Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a718135b9e03eb6068b45f5/80

Dalmacija na mom tapu: događaj koji svi ljubitelji piva ne smiju propustiti

Pivovara-taproom „Mandrill Nanno Brewing Co“ ove subote organizira događaj "Dalmacija na mom tapu"

Čuli smo da ovaj vikend organizirate neki zanimljivi događaj u kultnom Leopold's craft beer baru...?

Tako je! Nakon par godina rada s craftom osvrćem se unazad i prisjećam, pošto sam ja jedan od začetnika craft pokreta u Dalmaciji.. Sjećam se samih početaka, kada je bilo svega 2 do 3 craft pivovare u Hrvatskoj. Dostava je išla svakako. Tada nismo imali distributere voljne edukacije ni rada s osjetljivom robom kao što je craft pivo (danas imamo tu klemin CRO CRAFT).

 Išlo se na svakakve dostave poštom, autobusom... Pilalo se rođake prijatelje koliko imaju mjesta u gepeku ... ali eto i tako sam se trudio prezentirati i promovirat craft stalno.  Kažem da radim na promociji lokalnog crafta 360 dana u godini s tacnom u ruci i osmijehom kako bi  pojasnio i prezentirao craft svojim gostima.

Nakon četiri ljeta, možete li nam reći što se događa na craft sceni? 

Uff...craft scena polako, ali sigurno raste. Naši gosti su sve educiraniji i znaju što žele. Sada i u Dalmaciji imamo super male pivare  koje ulažu svoje ideje, snove.. Uvijek govorim, kako je craft pivarstvo  osoban posao jer svaka piva je osobno i direktno vezana s idejom pojedinog pivara kojeg sad već sigurno možete upoznat možda i u svom susjedstvu.

I ne samo to, nego sam ja kao što ste već pisali otvorio svoju nano pivaricu s brewpubom MANDRILL NANO BREWING CO.  i ostvario sam svoju ideju da ujutro skuham pivo, a navečer sam s tacnom i služim svoje pivo....

PA DA ponovimo što je točno MANDRILL NANO BREWING CO...

Mandrill je nastao kao moja osobna strast i ideja. Nalazi se na Toću (točeno pivo s toća) u Ulici starog svetog Petra, a ovo ljeto je već naveliko prepoznat od strane turista koji su navikli na ovakav tip lokala gdje se proizvodi pivo i odmah konzumira.  Ostavljaju izvrsne recenzije, a drugi se već mjesecima unaprijed nego dođu, najavljuju.  Oduševljeni su našim cijenama koje su za pizzu nekih 3 eura, pivo 1,5 eura pa su nas sad nagovorili da u ponudu ubacimo i vegansku pizzu koja je apsolutni hit.

Mandrill je po meni točno ono što je craft po mom sudu, a to je  da je piva zanimljiva, različita, svježa, nije "tramakavana" i manipulirana lošim transportom i skladištenjem. Znači,  dobijete svjež, ukusan i ispravan proizvod pa je zato krilatica crafta SUPPORT YOUR LOCAL BREWER!!!

I za kraj, ovu subotu kakav je događaj u kultnog Leopolda iznad kazališta?

Pozivam sve da dođu izad kazališta ovih dana jer imamo preuzimanje našeg točionika dalmatinskim craftom kako sam ja to nazvao DALMACIJA NA MOM TAPU i da vas upoznam s pivama koje se proizvode tu u susjedstvu.  U subotu će bit muzika uživo, a nastupat će naš house band "Ciotog irish". Nešto naše pive ćemo podijeliti kako bi  zagrijali atmosferu i ono najbitnije SUPORT YOUR LOCAL BREWER!









hr Wed Sep 19 2018 10:08:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c6c68e70e4938b3b38b460b/80
Foto: PIXABAY

Zašto sami sebi dugujemo da svaki dan provedemo neko vrijeme u tišini?

Nova istraživanja pokazuju da te manjak samoće može dovesti do gubitka sposobnosti razumijevanja tko si i što ti je važno
Ideas Ted prenosi istraživanje E.O. Wilsona, biologa i prirodoslovca s Harvarda, "Half Earth" o borbi za naš planet, u kojem predlaže da se polovica Zemljine površine odredi i zaštiti kao konzervatorij. Ističe da su ljudi od 1970. godine uništili više od 30 posto šuma i morskog ekosustava, prema Svjetskom fondu za prirodu. Uništavanje je bila nenamjerna posljedica rasta stanovništva, želje za povećanim materijalnim bogatstvom i udobnošću te povezane potrebe za većom energijom.

Na sličan način uništavamo svoje unutarnje biće kroz suživot s tehnologijom.  Uništavanje našeg unutarnjeg bića zbog žičane povezanosti još je novija i suptilnija pojava. Nedostatak vremena za usporenost,  razmišljanje, privatnost i samoću, tišinu, nemogućnost mirnog sjedenja u stolici petnaest minuta bez vanjske stimulacije - sve to dogodilo se vrlo brzo i gotovo nevidljivo.

Prije sto pedeset godina telefon nije postojao, prije pedeset godina internet nije postojao, a prije dvadeset pet godina Google nije postojao. 

Što možemo učiniti? 

Wilson predlaže da moramo stvoriti novu naviku uma, kao pojedinci, ali i kao društvo. Potreban nam je mentalni stav koji cijeni i štiti mir, privatnost, samoću, sporost, osobnu refleksiju, koji poštuje unutarnje ja, koji omogućuje svakome od nas da lutamo bez rasporeda unutar vlastitog uma.  Na Wilsonovo kontroverzno razmišljanje o prirodi, nadovezuju se psiholozi sa sličnim prijedlozima za ljudski um: polovica našeg vremena dok smo budni, treba biti rezervirana za razmišljanje u tišini. Inače, uništavamo unutarnje ja i naše kreativne kapacitete. Različiti trenuci tijekom dana mogu biti posvećeni kontemplaciji i miru, slobodi od vanjskog svijeta.

Da bi se razvile nove navike uma, različite skupine moraju koristiti različite metode.

Neka preporuke su: 

Učenici - desetominutno razdoblje tišine tijekom školskog dana. Učenici mogu tiho zapisivati misli u bilježnicu za to vrijeme. Različite škole imaju različite kulture i svaka škola će znati kako najbolje uspostaviti ovo razdoblje šutnje

Studenti - "introspektivni" intenzivni tečajevi koje stvara svaki odjel. Svaki bi student trebao polagati barem jedan takav tečaj svakog semestra. Introspektivni tečajevi, koji se temelje na određenoj temi odjela - primjerice, povijesti ili kemije - imat će smanjeno opterećenje čitanja i zadataka te ohrabriti učenike da iskoriste slobodno vrijeme kako bi razmislili o tome što uče i povezali ga sa svojim životom i životnim ciljevima. 

Radno mjesto - u mirnoj sobi zaposlenike se može poticati da provode pola sata svaki dan meditirajući, razmišljajući ili jednostavno šuteći. Pametni telefoni i računala neće biti dopušteni u tihoj sobi. Ovo razdoblje tišine ne bi bilo dio redovite pauze za ručak. 

Obitelji - isključiti se tijekom večeri, možda za vrijeme večere treba isključiti sve telefone, mobitele, računala i ostale uređaje. Večera bi trebala biti vrijeme za tihi razgovor.  Pojedinci bi trebali razmišljati o tome kako provode svoje vrijeme svaki dan, pola sata dnevno trebaju biti udaljeni od tehnologije, kao što je šetnja, čitanje ili jednostavno sjedenje u tišini, piše miss7zdrava.hr

Za stvoriti nove navike treba vremena

Vjerujem da možemo razviti nove navike uma s tehnologijom, ali trebat će vremena. Najprije moramo prepoznati opasnost. Svakako, mlađi bi ljudi trebali preuzeti odgovornost za svoju ovisnost o tehnologiji koja šteti njihovom unutarnjem biću. Ali zar ne bi mi koji smo stvorili taj svijet trebali preuzeti više odgovornosti? Mi smo same žrtve, ali smo i počinitelji. Ne dugujemo li našoj djeci svijet u kojem se njihovi kontemplativni životi cijene i podupiru? Zar to ne dugujemo sebi? 
hr Tue Feb 19 2019 21:37:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c6c34db0e49381eb28b4661/80
Foto: PIXABAY

Savršeno se nadopunjuju: Između ova dva horoskopska znaka postoji posebna strast

Oni su potpuno suprotni znakovi, ali su pravi primjer da se suprotnosti magnetski privlače

Djevica je za Ribe sigurno sklonište i oslonac koji im je u životu često potreban, a Ribe Djevici mogu pružiti bajkovitu ljubav o kojoj često maštaju. 

Dok Djevica razmišlja, Riba mašta i sanja i baš tako Djevica može pomoći Ribama da se njihova maštanja ostvare. 

Ljubav Djevice i Ribe može biti velika inspiracija i pokretačka snaga u životu. Oni će se međusobno dopunjavati i jedno u drugome će buditi i osloboditi one najlepše osobine koje će doprinjeti ostvarenju kvalitetne i skladne ljubavne veze, tvrdi superzena.net

Ova dva znaka su komplementarna jer se voda i zemlja dobro uklapaju. Dok su Ribe suosjećajne, prilagodljive, blage i intuitivne, Djevice su racionalne i pragmatične i baš zato oni jedno u drugome mogu pronaći ono što im nedostaje.

Ova dva znaka nisu za prolaznu avanturu. Oni teže za čvršćim u dubljim vezivanjem te kada se nađu teže ka ostvarenju ozbiljne i dugotrajne veze.
hr Tue Feb 19 2019 17:55:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c6c24d50e493807b48b45b5/80
Foto: PIXABAY

Crveni domaći koktel od samo tri sastojka tjera umor i višak kilograma

Bilo da trebate detoksikaciju, poticaj za skidanje kilograma ili se želite riješiti dosadnog umora, iskušajte domaći sok od mrkve, jabuke i cikle...

Sok od jabuke, mrkve i cikle obiluje zdravim sastojcima, zbog čega se i koristi za mršavljenje, liječenje i prevenciju bolesti. Recept je jednostavan: dovoljno je izmiksati po jednu dobro očišćenu jabuku, ciklu i mrkvu u sok koji se pije polaganim gutljajima. Preporučuje se za doručak jer najbolje djeluje kad se pije na prazan želudac.

Možete, ali i ne morate dodati malo meda i limuna, ali šećer valja izbjegavati. 
Korjenasti plod cikle odličan je izvor folne kiseline koji snižava krvni tlak, prevenira kardiovaskularne bolesti. S druge strane, nedostatak ovog vitamina iz B skupine dovodi do anemije, ali i probavnih smetnji. 

Čak 88 posto sastava mrkve otpada na vodu. Zbog toga ovo povrće ima nisku kalorijsku vrijednost te ju je preporučljivo grickati kada ste na dijeti.


Mrkve su ujedno i najveći biljni izvori vitamina A, koji tijelo sintetizira iz karotenoida. Beta-karoten iz mrkve pomaže u zaštiti organizma od bolesti krvožilnog sustava, u poboljšanju vida te jamči lijep izgled kože, piše punkufer.hr

Superzdravi napitak sadrži vitamine A, B1, B2, B6, C, E i K te folnu kiselinu, cink, bakar, željezo, kalcij, kalij, fosfor, magnezij, natrij i mangan. Koktel zdravih sastojaka potiče mršavljenje, poboljšava vid i pamćenje, usporava starenje i jača imunitet. Preporučuje se protiv proljetnog umora i nezaobilazan je napitak detoksikacijskih programa.

Želite li se poigrati sastojcima, dodati možete i đumbir ili naranču kako bi napitak bio osvježavajući. 

hr Tue Feb 19 2019 16:46:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c6be2ec0e493807b28b463a/80

Desetodnevne maškare u Metkoviću: Evo programa

Mala povorka će biti 24. veljače, velika povorka 3. ožujka, a završne maškare 5. ožujka 2019. godine.
U Metkoviću se od 24. veljače do 5. ožujka 2019. održavaju tradicionalne Pokladne svečanosti, u organizaciji Metkovskog pokladnog društva.

Tijekom desetodnevnog programa, neće nedostajati zabave pod šatorom od 24. veljače 2019. godine na Trgu kralja Tomislava.


Mala povorka će biti 24. veljače, velika povorka 3. ožujka, a završne maškare 5. ožujka 2019. godine.

Gala zabava će se održati u hotelu Narona 2. ožujka u 20 sati i u glazbenom dijelu programa nastupa grupa Narona.



hr Tue Feb 19 2019 12:05:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .