Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/577430a1d84d6484518b463f/80
Foto: DalmacijaNews

Tko je ovdje lud: EK kritizira ministrov Plan

Europska komisija je u dokumentu od 28. lipnja, koji je istina "tek neformalno mišljenje", iznijela cijeli niz kritika na račun Plana gospodarenja otpadom ministra zaštite okočiša i prirode Slavena Dobrovića.

Ne prestaju polemike oko Plana gospodarenja otpadom – u ministarstvu ga žestoko brane, a drugi napadaju, čini se da sada kritičari imaju moćan argument u rukama. Komentar Europske komisije na Plan, preciznije komentar odjela (Directorates-General) unutar EK zaduženih za regionalnu politiku te okoliš. Koji nije pohvalan, ekskluzivno donosimo najznačajniji dio tog dokumenta datiranog – jučer...

A dobar dio primjedbi odnosi se i na Centre za gospodarenje otpadom, pogotovo na manjak analiza na koje smo i mi ukazivali. A evo i prijevoda nekih značajnijih dijelova tog mišljenja EK...

Plan sadrži nejasnu prezentaciju trenutačnog sustava gopodarenja otpadom: novi plan mora sadržavati detaljniji prikaz svo generiranog otpada

Nedostatak integracije između predloženih akcijskih planova – nije jasno kako će predloženi akcijski planovi

Kapacitet za gospodarenje otpadom iz kućanstava: postoje nejasnoće s obzirom na količinu i metode obrade planirane za otpad iz kućanstva: postoji li barem jedna investicija planirana na sustavu „energije iz otpada“, čak i ako ne kraju neće biti implementirana?

Novim planom smanjeni su kapaciteti Centara za gospodarenje otpadom i to za 75% i Plan namjerava zamijeniti MBO tehnologiju i opremu  - iako nova tehnologija još nije poznata, odnosno predstavljena u Planu. Tako je u 8 predloženih CGO planirano obraditi 14-21% otpada , dok se ostatak planira obraditi u 90 soritirnica/reciklažnih centara – što se čini vrlo teško ostvarivo obzirom da je količina reciklaže u 2014. godini bila 19%.

Nejasan je sastav preostalog otpada i kakav vrsta tehnologije obrade će biti potrebna. K tome, infrastruktura za provođenje predloženog sustava bit će završena najranije 2019. Nije objašnjeno kako će se otpad obrađivati do tada.

Nejasne su osnove za brojke koje su određene Planom. Npr. zašto se Planom predviđa 220 reciklažnih dvorišta? Zašto bi oni trebali primiti baš 581.000,00 t/otpada/godišnje? To je jako velika brojka. Kako se reciklažna dvorišta razlikuju od reciklažnih centara? Nejasno. Kapacitet i lokacija novih postrojenja za obradu otpada trebaju se temeljiti dostatnim informacijama i kriterijima za odabir lokacije.

Nedostatk opcijske analize i cost-benefit analize: novim planom predviđa se gradnja 90 manjih postrojenja – uobičajeno – manja postrojenja više koštaju u izgradnji i radu. Kako bi se upravljalo odvojeno prikupljenim otpadom (koncesije?) Novi Plan bi minimalno trebao razmotriti različite opcije za odvajanje i sortiranje otpada i opravdati odabir jedne na temelju rigorozne cost benefit analize. Sve komponente Plan trebale bi proći sličnu cost benefit analizu. Npr: Planom se previđa investicija of 32 milijuna € u kućne kompostere: iako od njih ima koristi njihov utjecaj na smanjenje količine biorazgradivog otpada je obično vrlo malen.

Trenutačna razina analiza prisutnih u Planu ne opravdavaju u dovoljnoj mjeri smanjenje kapaciteta postrojenja za obradu otpada. Potrebno je još podataka koji bi povezali planirane količine i sastav otpada koji će se obrađivati u novo zamišljenom sustavu. Koja tehnologija će se koristiti, koliki će biti njezini investicijski i operativni troškovi? Prije konačne odluke Plan bi trebao sagledati sve ekonomske posljedice investicije i budućih operativnih troškova, što uključuje i cijene.

Novim Planom bi se trebalo procijeniti svaku predloženu mjere u okvirima njezinih ekonomskih posljedica i njih uključiti u konačni pregled koji će prikazati troškove ostvarenja ciljeva

Novi plan zahtjeva značajne investicije u budućnosti: kako bi se ovi troškovi mogli procijeniti na pouzdanoj osnovi i time prevladati nesigurnosti u budućnosti, plan bi trebao sadržavati i usporediti više scenarija sakupljanja i obrade otpada.

 

Treba razjasniti temelj za predložene scenarije: npr. Planom se previđa prikupljanje 50% bio otpada. Kako će se ovaj biootpad sakuoljati – uključujući i otoke? Gdje će se obrađivati?

hr Wed Jun 29 2016 22:34:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f0a102adaf72d742e8b4694/80

Dražen Kutleša imenovan nadbiskupom koadjutorom Splitsko-makarske nadbiskupije

Dosadašnji biskup Porečki i Pulski biskup Dražen Kutleša u subotu je imenovan nadbiskupom koadjutorom Splitsko-makarske nadbiskupije, izvijestio je nadbiskup Splitsko-makarski Marin Barišić, kojem će msgr. Kutleša biti nasljednik.

Mons. Dražen Kutleša rođen je u Tomislavgradu 25. rujna 1968, od oca Kreše i majke Danice r. Ćurić. Poslije osnovne škole koju je pohađao u Prisoju (1975-1983), boravi u sjemeništu i završava Klasičnu gimnaziju Ruđer Bošković u Dubrovniku 1987. Zatim upisuje i završava 1993. filozofsko-teološki studij na Vrhbosanskoj visokoj teološkoj školi u Sarajevu. Godine 1994. postigao je bakalaureat pri Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Zaređen je za svećenika Mostarsko-duvanjske biskupije u Prisoju 29. lipnja 1993. Godine 1995. odlazi na poslijediplomski studij kanonskoga prava na Papinskom sveučilištu Urbaniana u Rimu gdje magistrira 1997. i doktorira 2001.

Od 1993.-1995. bio je župni vikar u mostarskoj katedrali i kateheta u srednjim školama. Od 1998.-2006. obavljao je sljedeće službe: vicekancelar u biskupijskoj kuriji, župni upravitelj u Grudama, predavač kanonskog prava na Teološkom institutu u Mostaru, član zbora savjetnika i svećeničkog vijeća. Od 2006.-2011. djelatnik je Kongregacije za biskupe u Vatikanu. Od 2010. vanjski je suradnik Kongregacije za kauze svetih i disciplinu sakramenta.

Dana 17. listopada 2011. papa Benedikt XVI. imenovao ga je biskupom koadjutorom Porečke i Pulske biskupije, 10. prosinca 2011. zaređen je za biskupa, a 14. lipnja 2012. imenovan je dijecezanskim biskupom Porečke i Pulske biskupije.

Biskupsko geslo mons. Kutleše su riječi iz Psalma 31: „U Tebe se, Gospodine, uzdam!“

U tijelima Hrvatske biskupske konferencije trenutno vrši sljedeće službe: član stalnog vijeća, predsjednik pravne komisije i predsjednik biskupske komisije za odnose s državom.


hr Sat Jul 11 2020 21:17:15 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e772a0929111c449e8b4569/80
Foto: RTL

Grba-Bujević: Ne razmišlja se o ukidanju svadbi, preporuke su za velika okupljanja

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu i članica Nacionalnog stožera civilne zaštite Maja Grba-Bujević rekla je u subotu kako se ne razmišlja o tome da bi potpuno ukinuli svadbe, a epidemiološke preporuke Stožera vezane su uz sva velika okupljanja, a ne samo uz svadbe.

Odluka koju je donio Stožer i preporuke koje su vezane uz to, vezane su uz sva velika okupljanja, ne samo uz svadbe. Ne razmišljamo o tome da bi potpuno ukidali svadbe ili bilo kakve događaje, rekla je Grba-Bujević u večerašnjem Dnevniku Hrvatske televizije (HTV).

Poručila je da se mora naučiti živjeti s tim virusom te usvojiti neke nove životne navike.

„Ne bi bili sada skloni da nešto zatvaramo”, naglasila je Grba-Bujević.

Nacionalni Stožer civilne zaštite RH odlučio je danas zbog epidemije koronavirusa uvesti nužne mjere za organizaciju okupljanja na kojima je prisutno više od 100 sudionika, koje će se početi primjenjivati od ponedjeljka, 13. srpnja. Po toj odluci, organizatori okupljanja koji očekuju dolazak više od 100 sudionika, obvezni su dostaviti obavijest teritorijalno nadležnoj Službi civilne zaštite putem elektroničke pošte, najkasnije 48 sati prije planiranog okupljanja. Također organizatori okupljanja na kojima je prisutno više od 100 sudionika, obvezni su voditi pisanu evidenciju sudionika. Za vrijeme okupljanja svi sudionici obvezni su pridržavati se općih protuepidemijskih mjera i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Vezano uz mjere za državljane trećih zemalja koji žele ući u Hrvatsku Maja Grba-Bujević pojasnila je kako im je dana mogućnost izbora.

Tako, mogu izabrati ići u dvotjednu samoizolaciju ili sedmodnevnu ali onda, o vlastitom trošku, napraviti test na koronavirus. Ako je test negativan, tada mogu napustiti samoizolaciju. „Mogu izabrati dvije verzije kome više što odgovara”, kazala je.

Komentirala je i aktualne podatke o broju zaraženih u Hrvatskoj. U protekla 24 sata zabilježeno je 140 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, jedna osoba je umrla, a trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj u subotu je ukupno 1088. 

Grba-Bujević  istaknula je kako današnji brojevi zaraženih upozoravaju da dosljedno treba slijediti sve preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, date upute i posebice odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite. Navela je i kako su im poznati pacijenti koji su sada pozitivni na koronavirus, pojasnivši da oni dolaze iz poznatih žarišta.

Grba-Bujević rekla je i da virus nije oslabio, ali je drugačiji način prijenosa jer više boravimo na otvorenom.

Oni koji oboljevaju, dodala je, zaraze se u direktnom kontaktu prilikom bliskog fizičkog kontakta (ljubljenja, grljenja i sl). Pozitivnim smatra što su zaraženi većinom mladi ljudi koji nemaju velik komorbiditet, jer nemaju puno kroničnih bolesti. "To je upravo ta skupina koja se treba čuvati i izbjegavati velika događanja i mogućnost da se koronavirus prenese i na njih", kazala je.

hr Sat Jul 11 2020 20:57:35 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5720ca660890d20a008b469e/80

Policija izvijestila kako privedeni 20-godišnjak nije napao splitskog gradonačelnika!

Opara je napadnut u ulici Solurat, a vrlo brzo nakon napada se javio kako je sve u redu.
Dva napadača na splitskog gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu i dalje su na slobodi. Policija je kasno poslijepodne izvijestila kako je pušten 20-godišnjak kojeg je od jutros ispitivan pod sumnjom da je bio jedan od napadača.

- Nije utvrđena sumnja da je osoba koju smo dovodili u svezu s događajem sudjelovala u navedenom događaju, te je puštena. Kriminalističko istraživanje se nastavlja, kratko su poručili iz policije.

Podsjetimo, Opara je napadnut u ulici Solurat, a vrlo brzo nakon napada se javio kako je sve u redu. Brojni politički akteri osudili su takav događaj i dali podršku splitskom poteštatu.
hr Sat Jul 11 2020 20:06:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d4c343e29111c59408b456c/80

Lokalizirana oba požara kod Drniša

Dva Canadaira CL-415 angažirana su u poslijepodnevnim satima na požarištu Fedramić kod Drniša u Šibensko-kninskoj županiji

Nakon gašenja požara na požarištu Fedramić kod Drniša, dva protupožarna aviona Canadair CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH, u poslijepodnevnim satima preusmjerena su na požarište kod Žitnića u Šibensko-kninskoj županiji.

Oba požarišta su lokalizirana i pod nadzorom vatrogasaca.

Ranije objavljeno:
Dva Canadaira CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH angažirana su u poslijepodnevnim satima na požarištu Fedramić kod Drniša.

Tijekom današnjeg dana jedan Airtractor AT-802 bio je angažiran na sanaciji i natapanju požarišta Ramljane kod Muća u Splitsko-dalmatinskoj županiji.  

Hrvatska vojska je i ove godine za vrijeme trajanja glavnog napora Protupožarne sezone (15. lipnja – 30. rujna) ustrojila Protupožarne namjenski organizirane snage koje čine sve sastavnice Hrvatske vojske.
hr Sat Jul 11 2020 19:01:40 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .