Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a718135b9e03eb6068b45f5/80

Dalmacija na mom tapu: događaj koji svi ljubitelji piva ne smiju propustiti

Pivovara-taproom „Mandrill Nanno Brewing Co“ ove subote organizira događaj "Dalmacija na mom tapu"

Čuli smo da ovaj vikend organizirate neki zanimljivi događaj u kultnom Leopold's craft beer baru...?

Tako je! Nakon par godina rada s craftom osvrćem se unazad i prisjećam, pošto sam ja jedan od začetnika craft pokreta u Dalmaciji.. Sjećam se samih početaka, kada je bilo svega 2 do 3 craft pivovare u Hrvatskoj. Dostava je išla svakako. Tada nismo imali distributere voljne edukacije ni rada s osjetljivom robom kao što je craft pivo (danas imamo tu klemin CRO CRAFT).

 Išlo se na svakakve dostave poštom, autobusom... Pilalo se rođake prijatelje koliko imaju mjesta u gepeku ... ali eto i tako sam se trudio prezentirati i promovirat craft stalno.  Kažem da radim na promociji lokalnog crafta 360 dana u godini s tacnom u ruci i osmijehom kako bi  pojasnio i prezentirao craft svojim gostima.

Nakon četiri ljeta, možete li nam reći što se događa na craft sceni? 

Uff...craft scena polako, ali sigurno raste. Naši gosti su sve educiraniji i znaju što žele. Sada i u Dalmaciji imamo super male pivare  koje ulažu svoje ideje, snove.. Uvijek govorim, kako je craft pivarstvo  osoban posao jer svaka piva je osobno i direktno vezana s idejom pojedinog pivara kojeg sad već sigurno možete upoznat možda i u svom susjedstvu.

I ne samo to, nego sam ja kao što ste već pisali otvorio svoju nano pivaricu s brewpubom MANDRILL NANO BREWING CO.  i ostvario sam svoju ideju da ujutro skuham pivo, a navečer sam s tacnom i služim svoje pivo....

PA DA ponovimo što je točno MANDRILL NANO BREWING CO...

Mandrill je nastao kao moja osobna strast i ideja. Nalazi se na Toću (točeno pivo s toća) u Ulici starog svetog Petra, a ovo ljeto je već naveliko prepoznat od strane turista koji su navikli na ovakav tip lokala gdje se proizvodi pivo i odmah konzumira.  Ostavljaju izvrsne recenzije, a drugi se već mjesecima unaprijed nego dođu, najavljuju.  Oduševljeni su našim cijenama koje su za pizzu nekih 3 eura, pivo 1,5 eura pa su nas sad nagovorili da u ponudu ubacimo i vegansku pizzu koja je apsolutni hit.

Mandrill je po meni točno ono što je craft po mom sudu, a to je  da je piva zanimljiva, različita, svježa, nije "tramakavana" i manipulirana lošim transportom i skladištenjem. Znači,  dobijete svjež, ukusan i ispravan proizvod pa je zato krilatica crafta SUPPORT YOUR LOCAL BREWER!!!

I za kraj, ovu subotu kakav je događaj u kultnog Leopolda iznad kazališta?

Pozivam sve da dođu izad kazališta ovih dana jer imamo preuzimanje našeg točionika dalmatinskim craftom kako sam ja to nazvao DALMACIJA NA MOM TAPU i da vas upoznam s pivama koje se proizvode tu u susjedstvu.  U subotu će bit muzika uživo, a nastupat će naš house band "Ciotog irish". Nešto naše pive ćemo podijeliti kako bi  zagrijali atmosferu i ono najbitnije SUPORT YOUR LOCAL BREWER!









hr Wed Sep 19 2018 10:08:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5821aad51eea8f2ca08b4630/80
Foto: Wikipedija

Male tajne za pripremu neodoljivog jela iz djetinjstva

Jeste li kao mali voljeli špinat na mlijeku? Vjerujemo da jeste, iako mi poznajemo i one koji nisu, ali ga zato sada obožavaju...

Nema osobe koja, voljela ga ili ne, barem jednom nije probala špinat na mlijeku. Recepti za ovo „vrtićko“ jelo variraju i razlikuju se u detaljima, netko sitnije nasjecka špinat, netko grublje, netko doda češnjaka, netko ne, netko dodaje i kiselo vrhnje, no kako god ga napravili, špinat na mlijeku je jednostavno i zasitno jelo koje ćete sa zadovoljstvom počistiti s tanjura. Još ako uz njega ispečete koje jaje na oku i napravite kremasti pire krumpir (ma može i neki šnicl na naglo), imate ćete pravi, pravcati obrok!

Sastojci:

1 kg svježeg špinata
30 g maslaca ili 3 žlice ulja
2 žlice brašna
2 režnja češnjaka
dva prstohvata soli
500 ml mlijeka

Priprema:

1. Špinat operite, odstranite tvrđe stabljike pa ga stavite u duboki lonac, prelijte hladnom vodom i stavite kuhati. Kad zakuha, prokuhajte ga jedno 5-6 minuta, potom ocijedite i ohladite. Špinat ustinite oštrim nožem.

2. U dubljoj tavi otopite maslac ili zagrijte ulje, dodajte brašno pa ga zažutite (pazite da vam ne zagori). Maknite tavu s vatre pa dodajte protisnuti ili sitno sjeckani češnjak, čim češnjak zamiriše, dodajte usitnjeni špinat i zalijte polovicom mlijeka te vratite na vatru. Kuhajte na srednje jakoj vatri, čim se zgusne dodajte ostatak mlijeka pa posolite i kuhajte dodatnih 10-tak minuta. Prema ukusu dodatno začinite solju i paprom po želji.

3. Poslužite uz pečena jaja na oko i pire krumpir, piše punkufer.hr

hr Tue Dec 18 2018 20:27:05 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c1942460e493896538b45ea/80
Foto: Pixabay

Zašto je zimi važno utopliti noge?

Dokazano je da hladna stopala povećavaju rizik od obolijevanja od gripe. Prema riječima dr. Rona Ecclesa, koji je ovaj slučaj proučavao više od 25 godina, loša cirkulacija može prouzročiti razne bolesti, jer ljudi imaju viruse i bakterije u sebi koje hladna stopala aktiviraju i tada dolazi do problema.

Prema riječima liječnika, u hladnim zimskim danima veoma je važno utopliti noge.

Kada se stopala ohlade, vene u nosu se suze, i taj proces usporava da temperatura tijela opadne, a bijela krvna zrnca koja se bore protiv infekcija nalaze se upravo u krvi, pa tako imunitet opada, piše N1.


hr Tue Dec 18 2018 19:54:11 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c1911b10e4938aa548b456a/80
Foto: Getty Images

Zamatate ostatke hrane u aluminijsku foliju? Nemojte!

Iako da gotovo nema kućanstva u kojem se to nije napravilo barem jednom, stručnjaci savjetuju kako je to jako loša odluka.
Prosinac je vrijeme u kojem ćemo, najvjerojatnije, najčešće koristiti aluminijsku foliju. Osim za pečenja, mnogi će je upotrebljavati i za spremanje ostataka obroka u hladnjak. Iako da gotovo nema kućanstva u kojem se to nije napravilo barem jednom, stručnjaci savjetuju kako je to jako loša odluka.  

Ostaci hrane mogu ostati svježi u hladnjaku i do četiri dana ako se pravilno skladište. Mnogima to znači staviti ostatke hrane na tanjur i prekriti aluminijskom folijom i pospremiti u hladnjak do iduće konzumacije. 

Ipak, ma koliko jednostavno to sve izgleda, ipak bismo to trebali izbjegavati. Neke bakterije, poput Bacillus cereus, ostaju na namirnicama i nakon kuhanja, a ostaci hrane koji ostaju na sobnoj temperaturi dulje od dva sata, odlična su "hrana za bakterije" koje će se dalje brzo razmnožiti, upozorava američki Washington State Department of Health. 

Prekrivanje hrane aluminijskom folijom ostavlja dovoljno zraka bakterijama da se razmonažavaju na hrani koju pospremate u hladnjak stoga bismo trebali izbjegavati skladištiti na takav način. Puno bolja opcija je hranu spremati u posude u koju neće ulaziti zrak kako bi namirnice dulje ostale svježe, upozorava Lindsay Malone, nutricionistica i dijetetičarka iz Cleveland Clinic. 

Pojasnila je kako je zlatno pravilo pospremanja ostataka hrane u plitke posude kako bi se hrana brže i lakše ohladila u hladnjaku i spriječilo se širenje bakterija, piše vecernji.hr
hr Tue Dec 18 2018 16:26:56 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c18f8c70e493897538b45bc/80
Foto: Damira Kalajžić

'Gigantski' Mišo Kovač osvanuo u Splitu na Prokurativama

Brojni Splićani se fotografirali s 'gigantskim' Mišom Kovačem

Splićani su danas ostali ugodno iznenađeni kada su na Prokurativama ugledali 'gigantskog' Mišu Kovača od 2,5 metra koji u prepoznatljivoj pozi s raširenim rukama 'pozdravlja' sugrađane. Prokurative, pozornica mnogih kulturnih zbivanja u gradu pod Marjanom nije bez razloga izabrana za ovaj 'performance' jer se upravo tamo više od pedeset godina održava jedan od naših najstarijih glazbenih festivala – Splitski festival, gdje je Mišo 1971. godine  pobijedio s pjesmom 'Proplakat će zora', koja se prodala u više od 300 000 primjeraka. 1977. s klapom Maslina i pjesmom 'Noćas ćemo zemlji k'o materi reći' još jednom osvaja Grand prix na Splitskom festivalu, a nakon pobjede na istom festivalu 1980. godine donosi odluku da više neće nastupati na festivalima. Za koncertom vlada ogroman interes, a pitanje dana je kada će Spaladium Arena biti rasprodana.


Ulaznice za koncert koji ne smijete propustiti su u prodaji  putem sustava Eventim i Croatia Tickets i to po cijeni: 99 kuna za parter te 129 kuna za tribine.  Požurite i na vrijeme osigurajte svoje mjesto u dvorani i zajedno s prvim brkom estrade pjevajte pjesme uz koje smo svi odrasli.


Ulaznice za koncert možete kupiti i online na stranici Eventima te na Croatia Tickets.

hr Tue Dec 18 2018 14:41:10 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .