Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c51eef80e49385b938b45d5/80
Foto: FB Bit će bili što su bili

Osnovana građanska inicijativa "Bit će Bili što su bili"

Osnovana je inicijativa ""Bit će Bili što su bili" koja okuplja građane nezadovoljne stanjem u nogometnom klubu Hajduk i propituje sadašnji način upravljanja klubom. Građanska inicijativa istaknula je nekoliko osnovnih ciljeva kako bi potaknula javnu raspravu i promjene

Osnovne ciljeve inicijative i objašnjenja prenosimo u cjelosti: 

1. POVRATAK HNK HAJDUK DALMACIJI

 2. PRIVATIZACIJA KLUBA - "SOCIOS" ILI NEKI DRUGI MODEL

 3. UPRAVLJANJE KLUBOM

 4. ČLANSTVO HNK HAJDUK

 5. PROMOVIRANJE HAJDUČKIH VRIJEDNOSTI

 BIt' će Bili što su bili

1. POVRATAK HAJDUKA DALMACIJI - Što to znači?

Svjedoci smo cirkusa oko izbora članova za NO i izbora za predsjednika Uprava prilikom kojeg poslovno i životno neiskusni i mladi navijači biraju upravljačke kadrove koji često nemaju nikakve veze sa HNK Hajdukom, Dalmacijom a što je najgore nemaju veze ni s nogometom. Upravo ta kadrovska lutanja u Upravi i u NO su se prelila na sve strukture kluba, nogometnu Akademiju (čitaj školu baluna), prvu i drugu momčad a rezultirali su odbacivanjem legendi kluba, domaćih trenera, svih onih koji su čvrsto vezani u HNK Hajduka tako da danas sa sigurnošću možemo tvrditi da je HNK Hajduk dobrim dijelom izgubio svoj karakteristični dalmatinski identitet koji ga je krasio kroz povijest.Ovaj temeljni cilj nikako ne znači da smo za zatvaranje HNK Hajduk u uske okvire jer je HNK Hajduk oduvijek bio otvoren za ljude koji ga dokazano vole ili su vrhunsku u nogometnom umijeću i znanju i za njih će uvijek biti mjesta .Dakle , prije svega znači da treba prestati sa višegodišnjim eksperimentima i lutanjima u upravljačkom dijelu Kluba koji se kasnije prelijevaju na čitav Klub tako da je HNK Hajduk velikim dijelom izgubio svoj izvorni HAJDUČKI identitet a nažalost nije dobio ništa u smislu kvalitete ili jačanja financija. Posljedično svim istinskim navijačima se sve teže identificirati sa današnjim HNK Hajdukom a ono što nas drži uz HNK Hajduk je velika povijest, ljubav prema Klubu i tinjajuća nada da će BITI BILI ŠTO SU BILI !

2. PRIVATIZACIJA KLUBA-"SOCIOS" ILI NEKI DRUGI MODEL

Ovo je temeljno pitanje i ono zahtijeva uključivanje svih dionika u procesu definiranja budućnosti HNK Hajduka u prvom redu gradonačelnika i gradskih vijećnika, navijača, legendi Kluba, novinara, financijskih stručnjaka koji bi zajedno trebali dati odgovor na ovo pitanje.U građanskoj inicijativi ne želimo bahato tvrditi da je ovaj ili onaj model privatizacije bolji ali smatramo da je ovaj sadašnji model iskazao brojne slabosti (čitaj: prvenstveno manjak kapitala i kvalitete upravljanja) a i plan otkupa dionica kroz zaduživanje HNK Hajduka novcima od članstva je u najmanju ruku krajnje upitan a da ne spominjemo činjenicu da ne postoji nikakva legalna odluka Skupštine Kluba o DOKAPITALIZACIJI što čitav proces čini UPITNIM .

 ŠTO će biti sa milijunskom pozajmicom HNK Hajduka ukoliko ne dođe do dokapitalizacije ?

 Smatramo da postoje 2 legitimna modela privatizacije i to SOCIOS MODEL I PRONALAZAK INVESTITORA PUTEM MEĐUNARODNOG TENDERA(NATJEČAJA) te da grad Split kao većinski vlasnik je dužan napraviti usporednu analizu oba modela i donijeti ključnu odluku za budućnost i ugled HNK Hajduk.Navijači hoće prvenstveno konkurentan HNK Hajduk i dobar balun bez obzira tko je većinski vlasnik ili tko ima upravljačka prava ali se pokazalo da za to treba kapital i kvalitetno upravljanje Klubom na svim razinama.

 Treba naglasiti da nikako nismo za nikakvo "namještanje" privatizacije a što smo imali prilike vidjeti ne tako davno već smatramo da se treba temeljem stručne analize utvrditi i odlučiti da li je SOCIOS MODEL održiv na način kako ga to predlaže UNH ili se eventualno može razgovarati o MEĐUNARODNOM NATJEČAJU koji bi mogao dovesti ozbiljne svjetske ulagače koji se bave SPORTSKIM MENAGMENTOM ili gospodarstvenike koji žele ulagati u sport.

Ovaj MODEL se stalno izbjegavao i nikad se nije ozbiljno i stručno pokušalo ispitati međunarodni interes za privatizaciju Kluba a znamo da HNK Hajduk i dan danas ima svoj međunarodni rejting i marketinšku vrijednost kao najpopularniji Klub u ovom dijelu Europe.

 Ono što bi Grad trebao navesti kao TRAJNO nepromjenjive stavke kod privatizacije su:

 - Naziv i sjedište Kluba,boje dresa i izgled grba

 - Trajno vlasništvo Grada 25%+1 dionica

3. UPRAVLJANJE KLUBOM

U dijelu upravljanja se najviše luta i najviše je neodgovornosti tako da tražimo od grada Split kao većinskog vlasnika da napokon preuzme ulogu i odgovornost većinskog vlasnika i napravi izmjene jer nam je dosta nesposobnih uprava i sterilnih NO kao i izostanka kontinuiteta u ovom segmentu. Današnji model izbora NO od strane članova UNH se pokazao potpuno promašenim i izvorom mnogih problema u funkcioniranju kluba a nedostatak odgovornosti i samokritike kao i nemogućnost realnog sagledavanja grešaka vodi Hajduka u sve veće probleme i srozavanja ugleda.Smatramo da način izbora NO i predsjednika treba biti kako je to predviđeno Zakonom o trgovačkim društvima NADZORNI ODBOR se bira isključivo na Skupštini kluba većinom glasova i tu su stvari jasno određene Zakonom o trgovačkim društvima. Ono što tražimo jest smanjenje broja članova NO na 5 ili 3 s obzirom na današnji proračun kluba. Isto tako smatramo da u funkciji efikasnosti NO treba promijenit strukturu NO i to recimo na primjeru 5 članova NO da 3 daje Grad kao većinski a po 1 NH i mali dioničari ili ako mali dioničari žele da ih zastupa NH u NO onda NH daje 2 . U slučaju kad bi NO imao 3 člana onda 2 Grad a 1 NH i mali dioničari.Smatramo da je ključna i profesionalizacija NO te da im se u skladu sa sadašnjim Statutom kluba omogući naknada za rad jer je potpuno nelogično i vrlo rizično očekivati da se članovi NO u tolikoj mjeri profesionalno angažiraju koliko je potrebno te da odlučuju o milijunskim iznosima transfera a rade na bazi volonterstva. To je apsolutno slaba točka današnje organizacije upravljačkog dijela kluba i svaki amaterizam u Hajduku bi trebalo iskorijeniti. Što se tiče PREDSJEDNIKA UPRAVE to je već definirano Statutom i njega isključivo i autonomno trebaju birati članovi NO jer njihova pozicija ovisi o uspjehu predsjednika uprave. Isto tako predsjednik uprave mora samostalno birati svoj tim ključnih ljudi,sportskog direktora,direktora škole o'baluna,financijskog i marketing direktora s kojima mora postići očekivani rezultat.Smatramo da VEĆINSKI VLASNIK GRAD SPLIT,TJ. GRADONAČELNIK ima najveću odgovornost za funkcioniranje kluba jer NEČINJENJE I PASIVNO GLEDANJE srozavanje ugleda simbola Splita i Dalmacije ne izuzima gradonačelnika i gradske vijećnike od odgovornosti i ukoliko se to nastavi pozvati ćemo putem medija navijački puk na javnu osudu takovog postupanja.TRAŽIMO da se gradonačelnik grada Splita i gradski vijećnici ODMAH uključe u rješavanje problematike Hajduka jer je to njihova ODGOVORNOST !

4. ČLANSTVO HAJDUKA

U proteklim godinama napravio napredak na području rada u organiziranom okupljanju novih članova a to je ujedno i zamjerka neradu prijašnjih uprava koje su u dobrom dijelu zanemarile rad sa članstvom .Međutim smatramo da je tijekom vremena došlo do bitnih izmjena ugovora sa UNH koji su činjenično doveli HNK Hajduk u milijunski dužnički odnos , sa ciljem pretvaranja duga u vlasničke udjele-dionice. Nikada u povijesti Kluba novac od članarina nije bio POZAJMICA Klubu i smatramo da je ugovor koji je trenutno na snazi sa UNH nepromišljen i potencijalno štetan jer UNH koristi HNK Hajdukovo članstvo za svoj račun i u svoje ime.S obzirom da Grad Split kao većinski vlasnik, NO i Skupština Kluba nikada nisu donijeli odluku o izmjeni strukture vlasništva tj. odluku o dokapitalizaciji društva čime bi se otvorio legalan proces izmjene strukture vlasništva nameće se pitanje zašto onda predstavnici vlasnika ,gradonačelnik i Gradsko vijeće prešućivanjem dozvoljavaju kontinuirano milijunsko zaduživanje Kluba s ciljem preuzimanja dionica HNK Hajduka na takav način?

Obzirom na navedeno:

 - tražimo od odgovornih,gradonačelnika grada Splita i gradskih vijećnika odgovore na sva legitimno postavljena pitanja

 - da HNK Hajduk nastavi sa radom prikupljanja članova i da se raskine ugovor sa UNH kao posrednikom kojem se isplaćuje NAKNADA za taj posao te da članarine ponovno budu PRIHOD HNK Hajduka što bi se ovim načinom postiglo. Također odjel za članstvo vratiti HNK Hajduk sa profesionalno zaposlenim djelatnicima u HNK Hajduk.

5. . PROMOVIRANJE HAJDUČKIH VRIJEDNOSTI

Smatramo da su se HAJDUČKE VRIJEDNOSTI pogubile negdje u svim previranjima proteklih godina i da je nužno ponovno ih promovirat u Klubu i oko njega jer upravo na njima je nastao Hajduk kakvoga poznajemo. Stoga se zalažemo u promoviranju HAJDUČKIH VRIJEDNOSTI kojima ćemo odgajati mlade nogometaše i navijače kluba a koje su nastale na postulatima osnivača Hajduka te dvojice velikana Hajduka, barba Luke Kaliterne i trenerskog giganta Tomislava Ivića.

 U tu svrhu zalažemo se slijedeće: 

- promijeniti naziv Akademija u Škola baluna "barba Luka Kaliterna" te u njoj postaviti ploču sa njegovim nadaleko poznatim "zakonitostima baluna" kako bi nove generacije igrača i trenera dobili hajdučke nogometne temelje na kojima bi nadograđivali moderne trenerske i igračke vještine. 

- nazvati stadion Hajduka po njegovom najtrofejnijem i svjetski poznatom treneru, inovatoru nogometa i velikom taktičaru g. Tomislavu Iviću čime bi i njemu odali počast ali poslali i poruku svima za kakav se Hajduk zalažemo. 

- okupiti legende kluba ,bivše igrače Hajduka a ne ih udaljavati od svog Kluba te dogovoriti i unaprijediti suradnju s njima kao najboljim ambasadorima Kluba  

- Uprava Kluba treba razvijati blisku suradnju sa KN TORCIDA te uspostaviti edukaciju mladih navijača o istinskim vrijednostima Hajduka kao i o onom dijelu navijanja koje predstavlja štetu klubu i opasnost po ostale navijače na stadionu., poručuju iz Inicijative. 


hr Wed Jan 30 2019 19:37:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Sport:Hajduk
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c7191940e493839b78b46bc/80
Foto: Hajduk

Bijeli na vjetrovitom Poljudu nisu uspjeli pobijediti Goricu

Prijetila je bura odgodom, ali ipak se igralo

Hajduk je u 22. kolu HT Prve lige na Poljudu pred 6708 gledatelja odigrao bez pogodaka s petoplasiranom Goricom i tako ostao na šestom mjestu prvoligaške ljestvice. Nisu Bijeli ni iz trećeg pokušaja uspjeli doći do pobjede protiv novaka u ligi. Propustili su Bijeli nekoliko prilika, ali uz orkansku buru nije se mogla razviti igra koju smo od igrača Siniše Oreščanina gledali u uvodnim kolima proljetnog dijela sezone. Hajduk je tako pobjedom propustio prestići Goricu i približiti se četvrtom mjestu. 

Bez velikih prilika igralo se do 16. minute a onda je Posavec spasio Bijele. Lovrić je proigrao Zwolinskog koji je krenuo sam na vratara Bijelih, ali Posavec je stigao prije njega na loptu i spriječio siguran pogodak. Pokušao je Tudor u 27. minuti s 20 metara, ali otišlo je to preko vrata. U 32. minuti strčao je Kahlina s vrata i izbio loptu ispred Tahiraja, došlo je to do Kalika koji je pokušao s 25 metara pogoditi prazna vrata, međutim nije bio precizan. Lijepo je Tudor u 36. minuti prošao po desnoj strani i ubacio na sedam metara za Jaira koji je bio u dobroj poziciji, ali nije uspio dovoljno primiriti loptu i uputiti udarac. Malo nakon toga velika prilika Bijelih. Odlično je ubacio Tudor pred vrata gdje se našao Jairo i pucao je iz blizine, ali otišlo je to tik pored vratnice. Juranović je u 39. minuti ubacio s lijeve strane, Caktaš je pucao glavom s 12 metara, međutim obranio je Kahlina njegov udarac. Na kraju prvog dijela prijete i gosti. Miya se izborio za jednu tešku loptu, pucao je iz teške pozicije s 15 metara, bio je to dosta nezgodan udarac, ali obranio je Posavec. 


Jairo je u 50. minuti lijepo proigrao Kalika koji je potegao iz prve s 13 metara iskosa, međutim obranio je to vratar gostiju. Dva uzastopna kornera u 59. minuti izveo je Palaversa. Prvi put je poslao loptu nošenu vjetrom na prvu stativu, išlo je to u okvir vrata, ali Marina je uspio glavom izbaciti u novi korner. Drugi ubačaj primio je Nejašmić na drugoj stativi, ali na koncu nije uspio uputiti udarac. Pet minuta prije isteka regularnog dijela lopta je nakon ubačaja iz kuta došla do Ismajlija koji je tukao s 12 metara, ali od bloka se odbilo u novi korner. Veliku je šansu u 89. minuti imao Hajduk. Lopez je ubacio u šesnaesterac gostiju, Caktaš je pucao glavom s 9 metara, ali prošlo je malo pored vratnice. U sudačkoj nadoknadi, Caktaš je glavom prebacio loptu za Gyurcsa čiji je udarac s 13 metara iskosa otišao preko vrata.

Hajduk – Gorica 0:0 (0:0)

Split – Stadion na Poljudu. Gledatelj: 6708. Sudac: Marin Vidulin (Kanfanar).

Hajduk: Posavec - Tudor, Ismajli, Lopez, Juranović -Kalik (od 69' Sahiti), Nejašmić, Palaversa - Caktaš - Tahiraj (od 64' Gyurcso), Jairo (od 84' Šego).

Gorica: Kahlina – Musa, Čagalj, Jovičić, Čabraja – Marina, Suk – Miya (od 83' Šroler), Dvorneković (od 68' Ndiaye), Lovrić – Zwolinski.

hr Sat Feb 23 2019 19:32:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Sport:Hajduk
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c7115ef0e493841b98b45a5/80
Foto: hajduk.hr

Danas igra Hajduk: Na Poljud stiže Gorica

Bijeli ove sezone još nisu pobjedili Goricu
Nogometaši Hajduka danas od 17.30 sati na Poljudu igraju protiv Gorice u sklopu 22. kola HT Prve lige.
- Čeka nas Gorica, jako nezgodan protivnik, kontraška ekipa koja voli prepustiti loptu i igrati čvrst nogomet. Mi ipak gledamo isključivo sebe, dobro smo krenuli u drugi dio sezone, napravljen je pomak u igri i rezultatima, nadam se da ćemo tako nastaviti i u ovoj utakmici - kazao je trener Bijelih Siniša Oreščanin na konferenciji za medije uoči današnjeg susreta. 

Strateg Bijelih danas ne može računati na Hamzu Barryja koji ima tri žuta kartona, Domagoj Bradarić je upitan za ovaj susret, a u momčad se vraća Stanko Jurić. Prvih jedanaest tako bi trebali biti: Posavec, Tudor, Ismajli, Lopez, Fomitschow, Nejašmić, Palaversa, Kalik, Caktaš, Tahiraj Jairo.

Pobjedom bi Hajduk skočio na peto mjesto, a ove sezone još nisu pobjedili Goricu (0:2, 1:1).

Glavni sudac utakmice je Marin Vidulin, a pomagat će mu Vedran ĐurakRobi Kezele i Mirko Linić.
hr Sat Feb 23 2019 10:44:33 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Sport:Hajduk
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c0682bd0e4938c2378b45ad/80
Foto: hajduk.hr

Oreščanin najavio susret protiv Gorice u kojem pobjedom konačno mogu napustiti šestu poziciju

Nogometaši Hajduka u subotu od 17.30 sati u sklopu 22. kola HT Prve lige igraju protiv Gorice na Poljudu
- Čeka nas Gorica koja je nezgodan protivnik, kontraška ekipa koja voli prepustiti loptu i igrati čvrst i agresivan nogomet, rekao je Siniša Oreščanin na početku press konferencije, te nastavio:

- Nakon odlaska najboljeg igrača Atiemwena tražili su sličan profil igrača. Ne znam jesu li ga našli, ali nadam se da nisu. Moglo bi se reći da je ovo ''sukob nogometnih stilova''.

Zdravstveno stanje? 

- Većina igrača nam se vraća, danas ćemo još vidjeti tko može, a tko ne. Stanko Jurić i Josip Juranović se sigurno vraćaju, vidjet ćemo što je s Bradarićem, muči ga zglob nakon Rujevice. Donijet ćemo odluku nakon današnjeg treninga.

Najavljena je orkanska bura

- Vidio sam vremensku prognozu, malo nam je žao zbog navijača i igre, ali pokušat ćemo se prilagoditi. Nije se utakmica dosad otkazala zbog jakog vjetra, pa neće ni ova. 

Gorica? 

- Oni žive na krilima dobre polusezone, atmosfera im je pozitivna, znaju što žele, poznajem njihovog trenera, igrali smo dosta kroz Drugu ligu s njima, oni vole igrati taj svoj stil nogometa, i bit će to jako zahtjevna utakmica. Spremamo se, gledamo samo sebe, i smatramo da su problemi u nama. U Rijeci je bilo dobro u prvom, ne tako dobro u drugom dijelu, ali opet je to bilo do nas, mi nismo biti dobri.
hr Fri Feb 22 2019 13:23:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Sport:Hajduk
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c0a8c520e49382e3d8b45a0/80

BIT’ ĆE BILI ŠTO SU BILI uputili zamolbu za očitovanjem o naplati članarina: Model I je jedini ispravan model koji bi Grad smio odobrit

Građanska inicijativa BIT’ ĆE BILI ŠTO SU BILI uputila je Službi za gospodarenje gradskom imovinom grada Splita zamolbu za očitovanjem o naplati članarina po Modelu II Hrvatskog nogometnog kluba Hajduk. Prenosimo u cijelosti.
“Poštovani,

kao što nam je svima općepoznato, od kada postoji HNK Hajduk, postojala je isključivo direktna uplata članarina kojima su članovi uplaćivali određeni novčani iznos kako bi postali dio Hajdukove obitelji, a Klub bi dolazio do potrebnih nenamjenskih financijskih sredstava, odnosno poslovnih prihoda koje je koristio u svakodnevnom poslovanju.

Model I (kako su ga imenovali, a koji je sada ostavljen kao usputan i gotovo nedostupan) bio je aktivno na snazi do kraja 2015. kada je HNK Hajduk sklopio štetni Ugovor s Udrugom Naš Hajduk kojim je uveden Model II za naplatu članarina.

Model II naplate članarina uveden Ugovorom između HNK Hajduk i Udruge Naš Hajduk radi financijsku šetu Gradu Splitu kao većinskom vlasniku HNK Hajduk, koja se očituje u slijedećem;

Po tom dobro zamišljenom od strane Udruge Naš Hajduk i za Grad Split, štetnom modelu II, godišnja članarina članova od dana sklapanja ovog Ugovora, a koju je HNK Hajduk pribavio, predstavlja novčana sredstva Udruge te se HNK Hajduk obvezuje snositi sve troškove vezano za ispunjavanje i omogućavanje navedenih prava članova Udruge, te će od zaključenja ovog ugovora prihod od godišnjih članarina knjižiti kao pozajmicu odnosno obvezu, a ista će se u jednom trenutku pretvoriti u dionice.

Dakle pojednostavljeno, Udruga Naš Hajduk financijskim sredstvima HNK Hajduka, a za svoj račun rezervira sredstva za vlasničko restrukturiranje Kluba. Za isto nema dozvolu Gradskog vijeća Grada Splita.

Kako bi još bolje predočili trenutno stanje, pokušati ćemo opisati s ekonomskoga aspekta trenutnu situaciju; Model I je jedini ispravan model koji bi Grad smio odobriti s pozicije većinskoga vlasnika HNK Hajduk, obzirom da prikupljene članarine dolaze na žiro račun kluba i knjiže se kao poslovni prihod kluba, a potom kroz račun dobiti i gubitka (RDiG; u daljnjem tekstu), idu na poziciju Pasive izvori imovine (vlastita sredstva).

Model II je hibridni model, zakonski upitan obzirom da HNK Hajduk sva svoja sredstva od članarina koje dobije na žiro račun sada mora knjižiti kao pozajmicu-obvezu, pa se stoga u pasivi - izvorima imovine pojavljuju kao tuđi izvori na koju se u skladu sa zakonom plaća kamata i pripadajući porez. Ukupni prihodi od članarina uvećan za kamate i pripadajući porez predstavljaju novčana sredstva Udruge koja namjeravaju pretvoriti u vlasničke dionice. Ako se zna da je neto vrijednost dioničkoga društva jednaka veličini ukupne imovine umanjene za ukupne obveze, jasno je da se vrijednost pojedine dionice dobije kao neto vrijednost društva podijeljena s ukupnim brojem emitiranih dionica (pojednostavljeno).

Dakle kada pogledamo model II, i uzmemo referentnu vrijednost članarina na oko 4 milijuna kuna na godišnjoj razini, koje Klub mora po istom modelu knjižiti kao pozajmicu (obvezu), jasno je da se vrijednost poslovnoga subjekta, a samim tim i dionica, smanjuje kako bi isti što prije bio preuzeti od strane Udruge Naš Hajduk.

Prethodna je pretpostavka na razini nekakve dobiti ili na razini kada su ukupni prihodi jednaki ukupnim rashodima, u situaciji gubitka na godišnjoj razini, vrijednost kapitala pada regresijski, a samim tim položaj UMJETNOGA kreditora u obliku Udruga Naš Hajduk dobiva za značaju.

Shodno navedenom molimo vas sljedeće:

- predložiti gradonačelniku Grada Splita i Gradskom vijeću Grada Splita da se drže Zakona i vode brigu o zaštiti imovine Grada Splita, a što je ujedno i vaša obveza. U slučaju nejasnoća molimo vas da se oko pojašnjenja obratite nadležnom državnom odvjetništvu kao i državnoj reviziji.

Iskreno se nadamo da ćete poduzeti sve u okviru svojih zakonskih ovlasti i vaše obveze zaštite gradske imovine te da nećete dozvoliti da se gradska imovina dalje obezvrjeđuje, da bi u jednom trenutku nezakonitim modelom II bila i oteta od Grada Splita kao vlasnika te nas izvijestiti o poduzetom.

 U ime Građanske inicijative ‘’Bit će Bili što su bili’’ predsjednik inicijative Vedran Bukovac.“
hr Thu Feb 21 2019 12:13:19 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Sport:Hajduk

Pročitajte još . . .