Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5b434b87cb557aa1088b494a/80

Josip Batarelo treba našu pomoć!

Josip Batarelo, 13-godišnji je dječak iz Lučana pokraj Sinja. Bezbrižan život djeteta uz druženje s vršnjacima prekinulo je otkrivanje zloćudnog tumora na četvrtoj moždanoj komori. Druga operacija u Zagrebu, nakon prve neuspješne, uspješno je završena, ali sada Josipu treba liječenje u Pragu s protonskim zrakama. Liječenje je osigurao HZZO, ali boravak njegovih roditelja je preskup za mali kućni budžet...

Priča o malom Josipu počinje u selu Lučanima pokraj Sinja. Prvo od troje djece majke Nevenke i oca Alena kao i svi njegovi vršnjaci živjelo je bezbrižnim, razigranim životom sve do otprilike četvrtog mjeseca ove godine. Stalne jako teške jutarnje glavobolje i mučnine bile su povod za posjet liječniku koji je ustvrdio ono najgore – zloćudni tumor na četvrtoj moždanoj komori.

Druženje s vršnjacima i školske obveze tada su zamijenile stalni odlasci liječniku, pregledi i bolnički krevet. Brzo se reagiralo, u malo manje od dva mjeseca Josip je otišao u Zagreb na operaciju. 19. lipnja je ona bila zakazana na odjelu za neurokirurgiju KBC Zagreb, ali zbog izlijevanja likvoreje ona nije uspjela pa je 29. lipnja bila zakazana još jedna koja je uspješno obavljena.

Ipak, za tri tjedna Josipa i njegovu obitelj čeka put za Češku, točnije Prag zbog liječenja protonskim zrakama zbog toga što je za Josipovo liječenje potrebna velika preciznost. Iako je za liječenje HZZO osigurao potrebnih 800 tisuća kuna, mjesec i pol dana boravka te put njegovih roditelja u Prag je debelo izvan mogućnosti kućnog budžeta pa je svaka pomoć dobrodošla.

Josip je 13-godišnjak koji je završio šesti razred osnovne škole Marka Marulića u Sinju. Uz svoje školske obveze posebno je bio zaljubljen u nogomet kojeg je igrao u slobodno vrijeme, a upravo se uz nogomet pisala jedna lijepa priča upravo u njegovim Lučanama u kojima je u mjesnoj crkvi Josip bio poslužitelj oltara, kada su ministranti, kolege iz crkve sv. Kate sudjelovali i osvojili turnir održan u Brnazama u potporu svom Josipu.

„Nakon što je obavljena operacija u Zagrebu s Josipom idemo u Prag na liječenje protonskim zrakama koje u Hrvatskoj ne postoji pa je potreban odlazak u inozemstvo. 800 tisuća kuna potrebnih za liječenje osigurao je HZZO, ali naš boravak i putovanje u Prag debelo je iznad naših mogućnosti pa je svaki prilog jako vrijedan!“, rekao nam je kratko u razgovoru Josipov otac, Alen Batarelo.

Humanitarnu akciju je pokrenula Lovačka udruga „Sinj“ kojoj je Josipov otac Alen član, a svi ljudi dobre volje koji pokažu veliko srce i suosjećanje kad je najpotrebnije svoje priloge mogu uplatiti na broj računa Alenova oca - HR7924020063208602824, a za sve dodatne informacije kontaktirajte Josipa Đipala na broj 095/910-3456.


hr Mon Jul 09 2018 13:49:02 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bf51b0f0e49386b1f8b457e/80

Nevrijeme u Splitu: Voda poplavila objekte, vatrogasci imali dvadesetak intervencija

Kako su izvijestili iz splitskog Centra 112, u samo pola sata u Splitu je palo 30-ak litara kiše po četvornome metru
Kišno nevrijeme pogodilo je sinoć Split. Velike količine oborina izbacivale su šahte u dijelovima grada, a dio Kaštelanske ulice na Poljudu je bio pod vodom gdje je bilo najkritičnije.

Zbog poplava su morali intervenirati i vatrogasci, i to na dvadesetak mjesta, kako bi ispumpali vodu koja je ušla u prizemlje nekih objekta. Zbog velike količine vode, i promet je bio otežan. 

Kako su izvijestili iz splitskog Centra 112, u samo pola sata u Splitu je palo 30-ak litara kiše po četvornome metru.
hr Wed Nov 21 2018 09:45:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bf505850e4938971b8b4638/80
Foto: Facebook

Gradonačelnik Vrgorca otpustio višak djelatnika iz administracije i od njihovih soba proširio vrtić

Sada nemamo administraciju zbog racionalizacije, ali imamo stručno osoblje za djecu
Gradonačelnik Vrgorca, Ante Pranić se putem Facebook-a pohvalio kako su otpuštanjem viška djelatnika iz administracije, proširili dječji vrtić. Odnosno razbili su i spojili sve urede administracije te napravili dodatnu prostoriju za još jednu grupu djece

- Kada su nam građani dali povjerenje dočekao nas je kaos u dječjem vrtiću. Nismo imali pedagoga ili stručne osobe ali smo imali višak administracije. Uveli smo red. Sada nemamo administraciju zbog racionalizacije, ali imamo stručno osoblje za djecu. Prozivani smo godinu dana da samo protuzakonito otpustili višak djelatnika iz administracije koji su inače zaposleni protivno Pedagoškom standardu.

Danas je došla sudska presuda za jedno administrativno radno mjesto koje smo ukinuli. Sud kaže da smo sve proveli po zakonu. Nakon racionalizacije administrativnih mjesta, razbili smo i spojili sve urede administracije i napravili dodatnu prostoriju za još jednu grupu djece. - napisao je.


hr Wed Nov 21 2018 08:13:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bf47b510e4938ff1d8b45cb/80

Jako nevrijeme pogodilo Split i okolicu

Kiša i grmljavina u večernjim satima...
Kišno nevrijeme pogodilo je Split oko 21 sata. Velike količine oborina izbacivale su šahte u dijelovima grada, a dio Kaštelanske ulice na Poljudu je bio pod vodom. Zbog poplava su morali intervenirati i vatrogasci. 

Slična situacija pogodila je Makarsku u noći sa ponedjeljka na utorak, zbog čega su makarski vatrogasci imali pune ruke posla. hr Tue Nov 20 2018 22:25:02 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5808cd741eea8f256b8b467a/80

Građani užasnuti potezom ministrice: 'Kad misliš da su sve gluposti ispucali oni opet iznenade'

U Republici Hrvatskoj registrirano je 1200 udomiteljskih obitelji u kojima je 2290 djece

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku objavilo je u utorak kako će, povodom Međunarodnog dana djeteta, organizirati "zamjenu uloga". Tako će ministrica Nada Murganić provesti jedan dan kao dijete u udomiteljskoj obitelji. Osim što će glumiti "dijete", ministrica će sudjelovati u izradi predstave "Ježeva kućica", pišu vijesti.hr.

Ministarstvo je objavilo kako je riječ o zamjeni uloga koju rade svake godine te kako je prošle godine jedna djevojčica dobila priliku biti ministrica. Kako javlja reporterka, ministrica Murganić u udomiteljskoj obitelji s dvoje djece tijekom jutra je radila princes krafne. 

Građani iznenađeni

Ovogodišnja se inicijativa Ministarstva nije svidjela građanima koji su ovu odluku o zamjeni uloga nazvali sramotnom. Na našim su društvenim mrežama mahom iskazivali nezadovoljstvo.

Iako se našao pokoji komentar podrške ministrici poput ovog: "Ovo se ne događa svaki dan, imajte razumijevanja za njen pothvat!", građani Hrvatske uglavnom nisu zadovoljni potezom ministrice.

"Neka provede dan sa nekim beskućnikom koji je ostao na ulici zbog propale firme, a nakon toga i bez stana jer nije mogao vraćati kredit", stoji u jednom od komentara.

"Hrvatska je postala besplatno kazalište političara", stoji u drugom komentaru. 

"Nikad, ni u najgoroj noćnoj mori, nisam mogao predvidjeti da ću jednog dana doživjeti da živim u stripu Alan Ford!", napisao je još jdan čitatelj.

"Kad pomisliš da su ispucali cijeli repertoar nebuloza i bolestina.... oni nas iznova iznenade", stoji u još jednom komentaru.

"Da ima poštene namjere poslala bi svoje dijete ili unuka mjesec dana u problematične udomiteljske obitelji, naravno ne s novinarima i pod pravim imenom, podrazumjeva se, i da im ne bude dojavljeno od strane prodavača državnih interesa. Pametni znaju da je ovo glupi igrokaz. Bolje bi joj bilo da se barem na nekoliko dana pretvori u ono za što je masno plaćamo i da zastupa interese onih zbog kojih je imenovana", poručuje još jedan čitatelj.

"Bolje bi bilo da bude udomitelj na mjesec dana, pa da vidi s kojim se sve problemima moraju nositi", stoji među komentarima.

"Kakav cirkus od države", napisao je jedan čitatelj.

"Kad misliš da su sve gluposti ispucali oni idu u još gore i veće imali tome kraja", stoji u jednom komentaru.

"A zašto ne bi probala udomiti jedno dijete? Pa da vidi kakva je sve procedura, kladim se da bi odustala od udomljavanja", napisala je još jedna čitateljica. 

"Ovo dijete više podsjeća na Grinča koji ide ukrast Božić", komentirao je čitatelj.

"Njihovim budalaštinama nema kraja"; "Stvarno su poceli pristizati jahaci apokalipse....sve ludo"; "A hoće oni znati da je to ona ili će se prerušiti!"; "Kakva je ovo glupost"; "Tragikomedija od države, da nije žalosno bilo bi smješno"; " Ovo ima samo u našoj državi"....

hr Tue Nov 20 2018 18:40:44 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .