Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5b51fa01cb557a2c318b47c3/80

CIKORIJA Biljka koja čisti organizam, štiti od bolesti jetre i bubrega i pomaže kod anksioznih stanja

Ova vrlo dragocjena i ljekovita biljka stoljećima se koristila kao nadomjestak za kavu, a danas koristimo kultiviranu cikoriju kojoj je korijen sočniji i veći od samonikle cikorije. Kava na bazi cikorije smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Cichorium intybus

Drugi naziv: vodopija, konjogriz, radić...

Biljka raste svugdje, pokraj puteva, na njivama, travnjacima. Spada u zeljaste biljke, razgranjene stabljike, obrasle čvrstim dlačicama, visine do 1,5 m. Prizemni listovi formiraju rozetu. Listovi stabljike su kraći, bez peteljke, kopljasti. Korijen je čvrst, vretenast, tamne boje, na presjeku bijel. Cvjetovi su prekrasne plave boje. Cvjeta od sedmog do devetog mjeseca.

LJEKOVITE TVARI: inulin, fruktoza, glikozid intubin, treslovine, glikozid cihorin,vitamin C, provitamin A, minerali poput magnezija, kalija, mangana, željeza...

LJEKOVITI DIJELOVI: korijen, listovi i cvjetovi. Korijen se vadi u jesen, niže se na konac i suši na sjenovitom i prozračnom mjestu. Cvjetovi se beru za vrijeme cvatnje biljke, a listovi prije same cvatnje. Cvjetovi i listovi suše se također na sjenovitom i prozračnom mjestu.

Čaj od cikorije izvanredan je lijek protiv bolesti jetre, slezene, i bubrega. Dobro je sredstvo za detoksikaciju i pročišćavanje cijelog organizma. Svježi sok vodopije pospješuje izlučivanje suvišne žuči iz organizma. Biljka ima protuupalno i antiseptičko djelovanje, pa se koristi za smirivanje upala izazvanih reumatizmom ili gihtom. Biljka potiče apetit i pražnjenje crijeva. Biljka je bogata inulinom koji smanjuje razinu kolesterola i šećera u krvi. Zbog toga  je prikladna hrana za dijabetičare. Kao salatu koristimo mlade prizemne listove koji nalikuju listovima maslačka. Skupljaju se u proljeće ili rano ljeto, prije cvjetanja, a pripremaju se kao svježa salata ili špinat. Mladi listovi su puni željeza i vitamina C. Koristimo je u kombinaciji s drugim salatama.

Cikorija, pomiješana u kombinaciji s peršinom pospješuje izlučivanje mokraće. Čaj ove biljke dobro djeluje i na duh, liječi hipohondriju, potištenost i umišljene bolesti. Šalica čaja cikorije dobro je sredstvo protiv nesanice i čestog noćnog buđenja. Stare babice savjetovale su mlade žene da koriste čajni uvarak prije poroda, kako bi ojačale spolne organe i time pospješile porod. Svježi sok cikorije pospješuje rast kose. Sok od nježnih, plavih latica koristi se kao oblog za umorne oči. Nakon moždane kapi koriste se cvjetovi namočeni u rakiji.

Ovo su neka od ljekovitih svojstava cikorije.

ČAJ OD CIKORIJE

Pomiješamo 30 grama korijena, listova i cvjetova cikorije. Stavimo u litru vode i kuhamo nekoliko minuta. Pijemo po šalicu čaja prije ručka i večere. Ovaj čaj pomaže protiv nadimanja i usporene probave. Također je dobar protiv jetrenih i bubrežnih tegoba.

VINO OD CIKORIJE PROTIV DEPRESIJE I ANKSIOZNIH STANJA

Za ovaj napitak potrebno nam je 30 g korijena cikorije, 30 g cvjetova cikorije, 15 g miloduha, 15 g matičnjaka,5 žlica smeđeg šećera i 1 l crnog vina. Za bolju aromu možemo dodati mahunu vanilije. Sve sastojke stavimo u staklenku, prelijemo vinom, dobro zatvorimo i ostavimo 2-3 tjedna na toplome. Svakodnevno protresemo. Tekućinu procijedimo, sve sastojke dobro zgnječimo da izađe sav sok iz njih. Ovako dobiveno vino ulijemo u staklenu bocu i dobro zatvorimo. Pijemo 2-3 puta dnevno po malu čašicu.


hr Fri Jul 20 2018 17:06:08 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bfa78e90e493873238b462c/80

SIKAVICA: Biljka čudotvornog djelovanja koja obnavlja jetru, čisti krv i usporava starenje kože

Poznata je još iz antičkog vremena. U srednjem vijeku postala je najtraženija biljka za liječenje jetre, slezene, krvavog kašlja, žutice i kamenaca.
Sikavica je razgranata biljka, bogato obrasla bodljikavim listovima. Cvjetna glavica je purpurno-crvene do ljubičaste boje, kuglastog oblika, obavijena trnovitim listovima. Iz cvjetova nastaju sivi ili crni sjajni plodovi u kojima se nalaze ljekovite sjemenke Samoniklo raste širom Sredozemlja, a uzgaja se u cijelom svijetu.. Raste po kamenjaru. Naraste do visine dva metra.

Silbium marinum - latinski naziv

LJEKOVITI DIJELOVI: plodovi sa sjemenkama, biljka u cvatu

LJEKOVITE TVARI: tanini, gorke tvari, masno ulje, histamin, silimarin...

DRUGI NAZIVI: obični oslobad, divlji artičok, gospin trn, badelj....

Ova ljekovita biljka poznata i priznata u narodu i farmaciji najbolje je sredstvo za detoksikaciju jetre. Jetra je najveći unutarnji organ odgovoran za mnoge funkcije u njemu. Ona svakodnevno svojim pravilnim radom aktivno čisti krv kako bi pravilno omogućila funkcioniranje cijelog organizma. 

Nepravilan rad jetre izaziva brojne zdravstvene probleme. Sikavica odstranjuje štetne toksine koje je jetra apsorbirala. Liječi jetru oboljelu od uzimanja raznih lijekova, alkoholizma, hepatitisa. Neutralizira tvari nastale konzumiranjem alkohola i prisustva teških metala u hrani. Učinak djelotvornosti sikavice odražava se na obnavljanje stanica jetre odstranjivanjem raznih štetnih tvari koje su dospjele u jetru putem našeg krvotoka.

Jetra sinergijski surađuje s organima probavnog sustava, gušteračom, žučnim mjehurom. Sikavica tako izvanredno djeluje na zdravlje endokrinog i probavnog sustava.Stimulira enzime za pročišćavanje krvi, te otklanja žučne kamence slezene, bubrega i mjehura.Snižava nivo šećera u krvi reguliranjem inzulina u krvi, pa je izuzetno dobar lijek za dijabetičare. Ima antioksidativna svojstva, te na taj način uništava slobodne radikale, liječi hepatitis  i  pomaže u obnavljanju kože te usporavanju njezinog starenja.

Sastojak je lijeka silimarina koji se može kupiti u ljekarnama. Silimarin jača stanice jetre i smanjuje rizik od razvoja kancerogenih tvari. Jača imunitet, štiti kožu od tamnih mrlja, ožiljaka i bora. Dobro je sredstvo za masnu jetru. Ponekad jetra oboli uslijed svakodnevnog prevelikog stresa, što se vidi i na koži.  Pomaže zdravlju očiju, zglobova i mišića. Silimarin, sastojak sikavice jača imunitet i sprečava razvoj kancerogenih stanica.

ČAJ OD SIKAVICE


Malu žlicu osušene biljke sikavice prelijemo s 2 dl uzavrele vode. Poklopimo, te nakon 15-ak minuta procijedimo. Pije se 3 puta dnevno prije jela, u malim gutljajima.

ČAJ OD SJEMENA SIKAVICE


Malu žlicu mljevenog sjemena sikavice prelijemo uzavrelom vodom. Ostavimo 15 ak minuta, procijedimo i pijemo 2-3 puta dnevno. Sjeme možemo jesti u kombinaciji s jogurtom.
hr Sun Nov 25 2018 08:26:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5be87bc10e4938af0c8b4589/80

DRIJEN Liječi razne probavne smetnje, uklanja slabokrvnost i zacijeljuje rane

"Zdrav ko dren" -narodna je uzrečica koja ima dosta simbolično značenje. Ljudi su se nekad umivali vodom u kojoj su bile ostavljene drijenove šibe. Drvo od drijena je tvrdo i žilavo pa je i to jedna od usporedbi za zdrav organizam.

Cornus mas - latinski naziv

DRUGI NAZIVI : drina, drijenak,drinina...

SASTOJCI: fruktoza, pektin, sluzi, organske kiseline, smola,vitamin C

Drijen drvo koje dosegne visinu do 7- 8 metara. Listovi su jajasti, nasuprotno smješteni, jasno istaknute nervature. Cvjetovi su sitni, žuti, u štitastim cvatovima. Cvatu prije listanja. Plod je crvena, jajolika koštunica. Cvate u drugom i trećem mjesecu. Plodovi sazrijevaju u jesen.

Ljekoviti sastojci su : plod,cvijet, list, kora stabla 

Plodovi drijena jedu se u svježem stanju, zamrzavaju, suše i prerađuju u sok, pekmez, marmeladu, kompot. U Francuskoj se od drijena pravi vino, a nedozreli plodovi se konzerviraju u slanoj vodi kao masline. Rusi ga koriste kao začin za jela od mesa i ribe, a Nijemci ga ukuhavaju sa šećerom i octom, te dodaju jelima od krumpira i tijesta.

Plod i kora drijena upotrebljavaju se protiv različitih crijevnih tegoba, proljeva, polipa i katara crijeva. U tu svrhu radimo čaj ili kompot. Blagi čaj od suhih cvjetova koristimo kod liječenja dječjeg proljeva. U istu svrhu koristimo listove drijena. Čaj upotrebljavamo kod krvarenja i vrućice. Djelotvoran je u liječenju grla, slabokrvnosti, hemeroida i dijabetesa. Služi i za bolje zacjeljivanje rana. Plodovi, kora stabla i listovi sadrže antimikrobna svojstva, a ulje iz sjemenki i ploda služi za regeneraciju kože.

ČAJ OD DRIJENA

Osušene plodove, koru, listove ili cvjetove upotrebljavamo tako da uzmemo 5 do 10 grama ovih ljekovitih sastojaka i prelijemo s 2 decilitra vode. Nakon 20 minuta čaj procijedimo i odmah pijemo. Pijemo ga 3 puta dnevno.

SOK OD DRIJENA

Najprirodniji način dobivanja soka da pomiješamo plodove sa šećerom i zagrijemo do vrenja. Možemo dodati malo vode. Na kilogram plodova dodajemo pola kile šećera.Propasiramo i čuvamo u bocama u hladnjaku. Ovaj sok je izuzetno gust, pa ga razrjeđujemo vodom.
hr Sun Nov 11 2018 19:58:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bdeffd30e49380e008b45cb/80

DIVLJA RUŽA ILI DIVLJI ŠIPAK: Jača imunitet i probavne organe, otklanja kamenac

Plodovi ovog bodljikavog grma prepuni su vitaminom C...
Rosa canina -latinski naziv

LJEKOVITI SASTOJCI: antioksidansi, vitamin C, skupina vitamina B, vitamin A, K, karoten...


DRUGI NAZIVI: šipurika,pasja ruža, šipkovina,obični šipak, šipkovina


OPIS BILJKE:  Divlji šipak je bodljikavi grm, visine do 4 metra. Grane su pune trnova, listovi neparno perasti. Cvjetovi, po 3-5 u cvatovima.Latice svijetloružičaste, rjeđe bijele ili žućkaste. Plod šipka koji vremenom dozrijevanja dobiva narančastocrvenu boju. Plodove beremo u rujnu i listopadu. Vrlo su lijekoviti i puni vitamina C i B2. Sušimo ih u hladu i čuvamo u dobro začepljenim posudama jer brzo izgube svoje djelovanje. Biljka raste na suhom, neobrađenom tlu, pašnjacima, livadama. Plodove beremo tamo gdje je čisto, nikako uz cestu. Pravilo je da sve ljekovite biljke beremo na čistim staništima.

LJEKOVITO DJELOVANJE:  Zbog visokog sadržaja vitamina C i mnogih drugih vitamina, čaj i pripravci od šipka služe kao sredstvo za jačanje imuniteta. Koristimo ga u vrijeme prehlade i gripe. Treslovine koje se nalaze u šipku imaju svojstvo stezanja, što olakšava probleme s proljevom.


Organske kiseline i pektini potiču izlučivanje probavnih sokova i tako ublažavaju gastritis. Šipak ima i diuretička svojstva što uveliko povećava pokretljivost zglobova i sprječava artritis. Zbog svojih protuupalnih djelovanja liječi bubrežna oboljenja, kamenac i pijesak u mjehuru i bubrezima. Šipkov čaj otklanja proljetni umor i bljedoću, pročišćava krv, liječi giht. Dobar je u borbi protiv rahitisa i vodene bolesti. Čaj bi osobito morali koristiti stariji ljudi jer njima probavni organi ne upijaju dovoljnu količinu vitamina C iz hrane. Poznato je da 100 grama vitamina C ima jednaku vrijednost kao kilogram limuna.

Marmelada tijekom zime je dobar izvor vitamina C.


ČAJ OD ŠIPKA: Žlicu sjeckanog, suhog šipka stavimo u šalicu uzavrele vode. Ostavimo poklopljeno 10 minuta, procijedimo, zasladimo medom i pijemo 3 puta dnevno.
hr Sun Nov 04 2018 15:19:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bd471e50e493827178b45c8/80
Foto: DN

KRAŠKI VRISAK liječi dišni, probavni i urogenitalni sustav

Kad govorimo o vrisku moramo napomenuti da se radi o vrsti Satureja, kako nebi bio zamijenjen s drugom vrstom roda Calluna.

Satureja montana - lat. naziv biljke

DRUGA IMENA : primorski vrisak, bijeli vrisak, gorska metvica

OPIS VRSTE : Ljekovita, začinska i medonosna biljka, visine od 20 do 40 cm. Ima sužen korijen iz kojega izbija mnogo uspravnih ogranaka. Grane fino dlakave, listovi linearni s gustim žlijezdama punim eteričnog ulja. Cvjetovi bijeli i ljubičasti, skupljeni u cvjetne metlice. Cvjeta od srpnja do kraja listopada. Biljka izrazito ugodnog i aromatičnog mirisa. Staništa su joj suha i kamenita pobrđa. U ljekovite svrhe beremo nadzemni dio biljke u vrijeme cvatnje. Sušimo u hladu i spremamo u zatvorene posude da ne ishlapi.

SASTOJCI: eterično ulje, saponini, treslovine, glikozidi, fumarska kiselina, željezo, kalcij, kalij, fosfor, natrij.....

Stari Grci i Rimljani pripisivali su vrisku afrodizijačka svojstva. Koristi se u ljekovite svrhe i kao začin. Liječi dišni, probavni i urogenitalni trakt. Ima antivirusna i antibakterijska svojstva.Vrisak jača organizam i ublažava probavne smetnje, bolesti želudca i crijeva,grčevenadutost. Uspješno liječi proljev, uništava amebe i gliste. Koristimo ga za reguliranje mjesečnice, kod slabog mokrenja. Izaziva znojenje pa je dobar kod prehlade i gripeupale pluća, bronhitisa. Jača mušku potenciju, a dobar je i kod ispadanja kose. U tu svrhu masiramo vlasište kose.

Koristi se i kod nervoznog stanja organizma i općeg umora. Preporuča se za bolji vid te kod gubitka sluha. Pogodno djeluje na asmatičare. Koristan je kod reume mišića i kostiju. Dobar je protiv stresa i poremećaja pamćenja, pa čak i Alzheimerove bolesti. Koristimo ga u niskim dozama jer ima veliku količinu fenola u sebi pa može izazvati kontra efekt.

Koristi se i kao začin u mediteranskoj kuhinji, posebno kod spremanja divljači i raznih pečenja. U Njemačkoj ga stavljaju u grah i kobasice.

ČAJ OD VRISKA

Jednu čajnu žlicu vriska prelijemo s 2,5 dl uzavrele vode. Držimo poklopljeno 10-ak minuta. Procijedimo i zasladimo medom. Pijemo tri puta dnevno po jednu šalicu, nakon jela. Zadnju šalicu pijemo prije spavanja. Učinak čaja je još bolji ako mu dodamo mentu i ružmarin.

ČAJ PROTIV ISPADANJA KOSE

Vručom vodom (2 dl ) prelijemo jednu čajnu žlicu suhih listova vriska, poklopimo i nakon 10 minuta procijedimo. Tim čajem ispiremo kosu i masiramo vlasište. Ostavimo 5 minuta da djeluje, a potom isperemo.

ČAJ PROTIV NESANICE

Koristimo vrisak, kamilicu i majčinu dušicu. Jednake količine ovih biljaka pripremiti tako što uzmemo jednu čajnu žlicu mješavine i prelijemo s 2 dl uzavrele vode. Nakon 10 minuta procijedimo, zasladimo medom. Pijemo šalicu prije spavanja. 



hr Sat Oct 27 2018 16:10:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .