Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/58f06866b473983b228b45c3/80

Što će biti s diplomama 55.000 studenata? Ministarstvo još uvijek nema konkretan odgovor

Ustavni sud je odlučio da kvalifikacije stečene na stručnim i sveučilišnim studijima ne smiju btii smještene na istu razinu

Diplome stručnih studenata opet su, na neki način, dovedene u pitanje. Ustavni sud je odlučio da kvalifikacije stečene na stručnim i sveučilišnim studijima ne smiju btii smještene na istu razinu. Odluka o ukidanju zakonskih odredbi koje to predviđaju stupa na snagu 1. siječnja 2021., a Ministarstvo znanosti i obrazovanja još uvijek nema konkretno rješenje.

Opet se aktualizirala priča o kvalifikacijama stručnih studenata. Naime, ostalo je tek nešto više od tri mjeseca unutar kojih Sabor treba donijeti izmjene Zakona o hrvatskom kvalifikacijskom okviru. U protivnom, svi oni koji su završili neki stručni studij, u Zakonu neće imati odgovarajuću kvalifikaciju. 

Ustavni sud u odluci od 10. ožujka navodi da je zakonodavac tek djelomično ispoštovao njihove prijašnje odluke, a spornim nalaze to što su i stručni i sveučilišni preddiplomski studiji stavljeni na razinu 6, odnosno oba tipa diplomskih studija na razinu 7 hrvatskog kvalifikacijskog okvira. Tužitelji su, kao i 2016. godine, bili Sveučilište u Zagrebu na čelu s rektorom Damirom Borasom te četiri pravna fakulteta – zagrebački, osječki, splitski i riječki. - piše Srednja.hr

‘Može doći do problema u funkcioniranju različitih sustava u državi’

Ovom se problematikom posebno pozabavio zastupnik Liberala HSLS-a Darko Klasić. Na sjednici je Sabora prije nekoliko dana održao govor u kojem se dotaknuo posljedica koje mogu proizaći iz odluke Ustavnog suda ako bi se ona počela primjenjivati doslovno i bez iznimke.

Argumentacija iz obrazloženja ove sudske odluke u potpunosti je odvojena od životne realnosti i prijeti dovođenjem do ozbiljnih problema za studente stručnih studija na visokoobrazovnim institucijama, ali i zakonodavca, što smatramo nedopustivim i u suprotnosti s politikama i praksom Europske unije te Europskim kvalifikacijskim okvirom. U većini zemalja EU ovakav scenarij apsolutno je nemoguć, a preporučuje se primjena Europskog kvalifikacijskog okvira. Primijeni li se ustavna odluka retroaktivno, te ne usvoje li se nove izmjene i dopune Zakona do 31. prosinca, osim trenutačnih 55 tisuća studenata stručnih studija, još će oko 50 tisuća onih koji su završili te studije ostati bez pravne kvalifikacije, odnosno, pri zapošljavanju će imati posljednju kvalifikaciju propisanu Zakonom, a to je srednjoškolsko obrazovanje, rekao je zastupnik Klasić.

Zbog toga, dodatno je istaknuo, može doći do osobitih problema u funkcioniranju različitih sustava u državi. Kao primjer navodi Visoku polciijsku školu i zdravstvena veleučilišta gdje se školuju, recimo, medicinske sestre i policajci.

Može li se zamisliti što bi se dogodilo da tako prijeko potreban kadar ostane bez svoje kvalifikacije, odnosno da im se kvalifikacija umanji? To dovodi u pitanje njihove kvalifikacije za poslove koji trenutno obavljaju, a svi znamo da je velik deficit osoblja u tim službama, istaknuo je u dijelu svog saborskog obraćanja Klasić.

Ministarstvo nema konkretno rješenje

Tri dana uoči parlamentarnih izbora, bivša resorna ministrica Blaženka Divjak objavila je nacrte nekoliko zakona. Među njima njen je prijedlog izmjena i dopuna Zakona o HKO-u. Prema tim izmjenama, razina 6 razdvojila bi se na 6.st i 6.sv – što bi razlikovali stručne i sveučilišne kvalifikacije nakon završenog preddiplomskog studija, a slično bi se dogodilo i s razinom 7 koja označava kvalifikacije nakon završetka diplomskih studija.

Ministricu je naslijedio Radovan Fuchs, a od njegovog dolaska na čelo resora uopće nije bilo govora o donošenju izmjena i dopuna Zakona. Upitali smo stoga Ministarstvo rade li na tome, u kojoj su fazi te hoće li uopće koristiti materijale koje je bivša ministrica ostavila nakon svog odlaska. Materijale će koristiti, no, kako su nam rekli, sve se to treba dodatno proširiti.

Svakako će se iskoristiti ono dosad napravljeno, međutim dodatno će se proširiti izmjene navedenog Zakona kako bi on bio učinkovitiji. Sama činjenica da je od 2016. godine do danas u Registru HKO-a odobreno 35 standarda zanimanja i 8 standarda kvalifikacija te niti jedan program, a za sve to je utrošeno oko 131 milijun kuna dovoljno govoriti u prilog tezi da su promjene u navedenom području nužne, rekli su iz Ministarstva

Na naše pitanje kada se otprilike može očekivati da će navedene izmjene i dopune Zakona doći u postupak javnog savjetovanja, posebno uzevši u obzir da trebaju biti donesene do kraja godine, iz Ministarstva su nam samo poručili da će to biti “u što skorijem roku”. Drugim riječima, manje od tri mjeseca od roka za donošenje novih propisa, Ministarstvo još nema konkretno rješenje koje može ići u postupak javnog savjetovanja, a kamoli na izglasavanje u Hrvatski sabor. Cijeli članak pogledajte ovdje.  

hr Sun Sep 27 2020 19:05:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f0464b2daf72dc82a8b466a/80

Epidemiolozi u Zagrebu javili dobru vijest o praćenju kontakata oboljelih

Oboljele i kontakte koje imaju u vlastitoj skrbi, doznaje se, upisuju u digitalnu platformu.
Nakon što je ministar zdravstva Vili Beroš prije nekoliko dana izrazio nezadovoljstvo angažmanom liječnika obiteljske medicine u nadzoru oboljelih od koronavirusa i njihovih kontakata, čini se da su se stvari počele mijenjati, piše Index.

Kako večeras doznaje Index, epidemiolozi iz gradskog zavoda primijetili su znatno aktivnije sudjelovanje liječnika obiteljske medicine, koji su počeli bolje nadzirati ne samo bolesne nego i kontakte, i to sve prijavljivati u sustav. 

Oboljele i kontakte koje imaju u vlastitoj skrbi, doznaje se, upisuju u digitalnu platformu. Epidemiolozi koji zovu kontakte te mladi pomagači koje epidemiolozi nadziru provjeravaju je li osoba koju kontaktiraju već upisana u platformu, a danas su primijetili kako je puno veći broj oboljelih već upisan nego što je bio slučaj ranije. 

Kada epidemiolozi nazovu kontakte, doznaju da su liječnici obiteljske medicine upisali i njihove kontakte koji su u istoj ambulanti, što značajno olakšava posao epidemiolozima, doznali smo večeras, a sve bi trebalo pridonijeti tome da se epidemiolozi mogu bolje fokusirati na oboljele i na pacijente iz zdravstvenog sustava i iz socijalne skrbi, javlja Index.
hr Thu Oct 29 2020 21:57:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e284bdb29111ca80b8b45ca/80
Foto: Pixabay

Iz Grada poručili: 'Radno mjesto evidentičara uplata roditelja postoji od 1991. godine'

Jednostavnom pretragom Službenih glasnika lako je pronaći čak dva Zaključka gradonačelnika Ive Baldasara (SDP) gdje daje suglasnost za zapošljavanje upravo na ovo isto radno mjesto u ovom istom vrtiću, poručili su.
Javnost je uzburkala informacija o radnom mjestu EVIDENTIČARA UPLATA RODITELJA u splitskim vrtićima. O svemu su se oglasili iz Grada, a što su poručili pročitajte u nastavku:

- Radno mjesto u Dječjem vrtiću Marjan - evidentičar uplata roditelja koje se popunjava radi odlaska djelatnice u mirovinu – izazvao je proteklih dana veliki interes javnosti. Činjenica je kako je to radno mjesto definirano Pravilnikom o unutarnjem ustrojstvu i načinu rada Dječjeg vrtića Marjan kao i sva ostala radna mjesta u sistematizaciji te kako datira od 1991. kad su se od jedinstvene jedinice „Tatjana Martinić“ izdvojile četiri zasebne jedinice i to: Dječji vrtić Marjan, Dječji vrtić Grigor Vitez, Dječji vrtić Cvit Mediterana i Dječji vrtić Radost.

Može li se danas, 2020. godine zvati drukčije, sigurno da može i u prijedlogu novog Kolektivnog ugovora za koji je nakon 14 godina progovore pokrenula upravo ova Gradska uprava, ide se upravo u smjeru da se sva radna mjesta u računovodstvu iste razine i stručne spreme nazivaju računovodstveno-financijski radnici koji će uz sve dosadašnje poslove obavljati i nove poslove vezane za preustroj financijske računovodstvene službe i novih zahtjeva implementiranih programa. Da su se neke bivše uprave potrudile pregovarati sa svim sindikatima ranije, da nisu odgađali takve odluke i zakidali radnička prava, danas vrtićke ustanove ne bi imale Kolektivni koji je istekao, a za ovo, što god tko mislio ipak neophodno radno mjesto, imali bi moderniji naziv. 

No u svemu, posebno čudi današnja histerična objava nekog SDP-ovog člana u kojoj kaže kako dana suglasnost za zapošljavanje u DV Marjan „poprima i povijesne razmjere jer se jedno od radnih mjesta naziva: 'Evidentičar uplata roditelja', vjerojatno presedan u hrvatskom jezikoslovlju“. HA HA. 

Jednostavnom pretragom Službenih glasnika lako je pronaći čak dva Zaključka gradonačelnika Ive Baldasara (SDP) gdje daje suglasnost za zapošljavanje upravo na ovo isto radno mjesto u ovom istom vrtiću. I još jedno na istoimeno radno mjesto u DV Radost. 

Licemjerje na kakvo smo navikli od SDP-a, koji u svom mandatu nije napravio ništa značajno u politici predškolskog odgoja Grada Splita. Jer da je, da su recimo izgradili ili dogradili bar jedan vrtić, danas liste neupisane djece ne bi vjerojatno niti postojale.  

Eto tu je razlika između SDP-a koji za vrijeme svog mandata sigurno nije razmišljao dugoročno i između ove Gradske vlasti koja je krenula u dogradnju vrtića Ružmarin, kupnju, opremanje i otvaranje prvog vrtića na Kili, izjednačavanje cijene redovnog programa u svim vrtićima na području Splita. Detalje poput otvaranja dodatnih vrtićkih skupina, dva EU projekta kojima su osigurana popodnevna smjena, treći odgajatelji za djecu s posebnim potrebama i stručno osoblje poput logopeda i defektologa, zatim redovna ulaganja u podizanje vrtićkog standarda, vrtićke objekte i igrališta nećemo puno isticati, jer smatramo to našim redovnim obavezama na koristi naše djece, stoji u priopćenju.

hr Thu Oct 29 2020 20:17:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f86a8856f52df24138b45df/80
Foto: Zadarski list

Capak: 'Čitav niz mjera postoji, ne najavljujem ih i ne znači da će stupiti na snagu'

Otkrio je da Hrvatska može ići i preko trenutnih 10.000 testiranih osoba dnevno.
U RTL-u Danas gostovao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak. Na pitanje koje još mjere se mogu uvesti u borbi protiv koronavirusa, rekao je da su oni u nedjelju predstavili mjere koje su u utorak stupile na snagu, a danas je četvrtak. 

"Mjere su tek na početku. Sasvim sigurno nekoliko dana, dok ne vidimo kakvi su efekti tih mjera, nećemo uvoditi nove", odgovorio je i dodao da imaju još "čitav spektar mjera". 

"Dodatno ograničavanje broja ljudi koji se okupljaju, dodatno ograničenje radnog vremena, dodatno ograničenje broja ljudi koji mogu sudjelovati na sportskim natejecanjima, treninzima i tako dalje. Dakle, čitav niz još mjera postoji. Ja ih ne najavljujem i ne znači da će stupiti na snagu", rekao je za RTL Danas.

Lockdown?

Rekao je da "apsolutno nije" jedini razlog financije u državi zato što se Stožer ne odlučuje za novi lockdown. "To je samo jedan od elemenata. Epidemiolozi imaju potrebu da donose zabrane i zatvaraju jer se na taj način smanjuju kontakti, a to je najefikasniji način suzbijanja Covid infekcije", kazao je i dodao da tu postoji čitav niz "socijalnih, psiholoških, financijskih" i svih drugih aspekata o kojima Vlada mora voditi brigu. 

"Mi uvijek razmišljamo da dodatno zašarafimo, ali Vlada je ta koja mora voditi brigu o tome. To nije naš posao epidemiloga nego onih koji donose odluke moraju o tome voditi računa", rekao je i dodao da Hrvatska nema tako veliki rast kao što imaju druge, susjedne, zemlje i zemlje EU. 

"Imamo Skandinavce koji su tradicionalno dobri, ali većina ovih zemalja centralne i zapadne Europe ima ogroman rast. Naš rast nije tako velik i mi mislimo da su naše mjere dobre i balansirane. I da su ove mjere koje smo donijeli dobre i da će dati efekta", rekao je za RTL.

Hoće li Hrvatska ići preko 3000 novozaraženih na dan?

Na pitanje očekuje li da će Hrvatska ići na više od 3000 novozaraženih dnevno kazao je da misli da je realno "da u sljedećih nekoliko dana brojka dođe do 3000". "Ali nakon toga puno više, po meni, više neće rasti", kazao je. 

"Tijekom ljeta smo imali 30 do 35 posto asimptomatskih. Danas mislimo da ih imamo nešto manje, oko 25 do 13 posto. Trenutno imamo aktivnih 14.000 slučajeva i 987 hospitaliziranih, to je oko 7 posto. 7 do 10 posto je realno da su teži slučajevi koji zahtjevaju hospitalizaciju. I imamo 71 na respiratoru, to je 0,5 posto od ukupno aktivnoh slučajeva u Hrvatskoj", kazao je. 

Otkrio je da Hrvatska može ići i preko trenutnih 10.000 testiranih osoba dnevno. "Imamo još oko 20 do 25 posto prostora jer u nekim su županijama brojke manje pa i testiraju manje", kazao je i dodao da smo u "Zagrebu na rubu izdržljivosti". 

"Jer Zagreb sada ima ogromne brojke", kazao je i pohvalio ljude koji danu i noću rade kako bi obradili uzorke. 

"Jučer smo napravili gotovo 2000 testova i to je na granici izdržljivosti. Naši aparati podnose u dvije smjene oko 1500, a napravljeno je 2000", kazao je i dodao da još uvijek šire kapacitete i najavio da dolaze i brzi antigenski testovi za RTL.

hr Thu Oct 29 2020 20:04:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f26a89bdaf72d26508b4568/80
Foto: DalmacijaNews

Pauk: 'Indexovi tekstovi o Hajduku i Torcidi čisto su ispoljavanje mržnje, zavisti i jala'

'Ovaj kontinuirani govor mržnje prema nama Splićanima i navijačima Hajduka je nešto najdegutantnije što sam ikad pročitao', poručio je Martin Pauk
- Ponašanje Indexovih novinara i kolumnista prešlo je sve mjere. Potaknuti izjavama osnivača istog portala Matije Babića, okuražili su se i bestijalno počeli vrijeđati Torcidu, Split i sve navijače Hajduka - započeo je svoj Facebook status splitski gradski vijećnik Martin Pauk pa nastavio:

- Prvo je prošle godine njihov novinar Vladimir Matijanić napisao kako je 'Torcida opasni kult' i kako nije bitno čine li ju 'ustašofili ili šutljiva većina opkoljena bučnim i agresivnim ekstremistima'.
Odmah nakon toga je osnivač portala dobio poruku transparentom preko Ulice Domovinskog rata na kojem je pisalo "Matija Babić - Arkan", na što je on izjavio kako mu taj nadimak - laska.

Treći čin neumjesnog prozivanja Splićana došao je dan nakon veličanstvene proslave 70. rođendana navijačke skupine kad je Vojislav Mazzocco napisao kako "Torcida zapišava grad svojim muralima kao što agresivni džukac mokraćom upozorava druge mužjake da se izgube s teritorija". Ogavno.

Šećer na kraju je novinar istog portala Gordan Duhaček koji je danas 'zamjerio' Mazzoccu da je bio preblag kad je Torcidu usporedio s džukelama, te je nazvao navijače Hajduka, citiram, "ustaškim nasilnim retardima", a Hajduk "patetičnim i konvertitskim klubom".

Ako je i od Indexa, previše je. Ovaj kontinuirani govor mržnje prema nama Splićanima i navijačima Hajduka je nešto najdegutantnije što sam ikad pročitao. Bez imalo zadrške indexovci vrijeđaju, etiketiraju i ocrnjuju ljude na temelju pripadnosti određenoj društvenoj skupini, što je itekako kažnjivo po zakonu, a da ne govorim kako nemilo krše novinarsku etiku.

Indexovi tekstovi o Hajduku i Torcidi nemaju nikakve veze s novinarstvom, već su čisto ispoljavanje mržnje, zavisti i jala. Sramite se, poručio je Pauk.
hr Thu Oct 29 2020 19:20:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .