Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c51eef80e49385b938b45d5/80
Foto: FB Bit će bili što su bili

Osnovana građanska inicijativa "Bit će Bili što su bili"

Osnovana je inicijativa ""Bit će Bili što su bili" koja okuplja građane nezadovoljne stanjem u nogometnom klubu Hajduk i propituje sadašnji način upravljanja klubom. Građanska inicijativa istaknula je nekoliko osnovnih ciljeva kako bi potaknula javnu raspravu i promjene

Osnovne ciljeve inicijative i objašnjenja prenosimo u cjelosti: 

1. POVRATAK HNK HAJDUK DALMACIJI

 2. PRIVATIZACIJA KLUBA - "SOCIOS" ILI NEKI DRUGI MODEL

 3. UPRAVLJANJE KLUBOM

 4. ČLANSTVO HNK HAJDUK

 5. PROMOVIRANJE HAJDUČKIH VRIJEDNOSTI

 BIt' će Bili što su bili

1. POVRATAK HAJDUKA DALMACIJI - Što to znači?

Svjedoci smo cirkusa oko izbora članova za NO i izbora za predsjednika Uprava prilikom kojeg poslovno i životno neiskusni i mladi navijači biraju upravljačke kadrove koji često nemaju nikakve veze sa HNK Hajdukom, Dalmacijom a što je najgore nemaju veze ni s nogometom. Upravo ta kadrovska lutanja u Upravi i u NO su se prelila na sve strukture kluba, nogometnu Akademiju (čitaj školu baluna), prvu i drugu momčad a rezultirali su odbacivanjem legendi kluba, domaćih trenera, svih onih koji su čvrsto vezani u HNK Hajduka tako da danas sa sigurnošću možemo tvrditi da je HNK Hajduk dobrim dijelom izgubio svoj karakteristični dalmatinski identitet koji ga je krasio kroz povijest.Ovaj temeljni cilj nikako ne znači da smo za zatvaranje HNK Hajduk u uske okvire jer je HNK Hajduk oduvijek bio otvoren za ljude koji ga dokazano vole ili su vrhunsku u nogometnom umijeću i znanju i za njih će uvijek biti mjesta .Dakle , prije svega znači da treba prestati sa višegodišnjim eksperimentima i lutanjima u upravljačkom dijelu Kluba koji se kasnije prelijevaju na čitav Klub tako da je HNK Hajduk velikim dijelom izgubio svoj izvorni HAJDUČKI identitet a nažalost nije dobio ništa u smislu kvalitete ili jačanja financija. Posljedično svim istinskim navijačima se sve teže identificirati sa današnjim HNK Hajdukom a ono što nas drži uz HNK Hajduk je velika povijest, ljubav prema Klubu i tinjajuća nada da će BITI BILI ŠTO SU BILI !

2. PRIVATIZACIJA KLUBA-"SOCIOS" ILI NEKI DRUGI MODEL

Ovo je temeljno pitanje i ono zahtijeva uključivanje svih dionika u procesu definiranja budućnosti HNK Hajduka u prvom redu gradonačelnika i gradskih vijećnika, navijača, legendi Kluba, novinara, financijskih stručnjaka koji bi zajedno trebali dati odgovor na ovo pitanje.U građanskoj inicijativi ne želimo bahato tvrditi da je ovaj ili onaj model privatizacije bolji ali smatramo da je ovaj sadašnji model iskazao brojne slabosti (čitaj: prvenstveno manjak kapitala i kvalitete upravljanja) a i plan otkupa dionica kroz zaduživanje HNK Hajduka novcima od članstva je u najmanju ruku krajnje upitan a da ne spominjemo činjenicu da ne postoji nikakva legalna odluka Skupštine Kluba o DOKAPITALIZACIJI što čitav proces čini UPITNIM .

 ŠTO će biti sa milijunskom pozajmicom HNK Hajduka ukoliko ne dođe do dokapitalizacije ?

 Smatramo da postoje 2 legitimna modela privatizacije i to SOCIOS MODEL I PRONALAZAK INVESTITORA PUTEM MEĐUNARODNOG TENDERA(NATJEČAJA) te da grad Split kao većinski vlasnik je dužan napraviti usporednu analizu oba modela i donijeti ključnu odluku za budućnost i ugled HNK Hajduk.Navijači hoće prvenstveno konkurentan HNK Hajduk i dobar balun bez obzira tko je većinski vlasnik ili tko ima upravljačka prava ali se pokazalo da za to treba kapital i kvalitetno upravljanje Klubom na svim razinama.

 Treba naglasiti da nikako nismo za nikakvo "namještanje" privatizacije a što smo imali prilike vidjeti ne tako davno već smatramo da se treba temeljem stručne analize utvrditi i odlučiti da li je SOCIOS MODEL održiv na način kako ga to predlaže UNH ili se eventualno može razgovarati o MEĐUNARODNOM NATJEČAJU koji bi mogao dovesti ozbiljne svjetske ulagače koji se bave SPORTSKIM MENAGMENTOM ili gospodarstvenike koji žele ulagati u sport.

Ovaj MODEL se stalno izbjegavao i nikad se nije ozbiljno i stručno pokušalo ispitati međunarodni interes za privatizaciju Kluba a znamo da HNK Hajduk i dan danas ima svoj međunarodni rejting i marketinšku vrijednost kao najpopularniji Klub u ovom dijelu Europe.

 Ono što bi Grad trebao navesti kao TRAJNO nepromjenjive stavke kod privatizacije su:

 - Naziv i sjedište Kluba,boje dresa i izgled grba

 - Trajno vlasništvo Grada 25%+1 dionica

3. UPRAVLJANJE KLUBOM

U dijelu upravljanja se najviše luta i najviše je neodgovornosti tako da tražimo od grada Split kao većinskog vlasnika da napokon preuzme ulogu i odgovornost većinskog vlasnika i napravi izmjene jer nam je dosta nesposobnih uprava i sterilnih NO kao i izostanka kontinuiteta u ovom segmentu. Današnji model izbora NO od strane članova UNH se pokazao potpuno promašenim i izvorom mnogih problema u funkcioniranju kluba a nedostatak odgovornosti i samokritike kao i nemogućnost realnog sagledavanja grešaka vodi Hajduka u sve veće probleme i srozavanja ugleda.Smatramo da način izbora NO i predsjednika treba biti kako je to predviđeno Zakonom o trgovačkim društvima NADZORNI ODBOR se bira isključivo na Skupštini kluba većinom glasova i tu su stvari jasno određene Zakonom o trgovačkim društvima. Ono što tražimo jest smanjenje broja članova NO na 5 ili 3 s obzirom na današnji proračun kluba. Isto tako smatramo da u funkciji efikasnosti NO treba promijenit strukturu NO i to recimo na primjeru 5 članova NO da 3 daje Grad kao većinski a po 1 NH i mali dioničari ili ako mali dioničari žele da ih zastupa NH u NO onda NH daje 2 . U slučaju kad bi NO imao 3 člana onda 2 Grad a 1 NH i mali dioničari.Smatramo da je ključna i profesionalizacija NO te da im se u skladu sa sadašnjim Statutom kluba omogući naknada za rad jer je potpuno nelogično i vrlo rizično očekivati da se članovi NO u tolikoj mjeri profesionalno angažiraju koliko je potrebno te da odlučuju o milijunskim iznosima transfera a rade na bazi volonterstva. To je apsolutno slaba točka današnje organizacije upravljačkog dijela kluba i svaki amaterizam u Hajduku bi trebalo iskorijeniti. Što se tiče PREDSJEDNIKA UPRAVE to je već definirano Statutom i njega isključivo i autonomno trebaju birati članovi NO jer njihova pozicija ovisi o uspjehu predsjednika uprave. Isto tako predsjednik uprave mora samostalno birati svoj tim ključnih ljudi,sportskog direktora,direktora škole o'baluna,financijskog i marketing direktora s kojima mora postići očekivani rezultat.Smatramo da VEĆINSKI VLASNIK GRAD SPLIT,TJ. GRADONAČELNIK ima najveću odgovornost za funkcioniranje kluba jer NEČINJENJE I PASIVNO GLEDANJE srozavanje ugleda simbola Splita i Dalmacije ne izuzima gradonačelnika i gradske vijećnike od odgovornosti i ukoliko se to nastavi pozvati ćemo putem medija navijački puk na javnu osudu takovog postupanja.TRAŽIMO da se gradonačelnik grada Splita i gradski vijećnici ODMAH uključe u rješavanje problematike Hajduka jer je to njihova ODGOVORNOST !

4. ČLANSTVO HAJDUKA

U proteklim godinama napravio napredak na području rada u organiziranom okupljanju novih članova a to je ujedno i zamjerka neradu prijašnjih uprava koje su u dobrom dijelu zanemarile rad sa članstvom .Međutim smatramo da je tijekom vremena došlo do bitnih izmjena ugovora sa UNH koji su činjenično doveli HNK Hajduk u milijunski dužnički odnos , sa ciljem pretvaranja duga u vlasničke udjele-dionice. Nikada u povijesti Kluba novac od članarina nije bio POZAJMICA Klubu i smatramo da je ugovor koji je trenutno na snazi sa UNH nepromišljen i potencijalno štetan jer UNH koristi HNK Hajdukovo članstvo za svoj račun i u svoje ime.S obzirom da Grad Split kao većinski vlasnik, NO i Skupština Kluba nikada nisu donijeli odluku o izmjeni strukture vlasništva tj. odluku o dokapitalizaciji društva čime bi se otvorio legalan proces izmjene strukture vlasništva nameće se pitanje zašto onda predstavnici vlasnika ,gradonačelnik i Gradsko vijeće prešućivanjem dozvoljavaju kontinuirano milijunsko zaduživanje Kluba s ciljem preuzimanja dionica HNK Hajduka na takav način?

Obzirom na navedeno:

 - tražimo od odgovornih,gradonačelnika grada Splita i gradskih vijećnika odgovore na sva legitimno postavljena pitanja

 - da HNK Hajduk nastavi sa radom prikupljanja članova i da se raskine ugovor sa UNH kao posrednikom kojem se isplaćuje NAKNADA za taj posao te da članarine ponovno budu PRIHOD HNK Hajduka što bi se ovim načinom postiglo. Također odjel za članstvo vratiti HNK Hajduk sa profesionalno zaposlenim djelatnicima u HNK Hajduk.

5. . PROMOVIRANJE HAJDUČKIH VRIJEDNOSTI

Smatramo da su se HAJDUČKE VRIJEDNOSTI pogubile negdje u svim previranjima proteklih godina i da je nužno ponovno ih promovirat u Klubu i oko njega jer upravo na njima je nastao Hajduk kakvoga poznajemo. Stoga se zalažemo u promoviranju HAJDUČKIH VRIJEDNOSTI kojima ćemo odgajati mlade nogometaše i navijače kluba a koje su nastale na postulatima osnivača Hajduka te dvojice velikana Hajduka, barba Luke Kaliterne i trenerskog giganta Tomislava Ivića.

 U tu svrhu zalažemo se slijedeće: 

- promijeniti naziv Akademija u Škola baluna "barba Luka Kaliterna" te u njoj postaviti ploču sa njegovim nadaleko poznatim "zakonitostima baluna" kako bi nove generacije igrača i trenera dobili hajdučke nogometne temelje na kojima bi nadograđivali moderne trenerske i igračke vještine. 

- nazvati stadion Hajduka po njegovom najtrofejnijem i svjetski poznatom treneru, inovatoru nogometa i velikom taktičaru g. Tomislavu Iviću čime bi i njemu odali počast ali poslali i poruku svima za kakav se Hajduk zalažemo. 

- okupiti legende kluba ,bivše igrače Hajduka a ne ih udaljavati od svog Kluba te dogovoriti i unaprijediti suradnju s njima kao najboljim ambasadorima Kluba  

- Uprava Kluba treba razvijati blisku suradnju sa KN TORCIDA te uspostaviti edukaciju mladih navijača o istinskim vrijednostima Hajduka kao i o onom dijelu navijanja koje predstavlja štetu klubu i opasnost po ostale navijače na stadionu., poručuju iz Inicijative. 


hr Wed Jan 30 2019 19:37:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Sport:Hajduk
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cbb6f0729111ceb528b45fd/80
Foto: hajduk.hr

Bravo Bijeli: Hajduk razbio Rijeku, gosti dobro i prošli!

Bijeli u stilu prekinuli tradiciju dugu 2813 dana
Hajduk je u 30. kolu HT Prve lige na Poljudu pred 15 000 gledatelja sa 4:0 razbio Rijeku. Nakon 2813 dana Bijeli su na Poljudu slavili u Jadranskom derbiju uz fantastično prvo poluvrijeme. Pogađali su Stanko Jurić u drugoj, Hamza Barry u 30. minuti te Mijo Caktaš u 45. i 50. minuti. Jurić je uz gol i asistenciju, pogodio stativu i prečku. Ovom pobjedom Hajduk se sa 50 bodova izjednačio s Osijekom na trećem mjestu. 

Tek što je susret počeo, Bijeli su poveli. Nakon kornera s desne strane, iz gužve je pogodio Jurić i šokirao goste za delirij na Poljudu. Jairo je u 6. minuti prošao po desnoj strani, uposlio je Caktaša koji je nadirao kroz sredinu u punom trku, veznjak Bijelih je odmah uputio udarac iz dosta teške pozicije, međutim nije to bilo dovoljno snažno da bi ugrozio vratara gostiju. Stativu je u 15. minuti pogodio Stanko Jurić. Caktaš je dao loptu na vrh šesnaesterca za Jaira koji propušta za Jurića čiji udarac završava na lijevoj vratnici. Minutu nakon toga, opet Stanko Jurić. Sada je nakon ubacivanja Bradarića s lijeve strane tukao glavom i pogodio spojnicu vratnice i grede. Nakon ubačaj iz kuta još jedna velika šansa. Jairo je glavom proslijedio na drugu stativu odakle usamljeni Svatok glavom s 10 metara tuče preko vrata! Dugo nije viđena tolika dominacija Hajduka na početku utakmice. U 30. minuti Hajduk je povisio na 2:0. Jurić je s desne strane ubacio po zemlji odličnu povratnu loptu na 12-13 metara, a Hamza pogađa gornji lijevi kut za 2:0! Na kraju prvog dijela je 3:0. Gyurcso je ubacio s desne strane, lopta je došla na drugu stativu do Jaira koji puca glavom i pogađa stativu. Lopta se odbila do Caktaša koji se s pet metara samo naklonio i glavom pogodio mrežu gostiju. 

Hajduk je u 50. minuti postigao četvrti pogodak. Akcija je krenila od Jurića koji je idealno proigrao Gyurcsa, Mađar šalje oštar, ali precizan ubačaj za Caktaša koji s 10 metara neobranjivo pogađa desni kut riječkih vrata. Sjajno je u 68. minuti Stanko Jurić prošao svog čuvara na desnoj strani, poslao je loptu za Gyurcsa koji je nije najbolje primio na 10 metara pa nije ni uputio udarac. Brzo se u 80. minuti otvorio Hajduk prema naprijed, Palaversa je sjajno proigrao Kalika koji je iskosa krenuo sam prema vratima, ali u ključnom trenutku se malo spetljao i na koncu nije uspio uputiti udarac. 

Hajduk - Rijeka 4:0 (3:0)

Strijelci: 1:0 Jurić (2'), 2:0 Hamza (30'), 3:0 Caktaš (45'), 4:0 Caktaš (50'). 

Split – 
 Gradski stadion na Poljudu. Gledatelja: 14 752. Sudac: Fran Jović (Zagreb).  

HAJDUK: Posavec - Tudor, Svatok, Ismajli, Bradarić - Nejašmić (od 71' Palaversa), Jurić (od 67' Kalik), Hamza - Caktaš, Gyurcso - Jairo (od 60' Tahiraj). 

RIJEKA: Sluga, Lepinjica (od 67' Lončar), Kvržić, Halilović, Župarić, Acosty, Čolak (od 46' Pavičić), Murić (od 83' Bušnja), Escoval, H. Smolčić.
hr Sat Apr 20 2019 21:12:26 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Sport:Hajduk
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cb4ccc429111cbf498b45fe/80
Foto: hajduk.hr

Jadranski derbi na Veliku subotu: Hajduk na Poljudu protiv Rijeke

Utakmica 30. kola HT Prve lige
Nogometaši Hajduka danas od 19 sati na Poljudu u Jadranskom derbiju igraju protiv Rijeke 

- Volio bih da ovo bude otvorena utakmica, zanimljiva za gledatelje, radili smo dosta ovaj tjedan i vjerujem da smo se dobro pripremili za Rijeku. Fokusirani smo na to da svoj cilj ostvarujemo utakmicu po utakmicu i drago mi je što igrači sto razmišljaju na taj način. Imamo puno motiva i zadovoljila bi me samo pobjeda u ovoj utakmici - kazao je trener Bijelih Siniša Oreščanin na konferenciji za medije održanoj uoči današnjeg dvoboja. 


U odnosu na prošlo kolo strateg Bijelih može ponovo računati na Miju Caktaša i Ardijana Ismajlija koji su odradili suspenzije zbog kartona. Na raspolaganju još uvijek nema ozlijeđene Josipa Juranovića, Stipu Vučura i Josipa Bašića. Od prve minute trebali bi istrčati Posavec, Tudor, Ismajli, Svatok, Bradarić, Nejašmić, Palaversa, Jurić, Caktaš, Jairo i Gyurcso. 


Sva tri prethodna susreta Hajduka i Rijeke ove sezone završila su neriješenim ishodom. Hajduk je s Rijekom na Poljudu, u zadnjih sedam i pol godina, odnosno od zadnje pobjede, upisao sedam remija i šest poraza. 

Glavni sudac današnje utakmice je Fran Jović, asistirat će mu Tomislav PetrovićIgor Krmar, Goran Pataki, Mario Zebec Dario Bel.

hr Sat Apr 20 2019 09:01:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Sport:Hajduk
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cb9aecb29111cf5508b45a1/80
Foto: hajduk.hr

Oreščanin: Želimo tri boda protiv Rijeke!

Hajdukov trener Siniša Oreščanin održao je konferenciju za medije uoči Jadranskog derbija koji je na rasporedu u subotu od 19 sati na Poljudu
Hajduk već osam godina nije dobio Rijeku na Poljudu, kakva su očekivanja od sutrašnje utakmice?

- Očekivanja su kao i prije svake utakmice. Dosta smo se kroz tjedan bavili sa sobom. Dosta smo analizirali i ekipu Rijeke. Rijekin položaj na ljestvici i opus kroz prvenstvo govori o vrlo kvalitetnoj momčadi, kvalitetnom radu, naglasio bih gospodina Bišćana, oni su potiho sve svoje probleme rješavali u hodu, uveli su i neke mlade igrače, i oni to rade jako dobro. Ponavljam se, i dosadan sam već pomalo, ali mi idemo korak za korak, pokušavamo biti što mirniji i ne prenositi nervozu na igrače. Drago mi je da igrači slično razmišljaju.

Igrači kažu da ne prate statistiku:
- Nisam puno pratio intervjue s igračima, nisam toliko upoznat, ali drago mi je da se tako razmišlja. Volim biti fokusiran utakmicu po utakmicu i u principu je to malo na njih preneseno.

Zabrinjava li vas loša efikasnost i zbog čega ustrajete na koncepciji igre bez napadača?
- Derbiji su derbiji, derbiji s Dinamom i Osijekom su utakmice koje ne bih stavljao u kontekst ostalih utakmica. Previše se potenciraju te stvari, suhoparne su priče o napadačima. Mi smo se definitivno odredili s kadrom koji poštujemo, i od prvog dana smo stali uz njega, transparentni smo s njima, sve im otvoreno govorimo u glavu. Odredili smo se kako igramo, koliko nam igrača dolazi u završnicu. Nekad je to bolje, nekad lošije, ali mi kontroliramo utakmicu. Primamo jako malo golova, protivnici nam jako malo dolaze u šanse, a to se potencira puno manje od činjenice da zabijamo malo golova. Mi smo odabrali ovaj put, a golove će donijeti igra i bit će bolje kako ide vrijeme. 

Kako komentirate odluku HNS-a o smanjenju broja stranaca?
- Generalno slika je sigurno da je to bolje za hrvatski nogomet, da će mlađi dobiti više prostora jer će biti manje stranaca. Uvijek su u velikim klubovima, a smatram da je Hajduk veliki klub, najveći uz Dinamo u našoj zemlji, i očekivanja velika. Istina je negdje u sredini, a nama je jako važan ljetni prijelazni rok na kome posebno radimo. Već to dobrano planiramo i o tome pričamo. 

Navijači Rijeke ne bi oprostili Bišćanu još jednu zatvorenu utakmicu protiv Hajduka.

- Ne mogu znati što će mu reći u Rijeci, to me ne bi trebalo ni zanimati, imam ja svojih problema. Utakmica u Rijeci nije bila na 0-0 što se nas tiče, odigrali smo jako dobro prvo poluvrijeme, možda jedno od boljih. U drugom smo, slijedom događanja, povreda, izlazaka, im dali više prostora. Ne mogu ući u glavu kolege, ali Rijeka ima jednu dosta lagodnu situaciju, čeka ih i kup preko tjedna, i trener može kombinirati kako želi, ali oni uvijek imaju kompetitivnu jedanaestoricu, bez obzira koliko problema imali. Očekujem Rijeku na Poljudu s natjecateljskom momčadi, ma što to značilo.

Jesu li tri boda jedino što vas zanima?

- Naravno da nam je želja i fokus da se nametnemo i probamo osvojiti tri boda koja bi nam puno značila!
hr Fri Apr 19 2019 13:19:55 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Sport:Hajduk
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b191b0e2af47fb41e8b45b2/80
Foto: prvahnl.hr

Hajduk i dalje glavni "sponzor" HNS-a: Stigla nova kazna za bakljadu Torcide

Disciplinski sudac HT Prve lige donio je odluke o kaznama po prijavama službenih osoba s utakmica 29. kola HT Prve lige
Na utakmici Lokomotiva-Hajduk pripadnici navijačke skupine Torcida na istočnoj tribini stadiona u Kranjčevićevoj u 76. minuti zapalili su oko 35 baklji koje su izgorjele na tribini te su bacili jedan topovski udar zbog čega je Hajduk kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 45.000 kuna, a NK Lokomotiva iznosom od 10.000 kuna.

Hajduk je tako zbog divljanja navijača samo na utakmicama u drugom dijelu protiv Osijeka, Rudeša, Istre, Dinama i Lokomotive platio skoro 300 tisuća kuna. 
hr Thu Apr 18 2019 14:59:30 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Sport:Hajduk

Pročitajte još . . .