Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5f535274daf72d46868b46db/80
Foto: Unsplash

Dalmatinski ugostitelji kreću u prosvjede, zatvaraju lokale: 'Plan B je zatvaranje restorana i otpuštanje radnika'

Apel je to ugostitelja koji traže niža porezna davanja kako bi preživjeli do proljeća.
Novca je malo u državnoj blagajni, a ugostitelji i turizam neće proračun moći napuniti - do nove turističke sezone. Danas će splitski ugostitelji, poput kolega na Kvarneru i u Istri, zatvoriti svoje lokale. Evo kada i koliko.

Zvuk pripremanja kave danas se na sat vremena neće čuti u Dalmaciji. Apel je to ugostitelja koji traže niža porezna davanja kako bi preživjeli do proljeća, donosi Dnevnik.hr.

"Nakon mjere zatvaranja klubova i barova do ponoći, naš promet je pao za 95 posto", kazao je vlasnik kafića u Splitu Marin Radić.

Pa ako im država ne izađe u susret, očekuju sljedeći scenarij. "Nećemo imati od čega praktički plaćati svoje potrebe. Od najamnine, od PDV-a, od mirovinskog i zdravstvenog, do samih plaća za uposlenike", dodaje Radić.

Tvrde, gotovo je nemoguće doći do kredita za likvidnost i investicije. "Moraju se sredstva pustiti kroz HAMAG i kroz HABOR i ono što je najvažnije od svega - da nas poštedi naplate PDV-a u ovom sada narednom zimskom periodu, smatramo da to nije nešto što će puno izgubiti država, a nama će puno značiti", rekao je vlasnik restorana Danijell Nikolla.

Nešto sjevernije, zadovoljni su Vladinim potporama od četiri tisuće kuna. "Ne bi bilo sad u redu da tražimo još i smanjenje PDV-a u ovim trenucima", smatra Stipe Knežević iz Ceha ugostitelja Zadra.

Ali očekuju od gradova da im nižim troškovima izađu u susret. "Činjenica je - ako mi padnemo, past će i lokalne uprave i ni oni neće moći adekvatno funkcionirati", dodao je Knežević. Jer usprkos sezoni boljoj od očekivanja, zaradilo se znatno manje.

Manje računa i manje zaposlenih u ugostiteljstvu

Prema podacima Porezne uprave u odnosu na lipanj prošle godine fiskalizirano je trideset devet posto računa manje. U srpnju je minus bio dvadeset devet posto, a najmanja razlika bilježi se u kolovozu, dvadeset sedam posto.

Kroz ugostiteljske blagajne u tri ljetna mjeseca prošlo je čak dvije milijarde i dvjesto pedeset milijuna kuna manje nego prošle godine.

Manje računa, manje i zaposlenih u ovoj branši. Točnije 22.000 manje u odnosu na zadnji dan kolovoza prošle godine. Pa s krajnjeg juga, koji bilježi i najveće minuse, apeliraju na povratak u 2013. godinu.

"Gdje je PDV na turizam i ugostiteljstvo bio deset posto. Ostale zemlje Europe su se prilagodile i već su drastično smanjile PDV", objasnio je Ante Vlašić iz Udruge ugostitelja Dubrovnik.

Od Vlade traže i jamstvo kod komercijalnih banaka. "Da ne moramo tražiti socijalnu pomoć, pod navodnike, od države, nego da se sami možemo isfinancirati, progurati ovaj teški period i te dugove vratiti", dodao je Vlašić.

Uskoro sličan prosvjed u Dubrovniku nazvali su 'tri do dvanaest'.

"Mi sve ovo vrijeme činimo sve što je u našoj moći, one mjere koje su vrijedile za sve su nakon toga produljene isključivo za sektor turizma pa i ugostiteljstvo, suočeni s činjenicom da zbog korone upravo te uslužne djelatnosti najviše pate i najviše negativne efekte imaju", kazao je ministar financija Zdravko Marić.

Žele upozoriti na teško stanje

Koronakriza već je učinila popriličnu štetu mnogim poduzetnicima. Dalmatinski ugostitelji u četvrtak žele upozoriti na teško stanje u kojima se mnogi već nalaze ili će se tek naći idućih mjeseci.

Jelena Tabak iz Udruženja ugostitelja Split za Dnevnik Nove TV kazala je da, ako se ne ispune njihovi zahtjevi, nastavit će se s prosvjedima.

"Mi se moramo boriti da se naši zahtjevi ispune jer nam samo to može pomoći da se izborimo s krizom koja nas je pogodila. Tražimo niži PDV od 2016. godine. On je direktno utjecao na našu likvidnost i da nas se prije slušalo - mi bi bili puno spremniji za ovu krizu. Plan B je zatvaranje restorana i otpuštanje radnika, to nam nikako nije opcija pa se držimo plana A", dodala je Tabak.

"Očekujemo da će Vlada imati sluha za naše zahtjeve. Smanjenje PDV-a nam znači veću razliku u cijeni, veću likvidnost i bolje kotiranje na bankama. Mi posljednje tri godine uzimamo kredite kako bi dočekali sljedeću sezonu. Mi djelatnike držimo cijelu godinu. Nemamo sezonu cijelu godinu, iako smo je produžili i ta su nam sredstva potrebna kako bi mogli održati poslovanje cijele godine", objasnila je Tabak.

Komentirala je i izjavu ministra Marića prema kojoj Vlada čini sve što je u njihovoj mogućnosti. "Dobro da čine sve što je u njihovoj moći, no mi vjerujemo da oni mogu i bolje. Mi smo im podrška s terena za ukazati na ono što ne valja i dalje", rekla je Tabak.

Realizacija manja od lanjske

Navodi da je realizacija puno manja od lanjske godine. "Preko 50 posto, ako gledate na nivou do današnjeg datuma. Rujan je nekoć bio najbolji mjesec, a sad smo na 25 posto realizacije. U Splitko-dalmatinskoj županiji je pad od 40 posto što je jako veliki pad, a čekaju nas zimski mjeseci kad je promet smanjen", rekla je Tabak.

Navodi da za sada ne razmišlja o dijeljenju otkaza radnicima. "Za sada nismo dijelili otkaze. Optimizmom se borimo, zajedno s radnicima, kako bi zadržali radna mjesta i vjerujemo da ćemo u tome uspjeti", kazala je.

"Tražimo porezno rasterećenje u vidu suspenzije naplate PDV-a do ožujka iduće godine, nižu stopu PDV-a za ugostiteljstvo i sredstva za rad u okviru kredita. Ne tražimo bespovratna sredstva,m tražimo kredite s kojima ćemo nadomjestiti nedostatak prometa. Ne tražimo pomoć nego sredstvo za rad", objasnila je Tabak.

Navodi da sa sadašnjim prihodima ne može financijski izdržati. "S prihodima koje sada imamo ne možemo izdržati, moramo ulaziti u zaduživanja. Očekujemo da će država imati sluha u vidu poreznog rasterećenja jer su to napravile i druge zemlje. I za opću stopu PDV-a i niže stope PDV-a koje su u startu drugdje manje nego u Hrvatskoj", kazala je i dodala da su drugi uveli i dodatnu mjeru zbog koronakrize u kojoj se stope smanjuju na pola do kraja ove godine.

"Možda smo mogli na takav način imati sredstava za ulazak u zimu", zaključila je za Dnevnik.hr.

hr Thu Sep 24 2020 07:31:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f8fb1516f52dfac1c8b45b5/80

U Vranjicu se zapalio drveni brod, eksplodirala i plinska boca!

Uzrok požara bit će poznat nakon očevida.
Nešto prije ponoći, u noći s utorka na srijedu, vatrogasne sirene probudile su stanovnike Vranjica. U tamošnjem brodogradilištu zapalio se drveni brod pa su na teren pohitali vatrogasci Solina i Vranjica, a u pomoć je stigla i JVP Split.

Ni pola sata nakon dojave o požaru novi šok. Čula se eksplozija, pretpostavlja se da je u pitanju eksplozija plinske boce. Nitko, po trenutnim informacijama, nije ozlijeđen.

Uzrok požara bit će poznat nakon očevida.


hr Wed Oct 21 2020 05:56:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ecb9f5b6f2ab8083e8b4573/80
Foto: Unsplash

Iz Spara i Kauflanda se povlači narezani losos zbog povišene količine bakterije

Razlog opoziva je utvrđena povišena količina bakterije Listeria monocytogenes u proizvodu.

Ministarstvo poljoprivrede obavještava potrošače o opozivu proizvoda PREMIUM – LOSOS, NAREZANI, 100g, LOT 17.09.2020., najbolje upotrijebiti do 16.11.2020.

Razlog opoziva je utvrđena povišena količina bakterije Listeria monocytogenes u proizvodu.

Proizvod nije u skladu s Uredbom Komisije (EZ) br. 2073/2005 od 15. studenoga 2005. o mikrobiološkim kriterijima za hranu.

Detaljniji podaci o povratu proizvoda dostupni su na službenim stranicama subjekata u poslovanju s hranom OVDJE i OVDJE.

hr Tue Oct 20 2020 21:31:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e9239c829111c9de18b4573/80

Nadbiskup Barišić uputio pismo svećenicima, redovnicima i redovnicama vezano za koronavirus

Na kraju pisma, zahvaljujući svećenicima, redovnicima i redovnicama na njihovoj molitvi i zalaganju, nadbiskup Barišić još jednom ističe da je ključ sprječavanja zaraze ozbiljno, savjesno i strogo pridržavanje svih epidemioloških mjera i preporuka.

Savjetovavši se s epidemiolozima, splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić uputio je svećenicima, redovnicima i redovnicama pismo s novim odredbama i preporukama u svezi sprječavanja širenja zaraze koronavirusom.

Odredbe i preporuke prenosimo u cijelosti:

Podsjećamo i molimo da se poštuje obveza nošenja zaštitnih maski u svim zatvorenim prostorima gdje se okupljaju ljudi. To uključuje svete mise i druga okupljanja u crkvi kao i okupljanje djece i mladih na katehezi.

Osim zaštitnih maski jako je važno držati razmak. Nemojte se umoriti ponavljati i upozoravati vaše vjernike o potrebi nošenja maski i držanja razmaka. Štoviše, pokažite to i svojim primjerom.

Osobna higijena, tj. dezinfekcija ruku kao i dezinfekcija prostora su vrlo bitni kako bi se spriječio prijenos virusa.

Neka se za vrijeme svetih misa ne okuplja zbor i neka se preko svetih misa ne pjeva. Pjevanjem se povećava aerosol u zraku, a time se povećava i moguća transmisija virusa. S time povezano, neka se obustave i sve probe župnih zborova, kao i druga okupljanja koja u ovom trenutku nisu nužna.

Molitvene zajednice koje postoje u župama ili se okupljaju u župnim prostorima neka privremeno obustave svoje susrete ili neka ih održavaju on-line.

Sva međusobna druženja i okupljanja svećenika, redovnika i redovnica neka se, bilo otkažu, bilo svedu na najmanju moguću mjeru, uz minimalni broj sudionika i što kraće zadržavanje.

Kao i do sada, neka se u svetoj misi ne pruža ruka u znak davanja mira, a do daljnjega vrijedi da se sveta pričest dijeli isključivo na ruku.

Na kraju pisma, zahvaljujući svećenicima, redovnicima i redovnicama na njihovoj molitvi i zalaganju, nadbiskup Barišić još jednom ističe da je ključ sprječavanja zaraze ozbiljno, savjesno i strogo pridržavanje svih epidemioloških mjera i preporuka.

hr Tue Oct 20 2020 20:06:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f8f1b356f52df5c1c8b4607/80
Foto: Grad Split

Radni sastanak s ministrom Horvatom: Stanogradnja u Korešnici i Kopilici, za Tehnološki park izdana lokacijska dozvola

Gradonačelnik je kazao kako je riječ o prostranstvu od 190.000 kvadratnih metara državne imovine koje prelazi u vlasništvo Grada i na kojoj je predviđena stanogradnja za braniteljsku populaciju i za stanove POS-a.

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat boravio je danas u radnom posjetu Splitsko-dalmatinskoj županiji u sklopu kojega je s predstavnicima županijske i gradske vlasti  imao sastanke na temu  stavljanja u funkciju državne imovine. Nakon sastanka s županom Blaženkom Bobanom i njegovim suradnicima sastao se s gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom, njegovom zamjenicom Jelenom Hrgović Tomaš, ovl. pročelnikom Službe za gospodarenje gradskom imovinom Ivanom Lekom i gradskim vijećnikom, koordinatorom za Korešnicu Božom Zadrom.

- Na sastanak s ministrom sam došao s kratkim popisom tema koje moramo razriješiti, a jedna od važnih tema je Korešnica za koju smo proveli Urbanistički plan uređenja, završili natječaj i krenuli u izvedbu - rekao je gradonačelnik Andro Krstulović Opara u izjavama za medije koje su prethodile sastanku s ministrom Darkom Horvatom. 

Gradonačelnik je kazao kako je riječ o prostranstvu od 190.000 kvadratnih metara državne imovine koje prelazi u vlasništvo Grada i na kojoj je predviđena stanogradnja za braniteljsku populaciju i za stanove POS-a. Posjetio je i na riješene projekte od početka svoga mandata: Vladino darovanje zemljišta na Dračevcu, šest garaža darovanih Gradu Splitu, Hotela za samce u kojem je Grad preuzeo upravljanje, terena za školu Kamen–Šine koja je završena i upravljanje podrumima Dioklecijanove palače, a kad je to riješeno, kako je kazao, krenulo se u izradu Masterplana uređenja Kopilice, Istočne obale i Gradske luke.

- Jedan od glavnih argumenata, a to je i dokument kojeg sam pripremio za razgovor s ministrom, je rješavanje već preuzetog zemljišta na Dračevcu za Tehnološki centar za kojega smo dobili lokacijsku dozvolu, a u drugom dijelu tog kompleksa je predviđeno prebacivanje Prometove garaže kako bi na Kopilici na 4000 kvadrata izgradili oko 500 stanova. To je moja inicijativa i inicijativa moje uprave koju prate središnje vlasti i koju mi planiramo provesti kroz Masterplan kojega će vijećnici imati prigodu prihvatiti - poručio je gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

hr Tue Oct 20 2020 19:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .