Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a48dd5fb9e03e103d8b45d9/80

Zašto vam "curi" iz nosa kad je jako hladno?

Iako ste u potpunosti zdravi često se dogodi da vam, čim iziđete na hladnoću počne "curiti" iz nosa. U takvoj se situaciji povremeno nađe između 50 i 90 posto ljudi, a pojava se stručno naziva "rinitis izazvan hladnoćom" ili "skijaški nos".

Posebno su joj sklone osobe koje pate od astme ili ekcema, a kod pojedinaca iz nosa dnevno "iscuri" i cijela čaša toga vodenastog iscjetka ili između 300 i 400 mililitara tekućine, prenosi ScienceAlert. 

Dr. David King, profesor sa Sveučilišta Queensland objasnio je da niske temperature aktiviraju prirodan mehanizam čija je svrha zagrijati i ovlažiti zrak koji udišemo prije nego što on dospije u pluća, kako pritom ne bi došlo do iritacije stanica. 

"Kada dišemo na nos, a vanjska temperatura je ispod nule, zrak na izlasku iz nosnog kanala na putu prema plućima najčešće dosegne temperaturu od 26, a ponekad i 30 Celzijevih stupnjeva. Vlažnost je u tom trenutku već oko sto posto, bez obzira na to koliko je zrak koji udišemo hladan. To dokazuje u kojoj mjeri nos učinkovito jamči da zrak koji udišemo u pluća dospije topao i vlažan", objasnio je. 

Hladan i suh zrak stimulira nervne završetke u nosu koji šalju poruku mozgu, a taj važni organ na poruku reagira na način da pojača cirkulaciju u nosu. Reakcija nosa na hladnoću djelomično je refleksna reakcija živaca. Pritom proširene krvne žile zagrijavaju zrak koji prolazi preko njih na putu prema plućima. 

To je istodobno okidač koji izaziva pojačano lučenje vodenastog iscjetka iz žlijezda u sluznici nosa kako bi se zajamčilo da zrak koji udišemo bude vlažan u trenutku kada stigne do pluća. 

Gubitak topline i vode tijesno su povezani. Zagrijavanje zraka u nosnim šupljinama znači da one postaju nešto hladnije od ostatka tijela, a istodobno tekućina isparava da bi zrak postao vlažniji. I isparavanje tekućine koje iziskuje višu temperaturu "izvlači" toplinu iz nosa, čineći ga hladnijim. 

Cirkulacija se, kao odgovor na ovaj proces, dodatno pojačava. Naime, organizam je svjestan prioriteta: važnije je da zrak do pluća stigne zagrijan nego da se spriječi gubitak topline preko nosa. 

Organizmu nije jednostavno izbalansirati sve navedene procese tijekom kojih je važno stalno održavanje idealne ravnoteže između gubitka topline i vlažnosti putem nosne šupljine. 

Čim se ta ravnoteža poremeti, iscuri višak vodenastog iscjetka, onaj koji se ne iskoristi za ovlaživanje zraka na putu prema plućima.

Dr. King ističe da je "curenje" iz nosa prirodna fiziološka pojava te kaže kako je "pojačano lučenje vodenog iscjetka neophodno da bi se poboljšalo vlaženje i pročišćenje zraka u hladnome okružju". 

Facebook komentari

hr Sun Dec 31 2017 14:14:14 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/59d0cf49b9e03e23718b464d/80

Preporuka CNN-a turistima: Ove godine izbjegavajte Dubrovnik!

Američki CNN objavio je popis 12 turističkih destinacija koje bi ove godine trebalo izbjegavati, a među njima se našao i naš Dubrovnik.
Iako je Dubrovnik već godinama jedna od omiljenih destinacija za američke turiste, CNN je "biser Jadrana" označio kao lokaciju koju bi turisti u 2018. trebali izbjegavati, piše Index.

Dubrovnik je završio na visokom trećem mjestu CNN-ovih 12 destinacija koje bi turisti trebali izbjegavati ove godine, nakon Isle of Skye u Škotskoj i Barcelone u Španjolskoj.

"Ekstremno velik broj turista"

UNESCO prijeti da će zbog ekstremno velikog broja turista Dubrovniku oduzeti status svjetske baštine, navodi CNN, pa podsjeća da su zbog toga dubrovačke vlasti odlučile poduzeti "drastične mjere" kako bi se srezao broj turista koji posjećuje taj grad.

U Dubrovniku su tako odlučili, podsjeća CNN, na 4000 ograničiti broj turista koji se smiju popesti na čuvene gradske zidine u jednom danu. U kolovozu 2016. ta brojka je u jednom danu dosegla nevjerojatnih 10,388 ljudi, pri čemu je velik broj ljudi privukla činjenica da se upravo u Dubrovniku snimala izuzetno popularna serija "Igra prijestolja", ističe CNN.

U 2016. s kruzera u Grad došlo 800 tisuća ljudi


Gradonačelnik Dubrovnika odlučio je ograničiti i broj kruzera koji ulaze u drevnu gradsku luku, navodi CNN, pa podsjeća da se 2016. s kruzera u grad došlo nevjerojatnih 800 tisuća ljudi, od čega je većina u gradu ostala tek tri sata.

Ako baš morate ići u Dubrovnik, piše CNN, novac trošite kod lokalnih biznisa koji nerijetko propuštaju zaraditi na gostima s krizera.
 
Ostale destinacije čije izbjegavanje preporuča CNN su: Isle of Skye u Škotskoj, Barcelona, Venecija, grčki otok Santorini, himalajska kraljevina Butan, čuveni Taj Mahal u Indiji, Mount Everest, Machu Picchu u Peruu, Galapagoški otoci u Ekvadoru, Cinque Terre u Italiji i Antarktiku.

Facebook komentari

hr Tue Jan 23 2018 10:43:54 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a67026eb9e03e30568b460a/80

Tehnike umjetnog hlađenja planeta mogu ugroziti biljke i životinje

Otpuštanje kemikalija u gornje slojeve zemljine atmosfere kako bi se odbilo sunčevo zračenje od Zemlje moglo bi biti jedan od načina borbe protiv galopirajućih klimatskih promjena, kažu znanstvenici, no upozoravaju kako tu kontroverznu tehniku "geoinženjeringa" prati niz rizika.

Među njima je i onaj da bi nagli prekid unosa kemikalija u atmosferu rezultirao značajnim toplinskim skokom koji bi na planetu mogao imati pogubne učinke na biljke i životinje, prema istraživanju objavljenom u ponedjeljak.

"Ako bi se geoinženjering ikad naglo prekinuo to bi bilo pogubno. Stoga biste morali biti sigurni da se može postupno prekidati a lako je zamisliti scenarije u kojima bi se to onemogućilo", kaže koautor Alan Robock iz odjela za ekološke znanosti sveučilišta Rutgers u New Brunswicku.

Među njima su ratovi, teroristički napadi na postrojenja koja izvode prskanje atmosfere ili političke odluke, navodi se su studiji.

“Zamislite velike suše ili poplave u svijetu za koje bi bio okrivljen geoinženjering i zahtjeve da se to zaustavi. Možemo li to ikad riskirati?", upitao je znanstvenik.

Istraživanje "geoinženjeringa" - tehnike kojom bi se moglo boriti s klimatskim promjenama umjetnim modificiranjem toga koliko Zemlja odbija sunčevo zračenje ili izvlačenja viška ugljičnog dioksida iz atmosfere i njegova skladištenja modeli su koji dobivaju na značenju što se svijet više približava onome što se smatra relativno sigurnom granicom klimatskih promjena.

Temeljem Pariškog sporazuma zemlje su obećale održavati globalno zatopljenje na do dva stupnja Celzija iznad temperatura u vrijeme industrijskog doba s ciljem da to bude ne više od 1,5 stupnja Celzija.

Ukoliko nacionalni planovi za ograničavanje emisije stakleničkih plinova ne budu brzo doneseni Zemlja će se zagrijati za najmanje tri stupnja Celzija do kraja stoljeća - što je razina koja bi mogla otopiti većinu svjetskog leda i izazvati slabije usjeve, ekstremno vrijeme i porast  razina mora.

Zemlja se već zagrijala više od jednog stupnja Celzija u odnosu na predindustrijsko razdoblje i to zatopljenje odgovorno je za prošlogodišnje razorne uragane, suše i poplave.

Prskanje sumpornog dioksida i drugih čestica u gornje slojeve atmosfere planeta stvorilo bi oblak sumporne kiseline koja bi odbijala dio sunčevih zraka hladeći planet, kažu znanstvenici.

Uvelike neispitana tehnologija imitirala bi učinak vulkanskih erupcija i mogla bi se primjenjivati modificiranim zrakoplovima, balonima i drugim metodama.

No kritičari upozoravaju da bi to promijenilo temeljne procese na Zemlji s teško predvidivim i potencijalno vrlo problematičnim rezultatima poput promjena u azijskim monsunima.

Pobornici tehnologije kažu da države neće dovoljno brzo ograničiti svoje emisije stakleničkih plinova da bi se globalno zatopljavanje održalo u relativno sigurnim granicama pa je potrebno pripremiti i ispitati rješenja kako bi se zaštitili životi.

Uz povećanje stupnja odbijanja sunčevih zraka druga tehnička rješenja za opasne klimatske promjene uključuju izvlačenje stakleničkih plinova iz atmosfere i njihovo podzemno skladištenje ili sadnja velikih površina novih šuma.

Hitno je potrebno provesti dodatna istraživanja različitih učinaka geoinženjeringa uključujući utjecaja na biljke i životinje, kaže Robock.

“Moramo procijeniti i koristi i rizike kako bismo vidjeli ima li to smisla. I ako je odgovor negativan moramo to znati što prije kako bismo naglasak stavili na ublažavanje klimatskih promjena”, kazao je Robock.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Nature Ecology & Evolution.

Facebook komentari

hr Tue Jan 23 2018 10:43:31 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/587df51b1eea8f8f078b45d1/80

Evo kojih devet namirnica se nikad ne smiju jesti sirove

Ne može se sva hrana jesti sirova, a ovih devet namirnica mogu izazvati velike probavne smetnje, pa čak i potaknuti alergijske reakcije i trovanje. Uvijek ih pravilno termički obradite...
1. Krumpir

- Sirovi krumpir može izazvati nadutost i nepoželjne probavne smetnje, zato jer sadrži škrob koji se ne može probaviti - objasnila je doktorica Lisa Davis, glavni nutricionististica u restoranu Terra's Kitchen za Reader's Digest

Uz to, ako krumpir duže vrijeme stoji na vlažnom i toplom mjestu, može pozeleniti i proizvesti otrov solanin. U slučaju da se na krumpiru vide zelene točkice, nije ga dobro jesti, pišu 24 sata.

- Solanin se može naći ispod klice, ne sadrži ga on uvijek. Poslije nekog vremena može se pojaviti taj toksin, a po pravilima dijetetike krumpir se ne smije jesti ako nije termički obrađen. Krumpir spada u namirnicu koja se mora termički obraditi. U slučaju da krumpir i sadrži taj toksin, on je termolabilan i termičkom obradom se on razgradi te se tako izbjegne ta mogućnost jer ne podnosi visoke temperature -  pojasnila nam je dijetetičarka i nutricionistica Olja Martinić.

2. Juka

Juka je korjenasto povrće, koji sadrži mnogobrojne vitamine i minerale, ali sadrži i cijanogene glikozide, kemikaliju koja kada se pojede otpušta cijanid. Juka je jestiva, ali mora se obavezno temeljito oprati, oguliti i skuhati.

3. Grah

Još jedna jako zdrava mahunarka koja može biti opasna ako se pojede na pogrešan način. Crveni grah je bogat bjelančevinama, vlaknima i antioksidantima, ali se ne smije sirov.

- Sirovi grah sadrži otrov fitohemaglutinin, koji može uzrokovati probavne smetnje i simptome slične trovanju hranom. Uvijek se treba paziti da se kuha najmanje deset minuta prije nego što se jede - kaže dr. Davis.

4. Nepasterizirano mlijeko

Mlijeko koje je tek pomuženo i nije pasterizirano može sadržavati E.Coli i salmonelu. Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) na svojim stranicama izvještava da je 150 puta veća šansa da će čovjek Hrenovke ni inače nisu najzdravija hrana, a sirove mogu biti izrazito opasno. Uvriježeno je mišljenje da su već skuhane u pakiranju, no one u procesu prijenosa i skladištenja mogu "pokupiti" listeriju, a ona se može uništiti samo ponovnim kuhanjem.

5. Hrenovke

Hrenovke ni inače nisu najzdravija hrana, a sirove mogu biti izrazito opasno. Uvriježeno je mišljenje da su već skuhane u pakiranju, no one u procesu prijenosa i skladištenja mogu "pokupiti" listeriju, a ona se može uništiti samo ponovnim kuhanjem.

- To je polugotov proizvod, nije gotov poput mesnog nareska, i ne bi se trebao jesti sirov, već je predviđena termička obada - napominje nutricionistica Martinić.

6. Klice

Klice poput Alfalfe i klice rotkvice mogu sadržavati E.Coli, salmonelu i listeriju, budući da se uzgajaju na vlažnim i toplim mjestima na kojima se ove bakterije brzo množe. Stoga je najbolje klice kupovati što svježije, a prije jedenja ih dobro isprati i skuhati. 

7. Gorki bademi

Bademi koje inače ljudi jedu su zapravo slatki bademi i imaju mnogobrojne zdravstvene koristi. Gorki bademi su njihova suprotnost jer sadrže cijanovodik, koji je izrazito otrovan. Najčešće se može pronaći u likerima od badema ili ekstraktima.

8. Brašno

Oduvijek su bake vikale da se tijesto za kolače ne jede sirovo i dok se dosta pisalo o sirovima jajima i njihovim opasnostima, o brašnu je puno manje bila riječ.

Američka agencija za hranu i lijekove upozorila je da je brašno potencijalno opasno za zdravlje, budući da za vrijeme transporta od proizvođača do trgovine može doći u kontakt s raznim patogenima poput E. Coli. 

9. Patlidžan

Ovo jako zdravo povrće puno je vitamina C, K, B6, tiamina, niacina, magnezija, fosfora, bakra, dijetalnih vlakana, folne kiseline, kalija i mangana, ali sadrži i otrov solanin. Mladi patlidžani, koji su ubrani tek nakon što su dozreli, sadrže najviše ovog otrova. Čovjek bi trebao pojesti puno mladog patlidžana da osjeti probavne smetnje, ali zbog potencijalnih alergijskih reakcija, uvijek ga je bolje skuhati.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Facebook komentari

hr Tue Jan 23 2018 08:01:30 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a66d906b9e03e44588b456d/80

Pukla ljubav: Razveli se Martina i Ante Todorić

Bivša Miss Hrvatske Martina Todorić (37) i službeno se rastala od supruga Ante (38), no nije poznato je li odlučila vratiti djevojačko prezime Novosel.

Samozatajna plavuša u braku s najstarijim Gazdinim sinom provela je 15 godina u kojemu su dobili troje djece. Ante i Martina na Općinskom su sudu u Zagrebu sporazumno okončali brak te se dogovorili oko zajedničkog skrbništva nad kćerima Emom (14) i Lucijom (11) te sinom Ivicom (9) pa Todorićev prvorođenac od 4. prosinca i službeno solira, pišu 24 sata.

Njegova bivša supruga podnijela je zahtjev za razvod braka na početku istrage koja se vodi protiv njezina nekadašnjeg svekra Ivicu Todorića (67). DORH ga sumnjiči za izvlačenje 1,4 milijarde kuna iz Agrokora, a Gazda se je tada preselio sa suprugom Vesnom u London. Već tada su se u zagrebačkim kuloarima proširile glasine kako se Ante i Martina razvode kako bi Gazdin prvorođenac zaštitio svoju imovinu.

No izvori bliski Todorićima potvrdili su kako je bivšoj misici dozlogrdio život u zlatnom kavezu. Par je kćeri i sina odgajao u jednoj od vila u Kulmerovim dvorima, a Antina bivša supruga na probleme na radnom mjestu u Agrokoru nikad se nije žalila, pišu 24 sata.

Facebook komentari

hr Tue Jan 23 2018 08:01:12 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .