužve su radovi na održavanju 
istočnog kolnika, sanaciji tunela Mravince i vijadukata Majdan i Izvor Jadra. Radovi su započeli krajem siječnja, a trebali bi biti završeni krajem travnja.
hr Sun Mar 24 2019 19:34:56 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c97947429111c3b1b8b45d5/80
Foto: Požeška biskupija

Kuma ministrice Žalac izbačena iz HDZ-a: Nanesena nam je šteta

Zbog nanošenja štete ugledu stranke, zbog vožnje u pijanom stanju i krajnje neciviliziranom postupku bježanja s mjesta nesreće koju je prouzročila i u kojoj je ozlijeđena jedna osoba, zatraženo je da napusti stanku
Marijana Obradović, kuma ministrice Gabrijele Žalac, od petka više nije članica Hrvatske demokratske zajednice. Telegramu je to potvrđeno iz visokog izvora požeškog HDZ-a. 

- Zbog nanošenja štete ugledu stranke, zbog vožnje u pijanom stanju i krajnje neciviliziranom postupku bježanja s mjesta nesreće koju je prouzročila i u kojoj je ozlijeđena jedna osoba, zatraženo je da napusti stanku, što je ona i učinila u petak”, kazali su iz stranke.

Podsjetimo, Nataliju Baričević (35) lani je automobilom u Jakšiću pokraj Požege udarila i pobjegla s mjesta događaja Marijana Obradović (40) koja je bila u alkoholiziranom stanju.

Obradović je inače kuma ministrice Gabrijele Žalac. Obradović je sletjela je s ceste i pokosila Nataliju. Podigla ju je sa zemlje i vozila 30-ak metara na svojoj haubi. Odbacila ju je na travu te se zabila u betonsko-metalnu ogradu koju je udubila. 

U petak je Oćinsko državno odvjetništvo u Požegi  zatražilo od PU požeško-slavonske zaustavljanje optužnog prijedloga i prekršajnog postupka protiv 40-godišnje hrvatske državljanke budući da JE, kako se ističe u priopćenju, ovo državno odvjetništvo poduzelo radnje radi utvrđivanja postojanja elemenata kaznenog djela, piše vecernji.hr
hr Sun Mar 24 2019 15:30:25 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c2c7db10e4938896a8b457b/80
Foto: D.N.

Izbili požari kod Zadvarja, Sinja, Kučića, Broćanca

Vatrogasci su tijekom subote imali pune ruke posla gaseći pet požara koji su izbili na širem splitskom području.

Zadvarje

14:10 sati, požar trave i makije u Žeževici. Opožarena površina  oko 5000 m2. Požar pogašen u 15:00 sati. Na intervenciji sudjelovao DVD Zadvarje 1 vozilom i 5 vatrogasaca.

Sinj – Alebića kula   

14:32 sati, požar trave i niskog raslinja.Teren minsko sumnjiv. DVD Sinj prati razvoj požara s 2 vozila i 6 vatrogasaca.

U 18:20 sati požar je lokaliziran te se i dalje prati. Gasi se samo s asfaltiranih puteva.

Kučiće

15:39 sati, požar suhe trave. Opožarena površina oko 1,5 ha. Na intervenciji sudjelovali DVD Kučiće s 2 vozila i 7 vatrogasaca. Požar lokaliziran u 14:25 sati. Pogašen u 14:50 sati.

Sinj – Otok (Gornja korita-Kamešnica)

19:48 sati, požar otvorenog prostora.Teško pristupačan teren, visoko u planini, nema opasnosti za gospodarske objekte (štale). Požar se nadgleda cijelu noć.

Broćanac Veliki

Požar 600 m2 trave, na intervenciji sudjelovao DVD Zagora s 1 vozilom i 3 vatrogasca, tvrdi Radio Dalmacija.

hr Sun Mar 24 2019 10:22:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c97382529111c4a1c8b4574/80
Foto: Twitter

Samo u Hrvatskoj: Luka Modrić najbolji na svijetu, ali nije u Obrovcu

Gradsko vijeće Obrovca prednost dala tajkunu
Kapetan Vatrenih Luka Modrić proglašen je za najboljeg igrača Svjetskog prvenstva u Rusiji, proglašen je najboljim u izborima UEFE, FIFE te France Footballa. Ovaj tjedan primio je nagradu za najboljeg sportaša svijeta u izboru Međunarodnog udruženja sportskih novinara, a Hrvatska pošta posvetila mu je poštansku marku. Sve to nije bilo dovoljno lokalnim vlastima u Obrovcu gdje su lokalni liberali predložili da se Luka proglasi počasnim građaninom. Podsjetimo, Zaton Obrovački odakle potječe Luka Modrić, udaljen je samo 1 km od Obrovca. 

Povjerenstvo za dodjelu javnih priznanja i Gradsko vijeće Obrovca prijedlog su bez puno razmišljanja odbili. Umjesto Luke, koji je prva violina najpoznatijeg kluba na svijetu, počasnim građaninom imenovan je Ante Jurjević, bivši predsjednik NK Zadra i bivši zastupnik FIAT-a. Jurjević je najpoznatiji što mu se sudi zbog 1.2 milijarde kuna duga. 

hr Sun Mar 24 2019 08:56:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .