Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c51eef80e49385b938b45d5/80
Foto: FB Bit će bili što su bili

Osnovana građanska inicijativa "Bit će Bili što su bili"

Osnovana je inicijativa ""Bit će Bili što su bili" koja okuplja građane nezadovoljne stanjem u nogometnom klubu Hajduk i propituje sadašnji način upravljanja klubom. Građanska inicijativa istaknula je nekoliko osnovnih ciljeva kako bi potaknula javnu raspravu i promjene

Osnovne ciljeve inicijative i objašnjenja prenosimo u cjelosti: 

1. POVRATAK HNK HAJDUK DALMACIJI

 2. PRIVATIZACIJA KLUBA - "SOCIOS" ILI NEKI DRUGI MODEL

 3. UPRAVLJANJE KLUBOM

 4. ČLANSTVO HNK HAJDUK

 5. PROMOVIRANJE HAJDUČKIH VRIJEDNOSTI

 BIt' će Bili što su bili

1. POVRATAK HAJDUKA DALMACIJI - Što to znači?

Svjedoci smo cirkusa oko izbora članova za NO i izbora za predsjednika Uprava prilikom kojeg poslovno i životno neiskusni i mladi navijači biraju upravljačke kadrove koji često nemaju nikakve veze sa HNK Hajdukom, Dalmacijom a što je najgore nemaju veze ni s nogometom. Upravo ta kadrovska lutanja u Upravi i u NO su se prelila na sve strukture kluba, nogometnu Akademiju (čitaj školu baluna), prvu i drugu momčad a rezultirali su odbacivanjem legendi kluba, domaćih trenera, svih onih koji su čvrsto vezani u HNK Hajduka tako da danas sa sigurnošću možemo tvrditi da je HNK Hajduk dobrim dijelom izgubio svoj karakteristični dalmatinski identitet koji ga je krasio kroz povijest.Ovaj temeljni cilj nikako ne znači da smo za zatvaranje HNK Hajduk u uske okvire jer je HNK Hajduk oduvijek bio otvoren za ljude koji ga dokazano vole ili su vrhunsku u nogometnom umijeću i znanju i za njih će uvijek biti mjesta .Dakle , prije svega znači da treba prestati sa višegodišnjim eksperimentima i lutanjima u upravljačkom dijelu Kluba koji se kasnije prelijevaju na čitav Klub tako da je HNK Hajduk velikim dijelom izgubio svoj izvorni HAJDUČKI identitet a nažalost nije dobio ništa u smislu kvalitete ili jačanja financija. Posljedično svim istinskim navijačima se sve teže identificirati sa današnjim HNK Hajdukom a ono što nas drži uz HNK Hajduk je velika povijest, ljubav prema Klubu i tinjajuća nada da će BITI BILI ŠTO SU BILI !

2. PRIVATIZACIJA KLUBA-"SOCIOS" ILI NEKI DRUGI MODEL

Ovo je temeljno pitanje i ono zahtijeva uključivanje svih dionika u procesu definiranja budućnosti HNK Hajduka u prvom redu gradonačelnika i gradskih vijećnika, navijača, legendi Kluba, novinara, financijskih stručnjaka koji bi zajedno trebali dati odgovor na ovo pitanje.U građanskoj inicijativi ne želimo bahato tvrditi da je ovaj ili onaj model privatizacije bolji ali smatramo da je ovaj sadašnji model iskazao brojne slabosti (čitaj: prvenstveno manjak kapitala i kvalitete upravljanja) a i plan otkupa dionica kroz zaduživanje HNK Hajduka novcima od članstva je u najmanju ruku krajnje upitan a da ne spominjemo činjenicu da ne postoji nikakva legalna odluka Skupštine Kluba o DOKAPITALIZACIJI što čitav proces čini UPITNIM .

 ŠTO će biti sa milijunskom pozajmicom HNK Hajduka ukoliko ne dođe do dokapitalizacije ?

 Smatramo da postoje 2 legitimna modela privatizacije i to SOCIOS MODEL I PRONALAZAK INVESTITORA PUTEM MEĐUNARODNOG TENDERA(NATJEČAJA) te da grad Split kao većinski vlasnik je dužan napraviti usporednu analizu oba modela i donijeti ključnu odluku za budućnost i ugled HNK Hajduk.Navijači hoće prvenstveno konkurentan HNK Hajduk i dobar balun bez obzira tko je većinski vlasnik ili tko ima upravljačka prava ali se pokazalo da za to treba kapital i kvalitetno upravljanje Klubom na svim razinama.

 Treba naglasiti da nikako nismo za nikakvo "namještanje" privatizacije a što smo imali prilike vidjeti ne tako davno već smatramo da se treba temeljem stručne analize utvrditi i odlučiti da li je SOCIOS MODEL održiv na način kako ga to predlaže UNH ili se eventualno može razgovarati o MEĐUNARODNOM NATJEČAJU koji bi mogao dovesti ozbiljne svjetske ulagače koji se bave SPORTSKIM MENAGMENTOM ili gospodarstvenike koji žele ulagati u sport.

Ovaj MODEL se stalno izbjegavao i nikad se nije ozbiljno i stručno pokušalo ispitati međunarodni interes za privatizaciju Kluba a znamo da HNK Hajduk i dan danas ima svoj međunarodni rejting i marketinšku vrijednost kao najpopularniji Klub u ovom dijelu Europe.

 Ono što bi Grad trebao navesti kao TRAJNO nepromjenjive stavke kod privatizacije su:

 - Naziv i sjedište Kluba,boje dresa i izgled grba

 - Trajno vlasništvo Grada 25%+1 dionica

3. UPRAVLJANJE KLUBOM

U dijelu upravljanja se najviše luta i najviše je neodgovornosti tako da tražimo od grada Split kao većinskog vlasnika da napokon preuzme ulogu i odgovornost većinskog vlasnika i napravi izmjene jer nam je dosta nesposobnih uprava i sterilnih NO kao i izostanka kontinuiteta u ovom segmentu. Današnji model izbora NO od strane članova UNH se pokazao potpuno promašenim i izvorom mnogih problema u funkcioniranju kluba a nedostatak odgovornosti i samokritike kao i nemogućnost realnog sagledavanja grešaka vodi Hajduka u sve veće probleme i srozavanja ugleda.Smatramo da način izbora NO i predsjednika treba biti kako je to predviđeno Zakonom o trgovačkim društvima NADZORNI ODBOR se bira isključivo na Skupštini kluba većinom glasova i tu su stvari jasno određene Zakonom o trgovačkim društvima. Ono što tražimo jest smanjenje broja članova NO na 5 ili 3 s obzirom na današnji proračun kluba. Isto tako smatramo da u funkciji efikasnosti NO treba promijenit strukturu NO i to recimo na primjeru 5 članova NO da 3 daje Grad kao većinski a po 1 NH i mali dioničari ili ako mali dioničari žele da ih zastupa NH u NO onda NH daje 2 . U slučaju kad bi NO imao 3 člana onda 2 Grad a 1 NH i mali dioničari.Smatramo da je ključna i profesionalizacija NO te da im se u skladu sa sadašnjim Statutom kluba omogući naknada za rad jer je potpuno nelogično i vrlo rizično očekivati da se članovi NO u tolikoj mjeri profesionalno angažiraju koliko je potrebno te da odlučuju o milijunskim iznosima transfera a rade na bazi volonterstva. To je apsolutno slaba točka današnje organizacije upravljačkog dijela kluba i svaki amaterizam u Hajduku bi trebalo iskorijeniti. Što se tiče PREDSJEDNIKA UPRAVE to je već definirano Statutom i njega isključivo i autonomno trebaju birati članovi NO jer njihova pozicija ovisi o uspjehu predsjednika uprave. Isto tako predsjednik uprave mora samostalno birati svoj tim ključnih ljudi,sportskog direktora,direktora škole o'baluna,financijskog i marketing direktora s kojima mora postići očekivani rezultat.Smatramo da VEĆINSKI VLASNIK GRAD SPLIT,TJ. GRADONAČELNIK ima najveću odgovornost za funkcioniranje kluba jer NEČINJENJE I PASIVNO GLEDANJE srozavanje ugleda simbola Splita i Dalmacije ne izuzima gradonačelnika i gradske vijećnike od odgovornosti i ukoliko se to nastavi pozvati ćemo putem medija navijački puk na javnu osudu takovog postupanja.TRAŽIMO da se gradonačelnik grada Splita i gradski vijećnici ODMAH uključe u rješavanje problematike Hajduka jer je to njihova ODGOVORNOST !

4. ČLANSTVO HAJDUKA

U proteklim godinama napravio napredak na području rada u organiziranom okupljanju novih članova a to je ujedno i zamjerka neradu prijašnjih uprava koje su u dobrom dijelu zanemarile rad sa članstvom .Međutim smatramo da je tijekom vremena došlo do bitnih izmjena ugovora sa UNH koji su činjenično doveli HNK Hajduk u milijunski dužnički odnos , sa ciljem pretvaranja duga u vlasničke udjele-dionice. Nikada u povijesti Kluba novac od članarina nije bio POZAJMICA Klubu i smatramo da je ugovor koji je trenutno na snazi sa UNH nepromišljen i potencijalno štetan jer UNH koristi HNK Hajdukovo članstvo za svoj račun i u svoje ime.S obzirom da Grad Split kao većinski vlasnik, NO i Skupština Kluba nikada nisu donijeli odluku o izmjeni strukture vlasništva tj. odluku o dokapitalizaciji društva čime bi se otvorio legalan proces izmjene strukture vlasništva nameće se pitanje zašto onda predstavnici vlasnika ,gradonačelnik i Gradsko vijeće prešućivanjem dozvoljavaju kontinuirano milijunsko zaduživanje Kluba s ciljem preuzimanja dionica HNK Hajduka na takav način?

Obzirom na navedeno:

 - tražimo od odgovornih,gradonačelnika grada Splita i gradskih vijećnika odgovore na sva legitimno postavljena pitanja

 - da HNK Hajduk nastavi sa radom prikupljanja članova i da se raskine ugovor sa UNH kao posrednikom kojem se isplaćuje NAKNADA za taj posao te da članarine ponovno budu PRIHOD HNK Hajduka što bi se ovim načinom postiglo. Također odjel za članstvo vratiti HNK Hajduk sa profesionalno zaposlenim djelatnicima u HNK Hajduk.

5. . PROMOVIRANJE HAJDUČKIH VRIJEDNOSTI

Smatramo da su se HAJDUČKE VRIJEDNOSTI pogubile negdje u svim previranjima proteklih godina i da je nužno ponovno ih promovirat u Klubu i oko njega jer upravo na njima je nastao Hajduk kakvoga poznajemo. Stoga se zalažemo u promoviranju HAJDUČKIH VRIJEDNOSTI kojima ćemo odgajati mlade nogometaše i navijače kluba a koje su nastale na postulatima osnivača Hajduka te dvojice velikana Hajduka, barba Luke Kaliterne i trenerskog giganta Tomislava Ivića.

 U tu svrhu zalažemo se slijedeće: 

- promijeniti naziv Akademija u Škola baluna "barba Luka Kaliterna" te u njoj postaviti ploču sa njegovim nadaleko poznatim "zakonitostima baluna" kako bi nove generacije igrača i trenera dobili hajdučke nogometne temelje na kojima bi nadograđivali moderne trenerske i igračke vještine. 

- nazvati stadion Hajduka po njegovom najtrofejnijem i svjetski poznatom treneru, inovatoru nogometa i velikom taktičaru g. Tomislavu Iviću čime bi i njemu odali počast ali poslali i poruku svima za kakav se Hajduk zalažemo. 

- okupiti legende kluba ,bivše igrače Hajduka a ne ih udaljavati od svog Kluba te dogovoriti i unaprijediti suradnju s njima kao najboljim ambasadorima Kluba  

- Uprava Kluba treba razvijati blisku suradnju sa KN TORCIDA te uspostaviti edukaciju mladih navijača o istinskim vrijednostima Hajduka kao i o onom dijelu navijanja koje predstavlja štetu klubu i opasnost po ostale navijače na stadionu., poručuju iz Inicijative. 


hr Wed Jan 30 2019 19:37:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Sport:Hajduk
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d34c6de29111cfb198b456b/80

Priopćenje policije uoči utakmice Hajduka i Gorice

U nedjelju, 18. kolovoza 2019. s početkom u 18 sati u Splitu, na gradskom stadionu „Poljud“ odigrati će se nogometna utakmica između HNK „Hajduk“ i NK „Gorica“.

Policija obavještava građane da će na dan utakmice policija vršiti blokadu prometa. Od 14 sati do završetka osiguranja uspostaviti će se blokada prometa na šetnici oko stadiona, dok će se od 16 sati uspostaviti blokada prometa u ulici VIII. mediteranskih igara - kod ulaza na parkiralište bazena Poljud i kod ugostiteljskog objekta „Hemingway“, te na raskrižju ulice VIII. mediteranskih igara i ulice Sedam Kaštela (osim vozila policije, odnosno vozila s propusnicom). 

Na dan odigravanja utakmice policija će, sukladno članku 79. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, prije, za vrijeme odigravanja i nakon završetka utakmice vršiti snimanje na stadionu i prilaznim pravcima.

Obavještavaju građane kako je sukladno Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, zabranjeno:

- unošenje  ili pokušaj unošenja alkoholnih pića i  droga, te ulazak  i boravak u prostor športskog  objekta u alkoholiziranom stanju, 

- unošenje pirotehničkih sredstava, oružja i drugih predmeta koji su pogodni za nanošenje ozljeda ili za stvaranje nereda i nasilja, te paljenje i bacanje pirotehničkih sredstava, kao i paljenje drugih navijačkih rekvizita,

- maskiranje lica kapom, maramom ili na drugi način u cilju prikrivanja identiteta, unošenje i isticanje transparenata, zastava ili drugih stvari  s tekstom ili slikom, znakom ili drugim obilježjem kojima se iskazuje ili potiče mržnja ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti, pjevanje pjesama ili dobacivanje poruka čiji sadržaj iskazuje ili potiče mržnju ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti

- pokušaj nedopuštenog ulaska, odnosno nedopušteni ulazak u natjecateljski prostor ili u gledateljski prostor, prostor koji je namijenjen sudcima ili drugim osobama koje sudjeluju u športskom natjecanju, bacanje predmeta u natjecateljski prostor, boravak 

- zadržavanje na mjestu u gledateljskom prostoru za koje se ne posjeduje ulaznica ili odgovarajuća isprava izdana od strane organizatora.
hr Fri Aug 16 2019 16:18:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Sport:Hajduk
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d5673af29111cc64c8b459c/80
Foto: hajduk.hr

Boro Primorac preuzima Akademiju Hajduka!

U ponedjeljak će službeno započeti s radom
Nekadašnji Hajdukov nogometaš i trener koji je najveći dio karijere proveo u engleskom Premiershipu, Boro Primorac, novi je voditelj Akademije HNK Hajduk “Luka Kaliterna”.

Gospodin Primorac nogometnu je karijeru započeo u mostarskom Veležu u kojem je ostavio zapažen trag i upisao 133 nastupa. Godine 1978. iz Veleža je prešao u Hajduk, s kojim je u sezoni 1978./1979. pod vodstvom trenera Tomislava Ivića osvojio Prvenstvo Jugoslavije.

Upisao je ukupno 283 nastupa za Bijele postigavši 53 zgoditka.

Iz Hajduka je 1983. godine preselio u LOSC Lille (107 nastupa), a igračku karijeru zaključio je u Cannesu (111). Bio je i reprezentativac Jugoslavije za koju je igrao 14 puta.

A upravo u Cannesu je gospodin Primorac počeo je i svoju trenersku karijeru, vodio je potom i francuski US Valenciennes. Bio je nakon niza francuskih godina i u japanskoj momčadi Nagoya Grampus, a tu počinje i njegova dugogodišnja uspješna suradnja s legendarnim Arsène Wengerom. Od 1997. do prošle godine, tijekom gotovo 1.200 utakmica i na tisuće i tisuće treninga, bio je pomoćnik Wengera u Arsenalu.

S Emiratesa se gospodin Primorac sada vraća na Poljud, stadion na kojemu je upravo on ušao u povijest kao strijelac prvog zgoditka nakon otvaranja 1979. godine. Bio je to dvoboj odigran 19. rujna, a suparnik Hajduku na Poljudu bio je Trabzonspor.

Novi voditelj Akademije HNK Hajduk “Luka Kaliterna” Boro Primorac formalno će od ponedjeljka 19. kolovoza stupiti na svoju novu dužnost.
hr Fri Aug 16 2019 11:13:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Sport:Hajduk
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d54439929111cf8468b45a3/80
Foto: HNS

Hajduk u nedjelju igra protiv momčadi koju prošle sezone nije pobijedio!

Susret petog kola HT Prve lige
Hajduk i Gorica će u nedjelju na Poljudu s centra krenuti u 18 sati. Bit će to dvoboj trenutačno drugoplasirane i četvrtoplasirane momčadi HT Prve lige. Nakon četiri odigrana kola momčad Damira Burića je na devet osvojenih bodova, gosti koje vodi trener Sergej Jakirović su na sedam. 

U dosadašnja četiri kola Gorica je pobijedila Osijek s 3:1 i Rijeku 2:0. Remizirali su s Interom iz Zaprešića (1:1) te su poraženi od Dinama (3:1). Strijelci su im u ovoj sezoni: Pape Cherif Ndiaye (3 gola) te Joey Suk, Farouk Miya, Michal Adam Maslowski Kristijan Lovrić. Zanimljivo da Hajduk još nije upisao pobjedu protiv Gorice, 

Zbog žutih, odnosno crvenog kartona za Bijele neće konkurirati Stefan Simić i Marin Jakoliš.
hr Wed Aug 14 2019 19:24:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Sport:Hajduk
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d54430e29111cc2468b45b4/80
Foto: prvahnl.hr

Jakolišu dvije utakmice i novčana kazna, kažnjen i Hajduk!

Disciplinski sudac Hrvatski Telekom Prve lige Alan Klakočer donio je odluke po prijavama službenih osoba s utakmica 4. kola
Marin Jakoliš zbog isključenja na utakmici Slaven Belupo-Hajduk (udaranje protivničkog igrača laktom u predjelu vrata i glave) kažnjen je zabranom igranja na dvije utakmice i novčanom kaznom od 5.000 kuna.

Na utakmici Sl. Belupo-Hajduk evidentirana su paljenja pirotehničkih naprava na tribini i bacanje u ograđeni dio igrališta te neprimjereno skandiranje od strane pripadnika navijačke skupine Torcida. Zbog prekršaja iz članka 67. DP HNS-a domaćin utakmice NK Slaven Belupo kažnjen je sa 6.000 kuna dok je HNK Hajduk zbog prekršaja iz članka 67. i 88. DP HNS-a kažnjen ukupnim iznosom od 18.000 kuna.

Zbog momčadskih prekršaja kažnjivih po članku 54. DP HNS-a sa po 5.000 kuna kažnjeni su HNK Hajduk, NK Osijek, NK Slaven Belupo i NK Varaždin.
hr Wed Aug 14 2019 19:24:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Sport:Hajduk

Pročitajte još . . .