Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5b434b87cb557aa1088b494a/80

Josip Batarelo treba našu pomoć!

Josip Batarelo, 13-godišnji je dječak iz Lučana pokraj Sinja. Bezbrižan život djeteta uz druženje s vršnjacima prekinulo je otkrivanje zloćudnog tumora na četvrtoj moždanoj komori. Druga operacija u Zagrebu, nakon prve neuspješne, uspješno je završena, ali sada Josipu treba liječenje u Pragu s protonskim zrakama. Liječenje je osigurao HZZO, ali boravak njegovih roditelja je preskup za mali kućni budžet...

Priča o malom Josipu počinje u selu Lučanima pokraj Sinja. Prvo od troje djece majke Nevenke i oca Alena kao i svi njegovi vršnjaci živjelo je bezbrižnim, razigranim životom sve do otprilike četvrtog mjeseca ove godine. Stalne jako teške jutarnje glavobolje i mučnine bile su povod za posjet liječniku koji je ustvrdio ono najgore – zloćudni tumor na četvrtoj moždanoj komori.

Druženje s vršnjacima i školske obveze tada su zamijenile stalni odlasci liječniku, pregledi i bolnički krevet. Brzo se reagiralo, u malo manje od dva mjeseca Josip je otišao u Zagreb na operaciju. 19. lipnja je ona bila zakazana na odjelu za neurokirurgiju KBC Zagreb, ali zbog izlijevanja likvoreje ona nije uspjela pa je 29. lipnja bila zakazana još jedna koja je uspješno obavljena.

Ipak, za tri tjedna Josipa i njegovu obitelj čeka put za Češku, točnije Prag zbog liječenja protonskim zrakama zbog toga što je za Josipovo liječenje potrebna velika preciznost. Iako je za liječenje HZZO osigurao potrebnih 800 tisuća kuna, mjesec i pol dana boravka te put njegovih roditelja u Prag je debelo izvan mogućnosti kućnog budžeta pa je svaka pomoć dobrodošla.

Josip je 13-godišnjak koji je završio šesti razred osnovne škole Marka Marulića u Sinju. Uz svoje školske obveze posebno je bio zaljubljen u nogomet kojeg je igrao u slobodno vrijeme, a upravo se uz nogomet pisala jedna lijepa priča upravo u njegovim Lučanama u kojima je u mjesnoj crkvi Josip bio poslužitelj oltara, kada su ministranti, kolege iz crkve sv. Kate sudjelovali i osvojili turnir održan u Brnazama u potporu svom Josipu.

„Nakon što je obavljena operacija u Zagrebu s Josipom idemo u Prag na liječenje protonskim zrakama koje u Hrvatskoj ne postoji pa je potreban odlazak u inozemstvo. 800 tisuća kuna potrebnih za liječenje osigurao je HZZO, ali naš boravak i putovanje u Prag debelo je iznad naših mogućnosti pa je svaki prilog jako vrijedan!“, rekao nam je kratko u razgovoru Josipov otac, Alen Batarelo.

Humanitarnu akciju je pokrenula Lovačka udruga „Sinj“ kojoj je Josipov otac Alen član, a svi ljudi dobre volje koji pokažu veliko srce i suosjećanje kad je najpotrebnije svoje priloge mogu uplatiti na broj računa Alenova oca - HR7924020063208602824, a za sve dodatne informacije kontaktirajte Josipa Đipala na broj 095/910-3456.


hr Mon Jul 09 2018 13:49:02 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c0a8c520e49382e3d8b45a0/80

Posebna regulacija prometa za vrijeme utakmice Hajduka i Gorice

Građane obavještavamo da će na dan utakmice policija vršiti blokadu prometa.
U subotu, 23. veljače 2019. s početkom u 17.30 sati u Splitu, na gradskom stadionu „Poljud“ odigrati će se nogometna utakmica između HNK „Hajduk“ i NK„Gorica“.
 
Od 13.30 sati do završetka osiguranja uspostaviti će se blokada prometa na šetnici oko stadiona, dok će se od 15.30 sati uspostaviti blokada prometa u ulici VIII. mediteranskih igara - kod ulaza na parkiralište bazena Poljud i kod ugostiteljskog objekta „Hemingway“, te na raskrižju ulice VIII. mediteranskih igara i ulice Sedam Kaštela (osim vozila policije, odnosno vozila s propusnicom).

Na dan odigravanja utakmice policija će, sukladno članku 79. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, prije, za vrijeme odigravanja i nakon završetka utakmice vršiti snimanje na stadionu i prilaznim pravcima.

Obavještavamo građane kako je sukladno Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, zabranjeno:
- unošenje ili pokušaj unošenja alkoholnih pića i droga, te ulazak i boravak uprostor športskog objekta u alkoholiziranom stanju,
- unošenje pirotehničkih sredstava, oružja i drugih predmeta koji su pogodni za nanošenje ozljeda ili za stvaranje nereda i nasilja, te paljenje i bacanje pirotehničkih sredstava, kao i paljenje drugih navijačkih rekvizita,
- maskiranje lica kapom, maramom ili na drugi način u cilju prikrivanja identiteta,
- unošenje i isticanje transparenata, zastava ili drugih stvari s tekstom ili slikom, znakom ili drugim obilježjem kojima se iskazuje ili potiče mržnja ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti,
- pjevanje pjesama ili dobacivanje poruka čiji sadržaj iskazuje ili potiče mržnju ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti
- pokušaj nedopuštenog ulaska, odnosno nedopušteni ulazak u natjecateljski prostor ili u gledateljski prostor, prostor koji je namijenjen sudcima ili drugim osobama koje sudjeluju u športskom natjecanju, 
- bacanje predmeta u natjecateljski prostor,
- boravak i zadržavanje na mjestu u gledateljskom prostoru za koje se ne posjeduje ulaznica ili odgovarajuća isprava izdana od strane organizatora.

Policija moli građane da poštuju smjernice, upozorenja i zapovijedi policijskih službenika u prometu i na stadionu, kako bi nogometna utakmica protekla bez izgreda.
hr Fri Feb 22 2019 15:14:19 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58e88aa8b47398ad0a8b4574/80

Pao informatički sustav MUP-a: Šalteri ne rade, na granicama velike kolone

Stručne službe Ministarstva užurbano rade na vraćanju sustava u stopostotnu funkciju

Ministarstvo unutarnjih poslova RH obavještava građane da je tijekom današnjeg dana došlo do prekida rada jednog dijela informatičkog sustava MUP-a zbog čega se određeni poslovi odvijaju sporijim tijekom od uobičajenog.

Stručne službe Ministarstva užurbano rade na vraćanju sustava u stopostotnu funkciju.

Mole se građani, koji su se zatekli na graničnim prijelazima i u šalter salama upravnih poslova, za razumijevanje i strpljenje.

hr Fri Feb 22 2019 14:27:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bade7c8cb557a8ea08b4ee8/80
Foto: MUP

Vozači, oprezno!: Policija provodi pojačane aktivnosti nadzora prometa

Sve sudionike u prometu policija podsjeća na obvezu poštivanja odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama, odnosno da se pridržavaju prometnih propisa te da odgovornim ponašanjem doprinosu povećanju razine sigurnosti u cestovnom prometu

Kao i prethodnih, tako će se  i ovog  vikenda  na području  Policijske uprave splitsko-dalmatinske  provodit  pojačane aktivnosti nadzora prometa u cilju prevencije prometnih nesreća i njihovih posljedica kao i povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama. 

Aktivnosti će se usmjeriti  na sprječavanje i sankcioniranje  najtežih prekršaja  kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, nepoštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila, nekorištenje sigurnosnog pojasa nepropisne uporabe mobitela, te drugih  teških prekršaja, činjenjem kojih se događaju najteže prometne  nesreće.

Sve sudionike u prometu policija podsjeća na obvezu poštivanja odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama, odnosno da se pridržavaju prometnih propisa te da odgovornim ponašanjem doprinosu povećanju razine sigurnosti u cestovnom prometu. 

Prilikom sudjelovanja u prometu pazite na sebe i druge!

hr Fri Feb 22 2019 14:16:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c4b4ea50e49385b8a8b45e7/80

Predsjednica pomilovala Huanita Luksetića: ''Sretan je, ali nije mu dobro''

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović pomilovala je Huanita Luksetića osuđenog na dvije godine zatvora zbog posjedovanja marihuane

Odluka Predsjednice Republike Hrvatske o pomilovanjima po molbama osuđenih osoba dostavit će se Ministarstvu pravosuđa. Temeljem Zakona o pomilovanju, Ministarstvo pravosuđa dužno je obavijestiti podnositelja molbe o Odluci Predsjednice Republike. Odluka Predsjednice Republike Hrvatske o pomilovanjima po molbama osuđenih osoba stupa na snagu danom donošenja i bit će objavljena u „Narodnim novinama“.

Odvjetnika Huanita Luksetića Vladimir Gredelj rekao je da je čuo za odluku o pomilovanju. Na pitanje kako ju je komentirao Huanito, Gredelj je odgovorio da je zadovoljan, ali da je u posebnom stanju. ''Nije mu dobro, otkad se ne liječi stanje mu se pogoršalo, ali za to nitko neće odgovarati'', rekao je.

Huanito Luksetić boluje od multiple skleroze, a marihuanu je uzgajao za ulje koje je konzumirao radi ublažavanja simptoma te teške kronične bolesti. Sutkinji je bila sporna količina od 15 kilograma, pa ga je odlučila poslati iza rešetaka i osuđen je na dvije godine bezuvjetnog zatvora.

Huanitov odvjetnik podnio je službenu molbu za pomilovanje, a Predsjednica je najavila da će ga pomilovati čim dođe dokumentacija što je danas i učinila. - piše Dnevnik

hr Fri Feb 22 2019 13:20:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .