Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/58e1fe58b473982b118b4569/80
Foto: Dalmacija News

Važne obavijesti za vozače: Počinju praznici, očekuju se velike gužve na autocestama

HAC apelira na vozače da vožnju prilagode stanju na kolniku i vremenskim uvjetima, a prije kretanja na put da provjere stanje na cestama

Kao i svake godine, u danima pred Božić i Novu godinu očekuje se pojačani intenzitet prometa na svim glavnim pravcima autocesta u RH. Već od petka 20. prosinca, naročito gust promet očekuje se na autocesti  A3 Bregana-Zagreb-Lipovac, A1 Zagreb-Split -Dubrovnik i A6 Rijeka-Zagreb. Veći priljev vozila uz moguća i kraća čekanja s eventualnim zastojima moguće je na naplatnim postajama Lučko, Zagreb-istok, Sveta Helena, Bregana, Bajakovo i Vrata, prilaznim zonama čvorova Jankomir, Ivanja Reka i Buzin na Zagrebačkoj obilaznici, te graničnim prijelazima Bregana, Bajakovo i Rupa. 

Kako bi izbjegli duža čekanja na naplatnim postajama, iz HAC-a mole korisnike da koriste bezgotovinska plaćanja ili da pripreme sitan novac za plaćanje cestarine.

Posebno se skreće pažnja na oprez pri vožnji u zoni čvora Jankomir gdje se odvijaju opsežni radovi sanacije, a koje nije bilo moguće dovršiti prije blagdana. Za promet je zatvorena preticajna traka, a promet se vodi jednom prometnom trakom uz ograničenje brzine od 80 km/h. 

Također, silazni krak čvora iz smjera autoceste A2 u smjeru Grada Zagreba zatvoren je za promet, a promet se vodi obilazno (izlaz Rakitje (A3) - Zagrebačka ulica (ŽC 3064) – ulaz Rakitje (A3)). Iz smjera Grada Zagreba u smjeru GP Bregana, za promet je zatvorena vozna traka, a promet se vodi jednom prometnom trakom uz ograničenje brzine od 80 km/h. Iz smjera GP Bregana u smjeru Grada Zagreba za promet je zatvorena preticajna traka, a promet se vodi jednom prometnom trakom uz ograničenje brzine od 80 km/h.

HAC apelira na vozače da vožnju prilagode stanju na kolniku i vremenskim uvjetima, a prije kretanja na put da provjere stanje na cestama. Korisnike koji za blagdane dolaze u RH ili su na proputovanju mole da voze odmorni i koriste stanke za odmor kako na duljim putovanjima ne bi došlo do zamora i pada koncentracije.

Podsjećaju da je zimska oprema obvezna na autocesti A1 (dionica Lučko-Maslenica), autocesti A2 (GP Macelj-Jankomir), autocesti A3 (GP Bregana-GP Bajakovo), autocesti A4 (GP Goričan-Ivanja Reka), autocesti A5 (Osijek-Sredanci), autocesti A6 (Bosiljevo II-Orehovica), bez obzira na vremenske uvjete.Sve prometne informacije dostupne su na web stranici HAC-a i HAK-a te besplatnim info telefonima 0800 0422 ili 0800 0111.

- Dragi vozači, imajte na umu da blagdanska trpeza može pričekati, nemojte žuriti, vozite odgovorno jer siguran dolazak kući najveći je poklon. - poručio je HAC

hr Thu Dec 19 2019 16:20:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/556054c85835df9a128b457d/80

Nezaposleni, spremite se za nove prilike u Imotskom, Makarskoj, Omišu i Vrgorcu!

Lokalna akcijska grupa „Adrion“ u partnerstvu s Omišem, Makarskom, Vrgorcem, Županijom, Pučkim otvorenim učilištem Imotski i CEDRA-om provodi drugu radionicu na temu izrade životopisa i prijave na natječaj za posao.
Na prošlom ciklusu edukacija mladi nezaposleni su imali priliku izravno se susresti s budućim potencijalnim poslodavcima koji surađuju s Klubom za zapošljavanje te im predstaviti sebe i svoje želje/ambicije vezane za posao.

Nastavak priče je njihovo predstavljanje u „najboljem mogućem svjetlu“ kroz pisanje životopisa i prijave za posao. Vjerojatno već imate svoj plan odnosno poslovnu ambiciju za određeno radno mjesto kod navedenih poslodavaca pa je potrebno samo „dotjerati“ formalnu prijavu i životopis.

Potrebno je pripremiti se za ovu vrstu edukacije tako što ćete donijeti vlastite životopise i prijave pa ćemo ih u ugodnom i profesionalnom okruženju dopuniti i po potrebi prepraviti. Ako ste početnik u prijavama za posao, ponesite samo dobru volju i motivaciju, a treneri Kluba za zapošljavanje će Vam pomoći u kreiranju životopisa i prijave.

Predviđeni datum i mjesto održavanja druge radionice u Omišu u sklopu projekta „Job clubs Adrion – Uđi i TI u svijet rada“, čiji je nositelj Lokalna akcijska grupa ADRION je 24.01.2020.u 10:00 sati u Ilirskom sjemeništu (Priko).

Za sve dodatne informacije slobodno nas kontaktirajte putem e – maila (klubzaposlise@lagadrion.hr) ili na mob. + 385 99 436 9414
hr Tue Jan 21 2020 11:21:41 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5da4e01c29111cd0b58b4575/80

Zaiskrilo na Tematskoj sjednici, Opara poručio: 'Može vas biti sram! Ne dopuštate Reiću da govori!'

U verbalni 'fajt' s gradonačelnikom krenuo je vijećnik stranke Pametno, Sani Mardešić
Dugo i sumorno obraćanje na Tematskoj sjednici o Marjanu imao je Branko Reić, predstavnik vlasnika privatnih zemljišta na Marjanu.

Govorio je kako bi predstavnici vlasnika trebali imati jednog člana u upravnom vijeću Javne ustanove za upravljanje Marjanom jer oni su vlasnici nad trećinom zemljišta na Marjanu.
Istaknuo je kako ga na sjednicu nisu pozvali predlagatelji nego je riječ dobio dizanjem ruku vijećnika na prijedlog predsjednika Igora Stanišića.

U tijeku monologa poprilično je oštro i poput nekakvog apsolutističkog vladara reagirao splitski gradonačelnik Andro Krstulović-Opara.
- Može vas biti sram. Dopustite Reiću da kaže svoje potresne ispovijesti, dopustite mu da kaže, prvi puta u Gradskom vijeću, mišljenje i potresne detalje sudbina njegove obitelji i drugih obitelji starijih Splićana.

U verbalni 'fajt' krenuo je vijećnik stranke Pametno, Sani Mardešić koji je zamjerio gradonačelniku na takvoj ishitrenoj reakciji te ustvrdio kako nitko nije spriječio predstavnika vlasnika da završi svoje izlaganje, osim njega.
hr Tue Jan 21 2020 11:20:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e26cd6229111c3c0b8b4580/80
Foto: FaH/Damir Senčar

Država izborne troškove troje kandidata nadoknađuje s 3,1 milijun kuna

Ukupno 3, 1 milijun kuna mogla bi izdvojiti država iz svog proračuna za naknadu troškova izborne promidžbe za troje, od ukupno 11 predsjedničkih kandidata, Zorana Milanovića (SDP), Kolinde Grabar-Kitarović (HDZ) i Miroslava Škore (nezavisni).

Za oba izborna kruga Milanoviću bi mogla uplatiti 1, 2 milijuna kuna naknade, Grabar-Kitarović 1.080.000 kuna, a Škori za troškove prvog izbornog kruga 827.000 kuna naknade.

 Ne bude li Državno izborno povjerenstvo (DIP) tijekom svog nadzora imalo prigovora na njihove financije, spomenuta bi im sredstva na račune mogla 'sjesti' sredinom ožujka.

Troje od 11 kandidata ima pravo na naknadu

 Prema Vladinoj odluci, pravo na naknadu izbornih troškova u prvom krugu predsjedničkih izbora imaju kandidati koji osvoje 10 i više posto glasova, a to je troje navedenih, od ukupno 11 kandidata koliko ih se natjecalo.

  Kandidatu koji osvoji najviše glasova, u ovom slučaju Milanoviću, pripada milijun kuna naknade, ostalim kandidatima koji su dobili više od deset posto glasova pripada iznos razmjeran broju dobivenih glasova, podsjetili su u utorak iz DIP-a.

 Taj se iznos računa po formuli u kojoj se milijun kuna dijeli s brojem glasova pobjednika, a potom cijena jednoga glasa množi s brojem glasova ostalih kandidata.

 S obzirom da je Milanović u prvom krugu dobio 562.783 glasova jedan glas 'vrijedi' 1,77 kuna, pa kad se taj iznos pomnoži sa brojem glasova koje su dobili Grabar-Kitarović (507.628) i Škoro (465.704) na njihove bi račune država trebala uplatiti 902.000 odnosno 827.500 kuna.

 Milanoviću i Grabar-Kitarović, koji su ušli u drugi izborni krug, iznos iz prvog kruga povećava se za petinu, pa bi Milanović u konačnici trebao dobiti 1, 2 milijuna, a Grabar-Kitarović 1.080.000 kuna naknade.

 Tim će iznosima, sasvim sigurno, moći pokriti dio izbornih troškova, u kojem postotku ovoga je trenutka teško precizirati. To bi se pobliže trebalo znati početkom veljače, odnosno nakon što DIP-u dostave završna financijska izvješća o promidžbi, rok za to im je zaključno do 4. veljače.

Kolakušić potrošio 24 kune, Peović u 'plusu'

Za devet predsjedničkih kandidata koji nisu ušli u drugi krug rok za dostavu financijski izvješća DIP-u istječe noćas u ponoć. Svoje završna izvješća u DIP-ov informacijski sustav za nadzor financiranja unijelo je dvoje kandidata: nezavisni Mislav Kolakušić i kandidatkinja Radničke fronte (RF)i Socijalističke radničke partije (SRP) Katarina Peović i financijski gledano, nemaju razloga za nezadovoljstvo.

Kolakušić je, naime, prijavio da je na izbornu promidžbu potrošio 24 vlastite kune, koliko su mu iznosili i primitci. Te 24 kune čine troškovi bankarskih usluga.

Kad podvuče crtu, Peović je izbornu promidžbu zaključila s 'plusom' od 15. 300 kuna, toliko, naime, iznosi razlika između primitaka (120.000) i troškova (104. 000) promidžbe. Većinu sredstava, 94.000 kuna, dobila je od dviju stranaka koje su je predložile, 26.000 od donatora, fizičkih osoba.

Glavninu njenih troškova čine troškovi oglašavanja, na društvenim mrežama 30.000 kuna, radijsko oglašavanje 24.500 kuna, na službena putovanja diljem Hrvatske potrošila je 12.500 kuna.

U srijedu izvješća sedam kandidata

 Koliko su potrošili Nedjeljko Babić (HSSKŠČ), Anto Đapić (DESNO), Ivan Pernar (SIP) te nezavisni Dario Juričan, Dean Kovač, Dalija Orešković i Miroslav Škoro vidjet će se u srijedu.

 S obzirom da svoja završna izvješća moraju u DIP-ov sustav unijeti noćas do ponoći, DIP će ih već u srijedu ujutro, prvog radnog danas nakon unosa, objaviti na svojoj mrežnoj stranici i tako učiniti dostupnim i široj javnosti. Tada će se sasvim pouzdano znati koliko je svatko od njih 'uložio' i potrošio u promidžbu.

 Svaki od devet kandidata iz prvog izbornog kruga na promiždu je mogao potrošiti po osam milijuna kuna, Milanović i Grabar-Kitarović, koji su ušli u drugi krug, po 9, 6 milijuna kuna.  

hr Tue Jan 21 2020 11:07:46 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e1360a729111c81568b4581/80
Foto: Hina

Predsjednik Vrhovnog suda se ispričao zlostavljanoj policajki

Predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa pred kamerom RTL-a, ispričao se zlostavljanoj policajki jer je izgubila spor iako je njezin zlostavljač proglašen krivim.
Početkom 2016. godine, mlada policajka prijavila je svog šefa zbog seksualnog uznemiravanja u službenom automobilu tijekom čuvanja granice između Hrvatske i Srbije.

Iako je sud utvrdio da se sve to zbilja dogodilo tijekom te jedne zimske noći, policijski šef prošao je nekažnjeno. Prema sudskoj presudi, do koje je došao Telegram, spolno uznemiravanje dogodilo se samo jednom. Drugim riječima, nije se više nikada ponovilo pa sud ocjenjuje kako prema odredbama Kaznenog zakona, nije kažnjivo. Moralo se, kaže sud, ponoviti barem još jednom.

Žrtva je pristala svoju priču ispričati pred kamerama RTL-a, u nadi da će na taj način pomoći bilo kojoj ženi te ju ohrabriti. Njezin zlostavljač je proglašen krivim, ali oslobođen na sudu, a ona mora platiti sudske troškove.

Presedan u povijesti hrvatskog pravosuđa

Zbog presude, neugodno je i predsjedniku Vrhovnog suda. Također, pred kamerama RTL-a, ispričao se žrtvi seksualnog uznemiravanja.

- Ja sam se prije svega htio, u ime sudbene vlasti, ispričati policajki zato što je to zaista bila jedna pogrešna presuda gdje je napravljen jedan klasičan previd, koji mi suci ne volimo kad se tumači mehanički sudska praksa. Ovdje je sutkinja pogriješila, nije vodila računa o kriminalnoj količini djela i primijenila je jednu sudsku praksu koja se nikako nije smjela primijeniti - rekao je Sessa za RTL.


hr Tue Jan 21 2020 10:51:44 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .